feljelenthetem?forrás főoldal vissza

Csontoszs 2004.07.24. 09:49

Ebben is egyetértek

Nick Name 2004.07.24. 09:12

Kedves Zsolt,

persze, könnyű nekem itt a pihiből "okoskodni", csak nem bírtam megállni. :))) Egyébként ne feledd, ugyan a csalásnál szétválhat a megtévesztett és a károsult személye, de a vagyoni kárt okozó rendelkezést akkor is a megtévesztettnek kell megtennie. Tipikus példa: bemegy az elkövető egy üzletbe, ahol az alkalmazott előtt telefonon beszél valakivel, majd azt mondja, hogy a főnöke volt, és kéri, hogy adjon át neki a bolt kasszájából X forintot. Meg vagyon tévesztve az alkalmazott, de a károsult az üzlet tulajdonosa. Úgyhogy azért tartom, hogy itt szóba sem kerülhet csalás, az okirat-hamisítás is tényállás-függő, nem tudom, hogy milyen módon került a végrehajtási jog az ingatlannyilvántartásba. Üdv:

Csontoszs 2004.07.23. 20:02

Kedves NN!

Sehol. Nem tudom miért írtam ilyen lelkesen. A melóhelyről írtam, és küzdök egy csalással amiben több száz sértett van, talán ez ment az agyamra, vagy én arr gondoltam jővőbe látóként, hogy ha sikerül bejegyeztetni a zálogjogot akkor a megtévesztés és a károkozás is megvalósul, bár tipikusan szétválik a megtévesztett és a károsult.

nem tudom:)

Figyelmetlen voltam.

Azért reméljük a nyomozás közben jobban odafigyelnek majd:))

Nick Name 2004.07.23. 18:50

Kedves Zsolt,

elnézést az újabb akadékoskodásért, de hol van itt az elkövető általi tévedésbe ejtés, melynek hatására a károsult maga tesz vagyoni rendelkezést?

A közokirat-hamisítás viszont jónak tűnik, igaz, az annak érdekében elkövetett magánokirat-hamisítás abba beleolvad...

Ugyi? ;o)

ZFKATA 2004.07.22. 11:25

Köszönöm.

Csontoszs 2004.07.22. 10:23

Csalás kísérlete, magánokirat-hamisítás illetve közokirat hamisítás bűntette miatt feljelentést tenni! a többit majd a nyomozás eldönti.

Varsi 2004.07.22. 08:40

Feljelenteni minnél előbb!!!

ZFKATA 2004.07.22. 08:22

Ha valakinek kifizettem már a tartozásomat, ő viszont letagadja, és végrehajtást kér ellenem, a lakásomra terhelteti a már rendezett adósságot, feljelenthetem-e pl. csalásért, szándékos károkozásért? A kedves illető azt hiszi, nem tudom bizonyítani, hogy már rendeztem a tartozást, és azért nem akarja elismerni, hogy saját bevallása szerint bosszút álljon, mert nem tudtam azonnal fizetni, várnia kellett a pénzére. Polgári peres eljárást már indítottam, hogy a lakásom árverezését le lehessen állítani, de erkölcsi és anyagi károm is származott abból, hogy a lakásomra végrehajtási jogot jegyeztetett be - az után, hogy kiegyenlítettem a tartozást. Megúszhatja, hogy szándékosan megtévesztette a bíróságot és a végrehajtót?