rendőrautó kontra én - szabálysértési ügy?forrás főoldal vissza

mimiike0212 2012.04.17. 06:51

Vésőőőő!!!!

KÖSZIIIIIIIIIII!! :)Ezen korábban átsiklottam!!

mimiike0212 2012.04.17. 06:38

Kenderice :)

Ott a pont!Az említett nap ugyanis március 15-én éjjel volt.Azt mindenki tudja, hogy aznapra akit lehetett "összeszedtek". A másik autó vezetője egy nagyon fiatal emberke volt. Valószínűsíthető, hogy tapasztalatlansága (és ugye Ő tudta, hogy gyorsan jön) megijedt.Ami nem baj, csak ne engem akarjanak sz@rrá büntetni érte.

Hogy érthetőbb legyen.Ő lejtőn jött lefelé, azon az úton MINDENKI ereszti az autót. (Ha csak ereszti akkor is legalább 90-re felgyorsul)A gyorshajtást a féknyom és a 27 méter igazolja szerintem.Én lentről mentem felfelé, ha megszakadok se látok ki máshogy balra, minthogy beljebb gurulok.

Véső!Köszönöm, megkeresem és olvasom!

Köszönöm a sok segítséget és ötleteket!Ma délután már kicsit okosabb leszek!Jelezni fogom a történéseket!

Gabicsek 2012.04.16. 21:46

mimiike0212!Volt ilyesmi ügy, amit ismerek. Kicsurgott a jármű vezetője a Stop táblánál, a védett útvonalon szintén 40-es tábla volt pont a kanyar miatt. Csak ott az volt a különbség, hogy össze is ütközött a két jármű.Bíróság elé került a Stop tábla ellenére kiguruló autó vezetője, el is ítélték (ott volt súlyos sérülés).Ha megállapítást nyer, hogy a rendőrségi gépkocsi vezetője gyorsabban ment a megengedettnél (féknyom, egyéb nyomok alapján ez azért megállapítható), akkor elkövet egy sima-rizsa szabálysértést, de ez a Te felelősségedet nem fogja befolyásolni.

Kenderice 2012.04.16. 21:38

"Nagyon durva kereszteződés akkor ez...."Lehet, hogy 90-nel haladva az lehet. Nem véletlenül van a 40-es korlátozás.Ha a bent ülő 4 tanú igazolja, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha betartják a sebességkorlátozást és azt is tanúsítják, hogy csak kb. 30 cm-re lógott be az autó orra a kereszteződésbe, akkor nem veszett el annyira ez az ügy.Szerintem a rendőr megijedt a kereszteződésbe lassan becsordogáló járműtől és elrántotta a kormányt egy kicsit. A rendőr elkúrta, de máson akarja leverni. Nem először fordulna ez elő, nem is lepődnék meg, de ott a 4 tanú...

Véleményem 2012.04.16. 19:58

mimiike0212

Az biztos hogy gyorshajtás miatt nem lesz eljárás a másik ellen. Nem bizonyítható.A nem megfelelő sebesség választást kihozhatják belőle és mint a balesethez egy hozzá járuló körülményt. Így lehet felelős a balesetben. De a gyorshajtás mint fogalom és azért kiszabható bírságok, az már más...

Ha 30 centit lógott be az autó orra az már sok. Te meg még így sem láttál ki, téged viszont csak későn lehetett észlelni. Nagyon durva kereszteződés akkor ez....

véső (törölt felhasználó) 2012.04.16. 19:01

olvasd végig,a BJE 2. szakaszát is...

mimiike0212 2012.04.16. 18:32

Kedves Véső!

Elolvastam.Nos, ez is engem igazol.Ugyanis, nálam volt felfestve útburkolati jelzés, ott is álltam meg először. Mivel onnan abszolút semmit nem látni, araszoltam előre. Mivel ez a kereszteződés emelkedőn van, nem is lehet másképpen, csak nagyon lassan araszolgatni. Talán a tábla vonalát értem el (az ülésem és a tábla volt kb. egy vonalban), amikor elszáguldott az autó.Tehát kb. az én autómnak csupán orra lógott bele a kereszteződésbe.Ahogy írtam is, kb. 30 cm. Mivel a helyszínelők mindent centit felírtak, emlékszem rá.

Köszönöm a további ötleteket is!!

mimiike0212 2012.04.16. 18:22

Köszönöm mindenkinek a gyors segítséget!

Kedves wers!Csak, hogy pontos legyek a rendőrautó sofőrje nem "figyelmetlen" volt. A 40-es táblánál kb. 90-nel hajtott. Nos ezt ha én teszem meg, tőlem sem fogadják el, hogy - bocs, nem figyeltem! :DJa igen, és ha 40-nel jön, ahogy a tábla engedi, akkor nem csak Ő lát engem időben, hanem én is Őt!Gondolom ezt egy igazságügyi szakértő meg is tudja állapítani!Bár már értem én!Én mindenképpen vétettem, mert bár megálltam a táblánál, ahogy szabályos, mivel nem láttam ki, és muszáj volt előregurulnom, hogy kilássak, ezzel a mozdulattal egy szabálytalanul haladó személygépkocsit megzavartam. :DAzt hiszem azért ez mindenképpen úgy jogszerű, hogy ha ellenem szabálysértési eljárás van, akkor minimum a másik gépkocsi vezető ellen is az van, gyorshajtás miatt! Van nem??

