csalás,nem csalás?forrás főoldal vissza

Agent Cooper 2011.11.12. 00:49

Kedves ddai!

Annyit még megtehetne, hogy ír az internetes bazár (willhaben.de) ügyfélszolgálatának egy tájékoztató levelet, amiben a levelezésüket elküldi, hogy a csalót kizárhassák, és az esetleges további sértetteket értesíthessék.

Nagyon jól tette, hogy nem küldte a terméket, a vételár soha nem fog megjelenni a számláján. Legalábbis ettől a vevőtől biztos nem.

Üdv: Agent Cooper

nemezbagoly 2011.11.10. 18:44

Kedves ddai!Ez az ún. nigériai csalás.Nekem is van egy ismerősöm, aki meghirdetett valamit, és jelentkeztek is rá. A meghirdetett áron felül ajánlott vételárat az illető, csak annyi kérése volt, hogy a Nigériában élő fiának kellene postázni.Javaslom, keress rá a "nigériai csalás" kifejezésre. Sok hasonló esetet fogsz olvasni.

végrehajtó1 2011.11.10. 17:52

Addig ne tegyél semmit amig MULDER és SCALLY különleges ügynök fel nem veszi veled a kapcsolatot az FBI-tól.

Nekik add oda a fényképezőgépedet.

végrehajtó1 2011.11.10. 17:48

ddai

Ha ennyire komolyan veszed ezt akkor majd a CIA-től is kapsz levelet.

guba 2011.11.10. 17:32

Balekoktatás, messziről bűzlik, nehogy elküldjed!

ddai 2011.11.08. 21:09

Egy lehetséges internetes csalás után érdeklődnék.

El szerettem volna adni a fényképezőgépemet egy nemzetközi internetes bazáron (willhaben.de) Jelentkezett is egy nagyon kedves Angliai vevő, akivel meg is beszéltünk mindent, és megadtam neki az utaláshoz szükséges banki adataimat. Másnap jött is a levél, hogy átutalta a pénzt, és a bankjától (legalábbis annak látszó) egy levél, hogy az átutalás megtörtént. Ekkor ő elküldte a szállítási címet, ami Nigériába szól (Ez már gyanús nekem) Én írtam neki egy e-mailt, hogy a számlámon még nem jelent meg a pénz. Erre kaptam egy levelet az „FBI”-tól, hogy ha nem küldöm a terméket nemzetközi bűncselekményt követek el. Ez volt egy napja. Az állítólagos utalás óta már 4 nap telt el, szóval mindenképp itt kellene lennie a pénznek. Valószínűleg egy csalás az egész.

A kérdésem az lenne, ilyen esetben ha nem küldöm el (mert nekem nem érkezett meg a pénz) de ő állítja hogy elutalta, akkor jogilag támadható vagyok e?

Előre is köszönöm a segítséget.

mendelenyidora 2011.10.29. 20:56

Nagyon köszönöm,:-)

guba 2011.10.29. 18:34

2004. évi CXL. törvénya közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairólAz Országgyűlés abból a célból, hogy az állampolgárokat és a szervezeteket legszélesebb körben érintő közigazgatási hatósági eljárás

a következő törvényt alkotja:

I. FejezetAlapelvek és alapvető rendelkezések

Eljárási alapelvek

1. § (1) A közigazgatási hatóság az eljárása során köteles megtartani és másokkal is megtartatni a jogszabályok rendelkezéseit. Hatáskörét a jogszabályokban előírt célok megvalósítása érdekében, mérlegelési és méltányossági jogkörét a jogalkotó által meghatározott szempontok figyelembevételével és az adott ügy egyedi sajátosságaira tekintettel gyakorolja.(2) A közigazgatási hatóság a hatáskörének gyakorlásával nem élhet vissza, hatásköre gyakorlása során a szakszerűség, az egyszerűség és az ügyféllel való együttműködés követelményeinek megfelelően köteles eljárni.(3) A közigazgatási hatóság az ügyfél jogát és jogos érdekét csak a közérdek és az ellenérdekű ügyfél jogának, jogos érdekének védelméhez szükséges mértékben korlátozza.(4) A közigazgatási hatóság védi az ügyfelek jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogait, ezek korlátait e törvény határozza meg.

