aljas indokból elkövetett rágalmazásforrás főoldal vissza

ObudaFan 2012.10.12. 19:26

A büntetőpert nem vonják össze a polgári perrel. Kárigényt akkor tudsz érvényesíteni, ha igazolni tudsz valamilyen nem vagyoni kárt.

Stage 2012.10.12. 12:51

Üdv!

Egy férfi megrágalmazott azzal, hogy bűnözői életmódot folytatok, züllök, drogozok és lopok is. Ezt egy közös ismerősünknek mondta, illetve széles baráti körében terjesztette, mert szerinte én elvettem tőle a barátnőjét.

Feljelentést tettem, a nyomozás során kiderült hogy további személyek érintettek, két felnőtt férfi. A terheltek száma így már háromra nőtt.

Tudtam évekkel ezelőtt is, hogy valakik bosszúból hülyeségeket terjesztenek rólam, amiért többször össze is vertek, megvádoltak lopással.

A történtek miatt, jó ideig nem is mozdultam ki a lakásból félve a további bántalmazásoktól és megbetegedtem. Szorongásos betegségem alakult ki amit jelenleg is kezelnek.

Szerintetek van mód nem anyagi jellegű kártérítést kérni az elkövetőktől? Milyen módon tehetném meg? Milyen polgári jogi jogszabályra hivatkozva nyújthatnék be keresetet velük szemben? Úgy tudom hogy büntetőeljárási szakaszban is érvényesíthető és összevonják a polgári jogi pert a büntetőperrel.

Egyébként van két tanúm, illetve facebookos írásos "vallomások", és a békítő tárgyaláson az egyik elkövető jegyzőkönyvbe mondta hogy szerinte én tőle loptam. Kértem magamra poligráfot és kértem ennek a vizsgálatnak a költségét a terheltekkel megfizettetni.

Tisztázni akarom magam.

ocsy81 2012.09.05. 21:50

Közben előkerestem a papírt.Megszüntették bizonyíték hiányában.De ez még a rendőrségen volt, az ügyészség elé már nem jutott el.A figyelmeztetést csak szóban kapott a nyomozótól!És ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor 2012.09.05. 13:14

Mondtad, hogy megrótták. Tehát azt a cselekményét, amely miatt feljelentenéd, már hivatalból elbírálták.Egyébként is pitlák az ötlet - bár ez nem jogi kérdés.

ocsy81 2012.09.05. 09:55

Szép napot mindenkinek!

A barátnőmmel 5 év után szakítottunk.A szakítás után is találkoztunk, beszélgettünk mivel egy faluban lakunk.Neki utánnam mindjárt lett egy kapcsolata, de közben jól megvolt velem is.A lényeg hogy rá pár hétre feljelentett zaklatásért.Sokmindent állított rólam, majd behívtak tanukihallgatásra. Aztán semmit nem tudott bizonyítani amikor őt is behívták, és ott elmondta hogy sokminden nem úgy volt ahogy a feljelentésben mondta.Visszavonta volna de nem lehetett, és elismerte hogy nem történt zaklatás, meg semmi más és bocsánatot kért. Mert közben rájött, hogy ő járhat pórul akár hamis vád miatt.Aztán ő kapott egy írásbeli figyelmeztetést amiért feljelentett úgy, hogy nem tudott semmit.Az ügyet lezárták, viszont most sokszor tesz sokféle kijelentést rám.Kb.: 2 hónap telt el amikor lezárták ezt az ügyet.Kérdésem az lenne, hogy a feljelentése miatt tehetek én becsületsértési, vagy rágalmazási feljelentést ellene?

Kriszti24 2012.09.03. 09:42

Tisztelt Egyjogász!

Köszönöm hozzászólását :-) Mint írtam, még akár mulatságos is lehetne, és elhiheti, hogy nem tettünk volna feljelentést a hölgy ellen, ha nem viszont vádról lett volna szó. Mivel a hölgy feljelentette a férjemet becsületsértésért, ezek után már senki nem hagyta volna szó nélkül, hogy ő se különb... Amúgy tényleg Mónika show-s az ügy. Kinek van kedve fél napot ülni a rendőrségen vagy a szabálysértési osztályon? Amúgy a szabálysértési osztályon jelezték, hogy tegyen a férjem feljelentést, mert a rágalmazás nagyobb súlyú, mint a becsületsértés.

Egyjogász 2012.09.02. 20:00

"és hogy nagyon rövid neki."

Kérdés az is, mit állított, hogy maga a szerszám volt nagyon rövid neki, vagy az idő amíg a szerszám akcióképes állapotban volt..:)))

De megállapítottam, nagyon igaz, amit Bánáti János mondott egyik reggel a rádióban, hogy a magyarok imádnak mindent büntetőjogi síkra terelni, és mindíg mindenki mindenért feljelent. De egy rendőr ismerős mondta egyszer, hogy imádják az ilyen ügyeket, pont egy hasonló jellegű ügyről mesélt, amit úgy foglalt össze, hogy amikor az érintett felek megjelentek az jobb volt mint egy Mónika-show, felváltva jártak ki a folyosóra röhögni a kollágájával...

Úgy hogy hajrá!

Kovács_Béla_Sándor 2012.09.02. 08:28

A kérdés második részéhez: neked nincs flexed?

