Az önkényuralmi jelképek és a kereskedésforrás főoldal vissza

Gabicsek 2011.06.27. 14:58

Én nem kísérleteznék vele. Az, hogy a Vatera engedélyezi, nem azt jelenti, hogy törvényes. A hirdetésekért a hirdető a felelős, nem pedig a weboldal üzemeltetője. Ők nem bűnüldöző szerv, márpedig ők figyelik a hirdetéseket.

Gyuszi91 2011.06.27. 14:51

Én úgy tudom, hogy a Heineken annak idején kiharcolta magának a vörös csillagát valamilyen úton módon, ami persze jogos is volt szerintem.

Ebből és a kereskedelemből is látszik, hogy igencsak sántít ez a jogszabály (is)...

Gyuszi91 2011.06.27. 14:49

Az aukciós oldalon számos eladó kínálja különböző vörös csillagos, horogkeresztes, stb. régiségeit ami fölött a Vatera láthatóan szemet huny.

Kissé paradox helyzet, hogy a BTK "elvileg" tiltja, a Vatera pedig engedélyezi a kereskedelmet...

Ha én is megjelenek az eladók között ilyen termékekkel, akkor mire számíthatok? Elképzelhető, hogy pont engem fognak megbüntetni?

Egyjogász 2011.06.24. 12:54

A Heineken sört a dobozán illetve a címkéjén látható ötágű vörös csillag ellenére nem tilos terjeszteni (vagy ezt az "önkényuralmi jelképet" ilyetén módon nagy nyilvánosság előtt használni):)))

(Arra azért kíváncsi lennék, ha pl. egy horogkereszt lenne a sörösdobozon a vörös csillag helyén, akkor milyen reakciók lennének ezzel kapcsolatban...:) szerintem lennének országok, ahová be sem engednék a Heinekent.)

ObudaFan 2011.06.24. 09:41

Az nem lehet vitás, hogy tényállásszerű lesz a magatartás, ez egyértelmű terjesztés. Csak az e tényállás keretében született ítéletek tükrében kérdés, hogy veszélyes-e a társadalomra, és így büntethető-e.

Kovács_Béla_Sándor 2011.06.24. 08:07

A büntetőjog szóhasználatában a "terjesztés" magában foglalja a kereskedést ("forgalmazást").

Gyuszi91 2011.06.23. 20:17

Köszönöm az eddigi a válaszokat!

Igen ezt én is olvastam, hogy "terjesztés", de véleményem szerint a kereskedelem elég tág fogalom ahhoz, hogy túltegye magát a "terjesztés" kategórián.

A Vaterán például számos horogkeresztes (porcelán, kitüntetés, bélyeg, érmes) dolgot találni. Akkor ezek szerint az összes ilyen terméket árusító személy büntethető lenne?

Még mindig nem egyértelmű számomra, hogy mit lehet, mit nem...

ObudaFan 2011.06.23. 15:22

Szerintem ez így a társadalomra veszélyesség hiányával fogható meg, de azért könnyű szívvel nem mondanám, hogy nyugodtan tegye a kérdező.

Lhotse 2011.06.22. 22:42

Nem vagyok egészen biztos benne, de szerintem valahol ott van a lényeg, hogy ez nem maga az önkényuralmi jelkép, hanem egy azt ábrázoló régiség!

Gabicsek 2011.06.22. 22:34

Btk.Önkényuralmi jelképek használata269/B. § (1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

Gyuszi91 2011.06.22. 09:50

Segítséget szeretnék kérni egyes önkényuralmi jelképekkel kapcsolatban!

Egy régiségkereskedésből visszamaradt kisebb jelvény- és kitüntetésgyűjteménytől kívánnék megválni egy ismert aukciós oldalon, de hosszas kutakodás után még mindig nem tiszta, hogy a tiltott önkényuralmi jelképeket ábrázoló tárgyakkal szabad-e kereskedni...

Ezzel kapcsolatban kikértem az Allegro Kft. (Vatera) véleményét:

Elmondásuk szerint, amennyiben a jelvények eredetiek, úgy az azokkal folytatott kereskedelem is megengedett.

A BTK tiltott önkényuralmi jelképekkel foglalkozó bekezdése úgy láttam nem tér ki a kereskedelmre.

A problémám az, hogy bár a Vatera engedélyezné a kereskedelmet, de ha ez a BTK szerint mégis törvénysértés, akkor nem a Vaterát, hanem engem vonnának felelősségre...

Ezzel kapcsolatban tudna valaki segítséget nyújtani?