Babakocsit kitilthatják? Mi a szankció?forrás főoldal vissza

banoka 2012.06.19. 14:42

Ígértem, hogy beszámolok mi lett az eset vége.

Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultam, aminek következtében lekerült a babakocsikat kitiltó tábla a bejárati ajtóról, ill. nevemre szóló engedélyt kaptam, hogy én bemehetek a gyerekemmel babakocsival az uszoda előterébe a hajszárítóig.

Személy szerint az uszoda ezen intézkedését közel sem találtam "mindenkivel egyenlő bánásmódnak", de tekintve, hogy semmiképen nem akartam tárgyalást, (ahova 50 km-t kellett volna utaznom oda vissza) nem kértem az eljárás további folytatását.

Így hoztak egy határozatot, hogy visszavontam az eljárást, és lezárták az ügyet. Ami nem tetszett, hogy a Hatóság kiadta a személyes adataimat (név , lakcím ) az uszodának.Én emailen tettem a bejelentést, az ügyintéző kérésére írtam egy levelet, hogy az emailben foglaltak alapján kérem az eljárást elindítását, és borítókról lemásolva a címemet, minden levélbe bele írták az adataimat ,pedig telefonon jeleztem, hogy nem szeretném, hogy kiadják a címemet.

Tehát összességében igaznak bizonyult, hogy a babakocsisokat hátrányosan megkülönböztették, szerencsére idő közben megtanult járni a babám, remélem ősszel már jön mellettem, ha megyek megint hajat szárítani.

A furkálódó takarítónő minden egyes alkalommal keresi, hogy bárkire rászólhasson, gyerekekre, felnőttekre, szerintem inkább tőle kéne megválnia az uszodának, ezt már több szülő is észrevételezte. .

banoka 2012.04.07. 19:59

Grofur:

Nem az uszoda belső terébe szerettem volna bemenni, hanem az öltöző előtti folyosóig.Előtér, folyosó, öltöző rész megközelíthető utcai cipővel.

Az uszoda medence részébe nyilván ne menjen be senki se babakocsival se utcai koszos cipővel, higiéniai okok miatt.

3 héten keresztül kinn volt a papír, mára lekerült, szerintem felhívták az Egyenlő Bánásmód hatóságtól őket.

A takarítónő stílusával is komoly bajok vannak, azóta felfigyeltem, hogy minden csip csup dolog miatt rászól a gyerekekre, bezzeg az öltözőkben bokáig áll a víz, véletlenül se jutna eszébe, hogy inkább azt törölje fel.

Gabicsek 2012.03.22. 10:40

„menjek ki babakocsival az uszoda előteréből”

Nem úszótérről, hanem az uszoda előteréről van szó.

grofur 2012.03.22. 09:52

Szerintem pedig higiéniai okokból igenis kitilthatja a babakocsit az úszótérből (én sem szeretnék ott úszni, ahol poros-kutyapiszkos kerekű eszköz van a környéken.Ahogy pl. kerékpár se legyen ott.Azonban:

Ha strandról van szó,az megint más.

Gabicsek 2012.03.20. 23:05

Na, bementél?

wers 2012.03.19. 11:57

banoka, én tuti bemennék a kocsival. Én is kíváncsi vagyok, mi történik

Gabicsek 2012.03.19. 11:38

Várjuk:)

banoka 2012.03.19. 11:02

Szia!

Holnap kéne megint mennem, viszont az előbb elküldtem a tiltó tábláról készült fényképet az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak. Rajtam már nem nagyon fog segíteni, hogy pár hónap múlva leszedetik a táblát, de legalább a többi kismamának nem lesz gondja később.

Még nem tudom, hogy holnap rá tudom-e bízni valakire a kisbabámat vagy megint magammal kell-e vinnem. Majd megírom mi volt :)

Gabicsek 2012.03.15. 21:34

Na, bementél a babakocsival?:)

banoka 2012.03.14. 19:39

Sajnos egyesek szemében egy kisgyerek szükséges rossz, akit mindenhonnan ki kell tiltani, és majd ha felnőtt és már tud viselkedni és dolgozni, hogy társadalomnak haszna származzon belőle, akkor újra szívesen látják - ezt egy rádió interjúban hallottam pár hete.

