Könnyű testi sértésforrás főoldal vissza

ajsaMK 2017.05.05. 22:11

Az orvosnak a 8 napon túl gyógyuló sérülést kell jelentenie a rendőrségnek, ha az testi sértés következménye (vagy ha erre gyanú merül fel). Látlelet nélkül viszont a későbbiekben semmi nem lesz bizonyítható... Azt megteheted, hogy a látleletet nem "használod fel", de ha mondjuk kiderül, hogy el van törve egy bordája, akkor azt az orvosok hivatalból jelentik.

Vadsuhanc 2017.05.05. 17:30

Kedves karine!

Elsősorban édesanyádnak és utána Neked kellene elgondolkozni azon mit szeretnétek. Ha a férjed megbüntetését és elítélését ( akkor rajta irány a rendőrség ) vagy nem, akkor miért itt kérdezel?

A történet sajnálatos, de ezt neked és édesanyádnak kell eldönteni. Amint ez megtörtént irány a rendőrség mielőtt nagyobb baj nem lesz.

karine 2017.05.05. 17:11

Tisztelt Szakértők!Férjem és édesanyám összeszólalkoztak, sajnos mindkettő nagyon agressziv, saját igazát kereső egyén. Mire észrevettem férjem magánkivül orditva a földhöz szoritotta édesanyámat, fojtogatta, azt üvöltötte megöli, és rálépett a mellkasára is. Én rángattam le róla. Egy hete történ, sajnos édesanyám mellkasa nagyon fáj, szúr. A szégyentől nem merek elmenni látleletet vetetni, és ha elmegyünk az orvoshoz és ő ott elmondja mi történt, azt az orvosnak kötelessége rendőrség felé jelenteni? Itthon már férjem mindent letagadott, másképp mondta el mindent. De a lényeges dolgokat nem tudja letagadni mert azt én láttam. Kikészültem én is idegileg, a váláson is gondolkozom, de nagyon nehéz jó döntést hozni.Ha nincs látlelet jelenleg, de később ugy alakul hogy feljelentés lesz anélkül is megtehető a jogi lépés. És a családtagok vallhatnak e egymás ellen.Karine

Zsozy 2016.01.29. 16:10

Üdv Mindenkinek!

Évek óta rossz viszonyban vagyok az egyik szomszédommal egy társasházban. Heti több alkalommal csendháborítással zavarja az éjszakáinkat.De most nem is ez a lényeg.2015 december elején egy több órája tartó bulizásuk után, miután kihívtam rájuk a rendőrséget késő este részegen bedörömbölt hozzánk. Én nem akartam vele beszélni és egyből felháborodva többször távozásra szólítottam fel. Ő csak jött előre gúnyos mosolyogva.Nem akartam hogy belém másszon ezért eltoltam magamtól.És újra és újra távozásra szólítottam fel.Mikor újra jött felém, ismét hátrébb toltam, majd bezártam az ajtót. Újra erőteljesen kopogott, de már a baráti társasága is feljött a bejárati ajtónk elé. Párom nyitotta ki az ajtót aki ismételten távozásra szólította fel őket. Majd bezárta volna az ajtót de 3-4 barátjával elkezdték befelé nyomni az ajtót és az egyik a lábát is betette a lakásba az ajtó elé, hogy megakadályozzák az ajtó bezárását. 1/2 perces küzdelem után valahogy bezártuk az ajtót. Utána ismét kopogott, és elkezdett fenyegetőzni, hogy feljelent, mondtam rendben, Én is téged. És lejátszotta a hangfelvételt amit titokban készített az incidensről. Kihívtam újra a rendőrséget de Ő is. A rendőröknek azt állította, hogy két pofont lekevertem neki. A rendőrök hozzánk is feljöttek és Mi elmondtuk a Mi verziónkat a valóságot. Végül feljelentettük egymást kölcsönösen. A mi feljelentésünkre indult nyomozást szüneteltették bizonyíték hiánya miatt. Az ő feljelentése viszont a nyomozás után "célba ért", és most behívtak bírósági meghallgatásra. Úgy tudom valamilyen látlelete is van, de ha keletkezett is rajta sérülés azt biztos, hogy nem Én okoztam. Kérdésem a következő: Rám tudják bizonyítani amit nem követtem el?Előre is köszönöm a választ!

Immaculata 2015.06.01. 18:14

Tuggyuk, hogy nem fijú.

niederlander 2015.06.01. 16:18

Akárhogy nézem a dolgot, akárhogy csűröm csavarom, ez a fiú sem jobb a Deákné vásznánál... :D :D :DBocsánat, de nem lehetett kihagyni :))

folyami géb 2015.05.21. 19:02

Kedves Groszfater és Business Law!

Köszönöm kedves szavaitokat.

B.L.-nek külön köszönöm a tájékoztatást, a külföldi jogot meg én nem ismerem, érdekes volt a kitekintés. Azt hiszem, értem, amit írtál, nagyjából ezen az elven működik a halmazati büntetés is.

A kérdésedre:

Igazából nem is beolvadásról van itt szó, amiből a vita kirobbant, de ezzel már végképp nem akartam kekeckedni. Beolvadás az, amikor egy súlyosabb bűncselekményben benne van egy enyhébb tényállása is, és ilyenkor csak a súlyosabb bűncselekményt kell megállapítani. Pl. valaki erőszakkal vesz el mástól idegen dolgot, és ezzel 8 napon belül gyógyuló sérülést okoz, ez elvileg rablás bűntette (2-8 év) és könnyű testi sértés vétsége (3 hó – 2év). Mivel azonban a rablásban az erőszak benne van, és az rendszerint együtt jár kisebb sérülés okozásával, ezért a könnyű testi sértés beleolvad (azaz a halmazat csak látszólagos), és kizárólag rablás állapítandó meg. Ha azonban a sérülés már 8 napon túl gyógyuló, akkor rablás és súlyos testi sértés miatt is meg kell állapítani a bűnösséget, és halmazati büntetést kell kiszabni. Ezt igazból csak a bírói gyakorlat alakítja ki.A garázdaságnál a szubszidiaritás az, ami játszik. Ez viszont már törvényen alapszik. Az ún. szubszidiárus bűncselekmény onnan ismerkszik fel, hogy a tényállásában is szerepel ez a félmondat: „ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg”.Ez azt jelenti, hogy az ilyen cselekményeket – ha azzal alaki halmazatban más bűncselekmény is áll – csak akkor lehet megállapítani, ha a másik bűncselekmény nem súlyosabb; azaz a büntetési tétele azonos vagy kisebb a garázdaságnál.Mivel pedig garázdaságból kétféle van – az alapeset büntetési tételének felső határa 2 év, a minősített eseté 3 év – a testi sértés (vagy más halmazatban álló bűncselekmény, jellemzően a rongálás büntetési tételét) ehhez kell hasonlítani.Az alapesetnél csak a könnyű testi sértés nem súlyosabb (mert azonos). Ezért, ha valakit üvöltözve összeverek valakit az utcán, 8 napon belül gyógyuló sérülést okozva, akkor az garázdaság plusz (ha van magánindítvány) könnyű testi sértés halmazata. Ha ugyanígy 8 napon túl gyógyuló sérülést okozok, akkor viszont a súlyos testi sértés büntetési tétele (3 év), már több, mint a garázdaságé, ezért a cselekmény nem lesz garázdaság, csak súlyos testi sértés bűntette.

Ugyanez a helyzet a garázdaság bűntetténél is, csak ott a 3 év a viszonyítási alap. Az előző példánál maradva, ha hárman (azaz csoportosan) verünk össze valakit a nyílt utcán, 8 napon túl gyógyuló sérülést okozva, akkor az garázdaság bűntettének és súlyos testi sértés bűntettének a halmazata (mindkettő 3 éves büntetési tételű, azaz nem súlyosabb), ha maradandó fogyatékosságot okozunk, akkor viszont az 1-5 év, ami súlyosabb a 3 évnél, így csak a maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntette állapítható meg.

Ennyire egyszerű ez egyébként, ha látja valaki a logikáját, szakvizsgán alap.

groszfater@gmail.com 2015.05.21. 08:02

Ugyan, ez egy sikertörténet.deáknemaria így vagy úgy de megkapta a választ a kérdésére és meg-is köszönte.Dr.Attika és a diplomád miatt ne szomorkodj :)

folyami géb 2015.05.20. 22:33

Nem akartam már továbbvinni ezt a témát,mert valahol nagyon szomorú, de mosz muszáj:

"az anonimizált határozatot nem sikerült teljesen anonimizálni".

Valahogy sejtettem, hogy nem vállalok nagy kockázatot. Karinthy ehhez képest lófütty.

Akkor az elég, ha azt a bekezdést bemásolod hitelt érdemlően a jogi indokolásból, ahol a Kúria kifejti: a könnyű tesi sértés beleolvad a garázdaságba. Ott nem lehetnek nevek.

De felőlem hagyhatjuk is az egészet, csak ne mondjunk a laikusoknak ....hmm, nem helytálló dolgokat.

groszfater@gmail.com 2015.05.20. 21:42

Dehogy kevertelek, Téged nem lehet senkivel összekeverni!

Dr.Attika 2015.05.20. 21:24

Folyami géb-bbel kevertél.

"Kedves dr. Attika!Ne haragudj, de az kell írjam: ha Te, vagy bárki más olyan Kúriai határozatot tud mutatni, ami szerint a könnyű testi sértés beleolvad a garázdaság bűncselekményébe (sic!), én nyilvánosan megeszemm a diplomámat és életem végéig ingyen takarítom az irodádat. Mivel a Kúria érdemi határozatai kivétel nélkül anonimizáltak, nyilván be fogod tudni linkelni."

Nem akarom belinkelni, mert a védencemről van szó és az anonimizált határozatot nem sikerült teljesen anonimizálni. Egyébként anno az országos tárgyalási jegyzékben is szerepelt az ügy. Én csak a felülvizsgálati eljárásban jártam el. Az elsőfokon eljárt kolléga ( nem volt két irányú fellebbezés) kicsit elbaltázta az ügyet.

Dr.Attika 2015.05.20. 21:15

Összekeversz egy másik hozzászólóval. Lapozz vissza légyszíves.

groszfater@gmail.com 2015.05.20. 20:25

Dr Attika !Te megakarsz fosztani bennünket egy hatalmas élménytől ?Itt mindannyian kíváncsiak vagyunk de főleg én hogyan eszi egy vezető értelmiségi a diplomáját.Késsel villávalvagy a kis svájci bicskájával ahogyan szalonnázni szoktak az emberek.Ha Te nem szeretnéd, hogy az irodád ingyen takarítsák, lelked rajta.Tehát elő azzal a kúriai határozattal, mert ez becsületbeli ügy.Folyami géb azóta-is nyereg alatt puhítja a diplomájátne könnyítsd meg a helyzetét.

deaknemaria 2015.05.20. 14:12

Mindenkinek nagyon köszönöm a segítségét, megnyugtattak, hogy nem lesz szabadságvesztés! A büntetést, bármi is jöjjön természetesen megérdemli és viselni is fogja a fiam. Köszönöm Önöknek mégegyszer, hogy nem kell a sötétben tapogatózni addig, amíg nem születik ítélet. Tisztelettel: Deákné

Immaculata 2015.05.20. 13:36

A többi 3 szakasz úgy van rendben, ahogy írtad.

Immaculata 2015.05.20. 13:20

A humor csak akkor jó, ha poénos. Nu, ez nem volt az.

folyami géb 2015.05.20. 09:17

Hát igen, de mivel az csak hamisítás útján lehetséges - ami viszont leellenőrizhető - ezért érdeklődéssel várom.

Előző posztod viszont nem nagyon értem, bár biztos ez is az én hibám. Ha a beolvadás a kérdés, és beolvadás esetén csak a súlyosabb büntetendő (ezeket Te írtad), akkor ez megszünteti a (látszólagos) halmazatot.

Ha viszont VAN halmazat - ahogy az idézet iránymutatások igazolják, akkor semmi nem olvad bele semmibe (az ott meghatározott cselekmények viszonylatában).

De a legnagyobb tévedés nem is itt volt, hanem abban: soha nem a testi sértés olvad bele a garázdaságba, hanem - ahol a testi sértés büntetési tétele nagyoobb - a garázdaság a testi sértésbe, hiszen nem a testi sértés szunszidiárius bűncselekmény, hanem a garázdaság.

Immaculata 2015.05.20. 08:14

Azért érdemes lenne melózni azért a felajánlásért.

Immaculata 2015.05.20. 08:12

Nem a halmazat volt a kérdés, hanem a beolvadás. Márpedig beolvadás esetén csak a súlyosabb bűntettet büntetik.

Kovács_Béla_Sándor 2015.05.20. 07:52

34. BK.: „Különnemű (heterogén) alaki halmazat létesül, ha az elkövető egyetlen cselekménye egyidejűleg több különböző törvényi tényállást valósít meg, amelyek nem zárják ki egymást. Ilyen halmazati viszonyba kerülhet egymással egyfelől a garázdaság, másfelől a testi sértés vagy a rongálás ”„A "ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg" fordulatot úgy kell értelmezni, hogy a kisegítő tényállás mellett (amennyiben ennek megállapítására kerül sor) az enyhébb vagy azonos büntetési tétellel fenyegetett bűncselekményt halmazatban meg kell állapítani. ”

BK 93.: „bűnhalmazat létesül, ha az elkövető egyetlen elkövetési magatartással a garázdaságot és a testi sértést is megvalósítja, feltéve, hogy ez utóbbi nem esik súlyosabb büntetési tétel alá, mint a garázdaság büntetési tétele.” (A BH 1983.425., 1986.222., 1990.7. hozzáteszi, hogy még a súlyos testi sértéssel is meg kell állapítani a halmazatot, ha ha a testi sértés és a garázdaság időbelileg is elkülönülő, eltérő elkövetési magatartással valósul meg.)

BKv 71.: „bűnhalmazat létesül, ha az elkövető egy cselekménnyel a garázdaság, valamint a testi sértés vagy a rongálás törvényi tényállását is megvalósítja, feltéve, hogy a testi sértés vagy a rongálás törvényi büntetési tétele nem súlyosabb, mint a garázdaságé.”

BJD 9112.: A több elkövető által akarategységben elkövetett garázdaság annak ellenére egyrendbeli bűncselekmény, hogy az erőszakos magatartással bűnhalmazatban megvalósított testi sértés többrendbeli

folyami géb 2015.05.20. 06:45

Kedves dr. Attika!

Ne haragudj, de az kell írjam: ha Te, vagy bárki más olyan Kúriai határozatot tud mutatni, ami szerint a könnyű testi sértés beleolvad a garázdaság bűncselekményébe (sic!), én nyilvánosan megeszemm a diplomámat és életem végéig ingyen takarítom az irodádat. Mivel a Kúria érdemi határozatai kivétel nélkül anonimizáltak, nyilván be fogod tudni linkelni.

A 37. BK vélemény szó szerint és teljesen gyakorlati módon a következőket írja elő:

III. 1. A II. alatt kifejtettek értelmében a személy elleni erőszakos magatartással elkövetett garázdaság a könnyű testi sértés okozását nem szükségszerűen foglalja magában. Garázdaság ugyanis elkövethető olyan erőszakos, támadó fellépéssel, amely még könnyű testi sértéssel sem jár.Viszont ebből következik, hogy ha a garázdaságnak ilyen eredménye van, a könnyű testi sértés és a garázdaság vétségét halmazatban kell megállapítani. Természetesen figyelemmel kell lenni arra, hogy a Btk. 164. §-ának (2) bekezdésében meghatározott könnyű testi sértés elkövetője csak magánindítványra büntethető [Btk. 164. § (10) bek. 1998. évi XIX. törvény 52. § (1) bek.].Garázdaságot is megvalósító súlyos testi sértés esetén halmazatról nem lehet szó, mert az utóbbi súlyosabban büntetendő, mint a garázdaság vétsége, és így csakis a súlyos testi sértés bűntette állapítható meg.Ez azonban nem vonatkozik a garázdaság minősített eseteire. A minősített garázdasággal [Btk. 339. § (2) bek.] halmazatban a nem súlyosabban büntetendő súlyos testi sértést [Btk. 164. § (3) bek.] meg kell állapítani.

Dr.Attika 2015.05.19. 21:31

Kedves "folyami géb"!Én a Kúriáig vittem ilyen ügyet. Ez volt a Kúria álláspontja. Előttem hirdették ki, majd megkaptam írásba is.Nem elméleti, hanem gyakorlati jogász vagyok.

folyami géb 2015.05.19. 21:08

Kedves dr. Attika,

tényleg nem áll szándékomba még azt a látszatot sem kelteni, hoy rád szálltam, de gondold már végig:

Mikor olvad bele a könnyű testi sértés a garázdaságba?

Mivel a garádaság akkor valósul meg, ha súlyosabb bűncselekmény nem, ezért az azonos büntetési tételű (azaz nem súlyosabb) garázdaság vétsége és könnyű testi sértés minig halmazatban áll,

a garázdaság bűnttettével pedig az azonos büntetési tételű súlyos testi sértés (Btk 164. § /3/ bek.) és minősített könnyű testi sértés (Btk 164. § /4/ bek.), valamint az enyhébb büntetési tételű könnyű teszi sértés (Btk 164.§ /1 bek.) áll mindig halmazatban.

A testi sértés ezeknél súlyosabb alakzataiba olvad bele a garázdaság vétsége, illetve büntette.

Azzal viszoont egyetértek, hogy büntetlen előéletű elkövetővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés még halamzat esetéén sem várható.

Dr.Attika 2015.05.19. 20:21

Fogalmazzunk pontosabban. Garázdaság. ha valóban csak könnyű testi sértés, akkor nincs halmazat, mert beleolvad a garázdaság bűncselekményében. Nyugodjon meg kedves Mária. Nem lesz szabadságvesztés szankció. Az, hogy vett a fiának egy zsebkést az nem bűn. Minden fiatalembernek kell lennie zsebkésének, hogy meg tudja védeni magát és szalonnát, kolbászt tudjon falatozni. Nekem nem volt soha. Huszonéves koromban egyszer édesapám elkérte a zsebkésemet, mert az övét nem találta és el akart vágni valami zsineget. Mondtam neki, hogy nekem nincs zsebkésem. Kérdezte, hogy: Akkor hogyan véded meg magad? Mondtam neki, hogy van nálam egy 9 mm-es pisztoly. (Katona tiszt voltam.) Szóval nem az a lényeg, hogy van-e zsebkés vagy más önvédelmi fegyver, hanem az, hogy azt csak és kizárólag védelemre használja és ne garázdaság elkövetésekor.

Kovács_Béla_Sándor 2015.05.19. 07:25

„Nem akart ő leszúrni, vagy megvágni senkit”Azért garázdaság. Egyébként súlyos testi sértés - ne adj Isten: emberölés - kísérlete lenne.


deaknemaria 2015.05.19. 07:07

Elbeszélgettünk, már nagyon bánja. A kést sajnos én vettem neki, molos pontgyűjtős Bear Grylls zsebkés volt. Nem tudja maga sem, miért vette elő, talán félelemből. Nem akart ő leszúrni, vagy megvágni senkit, sajnos a másik fiú belenyúlt, ahogy hadonászott vele, az egész egy szerencsétlen véletlen. Ez persze nem menti fel a fiamat, hogy nagy butaságot csinált, nem csak a saját, de a szülei életét is megkeserítette ezzel. Én is remélem, hogy azért a börtönt megússza valahogy, a vétke árát pedig megfizeti így is úgy is. Köszönöm, hogy időt szánt rám, sokat segített. Minden jót Önnek: Deákné

folyami géb 2015.05.19. 06:47

Én azt írtam, hogy a büntetési tétel maximum 3 évig terjedő szabadságvesztés, de büntethető közérdekű munkával és pénzbüntetéssel is.

Ebben hol van, hogy 3 évet fog kapni?

deaknemaria 2015.05.18. 22:17

Elnézésüket kérem, most kezdem felfogni mekkora a baj. Az előző kérdéshez: azt jelenti, hogy le fogják csukni a fiamat 3 évre? Köszönettel: Deákné

deaknemaria 2015.05.15. 22:02

Köszönöm szépen a válaszát! Üdvözlettel: Deákné

folyami géb 2015.05.15. 13:55

Biztos nem felfegyverkezve elkövetett könnyű testi sértés vétségével, mert olyan nincs. Valószínüleg felfegyverkezve elkövetett garázdaság lesz az. Az 3 évig terjedő szabadságveszztésssel fenyegetett, de kiszabható pénzbüntetés is. A pénzbünntetéést viszint nem lehet ledolgozni, csak kifizetni vagy leülni.

deaknemaria 2015.05.14. 23:45

Üdvözlöm! Kérdésem annyi lenne, hogy a fiam részegen verekedésbe keveredett, és sajnos elővette a zsebkését, amivel a hadonászás közben megvágta az "ellenfele" kezét. Feljelentették, mivel hulla részegen nem emlékszik semmire, elismerte. Most lesz vádemelés: felfegyverkezve elkövetett könnyű testi sértés. Ezt mondta a nyomozó. Kérdésem annyi lenne, hogy mennyit fog ezért kapni várhatóan, illetve, hogy ha pénzbüntetést kap, azt le lehet-e dolgozni? Előre is hálás köszönetem!!! Tisztelettel: Deákné

Agent Cooper 2015.02.21. 00:10

Kedves szabi55!

Akkor valószínűleg a PKKB-n van az ügy, ott húzódnak el általában ennyire.

Üdvözlettel: Agent Cooper

szabi55 2015.02.18. 11:17

Köszönöm válaszát. A bíróság egy éve ül a lányom ügyén!

Agent Cooper 2015.02.17. 13:26

Kedves szabi55!

Nincs maximálva ez az idő, de azért fél éven belülre ki szokták tűzni a tárgyalást.

Üdvözlettel: Agent Cooper

szabi55 2015.02.16. 14:52

Üdvözletem! Azt szeretném megkérdezni, hogy az ügyvéd által a Bíróságra beadott per irat beérkezésétől mennyi a maximális idő amikor meg kell kezdeni a tárgyalást?

Öreg Tölgy 2015.02.13. 12:58

Nem tévedsz. És magánvádas, magánindítványos.

Pici78 2015.02.13. 00:07

Üdv mindenkinek!

Kérdés: én úgy tudtam, hogy 30 napig lehet feljelentést tenni könnyű testi sértés miatt,vagy tévedek??? Illetve magánvádas, de magánindítványos is?

ObudaFan 2014.07.01. 13:27

Amíg nem jön idézés, nem sokat. Megjegyzem, három héten belül nem nagyon fogsz idézést kapni akkor sem, ha tesz feljelentést a sértett.

Presidente 2014.07.01. 11:47

Üdvözlöm,

Tegnapi nap folyamán leparkoltam az autómmal, kiszálltam, és láttam, hogy elmegy mellettem a parkolóellenőr. Én mindeközben a telefonommat már elővéve küldtem az sms-t a parkolásért. A sarkon visszafordulva látom, hogy fotózzák az autómat (a műveletet azon fél perc alatt el is végezte). Visszamentem és kérdőre vontem, hogy miért kezdett el máris büntetni és hogy tisztességtelenül jár el. Az ő véleménye az volt, hogy ez teljesen normális és hogy ez nekem ne legyen probléma. Ez már nem az első eset volt, szóval elég felindult voltam és a nálam lévő tiktak cukorkát mérgemben felé dobtam. 10 perc után visszamentem, akkor már egy kollégája is ott volt és mondta, hogy kihívták a rendőrséget, amit meg is vártam. Megmutattam a kiszóródott cukorkát is. Ott a sértett és társa azt állították, hogy megütöttem és még a társa is azt mondta, hogy látta a sarokről (én nem láttam a helyszínen). A rendőrségen, aznap este azt mondták, visszanézik a térfigyelő kamera felvételét, meg is történt, de nem találtak semmit, vagy nem azt nézte a kamera és hogy szerintük nem kell aggódjak és hogy még nem történt feljelentés ez ügyben. Szemben is volt egy kamera egy társasházon, de közös képviselő szerint nem áll módukban elmenteni a felvételt. Szóval ezt mondták, hogy feljelentenek. A helyszínen a rendőr Úr pedig azt mondta, hogy ha feljelentés lesz belőle akkor 3 héten belül kapok idézést. Mit tehetek ez ügyben?

Üdvözlettel,Presidente

gergo84 2014.07.01. 10:07

Pedig így történt de a lényeg hogy ha valakinek van büntető eljárása enyhén ittas állapotban elkövetett közlekedési bűncselekménye maradadndó fogyatékosságot okozó testisértéssel, amit szeptemberben tárgyalnak és ha most garázdasággal elkövetett könnyű testisértésért kap valamit akkor ez az előző ügybe beleszámít?

Agent Cooper 2014.06.30. 23:12

Kedves gergo84!

Az előadott történet annyira életszerűtlen, hogy szerintem ebből simán letöltendő lesz.

Üdvözlettel: Agent Cooper

gergo84 2014.06.30. 16:29

Köszönöm válaszát ! De ha mégis lenne belőle valami az a bírósági szakaszban lévő kőzlekedési bűnselekményhez valamit számít vagy teljesen másként kezelik ezeket ?

ObudaFan 2014.06.30. 13:02

gergo84

A könnyű testi sértés is és a garázdaság is csak szándékosan követhető el, tehát ha a szándékosság kizárható, akkor megfogják szüntetni az eljárást. Emellett itt jogos önhatalomra is lehet hivatkozni, ha a táskádat szeretted volna így visszaszerezni.

gergo84 2014.06.30. 11:16

Üdvözlöm ! Olyan kérdésem lenne hogy jelenleg folyik ellenem büntető eljárás ittas vezetéssel elkövettett sùlyos testibsérté és tegnap.sajnos olyan sajnálatos dologba keveredtem hogy megvádoltak könnyű testi sértéssel és garázdasággal .A történet lényege hogy letépte egy hölgy a biciklimről a táskám és ahogy kaptam utánna miközben ő lehajolt a fejét hátulról találtam el erre két tanu is van hogy nem volt szándékos . Kérdésem az első eljárást ami bírósági szakaszban van súlyosbítja e? Illetve az utóbbi ügyben mi várható ?

Agent Cooper 2014.06.24. 11:26

Kedves iboly4!

Vagy igazolható módon juttasson el egy nyilatkozatot a nyomozóhatósághoz, vagy folytatólagos kihallgatása során nyilatkozzon, hogy az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kívánja. Ezt minél előbb tegye meg, mert 30 nap jogvesztő határidő áll a rendelkezésére. (Bár a korábbi nyilatkozatai is értékelhetőek magánindítványként, de nyomozóhatóságtól/ügyészségtől függ, hogy mit fogadnak el!)Egyébként pontosan meg kellene nézni az orvosszakértői véleményt és a rendelkezésre álló nyomozati iratokat, mert könnyen elképzelhető, hogy a súlyos testi sértés kísérlete egyértelműen megáll.

Üdvözlettel: Agent Cooper

iboly4 2014.06.24. 10:36

Kedves Hozzáértők,

a következő helyzettel fordulok hozzátok.

Tavaly egy veszekedés során a férjem olyan sérülés okozott, ami közben eltört a szegycsontom. Erről rtg, látlelet készült. Több, mint 2 hétig szedtem a fájdalomcsill. Feljelentettem e miatt.A rendőrségen volt szembesítés, helyszini bizonyítás, orvosszakértői vélemény.

Ennek az eredménye most lett meg, másfél év után.Az orvosszakértő véleménye szerint a sérülés megfelel az általam elmondottaknak, azonban ő nem látja a rtg felvételen a törést, így könnyű testi sértésre változott a dolog.

Itt magánvádindítvánnyal tudok élni a rendőrsági tájékoztatás szerint. Szeretném megkérdezni, hogy ez pontosan mit jelent, hogyan működik egy ilyen, mire számíthatok.

Mivel az eset megtörtént, nem szeretném csak úgy hagyni a dolgot, ha már ennyi mindenen keresztülmentem az ügy során.

ObudaFan 2014.06.14. 13:08

Igazolja, hogy voltak sérüléseid, de azt természetesen nem, hogy mitől keletkeztek. A rendőri jelentéssel együtt azért érhet valamit.

monxla 2014.06.14. 08:24

Üdvözletem.

A kérdésem az lenne, ér-e valamit az a látlelet amit 2 nap múlva vesznek fel az esemény ill. a rendőri feljelentés után? Természetesen 2 nap múlva is látszik. (A rendőrök pár perccel az esemény után látták a fizikai behatás nyomait.)

Agent Cooper 2014.04.28. 11:08

Kedves Ivett_scream!

Ne féljen, mert emiatt semmiképp nem fog börtönbe kerülni. Célszerű lenne önnek is magánindítványt előterjesztenie, de ha mégis másképp járna el, akkor sem kell tartania attól, hogy letöltendő szabadságvesztést kap!Nem gondolt még arra, hogy konzultáció keretében megbeszélje egy hozzáértővel a helyzetet?

Üdvözlettel: Agent Cooper

Ivett_scream 2014.04.26. 23:26

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt párom kapcsolatunk alatt többször bántalmazott fizikailag. Külön költözésünk reggelén az én kezdeményezésemmel (édesanyám szidalmazása miatt kapott egy pofont) összeverekedtünk. Majd mikor elfelé indult kivette az ajtóból a kulcscsomóm és elindul a lépcsőn lefelé. Én kikaptam a kulcscsomót a kezéből,erre Ő visszarohant utánam és hátracsavarta a balkaromat. Eközben én fejbevágtam a kulcscsomóval. Ő elrohant. Azóta nem találkoztunk viszont tegnap érkezett egy levelem a rendòrségtől miszerint 8 napon belül gyógyuló könnyű testi sértés megalapozott gyanújával eljárás indult ellenem. (látlelete szerint koponya alapi zúzódást okoztam neki) Mire számíthatok? Mik lehetnek enyhítő tényezők? Soha semmilyen ügyem nem volt a rendőrséggel. Nagyon félek,hogy börtönbe kerülök emiatt.. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Ivett

ObudaFan 2014.04.16. 06:57

Ha tényleg csak könnyű testi sértés, akkor visszavonhatja. Ha viszont garázdaság, vagy esetleg súlyos ts. kísérlete lesz belőle, akkor nem.

dobrin 2014.04.15. 23:00

Tisztelt mindenki!Elvileg könnyű testi sértést követtem el egy banális félreértés miatt kutyás barát(nő) ellen a lakótelepen. Rendőst hívott majd látlelet fénykép gondolom a rendőrség teszi már meg a feljelentés hivatalból. Az a kérdés mennyit kaphatok, illetve ha a csaj visszavonja, bár tőle csak jegyzőkönyvet vettek a feljelentését utólag visszavonhatja ha már mindent megbeszéltünk és rendben van a dolog?üdv vidi

Agent Cooper 2014.04.14. 22:59

Kedves Kittikeee!

Ennyi információ alapján épkézláb tanácsot nem fog kapni!

Üdvözlettel: Agent Cooper

Kittikeee 2014.04.14. 22:04

Tanácsot szeretnék kérni! Rám támatad a cigányok már másodszor és féltem a testi épségem, hogy harmadazorra már komolyabb bajom eshet. Csak 8 napon belül gyógyuló sérülést szereztem. Attól félek ha feljelentem őket még jobban fognak zaklatni.Válaszát előre is köszönöm!

Agent Cooper 2014.03.14. 17:41

Nem a feljelentés növelné az egóját, hanem az, ha bizonyítottság hiányában - vagy más ok miatt - eredménytelen lenne a büntetőeljárás. Személyes tapasztalatom az, hogy az ilyen gátlástalan, agresszív emberek csak vérszemet kapnak, amennyiben nem sikerül őket elítéltetni.Ezért hasonló bántalmazás esetén, amennyiben a büntetőeljárás sikere erősen kétséges, mindig azt tanácsolom az ügyfeleimnek, hogy még ne tegyünk feljelentést, csak akkor, amennyiben a bántalmazás egyértelműen bizonyítható.Ezért is írtam azt, hogy át kell gondolni, hogy a jövőben milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy a feljelentés eredményes legyen.

Üdvözlettel: Agent Cooper

eper17 2014.03.14. 15:07

Köszönöm szépen a válaszokat!

Ügyvédbank 2014.03.14. 11:16

Tisztelt Eper17!

Én azt tanácsolom, hogy amennyiben ennek ellenére nem szakítja meg a kapcsolatát az említett személlyel és újra előfordul tettlegesség azonnal forduljon orvoshoz és tegye meg a feljelentést. Nem vagyok benne biztos, hogy az "egoját" növelné egy feljelentéssel. Álláspontom szerint inkább visszatartó erő lenne, hiszen senkinek se kellemes, ha büntetőeljárás alatt áll.

TisztelettelÜgyvádbank

Agent Cooper 2014.03.14. 09:25

Kedves eper17!

Ha nincs látlelet, akkor teljesen értelmetlennek tartom a feljelentést. Ha feljelenti, és megtagadják a nyomozást vagy ugyan elrendelik a nyomozást, de később azt megszüntetik, az csak arra lenne jó, hogy a volt barátjának az egóját növelje, és ismét önigazolást nyerjen.Egy feljelentést egy ilyen jellegű ügyben sokkal jobban át kell gondolni!

Üdvözlettel: Agent Cooper

eper17 2014.03.14. 01:10

Tisztelt Fórumozók!A volt barátom többször megvert 1-1 veszekedés után. A veszekedések az én féltékenységemből adódtak, így ő úgy gondolja, ez kizárólag az én hibám, én provokáltam ki az ütéseket. Verés alatt értem, hogy megüssön, beleverje a fejemet a földbe/falba, megrugdosson, megtépjen. Látható sérülés volt a vérző orr, belilult szemhéj és kopasz foltok a fejbőrőmön (a hajtépés eredménye), de sosem fordultam orvoshoz, nem jelentettem fel, nem akartam, hogy idáig fajuljon a kettőnk ügye. Több ember is tud az esetekről, tőlem és tőle is egyaránt. Többször előfordult, hogy elmesélje másoknak, gyakran úgy, mint aki büszke arra, amit tett. De nevesíthető szemtanú nincs. Az utolsó eset körülbelül két héttel ezelőtt történt. Lenne értelme feljelentést tenni látlelet és szemtanú hiányában? Ha igen mi lehetne a következménye?

Jackie 2014.03.04. 10:17

Köszönöm Agent Cooper a segítségét!

Agent Cooper 2014.03.04. 08:53

Kedves Jackie!

Szerintem nem lesz semmi az egészből. Ha mégis eljárás indul, akkor legjobb, ha addig nem tesz vallomást, amíg nem egyeztet a védőjével. Marasztalás esetén sem várható olyan büntetés, ami befolyásolná a továbbtanulását.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Jackie 2014.03.03. 18:39

Köszönöm Agent Cooper a válaszát. Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha nem is teszek feljelentést várható-e, hogy bármiféle ügy lesz az esetből, mivel kamerák feltehetően látták. Továbbá milyen bűntetésre számíthatok amiatt, hogy megkíséreltem megütni? Sajnos az esés miatt elborult az agyam hideg fejjel biztosan nem próbálnám megütni. Orvosnak készülök senkinek se akarok ártani és nem akarom, hogynegy ilyen (nem is mondok rá semmit) alak miatt tőrjön az életem.

Agent Cooper 2014.03.03. 12:13

Kedves Jackie!

Az elmondása alapján nem valószínűsíthető a jogos védelmi helyzet, de látni kéne a kamera felvételeket. Viszont arcra irányuló ökölcsapás esetén általában megállapítható a súlyos testi sértés kísérlete.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Jackie 2014.03.01. 16:49

Hozzászólásomhoz annyi kiegészítést tennék, hogy 21 éves vagyok büntetlen előéletű.

