járda vagy nem??forrás főoldal vissza

Kicsi69 2011.03.10. 09:27

Bocsi még valami!Ha ott gyalogosok is tudnak közlekedni, akkor mivel szegéllyel elhatárolt útnak részéről van szó, a kresz szerint járda. Azt kell igazolni, hogy ott közlekedhetnek-e gyalogosok, vagy sem.

Kicsi69 2011.03.10. 09:19

Elég érdekes. Mivel a helyszínt Te ismered, ezért megpróbálom érthetően leírni.

Megállásnál figyelembe kell venni, hogy általában csak a menetirány szerinti jobb oldalon lehet. A járdán való megállás feltételeit a Kresz 40.§. 8.) bekezdése taglalja. Ez szerint feltétel, hogy jelzőtábla, vagy útburkolati jel megengedje. Ha ez megvan, és nem túl nehéz az autó (tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem éri el) akkor max. a járda felét lehet erre a célra felhasználni, de 1,5 m-t szabadon kell hagyni.

Így már oké?

olajbogyó 2011.03.08. 21:15

Szisztok!

Érdeklődni szeretnék.Ha van út, mellette szegéllyel elkülönítve egy közterület amit járdának mondanak.ezen az állítólagos járdán ami kb:4-5 méter van egy láncos korláttal, azaz fizikia akadállyal leválasztva egy 1,5-2 méteres rész. a korlát és az úttest között egy aszfaltos rész van, ahol autók szoktak megállni. Na most ezt a részt is járdának minősítették, persze az igazi járda és eközött a láncos korlát megmaradt.Sem tábla, sem útburkolati jel nem tiltotta a parkolást.Tudom a Kresz azt írja le, a járdán megszabad állni, ha azt tábla vagy útburkolati jel megengedi.Véleményem szerint amit nem tiltanak az megvan engedve, tekintettel arra, hogy "engedélyező tábla" a Kresz nem ismer.

Kérdésem lenne, megszabad-e állni a fent leírt helyen. Tudom kicsit bonyolult, de jobban sajna nem tudom leírni.

Köszönettel.