személyiségi jog megsértéseforrás főoldal vissza

Vadsuhanc 2018.04.19. 09:05

lehokrisz

Számodra az elképzelhetetlen, hogy édesanyád azért zárta le a lakrészt mert félti édesapád személyes vagyonát a még ott lakó másik pasitól?

Talán, ha beszélgetnél édesanyáddal megtudhatnád az indokát? Azt sem tudod elképzelni, hogy esetleg édesapád végrendelkezett édesanyád javára mivel Ő látta el és nem Te?

Ezernyi kérdés felmerül még nem hiszem, hogy a feljelentés meg fogja oldani a dolgot pld eddig miért nem tiltottad meg édesanyádnak, hogy a lakásba bejárjon?

drbjozsef 2018.04.19. 08:48

ObudaFan,

de lakik, a pasi, a szívességi lakáshasználó. Szóval magánlaksértés az.

lehokrisz

lecserélteted a zárakat minél előbb, és ha még van joga ott lakni az eddigi lakónak, annak adsz egy kulcsot. Aztán, ha elköltözött, akkor még egyszer érdemes zárat cserélni, ne járkáljon be oda senki. Jobb lenne, ha most elköltözne, és akkor csak egyszer kellene zárat cserélni.A lakatot meg verd le nyugodtan.

ObudaFan 2018.04.18. 21:39

Ha nincs jogcíme a lakásban tartózkodásra, akkor nem tehette volna meg. Más kérdés, hogy mivel nem lakik most ott senki, így egyrészt magánlaksértést nem követett el, másrészt polgári jogi szempontból sem lenne olyan nagy fantázia egy perben.

lehokrisz 2018.04.18. 21:19

Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy van egy ingatlan,ami tulajdonilag az enyém. Édesapám + 1 pasi lakott benne 1 hónappal ezelőttig (édesapám haláláig). A pasival megegyeztem, hogy április végéig kiköltözik. A szüleim elváltak kb. 30 éve. Anyukámnak van kulcsa a lakáshoz, mert járt bevásárolni apukámnak. Apum halála óta 2*szer voltam a lakásban. Anyukám a tudtom nélkül ment fel és lelakatolta a szobát, amiben édesapám élt. Jól gondolom, hogy jogilag ezt nem tehette meg?A választ előre is köszönöm!Krisztina

Kovács_Béla_Sándor 2014.08.21. 10:22

A cikk pedig a szokásos hozzá nem értő szenzációhajhászás. A slapaj elvárná, hogy a harmadik személy ellenőrizze, hogy a neki bemutatott meghatalmazás valós-e. Mégis, hogyan? Nyilatkoztassa a meghatalmazót? Akkor már minek a meghatalmazás?

Szóval bármilyen meglepő is ez némelyik szűkagyú laikusnak: lehet meghatalmazást hamisítani (ahogyan mindenféle bűncselekményt elkövetnek), és egy ilyen hamisítás az állítólagos meghatalmazottnak komoly kellemetlenséget is okozhat. (Amiről a cikk ír, az semmi ahhoz képest, ha valakinek eladják a házát.) És ebben pont a meghatalmazás elfogadójának nincs semmi felelőssége - ő többnyire ugyanúgy szenvedő fél, mint a "meghatalmazó".

ObudaFan 2014.08.20. 23:05

Magánokirat-hamisítás. Már ha ez a kérdésed.

tetoter 2014.08.18. 10:06

Sziasztok!

Mi történik akkor, ha a személyi igazolványom számát jogosulatlanul szerepeltetik egy meghatalmazáson, azon az aláírásomat aláhamisítják.Ezen meghatalmazást egy szolgáltató elfogadja és eljár.

http://www.civishir.hu/…t/0813133120

Köszönöm.

MACSKAJANCSI 2014.08.07. 21:27

azt enné meg már a fészkes fene, amikor egyesek ilyenekkel bírnak kínlódni!!!

MACSKAJANCSI 2014.08.07. 21:23

úri huncutságok, még jó, hogy ezen kell kegyednek "kínlódnia"megjegyzem a normális átlagember "kenyérkeresésétől" ez olyan távol áll, hogy így a sorokat olvasva, elképzelvén is leszakad a képem...örülhetne, hogy ilyen jelentéktelen problémákkal kínlódhat, láthatóan meg is teszi...mármint a kínlódást.mások meg éheznek és nem is sorolnám ezt tovább, de azért bele is lehetne ebbe gondolni...maguk faja, meg milliókat herdálnak el ilyen paranoid úri passziókra...

Kovács_Béla_Sándor Úr!"mi titkolni, szégyellni valóm lenne az előtt, aki a gatyáimat mossa?"ezt Ön sem gondolhatja komolyan?gatyát mosni?naná, majd pont...ezeknél a házvezetőnő, a beszélő mosógép, vagy egyszerűen kidobják minden használat után...

Kovács_Béla_Sándor 2014.08.07. 14:24

Megette a fene, ha ilyen kérdéseket egy házasságon belül hatóságnak, bíróságnak kell eldöntenie.(Amúgy, nem jogi szempontból: mi titkolni, szégyellni valóm lenne az előtt, aki a gatyáimat mossa? És vica versa.)

Agent Cooper 2014.08.07. 10:31

Kedves andbene!

Természetesen sérti a személyiségi jogait, amennyiben ez a megfigyelés nem a beleegyezésével történik. De ezt nem tudja megbeszélni a férjével?

Üdvözlettel: Agent Cooper

andbene 2014.08.06. 17:32

Személyiségi jogokat sért-e ?Férjem a házunkat ( szinte egy erődítmény) kívülről be akarja kameráztatni, olyan szinten, hogy Ő online láthassa, hogy mi történik a kapu bejárónál ( ezt még megértem ), de pl. a kertünkben ,mikor mit csinálunk, fürdőzünk vagy grillezünk stb. a gyerekkel ez már nekem is sok. Neki nem elég, ha itthon visszatekeri a felvételeket és megnézi mi történt.Kérdem én mennyire sérti ez a jogaimat, hogy a telefonjáról bármikor figyelhessen pont Ő, akinek sajnos van mit titkolnia előlem. Köszönöm a válaszokat, vagy hozzászólásokat !

Kovács_Béla_Sándor 2014.08.05. 13:42

OFFBeugrottál. Nem érzed, mikor nem kell válaszolni? :)ON

ObudaFan 2014.08.05. 13:30

jogiügy

A leírt tényállás nekem nem igazán világos, de ha információt ad ki rólad másnak, akkor igen.

jogiügy 2014.08.05. 11:51

Üdv,Az eredetileg szülőm (sosem foglalkozott velem, így nekem csak egy néni) rendszeresen hívogatja és leveleket írogat az egyik orvosomnak a saját magánügyeiről. Az orvossal magánügyi problémánk van, emiatt az orvos nem rólam illetve nem az én véleményemet, hanem a néni dolgait írja a papírokra. Ha a néninek gondja van, akkor állítólag nekem van rossz állapotom. Az orvost többször kértem, hogy ne adjon ki rólam infót, a nénit pedig, hogy foglalkozzon a saját dolgával. Bőven felnőttkorú vagyok, és a néninek évtizedek óta semmi köze hozzám.Ebben az esetben az orvosi titoktartás miatt az orvos ellen eljárás kezdhető?Köszönöm.

Agent Cooper 2013.09.27. 00:26

Én meg biztos vagyok benne, hogy a felvétel készítés jogszerű.