Kovács_Béla_Sándor 2012.09.02. 08:27

Jól van. Látom nem csak nekem volt bonyolult elsőre.A kérdező volt férje a rágalmazó hölgy mostani élettársa. De nem róla, hanem a kérdező mostani férjéről állítja, hogy megvolt neki, és hogy nagyon rövid neki. (Bezzeg a volt férj - gondolom.)

lajcsó 2012.09.02. 08:23

Én csupán arra vagyok kíváncsi, hogy volt férj (gyenge) teljesítménye miért alkalmas a becsület csorbítására?

Kriszti24 2012.09.01. 21:27

:-)Gondoltam, hogy a férjem a sértett, Ő tett feljelentést is. Amúgy a hölgy az ágybéli rossz teljesítményét ecsetelte, szó szerint inkább nem idézem. Ha kívülről nézem a dolgot, még mulatságos is lehetne a történet, de már túlmentünk a mulatságos részeken. Köszönöm a hozzászólást.

Kovács_Béla_Sándor 2012.09.01. 20:46

Illetve a férjed, de ő is csak akkor, ha a hölgy azt állítja, nagyon gyenge teljesítményt produkált.

Kovács_Béla_Sándor 2012.09.01. 20:44

:O)„ha a volt férjem élettársa azt írja nekem e-mailben, hogy lefeküdt a férjemmel és ecseteli, hogy milyen volt, az rágalmazásnak minősül-e?”Lehet. De akkor nem te vagy a sértett, hanem a volt férjed.

Kriszti24 2012.09.01. 18:44

Bocsánat, azt nem írtam hozzá, hogy maga a történet nem igaz, a férjem akkor ismerte meg a hölgyet, amikor a volt férjem összekerült vele és hozta magával akkor, amikor jött a gyerkőcért láthatásra.

Kriszti24 2012.09.01. 17:42

Szép napot mindenkinek!Érdeklődnék, hogy ha a volt férjem élettársa azt írja nekem e-mailben, hogy lefeküdt a férjemmel és ecseteli, hogy milyen volt, az rágalmazásnak minősül-e?A rendőrségen tettünk feljelentést (amely egyébként viszont vád is egyben, mert a hölgy becsületsértésért jelentette fel a férjemet, amit a szabálysértési osztály tárgyalt a hölgy távollétében, mert ő nem jelent meg a tárgyalásra). A rendőrségen azt mondták, hogy nem rágalmazás, mert nem nagy nyilvánosság előtt tette a hölgy, viszont a jogszabály szerint harmadik személy előtti állítás is rágalmazásnak minősül.

szellemlovas 2012.08.14. 21:38

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Dr.Attika 2012.08.09. 17:00

Szerintem max egy tizesért megcsinálja a közjegyző. A rendőr meg látja, hogy nem kell szakértőt kirendelnie, így gyorsan lezárja a nyomozást vádemelési javaslattal. A "pukkancs" meg látja, hogy nem játék az ilyen emilezgetés és abbahagyja.

ObudaFan 2012.08.09. 16:51

Csak ha olcsóért csinálja a közjegyző. :) Mert egyébként tanúvallomás is lesz, és szakértő is meg tudja állapítani. Az meg mindenképp bűnügyi költség.

Dr.Attika 2012.08.09. 16:40

Nyomtassa ki az emailt, vigye el egy közjegyzőhöz. Ott vegyenek fel egy tény megállapító okiratot. Azzal lehet menni a rendőrségre feljelentést tenni.

Dr.Attika 2012.08.09. 16:35

Tisztelt szellemlovas!Igen kimeríti azzal, hogy megküldte a barátjának is."Aki valakiről más előtt...."

szellemlovas 2012.08.09. 16:02

Tisztelt Szakértők!Egy barátom volt feleségétől olyan e-mailt kaptam, melyben nyíltan meggyanúsít, hogy meglopom volt férjét, akivel közös üzleti vállalkozásunk van. Ugyanezt a levelet elküldte volt férjének is. Kimeríti ez a rágalmazás vétségét?Előre is köszönöm, ha válaszolnak.

szaki0001 2012.08.02. 16:28

A polgári per úgy hallottam, hogy sokáig is elhúzódhat. Lehet, hogy hagynom kellene az egészet, mert csak gondot csinálok magamnak.Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan 2012.08.01. 23:14

Polgári perre biztosan jó. Esetleg rágalmazásra is.

szaki0001 2012.08.01. 15:12

Igazából rossz fényben tüntet fel a leendő vásárlóim előtt, lehet, hogy ez miatt kevesebben fognak vásárolni tőlem.Így még anyagi kár is érhet.Ezt írta: "Nem azt árulta amit hirdetett"Igazából csak szórakozott az árut nem is látta,ezért nem állíthatja, hogy mást árultam.

ObudaFan 2012.08.01. 09:48

Hogy rágalmazás-e, az attól függ, mit írt pontosan. Ha a becsület csorbítására alkalmas, amit leírt, akkor valószínűleg az.


szaki0001 2012.07.31. 21:24

Tisztelt fórumozók!A Vatera online aukciók oldalán egy illető "vásárolt" tőlem, de csak ígérgetett a fizetéssel kapcsolatban, nem állt szándékában átvenni a terméket. Negatív értékelésemre válaszul valótlan dolgokat állított rólam.Kérdésem:Ez kimeríti-e a nagy nyilvánosság előtti, aljas indokból elkövetett rágalmazást ill. hitelrontást?Tehetek feljelentést?Köszönöm.