Lengyel Ibolya 2014.03.01. 13:55

Tisztel ügyvédúr/nő! Szeretnék Önnel megosztani egy esetet, ami velem és kislányommal történt múlt év IX.16-án (hétfőn). Az a lényeg, hogy a kislányomat (aki 10 éves és 4. osztályos, a józsefvárosi Deák Diák általános iskolába jár) Lakatos Pálné szülő részéről folyamatosan az a rágalom éri, hogy az iskolában fenyeget és terrorizálja az ő kislányát, akit óvodás kora óta ismer, hisz együtt jártak egy csoportba, és most is egy osztályba járnak! Hétfőn a kiskutyámat hoztam haza az állatorvostól mikor találkoztam a kislány anyukájával és kisfiával, akivel nem vagyunk év eleje óta köszönő viszonyban se (ez a 4.éve hogy haragszik és folyamatosan inzultál) úgy gondoltam én leszek az okosabb és nem állok még a zebrán se mellé! Nem tudom miért, de hangosan mondta a kisfiának, hogy én is halljam, hogy ne is álljak melléjük!! Erre én megkérdeztem szépen tőle, hogy „árulja már el miért haragszik rám ránk?” Amire a válasz ez volt: „Azért mert a te nagydarab CIGÁNY lányod fenyegeti a lányomat,de nem sokáig mert én megpecsételem a CIGÁNY lányod sorsát !” Elmondta, addig nem nyugszik meg, amíg én el nem viszem az iskolából! Fontos megjegyeznem, hogy kislányom kitűnő tanuló, a Gór Nagy Mária színi tanodájába is jár 2. éve, magatartása példamutató. Erre én mondtam többször is neki, hogy fejezze be, de ő csak folytatta az provokálást és még csúnyább dolgokat mondott, és elborult az agyam és meghúztam a haját, hogy végre fejezze már be, mire ő is meghúzta az én hajamat. Ki hívtuk a rendőrséget, mindketten. Ki is jött egy járőr autó, benne 2 rendőr, az egyik egyből letámadt engem, hogy fejezzem be, biztos nem nekem van igazam! Hiába mondtam, hogy az egész utca hallotta mi történt, hogy miket mondott a lányomra és rám is, nem kérdezték meg a járókelőket: mi és hogy történt. A nő azt mondta, hogy én mindegyiket ismerem és a rokonaim. Azt kiabálta, hogy „a kisebbség mindent megtehet, és mi csak segélyekből élünk!” Utána a nőszemélyt beültették a rendőrautóba és rendőri kísérettel ment az iskolába panaszt tenni. (Az én idegi állapotomra, szavaimra fittyet hánytak a rendőrök, azt mondták, ha akarok, tegyek panaszt a rendőrségen.) Mire én is az iskolához értem, már ment a nagy dráma, hogy én „agyba-főbe vertem, a rokonaimat hívtam rá” stb. Az igazgató helyettes hölgy, aki ennek a nőnek a 3-os kisfiát tanítja, egy értelmes mondatot sem engedett elmondani, folyton közbe vágott, persze én zokogtam és abban az állapotomban nem is fogtam fel miket mond, csak el akartam mondani mi is történ valójában. Amikor végre egy kicsit odafigyelt rám, elmondtam, hogy mit is mondott ez a nő a lányomról, hogy feljelentette az önkormányzatnál, becsmérelte a lányomat és engem. Lakatos Pálné szemrebbenés nélkül letagadott mindent és persze az igazgató helyettes hölgy hitt neki! Elhangzott egy olyan mondat is, amire én akkor nem tudtam reagálni, mivel nem voltam olyan állapotban, miszerint: „3 éve folyamatosan csak ígéreteket kap arra, hogy ez az ügy rendeződni fog a kislányommal, mert már elege van, hogy eddig csak ígérgetnek neki”. Lakatos Pálné ezután elment a rendőrségre. S amikor én is előadtam, hogy megyek a rendőrségre feljelentést tenni akkor az igazgató helyettes hölgy (Pétery Katalin) azt mondta, hogy szeretném-e, hogy a gyámügy vizsgálódjon ebben az ügyben? Mert a gyámügy külön is elbeszélgethet a kislányommal, hogy „vajon nem-e én uszítom-e a lányomat a másik kislányra?” Erre én azt válaszoltam, hogy „semmi akadálya, mert ez alaptalan!” Lakatos Pálné mindig is azt szerette volna elérni, hogy elvigyem a kislányomat az iskolából, de ez idáig nem sikerült neki. De lehet, hogy ha az iskola az összeférhetetlen asszony mellé áll, eléri célját. Mert nem szeretném, hogy a kislányomra rosszallóan nézzenek miattam, a vállalt hibám miatt, hogy meghúztam a haját. Végül, csak beleestem a csapdájába, nem kellet volna és vállalom érte a felelősséget. Lehet más okosabb lett volna nálam, de higgye el, abban a percben nem tudtam gondolkozni, csak meggondolatlanul cselekedni. Elment a rendőrségre, és feljelentést tett ellenem, persze én is feljelentettem őt rágalmazásért! A kérdésem csak annyi lenne: ki védi meg az ilyen rasszista szülőktől a gyerekeinket? Vagy törődjünk bele azzal a címszóval,hogy CIGÁNYOK vagyunk, és tűrnünk kell! Azóta voltam bent az iskola igazgatónál (IX.23-ám) de süket fülekre találtam! Én ezzel nem tudok egyet érteni! Nyílt és rejtett rasszizmussal kerülünk nap mint nap szembe, nemcsak én, a gyermekem is! IX 26-án megint inzultált és fenyegetett a kislányom füle hallatára Lakatos Pálné, nem foglalkoztam vele, inkább megkerestem a lányom osztályfőnökét, elmondtam neki mi is történt, amire ő teljesen felháborodott és kikérte magának, hogy én zaklatom ezzel az üggyel! Elmondtam, ez rá is tartozik, de ő inkább lekezelően viselkedett velem és faképnél hagyott! Én elnézést kértem tőle és megígértem neki, hogy többet nem fogom zaklatni ezzel az ügyel. Szeretném az Ön segítségét,ha lehetséges képviselését kérni ebben az ügyben, mert úgy érzem Lakatos Pálnénak vállalnia kell a felelősséget azért amit tett és mondott. alaptalanul nem lehet rágalmazni vádolni senkit sem,pláne nem egy ártatlan 11 éves kislányt. 2014 Február. 27-én volt egy bírósági meghallgatás,békítő jelleggel de sem én sem Lakatos Pálné nem éltünk a lehetőséggel!!A bírósági meghallgatáson kiderült, hogy több feljelentést is tett ellenem azért mert én állítólag folyamatosan zaklatom őt és gyermekeit.Ez a vád alaptalan mivel én nem zaklatom őt sem a gyermekeit!!Tisztelt ügyvédúr/nő szeretnék öntől kérni egy idő pontot és személyesen is elmondani részletesebben az ügyet!!

Maradok Tisztelettel:

Lengyel Ibolya

Jackie 2014.03.01. 11:44

Tisztelt Fórumozók!Tegnap történt velem, hogy kerékpárral mentem át egy forgalmas, kamerákkal megfigyelt téren, amikor odajött mellém szintén kerékpárral az exbarátnőm mostani barátja és elkezdett fenyegetőzni, hogy ne köszönjek a lánynak, mert nekem abból bajom lesz. Az előzmény az volt, hogy pár héttel előbb köszöntem a lánynak amikor együtt voltak. Szóváltásba keveredtünk a végén megmondtam, hogy ne fenyegessen engem nem vagyok kíváncsi rá és otthagytam. Ezután utánam eredt elkapta a kabátomat és lerántott a bicikliről. Nem sérültem meg anyagi kár sem keletkezett. Miután felkeltem azon nyomban hirtelen felindulásból ököllel arcon ütöttem. Illetve csak akartam nem emlékszem pontosan, de nem találtam telibe, mert az öklöm se fájt és rajta se keletkezett semmilyen sérülés. (Mindezt nagyon valószínű, hogy térfigyelő kamerák és sok-sok járókelő szeme láttára) Verekedés nem lett belőle, de a szóváltás, fenyegetőzés folytatódott még néhány percig. Ügyeltem rá, hogy semmilyen becsületsértő mondat ne hagyja el a számat. Annyit mondtam neki, hogyha bármit csinál akkor feljelentem. Végül otthagytam faképnél és nem is jött utánam. Feljelentést nem tettem. A kérdésem, hogy számíthatok-e bármilyen retorzióra? Illetve, hogy megütöttem miután felkeltem az még jogos önvédelem?

Agent Cooper 2014.02.28. 14:23

Kedves MrTP!

Nagyon buta hozzáállás, amit Ön tanúsít. Simán el fogják ítélni.Az új Btk. szerint már 5 év az elévülés csipcsupp egyekben.

Üdvözlettel: Agent Cooper

MrTP 2014.02.28. 10:27

kerdesem az lenne, hogy az exem el akar tiltatni a gyerek lathatastol es kieszelt egy uj tervet. Mikor mentem a gyerekert lathatasra nem adta oda a gyereket, hanem a szomszed haverjaval rendort hivtak es ugy adtak elo, hogy en megtamadtam az ex csajomat es a szomszed pasi csak megvedte es kozben neki felhorzsolodott a laba, de az ex csajom latta, hogy en a 110kg-al 3 szor raugrottam az ismrosere ezert volt horzsolas a farmerja alatt, termeszetesen a 48-as ciponyomom a nadragjan nem volt jelen, de ez senkit nem erdekelt es 110kg-al raugrani valakire minimum sipcsonttorest, de mindegy. Ezert garazdasagert es testi sertesert feljelentett az ex csajom es eljarast inditottak ellenem, latletlet nem keszult es az allitolagos sertett sem tett feljelentest ellenem testi sertesert. A nyomozas soran az ex csajom, a feljelento volt a tanu, hogy a szomszedot latta ahogy megrugdostam es a szomszed volt az ex csajom tanuja, hogy garazdasagot kovettem el mert ot allitolag megrugdostam....ez mar magaban egy paradox, de sajnos az ugyesz ugy gondolta ez eleg a vademeleshez, hogy 2 haver ellenem tanuskodik es gyorsan szereztek meg 2 tanult tortenetesen a szomszed csajat es egy masik havert, ezekkel tanuszembesites sosem tortent. Most jon a birosagi targyalas, majd gondolom kipostazzak, de en mar el sem akarok menni erre, mert elegem van a jogtalansagbol es a meghurcoltatasokbol amik ebben az orszagban ertek, inkabb kulfodre tavozom. Van arra valakinek tippje, hogy ha nem jelenek meg a targyalason ebben az ugyben nemzetkozi korozest kiadhatnak-e ellenem es mondjuk egy nem EUs orszabol Mo-ra toloncolhatnak-e? Vagy, hogy mikor evulhet el egy ilyen bagatel, humbuk ugy?Koszonettel egy szergeny apuka.

ObudaFan 2014.02.17. 10:06

És mit mond ez a másik tanú? Mert feljelentést akkor érdemes tenni, ha valamivel tudod is bizonyítani, amit mondasz.

Réka Andrea 2014.02.15. 14:46

Üdvözlöm!Egy nagyon fontos kérdésem lenne. Ez tegnap történt: mentem volna délelőtt boltba, kezemben a szemét, meg a táskám. A közös képviselő és a másik szomszéd megint rólunk beszélgettek, mint mindig. Megyek lefelé, közös k. elapott, megszaggatott, lökdösött, rángatott, és lelökött a lépcsőn. Annyi volt a szerencsém, ahogy lökdösött minden kiesett a kezemből és meg tudtam kapaszkodni. Semmi nem látszódik rajtam. Kihívtuk a rendőröket, nem tudnak mit csinálni,persze a nő tagadott mindent. Azt mondta elestem a lépcsőn. Az a lényeg hogy nem is estem el. És ha el is estem volna, érdekes, pont akkor, mikor ő ott volt. És miért nem segített, ha elestem-az állítása szerint...Az ügy szemtanúja volt a szomszédasszony, aki nem segített nekem, és nem szólt rá. És van még 1 szemtanú. Párom csak annyit látott, hogy repül minden a kezemből. Mit tehetek? Kérem segítsen. Tehetetlen vagyok! Hova fordulhatok? Nem úszhatja meg csak így. Legközelebb a 8 hónapos gyerekemet veri meg?

Enci76 2014.02.01. 18:02

Köszönöm szépen a válaszát Agent Cooper.

Agent Cooper 2014.01.31. 13:01

Kedves Enci76!

Ön nem tehet magánindítványra büntetendő cselekmény miatt feljelentést édesapja helyett(kivéve, ha édesapja korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen). Amennyiben az intézkedő rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel a feljelentésről, abban az esetben nem szükséges bármit is tenniük, amennyiben viszont ez nem történt meg, úgy a cselekménytől számított 30 napon belül kell az Ön édesapjának feljelentést tennie.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Agent Cooper 2014.01.31. 13:01

Kedves Enci76!

Ön nem tehet magánindítványra büntetendő cselekmény miatt feljelentést édesapja helyett(kivéve, ha édesapja korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen). Amennyiben az intézkedő rendőrök jegyzőkönyvet vettek fel a feljelentésről, abban az esetben nem szükséges bármit is tenniük, amennyiben viszont ez nem történt meg, úgy a cselekménytől számított 30 napon belül kell az Ön édesapjának feljelentést tennie.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Enci76 2014.01.30. 19:33

Apámat a múlt hétvégén a szomszédja bántalmazta. Könnyű testi sértést követett el ellene.Telefonáltam a rendőrségnek, mentőt hívtam telefonon.Kérdésem lenne, hogy kell-e magánszemélyként feljelentést tennem, vagy a helyszínelő rendőrség automatikusan eljárást indít ellene ?

Véleményem 2014.01.13. 08:23

van konkrét ügy vagy sem... de ha csak előre megy már a spekulálás akkor kár a szóért egyenlőre.

az orvos nem másít meg semmit. látlelet plusz a sértett kezdeményezheti az eljárást aztán később kezdődhet a bizonyítási herce hurca, meg a tanúk egyik oldalról másik oldalról meg a független tanúk stb...

erdesz7 2014.01.10. 20:18

azt szeretném kérdezni,hogy egy kisebb lökdösődés ,egymás ruházatának rángatása könnyű testi sértésnek számít-e.sérülés tudtommal nem volt ,max csak a csukló megszorításából eredő bőrelszineződés.az előfordulhat ,hogy a sértett a látleletet az orvossal megmásíttatja,vagyishogy súlyosabbnak tünteti fel mint amilyen az valójában?ilyen esetben mit tehetek?

Véleményem 2013.11.04. 23:09

Meg kell próbálni... A fórumozás csak idő veszteség ebben az esetben...

Kill Bill 2013.10.31. 18:10

Megvert a párom már 2 hete. Nem az első volt, sőt egyszer agyrázkódást is kaptam, de eddig nem tettem feljelentést. A legutóbbi után szakítottunk, de nem bírtam látleletet vetetni. Egy kis faluban élek, én szégyelltem magam. Most kezd elfajulni a helyzet a szétköltözés miatt, követel mindent, ami nem az övé, azt is és fenyegetőzik. Még mindig látszanak a zúzódás nyomai, sőt az egyikben van egy csomó. Van még értelme orvoshoz mennem és látleletet vetetni? Mert úgy érzem csak így tudom megvédeni magam a későbbiekben. Ha kényszerít rá, fel is jelenteném. Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan 2013.09.20. 07:42

Ha azt tudod igazolni, hogy nem voltál ott, akkor vélhetően sok kérdés nem marad. (Már ha tettesként vagy vádolva.)

Agent Cooper 2013.09.20. 00:34

Kedves antalzsol@freemail.hu!

Vagy rágalmazás, vagy hamis vád, a kettő kizárja egymást, mivel a hamis vád a rágalmazás speciális esete. És addig fölösleges ezen töprengeni, amíg az alap ügy le nem zárult.

Üdv: Agent Cooper

ObudaFan 2013.09.19. 17:02

A látlelet nem azt igazolja, hogy te okoztál valamilyen sérülést, hanem azt, hogy valamilyen sérülése volt az illetőnek. Ezt a bíróság vélhetően akkor is tudja, ha nem csináltatsz magadról látleletet.

Agent Cooper 2013.09.19. 00:21

Életszerű a történet, én már találkoztam ennél sokkal rosszabbal is... Általában az ilyesminek akkor szakad vége, amikor a másik felet marasztalják el, mondjuk egy hamis vád miatt...

A. C.

Kovács_Béla_Sándor 2013.09.15. 23:51

Ez a rovat vonzza a fake-sztorikat. Vagy egy és ugyanaz a troll szórakozik?

Kovács_Béla_Sándor 2013.09.15. 23:50

„Ha csináltatok az orvosommal egy látleletet az egyik sérülésemről azt be viszem a bíróságra, hogy ilyet bárki bármikor ki állíthat és ez nem számítana bizonyítéknak.”Ez meg már nem is kérdés, hanem állítás.

Mellesleg fordítva ülsz a lovon. Ha van alibid, akkor annak igazolása helyett miért próbálkoznál sehova nem vezető trükkökkel?

metaxa 2013.09.15. 21:57

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot kérnék az ügyemben! Ezév Májusában vitába keveredtem a szomszéddal. A 78 éves öreg a 4 éves gyerek játékbabakocsiját a levette a kampóról a földhöz vágta. Anyám normál hangnemben megkérdezte mégis miért csinálta. Az öreg anyámat megrángatta a ruházatánál fogva, anyám segítségért kiálltott, én a paprika spray-vel befújtam az öreget, kapott anyám is, és az 1 éves gyerek is, majd kihívtam a zsarukat. Csoportos garázdaság miatt vádemelés lett, majd az Ügyészség ejtette a vádat hármunk ellen.A helyszíni orvosi ellátás során emberre veszélytelen anyagnak minősítette az orvos a sprayt.Az ügyészi leirat szerint a helyszínre érkezéskor az öregnek már szinte panasza sem volt.Az öreg könnyű testi sértésért magánindítványt tett.Megjött az idézés a bíróságról, tárgyalásra.Milyen és mekkora büntire számíthatok?Köszönettel:METAXA

Kovács_Béla_Sándor 2013.09.15. 19:56

Nem sikerült ezt a kérdést megfogalmazni, ugye, te is érzed?

Kovács_Béla_Sándor 2013.09.13. 09:30

Fake - bár fiktív jogesetnek nem rossz.

Szvsz a nagy erővel, ököllel arcra mért ütés már lehet súlyos testi sértés kísérlete is (legalább eshetőleges szándékkal), de a garázdaság egyébként is szubszidiáris tényállás.

Dr.Attika 2013.09.13. 00:58

A garázdaság valósult meg. A garázdaság bűncselekményébe "beolvad" a könnyű testi sértés. Nem kellene hagyni a dolgot. Az ambuláns naplóból kideríthető az elkövető személye, ahogy írta az előttem szóló. Kérdezem: hol voltak a kórház biztonsági emberei?

Agent Cooper 2013.09.13. 00:32

Kedves angelt!

Az ambuláns napló alapján gyerekjáték beazonosítani az elkövetőt és az esetleges tanúkat. Ráadásul nem csak könnyű testi sértés valósult meg, hanem garázdaság is, ami hivatalból üldözendő bűncselekmény.Tehát a lehetőség megvan az ügy eredményes lezárására, ennek függvényében tegyen belátása szerint.

Üdv: Agent Cooper

angelt 2013.09.12. 10:14

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, mi tévő legyek.Ma reggel vérvizsgálatra kellett mennem a Péterfy kórházba 7:30-ra. 6:45-kor érkeztem meg, egy öreg hölgy volt előttem. Folyamatosan jöttek az emberek utánam, mindenki szépen leült sorban ahogy illik. 7:10 környékén megérkezett három roma ember, akik azonnal mindenki elé tolakodtak. Ekkor az egyik öreg hölgy szólt nekik, hogy azért ezt mégsem kellene, majd morogva leültek hátulra.A bejelentkezés elkezdődött 7:30-kor, az első hölgy beadta a papírjait, majd a korábban említett egyik roma emberke szorosan odaállt elém, megelőzve legalább 10 embert. Én is előrébb léptem fél métert, majd amikor kérték a következőt, próbáltam odaadni a papírjaimat, de nem sikerült. A roma félig fellökött, majd mikor szóltam neki, hogy sorba kellene áálni azonnal nagy erőből arcon vágott.. Nagyon váratlanul ért a dolog erre nem voltam felkészülve. A társa is egyből oda jött, és ketten egyszerre üvöltöztek velem, végigmértek és nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illetek.. Igen, más vagyok. Transszexuális vagyok. De én is ember vagyok, nekem is jogom van sorba állni, nekem is jogom van, hogy emberként bánjanak velem..Elkeseredésemben elővettem a telefonomat és kihívtam a rendőrséget, de az inzultáló romák időközben elmentek, én több mint fél órát vártam de sajnos nem jött senki segíteni.. Nagyon csalódott vagyok

Véleményem 2013.08.21. 00:06

Disu

Magáninditványt kell előterjeszteni. Indulhat ügy belőle de ha nincsenek tanúk sem a sèrülèsről orvosi lát lelet illetve egyèb bizonyìtèk akkor az egèszből nem lesz semmi, főleg ha kèt külön állítás lesz majd a kihallgatás során...

Disu 2013.08.17. 15:55

*Jó napot kívánok!

Ha valaki a falhoz nyom egy embert és annak egy kis seb lesz az állán, pár nap eltelik az eset után, szóval a seb nagyjából begyógyul. Utána meg ugyanaz ember fellöki ugyanazt illetőt, akinek a kis sebet okozta és horzsolás keletkezik a hátán és a karján. Ezután az incidens után pedig 2 nap telik el, szóval a hegek nagyjából begyógyultak. Ilyen feltételekkel indulhat valaki ellen eljárás könnyű testi sértés vádjával? Vagy mire számíthat az illető?*

Kangoo 2013.07.09. 09:55

Kedves Agent Cooper!

A sörözés mellett lennék én is, ha a szomszéd nem ilyen fajta lenne.

Biztosan találkozott már a mindenki olyan emberrel, akinek egyszerűen nem lehet semmit elmagyarázni, csak fújja a magáét, közben megy fel benne a pumpa. Na az ellenfelem pont ilyen. Számos megoldást vázoltam fel a problémánkra, de hát.... egyszerűen nincs input nála.

Másik dolog: Ha ő fojtogat (130 kilós ember), és pár másodperc múlva én már kezdek rosszul lenni ekkor megütöm azért, hogy térjen észhez, (a nyaki ütőeret elég könnyen el lehet szorítani, de az ijedtség miatt is üthetek) szerencsére tanúk előtt, én hiába vetetek látleletet nincs semmi nyom de az én ütésemnek nyoma van és látleletet vetet, akkor én vagyok a hibás a bíróságon? Ez már csak továbbgondolása az esetnek.

A feljelentés megtörtént, befizetem az illetéket, a bíróságon meg lesz ami lesz. Most már hiába mennék látleletért, ugyan még érzem egy kicsit a torkom, de ez már szerintem kevés.

Sajnos úgy tűnik arra nevelnek a magyar törvények, hogy a helyszínen el kell intézni a dolgot, de látható jelek nélkül. Mellesleg a rendőr is azt kérdezte, hogy ütés volt-e? -Ezek szerint nem véletlenül.

Köszönöm válaszát.

Agent Cooper 2013.07.09. 00:17

Kedves Kangoo!

Ha nincs semmilyen sérülés, akkor nem valósulhatott meg könnyű testi sértés. Esetleg garázdaság megállapítható, bár szerintem annak is legfeljebb a szabálysértési alakzata. Szóval szerintem maximum pénzbírság képzelhető el.Nem lenne inkább szerencsésebb, ha egy sör mellett megpróbálnák tisztázni a problémájukat?

Üdv: Agent Cooper

Kangoo 2013.07.06. 14:40

Kedves Agent Cooper!

Először is köszönöm válaszát.

Nagy igyekezetemben nem írtam, hogy legalább 3 tanú van, gondolom a bizonyításhoz ez elegendő látlelet nélkül is.

Másik dolog, hogy a nyakam szorításakor nem keletkezett látható sérülés.

Ebben az esetben is felmentik?

Köszönöm.

Agent Cooper 2013.07.06. 01:19

Kedves Kangoo!

A szomszédja felmentő ítéletre számíthat, ha a sérülés nem bizonyítható, akkor a könnyű testi sértés sem. Minél tovább húzza az időt, annál nagyobb erre az esély, a szomszédja azzal fog védekezni, hogy a sérülései az eset után keletkeztek.

Üdv: Agent Cooper

Kangoo 2013.07.04. 18:14

Tisztelt Uraim!

Minap a szomszédommal szóváltásba keveredtünk, ő úgy nyomatékosította a szavait, hogy megragadta a nyakam és a falnak nyomott. Én nem ütöttem, ő se. Rendőrséget kihívtuk, feljelentést tettem.

Kérdésem, hogy látlelet nélkül milyen ítéletre számíthat a szomszéd? Nincs kedvem az orvos előtt ülni napokig, elég sokan vannak.

Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.24. 18:42

Fel lehet fogni megbánásnak és jóvátételnek. Többre mész vele, mint ha kap egy megrovást. És annál is többre mész, mint ha az államnak fizet ugyanennyit.

ambivalens 2013.06.24. 18:29

Semmi kedvem viccelni.

Filamér 2013.06.24. 18:20

ambivalens

viccelsz?

Amúgy meg egy csak magánindítványra (a tiédre) büntethető bűncselekményről beszélünk.

ambivalens 2013.06.24. 15:12

Tisztelt Szakértők!

Pár héttel ezelőtt egy presszóban a vitapartnerem a témát lezárandóan széttört a fejemen egy sörösüveget.Hívtam a rendőrséget, akik vérző fejemet látva mentőt hívtak, és a kórházban a traumatológus 8 napon belül gyógyuló testi sértést állapított meg.Ezután a rendőrök a városi rkp-ra vittek, ahol meghallgattak.

Azt az embert, aki ezt tette velem, régóta ismerem, és tegnap felhívott, hogy fizet nekem 50e. Ft-ot, ha a bíróságon legalább annyit mondok, hogy megbocsájtok neki, nem dramatizálom az eseményt, stb.

Hamis tanúzásra, vagy a vallomásom megváltoztatására nem akart rávenni.

Az lenne a kérdésem, hogy ezt a pénzt elfogadhatom-e tőle, ha igen, akkor a bíróságon meg kell-e említenem ezt a tényt.

Köszönettel várom válaszukat.

q_werty 2013.06.05. 22:19

Köszönöm a válaszokat. Mivel nem volt még tapasztalatom ebben - hál' istennek -, ezért azt feltételeztem, hogy könnyű testi sértésről van szó, mert olyan sebet nem szereztem, amit össze kellett volna varrni és semmim sem tört el. Azóta elmentem a rendőrségre és valóban, súlyos testi sértés a vád. A helyesírási vagy fogalmazási hibákat pedig kérem nézzék el (és azt is, ha most nem értem a humort annyira), jelenleg ez jóval komolyabb probléma az életemben, mint a megfelelő szórend. Átolvastam és úgy ítéltem meg, hogy a lényeg érthető. köszönöm. üdv

ObudaFan 2013.06.05. 21:40

Teljesen lényegtelen, hogy mi repedt fel, mert ez súlyos testi sértés kísérlete. :)

Dr.Attika 2013.06.05. 18:14

A téglafal felrepedése nem alapozza meg a könnyű testi sértést. Idézem Önt: " ököllel arcon ütött és miután nekicsapta a fejem egy téglafalnak, az felrepedt."A magyar nyelv szabályai szerint a téglafal repedt fel.

ObudaFan 2013.06.05. 15:33

Jobb a 30 napon belül, az a biztos, de ez így azért inkább súlyos testi sértés kísérlete, ezért talán később is.

q_werty 2013.06.04. 17:49

A kórházban kérdezték, de nem mentem bele a részletekbe. A kórlapomra ezért annyit írtak, amennyit mondtam, vagyis, hogy ismert személy a falhoz csapott.köszönöm a választ!

Véleményem 2013.06.04. 17:43

q_werty

Fordulhatsz, 30 napon belül talán... De minél előbb annál jobb.Amúgy ha a kórházban elmondtad mi történt valójában akkor nekik is kellett volna értesíteni a rendőrséget... jobb esetben.Utólag a drogot nem mondják meg ha sokat vársz. Kellenének tanúk,de ha nincs akkor nincs... Büntetési tételként mivel még nem tudni minek minősítik nem lehet mondani semmit. Nem fog börtönt kapni az tuti, minden más ennél enyhébb...

Ha elhatároztad, hogy feljelented akkor onnantól fogva már segít a nyomozó.

q_werty 2013.06.02. 22:02

Tisztel Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Két nappal ezelőtt a volt barátommal egy szórakozóhelyen találkoztam, az este végére veszekedés lett a beszélgetésből, ami odáig fajult, hogy ököllel arcon ütött és miután nekicsapta a fejem egy téglafalnak, az felrepedt. Ott hagyott, így mire a személyzet a segítségemre sietett, ő már eltűnt. Mielőtt elvitt a mentő, megkérdezték, hogy akarok-e feljelentést tenni, de nemet mondtam.

A kérdésem, hogy fordulhatok-e utólag a rendőrséghez, és ha igen hány napig, illetve, hogy mi a minimum illetve a maximum büntetés, amire számíthat az elkövető. Erőszakos bűncselekmény miatt még tudtommal nem volt rendőrségi ügye. Mindketten alkoholt ittunk, de valószínűnek tartom, hogy ő drog hatása alatt is volt.A verekedést látták a szórakozóhelyen, de sötét volt és már kevesen voltak, ezért, arra, hogy konkrétan ki tette, nincsenek tanúim, hiszen ott helyben is kérdezték tőlem, hogy ki volt az.A sérülésekről vannak fotóim illetve az ambuláns kezelőlap,amit a kórházban kaptam.

Előre is köszönöm a segítséget

Véleményem 2013.05.16. 14:51

m.gabor

Tanúk ha vannak sokat számít vagy kamera felvétel vagy egyéb bizonyíték. Ha nincs semmi akkor egy állítás egy tagadás, látható sérülés nincs akkor lehet, hogy még pénz büntetés sem lesz...Bíró függő illetve, hogy ki hogyan adja elő a történetet majd a sztoriról...

Agent Cooper 2013.05.15. 12:16

Kedves m.gabor!

„Mire számíthatok ez ügyben a bíróságon???”Aki ennyi információ alapján megmondja, az előtt le a kalappal! (De a pénzbüntetés a legvalószínűbb.)„A bíróságon látszik e még a felfüggesztettem???”Elvileg már nem látszik.

Üdv: Agent Cooper

m.gabor 2013.05.15. 09:13

Tisztelt fórumozok, Jogi Fórum!

Egy plázában két férfi és egy nő között történt verekedés miatt a támadót, a fejét a hónom a á fogva kivittem a plázából kb 6 méterre lévő kijáraton. Látható sérülése nem történt.Könnyű testi sértés miatt feljelentett, már megvolt a szembesítés is ahol mindent összehazudott. A jegyzőkönyv szerint a szembesítés nem vezetett eredményre. A kihallgatások során én jogos védelemre hivatkoztam.2000-ben volt egy 6 hónapos felfüggesztettem.

Mire számíthatok ez ügyben a bíróságon???A bíróságon látszik e még a felfüggesztettem???Válaszukat előre is köszönöm!

Jazmin74 2013.04.30. 19:41

Érdeklődnék!A fiam másfél évvel ezelőtt belekeveredett egy csoportos verekedésbe 6 másik fiatallal együtt. A fiam volt az egyetlen fiatal korú. Bírósági ügy csak most lett belőle. A fk. fiam mellé védő ügyvédet rendeltek ki. 6 óra hosszat tartott a tárgyalás. Ítélet: a fiam fizessen 18.000 forintot a kirendelt ügyvédnek, a többiek pedig szinte semmit (talán fejenként 1500 - 2000 forintot).Kérdezném:Miért fizessen az én fiatalkorú fiam a kirendelt ügyvédnek, amikor még tanul, jövedelme semmi? Mi ügyvédet nem kértünk!Válaszukat előre is köszönöm!

lajcsó 2013.04.27. 08:40

Nem valószínű, hogy édesapádnak számottevő költsége lesz az eljárás során.

Véleményem 2013.04.27. 01:55

Cikker

Ha ilyen heves a feljelentett személy akkor elfog húzódni... az hogy ki mit fizet ki, ezt előre még nem lehet biztosra tudni. Ha a feljelentés mellett döntöttek akkor az ügy már elindult, nem nagyon van vissza út, végig kell vinni, ha úgy érzi Önnek van igaza...!

Cikker 2013.04.26. 11:10

Tisztelt fórumozok, Jogi Fórum!

Felvilágosítást, segítséget szeretnék kérni egy olyan ügyben, ami édesapámmal történt a napokban. Édesapám74éves, sovány testalkatú, szíves, nehezen mozog benne, van a korban, sajnos bántalmazták, amiből könnyű testi sérüléseket szenvedet, a kertje végén füvet szedet, ahol mindig is szekérút volt. És erre a föld tulajdonosa oda rohant hozzá, szó nélkül neki eset, és ahol érte ütötte vágta, fel lökte, rá ült a mellkasára, bántalmazta, pofozta. Az esetnek volt 3 szemtanúja is. Én másnap tudtam meg az esetet, nem merte elmondani senkinek, azoktól tudtam, meg akik látták az esetett. Én abban a pillanatban ki hívtam a rendőrséget, és feljelentést tetűnk elenne, ki hallgatták a szemtanukat is. Öt is, a bántalmazót is ki hallgatták, ö azt mondta nekem meg kereset, hogy azért verte, meg mert a földjéről lucernát szedett, hol ott a rendőrség a helyszíni szemlén megalapította, hogy a lucerna sértetlen, nem látni, hogy szedve lett volna. Nekem azt mondta az elkövető mikor meg keresett, hogy mért tetem feljelentést ellene, mert ebből komolyabb baj is lehet, van e pénzem a perköltségre, meg ha megyünk, viszem édes apámat az orvos, hoz látleletet venni, előtte nefelejcsem el jól megrugdosni, hogy jobb legyen, a lát le lett. Most meg olyannal védekezik, hogy azért verte meg, nem ö kezdte, hanem mert édesapám akart tőle valamit, szó szerint ezt mondta „Alányúlt”, most egy 74 éves ember, akinek 4 gyereke van, tisztességes családi életet élt, soha nem volt büntetve semmiért, és még a mozgás is nehezére esik, annak kell ilyen. Kérdezném én menyi ideig fog húzódni ez a eset, és menyibe fog kerülni a per költség, sajnos kis nyugdíjas, nem sok jövedelme van. Bocsánat, hogy ilyen sokat írtam, de ki kelletett írnom magamból.

Véleményem 2013.04.25. 13:50

Előbb kellett volna gondolkodni... a bíróságon mondjon el mindent, hátha...

ObudaFan 2013.04.23. 12:40

Hát, akkor nem lesz könnyű igazolni, hogy mi történt.

mario11975 2013.04.23. 08:58

Üdvözlöm!

Van orvosi papírom, mert másnap elmentem az orvoshoz, és elmondtam, hogy mi történt. Az orvos azt mondta, hogy ha így vesz fel akkor hivatalból eljárás t indítanak az ügyben. De én nem akartam ügyet, ezért az van a papíron, hogy otthonában történt. Megröntgenezték, de nincs eltörve, csak mivel kifordult, így elszíneződött és feldagadt.

Várom válaszát!

Köszönettel!

ObudaFan 2013.04.22. 16:30

Ha eltört az ujjad, arról azért valamilyen orvosi iratod csak van.

mario11975 2013.04.22. 12:03

Kérdésem az volna, hogy mit tehetek?Törbecsaltak, azzal a szándékkal, hogy verekedést provokáljanak, és ezzel indokot találjanak egy gyermekelhelyezési perben. Az ujjamat hátratörték, amiről nem készíttettem látleletet, mert nem akartam ügyet.Majd szóváltás után, életveszélyesen megfenyegetett, hozzámlépett, hogy megüssön. Én ellöktem magamtól, amire megütött, védekezésként én is megütöttem. Most könnyű testisértés miatt kaptam bírósági idézést. Az eset 4 hónapja volt, a feljelentést is akkor tették.