Amíg nem volt gyerekem, addig én is furcsán néztem az ABC-ben hangoskodó kisgyerekre, húú miért nem neveli meg az anyja, nos azért akinek már van gyereke az tudja, hogy nem ilyen egyszerű ez :)

Sajnos akinek nincs vagy már régen felnőttek, az nem igazán akarja megérteni, nem egyszeri csettintésre hallgat el a kisgyerek.

Szerintem azzal, hogy kitesznek egy babakocsival bejönni tilos táblát, egyértelműen kifejezik, hogy a babakocsis anyukákat és kisgyerekeket se látják szívesen.

efi99 2012.03.14. 17:34

Hisztis gyerek?A kérdés az volt, hogy a babakocsit kitilthatják-e, gyerekről nem volt szó :)

hattyúdal 2012.03.14. 13:54

Nekem nagyon furcsa hozzáállás ez a babakocsis kitiltás! Arról nem beszélve, hogy van étterem, ahol szintén nem szívesen látott vendég a kisgyerekes szűlő!Ennél már "szebb" csak az lenne, ha kitalálnák, hogy a repülőre ne vigyenek fel gyereket....tegyébb inkább a csomagtérbe a babkocsival együtt.Családom miatt évente többször utazom repülővel, de olyan alkalom nem volt még, hogy kicsi ne lett volna a gépen. És bizony előfordult, hogy a 3 órás utat végig sírta a baba.A sírás miatt talán ne diszkrimináljunk!

wers 2012.03.14. 13:29

Rexor!

Félig-meddig egyet értek. Én anno úgy gondoltam, hogy nekem a gyerek a fontos. Megválasztom, hova megyek vele. Inkább lemondok olyan dolgokról, ami a picinek nem jó. Persze hogy sír, visít, mert nem érzi ott jól magát. De vannak olyan éttermek, nemrég voltam egyben, ahol pedagógusokkal egy játszóház van kialakítva, és játszótér van az udvaron. Egy gyereket sem hallottam visítani, pedig több, mint három órát voltunk ott.Nem értem meg a szülőket, akik másfél-két éves gyerekkel (vagy kissebbel) képesek 2 x 15 órás repülőutat bevállalni. Lehet közelben is nyaralni, néhány órás autóuttal is talni nyaralóhelyet, közben ki lehet szállni, sétálni stb.

Rexor 2012.03.14. 13:22

Azt hiszem itt két külön csoport van. A visítozó, hisztériázó gyerekre rá kell szólni ezzel teljesen egyetértek. De akinek van gyereke, azt tudhatja, hogy egy kisgyerek sírhat azért más miatt is, nemcsak hisztiből, és ezzel nem igazán lehet mit tenni. Én erre mondtam, ha ez valakit zavar az inkább ne menjen közösségbe.

wers 2012.03.14. 13:13

„Ami a visítozó, rendetlenkedő gyerekeket és a rá se hederítő szülőt illeti, rá kell mutatnunk az itt is (és sajnos még nagyon sok helyen) megnyilvánuló ultraliberális nevelés (nevelés??) ultranegatív hatásaira.”

És ezek a jólnevelt gyerkőcök, jogaik teljes tudatában iskolapadba ülnek a tatítók, tanárok nagy örömére.Aztán serdülőkét, mikor a szülő már végképp nem bír a kölökkel az iskolát szídja, miért nem nevelik meg az ő drágaságát.

wers 2012.03.14. 12:25

Ami bennem felmerül: és mit tennének egy kerekesszékes rokkanttal? Az sem mehet be pl. a gyereke haját megszárítani? Dehogynem, még az akadálymentességet is biztosítani kell, hogy egyedül is bejuthasson.

banoka 2012.03.14. 12:11

A lényeg:

Mivel lefotóztam a tiltó táblát, mondták az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, hogy nyugodtan indítsak eljárást, mert el fogják marasztalni az uszodát. Kedves volt a hölgy, azt is felajánlotta, hogy ha kérem akkor a Hatóság nevében felhívja az uszodát és tájékoztatja őket a jogsértésről és felszólítja őket a tábla levételére.

