Családon belüli erőszakforrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2012.06.08. 09:41

A haszonélvezettel terhelt tulajdoni hányad nem akadálya a szociális bérlakás igénylésének. Más kérdés, hogy abból az önkormányzatnak vagy nincs, vagy kevés van, és családosok is évekig várnak rá.

Gabicsek 2012.06.08. 08:31

Mivel az apának haszonélvezeti joga van, akár ki is teheti a lakásból.Az életét a barátnődnek kell megoldani, a sorsát csak ő tudja alakítani. Nem hiszem, hogy ezen itt bárki tudna segíteni.Csak az elköltözés a megoldás.

touka 2012.06.07. 22:45

Tisztelt szakértő!

Barátnőm nevében írok.

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbi helyzetre:Barátnőm [44 éves rokkant(műlába van), rokkantsági járadékot kap] édesapjával és felnőtt öccsével él saját lakásukban. A lakást az édesanya halála után a három testvér (barátnőm, öccse és a külföldön élő bátyja)örökölte. Édesapja haszonélvezeti jogot kapott.Az utóbbi pár évben az addig is agresszív, erőszakos hajlamú apa többször is bántalmazta fizikailag (barátnőmet a saját mankóival megverte) és lelkileg is terrorizálja (nem engedi, hogy a ruháit kimossa, nem engedi rendszeresen tisztálkodni és gúnyos megjegyzéseket tesz rá ha közösségbe szeretne menni)Barátnőm a terrort már nehezen viseli (mozgásában korlátozott ezért "menekülni" nem tud) főleg, hogy a testvéreire nem számíthat mert nem állnak ki mellette.Édesapja szexuális megjegyzéseket is tesz rá.A legutóbbi fizikai bántalmazás annyira kikészítette lelkileg, hogy a pszichiátriára került.Sajnos mivel nem volt tisztába az alapvető lehetőségeivel látlelet csak az utolsó alkalomról készült. Az is 8 napon belül gyógyuló sérülés volt.

Kérdésem, hogy az adott helyzetben mit tehetünk.Az elköltözés lenne a legjobb, de ez sajnos anyagi okokból kifolyólag lehetetlen. Szociális lakást nem igényelhet mert egy lakásrész tulajdonosa.Hogy lehet megvédeni az Ő jogait a saját otthonában?Mit lehet tenni az apával, hogy ne zaklassa tovább a tehetetlen lányát? Van olyan intézmény ahova lehet fordulni jogorvoslatért? Önkormányzatot (megyei jogú város) próbáltuk, nem tudnak semmit tenni állítólag.

Válaszát köszönöm.

touka