Mit várhatok? Mit kell tennem?

Válaszukat előre is köszönöm!

szend74 2012.12.21. 13:38

Kérdésem az volna, hogy mit tehetek?Hova forduljak?Párom szerdán fizikailag bántalmazott.Másnap vidékre utaztam vizsgázni, de rosszul éreztem magam és elmentem a helyi kórházba.Megállapították, hogy koponya zúzódás, végtag zúzódás, ujjak által okozott nyomok a nyakon és megfigyelésre ott akartak 1 napra fogni.Ma utazom haza.Sorozatos fenyegetésnek vagyok kitéve, mint például "kinyírlak,rátok gyújtom a házat, soha nem szabadulsz tőlem" és hasonlók.3 éves kislányommal és 85 éves dédszülővel élünk és félek, nagyon félek.Idáig is voltak, atrocitások és persze ígéretek.Mindig is féltem most is félek. Mit tegyek?Mint kiderült az előző feleségét nagyon megverte, felfüggesztettet kapott miatta.Van egy 13 éves kislánya...Mit kaphat tettéért?

dina33 2012.11.24. 10:14

Párom volt felesége azt adta be a rendőrségen, hogy ököllel meg ütöttem, a jobb szeme alatt van egy duzzanat, és a házi orvos annyit írt látleletre hivatkozva, hogy ütés következtében keletkezett sérülés. Ez az egy papírja van ellenem, tanúja nincs, bár lehet megkér valakit. Könnyű testi sértés miatt jelentett fel.Volt egy bírósági tárgyalás ahol szóváltásba keveredtünk és a végén azt mondta nekem, hogy fejezzem be, vissza kérdeztem miért feljelentesz, azt mondta még az is elő fordulhat. Előzmény, a páromat is feljelentette bántalmazás miatt, de nem lett belőle semmi.Amikor ki hallgatnak, meg tagadhatom e a vallomás tételt, mondván nem követtem el a bűncselekményt? Mikor kell meg vádolnom a hamis váddal? Hogyan bizonyítható, hogy hazudik?

kiváncsi44 2012.11.23. 18:04

Szóváltásba keveredtem egy hölgyeménnyel, aki megtépett én meg úgy reagáltam hogy pofon vágtam. Feljelentett könnyű testi sértés miatt. Van állítólag látlelete, hogy a szeme alatt van egy duzzanat, de nem azon a felén ahol én meg ütöttem.Tanúk nem voltak. Az utcán történt.Mire számíthatok?

ágóka 2012.11.15. 17:55

Dr. Attika, köszönöm a gyors válaszát. Sajnos akkor már nincs mit tenni az ügyben... :-(

Dr.Attika 2012.11.15. 10:43

Ez könnyű testi sértés ( Btk. 170 §). Ezen törvényhely (7) bekezdése szerint ezen bűncselekmény elkövetője csak magánindítványra büntethető. A magánindítvány előterjesztésére a Be. 173.§ (3) bekezdése 30 napos határidőt ad. Mivel ez nem történt meg, így már véglegesen nem büntethető az elkövető.

ágóka 2012.11.15. 09:26

Kérdésem az lenne, hogy 8 napon belül gyógyuló testi sértésről vetetett látleletnek mennyi idő az elévülési ideje. Mennyi ideig lehet vele feljelentést tenni?1,5 éve történt az eset, akkor készült látlelet is, de a bántalmazott személy megfélemlítés miatt nem mert feljelentést tenni. Ezt most még megteheti-e, 1,5 év elteltével? Köszönöm a válaszokat.

A B.ka 2012.11.12. 22:15

Kedves Moderátorok!

Nem tudom, meddig számítok új felhasználónak?Egyes üzeneteim azonnal megjelennek, mások meg egy hete nem.Ami nem jelent meg, abban nem volt semmi sértő, olvastam a szabályzatot. Keresztneveket kezdőbetűvel jeleztem, az érthetőség kedvéért. (A lenti esetleírásom nem volt világos a hozzászólóknak, ezért próbáltam érthetőbben fogalmazni)Hová tudok írni Önöknek, hogy kiderülhessen, mi lehetett a gond? Esetleg ami nem került fórumba, azt törölték? Akkor sajnos újra kellene írnom.Köszönöm megtisztelő válaszukat! A B.ka

Dr.Attika 2012.11.12. 11:01

Igen a "marandandó"-ra lehet alapozni. Az ebben az évben bizonyosan nem évült el. Be kell menni a legközelebbi rendőrségre, ott az ügyeletes tisztnél jegyzőkönyvbe mondással is meg lehet tenni a feljelentést a Btk. 170.§ (4) bekezdésére hivatkozva. Mellékelni kell a zárójelentéseket és elindul a büntetőügy.

ObudaFan 2012.11.12. 10:52

Hacsak nem minősülhet maradandó fogyatékosságnak, mert akkor 5 év az elévülési idő. Ha a súlyos testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követték el, akkor is. Tehát ezekben az esetekben lényeges, hogy 2008. évben mikor történt.

Dr.Attika 2012.11.11. 21:14

Lehet feljelentést tenni, de el fogják utasítani elévülés miatt. Jelen esetben 3 év az elévülési idő.

Nono7 2012.11.11. 19:22

Üdv, tájékoztatást kérnék, hogy 2008-ban történt bántalmazás során ujjszalagszakadás ügyében lehet utólag feljelentést tenni. Mivel műtöték ez 8 napon túli, hüvelykujj szalagvarrat történt. Azóta nem tudok rendesen fogni a kezemmel és írni sem. Most ez megismétlődött a másik kezemmel.Hány évig visszamenőleg lehet feljelentést tenni, mert több záróm is van? (vagy azokat is mellékeljem, mert akkor kértem az orvost hogy ne tegyen hivatalból feljelentést mivel nekünk kellett volna úgyis a bírságot kifizetni) De sajnos ez a folyamat folytatódott....Elég a feljelentéshez az orvosi zárójelentés vagy ki kell kérni a látleletet?Van a feljelentéshez formanyomtatvány, vagy csak a rendőrségre meg kell küldeni?Köszönöm előre is a választ!

chleo78 2012.11.11. 16:30

Kedves Fórumozók!37 éves egyedülálló nő vagyok. Alábbi problémám akadt dióhéjban: Dohányosok és nemdohányzók harca hosszú ideje húzódik 10 emeletes panelház lépcsőházában. Négy alkalommal tettem bejelentést írásban a helyi IB-nek fényképekkel igazolva a dohányosok viselkedését (falakon elnyomkodott csikkek, stb.), hogy a társasház szabályzatát megszegik, ellenállásom miatt életveszélyesen fenyegetnek, lakásomban nem lehet ablakot nyitni a füst miatt, stb. IB nem reagált egyetlen alkalommal sem a megkereséseimre. Nov. 7-én munkából hazajövet a feldühödött dohányos csapat egyik tagja lefogott, másik hajamnál fogva tépett, cibált, többször falhoz verte a fejem, kezembe harapott. Én védekeztem egy kézzel, mert a lefogó ember szintén ütött, ahol ért. Komoly bajom nem lett, de tudtam, hogyha csak ezen a szinten marad (IB) az ügy, szőnyeg alá lesz söpörve. Hívtam mentőt, rendőrséget. Feljelentést senki nem tett (anyagiak, hosszas procedúra, stb.), a rendőrök is lebeszéltek a várható jelentéktelen következmények miatt.Az IB elnöke teljesen egyértelműen a dohányosok pártján áll. A mentők és a rendőrök kihívásáról is le akart beszélni és noha a társasházi szabályzat egyértelműen tiltja a közös helyiségekben való dohányzást, félretájékoztatva fennhangon szónokolt, hogy tudomásul kell vennem, hogy igenis lehet dohányozni.Kérdéseim:Egy egyedülálló nőt ma szabadon megverhetnek a lakása előtti közös helyiségben fényes nappal a dohányzók, és tényleg nem tehetek ellene semmit?IB felelős-e, tudatában a kialakult helyzetnek, mely megelőzhető lett volna - esetleg másként is végződhetett volna, pl. súlyosabb sérülésekkel?IB részéről történt-e kötelességmulasztás, félretájékoztatást? (Itt az ember épsége másodlagos a hírnévvel szemben, mert ez itt Gazdagrét).Tehetek-e valamit védelmem érdekében és a dohányzás ellen vagy várnom kell, amíg ez megismétlődik és a dohányosok csapata addig is rettegésben tart itt minden nemdohányzót? Hiszen legtöbb ember nem mer szembeszállni felbőszült dohányosok hadával, akik már ellátták egyszer a baját egy nőnek (nekem) következmények nélkül?Minden szíves választ és tanácsot előre is nagyon köszönök!

leviiii 2012.11.08. 21:35

Szia!Köszönöm a válaszod, azt tudom hogy ügy lesz csak én azt szeretném hogy én ne legyek azaz ember aki miatt kapja tudom csak magamiatt kapja mert hülye volt... de remélem érted mire gondolok :) mert esetleg nincs kedvem ahoz hogy egy sötét hely aztán a haverjai megvenek és aztsem tudom majd hogy kivolt :S mert itt előfordulhat bármi már... :S

Véleményem 2012.11.08. 16:04

Ha hivatalból elindult a garázdaság akkor már úgy is lesz ügy. Az ilyen emberek meg megérdemlik, hogy kapjanak büntetést, előbb utóbb elzárják majd őket, és akkor nem lesznek veszélyesek. A társadalom szempontjából ez lenne a helyes út szerintem, hogy az ilyen embereket kivonják belőle. Ne félj!

leviiii 2012.11.07. 23:17

Üdv. mindenkinek!Az történt hogy a hét szünet alatt megvert egy 28 éves férfi, én 16 éves vagyok igazából nem tehettem semmiről ők alkohol hatása alatt voltak két lányt kísértünk haza az egyik haverommal, és az egyik lánynak a barátja 17 éves srác aki belém kötött hogy milyen jogon kísérjük mi haza hajnali egykor az ő barátnőjét. Elkezdett rugdosni fellökött és a 28 éves férfi a földön ütött engem amit rá 5 percre megbánt, és sírva kért bocsánatot. Nekem nem lett komolyabb bajom de a rendőrségen kérdezték a rendőrök hogy kívánok e feljelentést tenni a könnyű testi sértésért a garázdaságról (mivel utcán történt) hivatalból ment feljelentés, de gondolom ha a könnyű testi sértést visszatudom vonni valahogy vagy megtudjuk oldani hogy abból ne legyen ügy akkor azt megtenném mert nekem nincs kedvem már foglalkozni ezzel az egésszel és ahoz sincs hogy a végén megverjenek az utcán amig tart az eljárás vagy esetleg az életembe kerüljön(elég balhés drogos alkoholistákról van szó) van a férfinak felfüggesztett börtön büntetése is. Szóval ha tehetem én a könnyű testi sértést azt valahogy szeretném annyiba hagyni valami békítő dolog vagy visszavonás lenne a megoldás.Remélem tudtok segíteni Köszönöm előre is.

Véleményem 2012.11.07. 15:55

A B.ka

Majd a többi kérdés és a sztori végére, úgy gondoltam hogy mese habbal. Ismerős, ismerősének, a haverja, M akárki stb... Elég keszekusza itt minden.Fogadjon ügyvédet ha eddig nem tette meg, nézzen utána saját maga az ember hogy mit tehet, úgy előbbre lesz. Ismerősi úton a jogifórumon senki nem húz ki senkit semmiből.

Talán valaki többet segít majd itt...

A B.ka 2012.11.07. 04:14

Kedves Fórumozók!

Először a rendőrséget hívta, aztán mentőt. Jócskán rájátszott, biztos el is ájult. Ebben profi az illető.A dulakodás és a segítséghívás közti időben (kb. 1 óra) még akár kárt is tehetett önmagában.Pl. mérget ivott. Mert ezzel vádolta az ismerősömet, aki nem itatott vele erőszakkal mérget. (Annak azért durva nyomai lennének!) Kérdezte, hogyan lenne lehetséges erővel mérget itatni? Rendőrök elmondták, csak úgy, ha valakinek csövet dugnak a torkába, lefogják, és beleöntik a mérget. Másképp nem.Ilyesmi nem történt.Baltától származó sérüléseket is emleget M. a feljelentésben, ez sem lehetséges, mert a baltával éppen ő akart ismerősömre támadni, de az elkapta, és lefogta a támadást.Rendesen kórházban kivizsgálták M.-t és aznap hazaküldték, a könnyű testi sértés látleletével.Tanú nem volt, így gondolta azt hazudik, ami csak kifér?Másnap visszament a kórházba, és próbálta a sérüléseit súlyosabbra értékeltetni. Elájult, vaknak tettette magát, hogy az előző napi sérülései miatt nem lát, mert biztos valami méreg belefolyt a szemébe.Az orvos ismerősei valószínűleg mindent megtettek pár borítékért ennek érdekében. 1 hónapig bent is tartották a kórházban, illetve M. fizethetett ezért, hogy minél tovább maradhasson. (Ebben több éves gyakorlata van.)

Akivel dulakodásba keveredett közeli hozzátartozója. Családi vita volt. Ezt a családtagjukat évekig terrorizálták, anyagilag függővé tették, ezzel zsarolták. Többször fenyegették, hogy lecsukatják, kilakoltatják, kifosztják, kirúgatják, elveszik a gyerekét. Ezeknek javát meg is tették!!! Verekedéseket provokáltak több alkalommal, kizárták zárcserével, és életveszélyesen megfenyegették. 1 alkalommal meg is mérgezték!Ismerősöm ezek miatt nem tett feljelentést. Legfeljebb telefonos vagy személyes bejelentéseket rendőrségen. Hiba volt.Mert ez alkalommal őt jelentették fel gyilkossági szándékkal!

Mert ezeket akár okozhatta magának is. (Pszichopata, súlyos nárcisztikus személyiségzavarral.)Mindenáron a súlyos testi sértést akarja bebizonyítani az illető, hogy a rokonának direkt minél többet árthasson. Annyira gyűlöli ismerősömet, hogy 1 kanál vízben meg tudná fojtani.Közben a bíróságon is lebukott, hogy lát.

2,) Ilyen esetben elmeorvos is vizsgálja a bejelentőt? Vagy fel sem merül bennük? Notórius hazudozó. Egész életében sportot űzött a feljelentéseiből.

3.) Ha a bizonyítékok a gyanúsított tanúvallomásával egyeznek, akkor a hamis vád magától megállja a helyét?

4.)Vagy ellen feljelentést kell tenni?

5.) Orvosi leletet meg lehet támadni, hogy hamis? Új szakértőt kirendelni?Ezeket az ügy során mikor lehet látni? Iratbetekintés nincs?

Ezután az eset után a bejelentő (M.) rendőr barátai meglincselték a gyanúsítottat. Őrizetbe vették 2,5 napig. Éppen szülei autójával közlekedett, azt lefoglalták, átkutatták, a benne lévő készpénzt azóta őrzik.Ismerősömet őrizete alatt ügyvéd nélkül hallgatták ki, legalább 5 rendőr jelenlétében, jókora nyomást gyakorolva rá, hogy vallja be, gyilkolni akart. (Nem tette, mert nem akart.) Fenyegették, hogy a vád alapján 30 napra tuti lecsukják előzetesbe. A vádat többszöri kérelemre adták csak elő.Az őrizet alatt ismerősömet leszedálták. Csak a kihallgatásokra ébresztették fel. Kirendelt ügyvéd nem jelent meg. Olyan papírokat írattak alá vele, hogy nem tesz ellen feljelentést. Akkor nem is állt szándékában. Fel sem fogta, mi történik. Nyugtatók hatása alatt volt, ezt jelezte is. Jegyzőkönyveit a rendőr fogalmazta, gépelte, és kérdezte így volt? Ismerősöm bódultan bólogatott, aláírta.

Az eljárás ellen később próbált panaszt tenni Utána életellenesen megfenyegették nagy nyilvánosság előtt az interneten. Országos hetilapban lejárató cikket írtak olyan hajmeresztő tényállással, hogy még viccnek is beillene. Zsaru magazin! Bulvár?(Sajtóper, rágalmazás, becsületsértés???)

A rendőrség vele nem foglalkozik.M. pedig próbálkozik még több feljelentéssel.

Ismerősöm álláskereső. Ez az egész hadjárat jócskán nehezíti, hogy a környéken munkát kapjon. (Leinformálják!)Mit javasolnak, mit tegyen, mit tehet?Tegyen ellen feljelentéseket?Meddig kell eltűrnie még ezt a hadjáratot?A megélhetése került veszélybe ezzel az üggyel.

A hivatalok nem segítenek neki, mindenki elítéli a tettét. Pedig a testi sértett jelen esetben jóval nagyobb és súlyosabb bűncselekményeket követett el, mint amiket most akar ráhúzni ismerősömre.Azokért is fel kellene jelenteni? (Gazdasági bűncselekmények bizonyíthatók, dokumentálva vannak.)Gyermekét elvették, ellene nevelik = kiskorú veszélyeztetése.

Hatóság félrevezetése, bizonyítékok meghamisítása esetén...a gyanúsítottnak kellene bizonyítania az ártatlanságát???Hogy működik ez, és mennyi ideig húzható max. a nyomozati szakasz? Egyenlőre fél évnél tart, eddig nem történt semmi. (Nem gyártottak még elég hamis bizonyítékot, biztos.)

Büntetlen előéletnél, családon belüli konfliktus esetén mire számíthat ismerősöm? Büntetés illetve vádejtés esetén?Mi az a kegyelemkérés, és hogy működik?

Ilyen esetben mi van? Ha a vád nem állja meg a helyét?Ezt az ügyész még nem tudta eldönteni ennyi hónap után sem.Meg lehet keresni az ügyészi hivatalt?Vagy ügyvédet kell fogadni, és ő intézkedik?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Kisb 2012.11.06. 20:10

Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek a segítséget! Annyit még a látlelettel kapcsolatban, hogy azt mondták, hogy abból a papírból, amit az orvos a rendelőben adott, úgy lesz látlelet, hogy a kórház osztályán befizetek x Ft-ot, és ott adják ki a látleletet azokról a sérülésekről, amiket az orvos a papírra (ambuláns lap) írt.

lajcsó 2012.10.25. 09:40

A sértettenek már a bántalmazás időpontjában el kellene döntenie, hogy kíván-e az egészből ügyet csinálni. Amennyiben feljelentést/magánindítványt kíván tenni, akkor haladéktalanul csináltasson legalább egy orvosi látleletet (súlyosabb esetekben meg már eleve adott a kórházi zárójelentés). A látlelet készíttetése nem jelent komoly akadályt, azt még - akár éjszaka - az orvosi ügyeleten is elkészítik.

lajcsó 2012.10.24. 16:33

"nem tudom, mi ebben a logika, de nekik ez a logikus..." A testi sérülés ténye, oka, gyógytartama, stb. orvosi szakkérdés.(Ez benne a logika.)

Véleményem 2012.10.24. 14:48

A magánindítvány megtétele az nem kerül pénzbe.A 30 nap arra van, hogy eltudd dönteni mit akarsz. Addig gondold át.

Kisb 2012.10.23. 22:25

Köszönöm szépen a válaszokat! A magánindítvány az már fizetős, vagy az is ingyenes?Igen, Véleményem, jól látja, még nem döntöttem. Azt szerettem volna tudni, hogy "megéri-e" vajon ez a procedúra. Egyrészt, hogy ha az egyetlen tanú (a gyerekeket leszámítva persze) valami miatt mégsem fog tanúskodni (önszántából, vagy "rábeszélés" hatására), másrészt hogy megint csak felfüggesztettet fog-e kapni, vagy komolyabbat. Mert ha csak valami pár hónap felfüggesztett jár ezért, akkor nem biztos, hogy kockáztatok. Túl közel lakunk egymáshoz, és az anyukám nem akar eljönni tőle - egyelőre. Nem akarom, hogy neki, vagy a gyerekeknek, vagy akár nekünk bántódásunk legyen. Ki tudja, mit hozna ki belőle, ha megtudná, hogy följelentettem. Nem tudom, mivel tennék "jót". Ugyanakkor nyilván az lenne a logikus, hogy feleljen a törvény előtt.

Véleményem 2012.10.20. 01:14

Testi sértés

170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(8) Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

Gabicsek 2012.10.19. 22:56

Véleményem véletlen rosszul írta. Könnyű testi sértés miatt a helyi bíróságon lehet feljelentést, illetve magánindítványt tenni, a bíróságnak van hatásköre ebben az ügyben eljárni.A magánindítvány megtételének határideje 30 nap.

Véleményem 2012.10.16. 17:35

Kisb

A vérfolyástól függetlenül a rendőrségen tehet feljelentést. Célszerű lett volna már akkor rendőrt hívni amikor ez megtörtént. De utólag is megteheti hogy tesz feljelentést.Nem kell fizetni.Előre láthatólag nem lehet pontosan megmondani meddig tart az eljárás.Annyi kérdése van, hogy maga sem tudja mit akar valójában. Ha elhatározza magát akkor ott van a lehetőség ön előtt hogy megtegye a feljelentést!

Kisb 2012.10.16. 17:08

Tisztelt Fórumozók!Kérdésem a következő. Az édesanyám élettársa megragadta a karomat, pofon ütött, és fojtogatott. Kabátban és garbóban voltam, 8 napon belül gyógyuló sérüléseim vannak "csak", amiről orvosi papírom van (nem látlelet). A fojtogatást anyukám látta egyedül, és ő próbálta megakadályozni, a két gyerekem pedig hallotta, hogy sikítok és kiabálok (1,5 és 4 évesek..). Kérdésem, hogy ilyen esetben, ha nem folyik vér, hol jelenthetem föl? Egyáltalán érdemes? Anyukám az egyetlen tanú, de mivel együtt élnek, nem tudom, hogy végül tanúskodna-e. Akár önszántából, vagy el tudom képzelni, hogy megfenyegetné őt is hasonló kedvességekkel. Korábban már volt büntetve hasonlóért, akkor felfüggesztettet kapott, ami sajna már elévült. Ő azt mondja, hogy azért akart megfojtani (amit azóta is dicséretes dolognak tart, és rém büszke magára, és nem is volt olyan komoly, ugyan már), mert én verem a gyerekemet, és tiszteletlen voltam vele (mármint az elkövetővel). Az eljárásért fizetnem kell? Meddig tarthat? Ha ő megvádol, a gyerekeimet is vinni kell a bíróságra, vagy valami szakértőhöz, pszichológushoz, hogy tényleg igaz-e az ő vádja? Mi van, ha anyukám majd nem tanúsítja a fojtogatást, és marad az, hogy én verem a gyereket? ... Vagy adót csalok, vagy tudom is én mi. Ha nem fogom tudni bebizonyítani, hogy az életemre tört, akkor lehet, hogy a per költségét is én fizethetem ki, ő meg éli tovább a világát következmények nélkül?

Gabicsek 2012.08.24. 09:49
Gabicsek 2012.08.22. 20:21

„Szürkéske úgy, mint ahogyan mások is és ahogyan pl. én is, zömmel azért jövünk ide véleményért, tanácsért, tapasztalatcseréért, segítségért, mert valami miatt erre rá vagyunk szorulva.”

Szürkéske megkapta tőlem a tanácsot, és úgy látom, eddig be is vált, amit mondtam.

Olyan hosszúkat írsz, hogy nincs türelmem végig olvasni. Eddig jutottam, mint amit idemásoltam.

lajcsó 2012.08.22. 10:12

"A rendőr csaj szerint nem lesz ebből nagy ügy." Ezt azért ne vedd készpénznek!

Szürkéske 2012.08.22. 09:17

Sziasztok!A tegnapi meghallgatás amire mennem kellett annyi volt, hogy aki vezeti a nyomozást megkérdezte a fiam iskolájának nevét és az oszifő nevét. Majd az ő jellemzését is bekérik. Mondta, hogy már a másik fiú anyukájával is beszélt, és már bánja, hogy rögtön a rendőrségre szaladt. A rendőr csaj szerint nem lesz ebből nagy ügy. Ezt most le kell nekik folytatni, és lehet, hogy át se kerül az ügyészségre. Remélem mihamarabb vége, mert nekünk a nyarunkat elégé elrontotta ez az ügy.A jegyzőkönyvekről annyit, hogy mikor kihallgatták a fiamat rögtön kérdezte a nyomozó, hogy kérek-e másolatot belőle, persze, hogy kértem. Ezzel nem volt gond.

Gabicsek 2012.08.21. 21:51

És még valami egyenes ági, kicsit el vagy tévedve.

„Azt írja, hogy értesítenek majd a nyomozás befejezéséről, ami után megtekinthetők az iratok.Nem! Ezt egyáltalán ne vedd készpénznek, mert ezt rendőre (ügyésze, ügyvédje, stb.) válogatja.”

Szürkéske!Törvény írja elő, tehát kötelező!Be.A nyomozás iratainak megismerése 193. § (1) A nyomozás elvégzése után az ügyész vagy - ha az ügyész másképp nem rendelkezik - a nyomozó hatóság a gyanúsítottnak és a védőnek az erre kijelölt helyiségben átadja a nyomozás összefűzött iratait. Lehetővé kell tenni, hogy a gyanúsított és a védő az esetleges vádemelés alapjául szolgáló összes iratot - kivéve a zártan kezelt iratokat - megismerhesse.

Fiatalkorú esetében a törvényes képviselőt is kötelezően értesíteni kell az iratismertetésről. Más kérdés, ha az értesítés ellenére nem jelenik meg, az nem akadályozza a nyomozás befejezését. Általában a kitűzött határidőt nem szokták módosítani.

Másolat készítése az eljárás során keletkezett iratról70/B. § (1) Az eljárás során keletkezett iratról - ideértve a bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság által beszerzett, illetőleg a büntetőeljárásban résztvevő személyek által benyújtott, valamint csatolt iratot is - az a bíróság, ügyész, illetőleg nyomozó hatóság, amely előtt az eljárás folyamatban van, a büntetőeljárásban részt vevő személyek kérelmére a (2)-(7) bekezdés szerint legkésőbb a kérelem előterjesztésétől számított nyolc napon belül másolatot ad ki. (5) A nyomozás befejezését követően

Gabicsek 2012.08.21. 21:45

„Gabicseknek viszont sajnos nem pontos a valóságról alkotott képe, valszeg azért, mert ő azt hiszi, minden úgy is van, ahogyan annak lennie kellene.”

Ha te mondod, biztos így van.

Szürkéske 2012.08.18. 15:46

GabicsekKöszi az alapos tájékoztatást. A kirendelt védő is valami hasonlót mondott még a kihallgatásnál. Csak akkor olyan ideges voltam, hogy a felét nem értettem a dolognak. Na persze nem ilyen érthetően mondta, hanem tele szakzsargonnal.Kedden majd írok, mi történt.

Gabicsek 2012.08.18. 13:38

Nem kell frászolni. Nem olyan súlyos bűncselekmény ez. Ha mindenkit kihallgattak, mindent beszereztek, akkor értesítenek majd a nyomozás befejezéséről (téged is, mint törvényes képviselőt), ekkor meg lehet az iratokat tekinteni. Ingyen ki lehet kérni az egész iratról a fénymásolatot.Ezután döntenek, hogy megszüntetik-e a nyomozást, vagy tovább adják az ügyészségnek. Ha tovább adják, akkor az ügyész dönt az ügyben.Ez lehet az ügyészi megrovástól a vádemelésig. Vádemelés esetén a bíróság próbára is bocsáthatja mondjuk 1-2 évre (az azt jelenti, hogy nem szab ki büntetést, de a megadott időben semmit nem követhet el a gyerek, mert akkor emiatt is kiszabják), vagy bármi mást, ami szerintem nem lesz nagyon súlyos. Úgy kell a büntetést kiszabni, hogy az arányban legyen a bűncselekmény súlyával, és ami elrettenti a fiút attól, hogy legközelebb nem fog semmit elkövetni.Persze én is aggódnék a helyedben, de a fejét nem fogják levenni.Egyenes ági hozzászólását nem olvastam el, mert nagyon hosszú.

Szürkéske 2012.08.18. 05:34

Hát nem vigasztaltál meg, most már teljesen frászolok a keddi naptól is.Az egy kis remény, ha az iskolát is megkérdezik ott biztos, hogy jót mondanak a fiamról. Családlátogatásra is nyugodtan kijöhetnek.Csak utána mi következik?

Gabicsek 2012.08.17. 10:34

Ha oda-vissza verekedés volt, valószínűleg a másik fiú is gyanúsított a garázdaságban attól függetlenül, hogy neki lettek esetleg sérülései.

Az iskolát a rendőrség megkeresi, a fiatalkorúval kapcsolatos jellemzést bekérik, továbbá kötelező környezettanulmány beszerzése is, úgyhogy számíts rá, hogy fognak hozzátok ez ügyben is menni.

ObudaFan 2012.08.17. 10:32

Fiatalkorúként azért egy próbára bocsátásnál nem fogsz többet kapni.

Szürkéske 2012.08.17. 06:39

GabicsekMikor bevittek bennünket kértem a jegyzőkönyvről másolatot, igaz a rendőrnek nem tetszett de gondoltam, hogy jól fog jönni. Volt kihallgatás persze, annyiból állt, hogy a fiam is elmondta a történetét jegyzőkönyvbe írták, még újjlenyomatot és fényképet is készítettek, azt mondták ez az eljárás ilyenkor.A jegyzőkönyvben ez szerepel, Btk.271.§(1) bekezdésébe ütköző és az (1) bekezdése szerint minősülő garázdaság vétségének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen stb.Azt is írja, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a fenti cselekményével 8 napon belül gyógyuló testi sértést okozott a sértettnek.Akkor a keddi meghallgatástól igazából nem kell annyira félnem, akár az iskolát is megkérdezhetik, csöndes visszahúzódó gyerek a fiam, eddig mindig 4-5 magatartása volt, lehet tán, hogy még verekedni se verekedett. Mindig csak piszkálták, hiába mondtuk neki védje meg magát, na most tessék azóta hallgathatom, hogy miért mondtam ezt most rendőrségre járhat. Szegényt nagyon megviseli a dolog.Különben az nem számít, hogy először őt rúgta meg a fiú kétszer? Igaz én nem szaladgáltam feljelenteni őket és orvoshoz se.

Gabicsek 2012.08.16. 19:03

Itt először tudni kell, minek minősítik az esetet. Ahogy ObudaFan írta, hogy szerinte garázdaság vétsége lesz a gyanú, hát, szerintem is az, megspékelve a könnyű testi sértéssel. Ugyanis ha csak könnyű testi sértés lenne, akkor az eljárást nem a rendőrség, hanem a bíróság folytatná le.Hacsak a rendőrség nem minősíti súlyos testi sértés kísérletének, mivel szeretik ők azt csinálni.Ez függ a sértett sérüléseitől, tehát attól, hogy a bántalmazás hatására lehetett volna-e a sértett sérülése súlyos.

Tanúként azért idéztek, mert fiatalkorú esetében kötelező a gondviselő tanúkénti kihallgatása. Szerintem nem az esetről, hanem a gyerek neveltetéséről, családi körülményeiről, tanulmányairól, ilyesmikről fognak kérdezni. Egyébként a tanúvallomást - mint közvetlen hozzátartozó - meg is tagadhatod, tehát nem vagy köteles vallomást tenni a fiad elleni bűnügyben.Mivel a rendőrök bevitték, gondolom, gyanúsítottként ki is hallgatták.Mi volt a gyanúsítás? Milyen bűncselekménnyel gyanúsították?A jegyzőkönyvről ingyen lehet fénymásolt példányt kikérni.Amíg itt nem tudjuk, hogy mi a gyanúsítás, addig azt sem tudjuk megmondani, mire számíthat.Első kanyarban végrehajtandót nem szoktak ilyenért kiszabni.Egyébként a feljelentést visszavonni nem lehet.

Szürkéske 2012.08.16. 16:21

ObudaFanMilyen büntetésre lehet akkor számítani? Köszi

Szürkéske 2012.08.16. 16:20

Mégis tudná valaki, hogy ennek mi a menete? Ma kaptam idézést mint tanú a rendőrségre kell mennem valami életvédelmi szakosztályra kedden. Tehát eléggé ideges vagyok. Főleg így bizonytalanul nagyon rossz, a kirendelt ügyvédjelőltet nem lehet elérni az ügyvédi irodában is gépi hang válaszol a hívásra. Tehát kedden úgy megyek majd oda, hogy azt se tudom mit mondjak és mi lesz.Segítenétek?

ObudaFan 2012.08.16. 10:42

Szürkéske

Fiatalkorúval szemben csak közvádra van helye büntetőeljárásnak, ezért a könnyű testi sértés ügyében sem lehet a vádat ejteni. Emellett ebben az esetben esetleg garázdaság is felmerülhet.

Azért túl nagy büntetésre nem kell számítani.

ObudaFan 2012.08.16. 10:38

petikem

Pénzbüntetésre a legvalószínűbben. De minimum próbára bocsátásra, maximum felfüggesztett szabadságvesztésre.

Szürkéske 2012.08.16. 07:45

A látleletben mi van azt nem tudom, de az biztos, hogy könnyű testi sértés van a rendőrségi papirokon. Igazából én azt nem értem, hogy miért kell ebből ekkora dolgot csinálni, mikor a fiú anyukájával mindent megbeszéltünk, és ő sem akarta tovább vinni az ügyet.

petikem 2012.08.16. 01:01

Tisztelt Fórumozók!Segítségüket kérnémX nap szórakozni mentünk le a haverokkal a tisza partra ittunk nem tagadom oda mentünk két lányhoz és az egyik haverom elkezdte a lányt fogdosni és beszélgetni vele de semmi többet nem csinált (mire valószínűleg a lány barátja) elkezdte ütni a haveromat amiböl egy kisebb verekedés alakult ki és így lettünk megvádolva mi 3an csoportos garázdasággal hozzá teszem én is ütöttem de nekem egyik ütésem se talált de szemtanuk ezt látták viszoont hogy ütök és a sérüléseket se én okoztam nem voltam eddig még soha büntetve mire számíthatok börtönre remélem nem nagyon remélem?

Dr.Attika 2012.08.15. 16:16

Mi van a látleletben? Biztos, hogy könnyű testi sértés?

Szürkéske 2012.08.15. 15:55

Sziasztok!Tanácsot vagyis inkább felvilágosítást szeretnék kérni. röviden a történetünk még júliusban a fiam aki fiatalkorú még összeverekedett egy ismerős fiúval szintén fiatalkorú az utcán. először összeszólalkoztak és a fiú megrúgta kétszer a fiam combját, erre ő se hagyta magát (bár hagyta volna)elkapta a fiú nyakát hátulról és kétszer beleöklözött a gyomrába. Ennyi volt mindenki ment a saját útjára, csakhogy a fiú anyukája elvitte este látleletet vetetni és feljelentést tett a rendőrségen. Másnap elmentem a fiammal hozzájuk és megbeszéltük, hogy visszavonja a feljelentést. Elismerte, hogy hirtelen haragból tette.De már minden rendben a srácok közt. A rendőrség másnap kopogtatott és előállított bennünket, hogy felvegyék a jegyzőkönyvet. A kirendelt védő sajnos nem sokat segített, mondhatnám semmit. Valaki tudna nekem felvilágosítást adni, hogy ezután milyen menete lesz a dolognak? Természetesen nem volt még semmi galibája a fiamnak. Mire büntethetik, teljesen kikészít már ez a bizonytalanság, hogy senki nem mond semmit.Előre is köszönöm! Szürkéske

Flagg 2012.07.16. 12:32

Köszi szépen!

