Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésforrás főoldal vissza

terenye 2014.01.10. 08:46

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát és a segítségét!

Agent Cooper 2014.01.10. 07:30

Kedves terenye!

Az általános nyomozó hatóság a rendőrség, a lakóhelyük szerinti illetékes rendőrkapitányságon tehet feljelentést. Jogcímet nem kell megjelölnie, elég, ha leírja (elmondja), magát a cselekményt, a rendőrség hivatalból vizsgálja, hogy valósult-e meg bűncselekmény, és ha igen, akkor mi.Feljelentést tehet személyesen vagy írásban (elvileg telefonon is). A feljelentés mellé mindenképpen mellékelje a hatóság (Katasztrófavédelem) határozatát.

Üdvözlettel: Agent Cooper

terenye 2014.01.10. 00:35

Köszönöm a gyors választ! Kérdésem milyen jogcímen jelenthetem fel? Pl. veszélyeztetés? Mivel soha nem volt bírósági ügyem, pedig 65 éves vagyok, hol tehetek feljelentést a rendőrségen, vagy a bíróságon. Nagyon köszönöm előre is a válaszát.

Agent Cooper 2014.01.09. 23:46

Kedves terenye!

Igen, ebben az esetben teljesen egyértelmű.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Agent Cooper 2014.01.09. 23:46

Kedves terenye!

Igen, ebben az esetben teljesen egyértelmű.

Üdvözlettel: Agent Cooper

terenye 2014.01.09. 21:56

Nagyon köszönöm a gyors választ. Még egy kérdésem lenne. Amennyiben a Katasztrófavédelem a kémény használatát betiltja, mivel élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetését észleli erre hivatkozva tehetek e feljelentést. Azért tudok ilyen szakszerűen fogalmazni, mivel már a Katasztrófavédelem a egyik kéményt - amiben eddig volt a kályhája bekötve - a fenti indokkal betiltotta, erre átrendezte a lakást és használatba vette a másik kéményt, és ezt a kéményt fogják majd most bevizsgálni. Ördögi kör!!! A gyors választ előre is köszönöm.

Agent Cooper 2014.01.09. 12:15

Kedves terenye!

Amennyiben nem igazolódik a teóriája, akkor - amennyiben nem elég körültekintően fogalmazta meg a feljelentését - akár hamis vád bűntettét is elkövetheti. Ezért vagy nagyon körültekintően tegyen feljelentést, vagy bizonyítsa valamilyen módon, hogy amikor a felső lakó fűt, akkor növekszik a szén-monoxid koncentráció. Egyébként a Katasztrófavédelem vizsgálatáról, mint ügyfél, tájékoztatást kérhet, viszont amennyiben bűncselekmény gyanúja megállapítható, abban az esetben a Katasztrófavédelemnek kötelessége is feljelentést tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Agent Cooper 2014.01.09. 12:15

Kedves terenye!

Amennyiben nem igazolódik a teóriája, akkor - amennyiben nem elég körültekintően fogalmazta meg a feljelentését - akár hamis vád bűntettét is elkövetheti. Ezért vagy nagyon körültekintően tegyen feljelentést, vagy bizonyítsa valamilyen módon, hogy amikor a felső lakó fűt, akkor növekszik a szén-monoxid koncentráció. Egyébként a Katasztrófavédelem vizsgálatáról, mint ügyfél, tájékoztatást kérhet, viszont amennyiben bűncselekmény gyanúja megállapítható, abban az esetben a Katasztrófavédelemnek kötelessége is feljelentést tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

terenye 2014.01.08. 19:11

Mit tehetek? Egy egyszintes társasházban lakom a társasházban gázfűtés van, a felettem lakónál leszerelték a gázórát tartozás miatt, ez a lakó most vegyes tüzelésű kályhát üzemelt be, annak ellenére, hogy a kéményseprő kft-től nem kért beüzemelési engedélyt, állandó füst szag érődik nálam. Ezekről tájékoztattam a megyei Katasztrófavédelem ezzel foglalkozó munkatársát, aki ki jön majd és a kéményseprő kft-vel együtt megállapítja, hogy üzemeltethető e a kémény. Kérdésem: ha nem használható a kémény feljelentést tehetek e veszélyeztetésért. Gondolok itt a szénmonoxidra, ami színtelen és szagtalan. SOS válaszukat előre is köszönöm.

Sherlock 2013.06.21. 19:12

Amikor a konkrét veszélyhelyzet bekövetkezik.

Stick Stack 2013.06.21. 19:10

Ez a kérdés engem is érdekel: a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés elévülése mikor kezdődik? Amikor a kivitelezés rosszul elkészül, vagy amikor a konkrét veszélyhelyzet (pl.: tűz) bekövetkezik? A kettő között akár 3 évnél hosszabb idő is eltelhet.