A felhasználás már lehet jogszerűtlen, például ha kirakja a facebook-ra. De bűncselekmény vagy szabálysértés alátámasztásaként nem az.

Üdvözlettel: Agent Cooper

ObudaFan 2013.09.26. 22:51

Én azért abban sem lennék ennyire biztos, hogy a tilosban járóról minden körülmény között bármilyen felvétel elkészítése jogszerű lenne. A felhasználás meg még vékonyabb jég, bár éppen az is lehet jogszerű.

Kovács_Béla_Sándor 2013.09.26. 19:13

Nem is a készítés. A felhasználás.

Agent Cooper 2013.09.26. 17:38

Ha valaki a zárt lakásban (bérelt szobájában) rejtve elhelyezett webkamerával rögzít egy olyan személyt, aki jogosulatlanul lépett be a területre, azzal a rögzítő nem követ el semmilyen jogsértést. Személyiségi jogsértés csak abban az esetben történhetne, ha jogosultan lép be a személy, és előzetesen nem járult hozzá a képrögzítéshez.

Üdvözlettel: Agent Cooper

ObudaFan 2013.09.25. 22:44

Ő biztosan. Tulajdonképpen te is, de egy perben könnyen lehet, hogy az lenne a bíróság álláspontja, hogy nem felróható neked.

Samm 2013.09.25. 09:12

Tisztelt fórumozók!

Albérletben, külön szobában lakom egy ismerősömmel. Sajnos szerződést nem írtunk, mivel (eddig) jóbarát volt. Mivel folyamatos szobalátogatást, ellenőrizgetést tapasztaltam a részéről, amíg én távol voltam. Ezért, elhelyeztem egy rejtett kamerát a saját hálómban. A felvett videón felismerhető a személye egyértelműen.

Bármelyikünk is követett-e el személyiségi jogsértést? Nem minősül bármilyen szinten magánszférának egy bérelt szoba?

Köszönöm válaszukat!üdv.

monalisa1 2013.06.20. 22:37

"... ezért megfogta a kislányt és levette róla a nagy blúzt és ráadott egy másikat stb... "Ennyi??!

A többi, azaz mindaz amit az anyukáról, a fotósról, az igazgatóról írsz stb., csak "keretszöveg".Vihar egy lavór vizben.

pamutmaci 2013.06.20. 22:09

"monalisa"

A vetkőztetés: a lányomon már a második blúz volt, ami nem az övé volt. Ez nem tetszett a fotózó anyukának mert nagy volt a lányomra (pedig a tanárnő utasította, hogy azt vegye fel)ezért megfogta a kislányt és levette róla nagy blúzt és ráadott egy másikat, ott a tanterembe, a fiúk meg már harmadikban is a sexel foglalkoztak, és pont a tanárnő hívta fel a szülők figyelmét a tényre.A lányom trikót csak télen hord... és átlátszó műszálas blúzt nem vesz fel, csak pamut alapút, ezek nem olyan átlátszóak nem izzad bele.A lányom nyugodt kis művészlélek, sokat olvas, képregényt ír és rajzol, fest, képzőművészeti tervei vannak, rajzpályázatokon indul és nyer... nem nagyvilági cicababa féle, nem érdekli a smink a fiúk, nem szereti a feltűnést, nem szereti ha fotózzák, még azt se ha én fotózom... képzőművészet, történelem és tudományok érdeklik... elismerem más mint a mostani gyerekek, de ez ne legyen már ok a bántására.

monalisa1 2013.06.20. 21:48

Az egyen öltözetű fotózáshoz alapból blúzcsere körül a problémázás, ha szabadna kérdezni konkrétan mit is kell érteni a "vetkőztette" kifejezés alatt?!Mert elfordul, a sajátját leveszi a másikat meg fel, max 30 mp. Közben és körülötte osztálytásnők vannak, a fiuk vélhetően a tanterem másik végében álldogálnak vagy aki már végzett ki is mehetett a folyósóra.

A saját blúza alatt nem viselt semmit (?), vagy ha volt rajta kis trikó vagy melltartó akkor mit lehetett látni - a hátán kívül.

Lassan kilométernyi már a hozzászólások, de még mindig nem tudni tulajdonképpen mi is történt...

pamutmaci 2013.06.20. 21:13

"lajcsó"

nagyon jól látod!!Mivel ez a nő engem nem tudott"zsarolva irányítani" nem voltam vevő soha a buta ötleteire amivel kiakart tűnni a szülők közül, persze mindig a mi pénztárcánkra vagy petíciók aláíratása más szülők ellen mert... volt festő ismerőse, aki majd kifesti a tantermet, hogy jobban érezzék magukat a gyerekek, vagy a tanárnőnek látott ezt, azt az IKEÁban, biztosan tudná használni a lakásában... stb. aki nem adott pénzt rá mindjárt ment a levél és áskálódás ellene... én személy szerint soha nem válaszoltam az ilyen megkeresésére... talán ezért is vetkőztette olyan bátran a lányomat.


lajcsó 2013.06.20. 21:03

Ezek szerint a szülők közötti ellentét a gyermeken csapódik le.

pamutmaci 2013.06.20. 20:54

"Kovács_Béla_Sándor"

Nem értettél meg vagy nem írtam egyértelműen.... a fotózó anyuka szerint Ő semmilyen jogsértést nem követett el... minden úgy történt ahogy kellett...a lányom szegény nem tett semmit csak az Ő bántásával akartak nyomást gyakorolni rám.

pamutmaci 2013.06.20. 15:57

"Kovács_Béla_Sándor"

Az igazgató mint említettem egy "jegyzőkönyv félében írta, hogy 2 napot ad mert nem tudja másképp megvédeni a gyereket a fotózó anyuka fiától... a gyerekem semmit nem tett!!! nem rossz tanuló, nem verekszik, nem szájal vissza... egy nyuszi... pont ezért jó célpont... de amúgy az igazgató azonkívül hogy nekem megírta mit akart az anyuka, és hogy nem tudja megvédeni a lányom ha a fiú megveri.... semmi mást nem tett... közöltem nem viszem sehova a lányom mert 3 hétre nincs lehetőség és ezt ő is elismerte, de az fotózó anyukától jobban tart mint tőlem... sajna nekem nincs akkora hangon és nem tudok annyira alpári lenni...

pamutmaci 2013.06.20. 15:53

"Kovács_Béla_Sándor"

Arra gondolsz, hogy miért adott 2 napot az igazgató??Én is megkérdeztem tőle, hogy ezt hogy gondolta.... és a válasz az volt, hogy neki minden szülő kérését továbbítani kell és megvizsgálni az esetet... és Ő úgy látta hogy a fotózó anyuka gyermeke bántalmazná az én gyerekem és lehetőséget ad hogy megvédjem.Tudom, hogy most mindenki hülyének néz hogy ilyeneket írok le... de itt van nálam egy jegyzőkönyvféle... 3 oldalas iromány amibe ez bele van írva.Nem lett a gyerek eltávolítva, atrocitás sem volt... csak az anyuka próbált nyomást gyakorolni a gyenge igazgatóra.A tankerület még vizsgálódik... immár több mint 30 napja... de a vezető elmondta több törvénysértés is történt, igazunk van! de sajnos a "tanárnő részükről nem szankcionálható, mert a közfeladatot ellátó személyeket a törvény védi, nem adhatnak neki megrovást, fegyelmit stb.

