ügyészi félretájékoztatás vagy mulasztás?forrás főoldal vissza

gyógyszerész 2012.01.06. 21:00

Kedves Guba"!Gondolom ezt a Főügyészség felé majd megindokolják a hivatalnokok a nyomozás során.Remélhetőleg nem sokáig fog már szivárogni a beazonosítatlan szennyező anyag a talajba,talajvízbe.De ha valaki meg meri tippelni,meddig húzódhat egy ilyen ügy az Ügyészség által elrendelt vizsgálattól a jogerős ítélet végrehajtásáig/tételezzük fel,hogy megáll a vád/megköszönöm.Lehetőleg reális tippeket kérek.

guba" 2012.01.06. 17:49

Én azt nem értem, miért nem bírságolja az önkormányzat, akár többször is. Feltételezem, hogy lenne miből végrehajtani.

gyógyszerész 2012.01.06. 02:56

Kedves Fórumozók! 2010 nyarán tették meg az első bejelentést.Ősszel/szeptemberben/ határozat született az eredeti állapotok teljes visszaállítására .30mx60mx2m építési törmelékkel, természetvédelmi területen engedély nélküli feltöltés.A helyreállítás során készítendő jegyzőkönyv állapitotta volna meg,miyen mértékű a környezetszennyezés.Persze az építési törmeléken felül,ami látszik.A tulajdonos a télen/decemberben/ jogerőre emelkedett határozatról az értesítést,állítólag,ez év áprilisában vette át.Onnan 90 nap után büntethető az Építésügyi Hivatal szerint,mert ez volt a határozatban.Most ősszel újabb bejelentés az építésügyre.Telefon az illető hölgynek a Hivatalból,hogy nyugi,sajnos a tulaj egy szavát nem tartó,elkényeztettett ficsúr/Teljesen ne nézzenek már hülyének!/Erre lépte meg a bejelentő pár napja a Veszprém Megyei Főügyészség felé a Balatonfüredi Önkormányzat tehetetlenségét/vagy.../bizonyító bejelentést.OK.Rendőrségi nyomozás.Helyszíni szemle.A "kupac" ott van.Milliós nagyságrend elpucolni,lerakni a legközelebbi hulladéktároló létesítményben.Az Önkormányzattól bekérni az iratokat sem nagy ügy.A bejelentés tartalmazza az ügyiratszámot is,mely a folyó eljárást jelzi.Puszta kíváncsiság,mennyi maximumot enged a Törvény nyomozásra,vádemelésre ilyen egyértelmű ügy esetében.Hiszen a határozat be nem tartásáról és a végrehajtás számonkérésének késlekedéséről van szó laikus szemmel.Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor 2012.01.05. 23:20

Jaaa... Értem.

Gabicsek 2012.01.05. 23:01

„Másfél éve áll az ügy önkormányzati szinten.”

Önkormányzati szinten másfél éve nem? Én legalábbis így értelmeztem. Hogy az ügyészségen mikor tett feljelentést, ez nemigen derült ki, de ha tévedek, nyugodtan javíts ki:)

Kovács_Béla_Sándor 2012.01.05. 21:51

Azt mondja, másfél éve. Az alatt már áttehették volna.

Gabicsek 2012.01.05. 20:50

Mivel ez a bűncselekmény (vagy elkövetője) nem tartozik az ügyészségi nyomozások hatáskörébe, át fogják tenni az ügyet az illetékes rendőrkapitánysághoz. Ha esetleg elrendelik a nyomozás, az meddig fog tartani, senki sem tudhatja előre, ugyanúgy azt sem, ha azt lefolytatják, alkalmas lesz-e vádemelésre.

gyógyszerész 2012.01.05. 17:41

Tisztelt Fórumozók!Egy bizonyos megyei Főügyészségre bejelentést tett egy ismerősöm,ismeretlen tettes ellen bűncselekmény alapos gyanúja miatt.Környezetkárosítás.Másfél éve áll az ügy önkormányzati szinten.Az ügyészség mit és milyen határidők,időkorlátok közt tesz ilyenkor.Vizsgálati szak ,stb.Röviden,mikor lesz belőle vádemelés.Az ügy közigazgatási vetülete az érintett önkormányzat megrovását is maga után vonja? A bejelentőnek kell-e tanúskodnia?Köszönöm.

Gabicsek 2011.05.27. 19:59

Ha az ügyész elkészíti a vádiratot, (odaérkezéstől számított 30 napja van) azt benyújtja a bíróságnak és a bíróság kikézbesíti a vádlottnak.Nem az számít, hol laksz, hanem ahol a bűncselekményt elkövették. Ahhoz a bírósághoz fogják benyújtani a vádiratot (ha lesz ilyen).Ha az ügyész nem látja bizonyítottnak, vagy visszaadja pótnyomozásra a rendőrségnek (ha annak vége, megint értesítési kötelezettségük van a nyomozás befejezéséről), vagy megszünteti az eljárást. No és van még jó pár variáció az ügyész részéről (pl. megrovás), csak nem sorolom mind fel.

pasthine 2011.05.27. 10:24

Tanácsot kérnék,kérem aki tud segítsen!

