bűnszövetség?forrás főoldal vissza

AlexKirályfi 2012.07.28. 08:50

De azért azt el ne feledjem, hogy Neked köszi Guba, mert Te legalább a jogot ragadod ki ...És csoda vagy sem, de így már értem is, amit írtál.

AlexKirályfi 2012.07.28. 08:17

Értem, értem, oké. Most így világos lett.Szóval többet kell leszervezniük, és kettőnél többnek.

Ezek szerint a jogban az nem számít semmiféle súlyosbító körülménynek, ha 1 db bcs-t követnek el, de 5-6-an szervezik meg.

(persze nyilván megint csak én értetlenkedek, de ha egy azon cselekményükkel több bcs-t is megvalósítanak, akkor megint nem tudom, mi a helyzet, de tudom állítólag szőrszálhasogatok. csak ezzel az a baj, hogy aztán a hatóságok is szőrszálhasogatnak, ezért lett volna jó tudni, hogy van ez - lásd a kfgabrinak említett példát, amikor egyszerre egy kábszerrel visszaélés és egy tiltott pornográf bcs is megvalósul, de egy azon cselekménnyel)

guba" 2012.07.27. 12:52

„És ha nem jól tudom, esetleg felvilágosítanál, hogy is van ez?”

Ez volt a kérdésed: „Jól tudom, hogy ha 3-an vagy ennél többen szervezkednek egy bcs végrehajtásában, akkor az már bűnszövetségnek minősül jogilag?”

Pont az a lényeg, hogy nem egy, hanem több bűncselekmény elkövetésében kell megállapodniuk, és legalább egyet megkísérelniük.

Dr.Attika 2012.07.27. 09:21

Lehet, hogy a bűnszervezetben részvétel bűncselekményével kevered.Ott nem szükséges bcs. kísérlete vagy végrehajtása.

AlexKirályfi 2012.07.27. 09:07

"ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik"

Ahha. Akkor ha ezt jól értelmezem, ott van a tényállásban az "ÉS" szócska, azaz ha csak megállapodnak benne, az még nem minősül bcs-nek.

(csak mert régebben még hallottam olyasmit, hogy az előkészület meg önmagában a szervezés is bcs, de akkor ezek szerint nem. Ok, kösz!)

AlexKirályfi 2012.07.27. 09:04

Összeírtunk megint, bocs.

Köszi Dr.Attika!Így már félig világos, most már csak a konkrét tényállást kell akkor megnézni ezek szerint, ha jól értettem.

AlexKirályfi 2012.07.27. 09:03

Kedves Guba!

És ha nem jól tudom, esetleg felvilágosítanál, hogy is van ez?

Bocs, de ennél pontosabban már nem tudom feltenni a kérdést, beszámoztam stb, sztem átlátható, és röviden megválaszolható annak, aki jogász.

Az utolsó szavaidra meg csak annyi megjegyzés, hogy nézd, volt olyan a tárgyaláson, hogy az ügyész pontosította a minősítést, mert kiderült, hogy végig tök pontatlan volt, egyszerűbben fogalmazva a mélyen tisztelt nyomozóhatóság nem igazán volt tisztában a dolgával.Ezek után csoda, ha merek ilyet megkérdezni csak mert szeretnék tisztában lenni ezzel?Miért baj ez?

Dr.Attika 2012.07.27. 09:02

Bűnszövetég az, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet. Lényege akkor van, ha az adott tényállásnál minősítő körülmény.

guba" 2012.07.27. 08:44

Nem jól tudod, de nem is a feljelentő feladata a minősítés.

AlexKirályfi 2012.07.27. 08:11

1, Jól tudom, hogy ha 3-an vagy ennél többen szervezkednek egy bcs végrehajtásában, akkor az már bűnszövetségnek minősül jogilag?

2, Ha 2 ember követi el (úgy hogy előtte szépen megbeszélték, leszervezték, erre bizonyíték is van), akkor az csak társtettesség?

Jól tudom ezeket?

3,És ez minden bcs-re igaz általánosságban vagy csak kifejezetten párnál?Pl. lehet egy rongálást is bűnszövetségben elkövetni vagy csak csalást, rablást?