Lehet, hogy csak az utóbbit fogom kérni, igen erős több száz ezres bírságokat is láttam, hogy kivetett a hatóság, lehet, szándékosan én nem akarok rosszat az uszodának, még ezek után sem.

Szerintem a cél mégis az lenne, hogy kulturáltan hagyjunk mindenkit élni és intézni a dolgát, és ne egymásnak tegyünk keresztbe :)

banoka 2012.03.14. 12:03

Dragunov, köszönöm a pontos leírásokat!

Szó se róla, azzal én se értek egyet, ha valaki nagy arccal mindent megenged a gyerekének korlátok nélkül, azzal se értek egyet, hogy kismotorozzon egy gyerek a patikában, üzletben stb.

Nyilván vannak aki nem tudnak viselkedni.

Pár hete színházban voltam a nagyobb gyerekemmel, több helyen ki volt írva, hogy az előadást 10 éven aluliaknak nem ajánlják, tele volt a színház pici gyerekekkel 4-5-6 évesekkel, akik belekiabáltak az előadásba, este fél 10-10 felé már sírdogáltak, mikor megyünk már haza, mikor lesz már vége felkiáltásokkal. Az előttem lévő anyuka mint egy piaci vásárban fotózta a színészeket az előadás alatt végig a mobiltelefonjával. Pl az ilyen viselkedőket szépen kikísértetném a színházból, és azzal se értek egyet, hogy valaki úgy üljön le egy étteremben vacsorázni, hogy közben üvölt a gyereke. Én is jártam úgy, hogy felálltam és sétáltam a gyerekkel valahol, amíg mások ettek.

Azért van a biztonsági őr és a figyelő kamera, hogy nézze a lopásokat. Milyen előítélet azt feltételezni, hogy minden babakocsis anyuka lop. Karácsonykor esett meg velem egy hipermarketben, hogy a bevásárlókocsiba tettem a bébi hordozót, már mindent kitettem a kasszánál a szalagra és toltam a bevásárlókocsit a kassza végébe, amikor jött a biztonsági őr, hogy a hordozó és a bevásárló kocsi oldalánál lát egy portörlő kendőt (kb 2 mm vastagságú, és kemény 165 ft az ára). Mondtam, hogy köszönöm, nem vettem észre, oda akartam tenni a szalagra a többi cucc közé, amikor jött, hogy jegyzőkönyvet vesz fel, nem adja vissza és ez lopási kísérlet volt. Mondtam neki, hogy akkor nézze végig, hogy a bevásárló szalag elejétől végéig csak az én vásárolandó dolgaim vannak több 10 ezer Ft értékben, és nem egy 165 ft-os törlőkendő amit ne tudnék még kifizetni, de akkor lemondok róla, mert nem akarta vissza adni. Továbbra is jött a jegyző könyvvel, erre úgy felhúztam magam, hogy megmondtam OK menjünk írjunk jegyzőkönyvet a törlő kendőről, de amit itt lát kirakva a kassza szalagjánál, tuti nem veszem, meg, hanem mindent itt hagyok.Ekkor elment és békén hagyott. Az meg már nekem megszokott, ha egy hipermarketben nagybevásárolok, akkor a kasszás ver át, fel kellett vennem a gyereket mert sírni kezdett, és érdekes módon pl 3 narancslé helyett 6 lett beütve, meg még valamiből még egyszer le lett húzva, tehát a végén az info pultnál nekem járt vissza 1600 FT.

Egyjogász 2012.03.14. 11:43

Az egyik magyar Michelin-csillagos étterem honlapján olvashatóak az alábbiak. Egyszer meghívtak oda, el kell ismerni, a kajájuk (ha merhetem az ott tálalt ételeket annak nevezni) az baromi finom. És kisgyerek, meg babakocsi sem volt:))

Egyébként szerintem azért a dolognak van egy másik oldala is, bár lehet, hogy ezzel a kisgyerekesek körében nem leszek népszerű:) Manapság ugyanis elszaporodtak azok az "öntudatos anyukák/apukák", akik szerint a gyereknevelés abból áll, hogy az ő gyerekük azt csinál, amit akar. (És nem véletlen a "manapság" mert 10-15 évvel ezelőtt én ezt még annyira nem tapasztaltam.)