Gabicsek 2012.07.11. 18:48

A nyomozás befejezésekor a rendőrség értesíti a gyanúsítottat és ha van, a meghatalmazott védőjét a nyomozás befejezéséről és arról, hogy az iratokat megtekintheti. Ekkor lehet megnézni és ingyen fénymásolatot kikérni akár az egész nyomozati iratról.A sértett is megtekintheti a rá vonatkozó iratokat.

Flagg 2012.07.11. 16:17

Igen azt elfelejtettem, hogy előre is köszönöm a segítséget. :)

Flagg 2012.07.11. 16:16

Üdvözöllek Benneteket, újra lenne egy kérdésünk.Ez a bizonyítékokkal lenne kapcsolatos. Történetesen arra lennénk kíváncsiak, hogy a vád által állítólagosan létező bizonyítékokat a védelem kikérheti megtekintés céljából? Ha igen akkor ezt mikor és milyen formában teheti meg? Még a nyomozási szakaszban vagy csak a bírósági eljárás során?Hallottunk már olyan sztoriról (nem testközelből, csak olvasat vagy hallomás útján), hogy a vád és a rendőrség még a nyomozási folyamat során állította, hogy bizonyíték van a feltételezett tettes ellen. A rendőrség ennek értelmében nyomást gyakorolt a vádra, hogy jobb ha beismer mindent, mert ha bíróságra megy az ügy beismerő vallomás nélkül sokkal rosszabbul jár. Aztán kiderült blöff volt az egész és semmivel nem lett jobb. A részleteket nem tudom ezért azt se mennyi az igazságalapja a történeteknek. Egyáltalán igaz az, hogy a vád és a rendőrség blöfföt használva állíthatja, hogy bizonyíték van a "tettes" ellen? És ha igen kiküszöbölhető-e azzal, hogy a védelem betekintést nyerjen ezen feltételezett bizonyítékok közé?

Flagg 2012.06.14. 21:03

"guba": Értettem én eddig is, hogy el kell telnie bizonyos időnek a sérülés és a látlelet között, ez tejesen rendben van. Csak arra akartam kilyukadni, hogy mindkét sértett a saját lábán, látszólag komolyabb sérülések nélkül hagyták el a helyszínt (az egyik egész biztosan, akit Zsolt megpofozott). És előfordulhat, hogy az eset után nem egyből látleletet szaladtak vetetni, hanem tovább mentek az utcán, megint elkezdtek emberkedni és ekkor valaki, vagy valakik totál szétbaszták őket (már bocs a kifejezésért). És talán ekkor gondolták, hogy na el kéne menni vizsgálatra és bemártani azokat, akikre emlékszünk. Szerintem a krónikák olyan esetet is feljegyeztek már, hogy egy embert egy este két alkalommal vertek el - ufók beavatkozása nélkül. Igen tudom, olvastam, hogy ebben az esetben borzasztó nehéz bizonyítani Zsoltéknak, hogy a súlyosabb bűncselekményt nem ők követték el. Mindössze arra lettem volna kíváncsi, hogy ilyen ügyben hasonló magyarázattal érdemes-e operálni. Amennyire látom nem, hiszen a Zsolt -féle társaság által elkövetett testi sértés tanúk által bizonyíthatóan megtörtént, az meg hogy utána még elkalapálta-e valaki a két tagot már nem.„KBS”: a Te okfejtésedet is értem. Igen az egész csak feltételezés és az is marad, ha nem bizonyítható, viszont Zsolték verekedése meg kézzel fogható. És arra nincs értelme támaszkodni, hogy a verekedés előtt a sértettek garázdasággal vádolhatóak, ebből nem következhet, hogy viselkedésük miatt további sérüléseket szenvedtek más csoporttal való összetűzésben.Befejeztem az erre vonatkozó kérdéseket, mert már kicsit hülyén érzem magam. :) Szóval köszönöm az eddigi fáradozásaitokat!

guba" 2012.06.14. 19:03

„Ugyanis bár van tanú, hogy történt összetűzés, de ez nem feltétlen bizonyíték arra, hogy minden sérülést akkor szerzett az állítólagosan súlyosan testi sértett. Hiszen elment a helyszínről, és bármi történhetett ezután az orvosi vizsgálatig, akár egy másik verekedés, vagy csak egy szimpla baleset (mondjuk az ittasság miatt).”

Ez a védekezés súlytalan, leírtam már, most megismétlem. Mindenképpen eltelik valamennyi idő, a sérülések keletkezése és az orvosi vizsgálat között. Az orvos meg tudja állapítani, hogy egy sérülés mikor keletkezhetett, ettől függetlenül persze lehet azt állítani, hogy nem kétséget kizáróan nem a mentőtiszt törte el a félholt sértett kezét, de ennek az ellenkezőjét meg nehéz bizonyítani. Persze feljegyzett már a krónika olyan védőbeszédeket is, amikor a védő ufókra hivatkozott...

Kovács_Béla_Sándor 2012.06.14. 17:19

„Az nem elég, hogy a vádlottak „mellett álló tanúk” azt állítják, hogy a sértettek magatartása a verekedést megelőzően agresszív és félelmet keltő volt ”Azt kérdeztem, ennek mi köze a kérdéshez.

Flagg 2012.06.14. 14:05

Gabicsek köszönöm a választ!

Gabicsek 2012.06.14. 13:28

A nyomozásnak feladata annak megállapítása, hogy a sértetten lévő sérülések mikor és milyen módon keletkeztek.A nyomozó hatóság ezért - főleg súlyos testi sértésnél - igazságügyi orvosszakértőt fognak kirendelni ennek valószínűsítésére.Ha ez nem történne meg, a gyanúsítottnak indítványoznia kell, nem fogják elutasítani.Így az orvosszakértő az orvosi iratokból tudja majd valószínűsíteni, hogy az orrcsonttörés, vagy/és kéztörés ütés, vagy esés következtében jött-e létre. Habár megjegyzem, ha pl. a kéztörés esés következtében jött létre, az is összefüggésbe hozható egy verekedéssel, ha ütés miatt esett el és ettől tört el a kezel.A sérülések külsérelmi nyomai, annak színe, formája, stb. alapján az orvosszakértő el tudja dönteni a sérülések keletkezésének körülbelüli idejét.

Flagg 2012.06.14. 13:13

Hogy mi köze ahhoz, hogy a bántalmazottak minden sérülése akkor keletkezett-e? Mindössze annyi, hogy gondolom Te is védekeznél azzal szemben (akkor is ha kevés az esély saját igazad bebizonyításához), ha olyannal gyanúsítanának, aminek elkövetésében csak részben vagy felelős. Vagy Neked mindegy lenne ha súlyos testi sértésért ítélnének el, pedig "csak" könnyű testi sértés vétségét követted el? Szerintem nem, szerintem senkinek sem. Barátunknak megpróbálunk minden segítséget megadni, ami növeli annak esélyét, hogy minimalizáljuk a "veszteségét". Abban ha jól értem egyet tudunk érteni, hogy a sértettek pedig megvádolhatók garázdaság vétségével.

Kovács_Béla_Sándor 2012.06.14. 12:04

Mi köze annak ahhoz, hogy a sérülések utólag keletkeztek-e? (Egyébként sem teszi a bűncselekményt meg nem történtté, legfeljebb ők meg garázdaságot követtek el.)

Itt mindenki tegeződik, szervusz!

Flagg 2012.06.14. 11:29

Bocsásson meg Uram én nem vagyok se jogász, se ügyvéd, se bíró, hogy tisztában legyek ezekkel a dolgokkal ezért kérek megerősítő vagy elutasító magyarázatot ezen a fórumon. Természetesen köszönöm hozzászólását ezzel is segítve a tisztánlátást az érintetteknek.„Legalább valószínűsíteni kellene valamivel” - írja Ön. Az nem elég, hogy a vádlottak „mellett álló tanúk” azt állítják, hogy a sértettek magatartása a verekedést megelőzően agresszív és félelmet keltő volt (mondhatni garázda, ugyanis a Zsolték társaságában lévő hölgyekben félelmet keltett viselkedésük), ezért kiprovokálhattak más cselekményt is, azon kívül amibe Zsolték társaságával keveredtek?

Kovács_Béla_Sándor 2012.06.14. 11:02

Ne csináljuk már ezt! Nemleges bizonyításra nem kötelezik még a vádat sem. (V.ö.: bizonyítsa be, hogy a sérülések nem máshol, nem máskor keletkeztek.) Ha a védelem arra hivatkozik, hogy a sérülések máshol, máskor keletkeztek, azt már neki kell bizonyítania. De ehhez egy általános felvetés, hogy úgymond "volt rá idő", nem elég. Legalább valószínűsíteni kellene valamivel, hogy a sérülés máskor is keletkezhetett.

Flagg 2012.06.14. 10:51

Értjük tisztelt „guba”. Akkor ezek szerint az ügy szempontjából majdnem mindegy, hogy a látleleten rögzített (bármikor is készült az) sérülések valóban akkor és úgy keletkeztek, amikor a sértettek összetűzésbe keveredtek Zsoltékkal, az felhasználható ellenük bizonyítékként. Értsük ezt úgy, hogy a vádlóknak nem kell bizonyítani, hogy sérüléseiket tényleg akkor szerezték, de a védelemnek viszont igen, hogy nem ők okozták azokat teljes mértékben? Ugyanis bár van tanú, hogy történt összetűzés, de ez nem feltétlen bizonyíték arra, hogy minden sérülést akkor szerzett az állítólagosan súlyosan testi sértett. Hiszen elment a helyszínről, és bármi történhetett ezután az orvosi vizsgálatig, akár egy másik verekedés, vagy csak egy szimpla baleset (mondjuk az ittasság miatt).Tudom, hogy elég szőrszálhasogató a feltételezés, de most igencsak meghökkentem a jogalkotásunkon. Azon, hogy egy sértettnek nem kell feltétlenül bizonyítania, hogy egy látleleten rögzített sérülés úgy és akkor következett be, amikor és ahogy állítja, viszont a vádlottnak minden kétséget kizáróan bizonyító erejű dolgokat kell a bíróság elé tárnia (ha meg akarja védeni magát és nem megy bele peren kívüli egyezségbe, vagy békéltetésbe), hogy nem egészen úgy történt az eset. Ez tényleg úgy hangzik, mintha a vádlott eleve hátrányból indulna.Igen Zsolték esetében, van tanú a verekedésre, de ez elég bizonyíték arra, hogy minden sérülésüket akkor szerezték?Csak egy példa: mondjuk a súlyos testi sértett a verekedéskor fejsérülést (orra tört, ezt látták/láthatták a tanúk) szenvedett, mást nem, viszont a látlelet eredménye szerint már a kézfeje is törött. Utóbbi sérülést feltételezhetően később szerezte, mondjuk nem más verekedésben, hanem szimplán egy esés következtében útban a kórház felé. Ha a sértett ezt úgy adja elő, hogy ezt is a verekedés során szenvedte el, akkor a védelemnek semmi esélye arra, hogy bebizonyítsa nem így történt?Bocsásson meg, ha úgy tűnik értetlenkedem, de ezen most én is megilletődtem. Mert ezek szerint, ha engem látna valaki, hogy adok egy pofont valakinek (de csak ennyit látna és én csak ennyit teszek), de az illető már orrtöréssel megy látleletet vetetni, akkor vajmi kevés esélyem lenne bizonyítani, hogy részemről csak tettleges becsületsértés történt, nem súlyos testi sértés? Márpedig abszolút nem lenne mindegy nekem se mivel állnék szemben.Amennyiben más fórumozónak más véleménye/hozzászólása van az esethez, azt is szívesen várjuk, „gubá”-nak pedig továbbra is köszönjük!

guba" 2012.06.13. 22:15

„Természetesen mi is tudjuk, hogy egy védelmet kizárólag erre nem lehet építeni, de ezzel alá lehet ásni a sértettek szavahihetőségét?”

Ezzel a védelemét inkább.

Flagg 2012.06.13. 21:16

Tisztelt „guba”!

Igen-igen vannak tanuk ez kétségtelen. A kérdésem arra irányult, hogy mi van akkor, ha a sértettek súlyosabb sérüléseiket egy esetleges későbbi incidens (ne adj Isten előtte) során szerezték, és nem abban az összetűzésben, amelyben Zsolt is részt vett? Egyenlőre nem tudni, hogy van-e látlelet, azok mikor készültek és mit tartalmaznak. Tekintsünk most el attól, hogy volt e a sértetteknek egy másik verekedésük az este későbbi folyamán, mert erre nincs adat. Szabadkozzunk arra hogy, mi van akkor, ha vetettek látleletet, de csak jóval azután, hogy megtörtént a bántalmazás a Zsolt -féle társasággal? Zsoltékkal éjfél körül „csaptak össze”, de elképzelhető, hogy látleletet csak jóval a történtek után, a nap későbbi folyamán vetettek. Ebben az esetben használhatják e a sértettek egyértelmű bizonyítékként ezt a látleletet Zsoltékkal szemben? Vagy talán Zsolték védekezhetnek azzal, hogy a látlelet alapján megállapított sérülések egy része nem is abban a verekedésben keletkezett, ergo a vád bizonyos része hamis? Persze elképzelhető, hogy nem hamis, de elméletben fel lehet-e használni a sértettek „ellen” (hogy hazudnak) saját látleletüket, ha azok nem időben készültek el? Mert mondjuk miért nem mentek azonnal kórházba (vagy hívtak mentőt és rendőrt), ha valóba olyan sérüléseik voltak a verekedés során, amit ők állítanak? Van erre precedens? Ezért kérdeztem az előbbi üzenetemben, hogy van- e olyan időintervallum (teszem azt, olyan gyorsan kell látleletet vetetni egy bántalmazásról amilyen hamar csak lehet) egy bántalmazás és az arról készült látlelet eltelte között, aminek eltelte után a vádlottak azt mondhatják, a látlelet alapján dokumentált sérülések nem is akkor és úgy keletkeztek, ami a vádban szerepel?Tudom nem túl életszerű a helyzet, de van mód arra, hogy ezzel érvényben védekezni lehet? Természetesen mi is tudjuk, hogy egy védelmet kizárólag erre nem lehet építeni, de ezzel alá lehet ásni a sértettek szavahihetőségét? Esetleg ez egy jelentéktelen dolog, amivel a védelem csak elbagatellizálná az ügyet?Segítségét eddig is és a továbbiakban is köszönjük.

guba" 2012.06.13. 20:01

Vannak tanúk is a bántalmazásra. Elég súlytalannak tűnik ez a hivatkozás, főleg ha semmilyen más "incidensre" semmi adat.

Véleményem 2012.06.13. 08:59

milcsi

Akár garázdaság,rendzavarás is lehet. Zsarolás szerintem nem.

A könnyű testi sértést orvossal kell igazolni egy vizsgálat után.

Flagg 2012.06.13. 08:51

Máris akadt újabb kérdés tisztelt „guba”. :)Ez a látlelettel kapcsolatos.

milcsi 2012.06.12. 20:35

Jó napot!

Segítséget szeretnék kérni egy ügyben!Egy nemrég szabadult fiatal korában gyilkosságért 5 évre elítélt ember könnyű testi sértés követett el, a környékünkön hallomásból tudok róla.Csak az a bibi a dologban hogy úgy nevezett dizájner (legális) drogot kért el a sértett személytől majd zsebre rakta és ez után többször meg ütötte és követelte hogy hozzon még ki neki (ez már zsarolásnak számít?) az ügyben nem történt feljelentés.

Kérdésem az hogy mire számíthat a frissen szabadult elkövető illetve a sértett ha feljelentés következne be az ügyben úgy tudom egy tanú is volt a helyszínen ő is büntetett előéletű.

Válaszokat előre is köszönöm.

guba" 2012.06.12. 08:46

Rendben. :)

Flagg 2012.06.12. 08:38

Tisztelt "guba"! Továbbra is köszönöm hozzászólásait, és ha lesz még kérdésünk, mindenképp felteszem.

guba" 2012.06.10. 16:14

Az egyes ponthoz még annyit, hogy egy pofon sérülés nélkül, az nem könnyű testi sértés, hanem tettleges becsületsértés.

guba" 2012.06.10. 16:12
Gabicsek 2012.06.09. 21:07

Én egy szép csoportos garázdaságot látok a történetben. Szerintem lesz itt egy pár gyanúsított.

Flagg 2012.06.09. 13:48

Köszönöm "guba"!Miután megtörtént az incidens és mindenki elhagyta a helyszínt az újbóli találkozás után, az este nem folytatódott tovább. Egy darabig a társaság együtt tartózkodott, némi szó esett a történtekről, de semmi olyan, ami komoly irányba ment volna, hogy ezért Zsoltot felelősségre fogják vonni.

Amennyire látjuk a dolgot szüksége lesz egy jó védőre.

Továbbra is köszönjük a segítségüket!

guba" 2012.06.09. 08:54

Nem túl életszerű történet. Zsolt az igazság védelmében lép fel, és ettől mindenki megfutamodik. Majd megkeresi őket és mikor megtalálja, anélkül, hogy megkérdezné miért viselkedtek így, italoznak tovább...Ha nincs magánindítvány attól a férfitól, akit megpofozott, akkor várhatja, hogy meggyanúsítják garázdaságért, a másik esetben, attól függően, hogy mit vallanak a többiek súlyos testi sértésért, esetleg csoportos garázdaságért.

Flagg 2012.06.08. 17:36

Bocsánat egy kis kiegészítés.A két sértett magatartása az incidenst megelőzően kimerítette a mások megfélemlítésére tett magatartás fogalmát, ami ha jól tudom súrolja a garázdaság határát. Ez esetben maguk a sértettek is potenciális "elkövetőkké" váltak, még akkor is ha ez nem merült ki tettlegességbe, de bármikor bekövetkezhetett volna. Mindezt bizonyíthatná az is, ha a térfigyelő kamerák a kép rögzítés mellett hanganyaggal is rendelkeznének.

Összefoglalva a két állított testi sértés nagyjából egy időben következhetett be, egymástól 20-30 méterre, de teljesen függetlenül, legalábbis Zsoltnak fogalma sem volt arról mi történik tőle nem messze, hiszen háttal állt a másik esetnek.Segítségüket továbbra is köszönjük!

Flagg 2012.06.08. 15:48

Tisztelt fórumozók! Egy barátom nevében szeretnék Önöktől segítséget kérni. A „barátom” ismétlés helyett a Zsolt nevet használnám.A történtek pontos leírása:Egy társaságban Zsolt elment szórakozni 6-7 emberrel együtt, akikből kettőt ismert. Akiket nem ismert azokból az egyik mint kiderült rendőrként szolgál. Az egyik szórakozóhelyről kijövet az utca másik oldalán egy férfi elkezdett ordibálni trágárságokat a társaságra. Mindenféle obszcén és faji megkülönböztetésre alkalmas szavakat használt, látszólag nem volt beszámítható állapotban. A rendőr eközben semmilyen intézkedést nem foganatosított (ittas volt). Erre Zsolt átszaladt az úttesten, hogy közölje a férfival, fejezze be amit csinál. Mikor a férfi elé ért barátom úgy látta, az valamilyen szúróeszközt ránt, mire Zsolt lábbal eltaszította magától és tenyérrel pofon ütötte. Ezt követően rákiabált, hogy azonnal takarodjon onnan. Mikor a férfi elszaladt, Zsolt megfordult és azt vette észre, hogy tőle 20-25 méterre egy másik férfi fekszik a járdán és az esti társaságából az a két ember áll fölötte, akiket Zsolt ismert. Látni nem látta az esetet, de minden bizonnyal bántalmazták a földön fekvő férfit, akiről kiderült, hogy a Zsolt által elkergetett férfi barátja. Mikor Zsolt látta, hogy ott állnak fölötte ő rájuk kiabál, hogy azonnal fejezzék be, amit csinálnak. Erre a két ismerőse elszaladt, Zsolt pedig utánuk ment pár métert, aztán visszafordult a földön fekvő férfihoz, akihez idő közben az utca másik végéből átjött a baráti társaság többi tagja, hogy segítsen. Zsolt miután látta, hogy a férfi segítséget kap a két barátja után ment, hogy megkeresse őket. A későbbiekben meg is találta, majd csatlakoztak hozzájuk a többiek is. Egy szó sem hangzott el az esetről sem arról, hogy rendőr, vagy mentő érkezett volna ki. Az eset után Zsolt kapta a levelet, hogy társtettes könnyű-, és súlyos testi sértésben. Kiderült, hogy a társaságban lévő rendőr térfigyelő kamerák segítségével tett később feljelentést, mégpedig úgy, hogy akkor kérte el a sértett elérhetőségét, mikor már nem volt a helyszínen Zsolt sem.Tanúmeghallgatás még nem volt, de Zsolt attól fél, hogy mivel a társaság őt magát nem, csak azt a két embert ismerte, akik a súlyos testi sértést elkövették, hogy mindenki ellene tanúskodik és a súlyos testi sértésbe is bevonják.Tények:

A kérdésem a következő: Mire számíthat Zsolt, ha elmarasztalják könnyű testi sértésben (mert nincs bizonyítéka, hogy csak védekezett mivel a kamerán nem látszik a szúró eszköz)? Mire számíthat, ha könnyű-, és súlyos testi sértésbe is elmarasztalják? Érdemes-s egyezkednie csak a könnyű testi sérülttel, hogy őt anyagiakban kárpótolja, vagy esetleg menjen bele egy hosszabb perbe, amibe nem tudja bebizonyítani, hogy az általa bántalmazott férfi valójában az életére támadott? Mi mindenképp a peren kívüli megegyezést javasolnánk neki, de nyilván olyan feltétellel, hogy a súlyos testi sértést ne ismerje el, hiszen nem követte el.Kérem segítsenek mit tehet, és mit várhat. Köszönöm, és utólagos elnézésüket kérem, hogy ilyen hosszúra sikeredett elbeszélésem.

lajcsó 2012.06.08. 07:25

Ha hittél a rendőrnek akkor magadra vessél. Hogy lehetsz ilyen naiv? Annyiban igaza volt a rendőrnek, hogy nem kell többé a rendőrségre járni. Helyette majd jársz a bíróságra. Egyébként - büntetlen előéletet feltételezve - általában pénzbírsággal vagy felfüggesztett szabadságvesztéssel szokták "díjazni" az ilyen megmozdulásokat.

ObudaFan 2012.06.07. 22:05

Ártani sosem árt egy védő, de emiatt azért nem kell majd börtönbe vonulni.

Brigus78 2012.06.06. 17:27

Tanácsot kérnék a következő eset miatt:egy rosszul végződő éjszakai szórakozás miatt eljárás folyik ellenem garázdaság vétsége a vád.(gyanúsított vagyok)Az ominózus eset 7 hónappal ezelőtt történt és aki(k) feljelentést tettek a Rendőrségen nem ismernek fel a bemutatott fényképek alapján sem.Mindvégig tagadtam bűnösségem (egyébként valóban megcibáltam a haját)de a múlthéten behívtak a rendőrségre és újbóli kihallgatás volt.A nyomozó aki a kihallgatást vezette azt mondta jobban járok ha elismerem mert így lezárják az ügyet és mivel büntetlen előéletű vagyok nem lesz semmi és a rendőrségre sem kell többet járnom.(És persze hittem neki.)Ehhez képest ma az Ügyészségről kaptam egy levelet miszerint a nyomozást további 2 hónappal meghosszabbítja.Szeretném megkérdezni hogy mire számíthatok még soha nem fordult ilyesmi velem.Tényleg börtönbüntetés jár érte?Szükségem van ügyvédre?

Előre is köszönöm a segítséget!

trouble1978 2012.05.17. 08:27

Köszönöm. Meg fog jelenni...

Gabicsek 2012.05.16. 21:57

Így van. Ha a magánindítványt tevő személy nem jelenik meg a tárgyaláson, akkor megszünteti a bíróság az eljárást.

trouble1978 2012.05.16. 21:55

Köszönöm a válaszokat, talán tisztul a kép. Akkor most ezek szerint várunk és akkor majd a bíróságtól fog érkezni valamilyen papír a további teendőkről. Jól értem?

Gabicsek 2012.05.16. 21:39

„vagy a bíróság fogja őt felszólítani arra, hoyg tegyen magánvádas indítványt ”

A bíróság már nem fogja semmire felszólítani, mivel a rendőrségen megtette a feljelentést, azaz tett magánindítványt. A rendőrség pedig azért tette át a bírósághoz, mert a bíróságnak van hatásköre eljárni a könnyű testi sértés vétségében.Bármilyen büntetés lehet - vagy intézkedés -, ami lehet próbára bocsátás, bírói megrovás, pénzbüntetés is.

Dr.Attika 2012.05.16. 17:15

Tisztelt "trouble1978"!A látlelet nem szólhat könnyű testi sértésről, mert az büntetőjogi kategória. Legfeljebb annyit állapíthat meg, hogy a sérülés 8 napon belül gyógyuló.

trouble1978 2012.05.16. 16:46

Köszönöm a választ. Milyen nagyságrendű pénzbüntetésekről beszélünk ilyenkor? Nyugdíjas emberről van szó...

Véleményem 2012.05.16. 01:10

trouble78

Úgy tudom, hogy ilyen esetben a pofon napjától számít a 30 nap. Ez alatt kell/lehet megtenni a feljelentést. Büntetési tételként a pénzbírság valószínű.

trouble1978 2012.05.16. 00:33

Tisztelt Fórumozók!

Könnyű testi sértéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Sajnos családtagom érintett az ügyben, egy pofont adott a volt férjemnek. Volt férjem eljárást indított ellenem a gyámhivatalban és feljelentést tett családtagom ellen a rendőrségen. A Gyámhivatal elutasította az eljárási kérelmét, a rendőrség pedig a jegyzőkönyvet átadta a bíróságnak. Azt tudom, hogy votl férjemnek magánvádas indítványt kell beterjesztenie, a kérdésem a 30 napos határidővel kapcsolatos. Ez a határidő mikortól számít? A pofon napjától, vagy a bíróság fogja őt felszólítani arra, hoyg tegyen magánvádas indítványt és a felszólítás időpontjától? Mi várható büntetési tételként? Büntetlen előéletű személyről van szó, a látlelet könnyű testi sértésről szól és mint tanú tanusítom, hogy volt férjem fenyegetően viselkedett és támadóan megindult családtagom felé, aki ijedtében adott neki egy pofont. Köszönöm a válaszukat.

ObudaFan 2012.04.17. 23:12

Attól függ, milyen tényállást állapít meg a bíróság. Ha azt, hogy ő csak azért fogott le bárkit is, hogy legyen vége a verekedésnek, az jogos védelem. Ha nem, hanem ezzel éppen részt vett a verekedésben, az garázdaság, testi sértés.

smallville80 2012.04.17. 16:59

Tisztelt fórumozók.Egy barátom nevében érdeklődnék. A barátom szóváltásba keveredett kett illetővel és verés lett a vége megverték a barátomat.Ezt tanukkal tudja bizonyítani,és a verés után azzal fenyegetőztek hogy betámadják a családját is .Erre a barátom szólt a családjának és felmentek a bátyához és ott pedig megtámadták őket a és erre a barátom családja ki ment és össze verekedtek az utcán a másik családból 3 sérült lett a háromból 2 kórházba került könnyű sérülés el.de ők nem ezt mondták a rendőrségen hanem teljesen mást hogy a barátom családja támadta meg őket .És hogy a házra mentek felfegyverkezve .de ez nem igaz!!!!!A rendőrségen a barátom bátya elmondta hogy ő verte meg a 3 sértett és senki más de a másik oldal mást mond szokás szerint.A vádiratban ez szerepel:Előre kitervelt szándékkal,felfegyverkezve mentek,garázdaság,és könnyüstesti sértés.Az lenne a kérdésem hogy aki ott volt de semmit sem csinált csak lefogta az embereket és próbálta csitítani őket annak mi lehet ebből?mert a másik oldal az azt mondja hogy nem egyember verte meg a 3 sértettet hanem 6 ember vasakkal és szerszámokkal.

Gabicsek 2012.04.15. 20:45

Vagy indítványozd a bíróságon, hogy rendeljenek ki orvosszakértőt arra nézve, a látleleten szereplő sérülések keletkezhettek-e a sértett által előadott módon és időben.

Véleményem 2012.04.15. 17:58

.Athos.

Ez olyan Damu Rolandos, csak kicsiben. Ha makulátlan az előéleted, meg tudod bizonyítani, hogy te nem bántottad akkor gondod nem lehet. Fogadj ügyvédet aki képvisel és megvédi az érdekeidet, így talán kimászhatsz ebből.

.Athos. 2012.04.14. 13:33

Sziasztok!

Sürgős tanácsot kérek, ha van ilyen esetre.

Én most kerültem csapdába, és nem tudom mit tegyek.

Kb 1 hónapos ismerkedés után, a barátnőmmel összeveszem 1 sms miatt.A összeveszés alatt nem kiabáltam, és nem is okoztam neki testi sértést.Mondtam neki, hogy jó itt hajuk abba, itt legyen vége költözz el.Ezután jó ideig szidott, lehordott mindenféle gazembernek, és hogy megbánom mert feljelent.Ezt meg is tette. - Feljelentett.Megkaptam a rendőrségtől a feljelentési papírt, hogy én összekarmolásztam, folytogattam, és van róla látlelete.

Van még pár napom a tárgyalásig, de nem tudom bizonyítani, hogy én nem nyúltam 1 ujjal se hozzá.A sérülés amit az orvos látott (, ha látott ) nem én okoztam.

Tudom hogy ilyen esetek előfordulnak, és a látlelet alapján a bíróság biztos rámfogja, hogy én okoztam.Szóval nem tudom mit tegyek, én nem tudom bizonyítani, hogy nem okoztam neki semmilyen sérülés.

Szorótom 2012.03.06. 17:36

Szép estét!

Pár nappal korábban konfliktusba keveredtem egy személlyel.Szóváltás után állítása szerint 3x ököllel arcon vágtam, ebből egyet elismertem a kihallgatás során. Most könnyű testi sértéssel vádolnak. Csak annyi lenne a kérdésem hogy mi lehet a legrosszabb ami történhet ebben az esetben?

bluejuniper 2012.02.22. 23:29

Köszönöm minden segítőkész szakértőnek a választ.bj

Gabicsek 2012.02.19. 19:16

Látlelet hiányában pedig az orvosszakértő véleményt adni nem tud.

guba" 2012.02.19. 07:18

„a látlelet hiánya ugyanúgy nem zárja ki a bűnösségük megállapítását, mint ahogy egyáltalán nem biztos az sem, hogy egy látlelet alapján elítéli őket a bíróság.”

A tényállás minden elemét bizonyítani kell, azt is, hogy keletkezett sérülés, és annak mennyi a gyógytartama. Ez orvosszakértői kérdés, amitől szabad bizonyítási rendszer ide, vagy oda, nem tekint el a bíróság.

lakatosviktor 2012.02.18. 22:18

Látlelet hiányában sem reménytelen az ügy. A szabad bizonyítási rendszerből adódóan egyáltalán nem kizárt, hogy valaki bűnösségét megállapítsák látlelet hiányában is.

A sérelmet szenvedetteknek azt tudom mondani, hogy látlelet hiánya semmiképpen se tántorítsa el őket, ha jogi úton keresnek elégtételt, A testi épség elleni bűncselekmények elkövetőinek pedig azt, hogy a látlelet hiánya ugyanúgy nem zárja ki a bűnösségük megállapítását, mint ahogy egyáltalán nem biztos az sem, hogy egy látlelet alapján elítéli őket a bíróság.

Üdvözlettel:

Gabicsek 2012.02.18. 21:56

A baj, hogy a fényképezőn úgy állítod a dátumot, ahogy akarod. Az orvosi látlelet pedig rögzíti a dátumot és azt, hogy az orvos a vizsgálatkor pontosan milyen sérüléseket (nagysága, színe, stb.) látott azon a napon, amikor vizsgálta. Ebből tudnak az orvosszakértők is később véleményt adni a sérülések jellegére, keletkezési idejére vonatkozóan.

bluejuniper 2012.02.18. 21:51

Véleményem;Gabicsek; Köszönöm a választ.Bér a fényképezőkép rögzíti a pontos időpontot, csak jobb lett volna a látlelet (is).bj

Gabicsek 2012.02.16. 13:00

Bizony. A fénykép kevés hozzá, az bármikor készülhetett.

Véleményem 2012.02.16. 12:41

a 8napon belüli sérülés az könnyű testi sértés ez mindenki számára egyértelmű.Jogi úton a látlelet mindenképpen fontos. Ilyenkor kizárnak minden mást, további egészségkárosodást is akár, és ez az elsődleges látlelet lehet a mérvadó.az más kérdés hogy ki mit hogyan bizonyít, hogy a sérülés mitől volt, mikor pontosan... a látlelet ezért fontos.

A jogi úthoz kell a látlelet.

bluejuniper 2012.02.16. 12:05

Köszönöm a választ.A kérdésem ennyi még, hogy ezek szerint látlelet nélkül is könnyű testi sértésnek számít?Csak ha jogi lépéseket akar tenni a sértett gondviselője, akkor kellett volna látleletet csináltatni?bj

Gabicsek 2012.02.15. 22:10

Látlelet legalább kell hozzá.

bluejuniper 2012.02.15. 22:09

Tisztelt Szakértők,

Véleményük szerint könnyű testi sértésnek ( 8 napon belül gyógyuló)számít e az az eset, amikor az egyik fél a másikat fojtogatja oly módon, hogy az esemény után jól láthatóan véraláfutások vannak a nyakon oldalt, az áll alatt illetve a tarkó egy részén is? Ezt egy 14-15 év közötti kiskorú követte el egy másik kiskorú (13 éves gyermek) sérelmére. Látlelet nem készült, fotó azonban igen.

Előre is köszönöm a választ.bj

Véleményem 2012.02.06. 00:04

a tesco nem foglalkozik ezzel.

davemixwell 2012.02.05. 21:45

És a tesco biztonsági szolgálat nem fog feljelentést tenni automatikusan?

Gabicsek 2012.02.05. 21:13

Oda-vissza verekedtetek. A barátnőd kezdte. Ez csoportos garázdaság. Ha feljelentést teszel, megnézik a filmet, azt fogják látni, hogy mindenki verekszik mindenkivel. Ez pedig csoportos garázdaság. Könnyen lehet feljelentőből gyanúsított.

davemixwell 2012.02.05. 21:08

Akkor jól értem, hogy inkább ne tegyek följelentést? És ha a tesco biztonsági szolgálat a kamerák alapján hivatalból megteszi?

Gabicsek 2012.02.05. 20:33

Csoportos garázdaság, amiben mindannyian benne vagytok. Én a helyedben meggondolnám a feljelentést.

davemixwell 2012.02.05. 19:34

Üdv!

A mai napon a barátnőmmel a tescoban voltunk vásárolni, kifele jövet én előre toltam a kocsit, ő megállt valamiért az ajtó előtt, viszont jött mögötte egy nő a kocsijával, aki arrébb lökte, majd szó szót követett, és a barátnőm hátulról ellökte a hóban a nőt. Erre a faszija ököllel leütötte a barátnőmet, majd amikor a védelmére keltem, akkor engem is kétszer megütött ököllel, a napszemüvegem fölszakította a szemöldökömet. Voltunk orvosnál, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtünk. Nem ismerem a faszit, a biztonsági kamerák gondolom vették az egészet, elvileg a rendszámát sikerült megnéznem.

A kérdés a következő: Van-e értelme feljelentenem a rendőrségen, fog-e történni bármi az ügyben, vagy elfelejtenek foglalkozni ilyen "pitiáner" üggyel?

Illetve mennyire tűnik ez az eset súlyosnak szerintetek?

Tölgyfa 2012.01.12. 08:33

TölgyfaA testi sértésre nem kérek már választ, ám köszönöm a lehetőséget.Tölgyfa

Hodito 2012.01.05. 22:39

Hali.