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.20. 15:48

Arra, hogy ha az történt, amit te leírsz, és egy szülő erre hivatkozva írásban kéri az igazgatót, hogy azt a gyereket, akinek a sérelmére jogsértést követett el, "távolítsa el az iskolából" ... Nos, akkor az igazgató a vérmérsékletétől függően vagy jót nevet, vagy feljelentést tesz a levelet író szülő ellen, vagy szóban esetleg írásban elküldi a fenébe, vagy nyájasan és szelíden megmagyarázza neki, hogy ilyen jogintézmény, hogy "eltávolítani" nem létezik.Szóval sok mindent csinálhat az az igazgató, csak egyet nem fog: nem ír neked levelet, hogy két napos határidővel elviszed-e a gyereket? (Azt is írta, mi lesz, ha nem?)

Ergo: vagy történt ott valami eddig nem ismert apróság, csinált valamit az a gyermek. Vagy méginkább a történet ezen része már csak a nagyobb hatást szolgáló konfabuláció.

pamutmaci 2013.06.20. 15:37

"Kovács_Béla_Sándor"

Mire gondolsz?

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.20. 15:36

Nem hihetetlen; de attól tartok nem bontottad ki az igazság minden részletét. Az utóbbi adalék fényében különösen.

pamutmaci 2013.06.20. 15:33

"wers"

Valójában eddig semmi bajom nem volt az anyukával... találkoztunk a szülőin aztán ennyi... de ez a nőci olyan őrmester féle hangos nagyszájú, szeret mások helyett intézkedni, dönteni, de eddig nem volt konfliktusunk... de ez a történek kiverte a biztosítékomat!!! mégpedig azért mert az helyett, hogy bocsánatot kért volna a történtek miatt, még neki állt feljebb hogy mit képzelek, nem fog Ő tőlem semmihez engedélyt kérni Ő azt csinál amit akar! Sőt az igazgatónak levelet írt, a történtek után, hogy az igazgató az utolsó 3 hétre távolítsa el a gyereket az iskolából. Az igazgató ezt írásban közölte velem, hogy ad 2 napot döntsem el viszem e a gyereket vagy nem.Hihetetlenül hangzik ugye?? De sajnos igaz :-(

pamutmaci 2013.06.20. 15:29

Ha ez megnyugtat mindenkit a másik két fél ugyanezt adta írásba amit nektek leírtam... csak kissé a tanárnő ellentmondásba keveredett saját magával 2 mondaton belül... az anyuka meg feketén fehéren leírta hogy a tájékoztatásból szándékosan hagyott ki és igen ő vetkőztette a gyereket és ő döntött kinek a ruháját veszi fel mindenki, és elismerte hogy a többiek előtt vetkőztetett mert már nem jutott idő hogy az én gyerekem kimehessen a mosdóba...Nem beszélek hülyeséget Ők maguk írták le az esetet és részletesebben mint ahogy a gyerek elmesélte...

wers 2013.06.20. 15:23

na igen, kíváncs lennék a másik fél szemszögéből a történtekre

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.20. 15:16

Lajcsó kolléga, szerintem te is tapasztalatból tudod, átlagosan hány százalékát kell levonni a fél egyoldalú előadásának. Az ilyen típusú - hogy is mondjam: emberjogász eszmékkel túltáplált - ügyféléből meg még sokkal többet is.

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.20. 15:13

Különösen ünneplő fehér blúzban. Jaj, te...

monalisa1 2013.06.20. 15:05

Akár lány akár fiu: gyermekkoru, NEM fotózzuk., pedofilság okán nagy bajba lehet kerülni.

lajcsó 2013.06.20. 14:56

"köszi lajcso, kérdésem, hogy tényleg van olyan törvény, hogy a kiskorút csak a szülő engedélyével lehet fotózni?" Igen van: a Ptk.-nak a kiskorú által kötött szerződésekre vonatkozó szabályai.Szerintem itt nem az engedély nélküli fotózás a fő probléma, hanem az, hogy a gyermeket erőszakkal mások előtt levetkőztették. Ez szerintem bűncselekmény.

wers 2013.06.20. 14:52

valahogy az a gyanúm, hogy a fotós hölgy nem éppen a kedvenc barátnőd, akivel beülsz néha egy kávéra meg sütireKicsit(?) túlpörgöd, de lajcsó szerint lehet esélyed

pamutmaci 2013.06.20. 14:38

A tanítónéni és a szülő titokban akarta tartani ezt a kis akciót.... azt mondták a gyerekeknek hogy nem fogják beírni mert titok!! csak az egyik gyerek elszólta magát otthon, ezért gyorsan beírták de csak kurtán...."holnap fotózás, fehér ing, blúz" ennyit engedett írni a tanárnő a gyerekeknek.De itt nem is a kép a nagy baj!!! hanem a körülmény!! ha a gyerek lett volna a lényeg akkor oly mindegy milyen a blúz és nem vetkőztetünk erőszakkal és fiúk előtt... vagy beszélték volna meg hogy vegyünk egyforma blúzt... de szó sem volt ilyenről!!! Amúgy meg tudhatták, hogy a szülők nem mennek bele mert, következő héten meg jött a hivatalos fotós az iskolába aki minden évben csinálj a a profil képeket meg az osztályképeket. Mai napig nem tudni mi volt a fotózás célja!! De ha nagyon aljas lennék gondolhatnám akár hogy ruha nélkül is készültek képek.... ki tudja?? nem engedik megnézni!!! nem mutatják meg!!! a fotózó szülő azt mondja magántulajdon a fotó mert Ő készítette!! Amikor kértem mutassa meg a munkahelyemre jött cirkuszt rendezett és fenyegetőzött!! Nekem nem a kártérítési összeg a lényeg, hanem az hogy tanulják meg nem lehet mások jogait kényünk kedvünk szerint tiporni, és nem tehetnek más gyerekével azt amit akarnak. 4. osztályos gyerekek matekból összeadni-kivonni és osztani- szorozni tudnak csak!!! így mennek ötödikbe... se törtek se mértékegység, se római számok...az osztály átlag, a 8 jó tanulóval nincs 4 egész... de fotózásra van idő...

wers 2013.06.20. 14:10

az biztos, a tantónéni nem volt a helyzet magaslatán

wers 2013.06.20. 14:03

Monalisa, nem tudom, te mikor, hova jártál iskolába, de a diák csak igazoltan maradhat távol a tanítástól, és önkényesen nem hagyhatja el az intézményt,csak a tanára engedélyével.

pamutmaci 2013.06.20. 14:02

84. § (1) Akit személyhez fűződő jogában megsértenek, az eset körülményeihez képest a következő polgári jogi igényeket támaszthatja:követelheti a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;követelheti a jogsértés abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;követelheti, hogy a jogsértő nyilatkozattal vagy más megfelelő módon adjon elégtételt, és hogy szükség esetén a jogsértő részéről vagy költségén az elégtételnek megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak;követelheti a sérelmes helyzet megszüntetését, a jogsértést megelőző állapot helyreállítását a jogsértő részéről vagy költségén, továbbá a jogsértéssel előállott dolog megsemmisítését, illetőleg jogsértő mivoltától megfosztását;kártérítést követelhet a polgári jogi felelősség szabályai szerint.85. § (1) A személyhez fűződő jogokat (...) csak személyesen lehet érvényesíteni. A korlátozottan cselekvőképes személy a személyhez fűződő jogai védelmében maga is felléphet.(2) A cselekvőképtelen személyhez fűződő jogok védelmében törvényes képviselője (...) léphet fel.

pamutmaci 2013.06.20. 13:59

"wers"Ptk. 80. §-tól, a képmással való visszaélésről80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételévelkapcsolatos bármiféle visszaélés.(2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a nyilvános közszereplés kivételével - azérintett személy hozzájárulása szükséges.(3) Az eltűnt, valamint a súlyos bűncselekmény miatt büntetőeljárás alatt álló személyről készült képmást(hangfelvételt) nyomós közérdekből vagy méltánylást érdemlő magánérdekből a hatóság engedélyévelszabad felhasználni.Visszaélésnek minősül az engedéllyel készült felvétel rendeltetésétől eltérő célúfelhasználása (így amikor a híradó számára készült tudósítás képeit reklám céljára használják), vagy adottesetben a nyilvánosságra hozatal módja is, amennyiben például az ábrázolt személy azáltal nevetségesséválik (BH1997. 578.).válik (BH1997. 578.).