Amikor én voltam gyerek és étterembe mentünk, a szüleim rámszóltak, ha elkezdtem hangoskodni, vagy oda nem illő dolgot csináltam, és én is így neveltem a saját gyerekemet.

Ugyanakkor már velünk is előfordult, hogy az étteremben megjelentek "öntudatosék", és mosolyogva nyugtázták, hogy a kis "Bubuka" egy légkalapácsot megszégyenítő hangerővel ordítozott folyamatosan, odament mások asztalához, és zavarta a kajálókat, meg valami csattogó lepkével szaladgált le-föl az étteremben.

Őszintén szólva én nem azért megyek ilyen helyre, és fizetek ki egy valag pénzt, hogy barom szülők (mert leszögezem, a szülő a barom, nem a gyerek) neveletlen kölkének a visítozását hallgassom órákon át. (Mint ahogy, amikor az én gyerekem kisebb volt, és elmentünk kajálni valahová, az ő üvöltözését sem kellett hallgatnia a jelenlévőknek.)

Rexor 2012.03.14. 10:07

Egyjogász: kulináris utazás... ki találta ki ezt a hülyeséget? :) AZért megnézném ezt az étteremet magamnak. Ha valaki közösségbe megy, ott azért benne van a pakliban, hogy közbe jön valami zavaró tényező. Aki nem bírja a gyereksírást menjen kolostorba, vagy ne mozduljon ki otthonról.

EGyébként ilyenről még én sem hallottam, hogy babakocsival valakit kitiltottak volna áruházból (pedig sokszor járunk vásárolni gyerekkel).

Egyjogász 2012.03.14. 10:05

Én nem akartam ezt leírni, de ha már egy anyuka hozta szóba, valóban, én is úgy hallottam, hogy ezért nem szeretik az önkiszolgáló boltokban, ha babakocsival mennek be, mert a baba alá pakolás egy jó lopási módszer (a baba alá úgysem mer benézni a biztonsági őr alapon), azt meg nem tudhatja az őr arcról, hogy ki a tisztességes és ki a tolvaj.De bizonyos népcsoporthoz tartozó magyar állampolgárok esetén azt sem nagyon szeretik (ill. nagyon figyelik őket) ha kézi babahordóval mennek be, mert abba is nagyon jól lehet pakolni, és lehet teli torokból visítozni, meg átkozódni ha az őr be akarna nézni a baba alá...

Egyébként ez kb. olyan, mint amikor Ausztriában néhány tolvaj magyar miatt kiírják, hogy "Magyar, ne lopj!", és a boltban magyarul beszélőket az őrök úgy figyelik, mintha bűnözők volnának (ezt személyesen tapasztaltam).

Tatica 2012.03.14. 09:36

2002-ben született a nagylányom. Vidékről jártam be a városba élelmiszert vásárolni, tanácsadásra stb. Nyilván ha már a városban vagyok, itt veszem meg az olcsóbb cuccokat. Match áruházban a smasszer végig a hátam mögött volt, kb egy méteres távolságban, mire megkérdeztem akar-e valamit, majd közölte, hogy engem figyel mit pakolok a gyere alá. Elkerekedtek a szemeim, és megszégyenülve kiviharzottam a boltból. Átmentem a Dm-be pelekát venni, ahol már a bejáratnál közölték, hogy hagyjam kint a kocsit, itt viszont már megkérdeztem, hogy miért? A gyerek nem ketyeg, nem radioaktív, akkor mégis mi a baj vele? Hát az, hogy sokan úgy lopnak, hogy a gyerek alá pakolnak. Amíg babakocsis volt, csak kísérővel tudtam vásárolni, mert rendszerint sehova nem engedtek be :(((Valahol megértem, de egy üzletben, ahol arcól már évek óta ismernek mert oda járunk, ez kimondottan megalázó.

Egyjogász 2012.03.13. 23:57

Ezt egy nagyon menő étterem honlapján találtam, így kell nagyon finoman a látogatók tudomására hozni, hogy ide ne hozzák a sivalkodó kölkeket:)) (És teljesen jogszerű is, mert azt nem írják, hogy nem jöhetnek be, meg ki lennének tiltva, stb.)

