Magánokirat hamisítás / visszaélésforrás főoldal vissza

Kelvin (törölt felhasználó) 2015.08.03. 12:28

„az indoklással,hogy nem adok haza pénzt nem segítek anyagilag semmiben” - Tuti hogy nem erre hivatkozással kérte. Egyedülálló szülőként viszont kérhette...

Kovács_Béla_Sándor 2015.08.03. 12:05

Rosszul tudod.

Heve 2015.08.03. 03:14

Segítségüket kérném.Feleségemmel váló félben vagyunk.A kormányhivatalban kiemelt családi pótlékot kért azzal az indoklással,hogy nem adok haza pénzt nem segítek anyagilag semmiben.Ezt nem tudtam és én is igényeltem a családit,meglepetésemre mondta a hölgy,hogy a feleségem azt nyilatkozta,hogy egyedül neveli a gyerekeket 3 kiskorút,mi még nem váltunk el és egy háztartásban élünk én fizetem a rezsit a ház hitelét és ételt veszek otthonra.Ezt jelezni szeretném a kormányhivatalnak,de hogyan?És mit írjak és hogy?Annyit tudok,hogy ez bűncselekmény.

guba 2011.12.04. 11:14

Igen, bizonyítani kellene, és e körben éppen azt kell vizsgálni, hogy milyen céllal adta át a kártyát. Éppen ezért alapvető tévedés azt állítani, hogy teljesen mindegy milyen célból adta át, mert a kártya az államkincstár tulajdona.

Kovács_Béla_Sándor 2011.12.04. 09:03

Szándékosan? Azt bizonyítani kéne.

Izaliza 2011.12.04. 00:27

Szerintem meg bűnsegéd, mivel szándékosan segítséget nyújtott a bűncselekmény elkövetéséhez. Az más kérdés, hogy ezért őt elő fogják-e venni, és ezt lehet-e bizonyítani, de attól ez még az.

Ditke30 2011.12.03. 19:34
guba 2011.12.02. 17:11

A kártya egy hatósági igazolvány, amely a benne foglalt jogosultság igazolására szolgált, ameddig hatályos volt. Önmagában a kártyának nincs értéke. Ha az átadás nem azért történt, hogy más jogosulatlan felhasználását lehetővé tegye, akkor nem bűnsegéd. De a közokirathamisításnak akkor sem válna bűnsegédjévé pusztán azon az alapon, hogy a kártya nem a saját tulajdona lett volna, mivel nem tulajdon elleni bűncselekményről van szó.

Izaliza 2011.12.01. 21:15

Kedves Mummer!

Az Államkincstár által kiállított kártya közokiratnak minősül, ezért a barátod a közokirat hamisítás bűntettét követte el azzal, hogy más nevére szóló közokiratot felhasznált.Te ennek a bűncselekménynek a bűnsegéde vagy.Tekintettel arra, hogy a kártya tulajdonosa nem te vagy hanem az Államkincstár azt másnak nem adhattad volna oda, ezért teljesen mindegy, hogy milyen céllal adtad oda.

A kábszerrel való visszaélés ügyében, most nem vehetnek elő, elvileg. Az elterelésen való részvétel által megúszhatod a vádemelést.

Idézést valszeg, mint gyanúsított fogsz kapni, és megjelenni kötelező. Vallomást már nam vagy köteles tenni, de személyes véleményem szerint jobban jársz egy beismerő és egyben megbánó vallomással.

mummer 2011.11.28. 11:05

Köszönöm a választ.

Agent Cooper 2011.11.28. 10:09

Mummer,

első látásra nem magánokirat-hamisítás, hanem közokirat-hamisítás történt.Idézésre mindenképpen számíthat.Ha nem kifejezetten a visszaélés céljából adta át a kártyát (a kártyagyűjtés nem ilyen), akkor nem állapítható meg a büntetőjogi felelőssége.Eltérítés alatt jogszerűen kötelezhetik vizelet vizsgálatra.

Üdv: Agent Cooper

mummer 2011.11.28. 02:21

Üdvözletem!A következő üggyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:Asztmám miatt, a kiemelt családi pótlék mellé 18. életévemig járt nekem a Magyar Államkincstár által kiállított kis plasztik kártya, mely 90% kedvezményre jogosít fel távolsági járatokon, helyi járatokon ingyenes utazást biztosít. Az ilyen kártyák kb. 1 évig érvényesek és utána újat küldenek ki postán, a régit nem vonják be.A régi kártyámat, ami már több mint egy éve lejárt, idén szeptemberben odaadtam az egyik barátomnak. Nos, ez a barátom múlt héten lebukott vele egy helyi járatos buszon az ellenőrnél. Az ellenőr persze rendőrt hívott, bevitték, kihallgatták. Ahogy én tudom, ez magánokirat hamisításnak számít, de visszaélésnek bizonyosan. Vallomásában azt mondta, hogy azért adtam neki oda a kártyámat, mert ő kért rá, mivel gyűjti a plasztik kártyákat. Ügy az biztos lesz belőle mert volt rabosítás is, meg minden ami ilyenkor szokás.Én is számíthatok idézésre?A helyzetem bonyolódik még két tényezővel:A barátom bebukása előtt engem is elkaptak az ellenőrök egy ilyen kártyával, ami le volt járva (az enyém volt, 1 vagy 2 hónapja járt le, nem figyeltem az érvényesség dátumát). 10.000 Ft pénzbírságot kaptam.Körülbelül egy éve elkaptak kábítószerrel való visszaéléssel. Nem volt semmi komolyabb, füvet fogyasztottam, csekély mennyiségben. Jelenleg is elterelésen veszek részt (1 vagy 2 alkalom van vissza). Persze benn vagyok a belső adatbázisban és a barátom kihallgatásakor kérdezősködött az egyik rendőr, hogy kábszerért cserébe adtam-e a kártyát. Persze nem.Ha kapok idézést meg kell jelennem a rendőrségen. Ha ott vizeletvizsgálatra köteleznek, azt jogszerűen teszik? Egyáltalán mire számíthatok ebből az egészből?Előre is köszönöm!