Magánterületforrás főoldal vissza

magexevil 2013.04.15. 19:09

Hello nem tudom melyik topicba tartozik a problémám de lenne egy kérdésem ha rossz helyre írok előre is elnézést :D Van egy lakás egy elég nagy kerttel a területen zöldségek és gyümölcsfákat termesztünk magáncélra egyik oldal nyitott sajnos anyagi problémákból adódóan nem tudtuk megoldani a kerítés befejezését és ezt kihasználva tenyészállatokat terelnek az udvarra azzal indokolva hogy nincs elkerítve amennyiben zavar az állatok jelenléte abban az esetben fejezzem be a kerítést ... mit tehetek ebben az esetben elég sűrűn előfordul bizonyíték kép formájában megoldható jogi úton induljak el vagy egyszerűen ha átlépik a területem akkor mit kezdhetek a behatoló állatokkal ? ... előre köszönöm a választ amennyiben tudtok segíteni .

Csontoszs 2004.08.23. 09:17

Jani

Ez felbujtás!!!:)))

j.janos 2004.08.23. 00:01

És óvatosan a kerekek alá kerüljön be egy 100as szög :))

Gauss (törölt felhasználó) 2004.08.22. 09:44

Sziasztok!

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

Kedves mineralwasser

A félreértések tisztázása végett, a telek három oldalról zárt, a negyedik oldalon pedig készen van a kerítés. A lebetonozott kocsibejárónál már állnak az oszlopok, csak a kapu hiányzik és igen a telken már jó ideje áll a ház. Az autó pedig nem a betonozott hídon áll, hanem beáll az udvarba.

Zoltán György, Csontoszs

Köszönöm a jó ötletet, lehet, hogy megfogadom a tanácsot és az egyik éjjel ha megint a telkemre tévedne az illető felrakom a kapukat. :-)))

Csontoszs 2004.08.22. 09:13

mineralwasser

"Adott egy telek, amely nincs teljes egészében elkerítve. Értsd ezalatt, hogy nincs készen a kapubejáró, tehát fizikailag nem akadályozza semmi a bejárást a telekre."

Hát ennek az értelmezéséhez nem kell egyetemi végzettség. Egyértelmű, hogy a telek körbe van kerítve, csak még nem teljesen - hiányzik a kapubejáró - , teljesen mindegy, hogy azon épület áll-e vagy sem.

A közterületet nem kerítjük így be, már a közterület jellge miatt sm. a híd példát nagyon nem ide illőnek éreztem.

Azt hiszem nagyon gyenge védekezés lenne amit te írtál. talán te állsz be a telekre?:)

Zoltán György

Óriási ötlet amit írtál! Valóban, éjszaka fel kell szerelni a kaput és bezárni. :)) Tényleg vicces lene meghallgatni a rendőr érvelését ezt követően a közterület bezárásásról, és hogy mi valósult meg a jármű tekintetében.:)

Zoltán György 2004.08.22. 05:39

Ha behajtok egy bekerített telekre, mert adott a lehetőség (nyitva a bejáró illetve nincs is), akkor az a körbekerített telek közterület lesz?

Általában látja egy gk. vezető (akkor is, ha GY.K.), hogy hol az út széle, illetve a járdasziget!!!

mineralwasser 2004.08.22. 03:29

Hi!

Csonoszs!

Szerinted honna kellene tudnia gk. vezetőnek, hogy a telek nem közterület, ha az nincs jelölve egyértelműen fizikai akadállyal, táblával stb.?

Egyébként van egyáltalán lakóház a telken vagy csak egy telekről beszélünk betonozott híddal? A híd egyébként közterület (pl. meg lehet rajta fordulni), csak esetleg KRESZ szabályt sért azon várakozni...

Zoltán György 2004.08.22. 02:51

Egyik éjszaka csináld meg a kapubejárót, amikor benn parkol az autó, majd hívd ki azt a szerencsétlen közeget, mutasd meg a tulajdoni lapot (Tied a telek!), majd közöld, hogy találtál egy autót!!!

Vetesd jegyzőkönyvbe, hogy tárolod, de amennyiben nem jelentkezik érte senki, akkor igényt tartasz a tulajdonjogára!

Fognak érte jelentkezni, de nem biztos, hogy a szomszédodat köteles vagy beengedni a kapun, jogerős bírói végzés nélkül!!!

Csontoszs 2004.08.21. 09:51

Nincs mit. a topic választás: nem tudhattad:)) Szia

Gauss (törölt felhasználó) 2004.08.21. 00:14

Köszönöm szépen a gyors választ. :-)A rossz topic választásért pedig elnézést kérek.

Csontoszs 2004.08.20. 23:42

A rendőr tévedett, és nagy butaságot mondott. A fizikailag körülhatárolt terület még akkor is a lakáshoz tartozó bekerített helynek minősül, ha az egyébként fizikailga átjárható, pl. a kerítésnek csak az osuzlopai állnak, de a drótkerítés, vagy fa kerítés még nincs kész. A tulajdonjogot, illetva a zavartalan birtoklás jogát nem lehet attól a pillanattól számítani, amikor ezen feltételek maximális adottak.

Azt azért nem értem, miért a büntetőjog topicban tetted fel ezt a kérdést, de most már mindegy. Bűncselekmény nem valósul meg, szabálysértés megvalósulhat. Birtokvédelmi eljárást pedig a polgári jog szabályai szerint inddíthatsz., a helyi jegyzőnél, vagy a bíróságnál.

a rendőr egyébként magánlaksértés szabálysértésénél intézkedni KÖTELES! Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy a magánlaksértés esetén a védett jogi tárgy NEM a tulajdonjog, hanem az ún. házijog védelme. Ezt sajnos még végzett jogászok is "elfelejtik" és teszik meg lelkesen a feljelentéseiket. Tehát egy még épülő, vagy már megépített, de még lakatlan lakás esetén nem beszélhetünk erről.

de egy biztos, a telked nem közterület:)

Gauss (törölt felhasználó) 2004.08.20. 17:46

A következő kérdésben kérnék segítséget.

Adott egy telek, amely nincs teljes egészében elkerítve. Értsd ezalatt, hogy nincs készen a kapubejáró, tehát fizikailag nem akadályozza semmi a bejárást a telekre. Engem az érdekelne, hogy innentől kezdve az udvar közterületnek számít? Pontosan mi a magánterület definíciója?Csak azért kérdezem, mert sokszor előfordult, hogy éjjelente parkolónak használta egy autó a lebetonozott bejárót és a helyi rendőr szerint ő nem tehet semmit mert az közterületnek számít. Hiába áll az autó a telek határán belül (a kerítés vonalán túl), nem tehetek ellene semmit. Ez tényleg így van?

Bármilyen információért hálás lennék.