1. A képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozataláról kizárólag az ábrázolt, illetve a felvételen szereplőszemély jogosult dönteni.A nyilvánosságra hozatal fogalmát e körben kiterjesztően kell értelmezni. Ekként ide sorolható asokszorosítás, forgalmazás, kiállítás, sugárzás, lejátszás vagy illetéktelen személynek való átadás egyaránt,lényegében tehát minden olyan felhasználási forma, amellyel a felvétel valaki számára hozzáférhetővé válik.A hozzájárulásban megnyilvánuló rendelkezési jogosultság önálló, a felvétel készítésétől független jog.Önmagában tehát a film, fotó vagy hangszalag stb. készítéséhez adott hozzájárulás nem jelenti egyben afelhasználás engedélyezését is.

monalisa1 2013.06.20. 13:59

Igen, simán haza mehetett volna mert olyan helyzet állt elő ami számára kellemetlen lett volna.

Ha pamutmaci feljelentést tesz a tanár, az iskola ellen, máris kereshet a lányának másik iskolát, mert bár a negyedikes tanártól megszabadulnak, de a felső tagozatos tanárok utalátától nem., a pedagógusok is összetartanak!...

Szerintem tipikus bolhából elefánt.

wers 2013.06.20. 13:28

„A kislány simán elmehetett volna haza”az iskolából? tanítási időben? azért gomdold meg mit írsz

wers 2013.06.20. 13:26

köszi lajcso, kérdésem, hogy tényleg van olyan törvény, hogy a kiskorút csak a szülő engedélyével lehet fotózni? Mert azért az nem életszerű kiránduláson, táborban stb. hogy írásban előtte engedély kérjenek, azon kívül véletlenül is szerepelhet egy képen, ha egy túrista fotózgat (nem ő a célpont)

monalisa1 2013.06.20. 13:26

A kislány simán elmehetett volna haza, se kényszerítés se kiszolgáltatott élethelyzet.Legfeljebb nem szerepel az osztályfotón.Nagy ügy...

lajcsó 2013.06.20. 13:11

Lehet(ne) mit kezdeni az esettel.Btk. 180/A.(1) "Aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."(Kiszolgáltatott személy megalázása)Btk.174. § "Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, amennyiben más bűncselekmény nem valósul meg, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." (Kényszerítés)Az eset miatt a rendőrségen, vagy az ügyészségen lehet feljelentést tenni.

pamutmaci 2013.06.20. 12:37

"wers"

Tedd össze a két kezed és mondj egy imát, hogy a gyerekeidnek nem ilyen tanára volt és nem volt más dolgod mint a jó jegyeket aláírni!! Nem csak nekem volt és van panaszom rá, a tankerület nem egyszer elmarasztalta, felszólította a kulturált viselkedésre és a gyerekek jogainak betartására.20 gyerekből csak 12 marad az ötödik osztályra, a többieket a szülők más iskolákba menekítették.Az osztályt az igazgató megszünteti, a 12 megmaradt gyerekeket szétosztja, mert az neveletlen, rossz tanuló mag nem maradhatnak így együtt.

wers 2013.06.20. 10:22

pamutmaci, jó hírem van, a kislányod felő tagozatba léphet, megszabadultatok az nevezett tanítótól.Egyébként: én fehér blúzban küldtem volna iskolába, és arra neveltem a lányom, hogy a közösségbe illeszkedjen be. Mitovább, ha még úgy is véltem, hogy hibázott a pedagógus, a gyerek előtt soha nem szídtam. Neki őt tisztelnie illik. (lassan azt hiszem fehér holló kezdek lenni)Annak azért lehet valamicske oka, hogy nem volt hajlandó az osztálykiránduláson a lányoddal bajlódni.

pamutmaci 2013.06.20. 09:56

Kedves "wers"

Ha a te 11 éves gátlásos lányodat vetkőztették volna le 12 fiú előtt, akik már a tolltartóból a radírt is sexuálisan inzultálják, és a Te lányodat is orvoshoz kellett volna vinni fertőzés miatt, mint ahogy egy másik kislányt is kellett... és ha tudnád, hogy ez a tanárnő a gyerekek között kiközösítő órákat tart, vagy önhatalmúlag dönt hogy kit visz osztálykirándulásra és kit nem (pl. kitűnő tanulót akinek 4 év alatt még csak figyelmeztetője sem volt, az NEM viszi), vagy ha elvenné a gyereked csokiját és másnak adná, vagy mondjuk a biciklijével a Te gyereked nem mehetne iskolai versenyen mert, másik gyereknek adja és sorolhatnám!!!Kedves "wers" ezek fényében is úgy gondolod szegény pedagógus?? Tudod Te hogy se írásbeli megrovást, se fegyelmit, se figyelmeztetést nem kaphat??? Azt csinál a gyerekekkel amit akar!! Akár lelki nyomorékká is teheti a gyereked!!?? És az igazgatón múlik mit tesz, mert se a tankerület, se az Oktatási Biztos nem tehet semmit azonkívül, hogy igazat ad neked??És IGEN! Jobb lett volna egy hivatásos fotós!! Mert az tudja az emberi jogokat és be is tartja!!! Ő nem vetkőztetett volna egy lányt fiúk előtt!!! Amúgy nem engedték ki öltözni!!! egyszerűen lecibálták a ruháját! És szegény nem kiabált és hisztizett!! Sokkott kapott és haza érve 1 órán át zuhanyozott, hogy a mocskot lemossa magáról, de csak más nap zokogva volt képes elmesélni mi történt!!Mai napig nem mutatták meg a fotókat, mert nem láthatom címszó van!! Belekerült egy majd egy centis albumba amit pénzért lehet rendelni és a gyerekemről kb. 20-30 kép van ahol az arcát kis matricákkal leragasztották. Mi nem rendelhetünk belőle mert a fotózó szülő nem engedi!!!"wers" Te ebben az esetben mit tennél??

wers 2013.04.25. 13:09

„ Polgári pert azért lehet indítani például a fotók megsemmisítése iránt, és akár nem vagyoni kártérítés is szóba jöhet, ha ez így igaz és bizonyítható.”

mily szép is a pedagógus élete

pedig csak egy kis emléket akart az alsó tagozat befejezésére

„az egyik szülő szeretne fotókat készíteni, én pedig nem szerettem volna hogy ő fotózza a gyermekemet.”Idegen profi fotós jobb lett volna? Drágábbnak biztos drágább.„ruháját ráadták akarata ellenére, mikor tiltakozott a tanárnő az ujját a szájára tette.. hogy pszt. és az egész osztály előtt vetkőztették és adtak rá egy újabb ruhadarabot”jó nagy hisztit levághatott, és ha önként kimegy és felszi, mint a többi, akkor nem kell nekik vetkőztetni, de legjobb lett volna, ha ott lett volna a sajátja.

