Ügyészi indítványforrás főoldal vissza

Gabicsek 2012.06.02. 21:13

Reklamálj az ügyésznél.

Jymi 2012.06.02. 11:05

A házi őrizet meghosszabbítására az ügyésznek a

Be. 131. § (2) A vádirat benyújtása előtt az előzetes letartóztatás meghosszabbítása iránt az előzetes letartóztatás (házi őrizet) határidejének lejárta előtt öt nappal kell a törvény alapján indítványt tennie.

Mi van ha ezt nem tetet meg hanem csak egy vagy két nap késéssel?

Gabicsek 2012.06.01. 22:12

A határidő lejártával szabadon kell bocsátani az előzetes letartóztatottat, ha a bíróság azt nem hosszabbította meg. Ennél fogva a határidő lejárta után az ügyész indítványt sem tud tenni.

Be.Soron kívüli eljárás, az előzetes letartóztatás megszüntetése136. §(2) Az előzetes letartóztatás megszűnik, ha a tartama meghosszabbítás vagy fenntartás nélkül lejárt, az eljárást jogerősen befejezték, a nyomozást megszüntették, annak határideje lejárt és az előzetes letartóztatást a bíróság a (3) bekezdés alapján nem hosszabbította meg, továbbá, ha a vádemelést elhalasztották. Az előzetes letartóztatást meg kell szüntetni, ha az elrendelésének oka megszűnt.

A bíróság akár a lejárat napján is hosszabbíthat.

Jymi 2012.06.01. 17:52

Kérdésem lenne:

A Büntető eljárás szabályai alapján egy kénszerintézkedés meghosszabbítására az ügyésznek indítványt kell tennie.A törvény Be. 131. § (2) bekezdés alapján a határ idő lejárta előtt 5 nappal kell megtennie indítványát.

Mi történik, ha ezt nem tette meg időben? És akár egy nappal is később tetet azt meg, mind ahogy az elő van írva törvényileg? Joga van a törvény be nem tartására?

Ha bíróság egy kényszerintézkedést meghosszabbít mikor kell értesíteni a terheltet és védőjét? Mikor kell a meghosszabbításról határoznia?