hivatali visszaélés?forrás főoldal vissza

Gabicsek 2012.03.25. 10:14

Akkor még azt is el tudom képzelni, azért kellettek az adatai, hogy a megtudott személyi adatai alapján priuszába is betekintsen, hogy van-e:) Ha már együtt éltek.

tunderlala 2012.03.24. 23:38

Ez ok, de együtt is éltek.

Gabicsek 2012.03.24. 22:32

Na igen, kinek állt érdekében lekérdezni az ő aktuális barátnője kocsijának adatait.Csak neki. Ha nemrég ismerte, azért is lekérhette, hogy megtudja a személyes adatait. (ez persze csak egy példa)

Véleményem 2012.03.24. 22:00

Persze értem én. Amúgy az illető elég amatőr, vagy belefutott egy ellenőrzésbe nem értem, hogy ezen lebukott.Nagyon sok érv, magyarázat és bizonyíték kell, hogy ebből kimásszon az illető.

Ha egy kollégáját nem engedi be a rendszer, és megbízik benne a másik kolléga akkor lehet hogy megadta a jelszavát és a felhasználó nevét. Ehhez tanú kell...vagy aki ezt bevállalja és esetleg neki volt oka megnézni a nőnek az adatait.

Gabicsek 2012.03.24. 21:15

Nem egészen úgy van, hogy egy állítás, egy tagadás. Itt okirati bizonyítékok vannak. (naplózás)Simán bizonyítható lesz, hogy aznap dolgozott. Amelyik területen dolgozik, ott azoknak a kollegáknak is mindnek van belépési neve és jelszava.A belépési nevet még esetleg tudhatja kollega (habár kötve hiszem), de a jelszót nem adják ki egymásnak pont azért, nehogy valaki visszaéljen az ő belépési nevével és jelszavával. Ezt is tudja minden rendőr és olyan személy, akinek jogosultsága van a nyilvántartást megnézni. Tehát saját érdeke, hogy ne adja ki senkinek. Épp ezért szokott bizonyíthatóvá válni ez a bűncselekmény.Véleményem: Szerinted kinek az érdeke megnézni annak a rendőrnek a barátnőjének a kocsiját, amelyik rendőr felhasználónevével és jelszavával beléptek? Ezt a kérdést is meg kell magyaráznia, ha tagadja.

Véleményem 2012.03.24. 21:09

Ha a belépés időpontjában, mondjuk egy buszon, vonaton vagy otthon volt vagy bárhol akkor ezt bizonyítsa be! Ha nem ő volt akkor be kell bizonyítania. Nem lehet csak úgy bárhol bármikor fellépni és egy ilyet lekérdezni. Ilyen gépek jobb esetben a munkahelyen vannak csak.

Egy jó ügyvéd kell ide. Egy állítás egy tagadás, 1-1 aztán megszüntetik.Ha az illető nem volt egy minta rendőr, akkor úgyis addig mennek amíg el nem ítélik ezért...

Gabicsek 2012.03.24. 20:48

Hivatali visszaélés, mivel hivatali helyzetével visszaélve jogtalan előnyt szerzett. Pont.

tunderlala 2012.03.24. 20:35

Üdvözletem!

Egy ismerősöm kapott egy idézést gyanúsítottként az egyik Nyomozó Ügyészségre. Semmi BTK. hivatkozás nem volt benne ezért felhívta az ügyészt, aki annyit mondott neki, hogy hivatali visszaéléssel lesz gyanúsítva. Egy másik csatornán keresztül megtudta az ismerős, hogy egy vele kapcsolatos másik vizsgálat során, miközben rendőr volt, kiderült, hogy az aktuális barátnőjének az autóját és adatait valaki lekérdezte az ő azonosítójával.

Ebben az esetben mi lehet a hivatali visszaélés?

Azt tudjuk, hogy a rendszer csak azt tudja naplózni, hogy kinek az azonosítójával, milyen jelszóval, melyik IP számú gépről léptek be. Abban az irodában többen is dolgoznak, több géppel.

Ha ott lesz az ügyészségen mivel tud védekezni?

Előre is köszönöm!