ObudaFan 2013.04.25. 11:20

Szerintem feljelentést nem érdemes tenni, bár hamis vád meg nem lesz az esetleges feljelentésből sem, mert egyszerűen a leírás szerint bűncselekmény vélhetően nem valósult meg. Polgári pert azért lehet indítani például a fotók megsemmisítése iránt, és akár nem vagyoni kártérítés is szóba jöhet, ha ez így igaz és bizonyítható.

Agent Cooper 2013.04.25. 10:41

Kedves pamutmaci!

Ön szerint milyen bűncselekmény valósult meg? Feljelentést tehet, csak könnyen az lehet a vége, hogy Önt fogják hamis vád miatt elítélni... Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem hibázott a pedagógus. Sőt, akár be is perelheti, még az is lehet, hogy meg is nyeri a pert. Az iskola igazgatójánál is tehet panaszt. De akár meg is beszélheti az érintett pedagógussal.Nem lett volna egyszerűbb beírni az ellenőrzőbe, hogy nem kérik a fotózást??

Üdv: A. Cooper

pamutmaci 2013.04.23. 17:40

Üdv. Mindenkinek!Segítségetekre véleményetekre lenne szükségem.Történet: általános iskola 4 osztály.Csütörtökön a tanár beíratta az üzenő füzetbe következő szöveget: Holnap fotózás, fehér ing blúz kell.Olvastam de nem írtam alá mert a gyermekem arról tájékoztatott, hogy az egyik szülő szeretne fotókat készíteni, én pedig nem szerettem volna hogy ő fotózza a gyermekemet.Péntek reggel gyermekem nem fehér blúzban, hanem pólóban ment iskolába, mert nem akartunk fotózkodni. A fotózás megtörtént de oly módon, hogy a gyermekemre 3 kislány használt beleizzadt ruháját ráadták akarata ellenére, mikor tiltakozott a tanárnő az ujját a szájára tette.. hogy pszt. és az egész osztály előtt vetkőztették és adtak rá egy újabb ruhadarabot. Az osztályból a lányok a WC-ben a fiúk a bábparaván mögött öltözhettek, az én lányomnak az egész osztály előtt kellett. A gyermekem egy szégyenlős gátlásos, finnyás kislány, mélyen megviselte, hogy megalázták, koszos ruhát adtak rá, és a fiúk röhögtek pucérságán. Ami még az eset teteje, hogy a nyakán a gyerekemnek lett egy kb. 4 cm átmérőjű duzzanat amire tegnap az orvos nem tudott magyarázatot találni és csak annyit mondott, hogy valami durva fertőzés következménye lehet , melyet a vérvétel és a további vizsgálatok mondanak meg.Kérdésem:Van e jogom a fotózó szülőt és a tanárt feljelenteni az eset miatt, személyiség jog miatt, vagy hogy méltóságában megsértették, megszégyenítették a lányomat. Hol tegyek feljelentést?

Segítséget előre is köszönöm.

Véleményem 2013.02.28. 00:26

Valóban Öri Hari...

Kovács_Béla_Sándor 2013.02.27. 11:21

Öri hari.

Niccy79 2013.02.27. 10:30

Szép napot,

milyen jogi szankciót vonhat maga utána az, ha valakinek a civil nevét leírják az ő hozzájárulása nélkül egy amúgy anonim csevegő oldalon?

Köszönöm előre is a válaszokat!

Viaszosvászon 2013.02.23. 22:09

Kedves Rafina!A gyerek már nem kicsi, de nem is akkora, hogy ne értette volna mi történik vele. Csakis az én felügyeletem alatt volt, de boltba indultak. Nem a testi fájdalomtól féltem hanem a lelke összetört. Azóta Apuka kilépett a kapcsolatból és a gyereket sem látogatja, de a bíróságon már elindult az eljárás. Segítenél ha megmondanád bírósági idézést hány nappal kell kiküldeni szabály szerint a tárgyalásra idézett tanunak.Köszönöm: Viaszosvászon

Rafina67 2013.02.22. 20:37

Kedves Viaszosvászon!

Objektíven olvasva a leírtakat:Neked az a bajod az eljárással, hogy te nem tudtál róla,nem úgy történt ahogyan te akartad,nem te irányítottál.Mennyi idős a gyerek?Hogy került a vélt apa a gyermek közelébe?Ha kicsi, kinek a felügyelete alatt volt, amikor ilyen módon vettek tőle mintát.Ha kamasz már nem kell a beleegyezésed.

Megnyugtatlak nem olyan nagy megpróbáltatás. Néhány hajszál, nyálminta is elég. Egy postán kapott mintavételi csomagban biztosan nem vért vettek tőle.

Miben segíthetek még?Üdvözlettel:R

monalisa1 2013.02.22. 19:39

Értem, valóban nem egyszerű, nem könnyű. Én közben arra gondolok, hogy tán a nagyszülők "indíttatására" az egész, már amennyiben fontosnak tartanák a kapcsolatot az unokával. De ez már egy másik történet lenne, nem ide tartozó.

Viaszosvászon 2013.02.22. 16:56

Ja. Én is ezt szerettem volna, de nem így, hanem a hitegető apukával együtt elé állni, aki a döntő pillanatban meggondolta magát, a tényeket pedig az én kizárásommal tolvaj módon közölte a gyerekkel, és mind a mai napig ellenségként viselkedik, mert már nem voltam hajlandó várni éveket és sürgetni próbáltam a döntésében. Nem így akartam.Jogilag ez megállja a helyét, vagy mindenki csak az elképzelt becsapást feltételezi.Ez szándékomban nem állt.Nekem fáj a legjobban.Köszönöm: viaszosvászon

monalisa1 2013.02.22. 13:54

A "felháborodás" helyett oda kellene állni a gyermek elé és elmondani: egy külső kapcsolatból van...

Agent Cooper 2013.02.22. 13:44

Egyetértek, én sem látom értelmét semmilyen pereskedésnek, és hiányzik a jelentős érdeksérelem is. Egy vér szerinti apának joga van biztosat tudnia a gyermekéről.Az megint más kérdés, hogy hogyan alakul majd a gyerek apasága jogilag.

Üdv: Agent Cooper

ObudaFan 2013.02.22. 11:59

Hát, én nem látom itt azt a kárt, ami egy büntetőeljáráshoz kellene, de még azt a hátrányt sem, ami egy nem vagyoni kártérítést megalapozna.

Viaszosvászon 2013.02.22. 11:44

A gyerek házasság alatt született, nem került le a volt férjem nevéről, de nem is tett lépéseket ezért azonban a valós apa éveken keresztül nem ismerte el, ezért én úgy gondoltam nem is kényszerítem őt.Ellenben a családja nyomására titokban elvégeztették a tesztet.Döntöttek a gyerek sorsáról nélkülem.Most új tesztet kér a bíróság, újabb meghurcolása a gyereknek és nekem is.Köszönettel: Viaszosvászon

ObudaFan 2013.02.22. 11:31

És milyen céllal? Mert a válasz is nagyjából ettől függ. Lehet itt gondolni személyiségi jogi perre, vagy akár személyes adattal visszaélés miatt büntetőeljárásra, de pontosabban kellene ismerni a történetet.