"Tapasztalataink szerint kisgyermekek nem tudják élvezni a néha 3-4 órán keresztül tartó kulináris utazást. Ezért kérjük, ha megoldható erre a pár órára oldja meg kisbabája felügyeletét."

Egyébként ez a gyógyszertár kérdés érdekes, mert elvileg az EBH-nak igaza van, de pont a közelmúltban voltam egy gyógyszertárban, ahová bejött "öntudatos anyuka" két 2-3 év körüli gyerekkel, akik folyamatosan üvöltöztek, ahogy a torkukon kifér. Amikor a gyógyszerész udvariasan szólt anyukának, hogy ha lehet, egy kicsit halkabban, mert gyógyszerekkel dolgoznak, "öntudatos anyuka" közölte, hogy az ő gyerekei úgy üvöltöznek, ahogy akarnak.Pedig ha a hangzavarban a gyógyszerész elcserél két gyógyszert, azért ő lesz a feleős, és nem anyuka...

banoka 2012.03.13. 22:03

Hát nem tudom, azon gondolkodom mi van ,ha pl elém állnak és nem engednek be stb?

Próbálok felkészülni, így hogy kiírták most változott-e valamit a helyzet?

Nyilván az egy eljárás után derül ki, hogy szabálytalan a kiírás, csak addig nem tudok várni.

Gabicsek 2012.03.13. 21:50

Mivel nem követsz el semmilyen jogszabálysértést, a rendőr nem fog intézkedni.Hát, neked kell eldöntened, hogy hogy legyen:)


banoka 2012.03.13. 21:46

Tudod, ki tudom nyitni a szám, ha akarom, csak ott a csomó kisgyerek, a tanárnő és talán egy két szülő, és azért előttük mégse szeretnék "jelenetet" csinálni.

Mert még attól félek kihívják a rendőrséget, mert mégis bemegyek.

Múltkor épp szerencsém volt, mert amikor jött a takarítónő, hogy hagyjam el az uszodát (közben épp szárítottam a gyerekek haját), épp a beszélgetésünk közben érkezett meg a férjem, és látva hogy áll mellettem már egy nagy pasi, (meg se szólalt mert még nem tudta mi van), ennyi elég volt, hogy békén hagyjanak.

Csak ez idegesít, ha kisgyerekkel vagyok egyedül, oda mernek jönni szólni. Mint amikor egy biztonsági őr egy szerencsétlenre rá mer szólni, de három hőzöngő részegre nem.

Gabicsek 2012.03.13. 21:37

:) Nyisd ki nyugodtan a szád majd.

banoka 2012.03.13. 21:32

Köszi, én is nagyon örültem a cikknek, amikor ma megtaláltam.

Ott van egy fontos mondat, A patika vezetőjének pedig egyetlen kimentési lehetősége lenne: ha biztonságos babakocsi tárolót alakított volna ki az eszközök megőrzésére, amíg a beteg megkapja a gyógyszerét.

Szerintem holnap írok egy emailt és megkérdezem, meg van -e már ez a biztonságos babakocsi tároló :)??????

Gabicsek 2012.03.13. 21:31

Ja, és én a helyedbe bemennék, mivel nem tiltja semmi, tehát nem tehet semmit.

Gabicsek 2012.03.13. 21:30

A lényeg: nincs rá jogszabály, fenyegesd meg.

Gabicsek 2012.03.13. 21:29

bocsi, véletlen elírtam a neved:)

banoka 2012.03.13. 21:28

Nyilván a "vezetőség házi kakaskodása".

Nem lehet diszkriminálni senkit, erről van is törvény.

Komolyan nem értem, álltam egyedül a nagy térben 3 kisgyerekkel, tőlem 1 méterre ül nyugodtan a kisbabám a babakocsiban és odajön csesztetni a takarítónő, hogy menjek ki. Nagyon unatkozik. És ez jellemez egy színvonalat is, sajnos.............. pláne a vezetőség részéről, ahogy reagáltak a bejelentésemre, na meg most ez a kiírás.