2. § (1) Az ügyfeleket a hatósági eljárásban megilleti a törvény előtti egyenlőség, ügyeiket indokolatlan megkülönböztetés és részrehajlás nélkül kell elintézni.(2) A közigazgatási hatósági eljárásban tilos minden olyan különbségtétel, kizárás vagy korlátozás, amelynek célja vagy következménye a törvény előtti egyenlő bánásmód megsértése, az ügyfél és az eljárás egyéb résztvevője e törvényben biztosított jogának csorbítása. Az eljárás során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.(3) A közigazgatási hatóság az eljárás során az érintett ügyre vonatkozó tényeket veszi figyelembe, minden bizonyítékot súlyának megfelelően értékel, döntését valósághű tényállásra alapozza.

3. § (1) A közigazgatási hatósági eljárásban a törvény keretei között a hivatalból való eljárás elve érvényesül.(2) A közigazgatási hatóság:

mendelenyidora 2011.10.29. 12:17

Miert nevezi meg kerelmezönek magat a feljelentettet, ez nem fer a fejünkbe, es raadasul egy regi cimen amit csak ö tudhat hivatalbol. Miert???? Ez valami ismert trükk valamire amit csak mi nem ismerünk? Ha valaki rolam irasban allitana, hogy en valamit kerelmeztem amit soha nem kerelmeztem, akkor nem horkanhanek fel? Türnöm kellene?

mendelenyidora 2011.10.29. 12:03

az viszont nem fer a fejembe, nem volt batorsaga mint jegyzönek a maga neveben fellepni? Bele kellett irnia a kerelmezönek azt aki ellen inditja es aki soha nem volt kerelmezö, es meg a cimmel is varial valamiert? Ez nem lehet normalis jegyzöi viselkedes.

mendelenyidora 2011.10.29. 12:02

ez mar jol hangzik, köszönöm, erre hol van jogszabaly, vagy is mi is az a Ket? Hol talalom? Mert valoban ez a lenyeg, hiszen ha most elkezdi a jegyzö a nem szimpatikus embereket attackirozni, akkor azoknak el kell hangyniuk a lakohelyüket ha a jövöben nyugalmat akarnak,es ez igy nem lehet helyenvalo, tehat en is gondoltam, hogy erre lehet valami jogszabaly, es azt valahol valahogyan talan ervenyesiteni is lehet??!! Hiszen nincsenek mar Kadar idök az orszagban. Hol es hogyan lehet fellepni ilyen szemelyeskedes ellen ?

guba 2011.10.29. 08:55

De, akkor nem azt kellene firtatni, hogy a jegyzőnek van-e joga hivatalból is vizsgálódni, mert van, akkor is ha részrehajló, meg akkor is, ha nem az.A Ket. alapelvi szinten rögzíti, hogy az ügyeket indokolatlan megkülönböztetés és részrehajlás nélkül kell intézni.

mendelenyidora 2011.10.29. 08:38

Nem, feketen epitkezni nem lehet. Vagy senkinek nem lehet, vagy mindenkinek lehet. Vagy a jegyzö dönti el, hogy kinek lehet feketen epitkezni? Ekkora hatalma van ?

guba 2011.10.28. 21:27

Tehát, akkor feketén építkezni lehet, de hivatalból eljárást indítani ellene már etikátlan, amitől sérül a jogállamiság.

mendelenyidora 2011.10.28. 21:23

hogy egy allampolgarnak nem tetszik a jegyzö az egy dolog, ez a jegyzöi munkaval jarhat. De hogy a jegyzö kivalaszt maganak valakit aki valamiert szemelyesen nem tetszik es ilyen modon fedezek mögül tüzelni kezd ra??? Ez tenyleg normalis? Nincs komolyabb vagy fontosabb dolga? Ennyire raernek a jegyzök?