Már megvilágosodtam máshonnan. Úgyhogy nem kell jellemezni. Köszi.

Hodito 2012.01.02. 21:07

Sziasztok!

Az alábbi problémára szeretnék tanácsot kérni.21 éves egyetemista vagyok, most január közepén mennék ki Angliába.

Most szilveszterkor azaz január 1-jén. Egy bekamerázott szórakozó helyen a bejárat előtt úgy megütöttek, hogy 3 fogam kitört és 2 kiesett. Nem tudom a nevét annak aki megütött, de a helyen mindig törzs vendég, ezért utána tudok járni. Van rá 1 tanúm a pultos, hogy semmi rosszat nem tettem előtte és Ő látta is hogy mi történt. Életembe nem is beszéltem azzal az emberrel.A szórakozóhely bejárata nem tudom, hogy be van-e kamerázva. (Remélem). Ugyanis csak kijött leütött és visszament. Nekem nem volt kedvem kötekedni és hazamentem.

Most jártam utána hogy a fogam megcsináltatása több mint 100 000-be fog kerülni. Ezáltal a kiutazásomat is lehet le kell mondani.

Fel lehet ezért jelenteni kártérítésért? Pluszba az arcom tiszta seb és a szám is feldagadt, de az begyógyul. Csak a fogam miatt érdekelne.Bár az igaz, hogy én is ittam voltam, gondolom ez nagyon befolyásolja a történteket. Még sosem volt feljelentésem ezért nem tudom, hogy működik.

Nagyon köszönöm a segítséget!

Tölgyfa 2012.01.01. 14:21

Könnyű, nyolc napon belül gyógyuló esti sértést okozott nekem valaki. A sérülés szándékos, mocskoló, fenyegető szavak kísérték. Gyors orvosi sgítségre volt szükségem, ezért eszembe se jutott rendőrt hívatni, rohantam a balesetsebészetre. A kezelés három hétig tartott, erről orvosi leletek vannak, mint ahogy készült orvosi látlelet is a kézsérülésről.Szemtanú csak a kisunokám volt, akit nem idéztetnék meg a bíróságra tanúnak, Éppen ezért elálltam a feljelentéstől. Az illető azonban már megverte a lányomat, összeverte a férjemet, most ln voltam soron, de a kislány miatt - nehogy sérüljön az apa "tekintélye" - első esetben nem történt feljelentés, a másodikban a felejelentést férjem visszavonta. Az illető egyre inkább vérszemet kap, mint "tiszta" ember. Nem tudom, mit tegyek. Kérdésem: a sérülés miatti magánvadás feljentés mikor évül el? Köszönöm: Tölgyfa

ObudaFan 2011.12.05. 14:01

A meghallgatás előtt vond vissza, hogy ne kelljen illetéket fizetni.

végrehajtó1 2011.12.05. 13:46

nem törvénybe ütköző, csak fura:)

lana78 2011.12.05. 11:29

Még annyi lenne a testi sértéssel kapcsolatban,- amit legkésőbb a békéltető tárgyalásig visszavonnék - a kérdésem, hogy a békülés megtörtént közben és napi kapcsolatban maradtam az illetővel. Ez jelent valami törvénybeütközőt az eljárás lefolyásáig?

végrehajtó1 2011.12.05. 11:12

Visszavonod.Vagy nem jelensz meg az első tárgyaláson.De ha bíróságon dolgozol akkor kérdez meg egy bíró kollégádat.

lana78 2011.12.05. 10:09

Segítséget szeretnék kérni.Könnyű testi sértés vádjával feljelentést tettem, (visszavonhatatlant), ami bíróságra fog kerülni. (PKKB). Én igazából már nem szeretném az eljárás lefolytatását, és mikor tudom és milyen indokot fogadnak el, hogy a vádat elejtsék a másik fél ellen. Szóval a visszavonásra mikor van lehetőség?Én is bíróságon dolgozom, ez mennyiben veszélyezteti a munkámat, mint sértett?Várom a választ

blanka28 2011.11.11. 14:34

Tisztelt Fórumozók!Segítségetekre lenne szükségem: kérdésem az lenne, hogy könnyű testi sértés ügyében, ha a feljelentést a bíróságon írásban visszavonták, utána lehetséges-e a visszavonást visszavonni????Köszönettel: Blanka

blanka28 2011.11.11. 14:22

Tisztelt Fórumozók!

Segítségért fordulok hozzátok:Kérdésem az lenne, hogy könnyű testi sértés ügyben történt egy feljelentés, illetve viszont feljelentés. Már a Bíróságra került az ügy, ahova bementünk és írásban, még a meghallgatás előtt, mindketten visszavontunk a feljelentést. Ezt követően most azzal fenyeget, hogy visszamegy a Bíróságra és visszavonja a visszavonást. Létezik ilyen? Van erre mód?Segítségetek előre is köszönöm!Üdv: Blanka

ObudaFan 2011.09.07. 18:23

Ha volt hasonló ügye, "de nem került rendőrségre", akkor arról nem feltétlenül tud a hatóság. Ha tudomást szerez róla, a bíróság a büntetés kiszabása körében figyelembe veheti.Ha a saját két gyereke is kiskorú, akkor elképzelhető, hogy az anyuka megvalósította a kiskorú veszélyeztetését is.Kötelezhető vagy szembesítésre.

elet1 2011.09.07. 12:53

Kedves fórumozó!3hete történt az esetem!Anya és 2 lánya bántalmazott közterületen.Ellenük garázdaság ellen indult eljárás,magán úton könnyű testi sértés ellen tettem feljelentés!A bántalmazás ököllel rúgással és hajtépéssel történt.Váll,felkar,koponya,nyaki gerinc,mellkas és egyéb zúzódás,láb felkar felületes sérülése!A 8éves fiam előtt tették,és az ö nevelt gyerekeik előtt.Gyermekemet nagyon megrázta lelkileg az eset!Az egyik bántalmazó 16éves!Kérdésem az lenne:1:Mennyi idő mire vádat emelnek2:szembesítésen nem kívánok részt venni,a bíróságon kell-e3:Milyen ítéletre számíthatok4:feljelenthetem-e őket kiskorú veszélyeztetése miatt5:a 16 évesnek volt hasonló ügye,de nem került rendőrsére.figyelembe veszik-e

Válaszokat előre is köszönöm!

guba 2011.07.23. 08:34

A megoldás egy közös vagyon megosztása iránti per lehet. E mellett, ha keletkezett sérülés, akkor arról látleletet kell felvetetni, és könnyű testi sértés okán lehet magánvádas eljárást kezdeményezni.

morgana13 2011.07.22. 08:40

Tisztelt Jogi fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy mit tegyek! A szüleim elváltak, a héten apám, aki nem lakik nálunk, de minden hivatalos helyen állítása szerint igen, hazajött. Előző évben már tettünk ellene feljelentést folyamatos zaklatás, szóbeli fenyegetés miatt, ezenkivül a viselkedése kimeríti a szóbeli, lelki, valamint a gazdasági erőszak fogalmait. Ezen a héten dúlakodás történt közte és édesanyám között. Én és édesanyám is megsérült, de nem 8 napon túliak a sérülések, hatalmas (15 cm) ödémás bevérzéseink lettek. Állandó fenyegető zaklatásának vagyunk kitéve. Állandó becsületsértést, pereskedés előtrébe helyezését, valamint kisemmizéssel fenyeget minket.Nem tudom mit tegyünk, nincsenek tanúink, és az előző feljelentésnél sem marasztalták, szinte neki adtak igazat. Nagyon jó kapcsolatai vannak a hatóságokkal, valamint jogi ügyekben is járatos, és tanult. Amennyiben meghallgatásra kerül sor, színészi módon beteg törékeny öregembernek adja elő magát.Mit tegyünk? Élni nem hagy minket, és tovább lépni se (ld. közös tulajdon jogszerű megszüntetése helyett ő semmit nem akar nekünk adni, mert szerinte ennyit sem érdemlünk meg) Szeretnénk tovább lépni, de 4 éve ez állandóan így megy, de most már könnyű testi sértés is megtörtént!

Anonyma

Tibikee 2011.06.12. 19:50

Üdv.

Két napja történt. Barátnőmhöz mentem a lakásukra munka után aludni (Anyukájával és tesójával él együtt a barátnőm). A Testvére köztudott h egy elmebeteg aki senkit sem tűr meg a házban rajta kivül. Utál engem stb. Mondta h két percem van eltakarodni a házból, mert bármeddig elmegy annak érdekében h elmenjek onnan. Barátnőm állt köztem és a tesója között. Sértegetett szavakkal majd többször meg is ütött. ekkor a többszöri ütlegelés után reagáltam (próbáltam védekezni ahogy tudtam de sérülést nem okoztam neki. Aztán amikor lerántott a földre. a derekam megroppant. Közben kiderült h kiszakadt a porckorongom. Porckorongsérvem lett ami köztudott h nem egy 8 napon belül gyógyuló dolog. Mellesleg ha műteni kell engem nem vesznek fel a nemzetvédelmi egyetemre. Tehát az életemet tette tönkre. ÉS ezután azt mondta h akár késsel is de rávesz h elmenjek onnan. Ekkor barátnőmmel elmentünk a lakásból. Az lenne a kérdésem hogy emiatt mit kaphat? Mert ez a tette nem maradhat bűntetés nékkül Ő persze azt állítja hogy a saját házában (ami persze csak részben az övé ,mert a szüleié a ház meg persze testvére is ott lakik) azt üt meg akit akar és azt csinálhat vele amit csak akar. Ez nem hinném h igaz lenne. Erőszakot alkalmazott ellenem és léynegtelen h hol történt. Mi a teendő ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm.

kérdező210 2011.05.19. 10:13

Kedves Fórumozók!

Mire számíthat az a férj, akit felesége feljelentett, mivel őt várandósan bántalmazta?Látlelet készült, a baba megmaradt.A rendőrség továbbította az ügyet a bíróságra "könnyű testi sértés alapos gyanúja miatt".Mi ilyenkor a gyakorlat? Pénzbírság? Szabadságvesztés?Kényszergyógykezelés?

köszönöm előre is, egy érintett személy

smallville80 2011.03.13. 16:58

Köszönöm szépen.és azt hiszem mégis fogadok egy ügyvédet mert soha nem lehet tudni nehogy rosszul süljön el a vége...

ObudaFan 2011.03.13. 16:51

A két évet meg nem haladó szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető, ha - különösen az elkövető személyi körülményeire figyelemmel - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető. A próbaidő tartama - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - egy évtől öt évig terjedhet, de a kiszabott szabadságvesztésnél rövidebb nem lehet. A próbaidőt években és hónapokban kell meghatározni.

A felfüggesztett szabadságvesztést végre kell hajtani, ha

smallville80 2011.03.13. 16:48

Tisztelt ObudaFan.Az ügyész ur

mon­dja ki bűnösnek a vádiratban irt bűncselekményekben és ezért halmazati büntetésül a Btk.44% alapján ítélje fogházra amelynek végrehajtását a btk.89/1/bek.a­lapján próba időre függessze fel.

ezt kérte az ügyész ur most akkor a próba idő mit is jelent ha lenne kedves elmagyarázni nekem egyszerű magyar nyelven mert lehet hogy keverem.

ObudaFan 2011.03.13. 16:41

Ezek szerint az ügyész nem próbára bocsátást kért, hanem felfüggesztett szabadságvesztést. Ebből azért innen távolról megtippelni a leendő büntetést nem merném. Természetesen sosem árt egy védő.

smallville80 2011.03.13. 16:28

Tisztelt ObudaFan.Akkor ugye érdemes ügyvédet fogadnom ön szerint is mert ügy az ügyész úr próbaidőt kér de akkor a bíróság adhat súlyosabb büntetést is ha jól értem és a próbára bocsájtás alatt járnom kell majd pártfogóhoz????és járe még valami hátrányal esetleg pénz büntetés????

ObudaFan 2011.03.13. 15:44

No, a próbára bocsátásnak meg nem sok köze van a felfüggesztett szabadságvesztéshez. Ott a próbaidő tartama - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - egy évtől öt évig terjedhet, de a kiszabott szabadságvesztésnél rövidebb nem lehet. A próbaidőt években és hónapokban kell meghatározni.A bíróság a büntetés tekintetében valóban nincs kötve az ügyészi indítványhoz.

smallville80 2011.03.13. 15:40

És ügyvédet érdemes fogadnom????? Mert az egyik ismerősöm azt mondta ha ezeket a halmazati dolgokat rám tudják bizonyítani hiába kért az ügyész fogházbüntetést amit próbaidőre függesszenek fel akkor lehet komolyabb büntetés is???? Léci válaszoljatok.....

ObudaFan 2011.03.13. 13:43

A próbaidő tartama egy évtől három évig terjedhet; a tartamot években kell meghatározni.

smallville80 2011.03.13. 11:35

Sziasztok lenne egy kérdésem érdemes e ügyvédet fogadnom (úgy értem tud-e ezen enyhíteni vagy nem) ? És ez a próbára bocsájtás ez menyi szokott lenni hány év????

smallville80 2011.03.07. 10:36

Legislator.ez jó napsütés után eső.

guba 2011.03.07. 09:54

„Igen, nő vagyok, de nem teljesen rendőr:) Miért, te az vagy?”

Nem.

Volt egy régi ismerősöm, dadogott szegény.Otthon nem sok mindenhez volt joga, de amihez igen, az a kötelessége is volt egyben. :) Na, ő önkéntes rendőr volt, és állatira élvezte, hogy a közúti ellenőrzéseknél ő inthette ki a kocsikat.Rajta kívül, milyen az, aki nem teljesen rendőr?(De a példát ne vedd provokációnak, mert téged egyébként jól felkészültnek és alaposnak tartalak.)

Legislator 2011.03.07. 09:25

OFFsmallville80-ez jó név:-DON

smallville80 2011.03.07. 08:01

Igen van másis .előtte még sosem voltam büntetve.Szóváltásba keveredtem az egyik haragosommal és ő megtámadt leakart szúrni ezt sikerült kivédeni és elszaladtam (persze el hoztam azt a tárgyat amivel támadott egy villa)és és vissza kiabáltam neki hogy feljelentelek meg hogy rajta van az ujjlenyomat haza is jöttem felis hívtam a rendőrséget elmondtam hogy mi történt majd azt mondták nyugodjak meg és ha akarom másnap tehetek feljelentést de ha ezek az emberek odda jönnének a lakásomhoz akkor azonnal hívjam őket és elköszöntünk.majd 2 óra múlva 2rendőr kocsi jött hogy én és a tesóm bementünk ahhoz a család hoz és megvertünk mindenkit de nagyon. és hogy lát leletük is van horzsolások ról én mondtam hogy ez nem igaz és hogy itt a villa is amivel ő akart bántani engem ezt elkérték tőlem és vissza adták az ill. rokonainak mert már itt gyülekeztek.aztán mentek a tesómhoz is de ő mondta hogy ebben a percben jött haza mert dolgozott.Aztán a tesóm betudta bizonyítani hogy ő nem lehetett ott mert dolgozott ell ejteték is a vádakat . ell pedig nem holott most ha abban hazudtak hogy a tesóm ott volt és megverte őket meg ezt meg azt csinálta holott kiderült hogy dolgozott akkor velem kapcsolatban is hazudhattak. JA és azok az illetők több rendőrségi ügyük van ,többször ültek börtön ben is. amivel vádolnak :künyü testi sértés,magán laksértés,garázdaság,zaklatás vétsége .én szóltam a rendőrségnek és ő csinált egy ellen vádat és nekem kell bizonyítgatnom hogy ártatlan vagyok......

Gabicsek 2011.03.06. 23:49

Tudom, hogy nem tartalmazza, csak a súlyost, de halmazatról írt, tehát más is van mellette ezek szerint, főleg, ha az ügyész felfüggesztettet indítványozott.

lakatosviktor 2011.03.06. 23:26

Hogy pontos legyek: A 2005. évi CXXXIII. törvény 6.§ (3) bekezdés b) pontja nem tartalmazza a könnyű testi sértés vétségét.

A 6.§ (4) bekezdés szabályai pedig kizárólag a (3) bekezdés b) pontjában felsorolt bűncselekmények esetén alkalmazandók. Ergo marad az általános szabály.

Előzetes mentesítéssel az ítélet jogerőre emelkedésének napján, annak hiányában pedig a próbaidő letelte napján áll be az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények hatálya.

lakatosviktor 2011.03.06. 23:17

Gabicsek: Könnyű testi sértésre nem ez vonatkozik, ugyanis a törvény nevesíti, mely bűncselekményekre vonatkozik ez a hirtelen nem túl követhető szabályozás. A Btk. 170.§ (2) bekezdésétől indul a felsorolás, a 170.§ (1) bekezdése nincs benne (legalábbis nálam...).

Tehát a próbaidő leteltének napján kezdhető a tevékenység.

Gabicsek 2011.03.06. 22:14

bocsánat, rosszat vastagítottam ki, a nyolc évet kellett volna:)

Gabicsek 2011.03.06. 22:12

smalville80!

Btk.A törvényi mentesítés102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

Ezen kívül a 2005. évi CXXXIII. törvénya személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól

6. §(4) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet, akivel szemben a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott

ca) szabadságvesztést szabtak ki, a mentesítés beálltától számított nyolc évig,cb) pénzbüntetést szabtak ki, a mentesítés beálltától számított három évig.

Nézd meg a törvényt, ha gondolod és kíváncsi vagy a (3) bek. b.) pontjára, nem másoltam ide, mert nagyon hosszú és nem lehet tudni, milyen bűncselekményekről írsz, mert nem írod. Feltételezem, ha felfüggesztettet, indítványoznak, lehetett már korábban valami büntetésed, vagy ebben a halmazati dologban van még jópár.

Magyarul, ha felfüggesztettet kapsz, és lejárt a felfüggesztésed próbaideje, onnantól 3 év. No, akkor kiválthatod a vagyonőridet.

Gabicsek 2011.03.06. 21:57

Szia guba!Igen, nő vagyok, de nem teljesen rendőr:) Miért, te az vagy?

smallville80 2011.03.05. 17:06

Ez komoly???????????? mert ha igen az keményyyyyyyyyyy.

guba 2011.03.05. 16:30

Kiválthatod, gyenge húsz év múlva.

smallville80 2011.03.05. 15:44

Tisztelt Guba.Köszönöm a válaszát és remélem igaza lesz.UI:még egy utolsó kérdésem lenne mégpedig ha felfüggesztettet kapok (Remélem hogy így lesz) a vagyon őri igazolványt kiválthatom vagy nem ????

guba 2011.03.05. 15:31

A bíró nincsen kötve az ügyész indítványához, de nem szokott súlyosabbat ítélni.

smallville80 2011.03.05. 15:06

De akkor a bíró szabhat ki súlyosabb büntetést is mondjuk letöltendő szabadság vesztést vagy az ügyész kér mindig súlyosabbat a bíró pedig vagy helyben hagyja vagy enyhébe t add.

guba 2011.03.05. 14:12

Gabicsek, ha megengedsz egy személyes kérdést:Te nő vagy, és rendőr, ugye jól sejtem? :)

Gabicsek 2011.03.05. 13:21

De a bírót nem kötelezi, hogy az ügyészi indítványnak megfelelő büntetést szabja ki.De: a tárgyalásodon már ott lesz az ügyész is, mert január 1-jétől minden tárgyaláson kötelező az ügyész jelenléte.

guba 2011.03.03. 19:35

Nagyon valószínű, hogy felfüggesztettet fogsz kapni.

smallville80 2011.03.03. 17:04

Tisztelettel.

érdeklődnék,............mondja ki bűnösnek a vádiratban irt bűncselekményekben és ezért halmazati büntetésül a Btk.44% alapján ítélje fogházra amelynek végrehajtását a btk.89/1/bek.alapján próba időre függessze fel.

az érdekelne ez akkor azt jelenti hogy próbaidőt kér az ügyész ur és azt is fogok kapni és hogy a biró ur/nő ezt szigorithatja e letöltendőre vagy sem előre is köszönöm a választ.

UI:lehet-e eből letöltendő szabadság vesztés???????

ObudaFan 2010.12.28. 20:12

Látni kellene az iratokat, mert a leírtakból nem derül ki, hogy mi volt a probléma.

Anti46 2010.12.28. 14:31

Segítséget kérek!Az othomban megtádtak, rendőrségi eljárás alá vontak a támadóimmal együtt, rabosítottak, kiraktak aznap az utcára, majd fél év múlva a magánvádas perként a rendőrség által átadott ügyet a bíróság ejtette. Eközben a támadóim megúsztak egy büntetőügyet, és az én jogaim sérültek. Mit tehetek az igazam bebizonyítása érdekében, egy befolyásos és pchihiátriai beteg ex feleséggel szemben? Megbíznék egy ügyvédet, ill. a segítségét kérném!

Főlökött 2010.12.23. 18:29

Tisztelettel :

Blama ide - vagy oda, ha az érdemi vallomás részben elmondom, hogy nagy valószínűséggel Gipsz Jakabot láttam-ő az elkövető, akkor a hamis vád kétséges, ha az állításomat alátámasztják a tanúk, akkor főleg. Ha nem, akkor még van kibúvó, hogy úgy rémlett, hogy Ő volt az :)

Ha nevesítem, a személyt, nehéz kihátrálni az eljárásból, ha "megbirizgált" tanuk mást állítanak, az állításom ellenkezőjét és nem szeretnék magam ellen eljárást :)

Gabicsek 2010.12.21. 22:43

No, azért tök mindegy, hogy a feljelentésben az első sorban ismeretlen tettes ellen teszi valaki a feljelentést, a szövegben pedig leírják, hogy ki követte el sérelmére a bűncselekményt. Ez alkalmas lehet a hamis vádra.Egyébként a mai napig nem értem ezt a szisztémát, hogy az első sorban még ismeretlen tettes, tíz sorral lejjebb pedig a sértett megnevezi a bűncselekmény elkövetőjét, a végén meg sokszor még az is benne van, hogy a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítani senkit nem tudok:) Röhej.

Főlökött 2010.12.21. 16:04

Tisztelettel :

Ilyet nem akartam, hogy a nyakába vegyen, rossz esetben a kérdező :

"AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEKHamis vádhamis vád :Btk. 233. § (1) Akia) a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hamis vád alapján büntetőeljárás indul.(3) Ha a hamis vád alapján a vádlottat elítélik, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés."

Saját hátsójának védelme érdekében történt a javaslat, mert ki tudja, milye jogi képviselőt fog ki az ellenérdekű félnél, ne érje váratlanul, így meg nem is fogja :) Mivel ugye jól tudjuk, legjobb védekezés, a ........

Főlökött 2010.12.21. 15:36

Tisztelettel :

"két helyen eltörött az arccsontom de a kórházban azt mondtam hogy véletlenül fejeltünk össze. most szeretnék feljelentést tenni....."

Ez volt a kérdés, azért javasoltam, amit javasoltam. Ha úgy nyilatkozott volna az eü.- ellátása során, hogy dulakodásból szerezte sérülését, akkor az orvosnak hivatalból a yard felé jelzési kötelezettsége van, mely alapján eljárás indult volna, hivatalból.Mivel ez nem így történt, és erre irányult a kérdező kérdése is, ezért javasoltam a feljelentés megtételét, de azt ismeretlen tettes ellen ( biztos ami biztos, nehogy visszaüssön a nevesített feljelentés, ha az a 10 tanu - csak a lepkék nászáról tud érdemi információval szolgálni / utólagosan / és az ellenérdekű fél állítása szerint, a jeges járdán elcsúszva szerezte a sérülését - volt már rá példa-precedens....és akkor mit tudna csinálni a feljelentő? Bízni a szakértői véleményben - hátha számára kedvező a vélemény a sérülés keletkezési mechanizmusáról és nem eleséstől származik a sérülése.... ), mivel eljárást kívánt indítani a kérdező. Azért is mondtam, ne kerüljön költségébe, hogy a látleletet a nyomozó hatóság beszerzi, nem kell vinnie magával.

Szóval a kétségek és a kétes dolgok elkerülése céljából ajánlottam, amit ajánlottam.

végrehajtó1 2010.12.21. 15:19

Ismeretlen tettes azért mert ha valami balul üt ki akkor ne lehessen belőle gondja.

dr Zákányi Csaba 2010.12.21. 14:55

Kedves Főlökött!Korábban az arccsont-törést szenvedett sértettnek azt tanácsoltad tegyen feljelentést sts miatt "ismeretlen tettes ellen". Miért jó ez, ha amúgy a sértett tudja, ki volt a támadója?

dr.KTK (törölt felhasználó) 2010.12.19. 20:57

Bocsika, de ha közös a lakáshiteletek, meg kölcsön stb, akkor az jogos, hogy te nem fizetsz egy fillért sem? Sőt el vagy tartva ég mindig a válófél ellenére, és Te akarod feljelenteni? Hát ennyiből leszűrve, én nem csak a hajvasalódat venném el...

Gabicsek 2010.12.19. 20:45

És mire föl is jelentenéd fel? Ez az én kérdésem is. Lopás, vagy micsoda? Közös vagyonnál egyébként nincs ilyen. Jobb, ha nem jelented fel a hajvasalód miatt, mert ki fognak röhögni.

Főlökött 2010.12.19. 17:42

Tisztelettel :

Lehetséges feljelentést tenni, de mire is szeretnénk ? Ha mindent a férj fizet ( adóságot-rezsit, mindent )/ tehát még el is tartja a másikat /, akkor mondhatja, hogy ne használjunk annyi áramot azért tette el, vagy mert Ő vette azt is :), de lehetne sorolni napestig a tippeket. A paletta végtelen.Főleg úgy, hogy viszony helyett iszony lépett a képbe, egy közös háztartásban.

dina33 2010.12.19. 15:35

Nincs rá pénzem rezsit se tudom fizetni mondtam mindent a férjem fizet.!!

végrehajtó1 2010.12.19. 08:45

Menj fodrászhoz .Ott is meg csinálják a hajad

dina33 2010.12.18. 20:17

sziasztok.férjemmel válófélben vagyok közös lakás hitelünk van ill.egy nagyobb kölcsön na most én nem adk neki egy vasat sem erre elvette a hajvasalómat szeretnék ügyészségi feljelentést tenni.tehetek??köszikriszti

davec6 2010.12.12. 02:52

köszönöm a segítséget

Gabicsek 2010.12.11. 22:57

zárójelentésed fénymásolatát azért csatold a feljelentéskor.

hunfrakk 2010.12.11. 21:51

így van!

Főlökött 2010.12.11. 21:48

Tisztelettel :

Nem kell látlelet, majd a yard, ingyen beszerzi, amúgy fizetni kellene érte, de így nem kell.Teedők :Feljelentést kell megtenni, ismeretlen tettes ellen, sts-re ( súlyos testi sértés-re). Vallomásban nevesíteni az elkövetőt és a tanúkat ( aki vállalja ). Feljelentésről másolatot kérni. /ingyenes/

Első körben ennyi.

davec6 2010.12.11. 14:56

köszönöm a választ.még egy kérdésem lenne. vissza kell mennem látleletért vagy elég zárójelentés?abból nem lehet gondom hogy a kórházban először mást mondtam?és van kb 10tanú isköszi

végrehajtó1 2010.12.11. 14:48

bocs beragadt.

végrehajtó1 2010.12.11. 14:47

„két helyen eltörött az arccsontom ”

Ez már nem könnyű hanem súlyostestisértés.Hivatalból üldözendő.Az elévülése sokkal több mint 6 hónap.tEHÁT JELENTSD FEL.bÁR JOBB LETT VOLNA AZONNAL.

davec6 2010.12.11. 14:40

üdvegy vendéglátóhelyen összeszólalkozás után fejbe vágtak egy sörösüveggel majd később újra ugyan az személy ismét.két helyen eltörött az arccsontom de a kórházban azt mondtam hogy véletlenül fejeltünk össze. most szeretnék feljelentést tenni 6 napig voltam kórházban és kb 4hétre kiesek a munkából de több mint 2hét eltelt az eset ótaegyszer sem ütöttem vissza mert azt hittem kiskorú és nem akartam bajba kerülni, de már 18 elmúlt.mire számítsak? és ő mire számíthat.a választ előre is köszönöm

Főlökött 2010.12.07. 12:27

Tisztelettel :

Véleményem szerint nem.

Azt értük el, hogy elindult egy büntetőeljárás, hogy ez milyen hatással lesz az elkövetőre, a búbánat sem tudja. Erre érdemben senki sem tud válaszolni, de azért javaslom a közterületi közlekedést párban tenni, hogy legyen független tanu, az esetleges atrocitásra, ha történik és még visszatartó erő is lehet személy felé.

végrehajtó1 2010.12.06. 15:51

„Elérhetem ezzel azt, hogy békén hagyjon? Kap legalább valami olyan büntetést, ami kedvét veszi attól, hogy zaklasson, illetve, hogy ne merjen megütni még egyszer?”

Mire büntetést kap( ha kap) még hatszor laposra verhet.:(

kyra922 2010.12.06. 14:07

Feljelentettem ma könnyű testi sértésért, plusz még zaklatásért is, mert tudom bizonyítani hogy zaklat is.Elérhetem ezzel azt, hogy békén hagyjon? Kap legalább valami olyan büntetést, ami kedvét veszi attól, hogy zaklasson, illetve, hogy ne merjen megütni még egyszer?

Főlökött 2010.12.06. 08:47

Tisztelettel :

Igen, tényleg nem itt dől el. De max 3 napon belül elutasítják a feljelentést, s ez már a tapasztalat. Arra kell feljelentést tenni, ami biztos és bizonyítható, fix. A többit oldja meg a hatóság, az eljárás során.

végrehajtó1 2010.12.05. 19:23

A bizonyithatóságot nem itt döntik el.

Főlökött 2010.12.05. 18:51

Tisztelettel :

Ez nem igazán jogi érvelés volt. Garázdaság első körben, mint leírtam, nem igazán bizonyítható, a rendelkezésre álló adatok alapján, a könnyű testi sértés viszont igen.Ezért is javasoltam, könnyű testi sértés tárgyában tenni a feljelentést, ismeretlen tettes ellen, majd a vallomási részben elregélni, hogy ráismertünk Gipsz Jakab elkövetőre, aki ellen magánindítvánnyal kívánunk élni. Kérjük nevezett megbüntetését.

végrehajtó1 2010.12.05. 18:09

De gyorsabb ga rgy tizest fizetsz egy erősembernek.Este elkapja .Kék zőldre veri:)

Ebben csak az a rossz hogy nem tudja miért kapta.De vigasztaljon az a tudat hogy te viszont tudod:)

végrehajtó1 2010.12.05. 18:05

„Azt, hogy garázdaság ellen is tehetek feljelentést nem is mondta a rendőr.”

Nem is fogja mondani.Mert akkor dolgoznia kellene.Szeretik a könnyü végét megfogni a munkának.Jelentsd fel garázdaság miatt.Ismeretlen tettes ellen.Majd a kihallgatáson valószinüsited a mókus nevét.Ha nem akarnak nyomozni akkor panasz az ügyészségre.Az szokott hatni a munka moráljukra.

Főlökött 2010.12.05. 17:38

Tisztelettel

Könnyű testi sértés miatt kell feljelentést tenni, ami magánindítványos, tehát kérni kell, nevezett megbüntetését. Csatolni kell a látleletet, melyről előtte, saját magunknak másolati példányt érdemes készíteni.Hozzáteszem, ha bizonyítani tudjuk a folyamatos és rendszeres atrocitásokat, ami ellenünk irányult, akkor a feljelentést zaklatás bcs. kiegészítésével is megtehetjük, de akkor nevesíteni kell azon személyeket, akik látták, hallották, hogy a személy inzultálását az utcán. Ideális esetben, pl. kiabálás tartalmi részét is hallották és vissza is tudják idézni.

Garázdaság - nem biztos, hogy ezen bűncselekmény megállapítható lenne, ennyi információ bírtokában. Majd a nyomozás során, ha a tényállási elemek adottak lesznek, eljár a nyomozó hatóság ezen bcs. tárgyában is. ( van-e olyan személy, aki látta a cselekményt, meg is botránkozott, pontosan hol történt, közterületen-e, vagy egy magánterületi sötét sikátorban, stb... )Volt olyan esetem, ahol két nő verekedett össze ( feleség-barátnő ), egy pasi miatt, egy társasház előtt, nyár kellős közepén, tehát mindenki az ablakban élvezkedett. A meghallgatott tanúk úgy nyilatkoztak, hogy ennyire jól még soha nem szórakoztek egy féltékenységi adok-kapok során. Megszüntetésre került az eljárás, tényállási és magánindítvány hiányában.Ügyészi indoklás szerint, toleranciaszintünk magasabb lett napjainkban, így nem kirívó, s nem közösségellenes, stb, stb.stb......

Sherlock 2010.12.05. 17:36

Ha tesz is akkor sem kell félni, mert jogos védelem volt.

kyra922 2010.12.05. 17:25

Azt, hogy garázdaság ellen is tehetek feljelentést nem is mondta a rendőr.Csak azt, hogy ha van látlelet, akkor feljelenthetem könnyű testi sértésért.Minden féleképpen feljelentem, mert ha nem teszem is folytatni fogja szerintem ugyan úgy.És az illető tehet feljelentést azért, mert védekezés kép belerúgtam a lábába /mint írtam muszáj voltam, mert egy 150 kilós férfi az illető, én pedig alig vagyok 60 kiló, és nő/ más kép nem bírtam volna leállítani???!!!

végrehajtó1 2010.12.05. 16:14

A rendőr szereti lepattintani a sértettet könnyütestisértés mesével.(magánvádas)

De garázdaság vétsége miatt tegyél feljelentést.(közvádas)

kyra922 2010.12.05. 15:49

A következőben kérném a segítségeteket.

Ma a nyílt utcán, egy "rossz" ismerőssel szóváltásba keveredtem, ő jött oda és ő kezdte el. Oda fajult a dolog, hogy megfogta a nyakamat és szorította, én erre meg rúgtam mert másképp nem bírtam le szedni magamról (közel 150 kiló és férfi). Erre megpofozott, és még neki állt feljebb. Én bementem látleletet vetetni, és a rendőrségen is voltam, holnap kell vissza mennem és fel is fogom jelenteni. A kérdésem az lenne, hogy fog érni valamit a feljelentés, mert ez az illető már hónapok óta zaklat, ha az utcán össze futunk akkor ordibál rám, és már többször is mondta, hogy meg fog verni, és ma meg is tette. A rendőr annyit mondott, hogy könnyű testi sértés ellen lehet tenni feljelentést, mivel 8 napon belül gyógyuló, sérülésem lett. De félek hogy ez sem fog hatni rá, illetve hogy csak még jobban dühös lesz, és ki tudja mire képes. Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy avégett, hogy meg rúgtam lehet e gondom belőle? Én ezt elmondtam a rendőrnek is, de nem mondott rá semmit. Muszáj voltam meg rúgni mert nem engedte el a nyakamat. Önvédelemből tettem. Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni.

Főlökött 2010.12.04. 09:50

Tisztelettel :

smallville80 - ennyi szavahihetőségi romlással, nem lesz megszüntetés az ügyében, hacsak nincs szerencséje. Aktívan kellene tevékenykedni :

Szóval lenne itt még tennivaló, véleményem szerint nem kellene ölbe tett kézzel ülni és várni a nyomozó hatóság lépéseit.

T-boy76 - Ezen esetben a jó kérdés, hogy kihallgatták-e, gyanúsítottként.Én két kibúvót látok, de lehet, hogy az itt lévőknek még vannak ötletei.

Nagy vonalakban ennyi tippem lenne.

T-boy76 2010.12.04. 07:44

Elnézést, de a technika 2 szer küldte el.