Gabicsek 2012.03.13. 21:27

Köszi elfi99.Nekem már szerencsére nincs babakocsis gyerekem, de az ilyeneken ideges tudok lenni.

banoka! Szerintem küldd el ezt mail-ben a cikket az uszoda vezetőjének azzal, hogy panaszt teszel te is az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és bírságra számíthat. Hátha meggondolja, és leszedi a tábláját. Talán ez a leggyorsabb.

efi99 2012.03.13. 21:24

http://www.origo.hu/…-patika.html

efi99 2012.03.13. 21:21

Miért, arra van, hogy fagyival hova nem lehet?

Gabicsek 2012.03.13. 21:08

elfi99!Van erre valahol jogszabály? Vagy ez csak egy házilag alkotott akármi?

banoka 2012.03.13. 20:58

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál már érdeklődtem, rájuk tartozik az ügy, és mondták, hogy eljárást indítanak, ha bejelentem. Csak az idő és herce hurca nem hiányzik, ezért is írtam az igazgatónak, hátha helyi szinten tudok engedélyt kapni. Ha eljárást indítok, akkor majd behívnak személyes meghallgatásra stb. Mire a végére érne az ügy, addigra megtanul járni a gyerekem, nekem viszont most kéne bejutnom az uszodába.

Egyébként éppen most találtam egy hasonló esetet, ahol igen kemény büntetést kapott egy üzlet tulajdonosa pont a babakocsik kitiltásáért.

Most ez a felirat pont elég ahhoz, hogy állandóan szóljanak majd. Tehát tényleg az érdekelne, hogy OK szólnak, de mi mást tudnak csinálni? Ha bemegyek, akkor valaki most meg tud büntetni ezért?

Gabicsek 2012.03.13. 20:54

Hát, ez nekem is rejtély. Mert egy kisbabához a kocsi is hozzá tartozik. Kint hagyni pedig nem lehet, mert rögtön ellopják.

efi99 2012.03.13. 20:52

Hogy-hogy nem hallottál? Babakocsi kismillió helyről ki van tiltva. Hogy miért, az rejtély.

Gabicsek 2012.03.13. 20:41

Tegyél panaszt felsőbb szervnél. Én ilyet még nem is hallottam!

banoka 2012.03.13. 18:20

Érdeklődnék, hogy mi történik ha olyan helyre megyek be babakocsival ahol ezt megtiltották?

Röviden a történet: iskolával úszni jár a gyermekem osztálya, a tanárnő megkérte a szülőket, hogy aki tud jöjjön segíteni úszás után a gyerekek haját megszárítani. Én kisbabámmal tudok menni, múlt héten azonban rám szólt a takarítónő, hogy menjek ki babakocsival az uszoda előteréből. (ott egyébként utcai cipővel is lehet lenni, és kellően tágas hely van).Az uszoda helyi vezetőjével beszéltem, aki nagyon elutasító volt, azt mondja oldjam meg, hogy ne kisgyerekkel menjek. Amikor felhívtam figyelmét, hogy a házirendben nem tiltják a babakocsik bevitelét, azt mondta majd bele írják. Ezután az igazgatónak írtam egy emailt az esetről, ő levélben leírta, hogy nem tiltja meg, hogy bemenjek babakocsival az uszoda előterébe, de nem tetszését nyilvánította (szerinte hordozóban vigyem be a gyereket és úgy szárítsam a gyerekek haját- szerintem meg cipeljen egy járni még nem tudó 10-12 kilós kisgyerek, aki mondja)

Egy hét se telt el és az uszoda ajtajára kikerült nagy felírattal, hogy babakocsit higiéniai okokból nem lehet bevinni, azt a pénztárnál kell hagyni!

Véleményem szerint ez diszkriminatív, és eleve az öltözőbe és az előtérbe utcai cipővel is be lehet menni, egy babakocsi kereke semmivel se piszkosabb egy cipőnél. (ez felvet pl olyan kérdéseket, hogy ki vigyáz az ott hagyott babakocsira stb, de mindegy)

Őszintén szólva az érdekel, hogy mi történik, ha mégis bemegyek babakocsival? A rendőr megbüntethet? Erőszakkal kivezethetnek?