Viaszosvászon 2013.02.22. 11:27

Kedves cooper!

Sem a volt férjem,sem én nem egyeztünk bele a teszt elvégzésébe. Mindkettőnk tudta nélkül történt. Interneten keresztül, postai úton rendelt teszttel készült a vizsgálat.A kisiskolás korú gyermekkel közölték, hogy mi történik, így szereztem tudomást, elmondása alapján az esetről.

Üdv: Viaszosvászon

Agent Cooper 2013.02.22. 10:45

Kedves Viaszosvászon!

Amennyiben a DNS tesztet a férje beleegyezésével végezték, úgy én nem látok jogsértést.

Üdv: A. Cooper

Viaszosvászon 2013.02.22. 09:12

Kedves Cooper!Gyermekemnek a volt férjem és én is törvényes képviselői vagyunk. A DNS tesztet egy harmadik személy végezte el gyermekemen tudtomon kívül.Üdv: Viaszosvászon

Agent Cooper 2013.02.18. 19:17

Kedves Viaszosvászon!

A gyermeknek Ön az egyedüli törvényes képviselője?

Üdv: A. Cooper

Viaszosvászon 2013.02.17. 13:14

Gyermekemen a tudtomon és a beleegyezuésem nélkül DNS- vizsgálatot végeztek.Ez milyen lehetőséget ad hogy mélységes felháborodásomat és gyermekem életébe való beavatkozásukat tudatosítsam az illetéktelen emberek tettét tudatosítsam, mert még ők vannak felháborodva a számonkérésem miatt?

tobar 2012.11.12. 11:51

Tisztelt fórumozók!

Érdeklődnék milyen következményei lehetnek egy 14 év alatti gyermekre nézve aki belép gyermekem közösségi oldalára és a profiljába személyiségét sértő megjegyzést illetve különböző kommenteket írogat. Ha az iskola úgy dönt hogy fegyelmi tárgyalást folytat le ez ügyben részt vehetek-e ezen a tárgyaláson? Tehetek-e javaslatot a büntetés kiszabására vagy ezt az iskola vezetősége dönti el?

user69 2012.08.18. 16:50

Tisztelt fórumozók!És az nem sérti a személyiségi jogokat, hogy néhány jóindulatú ismerősöm ki tudja figyelni, hogy mit netezek, célozgatnak a legszemélyesebb magánügyeimre, és többször is írtak nekem a gyakorikerdesek.hu-n, pedig az egy anonim oldal?

Hogy bizonyíthatnám be, hogy hackerkedtek, és pletykálnak rólam másoknak is, nem tudok nyugodtan kiírni egy kérdést sem orvostudakozo-ra sem, mert nekik ez a szórakozás, hogy gúnyolódjanak az én kínos/kellemetlen bajaimon!Lehet hogy nem elég érthetően fogalmazok, de senki sem akar/tud segíteni! Hogy léphetnék fel ellenük, hogy ne terrorizáljanak többet, érdemes-e feljelentést tenni egyáltalán?

Mobiltelefonos és számítógépes internetezésem után is kémkedtek, a számítógépes már megoldódott valószínűleg biztonságos tűzfal használatával (Comodo), de a mobiltelefon esetén nem tudom mi a teendő!

Szükségem van az internetre több okból is, és nem tartom igazságosnak, hogy hiába cseréltem már mobiltelefont,sim-kártyát is, nem tudok netezni anélkül hogy valamilyen bajom származna belőle, mert zaklatnak, gúnyolnak, kinevetnek, csúnyán visszaéltek a jóhiszeműségemmel, stbKérem segítsenek, hogy mit tehetnék....Köszönöm.

Gabicsek 2012.06.13. 22:42

katus85!

Feljelentést tehetsz számítástechnikai rendszer (adatok) elleni bűncselekmény vétsége miatt.

Btk.Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) Aki

Véleményem 2012.06.13. 17:01

katus85

A profil feltörés jogi úton veszett ügy, hosszadalmas és nem tudnak vele mit kezdeni.A fenyegetéssel lehet kezdeni valamit jogi úton, ha akarsz tehetsz feljelentést.

katus85 2012.06.13. 13:31

Tisztelt Forumozók!

Érdeklődni szeretnék milyen lehetőségem van arra ha valaki feltöri a nyilvános profilomat és családtagjaim számára sértő leveleket küldözget a nevemben. Ebből sajnos családi harag alakult ki és nem tudom hogyan bizonyíthatnám az ártatlanságom. Sajnálatos módon ebből az ügyből kifolyólag egyik családtagom testi sértéssel fenyeget. mit tehetnék?köszönöm a választ előre is

Sikeresen 2012.05.15. 14:46

Tisztelt Gabicsek!Nem szeretnék én neki rosszat,mert már volt büntetve 2x is egyszer börtön,egyszer felfüggesztett,így elgondolkodva nem szeretném az életét tönkre tenni,hiszen vannak gyermekei akik semmiről nem tehetnek:-(((

Gabicsek 2012.05.15. 13:32

Illetékes nyomozó ügyészségen esetleg érdemes megtenni a büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntette miatti feljelentést, ha az alapügyet bűncselekmény hiányában szűntették meg. A törvény ezt a bűncselekményt 5 év szabadságvesztéssel fenyegeti.

ObudaFan 2012.05.15. 12:35

Látni kellene az összes iratot, de irányadó, amit már írtam.

Sikeresen 2012.05.15. 12:26

Tisztelt ObudaFan!

Azzal vádolt meg,hogy én váláskor nem adtam oda neki a kerékpárját és azt később értékesítettem..de hát nem is volt kerékpárja házasságunk alatt.A kerékpárhoz vonatkozóan semmilyen számlát,képet,a vásárlás időpontját semmit nem tudott pontosan megadni a nyomozati idő alatt.Nagyon kibuktam,hogy valaki ennyire bosszú álló tud lenni,nem értem,hogy tudnak ennyire lesüllyedni,miért nem lehet békésen élni.

ObudaFan 2012.05.15. 12:17

Esetlegesen hamis vád miatt feljelentést lehet tenni, esetlegesen polgári perben kártérítést lehet követelni a feljelentőtől, vagy a nyomozó hatóságtól.Hogy érdemes-e valamit, és ha igen, mit, annak eldöntéséhez az ügyet igen részletesen kellene ismerni.

Sikeresen 2012.05.15. 12:11

Üdvözletem!

Hamisan vádoltak meg egy ügyben,a rendőrség lefolytatta a nyomozást,ahol rabosítottak stb...majd az ügyészségig sem jutott el az ügy.Tanúkat is hallgattak ki,a rendőrség házkutatást is tartott,majd a nyomozást lezárta,bűncselekmény hiányában.A nyomozó is tudta,hogy ez a volt férj bosszúja,de ugye a nyomozást neki le kellett folytatnia.A kérdésem:megalázottnak érzem magam,hiszen mindig is becsületesen éltem,de volt férjem nem fér el tőlem a nagyvilágban,szeretném ha valamilyen úton módon a becsületemen esett folt kárpótolva lenne...mit tehetek,hová fordulhatok,milyen lehetőségeim vannak???/mindenki tudott a környezetemben az ügyről,a munkahelyem is,szégyen érzetem van nem kicsit/

Kovács_Béla_Sándor 2012.02.02. 14:48

Más nem lehet.

sz0125 2012.02.02. 14:42

Ha vírus lenne már megtettem volna ez egyértelműen nem az!