T-boy76 2010.12.04. 07:40

Üdvözletem!Az következőkben kérném a segítségeteket:Adott egy kezelhetetlen gyerek aki nem tisztel senkit és semmit (9éves).A gyermekemet-gyermekeinket terrorizálja, dobálja, megfélemlíti, lopkodja elszedi a játékaikat.Ezekről nem volt idáig semmiféle "nyom", tehát nem jelentettük senkinek. Nemrég az udvarunkon (társasházban lakom, elkerítetlen) úgy beszélt a társaival hogy kérdőre vontam, hazudott, majd kapott egy pofont (nem nagyot), aminek egy feljelentés lett a vége.Vádolnak benne könnyű testi sértéssel, garázdasággal.Van orvosi ambuláns lapjuk is, amiben "az arc jobb oldalán zúzódásos sérülést szenvedett" olvasható.Tanúi vannak. A problémám a következő: Mivel jobb kezes vagyok ezért a bal arca kapott (maximum piros lett vagy 2-4 órára).Szerintem azért verték meg (valószínű az Anya vagy az Apa) hogy a sérülése egyértelműbb legyen (szombat délután történt az eset, valószínűleg csak hétfőn látta orvos).Mit tehetek ilyenkor? Mik a kilátásaim, nekem még hasonló sem adódott az életemben...Ez egy kamubizonyíték, bár tudom hogy helytelenül cselekedtem, nem szeretnék egy ilyen eset miatt erkölcsileg "gyerekverő" lenni.Segítségeteket előre is köszönöm.

T-boy76 2010.12.04. 07:39

Üdvözletem!Az következőkben kérném a segítségeteket:Adott egy kezelhetetlen gyerek aki nem tisztel senkit és semmit (9éves).A gyermekemet-gyermekeinket terrorizálja, dobálja, megfélemlíti, lopkodja elszedi a játékaikat.Ezekről nem volt idáig semmiféle "nyom", tehát nem jelentettük senkinek. Nemrég az udvarunkon (társasházban lakom, elkerítetlen) úgy beszélt a társaival hogy kérdőre vontam, hazudott, majd kapott egy pofont (nem nagyot), aminek egy feljelentés lett a vége.Vádolnak benne könnyű testi sértéssel, garázdasággal.Van orvosi ambuláns lapjuk is, amiben "az arc jobb oldalán zúzódásos sérülést szenvedett" olvasható.Tanúi vannak. A problémám a következő: Mivel jobb kezes vagyok ezért a bal arca kapott (maximum piros lett vagy 2-4 órára).Szerintem azért verték meg (valószínű az Anya vagy az Apa) hogy a sérülése egyértelműbb legyen (szombat délután történt az eset, valószínűleg csak hétfőn látta orvos).Mit tehetek ilyenkor? Mik a kilátásaim, nekem még hasonló sem adódott az életemben...Ez egy kamubizonyíték, bár tudom hogy helytelenül cselekedtem, nem szeretnék egy ilyen eset miatt erkölcsileg "gyerekverő" lenni.

laszlo640 2010.11.03. 18:52

Amennyiben büntetőjoggal kapcsolatos kérdésetek van ajánlom figyelmetekbe a www.jogikerdesek.com oldalt, ahol szintén kérhettek tanácsot problémátokra, így ha több helyről érkezik válasz szerintem egyszerűbb a döntés.üdv.

smallville80 2010.11.01. 20:09

„Ha megdől a szavahihetősége”, Már megdőlt mert hamisan tanúskodott a bátyámmal kapcsolatban ami ki is derült és velem is ami remélem ki fog derülni.

smallville80 2010.11.01. 20:06

Akkor esetleg ebből lehet letöltendő b is? Pedig én soha nem voltam büntetve .Ők pedig már haza járnak a rendőrségre .És ott van a hamis tanúzás is .

guba 2010.11.01. 20:03

Ha megdől a szavahihetősége, az mindenképpen kedvező, de ennyi alapján ettől többet nem lehet mondani.

smallville80 2010.11.01. 19:53

Köszi a választ de akkor ez valamilyen szinten érinti az én dolgomat is remélem kedvezően? ön szerint mi lehet ebből? A Birósságon?

guba 2010.11.01. 19:30

A sértett vallomása csak egy a bizonyítékok köréből. Ha valamiben hazudott, az összességében is csökkentheti a vallomás bizonyító értékét, de nem következik belőle, hogy minden más vonatkozásban is valótlan lenne.

smallville80 2010.11.01. 19:08

„Sziasztok érdeklődni szeretnék röviden van egy ügyem egy haragosommal. akivel szóváltásba keveredtem amiből az lett hogy vasvillával támadt rám bele szúrt a biciklinek a vázába kicsavarodott a kezéből a villa én pedig elszaladtam de nem is ez a lényeg rendőrség lett belőle mert ő azt rántotta hogy megvertük a bátyámmal aki ott sem volt mert dolgozott amiről hivatalos igazolást hozzon a rendőrségre és persze nekem is van tanúm hogy nem úgy történt ahogy ő állítja a nyomozó is azt mondta nem mis lenne szemi baj ha nem volna a lát lelet ami könnyű testi sértés szerepel horzsolások de a jegyzőkönyvbe pedig az van hogy a földön meg rugdostuk ha igaz volna nem horzsolás volna rajta na mindegy az ügyészség igazság ügyi orvosszakértót rendelt ki na most az lenne a kérdésem az orvos szakértő meg nézi a leleteket és a vallomást és abból állapítja meg vagy miből…”EZ VOLT PÁRHÓNAPJA AZ ÓTA A BÁTYÁM ELLEN MEGSZÜNTETTÉK AZ ELJÁRÁST MI VEL Ő NEM VOLT OTT MERT DOLGOZOTT ÉS ENNEK A RENDŐRSÉG IS UTÁNA JÁRT SZERENCSÉRE PEDIG ŐK AZT ÁLLITOTTÁK HOGY OTT VOLT ÉS MEGRUGDOSTA ŐKET A BÁTYÁM MINDEN HIVATALOS PAPIRON EZ SZEREPEL TEHÁT HAMISAN ÁLLITOTAK VALAMIT NA MOST AZ LENNE A KÉRDÉSEM HA ABBAN HAZUDTAK HOGY OTT VOLT A BÁTYÁM ÉS MEGVERTE ŐKET (MINT KIDERÜLT EZ NEM IGAZ MERT MEGSZÜNTETTÉK ELLENE AZ ELJÁRÁST)kKOR ABBAN IS HAZUDHATAK AMI VELEM TÖRTÉNT NEM?Ellenem pedig vádemelési javaslatal továbbitották az ügyéségre nem értem?......Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/21/2714?…

smallville80 2010.09.04. 10:52

Kedves ObudaFan köszi a gyors választ hát nem tudom mi lesz ennek a vége én úgy gondolom (lehet hogy rosszul) de ha az ügyészség megalapozottnak tekintete volna a vádat már bíróságra továbbította volna nem....

ObudaFan 2010.09.04. 10:14

Megnéz mindent, de ő legfeljebb azt tudja megállapítani, hogy milyen sérülései voltak a sértettnek. Hogy azt mi vagy ki okozta, azt nem feltétlenül, legfeljebb azt, hogy valami okozhatta-e, vagy sem.

smallville80 2010.09.04. 09:40

Sziasztok érdeklődni szeretnék röviden van egy ügyem egy haragosommal. akivel szóváltásba keveredtem amiből az lett hogy vasvillával támadt rám bele szúrt a biciklinek a vázába kicsavarodott a kezéből a villa én pedig elszaladtam de nem is ez a lényeg rendőrség lett belőle mert ő azt rántotta hogy megvertük a bátyámmal aki ott sem volt mert dolgozott amiről hivatalos igazolást hozzon a rendőrségre és persze nekem is van tanúm hogy nem úgy történt ahogy ő állítja a nyomozó is azt mondta nem mis lenne szemi baj ha nem volna a lát lelet ami könnyű testi sértés szerepel horzsolások de a jegyzőkönyvbe pedig az van hogy a földön meg rugdostuk ha igaz volna nem horzsolás volna rajta na mindegy az ügyészség igazság ügyi orvosszakértót rendelt ki na most az lenne a kérdésem az orvos szakértő meg nézi a leleteket és a vallomást és abból állapítja meg vagy miből....

gabesz7676 2010.09.03. 21:14

Illetve még annyit, hogy az eset után- ugye eltört a keze- sokan látták teherautót vezetni, illetve sarokcsiszolóval dolgozni, ami ugye mindkét kezet igényli:-) Illetve az orvos is azt mondta, amikor a látleletet kiadta, hogy 1 hét és 1 év között történhetet a sérülés:-)

gabesz7676 2010.09.03. 21:10

Üdvözletem!Segítséget szeretnék kérni.Engem a szomszédom jelentett fel, miszerint, illetve ő szerinte én úgy megvertem, hogy eltörtem a kezét.Ezzel csak annyi baj van, hogy a párom is tanúsítja, hogy szóváltáson kívül, nem történt semmi. Az is annyi volt, hogy ő szidalmazott minket a feleségével együtt értésben az ablakából, ami a mi telkünkre néz persze szabálytalanul, mire mi bementünk a lakásba. Pár órával később megjelent két rendőr, akiket ő hívott ki rám.Én közöltem a rendőrökkel, hogy nem történt semmi, illetve kértem őket, hogy szondáztassák meg a szomszédot és kedves nejét, mivel elég rendesen be voltak piázva, erre ők nem voltak hajlandók, hivatkozva, hogy nem közlekedési baleset történt.Beidéztek, rabosítottak. Volt később meghallgatás is, tanuk, barátnőm, illetve az ő felesége.Ma 1.5 év után kaptam egy levelet az ügyészségről, miszerint tárgyalás lesz az ügyből. Mi tévő legyek? Tényleg egy matt részeg hőzöngő ember miatt járhatok tárgyalásra?

Annyi még az ügyhöz, hogy a szomszéd ez előtt az eset előtt a csengetésére ajtót nyitó páromat fellökte és bahatolt az udvarunkba, mire én kihívtam a rendőröket.Ekkor közölte, hogy rám fogja még küldeni a rendőröket.

Az utcánkban már majdnem mindenkivel van már peres ügye:-(

Mit tanácsol, hová forduljak, mi segíthetne rajtam.

gabesz76@citromail.hu

ObudaFan 2010.08.23. 13:32

Innen biztosan nem fogom tudni megmondani, hogy hogy áll az ügy a rendőrségen.

jani_ 2010.08.22. 16:59

Szia ObudaFan,Ha a rendőrnél én nem írtam alá semmiféle jegyzőkönyvet, az jelentheti azt, hogy ők nem találták elég indokoltnak az ügyet, hogy kihallgatásra elvezessenek?Azaz marad az, hogy a család polgári peres úton folytathatja az ügyet?Van-e értelme beszélni a családdal (de csak a férjjel), hogy egy esetleges feljelentésnél én "visszavágok" azzal, hogy a srácot rongálással, illetve az anyját becsületsértésért/rágalmazásért vádolom meg?

Vagy nem ér ennyit az egész?Esetleg üljek tétlenül, és lessem a postást, hogy 30napon belül hoz-e egy idézést? (vagy keressek már most egy ügyvédet?)

ObudaFan 2010.08.20. 19:46

Történhetett személyes szabadság megsértése, vagy garázdaság is, vagy - ha már látleletet kellett felvenni - valóban testi sértés is.

jani_ 2010.08.20. 09:23

Azt még hozzá tenném, hogy 10lakóból 9 utálja a srácot, mert több zűrös esete is volt már: pl. autókat hajigált kővel; tüzet gyújt; mélygarázsból autókról leszedett emblémákat... Sajnos azonban bizonyíték nincs, csak 1-2felnőtt tanu.

Válaszotokat, segítségeteket előre is köszönöm, és bocs, ha hosszú voltam...Üdv.Jani

wotan 2010.08.13. 12:37

A vallomás megváltoztatását minden esetben indokolni kell. Amennyiben az indoklás nem elfogadható, akkor a bíróság a gyakorlat szerint az eredetit fogadja el.

nicsakkibeszél 2010.08.13. 08:27

Üdvözletem!

Könnyű testi sértés miatt tettem feljelentést, és közvetett bizonyítékok alapján jelenleg a bíróságon jól áll az ügyem. Eddig 2 állítás 2 tagadás, és 3 kivülálló tanu pedig az én állításaimat támasztotta alá.Következő tárgyaláson ellenem vall a gyanusított tanúja.

Kérdésem a következő:A gyanusított és társa vallomása szavahihetetlen e, ha egy másik feljelentéskor (de lényegében ugyanebben a történetben) hivatalos rendőrségi vallomásukat be tudom mutatni, amiben a vallomásuk egy részében teljesen ellenkezőjét állítják annak, mint a bíróságon?Egyáltalán: mi kell ahoz, hogy egy tanú szavahihetetlen legyen?Válaszokat előre is köszönöm!Tisztelettel: "Nicsakkibeszél"

ObudaFan 2010.08.11. 21:50

Keresni kellene egy ügyvédet.

ancsi38 2010.08.11. 15:52

Halihó!

Következő kérdésem lenne...Könnyű testi sértés vétsége miatt hamarosan bíróságra megyek. Válófélben levő feleségem jelentett fel a bíróságon december közepén. Októberben költöztem el tőle, karácsonyig a telefont sem vette fel - pedig csak lányom hogyléte felől érdeklődtem volna. Tehát nem találkoztunk, de ezt nem tudom bizonyítani. Költözéskor fültövön vágott - azóta sem hallok rendesen- erre én megfogtam a karját. Én nem tettem ellene semmit, hagytam annyiban az egészet - mert legalább a ruháim egy részét sikerült kimenekítenem...Most várom az idézést, nem tudom mit tegyek. Fogadjak ügyvédet? Mire számíthatok?Hozzá kell még tenni a történethez, hogy ugyancsak december közepén feljelentett garázdaság vétsége miatt. A saját autómról levettem a rendszámot, hogy kivonassam a forgalombó. Akkor még nem tudtam, hogy ez bűncselekménynek számít. Megkaptam érte a "magamét" két év próbaidőre bocsátás.A két feljelentés egy időben történhetett, de erre sincs bizonyték.Ezen kívül pont ő az, aki folyamatosan rágalmaz, sms-ben mindenféle hazembernek, hazugnak nevez. Ezzel esetleg vissza lehet vágni? (az sms-ek egy részét megtartottam) Mit tegyek, hogy a "legjobban" jöjjek ki a történetből? Ja és akkor még ott a válás és a gyerek láthatás is? Mennyiben befolyásolja a testi sértés a láthatás szabályozását?Rettenetesen el vagyok keseredve, végre szeretnék nyugodt életet élni....Segítsetek, adjatok tanácsot kérlek!!!

Köszi! A

ObudaFan 2010.08.09. 22:38

A perköltségből ami biztos, az az 5000 Ft illeték. Erre jöhet még ügyvédi munkadíj, esetleg a bizonyítás költségei.Esélyekről így, interneten keresztül nyilatkozni puszta jóslás lenne.

trik 2010.08.09. 14:53

Köszönöm a gyors választ!Egy kérdésem lenne még: Körülbelül mennyi esélyünk van a per megnyerésére és annak elvesztése esetén mennyi lehet a perköltség?

ObudaFan 2010.08.09. 14:12

30 napon belül a helyi bíróságon lehet feljelentést tenni.

trik 2010.08.09. 14:00

Tisztelt Fórumozók!Adott társasházban takarítási napon látogató jött hozzánk. Mikor beengedtük láttuk, hogy az ajtónk előtti előtérben nem volt felmosva és valaki 2-3 maroknyi szemetet tett az ajtó elé. A látogatónk szólt, hogy X személy épp egy emelettel lentebb mossa a lépcsőt.Mivel régóta nézeteltérésünk van ezzel a személlyel, rá gondoltunk és a feleségemmel lementünk megkérdezni, hogy mégis hogy gondolta ezt az egészet. Azt mondta, hogy ő tette oda a szemetet azért, mert ő „úgy gondolta ”. Ekkor a felmosórúddal megpróbált fejen ütni, amit én a bal alkarommal védtem.Mondtuk neki, hogy ezért feljelentjük, mire ő sértegetni kezdett minket. Elmentünk az orvoshoz és ambuláns lapot kaptam a karomról, amin zúzódást állapítottak meg.A lehetőségeinkről érdeklődöm.Válaszukat előre is köszönöm. Szép napot!

attigirbi 2010.08.06. 23:11

ha B-t 1 rb. kts mellett 1. rb. garázdasággal is megal.-an gyan. a rendőrség és a bántalmazás köv.-ben nem lett sérülése A-nak (8 napon belüli sem), akkor marad csak az 1 rb. garázdaság vétsége.

amúgy ez nem ilyen egyszerű!attól függ,h a sértett a vallomásában mit mondott,a tanúk mit mondtak,a gyanúsított mit mondott...

kovacsz 2010.08.06. 13:34

A“ személy azzal vádolja „B“ személyt, hogy az megfojtogatta:-) akkor már nem vádolna senkit.„ „A“ sem említette az orvosnak, hogy megfojtogatták”Akkor ki, kinek, mit emleget?

bentham01 2010.08.06. 13:06

Tisztelt Fórumozók a következő kérdésre keresem a választ:

Ha "A" személy azzal vádolja "B" személyt, hogy az megfojtogatta DE az "A" személy által készítetett látleleten fojtogatásra utaló sérülések nem szerepelnek azaz a vizsgálatot végző orvos leírta, hogy a fej és nyaki szervek eltérés nélkül + maga "A" sem említette az orvosnak, hogy megfojtogatták, akkor ez "B" számára lehet mentő bizonyíték az igaztalan vádak alól????"A" -nak a látlelet szerint egyébként nincsen semmilyen sérülése.

Segítségüket előre is köszönöm.

Tündér4 2010.06.25. 11:10

Köszönöm szépen a segítséget!

kovacsz 2010.06.25. 08:23

1 A hajtépés sérülés nélkül tettleges becsületsértés.2. A garázdaság vétségével halmazatban a könnyű testi sértést is meg kell állapítani.3. Ahogy korábban az ügyészség, úgy a bíróság is fogja mérlegelni, hogy a garázdaság ( jelen ügyben a közösségellenesség megállapítható-e) mivel ennek hiányában a garázdaság nem bcs.4. Nem túl komoly ügy, így talán próbára bocsájtás, pénzbüntetés...

Tündér4 2010.06.25. 07:28

Tud valaki segíteni?

Tündér4 2010.06.22. 15:16

Kedves Fórumozók!

2008-ban vádlott1 és vádlott2 közterületen bántalmaztak, szidalmaztak: v1 megrángatta a hajam, v2 pofon ütött.

Az ügyészség először nem emelt vádat garázdaság miatt, így az ügy a bíróságra került magánvádas eljárásban. Viszont panaszunkra később mégis vádat emeltek garázdaság és könnyű testi sértés miatt mindkét cselekményért (hajt. és pofon).

A vádlottak beismerték tettüket, a hajtépés videófelvételen is látszik.

A magánvádas részben közben első tárgyalást tartottak, ahol én bocsánatkérés miatt a rágalmazás vádját elejtettem, viszont a hajtépésért, mondván hogy sérülés nem keletkezett, tettleges becs. sértés miatt a vádat fenntartottam.

Kérdéseim:

köszi előre is!

ObudaFan 2010.06.22. 13:12

Nincs mit.

tengeri 2010.06.21. 17:06

Köszönöm a választ.További szép napot!

ObudaFan 2010.06.21. 14:08

Át kell adni.

tengeri 2010.06.21. 09:07

Hivatalos helyiségben inzultált egy álltalam és a munkáltató álltal is ismert személy.Persze tagadja ezt,illetve szerzett magának egy balekot tanunak.Ennél bővebben,ha nem gond privátban.Üdv

végrehajtó1 2010.06.21. 08:42

Mi történt?

tengeri 2010.06.21. 08:17

Tiszteletem!Munkahelyemen történt eset miatt,feljelentést tettem a rendőrségen ill a munkáltató is közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt.A munkáltató belső vizsgálatot indított(jegyzőkönyvezések...stb).Az lenne a kérdésem ,hogy ezeket a belső vizsgálati anyagokat át kell-e adni a nyomozóhatóságnak,mert eddíg ezt a munkáltató nem tette meg és lettek olyan személyek jegyzőkönyvezve akik a bizonyítás szempontjából fontosak lehetnek.A rendőrség könnyű testi sértést állapított meg az én feljelentésem alapján és a bíróságra átadta az ügyet,de közben a rendőrség a munkáltató feljelentését is elkezdte vizsgálni,így a bíróság lehetséges egyesítés céljából visszaküldte a rendőrségre az én részemet,közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megalapozott gyanujával.Előre is köszönöm válaszukat,szép napot !

kovacsz 2010.06.15. 19:12

Megérkezett az ajándék. :)

haag 2010.06.15. 18:50

Köszönöm a választ először is. Másodszor pedig megnéztem tegnap a papírom amit még az ügyészég küldött és abban az állt, hogy átadták a bíróságra 12 havi pártfogói felügyelet javaslatával. Nem tudom....úgy érzem akármilyen enyhe büntetést is kapom az a bűnösségem elismerését jelenti....én pedig nem érzem magam bűnösnek....sőt....hát ennyit az élet hálájáról meg a jó tett helyében jót várj. Sorolhatnám a közhelyeket de mint ahogy írtátok NINCS IGAZSÁG ebben a rendszerben s ez marad nekem. További szép napot mindenkinek és még egyszer HÁLÁS KÖSZÖNET mindenért.Szép napot Mindenkinek! :)

Csiza Csaba 2010.06.15. 11:43

Látom, ami túlzottan igaz annak nincs helye itt.

Pedig a nevük monogramjaival írtam a GAZSÁGszolgáltatás bűnözőiről. Az ő bűncselekményeiket el kell titkolni, de miért?

végrehajtó1 2010.06.14. 23:27

Na ilyen világot élünk.Engem az apám még nadrágszijjal is el vert volna ezért...

kovacsz 2010.06.14. 21:42

Tippelve: Talán felfüggesztett, mivel elég magas a büntetési tétele (3 év és bűntett ) a 12 év alatti (védekezésre képtelen) személlyel szemben elkövetett könnyű testi sértésnek. Ha ettől kevesebb az már ajándék.

haag 2010.06.14. 19:47

Sziasztok!Engem könnyű testi sértés bűntettével vádolnak a háztartásomban élő nevelt gyermek pofonvágása miatt.Párommal és 10 éves fiával 4 éve élünk életvitel szerűen együtt (lakcímkártyával bizonyítható, mással nem). 2 évvel ezelőtt a gyerek meglopott minket 20.000 Ft-tal és én ezért pofon vágtam (tenyérrel, arcon, egyszer)amit az édesanya mobillal lefényképezett és ez alapján feljelentett. Az ügy már a bíróságon van kitűzve a tárgyalás napjával. Kérdem én mire számíthatok.Köszi a válaszokat!haag

ObudaFan 2010.06.13. 11:34

Megfelel. Hogy szükséged van-e ügyvédre, azt neked kell eldönteni.

ngami 2010.06.13. 08:19

Üdv!Köszönöm. Sejtettem, hogy van ilyen lehetőség. Örülök neki.A többi kérdésem: -aznap voltam az uzsokiban, ahol látleletet kértem. Egy "ambuláns lapot" kaptam. Az is megfelel, vagy vissza kell mennem a kórházba kérni? -Vigyek-e ügyvédet a bírósági meghallgatásra?Köszi: ngami

kovacsz 2010.06.12. 19:55

Orvosi igazolást csak 1-2 alkalommal célszerű vinni.

Egyik lehetőségként a tanú tehet írásban is vallomást, de ezt előzőleg a bíróságnak kell engedélyeznie.

ngami 2010.06.12. 17:37

Köszi. Bocsánat, a bíróság idézte meg. És mi a módja, hogy ne kelljen bemennie? Előre is köszönöm:Marcsi

kovacsz 2010.06.12. 09:06

Garázdasággal a könnyú testi sértést halmazatban is meg kell állapítani, ill. gyanúsítottként ki kell hallgatni így nem számít a 30 nap.

Az idős nénit ha nem tud közlekedni a rendőrség végső esetben akár a saját lakásán is kihallgathatja tanúként.

ngami 2010.06.12. 07:48

Sziasztok!Még egy kérdés: az egyik tanu az emeleten lakó idős néni, aki menni is alig tud, és cukorbeteg. Lehet, hogy ne kelljen bejönnie a meghallgatásra, ha orvosi igazolást hoz? Más módon is tanuskodhat? Mit mond a jog? (kerestem, de nem találtam semmi konkrétumot)Köszönöm: ngami

ngami 2010.06.12. 07:45

Kedves Fórumozók!Szomszédnőm könnyű testi sértést követett el ellenem. Az előzmény annyi, hogy a gyerekeimet elhajtotta a folyosó azon szakaszáról, ahol az ablaka van, mire a 6 éves (autista) fiam azt mondta, "hüle néni" Mikor kimentem teregetni, ott állt a fia (kb 14 éves), és minősíthetetlen pimasz, lenéző, és tiszteletlen hangnemben kioktatott, hogy a gyerekeim nem jöhetnek ki a folyosóra, és hogy neveljem meg őket. Annyira felbosszantott a stílusa, és az arroganciája, hogy nyakon öntöttem egy pohár teával (ez volt kéznél). A gyerekeket behívtam. Kislányom az ablakból látta, hogy a szomszédom összelocsolja a kiteregetett ruhákat. Aztán a 10-12 éves lánya nyelvet nyújtogatva ugrándozott el az ablakom alatt. Mondhatom nevetséges volt a helyzet. Szomszédom dörömbölt az ajtón, amit én persze nem nyitottam ki, mert sejtettem, hogy "elszállt azagya". Mikor fél óra múlva kimentem, több szomszéd jelenlétében nekem ugrott. Egész közelről látam az arcát: dührohamot kapott. Azt üvöltötte, hogy ne nyúljak a gyerekéhez, meghogy (bocs) "faszszopó". Én nem ütöttem meg. Mondtam, hogy hagyja abba, mert feljelentem, szemmel láthatóan nem érdekelte. Feljelentettem, magánvádas eljárásban kértem a megbüntetését, hátha a pénzbírság észhez téríti. Az orvostól Látleletet kértem, de egy Ambuláns lap nevű dolgot adott. Elég az? Meddig tarthat az eljárás? Kell-e a meghallgatásra ügyvédet vinnem?Előre is köszönöm: ngami

balaaazs 2010.05.03. 14:18

Kedves Fórumozók!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Van egy ügyem, melyben garázdaság vétsége és társtettesként elkövetett könnyű testi sértéssel (4 napon belül gyógyuló hámsérülés, szinte semmiség) vádolnak. A nyomozati szakasz kezdetén csak garázdaság vétségével voltam gyanúsítva, de kb 2 hónappal később jött egy levél a rendőrségtől, melyben beidéztek gyanúsítottként könnyű testi sértés miatt. Most a vádiratban a két cselekmény miatt egyszerre vádolnak. Nem számít ilyenkor, hogy a könnyű testi sértésnél letelt az a 30 nap, mely alatt a sértettnek lépni kellett volna ellenem? Már régebbről ismert, amit el is ismert, szóval már a cselekmény pillanatában tudta, hogy ki vagyok.Milyen büntetésre számíthatok? Büntetlen előéletű vagyok és még tanulok, 21 elmúltam már.

A választ előre is köszönöm!

Balázs

bentham 2010.05.02. 18:08

Hupikék, ObudaFanKöszönöm a gyors reagálást.Bővebben:A cselekmény közterületen történt. Nem volt ütésváltás, csak a támadó ütötte a feleségemet. A sérüleéseiről látlelet készült.A cselekmény után 29 nappal tett a támadó magánvádat a rendőrségen ellenem é a feleségem ellen. A magánvádas büntetőügyben a rendőrség elkezdett nyomozni (az még nem tiszta hogy kinek az utasítására ügyész vagy bíróság?) majd miután a magánvádas ügyben nyomoztak 1,5 hónapot utána rájöttek, hogy a feleségem által tett büntetőügyben és a magánvádas ügyben azonosak a személyek. A magánvádas ügyről a feleségem csak a bűnügyeket egyesítő határozattal értesült. Nekem erről hivatalosan semmi papírt nem küldtek ki, holott én is fel lettem jelentve.Közben szembesítésre idéztek be a már egyesített ügyben tanúként. Akkor most mi van????Mi nem ütöttük meg a támadót és nem is szóltunk hozzá, ennek ellenére nyomozást rendelnek el ellenünk akik a szenvedő alanyai voltak a támadásnak.

Hupikék 2010.05.01. 15:04

Bentham írta, hoyg a ,,támadó feljelentése".

Feltehetőleg mindkét fél kölcsönösen feljelentette egymást.

Ha az egyesítő határozat kézbesítésétől még nem telt el 8 nap, vagy az munkaszüneti napra(hétvégére)esett, meg lehetne panaszolni, azzal az indokkal, hogy egy eljárásban ne jó ha valaki egyszerre sértett (tanúként kének ihallgatni) és terhelt (gyanúsíott).

Közterületen történt az ütésváltás?Mert lehet, hogy garázdaságban foyli ka nyomozás, a k.testi sértéssel nem foglalkozna a rendőr, küldené a bíróságra.

LEsz ez még hosszabbítva, mivel mindenki másképp adja majd elő, szembesítések is lesznek szerintem.

Tusike!

Súlyosító körülmény: a sértett kiskorú, a ,,bosszú", a több sérülés, a 8 napon túli sérülésen kívüli könnyű sérülséek

Enyhítő: büntetlen előélet, beismerés, esetleg bocsánatkérés, a korábbi konfliktusban a sértett szerepe

kérdés, hogy bár nemvolt tanú, de volt rendőri intézkedés, miét? Tettenérés, ki hívta k a rendőrt, a sértett?Ön dönt:Beismer, esetleg elmondja, hogy megbántra és indítványozza, hogy a bíró tárgyalás tartása nékül járjon el, akkor az iratok alapján kap 60 E Ft. pénzbüntetést vagy esetleg szigorú megyében 15-20 nap közérdekű munka.Ha nem akar sokat vacakolni így jár el.

Vagy nem tesz vallomást, esetleg kitalál vmi védekezést, de akkor járhat bíróságra, s az eredmény sem biztos, hogy más lesz.

tusike 2010.05.01. 14:38

Tisztelt ObudaFan!Válaszát sajnos nem tudom értelmezni. Várom válaszukat, segítségüket.

ObudaFan 2010.05.01. 12:08

Mit egyesítettek mivel? Csak egy cselekményt írtál le, amire viszont nem is volt magánindítvány.

bentham 2010.05.01. 07:27

Alapeset: a volt élettársam a jelenlegi feleségemet megütötte 2-3-szor, amitől a feleségem 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mi akkor figyelmeztettük, hogy rendőrt hívunk és várja meg a rendőri intézkedést, Ő ezt nem tette, hanem elhagyta a helyszínt. Az eset után 29 nappal magánvádas indítványt terjesztett elő a rendőrségen, ami alapján a rendőrök újabb nyomozásba kezdtek. A feleségem erről csak 1,5 hónappal később értesült-a támadó feljelentéséhez képest- amikor a rendőrök kiküldtek egy határozatot- ami formailag is kifogásolható- és ebben közlik, hogy a két ügyet egyesítik, mivel a személyek köre azonos. Ez az alapeset után 2,5 hónappal később volt. Mi nem csináltunk a támadóval semmit nem is szóltunk hozzá, hanem ő szitkozódott folyamatosan és miután mi nem reagáltunk utána esett neki a feleségemnek, akiről én szedtem le, mert nem hagyta volna abba.A támadó jó barátja korábban a helyi bíróságon dolgozott, mint bíró, és most is szinte napi kapcsolatban van velük.Kérdés:1, jogosan járt el a rendőrség amikor 1,5 hónap után egyesített egy olyan ügyeket amelyben mindenkinek a személye ismert volt a kezdetektől fogva.2, lehet e valami bajom abból, hogy leszedtem a támadót a feleségemről? Ugyanis a támadó közben folyamatosan olyan dolgokat híresztelt, hogy én megfojtogattam. (14 évvel ezelőtt voltam büntetve könnyű testi sértésért, de azóta példás életet élek 3 különböző egyetemet elvégeztem közben.3, mivel a könnyű testi sértés tudomásom szerint nem tartozik a legbonyolultabb ügyek közé indokolt volt e a hatóság részéről, hogy nyomozást hosszabbítson? 15 nap múlva lejár az első hosszabbításnak is az ideje és akkor már a megyei főügyésznek kell hosszabbítania.

ObudaFan 2010.04.30. 21:34

Annyira részletesen, hogy a bíróság a leírás alapján el tudja dönteni, hogy történt-e bűncselekmény. A bizonyítékaidat (pl. tanúk neve,címe) is jelöld meg.

tusike 2010.04.30. 21:19

Tisztelt Válaszadó!Rendben, megpróbálom egy konkrét szituáció vázolásával könnyíteni a válaszadáson:Az egész eset természetesen meg nem törtnét fikció:Huszonéves fiatalember a már korábban ismertetett szociális háttérrel, büntetlen előélettel egy fiatalabb, -tételezzük fel-, még fiatalkorú, 17 éves fiú ellen testi sértést követ el, melynek során a sértett orra törik, több zúzódást, véraláfutást szerez. Az indok előre megfontolt, legyen mondjuk egy korábbi konfliktus, nézeteltérés, féltékenység, vagy sértettség, vagy ahogy tetszik.Az elkövető a rendőri intézkedéskor együttműködő. Érdemes-e beismerni-e tettét, ha van tanú, és érdemes-e ha nincs tanú? Milyen enyhítő körülmények képzelhetőek el? (pl. beismerés, bűnbánat, rendőri intézkedés során tanúsított együttműködés stb....)Milyen büntetésre lehet számítani, hogy lehet enyhíteni azt, milyen kihatással lehet ez tanulmányaira, jövőbeni életére?Remélem a vázolt szituáció kellően pontos.Szíves válaszaikat, segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan 2010.04.30. 20:48

Hát a felsorolt körülmények mellett is tág határok között mozoghat a dolog, pl. attól függően, hogy mi az indok.

tusike 2010.04.30. 14:56

Üdvözlöm a Kedves Fórumozókat!Előrebocsátom, kérdésem feltétles módban íródik, nincs mögötte ténylegesen megtörtént esemény.A kérdés, hogy büntetlen előélettel, jó szociális háttérrel (mely magában foglalja a rendesen dolgozó, és kereső szülőt, jó lakást, a folyamatos, mára már egyetemi tanulmányokat,) 20-as éveinek elején járó fiatalember, ha előre megfontolt szándékkal (ha a testi sértésnél létezik ilyen) testi sértést követ el egy (vagy több!!!) fiatalkorúval (17év) szemben, a rendőrségi előállítás során együttműködő, akkor a felsorolt körülményeket figyelembe véve milyen szankcióra számíthat könnyű, illetve súlyos testi sértés esetén? Érdemes-e beismerő vallomást tenni, ha a sértetteken, (akik esetleg többen vannak) nincs szemtanúja a történéseknek? Illetve ha maga az elkövető is sérülést szenved, akkor az milyen hatással van az ügy kimenetelére?Tehát a felsorolt körülmények esetében milyen jellegő és mértékű büntetéssel lehet számolni? Mik lehetnek az esetleges enyhítő körülmények, mikor érdemes beismerő vallomást tenni, stb?Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan 2010.04.20. 14:58

Ez nem 8 napon túl gyógyuló sérülés, de ha az lenne, akkor is egy próbára bocsátást érne legfeljebb.