mendelenyidora 2011.10.28. 21:16

valoban mondta mar par jogasz, hogy ez egy trükkösködesi forma ami ellen nem lehet mit tenni, eppen ezert van igy kitrükközve. Ugyanis az epitesi hatosagot mar nem erdekli, hogy kinek a keresere indult, es a jegyzö epp ezt akarja, csak induljon gyorsan. Aki ellen indult az a jegyzövel szemben tehetetlen, hogy a jegyzö hatulrol tamadta mellbe ugy a hatalmanal fogva valahogy nem egyenesen szemböl tamadva, az csak egy dolog.Meg azt is kerdezi ugy magaban az epitö, hogy a falu összes többi feketen epitöje akkor nem zavarja a jegyzöt? Tehat akkor most a jegyzö bosszut all igy valahogy a trükkje segitsegevel felig fedezekben, de hat megteheti mert ö a jegyzö? Valahogy en ezt nem ertem.

mendelenyidora 2011.10.28. 20:59

Kedves Agent Cooper, nincs több. Mint trükkösködes arra lehetett ez jo, hogy az epitesi hatosaghoz kerüljön az ügy gyorsan , es ugy nezzen ki, hogy nem a jegyzö inditotta hanem valaki mas. Fontos neki, hogy meginduljon, es ne ugy nezzen ki, hogy ö maga all bosszut az epittetön es az egeszet ö maga inditotta.Vagyis nem meri magára vallalni. Ezert iratik az ep. hatosagi vegzes rendelkezö resz elsö mondatakent," hogy xy fövarosi lakos keresere, x cimü falusi haz epitkezese ellen indult", es az indoklas reszben áll, hogy a helyi jegyzönö kerelmére. Nos közös ismerössel kerdeztetett ra az epittetö, hogy miert tette ezt a jegyzönö, aki azt valaszolta, hogy ö ilyet nem tett, nem tudja ki tette. Meg hülyenek is nezi az epitöt. Jol ki is neveti azt, hogy az nem tud mit csinalni. Ez helyes?

Agent Cooper 2011.10.28. 01:01

Úgy látom, ebben az ügyben még lesznek általunk nem ismert információk... :)

mendelenyidora 2011.10.28. 00:45

egyaltalan ...probara bocsatott vigadozik tovabb egy önkormanyzatnal Magyarorszagon? Azt hitte elöbbre van az orszag.

mendelenyidora 2011.10.28. 00:42

..ha az ember nem ismeri az elözmenyeket.Szomoru

mendelenyidora 2011.10.28. 00:40

Akkor miert nem "nyomtak" fel becsülettel a sajat nevüket adva hozza? Ejhaj. Az epitö feljelenti sajat magat? Elirasnak gondolod ? Aha a normalis esszel nem is lehet masnak hinni.:-(

mendelenyidora 2011.10.28. 00:36

Nem hiszem sajnos, azert köszi. A jegyzönö kolleganöje ellen most nyert az epitö egy pert, egy ev probara bocsatotast kapott az önkorm.dolgozo, az itelet epp jogerös lett. Az epitö ellensegei tehat ott ülnek ahonnan "dirigalni " lehet. Vagy manipulalni? Veletlenül került a kezükbe a cim ami nem is egzisztal? Az epitö regi cime? Nem is kellett keresniük? Hm. Szomoru.

Agent Cooper 2011.10.28. 00:11

Kedves mendelenyidora,

sajnos nagy a valószínűsége, hogy egyszerűen csak elírás történt. Ebben az esetben kérhetik a határozat javítását, de sok értelmét nem látom.