Kovács_Béla_Sándor 2012.02.02. 10:13

Vírusod van. Irtsd le!

sz0125 2012.02.02. 09:05

Sziasztok!Kellene nekem egy kis segítség. Valaki feltörte a számítógépem... folyamatosan bekapcsolja a webkamerát, először nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki de azután észrevettem hogy ahogy letiltom a kamerát visszakapcsolja... a napokban véletlenszerűen vettem észre h a gépem önállósult, rendszerfájlokat nyitott meg visszakapcsolta a kamerát, és körbenézett a gépemen mindenhol. Ahogy kikapcsolom az internetet a kamerával semmi gond, a napokban nem is voltam itthon a gép nem önállósult, de ahogy hazajöttem és felcsatlakoztam az internetre a kamera ismét világított és nem tudok semmit tenni. Pár hete egy szervízben hagytam a gépemet újratelepítette egy fiatal srác, utánna több furcsaságot is észrevettem és ezt pontosan azóta csinálja amióta onnan elhoztam. Azt szeretném kérdezni milyen jogi következményei vannak ennek egyáltalán? Érdemes feljelenteni? Köszönöm.

annamari8 2012.02.01. 22:55

Köszönöm a választ.

ObudaFan 2012.02.01. 22:10

Nagyon helyes, mert számos jogi lehetőséged van, csak rajtad áll, hogy élsz-e velük.

annamari8 2012.02.01. 14:23

Váalszát köszönöm. Igen, felismerhető lennék a könyvből, pontosan ez a célja, nevekkel és helyszínekkel mindent le akar írni, ső kifejezetten a lakóhelyünkön akarja terjeszteni. Már kiszámolta, hogy csak a faluban, ahol lakunk, háromszáz példányt el fog adni, hogy tudják meg a gyerekei meg mindenki "az igaszságot". A legnagyobb vád ellenem egyébként az, hogy elváltam, miután kijelentette, hogy sohasem szeretett, csak a gyerekek miatt maradt velem. Azóta daganatos lett az egyik gyerekünk, szerinte a jelenlegi állapotának is én vagyok az oka. Engem az aggaszt, hogy ő lejárathat tetszése szerint, (miközben négy gyerekét egyedül nevelem), ő meg szabadon azt mond, azt csinál, amit akar, és hogy a gyerekeknek ne okozzak kárt, nem lépek semmit ellene.Most jutottam el oda, hogy igazából a passzivitásnak sincs értelme. Most hétvégén a 14 éves gyerekeének mesélte, hogy a szexuális életünkről mik fognak szerepelni a könyvben, ez volt az, ami végül ahhoz vezetett, hogy nem várom ki tétlenül, amit csinál.

annamari8 2012.02.01. 14:16

Váalszát köszönöm. Igen, felismerhető lennék a könyvből, pontosan ez a célja, nevekkel és helyszínekkel mindent le akar írni, ső kifejezetten a lakóhelyünkön akarja terjeszteni. Már kiszámolta, hogy csak a faluban, ahol lakunk, háromszáz példányt el fog adni, hogy tudják meg a gyereke meg mindenki "az igaszságot".

ObudaFan 2012.02.01. 11:09

Ha felismerhető vagy a könyvből, akkor sértheti. Kérheted az eltiltását a magatartás folytatásától, ha ezt tenné, és kártérítést is kérhetsz.

annamari8 2012.01.31. 21:50

Tisztelt Hozzászólók!

Másfél éve váltam el, a férjem ebbe azóta sem törődött bele. Egyetlen életcélja azzá vált, hogy bosszút álljon rajtam. Már válásunk előtt voltak pszichés problémái, azóta már többször kezelték pszichiátrián. A legújabb ötlete az, hogy könyvet ír és jelentet meg az életünkről,teljes részletességgel, természetesen a létező legnegatívabb színben feltüntetve engem. Ezt egyébként sem a gyerekei, sem a saját családja nem szeretné, de pszichésen megközelíthetetlen. A könyvet egyébként meg tudja jelentetni, mert saját költségén szeretné, és a könyvkiadás területén dolgozik.

Válaszukat előre is köszönöm.

Bellababa 2012.01.14. 17:29

Üdvözlöm!

Személyiségi jogok megsértése ügyben tanácsadást szeretnék kérni. Abban az esetben ha mindenféle engedélyem és szerződés nélkül, olyan jelzőkkel és gusztustalan, alpári, legalja stílussal fogalmazva rólam, kifigurázva és valótlan megállípításokkal fűszerezve kiposztolnak egy olyan oldalon (kép, videó, szöveg), ami azzal tartja fenn az olvasói körét, hogy direkt ilyen szánalomra méltó, és személyiségi jogokat sértő jelzőkkel megilletett cikkeket tesz ki magánemberekről és celebekről egyaránt, milyen úton tudnék fellépni ez ellen? Egyszer már sikerült leszedetnem az eredeti cég oldaláról, ahol hostess castingra jelentkeztem, de mai nap folyamán találtam mint egy visszavágásként egy cikket, amiben megalázó módon beszélnek rólam, és gusztustalanul elhordanak mindennek. Kilátástalannak találom a helyzetem, nem tudom mit kellene tennem.

Köszönöm a segítségét előre is !

hosszúláb 2012.01.11. 13:45

Illetékes fórumozók!

Pár kérdésem lenne Önök felé.

Kamerával figyeljük az autónkat, és az előtte lévő területet, ami a közlekedési útvonal az ajtónkhoz. Gyanítottuk, hogy a kedves szomszédunk rongálja az autót, és dobálja ajtónk elé a szemet. Ez be is igazolódott.Felhasználhatom én ezt a felvételt ellene, vagy sértem a személyiségi jogait?A szomszéd folyton provokál minket, azt szeretné, hogy tettlegesség legyen. Ezeket a felvételeket sem használhatjuk fel?Büntetőperünk lesz hamarosan, sikeresen feljelentett minket zaklatásért. Bizonyítékként(miszerint ő provokál, zaklat minket)sem használhatjuk fel, és hagyjam, hogy mindent megússzon?

köszönöm válaszát

HK

Tünde19 2012.01.03. 18:12

Köszönöm nem szeretnék kártérítési igénnyel élni. Elég lenne a nyugalom is és hogy a barátom higgyen nekem, mert nem adtam okot a bizalmatlanságra. Volt főbérlőm tanácsa is az volt hogy jelentsem fel a srácot. El mentem a rendőrségre ahol egy rendőrnő vette fel az adatokat és példabeszédekkel szép lassan lerázott, hogy a mai fiatal lánykák provokálják a fiúkat, illegetik billegetik magukat kihívják maguk ellen a sorsot és utánna nekik áll feljebb. Hát köszönöm. Én sem vagyok kivétel valószínüleg , de ez kicsit túlzás. Legfeljebb annyi bűnöm lehet, hogy mindenkivel kedves barátságos közvetlen próbálok lenni. Sajnos ilyen nevelést kaptam. Ha ezt valaki félreérti, akkor sajnálom. Hogy egy pszichopata félkegyelmű nem tudja feldolgozni a vélt kudarcát , az pedig én bajom lett.