ObudaFan 2010.04.08. 16:10

Beatairisz

Azt ne várd, hogy interneten keresztül bárki megállapítja a tényállást. MAjd az eljárás során tisztázódik, mi történt.

evovll 2010.04.08. 14:38

még nem voltam büntetve,mekkora lehet ilyenkor a büntetés mértéke,mármint forintálisan

Beatairisz 2010.04.08. 13:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!Azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot illetve felvilágosítást kérni, hogy kb. 1 héttel ezelőtt egy közeli hozzátartozómmal ez történt:A rokonom és az egyik barátja elmentek születés napot ünnepelni, bementek egy kisebb büfébe cigarettát venni,de már eléggé ittasak voltak! Egyikük sem emlékszik hogy mi történt viszont másnap arról értesültek hogy állítólak a rokonom egy sörös üveggel kisebb sérülést(karcolást) okozott egy 7.osztályos fiún. a szülők azt mondták látlelet készült és fel lett jelentve.Viszont van 2 szemtanunk akik józanok voltak és azt mondták semmi ilyen nem történt. a látleletet nem láttuk, viszont garantálják hogy fel lett jelentve a rokonom. Ebben az esetben milyen büntetésre számíthat illetve ha a 2 szemtanú vallomása azt igazolja hogy ártatlan viszont látlelet is készült erről a kis karcolásról az illető kézfején, akkor a bíróság hogy dönthet? Előre is köszönöm.

ObudaFan 2010.04.07. 20:36

Pénzbüntetés szerintem a legvalószínűbb, ha még nem voltál büntetve.

evovll 2010.04.07. 16:24

érdeklődnék,vasárnap hajnalban eléggé ittas állapotban egy verekedésbe keveredtem 1 szórakozóhely mellett,én kezdtem a verekedést,a srácnak eltört az orra,nekem pedig megzúzódott a bal kis ujjam . Ő látleletet vetetett föl,mire is számíthatok milyen büntetésre

ObudaFan 2010.04.07. 12:34

A lakáshasználatod valószínűleg ugrott is. Egyébként ha tesz is magánindítványt, próbára bocsátásnál több nem lesz.

buligirl 2010.04.07. 11:10

Fontos Kérdésem lene!!!Lényeg a lényeg hogy feleségemmel váló félbe vagyunk eggyütt élünk.A válás miatta van mert egész életében csalt.1 éve élősködik a nyakamon a gyermekeim is ott laknak.Szóba hoztak egy lánnyal és folyamatosan zaklatnak és a lány családját is.A napokban kitalált történettel hívták fel a lány szüleit és hazudoztak,a lány hazamnet és veszekedésben torkollott az ügy otthon nálunk.Én haza mentem és hirtelen felindultságból a nagyobbik nagyokorú lányomnak és a még feleségemnek lekevertem egy egy pofont.Tudni kell hogy soha nem bántottam egyiket csem.A feleségemen semmi nem látszott a lányomnak véletlen a pofon közben bele nyúltam a szemébe.A feleségem úgy gondolta elmegy látleletet csináltatni ami meg is történt.Másnap a rendőrökkel jöttek haza engem is meghallgattak és elmentek.Kérdésem a következő ez a 2 pofon könnyű testi sértés?És ez mit vonz maga után?Mit kaphatok ezért?Lehet hogy ez nem ide való téma de a feleségem elment a bíróságra és kikér egy olyan papirt hogy hadjam el a házat de közös a ház.Meg teheti ezt?Kérdéseimre előre is köszönöm a választ.Fontos lenne!Üdv

ObudaFan 2010.04.06. 21:58

Nincs mit.

vktr 2010.04.06. 16:22

Köszönöm Szépen!

ObudaFan 2010.04.06. 12:28

Nem szerepel. Ha még nem voltál büntetve, nem lesz szabadságvesztés belőle, még felfüggesztve sem szerintem.

vktr 2010.04.06. 10:48

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy újabb kérdés merült fel bennem , az , hogy a próbára bocsátás vagy pénzbüntetés szerepel-e későbbiekben az erkölcsi bizonyítványban?Illetve , az , hogy az az ijesztő két évet azt milyen esetekben szokták meghatározni büntetésként?

vktr 2010.04.05. 19:01

Köszönöm Szépen a válaszát!

ObudaFan 2010.04.05. 18:50

Próbára bocsátástól pénzbüntetésig, valószínűleg tárgyaláson.

vktr 2010.04.05. 14:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az eset röviden: szóváltásba keveredtem egy másik fiatalemberrel és ez tettlegességig fajult.(A vita oka , hogy kutyát sétáltattam , a kutyámat nem szoktam más kutyákkal össze engedni , odajött a hölgy kutyája amit megfogtam a grabancánál . Ittas voltam sajnos , valószínűleg azért léptem fel így , más esetben mindig csak az én kutyámat fogom meg. Ebből volt egy kis vita a hölgyel és végül a barátjával.)Szóval összeverekedtünk , hogy ki ütött először arra nem emlékszem , mint említettem sajnos eléggé ittas voltam (húsvéti ünneplés okán).Miután abbahagytuk a verekedést ők távoztak egy nagyobb társasághoz kicsit arrébb , én pedig elkezdtem keresni a kutyámat aki a verekedés során eltűnt.Sajnos , nem tudom , hogy miért feléjük indultam , de nem léptem fel erőszakosan , csak a kutyámat kerestem. A fiú és egy nagyobb barátja viszont nekem jöttek kaptam tőlük rendesen , én ekkor nem ütöttem vissza csak védtem a fejemet.Mondtam , hogy ha nem hagyják abba kihívom a rendőrséget , ekkor megint felém jöttek és kaptam is erre én kihívtam a rendőrséget.Akik kijöttek és engem bevittek (a történet úgy lett beállítva ,hogy én mentem kötekedni és a fiú a barátnőjét védte.)Engem már gyanusítottként vittek fel kihalgatásra a vád pedig garázdaság , és könnyű testi sértés.Természetesen elmondtam , hogy én , hogyan emlékszem a dolgokra és ezt jegyzőkönyvbe is vették.Miután kiengedtek elmentem a kórházba és kértem papírt arról , hogy nekem is vannak 8 napom belül gyógyuló sérüléseim , illetve , hogy milyenek.

A kérdéseim a következőek lennének:A rendőrségnek elegendő lesz az ambuláns lap , vagy ki kellene váltanom pénzért egy látleletet?Milyen mértékű büntetésre számíthatok? (büntetlen előéletű , egyetemi hallgató vagyok , keresettel nem rendelkezem - elolvastam mi a kiszabható 2 év , vagy pénzbírság vagy közmunka - de esetleg valami tapasztalat , hogy én milyen mértéküre számíthatok? )Mennyi idő körülbelül amíg egy ilyen ügy a végére ér?Az ügy során még nyilván lesz egy szembesítés , de bírósági tárgyalásra lehet e számítani? (vagy esetleg a bíró eldönti , hogy milyen büntetést kapok és erről kiértesítenek levélben (gondolom itt például ha pénzbírság lenne))

A Válaszait előre is köszönöm!

ObudaFan 2010.03.18. 17:52

Próbára bocsátástól pénzbüntetésig szerintem.

Davide 2010.03.18. 17:47

Tiszte Ügyvéd Úr!

Barátommal és barátnőjével egy helyi kis kocsomba mentünk cigiért, majd megittunk egy sört és elkezdtünk csocsózni. Éjjel 2 óra környékén megjelent a tulaj, (hölgy) aki azzal állított be, hogy takarodjunk innen mert úgy sem érezzük itt jól magunkat. Ezt megelőzően szóváltsába keveredtem a pultoslánnyal aki a tulaj gyerek(kb 15 éves). Valószínűleg ez válthatta ki az indulatot a hölgyből. Majd elindultunk és az ajtóban állva az egyik vendég szitkózódott, erre én visszamentem és adtam neki egy pofont amit el is ismertem a jegyzőkönyvben. Majd dulakodtunk akkor már hárman és a pultos szét akart választani minket ekkor valaki( ő a vallomásában azt mondta, hogy én orrbavágta) bement az ügyeletre, de később azt mondta, hogy nem jelentett fel és a másik vendégsem. Haza indulásunkor a barátom betörte az ablakot. Hétfőn lesz szembesítés garazdaság vétsége a vád. Mire számíthatunk.Előre is köszönöm!

ObudaFan 2010.03.01. 21:56

Azzal a fenyegetéssel valósult meg a zaklatás.

Szassza 2010.03.01. 13:02

Köszönöm a választ!De a fenyegetés milyen ügy?azt hiszem h nincs jó előéletük.Csak attol félek ha feljelentjük h nem kapnak semmit ebből adodoan és igy ennek soh nem lessz vége..

ObudaFan 2010.03.01. 12:29

ld76au

A gondatlan sts is közvádas.

ObudaFan 2010.03.01. 12:21

Szassza

Zaklatás miatt tehettek feljelentést. Hogy mit kaphatnak, az attól is függ, milyen az előéletük.

Szassza 2010.03.01. 10:57

Üdv!Lehet h nem ide a témához, kapcsolodik a kérdésem,szeretném ha valaki válaszolna rá.Van egy x szomszédunk aki hangosan hallgatja a zenét már évek ota, feltöri a picét kárt is okozz benne,fel akarja gyujtani.Átmentünk neki szolni este 10kor h nagyon hangos a zene meg mi lett a pincével azt csak ő tehette,mert neki van még kulcs hozzá.És a bátyja is otthon volt kironott a lakásbol h az ő öccse nem csinál soha semmit..Megfenyegettek minket stb..hadd ne mondjam milyen szavakkal,leköpdöstek stb...eljöttünk mert mondtuk h hivjuk a arendőrséget ha még egyszer életveszélyesen fenyegetnek.Erre azt hittük h lecsitul a dolog,hát eltelt 3 nap este jöttünk haza elkaptak minket megállt egy auto ami majdnem elütött mert a lábamnál volt a rendszám surolt de direkt.Ki pattant a srác bátyjameg még vagy 3 maffiozo ott is megfenyegettek h haerünka rendőrségre menni majd megbántjuk..Erre nagyon megilyedtünk,azt hittük h ennyi lesz vége.De ma megibnt elkezdődőtt bezolt a gyerek az utcán, h mi van még kimertek menni?Egyedül nem nagy a szája csak a bátyával meg annaka maffia haverjaival..És mondta ma megint h 4 nap mulva ennek következménye lesz!Mi nem tettünk semmi féle tetlegességet , ő se nem is mert,csak annyit mondott h majd 4nap mulva vérezni fog a fejetek.Kérdésem a következő ebből mi lehet?Nem akartunk felmenni a rendőrségre de muszály lesz.Életveszélyes fenygetésért mit kaphat az illető?stb?Ez nekem nagyon fontos lenne.Minnél hamarabbi választ várok az kérdésemmel kapcsolatba.Köszönöm.Mit tehetnek velük a rendőrők?

ld76au 2010.02.22. 14:33

Köszönöm a válaszokat.A sérülés okozása gondatlanság volt, nem volt szándékos az orrtörés, ezt a vallomásomban is hangsúlyoztam. Ezért bízom benne, hogy figyelembe veszik.Teljesen tiszta vagyok, nincs semmilyen büntetésem. Ha ezek után egy ügyvéd még tudna segíteni rajtam,Önök tudnának ajánlani?Milyen költségekkel kell számolnom? (Volt szó arról, hogy eláll a tárgyalás lefolytatásától a srác, persze egy bizonyos összeg fejében, de pályakezdő vagyok...)

dr.Hudson 2010.02.20. 21:03

KEdves Obudafan!

"Legfeljebb az lehet kérdés, hogy a sérülésre is kiterjedt-e a szándékod, vagy csak a gondatlanságod."

Ha Id76au által leírt tényállás alapján a nyomozó hatóság is ugyanazt állapította meg, akkor a Btk. 15. § rendelkezése alapján a cselekményt mindenképpen súlyos testi sértés bűntettének fogják minősíteni.

Az elkövető bűnössége az alapeset vonatkozásában szándékos ("Figyelmen kívül hagyott és megtörtént az ütés. Mikor földre került már nem ütöttem meg") a minősítő körülmény tekintetében pedig legalább a gondatlanság megállapítható.

üdvDr. Hudson

ObudaFan 2010.02.20. 10:50

ld76au

Ebben az esetben nem túl életszerű, hogy nem te okoztad a sérülést. Legfeljebb az lehet kérdés, hogy a sérülésre is kiterjedt-e a szándékod, vagy csak a gondatlanságod.

ObudaFan 2010.02.20. 10:46

Megpróbálhatsz kérni költségmentességet.

nicsakkibeszél 2010.02.20. 09:36

Köszönöm a választ.Nem, engem nem jelentettek fel(gondolom)Engem támadtak meg, nő vagyok, nő támadott a férjével...feljelentést én tettem rendőrségen, mivel előtte rendőrt is hívtam....Látleletem van. Innen került az ügy át a bíróságra.

A kérdésem arról szólt, hogy ezt az 5000ft-ot mire kell fizetnem, és mivel gyesen vok kérhetek e költségmentességet stb...(lásd előző hozzászólásom)Köszönöm :)

justizmord 2010.02.20. 05:48

nicsakkibeszél, a te történeted is kellene részletesebben, ahogyan ObudaFan ügyvéd úr ezt ld76au-nak is írta.

Ha jól értem nő vagy, és ha meg sikerült püfölnöd a másikat, akkor gondolom ő is nő.

Fontos, hogy terjeszthetsz elő viszontvádat. Majdnem biztosra mondom látatlanba, hoghy megéri, ha azt állítod, hogy téged bántottak.

A könnyű tepsi sértés magánindítványos és magánvádas, tehát a másik illető konkrétan beballagott a bíróságra, nem a rendőrségen jelentett fel.

A viszontvádat sürgősen elő kéne terjesztened, és célszerű lenne ügyvéd is. A viszontvád lényege, hogy te is vádolod a másikat, hogy ő is megvert téged, de amiket eddig leírtál, ennek szerintem helye van. Aztán a bíróság majd döntse el, hogy valamelyikőtök vert, és a másik védekezett, vagy mindkettő vert, és senki sem védekezett.

Ha csak szóban bántott, akkor is lehet szó viszontvádról, mert a becsületsértés vagy rágalmazás is nagyjából azonos súlyú azzal, amivel téged vádolnak, és ha a te vádad megállja a helyét, akkor mint sértetti közrehatás a te büntetésedet enyhítheti. (És ráadásul a másikat is megbüntetik, és ő sem fogja legközelebb azt csinálni, anit csinált)

Túl sok büntetésre nem számíthatsz, feltéáve, hogy nem volt még más bűncselekményed. Ja, mert hogy ez bűncselekmény. A vétség az bűncselekmény. A várható büntetésed max. pénzbírság, de lehet, hogy csak megrocvás.

justizmord 2010.02.20. 05:37

Ez szerintem súlyos testi sértés, és szerintem nem hivatkozhatsz önvédelemre, pláne, hogy már beismerő vallomást tettél, tehát már van egy vallomásod, hogy nem ütött meg, és nem védekeztél. Ha most visszavonod a vallomásodat, csak rosszabb, mert akkor is figyelembe veszik már az elsőt, amiben beismetél, sőt, még kockáztatod a beismerő vallomás és megbánás mutatását, ami enyhítő körülmény lehet.

Mivel ez nyilvános helyen történt, ezért várható, hogy a súlyos tepsi sértés mellett garázdasággal is meg fognak vádolni, és ez már halmazat.

Előre láthatólag ez szabadságvesztés lesz, a kérdés csak az, hogy letöltendő vagy felfüggesztett. Az igazán nagy baj, a 8 napon túli sérülés.

Mi történt vele? Orra tört be?

Büntetlen előéletű vagy? Vagy volt már valami más is korábban? Ha volt, akkor végrehajtandó szabadságvesztés lesz, szerintem, ha tiszta vagy, akkor lehet hogy felfüggesztett.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen rettenetsen fontos lenne neked egy ügyvéd. Azonnal. Óriási hiba volt egyáltalán bármilyen tanúvallomást tenni ügyvéd nélkül.

(((Persze a legnagyobb hiba maga a verés volt...)))

ld76au 2010.02.20. 03:50

Kedves ObudaFan!

A vallomásom: én egy lánnyal táncoltam, mikor az egyén 3-szor behajolt közénk és grimaszokat vágott. Erre én megkértem, hogy ezt ne csinálja. Figyelmen kívül hagyott és megtörtént az ütés. Mikor földre került már nem ütöttem meg. Megbántam a tettem. így adtam vallomást naggyából.Tudom, önvédelemre nem hivatkozhatok, akkor neki kellett volna ütnie először...:( Hogy én okoztam e a sérülést, azért kérdeztem, mert a rendőrök a helyszínen nagynehezen megtalálták a lányt, akivel táncoltam, de ő nem látott semmit. Én nem kerestem a társaságát, ha ő nem jön oda provokálni, soha nem történik ez meg.Gyakorlatilag jópár öngólt rúgtam magamnak a vallomásommal, de mostmár ki kéne hoznom ebből a legjobbat... Légyszives segíts! Előre is köszönöm!

nicsakkibeszél 2010.02.19. 19:35

Kedves ObudaFanNekem is válaszolj kérlek....

ObudaFan 2010.02.19. 17:30

Kicsit pontosabban írd le a történetet: mi vezetett a verekedéshez, hogyan történt a sérülés. Mert a leírtakból sem az nem derül ki, hogy jogos védelemre hivatkozhatsz-e, sem az, hogy érdemes-e tagadnod, hogy te okoztad a sérülést.

ld76au 2010.02.19. 13:20

Egyébként két diplomás, nem verekedős ember vagyok, de szeretném ezt az ügyet természetesen megúszni minél simábban. A másik ember kötött belém, ezt ő is bevallotta, a 8 napon túl gyógyuló sérülés véletlen volt, a földön már nem ütöttem. Tanács? Ügyvédet fogadjak?

ld76au 2010.02.19. 12:50

Tisztelt Fórumozók!

8 napon túl gyógyuló sérülést okoztam. Van orvosi lelet, elismertem, hogy volt bunyó, de tanú nincs. Mik a következményei a tettnek? Védekezhetek, hogy nem is biztos, hogy én törtem el az orrát?(Bevallotta, hogy ittas volt, beverhette a fejét akár)

nicsakkibeszél 2010.02.19. 12:03

elnézést, a net kicsit megingott...csak egyszer akartam :(

nicsakkibeszél 2010.02.19. 12:02

Kedves fórumozók!

Kaptam ma egy levelet egy vidéki bíróságtól, hogy „a bíróság a könnyű testi sértés vétsége miatt…ellen indult büntető ügyben felhívja „nicsakkibeszél” feljelentőt, hogy feljelentésére 8 napon belül leletezés terhe mellett rójon le 5000ft eljárási illetéket illetékbélyegben.”

Ez mit jelent?Már volt kiadásom a látleletre is, és most még ez is, pedig engem bántottak…. Gyesen vagyok, kérhetek illetékmentességet? Ha igen hol, milyen formában? Mert az illetékes bíróság több száz kilométerre van, így személyesen nem tehetem…

Válaszotokat előre is köszönöm.

nicsakkibeszél 2010.02.19. 11:57

Kedves fórumozók!

Kaptam ma egy levelet egy vidéki bíróságtól, hogy "a könnyű testi sértés vétsége miatt...ellen indult büntető ügyben felhívja "Nicsakkibeszél" feljelentőt,hogy feljelentésére 8 napon belül leletezés terhe mellett rójon le 5000.- ft eljárási illetéket illetékbélyegben."

Ez mit jelent?Már így is volt kiadásom látlelet miatt, most még ez is...holott engem bántottak :(Gyesen vagyok, kérhetek illetékmentességet? Ha igen, hol, milyen formában? Személyesen nem tudom, mert az illetékes bíróság töbszáz kilóméterre van ....

Váloszotokat előre is köszönöm.

ObudaFan 2010.01.05. 13:20

Attól számítva, hogy a kilétedről tudomást szerez, 30 napja van, hogy magánindítványt tegyen. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ez jogos védelmi helyzet volt.

brummy 2010.01.05. 10:56

Tisztelt fórumozók:A következő lenne a kérdésem, egy szórakozóhelyről távozva, az egyik barátomba belekötött 2 személy én közbeavatkozva s az egyiket meglöktem. Az úriember elesett (erősen ittas volt) közben a kezében lévő (közterületen) sörösüveg eltört és megvágta az egyik újjátt, mivel ez egy sötét sikátorban történt nem láttam csak mikor utánnunk szóltak. a közelben járőröző rendőrök igazoltattak és azt javasolták beszéljük meg a dolgot kíván e a " sértett" másik félt akar-e feljelentést tenni.Erre ő nemet mondott így is maradt a dolog.Jegyzőkönyvet nem vettek fel az esetről a rendőrök. Kérdésem később tehet-e feljelentést? Felelősé tehetnek-e a bekövetkezett sérülésért? A tettem alapján én úgy érzem nem, mivel nem az volt a célom hogy megsebesítsem, és ennek a ténye hogy a lökéstől elesett nem róható fel nekem. Meg nem ütöttem csak kétszer meglöktem.

nicsakkibeszél 2010.01.05. 08:32

Köszönöm a válaszokat.Természetesen ennek így nincs értelme. Egy 3 cm seb miatt valóban nem éri meg a felhajtás...Maradok a konkrét tényeknél, és "csak" a rágalmazástért kérek elégtételt.

kaméleon 2010.01.04. 21:06

Nna, bocs’, de akkor én, mint laikus még kiegészítem.

A feljelentést a rendőrségen és a bíróságon is meg lehet tenni. Méghozzá, mindegy, hogy melyik rendőrségen, nem hajthatnak el.

Látlelet az kell, méghozzá, a rendelőben ki is kell hangsúlyozni, hogy feljelentéshez kell, mert egyébként nem azt adnak. Ezért is fizetni kell.

Mire ebből tárgyalás lesz, ha lesz, rég el is felejtettétek, hogy mi is történt, ráadásul egy megrovásnál, vagy próbára bocsátásnál többre nem számíthattok, akkor sem, ha sikerül bizonyítani, hogy egyedül a másik volt a hibás.Meggondolandó, hogy érdemes-e egyáltalán ilyen perpatvar miatt egy rakás pénzt kidobni, és a viszonyt is elmérgesíteni.

Hupikék 2010.01.04. 20:25

Ja, és illetékköteles, 5.000 Ft.-ot le kell róni a feljelentésen.

Javaslom a békülést...

Hupikék 2010.01.04. 20:19

A könnyű testi sértés ún. magánvádas bűncselekmény, az elkövetés helye szerinti helyi (városi, Bp-en kerületi)bíróságon lehet fejelentést tenni. Lesz egy békítés, majd ha az eredméyntelen a bíróság foyltatja az eljárást.

laeyer 2010.01.04. 18:49

Tetteleges becsületsértés, vagy könnyű testi sértés! Magánindítványos mind a kettő, neked kell kérni az eljárás megindítását.

Valamelyikben jelentsd fel. GYakorlati kérdés melyik lesz belőle, hatóságfüggő.

Könnyű testi sértés rendőrség! Azt hiszem a becs. sértést a bíróságon kell..

nicsakkibeszél 2010.01.04. 16:48

Kedves Fórumozók!Kérdésem a következő:Internetes nevesített rágalmazás miatt kell bíróságra mennem, mely 2 napja történt.Előtte 7 nappal ugyanez az illető, beinvitált a lakásába(gyermekének vittünk férjemmel karácsonyi ajándékot) majd mocskos szavak kíséretében kizavart, közben meglökött, az ajtónak estem, és oldalamon kb 2-3 cm-res véraláfutás keletkezett, mely még ma is látszik.Ez ügyben is indíthatok valamilyen eljárást? És ha igen, kell hozzá "látlelet"? Férjem tanúja volt a jelenetnek...

guba 2009.11.20. 06:57

Garázdaság tényállása megvalósulhatott, ehhez még személyi sérülés okozása sem kell. Ha nincsen nyolc napon túl gyógyuló sérülése egyik félnek sem, akkor azért nehéz lesz bármi mást is bizonyítani.

Burren 2009.11.19. 21:01

Tisztelt ügyvéd úr!Egy hete volt egy kisebb dulakodás, köztem és egy másik ember között. Valaki feljelentett bennünket, de mi már ezt megbeszéltük egymás között, és nem szeretne egyikünk sem birósági ügyet a dologból...senkinek nem lett komolyabb sérülése, de a rendör engem eröszakkal el akar vinni látleletre, azt mondta ha nem megyek magamtól, akkor elvisz...nagykorú vagyok, ebben az esetben kényszerithet a rendör ilyenre?? az eset óta elmúlt hét nap. Elöre is köszönöm!

ObudaFan 2009.11.09. 14:17

A büntetőeljárásban is be lehet jelenteni a polgári jogi igényt, de valószínűleg célszerűbb lesz egy külön polgári pert indítani.

ObudaFan 2009.11.09. 14:16

Megpróbálhatod a büntetőeljárás keretei között is érvényesíteni a polgári jogi igényedet, de valószínűleg célszerűbb lesz egy polgári pert indítani.

ObudaFan 2009.11.09. 14:15

Megpróbálhatod a büntetőeljárás keretei között is érvényesíteni a polgári jogi igényedet, de valószínűleg célszerűbb lesz egy polgári pert indítani.

donjockatore 2009.11.09. 13:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő problémával fordulnék Önhöz!

Szórakozóhelyen általam ismert személy ököllel úgy megütött h orrcsontom 2 helyen súlyosan eltört ill műteni kellett, hogy helyre tudják tenni a csontokat! 4napig kórházi ápolásra szorultam! 4. nap után kezelő orvosom haza engedett! A teljes gyógyulásom kb 5-6 hetet vesz igénybe! Munkahelyről 3 hétre kiestem! Ez a cselekmény súlyos testi sértés! A rendőrségen jelentettem az esetet! Tanuként fognak meghalgatni! Azon kivül, hogy a rendőrség lefolytatja a nyomozást én biróságon is feltudom jelentenni az illetőt? Pl kártérités stb..??? Mi ennek a jogi menete??

Előre is köszönöm!!!

ObudaFan 2009.11.06. 14:05

Ez orvosi kérdés. Annyi időn belül lehet felvetetni, amennyi időn belül még orvosilag van értelme.

Valaki66 2009.11.06. 13:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy a látlelet felvételi ideje meg van határozva. Úgy értem, hogy a cselekmény bekövetkezésétől, számított pl. 24 órán belül fel kel vetetni? Tehát a pontos kérdésem,hogy Időhöz van-e kötve. Köszönöm és várom meg tisztelő válaszát Tisztelettel Kolics Tamás

ObudaFan 2009.09.29. 17:58

Amennyire én tudom, testi sérülést, egészségromlást még szembe kerülve sem okoz, így ez legfeljebb tettleges bescületsértés, és 30 napon belül lehet a bíróságon feljelentést tenni.

kerdezo2000 2009.09.29. 16:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Engem az érdekelne,hogy ha valakit leöntenek hypoval,igazából minden ok nélkül,az könnyű testi sértésnek számít-e?És fel lehet-e jelenteni az illetőt,még akkor is,ha maradandó károsodást nem okozott,"csak" az arcbőr pirosággát.Mennyi idővel az eset után lehet még élni a feljelentéssel?Milyen következménye lehet ennek főleg,hogy nincs rá tanú.

Köszönöm a segítséget!

Üdv,kerdezo2000

kerdezo2000 2009.09.29. 16:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Engem az érdekelne,hogy ha valakit leöntenek hypoval,igazából minden ok nélkül,az könnyű testi sértésnek számít-e?És fel lehet-e jelenteni az illetőt,még akkor is,ha maradandó károsodást nem okozott,"csak" az arcbőr pirosággát.Mennyi idővel az eset után lehet még élni a feljelentéssel?Milyen következménye lehet ennek főleg,hogy nincs rá tanú.

Köszönöm a segítséget!

Üdv,kerdezo2000

ObudaFan 2009.09.20. 15:46

Nincs mit.

ancixxx 2009.09.20. 15:16

Köszönöm a válaszát.

ObudaFan 2009.09.20. 11:04

Ebben az esetben súlyos testi sértés kísérletének számíthat valószínűleg. A pedagógusi mivoltát azért ez nem fogja érinteni.

ancixxx 2009.09.19. 18:04

Tisztelt Ügyvéd úr,Külföldi (unióból) férjemmel jelenleg válóper folyik köztünk. Ő Magyarországon kiküldetésben dolgozó pedagógus. Házasságunk alatt a gyermekeihez ragaszkodó, kedves, türelmes, értelmes embernek ismertem meg. Szétköltözésünk óta nagyon megváltozott, folyton fenyeget, durván viselkedik a gyerekekkel is.Legutóbbi láthatásról 11 éves fiam a halántékán kék duzzanattal, sírva jött haza, a szemüvege is el volt deformálódva. Az apja ugyanis felpofozta, mert a kisfiam állítólag nem köszönt az élettársának. Az ügyeletre rohantam vele, ahol a sérülésre tekintettel a fejét azonnal megröntgenezték, és a testnevelés órák alól is 2 hét felmentést kapott, mert az agyrázkódás lehetőségét nem tudták kizárni (de végülis úgy tűnik, hogy az nem volt).Az ügyvédem szerint, aki a válóperben a jogi képviseletemet ellátja, a fejre mért ütés súlyos testi sértésnek számít, és a férjemnek a feljelentés után az ügyészség előtt kell felelnie a tettéért.A kérdésem az lenne, hogy a férjem mit kockáztat (egyáltalán kockáztat-e valamit), és pedagóguskarrierjére az „incidensnek” milyen hatása lehet.Üdvözlettel.

ObudaFan 2009.09.15. 21:20

A szükségesség és arányosság keretei között igen.

RedWing 2009.09.15. 20:34

Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni egy bizonyos szituáció jogszerű megoldásához.Amennyiben szemtanúja vagyok annak, hogy a BKV ellenőrei jogszerűen leszállítanak egy bliccelőt a villamosról, de az egyikük utánamegy és a megállóban elkezdi lökdösni, lefogja, ezt az ember többszöri felszólítására sem fejezi be, sőt, elkezdi fojtogatni, akkor én, mint "kívülálló" akár tettlegességhez folyamodva megvédhetem/segíthetek neki?Illetve változtat-e a helyzeten, hogy az ellenőr viseli-e (BKV szabályzat szerint kötelező intézkedés közben jól látható helyen elhelyezni) a karszalagját és a fényképes igazolványát vagy sem. Hangsúlyozni szeretném, hogy a bliccelő semmi olyat nem tett, amivel kiválthatott volna ilyen reakciót!Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan 2009.09.15. 19:04

Bizonyítani neked kell. És nagy kártérítésre ezért ne számíts.

Bianconero 2009.09.14. 23:55

Sziasztok!

Egy kis jogi segitséget szeretnék kérni.Az eset röviden: munkáltató próbaidő alatt felmond, én szó nélkül elfogadom (1 köcsög volt), bemegyek elszámolni, ilyen-olyan jogtalan kamuval le akar húzni úúúúúgy, hogy még a nem kevés túlórát ki se fizeti, én nem értek egyet és megtagadom az általa kiszámolt pénz átvételét, mondván h akkor majd más úton fogom megkapni, erre ő nekem esik, dulakodás alakul ki, irodában borul minden.A nagy döbbenet hatására (meg az eszemre hallgatva) vissza se ütöttem (utólag nagyon bánom)!! Gondoltam majd jól beperelem! Kamera nem látta, 1 kollega csak hallotta az egészet, de kötve hiszem h tanuskodna, féltené a szaros munkahelyét.Nekem 1 fénykép és orvosi látlelet a sérülésekről a birtokomban.Elsősorban arra lennék kiváncsi, hogy ilyen esetben nagyságrendileg mekkora összegű kártérítési igénnyel lehet élni a bíróságon??Nagyon szeretném megszorongatni a keménykedő főnököt, csak hogy tudja már h mit lehet és mi az amit kurvára nem!!!!!!Hallottam már olyan (jogi) véleményt, h olyan remek a magyar jogrendszer, h közel se biztos h én jönnék ki jól az ügyből! Főleg ha a (fül)tanu nem áll mellém, akkor hiába az orvosi látlelet.Mondjuk ha ez így van, akkor sincs nagy gond .. akkor jönnek a farkastörvények … de azért mindenképp szeretném legalább a letépett nyaklánc póló, látlelet stb. költségét kifizettetni a köcsöggel!!

Előre is köszi a figyelmet és esetleges segítséget!

ObudaFan 2009.09.14. 13:52

Ez így zaklatás vétsége, el kell, hogy járjon a rendőrség.

mizo33 2009.09.14. 09:13

van egy kisebbségi szomszédunk ,aki veréssel fenyeget minket. Már többször előfordult,hogy este a haverjaival várt a kapuban,de mi messziről meglátva többször is kihívtuk a rendőrséget. A zsaruk csak azt hajtogatják,hogy amég vér nem folyik ők nem tudnak segíteni. Muszáj megvárni hogy szétverjenek???Nem akarom feláldozni magam,hogy őket csak figyelmeztetésben részesítsék,mert akkor sem fogom tudni bebizonyítani,hogy ők voltak.

ObudaFan 2009.09.10. 15:57

Nincs mit.

Amybaby 2009.09.10. 15:47

Köszönöm Óbudafan :)

ObudaFan 2009.09.10. 15:43

Csak az üggyel kapcsolatos levelek.

Amybaby 2009.09.10. 15:10

Bocs mégvalami: csak az üggyel kapcsolatos levelek mérvadóak vagy érdekesek ilyenkor? Úgyértem visszamenőleg hónapokra is előszedhet valamit ha éppen úgy érzi azzal támadhat? És azt figyelembe veszi a bíróság?

Nem ennyire barátságtalan a helyzet, csak egy elmebetegről van szó, úgyhogy próbálok informálódni inkább.

Amybaby 2009.09.10. 15:07

Igazából azokban a levelekben bevallja hogy valóban Ő ütött meg és felsorolja bennük, hogy szavakkal és körülményekkel hogyan vezettem őt odáig hogy megüssön (persze nem kértem hogy megüssön de veszekedtünk valóban)Gondolom ezt akarja bizonyítani csak ez nekem olyan furcsának tűnik, hogy ezt figyelembe veszik, hiszen bár én írtam a levelekre a választ de ilyen alapon bárki írhatta a gépemről - ráadásul maga alatt vágja a fát hiszen bevallja a tettét. (avagy a védekezés van benne, hogy "dehát azért tette mert...")

Minden esetre köszönöm a gyors választ :)

ObudaFan 2009.09.10. 15:02

Figyelembe, más kérdés, hogy nehéz lesz bizonyítania, hogy azokat tényleg te küldted.

Amybaby 2009.09.10. 14:34

Kedves mindenki!

Az a helyzet hogy feljelentettem a volt kedvesemet mert bántalmazott hosszú ideje. Bár még semmi nem történt azóta (9 éve már egyszer kapott ugyanilyenért 2 év felfüggesztettet) ám ismerősökön keresztül fenyegetőzik emailekkel, amiket egymásnak írogattunk és amiben szerinte terhelő bizonyítéka van hogy én provokáltam őt.A mailt vagy sms-t figyelembe veszi a bíróság ha bizonyítékként hozza elő?

delfin66 2009.09.10. 12:45

Tisztelt fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen büntetőjogi tételt kap az akiről bebizonyosodik, hogy könnyű testi sértést követett el.Természetesen a könnyű testi sértés állt, egy ágyra lökésből és egy karmegfogásból, ahol végül is egy kisebb lila folt, keletkezett. Van e esély hogy ezért komolyabban meghurcolják az illetőt , akitől most per pillanat a munkáját is megvonták, mert bevonták az engedélyét! Felháborít hogy egy rendes becsületes emberből, hogy csinálnak bűnözőt!

_Wasp_ 2009.06.29. 17:17

aki jobban tud, minek kérdez? :)

szabist 2009.06.29. 17:06

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, de nem hiszem hogy egy elterezett köpésért cellát kapok. Már az igazságszolgáltatás olyan, hogy gyilkosság alól is felmentik az embert sajnos ..