Üdv: Agent Cooper

mendelenyidora 2011.10.27. 20:49

szerintem ha az epitkzö maga volt a kerelmezö akkor annak nyoma kell legyen, a kerelmevel rendelkeznie kell a jegyzönek nem?

mendelenyidora 2011.10.27. 20:48

nem ertesitettek öt kerelmezökent, ö csak egy vegzest kapott melyben ö szerepel mint kerelmezö, es nem a sajat cimevel szerepel ahol az epitkezes folyik, ahova be van jelentve, amit ismer a jegyzö, hanem egy korabbi cimevel amit csak az önkormanyzatnal ismernek, amit valamiert elövettek es odairtak.


Kovács_Béla_Sándor 2011.10.27. 08:43

Valószínűleg ez is történt. Még ha esetleg igaz is, hogy kérelmezőként értesítették az eljárás megindulásáról, az puszta elírás. S ha igaz az is, amit a kollégáról állít, akkor ő meg alaposan túlreagálta a dolgot.

guba 2011.10.27. 07:14

A hatóság minden olyan eljárást megindíthat hivatalból, amelyet nem kizárólag kérelemre lehet lefolytatni. Ha valamilyen jogsértést sejt, akkor kötelessége is megindítani. A tényállást is hivatalból állapítja meg.

mendelenyidora 2011.10.26. 21:27

nekem az epitesi hivatal egyszer azt mondta, hogy nincs mar olyan hogy hivatalbol kezdemenyeznek, hanem aki feljelent az 10 ezret fizet,meg kell magat nevezni es bizonyitania amit allit. Gondolom ezt akarta kikerülni?

guba 2011.10.26. 17:47

Magánokirathamisítást esetleg, de nem tudom ennek így mi értelme lehetett, mert a jegyző hivatalból is kezdeményezhetett volna eljárást.

mendelenyidora 2011.10.26. 17:14

Segitseg!!!!!Mit követ el az a falusi jegyzö, aki egy ügyet átad az illetékes épitesi hatosagnak, mely ügy sohasem letezett, melyet soha nem kérelmezett senki, csak maga a jegyzö akarta ezzel az epitkezöre ráküldeni az épitési hatóságot . Ezert beirja kérelmezönek az épitkezö nevét és annak korábbi lakcimét amit az önkormanyzatnal elökotor. Az épitési hatóság végzését a hamarosan közelgö helyszinelésröl a ház kapja cim szerint nem pedig személy. Ha a személy kapná, akkor ugyanaz a név kétszer szerepelne, és feltünne, hogy egy kérelmezö sem sohasem jelenti fel saját magát ha normális. Nos az építkezö azonnal ügyvédhez fordul, az ügyvéd azonnal felfüggeszteti az épitési hatosagi eljarasat mivel a jegyzö ellen azonnal pert indit. Amit nem tudok, mit követett el ez a jegyzö jogi nyelven? Csalast? Vagy mit??

guba 2011.10.21. 16:56

Nem mindegy, hogy hányat adtál el belőle, mert ha egyet, az is más, meg ha 300-at az is más megítélés alá esik. A csalás az okozott kár alapján minősül. Ha üzletszerűen csináltad, sok esélyét nem látom, hogy elhiggye neked a bíróság, hogy tévedésből gagyiztál.

nemtudtam99 2011.10.21. 14:58

Üdvözlöm Önöket!Olyan problémám lenne,hogy külföldről eredetiként vettem x db karkötőt.Ami nekem nem kellett belőle,azt feltettem eladásra az egyik aukciós portálra.El is adtam,majd az egyik vevő jelezte,hogy ez nem eredeti és hogy fel is jelent (vagy már meg is tette)csalás vádjával.Kérdezném,hogy mire számíthatok?2200 Ft-ról van szó.Nekem azt mondták anno mikor rákérdeztem,hogy eredeti,én is ezért tettem ki eredetiként.Nem állt szándékomban senkit sem becsapni,csak szerettem volna eladni a felesleges darabokat amik nekem és a csalásomnak nem kellettek.

Köszönettel