Bűnügyi eljárás befejezését közölte a rendőségés irategyeztetésre közölte a napot.A levelet később kaptuk meg,tehát nem tudtunk elmenni.Az értesítésben azis szerepelt amennyiben nem jelenünk meg átadja azügyészségnek vádemelési javaslattal.Azóta csak várunk,denem kaptunk tájékoztatást.Megjegyzem ugyanezzel az üggyel kapcsolatban Munkaügyi perünk van.A Munkaügyi Bí-róságtól kapott levélben értesültünk,hogy bíróságon vanaz ügy melyet a feljelentő küldött el.Kérdésem:Jogszerűen jártak el az ügyben? Hol kell tárgyalni az ügyet,mert a megküldött levélben a feljelentő városában van beadva én viszont130 km-re lakom itt van az állandó lakcímem?

guba 2011.05.23. 13:34

Szerintem itt arról lehet szó, hogy a jogairól való kioktatást, vette úgy a kérdező, hogy az ügyész neki személyesen írta. Ebben az ügyben feltehetően nincsen mód a tárgyalásról lemondásra.

Dr.Attika 2011.05.23. 12:30

Nem így van. Csak az együttműködő terhelt kérheti nyilvános ülés tartását a vádirat benyújtása után.

Gabicsek 2011.05.23. 10:21

Nincs tévedés, a tárgyalásról lemondást lehet kérni az ügyésztől a vádirat kézbesítésétől számított 15 napon belül az ügyésznél.De: Ha nincs beismerő vallomás, akkor nincs tárgyalásról lemondás sem, mert ehhez az is kell, tehát ebben az esetben nem fogadná el az ügyész a kérelmet.

Dr.Attika 2011.05.23. 09:10

Keveredés van. Más a tárgyalásról lemoöndás és más a tárgyalás mellőzésével hozott végzés. Viszont a vádirat benyújtása után már egyikre sincs lehetőség. Itt valószínűleg a bíróság arról adott tájékoztatást, hogy március 01-től kérheti a vádlott a tárgyalásról történő távolmaradást.

lenho 2011.05.20. 21:35

Szia!

Nem volt beismerő vallomás és természetesen 18+. Nekem az ügyben eljáró ügyész sunyi magatartása háborít fel. Volt már előtte 1 kihallgatásom de sajna nem vettem fel a beszélgetést, pedig már ott is kamuzott össze vissza.

kovacsz 2011.05.20. 19:57

Így kicsit érthetőd, de van még néhány apró kérdés. Volt, van-e beismerő vallomás, 18 alatti, v. feletti, milyen bcs., stb...Ezek a leglényegesebbek.

lenho 2011.05.19. 21:27

Szia Gabicsek!

igen, erről van szó, ezt kaptam kézhez: legkésőbb a vádirat kézbesítésétől számított 15 napon belül szóban, vagy írásban az ügyésznél (aki beadta a vádiratot) kezdeményezheti a tárgyalásról való lemondást.

A kérdés már csak az, hogy ha 1 ügyész telefonba lekezelően bemondja, hogy nem ismer ilyen lehetőséget és lerakja a telefont akkor mulasztást követett-e el vagy egyszerűen megteheti, hogy azt mond amit akar..?

Gabicsek 2011.05.19. 20:34

vagy rosszul tudom?

Gabicsek 2011.05.19. 20:22

Hát, pedig ez a határidő így néz ki tárgyalásról lemondásnál:

A gyanúsított a tárgyalásról való lemondással kapcsolatos kezdeményezést az iratismertetést követően előadhatja. (vagy iratismertetéskor) Ha ezzel ezen alkalmakkor nem él, legkésőbb a vádirat kézbesítésétől számított 15 napon belül szóban, vagy írásban az ügyésznél (aki beadta a vádiratot) kezdeményezheti a tárgyalásról való lemondást, és amennyiben ezzel az ügyész egyetért, a gyanúsítottat (vádlottat) meghallgatja és közli vele, hogy a kezdeményezését elfogadja (vagy sem).

kovacsz 2011.05.19. 16:27

Te valamit nagyon félreértesz ebben a levélben...

lenho 2011.05.18. 23:01

Tisztelt Jógifórum!

Az alábbi esetre szeretnék a véleményüket kikérni:

a napokban kézhez kaptam 1 vádiratot a bíróságtól, amibenle van írva, hogy vádat emeltek ellenem büntető ügyben, lehetőségként felkínáltak azt, hogy az ügyésznél tehetek 1 új vallomást amivel mellőzni lehetne a tárgyalást.

A illetékes ügyészt telefonon megkerestem és élni szerettem volna ezzel a lehetőséggel de nagy meglepetésre az ügyész nem tud és nem is ismer ilyen lehetőséget. Szerencsére a beszélgetést rögzítettem.Kérdéseim:

1.Az az ügyész aki nem ismeri a saját maga által készített vadírat tartalmát és megvonja az abban szereplő törvényes lehetőséget milyen vétséget követett el..?

2. Ha tárgyalásra kerül sor, a felvételt felhasználhatom-e arra a célra, hogy bebizonyítsam az ügyész nemtörődő magatartását az ügyben?