weaky 2011.12.07. 20:31

Kedves ObudaFan,kifejtenéd ezt a konkrét helyzetet bővebben? Nem elég az, hogy 1 hónapig (vegyük csak az ezévi fűtésszezont, addig, amíg ki nem derült a CO visszaáramlás) egy olyan helyiségben éltem, és aludtam, amelyben egy szakszerűtlenül elvégzett kéménybélelés elzárta az égéstermék távozását, és így életveszélyt okozott? Az, hogy a koncentráció (mármint a CO) nem érte el azt a kritikus értéket, amelynél súlyos mérgezési tüneteket okoz valószínűleg a nyílászáróba beépített szellőzőnek köszönhető. Egyébiránt a helyzet egyre fokozódik, és úgy tűnik, hogy szükségünk lesz ügyvédre, mivel a szakhatósági vélemény, amit kértünk EMLÍTÉST SEM TESZ ARRÓL, HOGY BÁRMIT BELEBÉLELTEK VOLNA A KÉMÉNYBE. Természetesen a kivitelező (az, aki elbaltázta a dolgot) a tudtunk nélkül, a fölső szomszéd közreműködésével kiszedte a koromzsákot, és úgy visszafalaztak mindent, mintha misem lett volna ott. Ez már a szakvéleményezők kintléte után történt. Mit lehet tenni, ha hatósági szinten is megpróbálják eltusolni az ügyet????

ObudaFan 2011.12.05. 13:19

A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megvalósulásához nem elég egy absztrakt veszélyeztető helyzet, hanem konkrét, személyre konkretizált veszélynek kell kialakulnia.

thea2009 2011.12.05. 12:08

Tisztelt Fórumozók!

Az előző témához (kéménybélelés) kapcsolódóan kérdezném: a történet hasonló, de a szabálytalan kivitelezés még 2004-ben történt. Szerencsére nem történt semmi baj, de az "életveszélyes" állapot 2010-ig fennállt. Mi a véleményetek, elévült már ez foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bcs? Ha a kivitelezés idejét nézzük igen, (alapeset 3 éve alatt évül el), de állapot bűncselekménynek tekinthető esetleg, hiszen a jogellenes állapot fennállt 2010-ig?

Válaszotokat előre is köszönöm.-

Agent Cooper 2011.11.30. 20:23

Igen, kérhető. Már a feljelentés során is lehet jelezni a mediációra való hajlandóságot.

Üdv: Agent Cooper

weaky 2011.11.30. 19:40

Hát, sikerült megtalálni a vállalkozót, csak egy baj van vele: kéményseprő. Kint volt a kéményseprő ipari vállalattól valami felülvizsgáló csapat, és nem nagyon akarták megállapítani az idegen bélelés tényét, amíg a srác, aki kiderítette meg nem jelent. Akkor nagy duzzogva elismerték, hogy "jé tényleg". Most a szakvéleményre várunk, de sajnos nagyon úgy tűnik, hogy megpróbálják eltusolni valahogy az ügyet. A vállalkozó/kéményseprő mindenesetre nem ismeri el a felelősségét, és a koromzsákot kiszedte a felső lakásból, így most olyan a kémény huzata, hogy majdnem én is kirepültem rajta. Megpróbálja áthárítani a felelősséget ránk, mondván, miért nem szóltunk előbb, meg hogy tavaly is volt vizsgálat, és akkor nem volt visszaáramlás, stb...Tényleg a feljelentés az egyetlen útja annak, hogy ezt rendezni lehessen?Ötletek?

weaky 2011.11.26. 07:33

Kedves Agent Cooper,az a helyzet, hogy a problémát mielőbb meg kellene oldani, mert fázunk. Ha feljelentem őket, akkor a nyomozati szakban kérhető mediáció (peren kívüli megegyezés céljából)?

Agent Cooper 2011.11.25. 16:13

weaky,

egyetértek, fel kell őket jelenteni. Már csak azért is, hogy másokkal hasonló ne fordulhasson elő. A rendőrségnek nem lesz nehéz dolga a megtalálásukkal.

Utána pedig még el lehet gondolkodni, hogy kártérítési igényt óhajt-e érvényesíteni vagy sem.

Üdv: Agent Cooper

weaky 2011.11.25. 14:11

Kedves ügyvédek, fórumozók!

Az alábbi eset történt. 4 szintes épület 3. szintjén lakom, gázkonvektoros fűtéssel, mely a kéménybe van kötve. Tavaly a kéményseprők co mérése (CO visszaáramlás) negatív eredményt hozott, tehát minden rendben volt abban a pillanatban. Aztán egy időre vidékre költöztem, majd ismét vissza a lakásomba, miután megszületett a kisbabám. Fura szaga volt a konvektornak, kihívtunk egy szerelőt, aki egy elektromos kütyüt kicserélt benne, de a furaság nem szűnt, így egy elektromos fűtőtesttel fűtöttünk, mondván 2 hét múlva úgyis megyünk vissza vidékre. Az ezévi kéményseprői felülvizsgálat azt mutatta, hogy CO visszaáramlás van, ÉLETVESZÉLYESNEK minősítették, és köteleztek a kémény kibélelésére, egyébként lekapcsolják a gázt. Megbíztunk egy céget, hogy járjon utána, hol is van a "dugulás", és kiderült, hogy a fölöttünk lakó tavaly kibéleltette a kéményét... mármint azt hitte, hogy az övét, de a kivitelező cég a mi kéményünket bélelte, és így zárta le 1 szinttel följebb, ezért nem tud az égéstermék távozni. Számlát nem adtak a munkáról, viszont egy másik házban lakónak is ők csinálták a munkát, tehát tanú van, de nem tudjuk melyik cég volt. Jelenleg életveszélyes fűtenem, nem tudom, hogy ezt jogi útra kell-e terelni, vagy mi a teendő. Szerintem kimeríti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés jogi kategóriáját. Mit gondoltok, mit kellene tennem?