ObudaFan 2012.01.03. 10:27

Néhány százezres kártérítést ki lehet hozni belőle.

Kovács_Béla_Sándor 2012.01.03. 09:47

Felszólítod, hogy hagyja abba; ha nem használ, bepereled.

Tünde19 2012.01.03. 07:05

Tisztelt szakértők!

Tanácsot kérek.

Egyetemi hallgatóként többen laktunk egy házban bérlőként, vegyesen fiúk és lányok.Kezdetben minden rendben volt, míg egyszer az egyik fió lakótárs elkezdett nyomulni irányomban. Én közöltem vele hogy komoly kapcsolatom van, de egyébként sem az esetem és maradjon meg a jó barátias viszony. Ebbe nem nyugodott bele, egyre agresszívebben reagálta le az elutasításaimat. Bejárt a szobámba a leg váratlanabb helyzetekben, rámkopogott a fürdőszobában stb.Egyszer annyira kiakadt, hogy törni zúzni kezdett tehetetlenségében.A gond ott kezdődött, hogy egy alkalommal úgy nyitott rám, hogy éppen öltözködtem, sajnos nem voltam körültekintő mert az ajtót sietségemben elfelejtettem bezárni előtte. Ahogy rámnyitott ugyanakkor le is fotózott. Annyit tudtam tenni reflexszerűen, hogy magam elé kaptam az éppen kezemben levő pólómat, de mint kiderült nem sokat takart belólem.Szóval ott álltam egy szál semmiben szinte.A sorozatos elutasítás eredménye az lett, hogy ezt a fotót bosszúból feltette valamilyen internetes oldalra, és elküldte a barátomnak is mint egy trófeát, amiből komoly probléma lett a kapcsolatomban.Akinek csak tudja mutogatja a rólam készült képet és ez nagyon elkeserít.Kérem segítségüket vagy tanácsukat mit tehetek, hogy vége legyen ennek a megalázó helyzetnek.Üdvözlettel: Tünde

Debra01 2011.09.15. 15:18

Kérdés.Egy biztosítási eseményhez kérik a teljes egészségügyi dokumentációmat. 10 évre visszamenőleg. Úgy gondolom, ezzel túllépik a hatáskörüket.A dokumentációmban olyan adatok vannak, amit nem osztanék meg nem egészségügyi emberekkel.Ki lehet ezt küszöbölni?

Kovács_Béla_Sándor 2011.09.01. 00:37

OFFNem kell elnézést kérned, valószínűleg túl lakonikus voltam.ON

Valóban csak erre utaltam: lehetséges, hogy valakinek megengedem (vagy jogszabály megengedi), hogy kezelje, nyilvánosságra hozza az adataimat, de ezzel nincs mindenki más is feljogosítva a kezelésre, nyilvános közlésre.

kuruzslo 2011.08.31. 20:25

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Teljesen igazad van, én nem folytathatok üzletszerűen kizárólagos ügyvédi tevékenységet, nincs meg hozzá képzettségem, a tudásom, Neked természetesen meg van, ezért kérdezek Tőled!Bocsáss meg! Valószínű félre értettem ezt a mondatot: attól, hogy valaki jogosult egy bizonyos magatartásra, még nem lesz mindenki más is jogosult. Én ezt a tolvaj szóra értelmeztem, Te pedig valószínű a feketelistára írtad nekem. Ebben az esetben természetesen igazad van, el is fogadom. Felületes voltam, elnézésed kérem!Docendo discimus.Egyébként semmi kedvem, főleg okom, felmérgesíteni, napokban lesz az újabb munkaügyi tárgyalás, és még szeretnék Tőled kérdezni! Mindig okultam a válaszaidból.

Kovács_Béla_Sándor 2011.08.31. 19:25

Tényleg? Akkor azt hogy magyarázod, hogy én folytathatok üzletszerűen kizárólagos ügyvédi tevékenységet, te meg nem?

kuruzslo 2011.08.31. 19:15

A törvény előtt mindenki egyenlő....Ordo est anima rerum.

Kovács_Béla_Sándor 2011.08.31. 18:34

Az biztos.De a szállóige nem is a származásról szól, hanem arról, hogy attól, hogy valaki jogosult egy bizonyos magatartásra, még nem lesz mindenki más is jogosult.Sapienti sat.

kuruzslo 2011.08.31. 17:03

...non licet bovi.Szerintem származástól függetlenül a tolvaj az tolvaj!

Kovács_Béla_Sándor 2011.08.31. 16:19

Quad licet Jovi...

kuruzslo 2011.08.31. 16:13

Köszönöm a választ!De azt bárki megnézheti, még azt is hogy van -e tartozása,fekete listán van-e.De végül az lenne jó ha mindenki úgy adózna, hogy ne lehessen zavarba hozni, még a végén az restelje magát aki nem lop?

Kovács_Béla_Sándor 2011.08.31. 16:02

Valószínűleg igen.

kuruzslo 2011.08.31. 16:00

A következőre szeretnék választ kapni. Köszönöm!A nyilvánosan hozzáférhető adatok, cég név, cím, egy fórumba való kiírása sérti-e a személyiségi jogokat?

dorca 2011.07.20. 18:57

Tisztelt kbs! Köszönöm a gyors válaszát,de azt nagyon sajnálatosnak tartom,hogy más ember aljasságait akár életünk végéig viselnünk kell,csak azért mert a jog ezt még meg is engedi neki.Ebből a tehetetlen helyzetből lesz aztán az önbíráskodás,ami persze már büntetendő cselekedet... Tisztelettel: D.

Kovács_Béla_Sándor 2011.07.20. 18:26

Nem történt jogsértés.

dorca 2011.07.20. 17:48

Tisztelt Szakértők! Tudom apró problémának tünhet amiben a segítségüket kérem,de a családunk számára lelkileg megterhelő a több éve tartó viaskodás a férjem volt feleségével.Szeretném ha végre békében élhetnénk,de úgy érzem ez jogi segítség nélkül nem fog menni.A kérdésem a következő:a volt feleség ismét Bírósághoz fordult(szeretne még több pénzt tőlünk és újraszabályoztatni a láthatást,hogy milyen módon azt nem tudjuk,hiszen nem engedi hozzánk a gyermeket)A beadványában a fiatalkorú gyermekemet is megemlíti,ír a betegségéről(ezzel magyarázva a saját aljas viselkedését,merthogy emiatt nem engedi hozzánk a férjemmel közös gyermeküket)Megsértette-e gyermekem személyiségi jogait(titokhoz való jog,magánszféra megsértése)azzal,hogy az engedélyünk nélkül írt gyermekem betegségéről és ráadásul ezáltal eszközként használta.A beadványában gyermekem betegségéről nem a valóságot írja,szinte közveszélyes elmebetegnek állítja be.Két tanu is aláírta a beadványt,nyílván velük sem szerettem volna megosztani ezt a dolgot,hiszen gyermekem emiatt hátrányos megkülönböztetésben részesülhet.(A betegsége nem akadályozza a normális életvitelben,képes iskolába járni,tanulni,szakkör,úszás,barátai vannak) Tehetek-e jogi lépéseket?Csak annyit szeretnék,hogy a Bíróság ismerje el a jogsértést és végre ne tehessen meg bármit büntetlenül,főképp a gyermekeimet szeretném megóvni tőle(ez már a sokadik eset) Köszönettel: D.