Egyszerübb ügyekért sulyosabb büntetést kapnak .

Grád András 2009.06.29. 11:53

Tettleges becsületsértés, alapesetben max. egy évig terjed. A helyében meggondolnám. Ha a másik visszaköp, akkor mindkettejüket ítélik el, egy cellában kellemes időtöltés lesz egymás köpködése. :-)

szabist 2009.06.29. 11:33

Tisztelt Szakértő vagy aki válaszol a kérdésemre.Rendkivüli kérdést szeretnék feltenni, habár egy ügyvédnek semi nem rendkivüli. Szeretném megkérdezni, ha leköpök valakit - bocsánat nem tudom másképp fogalmazni - az minek számit? Testi sértés?Köszönöm a választ.

Tibsz 2009.06.27. 17:07

Köszönöm a válaszokat!

Tibsz

ObudaFan 2009.06.26. 12:08

Mivel interneten keresztül aligha lehet az egyébként nem is ismert bizonyítékokat értékelni, nem lehet tudni, hogy mire van esély.

kaméleon 2009.06.25. 23:52

Tibsz, nemrég volt egy ilyen perünk, a kedves, krokodilkönnyekkel síró értelmiségi hölgyet pikk-pakk, két tárgyaláson elítélte a bíró, mert a férjére támadt, aki szintén nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Tanú nem volt, viszonvád igen, a feleségnek volt ügyvédje, a férjnek az sem. Abból az eljárásból nekem úgy tűnt, a bíró egészen jól boldogul a hazugságokkal is, meg az olyan sztereotípiákkal is, hogy csak férfi bánthat nőt. Ettől függetlenül, az ilyen esetekben nincs komoly büntetés. (Sőt, nekem egyenesen komolytalannak tűnik.)

Tibsz 2009.06.25. 21:44

Köszönöm a gyors választ!De lenne még egy kérdésem!Van esélye a hölgynek arra, hogy ejtsék ellene a vádat?

Köszönöm!

Tibsz

ObudaFan 2009.06.25. 21:29

Előállíthatják. Viszonváddal élhet.

Tibsz 2009.06.25. 21:12

Üdvözlet!Válófélben lévő ismerősöm férje, feljelentést tett a neje ellen, miszerint egy családi perpatvar során, megsérült az úja, ami 8 napon belül gyógyult a látlelet szerint! A hölgy, aki "elkövette" a sértést, szintén elment akkor látleletet vetetni, az ő zúzódásait is 8 napon belülire értékelték, Ő viszont nem tett feljelentést! Hozzá kell még tennem, elég "nevetségesnek" tűnik, hogy egy 70kg-os nő, megveri a 110kg-os férjét! A hölgy megkapta az idézést a bíróságtól, de az ügyvédje, szabadságon lesz, a tárgyalás napján.Elmenjen-e egyáltalán, egyedül a tárgyalásra?Ha nem megy el, előállíthatják? Nyerhet egyáltalán a férj? Egyáltalán tehet valamit is a hölgy a férj ellen?

Előre is köszönöm a választ!

Tibsz

ObudaFan 2009.06.08. 12:35

Hidd el, ennyiből igen pontatlan tipp adható csak.

hoppáréka 2009.06.08. 10:30

Akkor újra.....Kérdésem lenne:Adott egy exférj,aki bűntetett előéletű(1év előzetesben,1év 4 hónap felfügesztett börtönbüntetést kapott életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zsarolás alapos büntette miatt.)nem először bántalmazott már,de látleletet csak a legutolsó alkalmával vetettem,mely sérülés 8 napon belül gyógyuló volt.Még aznap feljelentést tettem ellene,zaklatás,és könnyű testi sértés miatt,látleletet csatoltam,tanúkat megneveztem(pártatlan tanúk).Az ügyészség vádat emelt ellene:Zaklatás és könnyű testi sértés elkövetésének alapos gyanúja miatt.Már volt tárgyalás ahol ő nem jelent meg,csak az ügyvédje,akivel közölte a bíró,hogy amennyiben nem gondoskodik ügyfele megjelenéséről,abban az esetben előállítatja.(Külföldön dolgozik)Milyen elmarasztalás,bűntetés várható?

jack4 2009.06.07. 16:25

A sértett állampolgársága nem releváns. Én úgy látom a dátumokból, hogy a második cselekményre a felfüggesztés ideje alatt került sor. Ezért az ujabb ítéletében a bíróság nem szabhat ki felfüggesztett szabadságvesztés büntetést, csak letöltendőt (de más büntetést, pl. pénzbüntetést kiszabhat.) Szerintem az ujabb büntetés kiszabása során már különös visszaesőnek tekintenek ( különös visszaeső az a visszaeső, aki mindkét alkalommal ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekményt követ el). Ez a büntetés kiszabása során súlyosbító körülmény.

offlife 2009.06.07. 14:15

Üdvözletem Mindenkinek!

A történetem a következő: 2007 nyarán "megvertem" az élettársam volt férjét, aki szerb állampolgár. Nyolc napon belül gyógyuló sérülései lettek, a vád, mégis súlyos testi sértés, mert súlyos testi sértés elkövetésére alkalmas helyen keletkeztek ezek az ominózus sérülések. Az ügyészség súlyos testi sértés bűntettének kísérlete vádol.Az elkövetés időpontjában, ill. a vádemelés időpontjában egy másik ügy, de szintén súlyos testi sértés miatt 2006.11-hóban hozott ítélet alapján 6 hónap börtönbüntetésem 2 évre függesztését töltöttem.Ez a felfüggesztett 2008. novemberében járt le...

Súlyosbítja-e az ítéletet az a tény, hogy a sértett nem magyar állampolgár?Ha a tárgyalás 2009-ben lesz, befolyásolhatja-e ezt az ügyet a tavaly lejárt felfüggesztett?Mire számíthatok?

Köszönöm előre is!

donpepe9 2009.06.06. 08:54

köszi

jack4 2009.06.05. 15:52

Donpepe9-nek: Ha felszóllítás ellenére is bent marad a lakásban és nem távozik, megvalósítja a magánlaksértést. Ha a felhívás ellenére, illetve a kivezetés kísérlete ellenére erőszakkal bent marad, szerintem a vétségi alakzat valósul meg. Magánindítványt lehet tenni 30 napon belül ellene.

hoppáréka 2009.06.05. 13:34

Kérdésem lenne:Adott egy exférj,aki bűntetett előéletű(1év előzetesben,1év 4 hónap felfügesztett börtönbüntetést kapott életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zsarolás alapos büntette miatt.)nem először bántalmazott már,de látleletet csak a legutolsó alkalmával vetettem,mely sérülés 8 napon belül gyógyuló volt.Még aznap feljelentést tettem ellene,zaklatás,és könnyű testi sértés miatt,látleletet csatoltam,tanúkat megneveztem(pártatlan tanúk).Az ügyészség vádat emelt ellene:Zaklatás és könnyű testi sértés elkövetésének alapos gyanúja miatt.Már volt tárgyalás ahol ő nem jelent meg,csak az ügyvédje,akivel közölte a bíró,hogy amennyiben nem gondoskodik ügyfele megjelenéséről,abban az esetben előállítatja.(Külföldön dolgozik)Milyen elmarasztalás,bűntetés várható?

donpepe9 2009.06.05. 13:02

A következő a problémám egy barátnőm felhívott nemrég hogy segítsek mert a volt élettársa nála van nem akar távozni a házból a kisgyereket már el kellett vinni othonról én odamentem és hangos szóváltások közepette megpróbáltam kivezetni mire ő az ujjamba harapott,a sapkájával feszítettem szét a száját hogy elengedje az ujjamat,,meg nem ütöttem!!! Mivel tudta hogy már kétszer voltam könnyű testi sértés miatt elmarasztalva feljelentést tett persze én is.A rendőr azt mondta hogy nem hivatkozhat a hölgy magánlaksértésre mert a volt é.t.-nek bejárása volt oda de én ezt úgy tudom ha valakit távozásra szólítanak fel és nem teszi az ugyancsak magánlaksértést követ el.

ObudaFan 2009.06.03. 21:22

Nincs mit.

Asztallap 2009.06.03. 01:04

Köszi a választ, úgy legyen!

ObudaFan 2009.06.02. 14:39

Kap egy nagyobb pénzbüntetést.

Asztallap 2009.06.01. 23:13

Sziasztok,

Az én esetem: tegnap történt. Összejöttem már régebben egy lánnyal, aki sajnos még férjnél van, válik, vagyonközösség, stb. nincs, csak a férj nem veszi könnyedén az ügyet. Már egy ideje fenyeget, rágalmaz, stb. Tegnap történt, hogy egy két barátommal hármasban vacsoráztunk egy étteremben. A srác pont arra járt, bejött, és kihívott, hogy "mondjon nekem valamit". Kint pedig 2 mondat után alattomosan az arcomba ütött. Védtem szerencsére, de egy véraláfutás így is lett. Látlelet azonnal megvolt, rendőrségen 2 órán belül bejelentettem. Indítéka van... Konkrétan azt, hogy ki kezdte, látták, de ismeretlenek, nincs tanu (a barátaim nem látták a konkrét esetet, csak azt, hogy kimegyek a sráccal, majd így jövök vissza). Van esélye, hogy elmeszelik az elkövetőt? Ja, és vele volt a halálra rémült 4 éves kislánya, aki éppen nála volt, és végignézte az egészet :( És ha elmeszelik, nyerhető egy polgári per, mert hát mégis hülyén nézett ki a dolog... Köszi a választ!!!

ObudaFan 2009.03.01. 15:10

Nincs mit.

a-a-m 2009.03.01. 14:02

Az elkövető ismert, a testvére.Köszönöm a választ ObudaFan.

ObudaFan 2009.03.01. 13:01

30 nap attól a naptól, hogy a sértett az elkövető kilétéről tudomást szerzett.

a-a-m 2009.03.01. 12:40

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy könnyű testi sértés esetén (rendőrök kijöttek, látlelet is van) meddig lehet megtenni a feljelentést? 30 nap, vagy több? Van valami elévülési ideje?Előre is köszönet a válaszért!

afonyalekvar 2006.08.16. 13:06

Szia Obudafan!

Köszönöm a magyarázatot!

ObudaFan 2006.08.15. 20:39

Az ügyész az ügy körülményeinek, így különösen a terhelt személyének és az elkövetett bûncselekménynek figyelembevételével a vádiratban indítványozhatja az ügy nyilvános ülésen való elbírálását, ha a terhelt

Az ügyész az ügy nyilvános ülésen való elbírálására vonatkozó indítványát nem vonhatja vissza. Ha az ügyész az ülés eredményéhez képest úgy látja, hogy a vádlott súlyosabb bûncselekményben bûnös, vagy más bûncselekményben is bûnös, indítványozza az ügy tárgyalásra utalását.

afonyalekvar 2006.08.15. 20:37

MINDENKITÕL ELNÉZÉST KÉREK, TECHNIKAI GONDOK OKOZTÁK EZT A HOZZÁSZÓLÁS-DEGENERÁCIÓT ...

Még egyszer bocs.

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Szia.

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Szia.

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:35

Szia.

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:34

Szia.

Nick Name!

Az ittas járművezetéssel kapcsolatos bűncs-ben nyomozni valóban az elkövetés helye a főszabály (ill. az elkövető lakóhelye).

Én azonban úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fog, az központi.

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:31

Szia.

Ne vedd készpénznek, de én úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fogsz, az központi.

(Ez különbözik az erkölcsitől, ami kristálytiszta marad, ha pénzbüntit kapsz.)

Ha nem így van, majd Nick Name kijavít :)

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

A segítséget előre is köszi :)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:31

Szia.

Ne vedd készpénznek, de én úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fogsz, az központi.

(Ez különbözik az erkölcsitől, ami kristálytiszta marad, ha pénzbüntit kapsz.)

Ha nem így van, majd Nick Name kijavít :)

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

A segítséget előre is köszi :)

afonyalekvar 2006.08.15. 20:30

Szia.

Ne vedd készpénznek, de én úgy tudom, hogy a bűnügyi nyilvántartás, amiben szerepelni fogsz, az központi.

(Ez különbözik az erkölcsitől, ami kristálytiszta marad, ha pénzbüntit kapsz.)

Ha nem így van, majd Nick Name kijavít :)

Hogy működik a tárgyalásról lemondás jogintézménye?

Elegendő a beismerés és akkor ahhoz kapcsolódik a Btk.-ban szabályozott enyhébb büntetési tétel? Az elkövető választhat, vagy kell ehhez a hatóság elfogadása is?

(Csak azért kérdem, mert pl. ebben az esetben 3 évig terjedő sz. vesztés helyett -> 6 hónapig terjedő sz. vesztés lenne a maximum)

ObudaFan 2006.08.02. 18:00

Igen, akkor később is lehet magánindítványt tenni.

drazse 2006.08.02. 10:22

Nincs magánindítvány, mivel a rendőrség minősítése szerint a cselekmény súlyos ts és egyébként is a kórház jelentése alapján indult az eljárás. Gondolom, ha a rendőrség tisztázza a körülményeket, akkor a magánindítványt később is beszerezheti...A provokálás azért is fontos körülmény, mert egyébként nem verekedős a kölyök, azt gyanítjuk, hogy jól felhúzták az agyát.

Nagyon köszönöm a véleményeket, sokat segített, eddig a sötétben tapogatóztunk.

ObudaFan 2006.08.01. 21:10

Azért az "egyetemi kirúgás" nem olyan biztos. Persze a büntetőeljárásról az ügyész, illetve a bíróság is értesíthati az egyetemet, csak - tapasztalatom szerint - azért messze nem mindig bíbelődnek ezzel. Ha bíbelődnek, akkor sem feltétlenül a legsúlyosabb szankció lesz a fegyelmi szankció.Azt, hogy beismerjen, vagy ne, így neten keresztül aligha fogja tudni bárki megmondani. Az ügyben őt védő ügyvéd első feladata lesz felmérni azt, mire lehetnek tanúk, azok mit láthattak. Persze a nyomozati szakban a védő még a tanúk kihallgatásán nem vehet részt, és ezek jegyzőkönyvébe sem tekinthet be, de azért következtetéseket le lehet vonni abból is, amit a terhelt a védőjével meg tud osztani.Az, hogy provokálták, enyhítő körülménynek is számíthat, ha olyan dolgokkal provokálták, ami miatt a közfelfogás szerint az ilyen elégtétel vétele nem annyira súlyos. HA viszont valamilyen kicsinyes bosszúról van szó, akkor még inkább súlyosító. Hogy érdemes-e előhozakodni vele, azt is a védő fogja látni, ha minden apró részletet a terhelt elmond neki.Abban a kérdésben, hogy bemártsa-e a többit - az emberi szempontokon, a barátok hozzáállásán kívül - azt kell figyelembe venni, hogy ha az orrtörést nem a terhelt okozta, akkor legfeljebb magánindítványos bűncselekményt követett el, viszont - ha jól értem - magánindítvány nincs, tehát fel kell menteni. Ugyanakkor vigyázni kell ezzel, mert egy esetleges hamisnak bizonyuló váddal csak még nagyobb bajba kerül.

drazse 2006.08.01. 16:47

Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél. Keresünk egy ügyvédet és reménykedünk...

Kovács_Béla_Sándor 2006.08.01. 16:00

A büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés. A bíróság a büntetés kiszabásakor az eset összes körülményét mérlegeli. Konkrét pertaktikát ajánlani itt nemigen tudunk, ahhoz meg kellene keresni személyesen egy ügyvédet. A beismerés valóban enyhítő körülmény, de öngól, ha egyébként esetleg a cselekmény nem lenne bizonyítható. Ahhoz mindenesetre ragaszkodjon, hogy az orrcsonttörést - tehát a 8 napon túl gyógyuló sérülést nem ő okozta. Arról nem kell feltétlenül tudnia, hogy akkor ki - különösen, ha erre amúgy sincsenek bizonyítékai.

Nem kizárt a pénzbüntetés sem.

drazse 2006.08.01. 13:31

Igen, sajnos nem az.

Kovács_Béla_Sándor 2006.08.01. 12:57

Az orrcsonttörés már nem könyű testi sértés.

drazse 2006.08.01. 10:47

Sziasztok!

Az alábbi ügyben kérem a segítségeteket: öcsém elsőéves egyetemista, haverjaival szórakozott egy bulihelyen. Teljesen ismeretlen fiatalok többször provokálták, kötözködtek. Ennek hatására az egyiket annak haverjai előtt lefejelte, de a fiú utána még ott mászkált a szórakozóhelyen. Ezután érkeztek öcsém barátai akik már nem tanúk előtt verték meg a provokálót, öcsém akkor már nem volt ott, nem is látta. Most érkezett az idézés a rendőrségtől: a fiú orrcsonttöréssel került kórházba, az orvosok pedig hivatalból jelentették. Kérdésem: a haverok veréséről a rendőrség nem tud, pillanatnyilag úgy tudják, hogy ő verte csak a gyereket, mivel a sértett haverjai csak öcsémet nevezték meg elkövetőnek.

3.A rendőrségen beismerésre próbálták rábeszélni és az egyetemi kirúgással is fenyegették. Öcsém eddig arra hivatkozottt, hogy nem emlékszik. Beismerés esetén mi történik?4. Muszáj magára vállalni a többiek tettét?5. Megúszhatja-e próbára bocsátással?6. A provokálás nem számít enyhítő körülménynek?7. Ha négyen összeállnak, akkor bárkire bármit rá lehet fogni?8. Hogy tudunk kimászni ebből...

Előre is köszönöm a válaszokat.

Pjotr 2006.08.01. 08:55

Ja, én is ezt mondtam, (akartam) :)

ObudaFan 2006.07.31. 17:29

Ha viszont idézik és nem jelenik meg, akkor elővezetik, megbírságolják és a költségek megtérítésére kötelezik. Ha megjelenik és nem mond igazat, akkor meg bűncselekményt követ el. Ha idézik , menjen el, ha nem, akkor persze nem kell firtatni.

Pjotr 2006.07.31. 12:08

Ha idézik...., de ha nem és senki más nem látta, akkor minek belekeverni, legalább nem kell hazudnia...

leslie22 2006.07.31. 10:55

csak engem ideztek be,ugy van irva a levelben "bizonyitas vegett"! tanukrol meg ilyesmik,egy szo sincs. meg azt sem irjak az idezesben,hogy mi a kovetkezmeny, ha el sem megyek! csak annyit irnak,ha a feljelento nem jon el,akkor lezartnak tekkintik az ugyet. amugy koszi a valaszokat!

Kovács_Béla_Sándor 2006.07.31. 08:41

Meg sem jelenne?! Az azért elég meredek, ha tanúként idézik.

Pjotr 2006.07.31. 08:13

Ha ténlyeg senki más nem látta a pofont, akkor jobb lenne, ha a barátnőd meg sem jelenne, te azt állítod, hogy nem ütötted meg, ő meg azt, hogy megütötted, bizonyíték nincs (elvileg) ennyi az ügy.Egy állítás, egy tagadás = 0.

Kovács_Béla_Sándor 2006.07.30. 05:58

Büntetőügyben a vádlónak kell bizonyítania.

leslie22 2006.07.30. 03:29

Üdv.Én egy 30 éves fiatalember vagyok, és az volna a sztorim,hogy idös szomszédommal a lépcsőházban összevitatkoztunk, mert állandóan hangos nála a tévé és a rádio. (ez már három éve megy) Már többször szoltam neki,de mindig neki állt feljebb. Söt még anyázik is,pedig szegény már 6 éve elhunyt. Szoval a vita hevében kapott egy pofont,mire feljelentett. Pár napja kaptam meg az idézést a feljelentéssel, aminek a fele sem igaz! (pl.: már nem az első eset,hogy megütöttem és két esetben rendőri intézkedés történt) Igaz volt kint a rendőrség egyszer, de akkor azért mert ő egy bottal beverte az ablakomat! Az ominozus esetnél csak a barátnőm volt jelen! A kérdésem,hogy mire számitsak a meghallgatáson,elmarasztalhatnak-e, stb..:

pocak 2006.06.27. 08:45

Még a legelső tárgyalás előtt egy békéltető meghallgatás lesz, nem bíró, hanem ülnök jelenlétében.Ennek pont az a célja, hogy kibékítsék a feleket, a vádlott tanúsítson őszinte megbánást, a magánvádló pedig lehetőleg ejtse a vádat, és ne legyen belőle bírósági eljárás.Úgyis túl sok az ügy.

Ominozia 2006.06.23. 00:08

mail ment

Kovács_Béla_Sándor 2006.06.22. 23:15

Nem, nem ennyi. A könnyű testi sértés akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható. Ám első bűncselekményként, fiatalkorú - csaknem gyerek - elkövetőre ezt aligha szabják ki. Márcsak azért se, mert azt a törvény csak akkor engedi meg, ha "a büntetés célja másképp nem biztosítható".Tessék őszinte megbánást tanúsítani, és akkor kinéz egy próbárabocsátás.

Megkérdezhetem, miben állt az a nyolc napon belül gyógyuló? Hámsérülés, felrepedt szemöldök, berepedt fül?

Ominozia 2006.06.22. 22:52

Ez most így komoly? "Ennyi?"

Kovács_Béla_Sándor 2006.06.22. 21:15

Három hónapig nem mehetsz diszkóba.

Ominozia 2006.06.22. 19:24

Az lenne a kérdésem hogy könnyű testi sértésért büntetlen előélettel 15.életévemmel milyen büntetésre számíthatok?

boncmiszter 2005.06.10. 15:24

Kedves Nick Name és Zoltán György!

köszönöm a választ és további minden jót kívánok!

tisztelettel: boncmiszter

Nick Name 2005.06.07. 19:40

Főszabály az elkövetés helye, de lehet a terhelt lakóhelye is az illetékességet megalapozó körülmény. Pont ittas vezetésnél elő is szokott fordulni.

Zoltán György 2005.06.06. 18:05

Az én esetemben, az volt illetékes amelyik területén történt az esemény.

De lelkileg annyira megviselt, hogy még mindíg nem voltam "rabosításon", pedig háromszor erőt vettem magamon és elmentem, de egy óra várakozás után eljöttem...

Erre még tavaly kellett volna elmennen.Azóta többször is találkoztam és beszélgettem a hivatalos közegekkel, de nem tették szóvá :-))

boncmiszter 2005.06.06. 16:34

Kedves fórumozók!

kérlek válaszoljatok az egyel lejjebb feltett kérdésre!

előre is köszönöm!

tisztelettel: boncmiszter

boncmiszter 2005.05.25. 17:07

Kedves Nick Name!

még egy kérdésem lenne a nyilvántartásba vétellel kapcsolatban.utána ígérem nem zavarlak többször:-) .budapesten van az állandó lakcímem, ott is lakom.az ittas vezetést és testi sértést komárom-esztergom megyében követtem el, továbbá itt tettem vallomást is.kérdésem a következő:melyik rendőrség illetékes ilyenkor?( a lakcím szerinti vagy az, amelynek területén történt a bűncselekmény?)

én arra gondolok, hogy az elkövetés helye szerint illetékes rendőrkapitányság fog nyilvántartásba venni.

előre is köszönöm a választ!

sziatok!

boncmiszter 2005.05.23. 10:46

Kedves Nick Name!

köszönöm a gyors választ!további minden jót kívánok!

tisztelettel: boncmiszter

Nick Name 2005.05.21. 18:35

Szívesen!

boncmiszter 2005.05.21. 13:44

kedves Nick Name!

köszönöm a gyors választ!miután leírtam az esetet, nekem is eszembe jutott, hogy ez ittas vezetés.bocs, hogy ebben a topicban zavartalak vele!valóban nehéz lett volna tagadni az ittas vezetést,vérvizsgálatnál úgy is minden kiderül.továbbá a rendőröket és a mentőt is én hívtam ki, kérdésükre elismertem, hogy fogyasztottam alkoholt(ezt ismét nehéz lett volna tagadni).a vallomásomat nem kívánom visszavonni, a tényekkel alátámasztott váddal szemben ez mit sem érne.az alkoholszintem hál' Istennek nem éri el a 3 ezreléket.annak külön örülök, hogy az erkölcsi bizonyítványba nem kerül bele a büntetésem.még két kérdésem van:1.a nyilvántartásba vétel(rabosítás) esetén ujjlenyomatvételre és fényképezésre(biometrikus azonosítók) lehet számítani vagy csak az adataimat veszik fel?2.a rendőrség/ügyészség hivatalból értesíti a munkáltató IM-t /egyetemet arról, hogy büntetést kaptam?(megkérdezték, hol dolgozom, mennyit keresek, de szerintem ez a büntetés mértékének megállapításához szükséges info.)

még egyszer köszönöm a választ!

tisztelettel: boncmiszter

Nick Name 2005.05.20. 21:09

Ez nem könnyű testi sértéssel kapcsolatos probléma, hanem az ittas vezetéssel. Ha csak simán lemeszelnek, ugyanaz a minősítés.A kérdéseidre a válaszaim:

boncmiszter 2005.05.20. 20:45

sziatok!

könnyű testi sértéssel kapcsolatos problémám van, kérlek segítsetek!ittas vezetéssel egybekötve okoztam könnyű testi sértést.a sértett a mellettem utazó barátnőm.az alkoholszintem elég jelentős volt, gyorshajtást nem állapítottak meg a helyszínelés során.a vérvétel rendben lezajott.másnap teljes, részletes beismerő vallomást tettem(ügyvéd nélkül) s éltem a tárgyalásról való lemondás jogával.kérdéseim a következők:1.véleményetek szerint mit kaphatok ezért?2.a teljes beismerő vallomás és a tárgyalásról való lemondás enyhítő körülmény?(a büntetés kiszabását előnyösen befolyásolja?)3.én pénzbírságra számítok, ha ezt kapom nyilvántartásba vesznek, mint bűnelkövetőt?4.IM-munkahelyem van, az említett priusz miatt elbocsáthatnak?(erkölcsi bizonyítványba esetleg bekerül?)5.levelezőn jogra járok (I. éves vagyok, ezért kérdezek ilyeneket), az egyetemről a büntetés miatt kirúghatnak?

előre is köszönöm a választ!köszönettel: boncmiszter

Nick Name 2005.05.19. 15:22

"bár tanú hiányában nem fogják elmarasztalni."

Nagyon sok erre hivatkozó, magabiztos emberkét láttam már hirtelen másfél métert összemenni. Nagyon sok cselekményt - pl. típusosan rablást, nemi bűncselekményeket - általában nem közönség előtt szoktak elkövetni, a legtöbbször a sértetten kívül nincs is más tanú, mégis van elítélés. Ha életszerű az elmondásod, friss a látleleted, gyors a feljelentés, simán el fogják kaszálni a doktor urat, annál is inkább, mert ha korábban nem is ismerted, akkor mi érdeked lenne az igazolt sérüléseid rákenése?

Azt meg nem is értem, mi az, hogy nem jött el arra hivatkozással, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Remélem, a bíró már intézkedett az elővezetéséről.

pöcike 2005.05.19. 09:12

Sziasztok!Márciusban a lépcsőházunkban tartottam a liftet,mert telepakoltuk a párommal.Szokásos vasárnapi cuccolás volt a szülőktől.Persze még be is vásároltam így aztán szép nagyra nőtt a csomaghalmaz. Szóval tartottam aliftet,mert nem volt parkolóhely és a párom elment keresni. Közben hívták a liftet. Mérlegeltem a helyzetet és mivel a nyolcadikkra való felérést és egyedüli kipakolást hosszabbnak ítéltem meg mint a párom megvárását, ezért maradtam. Aztám halottam, hogy valaki jön lefelé. Még elnézést is akartam kérni, de már landoltam is a szemben lévő falon. Aztán a szokásos szitkozódás következett, majd kaptam egy pofont is , melytől észhez tértem. Korábbi állkapocstörésemtől felbuzdulva nekimentem az úriembernek és további szitkozódások következtében elkergettem. Kórház, feljelentés megtörtént. Mivel sikerült beazonosítani,így személyre szóló feljelentést tettem. Egy orvosról van szó, aki ráadásul egy emelettel alattunk lakik. A bíróságon nem jelent meg azzal az indokkal, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. én viszont kértem az ügy folytatását, bár tanú hiányában nem fogják elmarasztalni.Keresem a kiskapukat! Segítsetek, hogy bűntetlenül ne úszhassa meg. Tudtommal az orvosok az emberi élet megmentésére és védelmére teszik le az esküjüket. Vagy már nem így van?

Nick Name 2004.06.29. 15:22

Hát ez bizony garázdaság, mert ha jól látom, olyan helyen történt, ahol megvolt a mások általi észlelhetőség objektív lehetősége. Ha nem tudod rászorítani a rendőrséget, hogy hivatalból teljesítse a kötelességét, akkor írhatsz feljelentást, ha a akarsz.

A felejelnetés elvileg az eljárás megindulásához szükséges adatokat kell, hogy tartalmazza, nem szükséges teljes részletességgel. Az viszont tűnjön ki belőle, hogy hol, mikor, mi történt. Mi volt az elkövetési magatartás, milyen sérüléseket szenvedtél. Vigyázz, mert ha valamit kihagysz, akkor az orrod alá fogják dörgölni, hogy a feljelentésben nem szerepel, viszont elég mindent röviden, utalásszerűen leírni.

Természetesen jó az a tanú is, akinek az elkövető elmondta a történteket (ezt hívják közvetett tanúnak).

Neked mindenképpen jobb, ha a rendőrök indítanak eljárást (illeték, eljárási pozíció stb.) szempontjából, ráadásul a könnyű testi sértés miatti büntetőigényedet ott is érvényesítheted is. Legfőképp meg az általad írtak alapján az tűnik törvényesnek.

kisssne 2004.06.29. 14:45

Az eset röviden:Az illető hölgy férje, évekkel ezelőtt az én barátom volt. Nem tudja elviselni, hogy a férjének előtte is voltak kapcsolatai, így akiről tud azt folyamatosan zaklatja. Nekem már 4-szer nekem jött, úgy szedték le rólam.Most azzal telt be a pohár, hogy először bemászott a házunkba, majd ott elkezdett a festőkkel ordibálni, majd kivette a kulcsot a zárból és elrohant. Szóltak nekem telefonon hogy mi történ, odamentem, és akkor jött vissza ő is. A ház előtt, mielőtt beléptem volna nekemeset, ütött, lelökött a földre majd ott rúgdosott. És aztán elrohant, de a kerékpárját otthagyta a ház előtt. Utána jöttek a rendőrök, elmondtam nekik mindent. Este még odajött a házhoz és üvöltözött, hogy rámgyújtja a házat, és sajnálja hogy nem ölt meg délután, és hogy k..va vagyok, meg az anyám és a nagyanyám is.Kb ennyi a történet.Most a pszichiátrián van, ez persze nem tudom, hogy az ügy szempontjábol jelent-e valamit.

szajbertattila 2004.06.29. 09:06

írd le itt az estet, hipotetkus tanácsadásnak nincs értelme ... ki ez az ember, volt vele valamilyen kapcsoltod korábban?

amúgy írod, hogy beteg emberről van szó - ha tényleg elmebeteg, az büntethetőséget kizáró ok. Neked kell érezned, hogy ehhez képest megéri e egy könnyű testi sértés miatt erőlködni ...

kisssne 2004.06.29. 08:56

Megpróbálkozom megint a rendőrséggel.A korábbi kérdéseimben kapcsolatban van valami álláspont.Mennyire legyen részletes a feljelentés?Jó e az a tanú, akinek mindent bevalott a támadó?Ha a rendőrök ragaszkodnak az eredeti álláspontjukhoz tegyek feljelentést vagy jobb ha ők indítanak nyomozást garádzaság miatt?

Nick Name 2004.06.28. 15:43

Akkor vagy szándékosan félretájékoztattak, vagy - inkább ez a valószínű - ennyire hiányos a jogi tudásuk. Javaslom, sürgősen érdeklődd meg, elrendelték-e a nyomozást garázdaság miatt. Ha az eset nyilvánosan helyen történt, akkor ez nehezen kerülhető el.

kisssne 2004.06.28. 14:32

Pedig a rendőrség úgy tájékoztatott, hogy ha magánvádas eljárás lesz, nekik nem kell eljárniuk. Direkt rá is kérdeztem, (mert úgy tünt hogy le akarnak beszélni a feljelentésről). Ekkor mondták azt, hogy nekik jobb ha feljelentést teszek, mert akkor részükről lezárva az ügy. De ha nem, akkor nekik kell eljárni garázdaság miatt.

Nick Name 2004.06.28. 14:11

Itt valami nagyon nem stimmel. Olyan nincs, hogy akkor indul eljárás garázdaság miatt, ha a könnyű testi sértés miatt nincs feljelentés. Ha garázdaság történt, akkor a rendőrség hivatalból köteles eljárást indítani, feljelentéstől függetlenül. Ekkor pedig semmiféle külön feljelentést nem kell tenni, elég a tanúkihallgatáson úgy nyilatkozni, hogy könnyű testi sértés miatt IS kéred az elkövető megbüntetését.

kisssne 2004.06.28. 09:33

Látleletet vetettem még aznap, a rendőrök vittek el az orvoshoz.A rendőrség azt mondta, hogy menjek be a bíróságra és tegyek ott feljelentést. Bementem. Ott mondták vegyek 5000 Ft illetékbélyeget, írjam meg 3 példányban a fejlelentést és 30 napon belül adjam be.Tanúm olyan van, akinek a támadó beismert mindent. Az lehet, hogy kevés?A támadás előtt bemászott a házamba, erre viszont 3 szemtanú is van.Persze az illető azt állítja, hogy én támadtam rá ( a saját hazam előtt).Ráadásul este megvárt a ház előtt és fenyegetőzött, hogy megöl, rámgyújtja a házat. Erre is van tanum.A dologhoz hozzá tartozik még az is, hogy őt rá 2 napra bevitték a pszichiátriára, mert ön és közveszélyes.Mennyire legyen részletes a feljelentés? A tanú is írja le benne, hogy ő mit tud?Beleírjam azt is, hogy 2 nap múlva őt elvitték a mentők?A rendőrségen még annyit modtak, hogyha nem teszek feljelentést, nekik hivatalbol el kell járni garázdaság miatt.Mi a jobb, ha teszek feljelentést, vagy ha várom, hogy a rendőrség tegye a dolgát???

szajbertattila 2004.06.25. 14:42

csináltass egy látlelet a sérülésről (lehetőleg azonnal kellett volna), gondoskodj tanúkról - írd le úgy az esetet, hogy kitűnjön belőle mi történt, de az is elég, ha bemész az illetékes kapitányságra, és ott felvesznek a magánindítványról egy jegszőkönyvet. Ha nincs kedved várni, akkor írd le az esetet két példányban, és add le az egyiket, a másikra meg kérj egy aláírást, hogy átvették. Ezzel az ügy elindult, majd kivizsgálják.

Ha nincs tanúd, és a látlelet se vetted fel rögtön, akkor nyugodj bele a dologba, mert nem sok az esélyed ...

kisssne 2004.06.25. 11:44

Semmi köze.

igen? 2004.06.25. 11:01

Megkérdezhetem, hogy van-e ennek valami köze a másik témában felvetett (gyermekelhelyezés) kérdéséhez?

kisssne 2004.06.25. 09:23

Üdvözlök Mindenkit!

Könnyű testi sértés miatt szeretnék feljelentést tenni a bíróságon. Úgy tájékoztattak, hogy 30 napon belül írásban adja be a feljelentésemet.

Eddig még szerencsére nem volt ilyen ügyem, így fogalmam sincs, hogy mit kell ilyenkor tennem.

Mennyire részletesen kell leírnom a történetet, a sérüléseket, stb.

Ügyvédere nem nagyon van pénzem.

Kérem, ha valaki tudna segíteni a problémámon a kisssne@freemail.hu címen keressen meg.

Köszönöm!