Véső, köszönöm szépen a linket, úgy lesz! :)

Kenderice, nos a tanúkat én is tartalékban tartom! :)

Kenderice 2012.04.16. 16:15

Hát éppen ez volt a kérdésem!Szabályosan van-e kihelyezve egy STOP tábla az út mellé ha sem útkereszteződés, sem útburkolati jel nincs, ahol is meg kellene állni? A kérdésem nem csak elméleti, tudok ilyen helyet Budapesten.

véső (törölt felhasználó) 2012.04.16. 16:06

"De ha nincs másik út??? " szerinted akkor is vanSTOP tábla ???

Kenderice 2012.04.16. 16:00

Nem nagyon, én motorozok már 24 éve. De nem erre voltam kíváncsi.

véső (törölt felhasználó) 2012.04.16. 15:51

Ugye Te nem közlekedsz autóval....-:)))

Kenderice 2012.04.16. 15:38

Mondjuk ez annyira nem egyértelmű.A STOP tábla meghatározására ezt találtam:"ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ilyen útburkolati jel hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és a védett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni."Az én értelmezésemben ez a megfogalmazás mindenképpen feltételez valamiféle útkereszteződést.De ha nincs másik út???

wers 2012.04.16. 15:17

a STOP tábla előtt

Kenderice 2012.04.16. 15:13

Hirtelen eszembe jutott egy kérdés.STOP tábla van az út mellett de sem útburkolati jel, sem útkereszteződés nincs. Ilyenkor vajon hol kell és miért megállni? (Igen, tudok ilyen helyet, nem kitaláció.)

véső (törölt felhasználó) 2012.04.16. 13:00

mimike0212

Ezt olvasgasd és ne légy megszeppenve a rendőr miatt...http://jogiq.com/…ll-megallni/

wers 2012.04.16. 12:33

bocslátotta = látta (egyszer majd csak megtanulok írni)

wers 2012.04.16. 12:31

„Vesztemre e személygépkocsi egy rendőrautó volt”

Az ő vesztére pedig Te kigurultál elé, és megzavartad. Elképzelhető, hogy a rendőr is figyelmetlen volt, de akkor is Te hibáztál. Ha Neked beláthatatlan volt, akkor feltételezem, hogy ő sem látotta az autódat, csak az utolsó pillanatban.

Egyébként átélem az esetedet, nekem minden nap munkából hazamenet kamikáze módon kell egy hasonló kereszteződésben balra kifordulnom.

Kenderice 2012.04.16. 12:26

Azért azt sem kell ám elfelejteni, hogy az állítólagos szabálytalankodó autóban 4 lehetséges tanú ült...

Véleményem 2012.04.16. 11:25

A közúti közlekedés rendjének megzavarását úgy követik el hogy az független attól hogy más szabályosan vagy szabálytalanul közlekedik. A te cselekményed képezhette a közúti közlekedés rendjének megzavarását.

pl.: ha te úgy haladsz az úttesten hogy jobbra balra rángatod a kormányt, más autó vagy aki részt vesz a közlekedésben szabályosan/szabálytalanul nem számít (független), mivel te ezzel a cselekménnyel már megvalósítottad a szabálysértést. De ha üres az út és senki sincs ott, és így a kormányt rángatva közlekedsz, mivel te úgy gondolod hogy senkit nem zavar, az is ugyan úgy közlekedés rendjének megzavarása.

Az első kérdésedre próbáltam meg magyarázatot adni.

Pénzbírságra és vezetéstől való eltiltásra lehet számítani.

Sok minden függ attól hogy mit meg hogyan helyszíneltek le, illetve mit mondtak a feletteseiknek.A szabálysértés el nem követését nem tudom, hogy bizonyítod majd. A károk rendezést meg a biztosítós herce hurcát sem tudom ebben az esetben hogy lesz, de nem lesz egyszerű, ez egy hosszú ügy lesz, ha te nem ismered el a dolgokat.Amúgy az ő sebességét valószínű hogy nem vizsgálják. Szakértő utólag megteheti. De a vallomásuk az nem fog tartalmazni gyors hajtást, ha nem volt indokolt.

wers 2012.04.16. 10:50

a rendőr olyan, mint a főnök, mindig neki van igaza

Egyéb iránt, a stop táblákat előszerettel helyezik ki úgy, hogy onnan esélyteten belátni a kereszteződést.

mimiike0212 2012.04.16. 10:41

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:

Közel egy hónappal ezelőtti este 4 barátommal együtt autómmal szabályosan haladtam. Egy útkereszteződéshez érve, ahol STOP tábla volt, megálltam, mivel azonban a kereszteződést bal irányba egyáltalán nem lehetett belátni, lassan araszoltam befelé. (ez kb. 30 cm-t jelentett)Abban a pillanatban nagy sebességgel elszáguldott előttem egy autó. Az autóban mindannyian összerezzentünk. A másik autó vezetője ekkor fékezett, balra, majd jobbra rántotta a kormányt. 27 méterrel arrébb felugrott a padkán keresztül a jobb oldali járdára és ott megállt. Személyi sérülés nem történt, de a jobb első kereke a padkától kidurrant.Vesztemre e személygépkocsi egy rendőrautó volt.Megkülönböztető jelzést nem használt.Neki 40 km/h sebességkorlátozó táblája volt. Fentiekből ugye egyértelmű, hogy nem annyival közlekedett (feltételezem kb. 90km/h).

Véleményük szerint én vagyok a hibás és "közúti közlekedés rendjének megzavarása" miatt szabálysértési ügyet indítottak ellenem. Mondván megzavartam a másik személygépkocsit.Véleményem szerint, ha Ő betartja a sebességkorlátozást, egyrészt bőven van idő, hogy lássam, észrevegyem, hogy jön, másrészt teljesen simán és nyugodtan megtudott volna akár állni is bőven a kereszteződés előtt!

Kérdéseim:

Előre is köszönöm a gyors segítségeket!!