Mire számíthatok?Súlyos testi sértésforrás főoldal vissza

Öreg Tölgy 2017.06.27. 05:37

"De ha te összetöröd a telefonját, akkor az vagy önbíráskodás vagy garázdaság."

Továbbá költségvetési csalás vagy természetkárosítás bűntette. Annyira legalábbis, mint önbíráskodás és garázdaság.

Ez a topic nagyon elment, helyretenni is sok lenne. A kérdésre visszatérve: ráesni valakire nem bűncselekmény (hacsak nem szándékos ugrik a fekvő emberre, mint egy pankrátor). Gondolom, nem is ez lesz a sztori. Amíg azt nem tudjuk, mi a megalapozott gyanú, addig legfeljebb elméletileg lehet annyit mondani, hogy legrosszabb esetben lehet egy súlyos testi sértés, nagy valószínűséggel pénzbüntetés-próba, de ez is nagyon távoli még.

gergenyi 2017.06.26. 23:05

Az új PTK:"Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges"Elkészítéséhez és felhasználásához együtt.Ha ő felvételt készít, de nem használja fel, akkor nem sértett törvényt. De ha te elveszed a telefonját, akkor te igen.Ha felvételt készít és bizonyítékként mutatja be a bíróságon, azt megteheti és nem sért törvényt.De ha te összetöröd a telefonját, akkor az vagy önbíráskodás vagy garázdaság.

Bár megkérdeztél minket, de mintha nem érdekelne amit itt páran írunk. És azt írogatod, hogy te nem vagy hibás.Csak sajnos a bíróság nem azt látja amit te.

r_gyemant 2017.06.26. 07:53

Azért volt jogtalan, mert szándékos provokáció után történt és annak érdekében, hogy egy folyamatban lévő gyermekelhelyezési pert megnyerjen ellenem. És értem én hogy az a saját ingatlanja, de én ott élek életvitelszerűen amióta odaköltöztünk 6,5 év, csak éppen nem akart bejelenteni oda. Úgy gondolom meg van a jogom hozzá, hogy ne készítsen rólam felvételt, attól mert az az ő ingatlana nincs joga felvételeket készíteni rólam, főleg nem a bíróság részére.

r_gyemant 2017.06.26. 07:49

A következőket tudtam meg. Az eset ugye szombaton este vasárnap hajnalban volt. Ő hétfőn elment orvoshoz, de nem jelölt meg engem mint tettest, csupán ellátást kért(Amúgy pedig én nem is tettem vele semmit, állítása szerint ráestem, de ez nem történt meg). Mint kiderült a papírból csak két bordája repedt és 4 hét a gyógyulási ideje. Legalábbis az orvosi papíron ez volt. A valóságban pedig semmi nem látszódik rajta, sőt olyan tevékenységeket végez, mintha semmi baja nem lenne. Például a hasán alszik.Az én feljelentésemet, pedig átadta a rendőrség a bíróság részére.Az ő feljelentését még mindig nem kézbesítette a rendőrség, így nem tudom mi van a feljelentésében, amit elvileg szerdán adott be. A kár kb 47.000 Ft a telefon nem ment tönkre csak a kijelzője törött össze. Még ahhoz sem voltam elég erős, hogy teljesen tönkre tegyem. Még mindig nem tudom mire számíthatok, de gondolom valamikor már csak kapok majd valamilyen papírt.

gergenyi 2017.06.24. 19:26

Miért gondolod, hogy jogtalan volt a felvétel készítése a saját ingatlanban?A felvétel készítése bizonyítékként nem tilos, ebből még baja se lenne. De összetörni a telefonját már az. Gondolom nem kis értékű telefon volt.Ez olyan önbíráskodásnak néz ki.De ha feljelentett, akkor lehet rosszabb is. Tudod már miket írt a feljelentésben?

r_gyemant 2017.06.21. 11:52

Az értéktárgy nem nála volt, hanem a közös háztartásunk üveg asztalán. Látszódott, hogy jogtalan felvételt készített rólam. A telefon után nyúltam, hogy tönkre tegyem, és ő nyúlt hozzám.

Próbáltam egyezkedni vele, de nem akart, egyszerűen sakkban akar tartani ezzel a feljelentéssel is.És értem én hogy joga van megvédeni a telefonját, de ha nem készít rólam felvételt, akkor hozzá sem nyúlok a telefonjához, hanem megyek tovább az ajtóhoz.

Ráadásul azt nem írtam le, hogy ő volt aki kiprovokálta az egész helyzetet azzal, hogy az én számítógépemről törölt le adatokat. Szóval ez nem ilyen egyszerű, nem érzem magam bűnösnek.

És ami még kiderült, habár nem tudom mennyire igaz vagy nem, mert felperes folyamatosan félrevezet, hogy elvileg azt írta ráestem és úgy repedt meg a bordája.

[anett] 2017.06.20. 13:46

r_gyemant úgy tudom, ha a nála lévő értéktárgyát el akarod venni (ez most lopás vagy tönkretétel), és ő védi, akkor te megtámadod őt és ő jogosan védekezik. Persze be kell tartani az arányosság elvét, tehát nem ölhet meg, de joga van megvédenie a tulajdonát.Ha így ő 8 napon túli sérülést szenvedett, akkor szerintem nagy bajban vagy.Ahogy írták helyesen, ha az orvosnál megadta a neved, akkor hivatalból ők is feljelentenek, de ha meg nem adta meg, akkor nem indul automatikusan.Kérdezd meg megnevezett-e.Persze lényegtelen, mert ha a feljelentéséhez csatolta a látleletet, akkor annyi.Én a helyedben megpróbálnék egyezkedni vele. Visszavonod a feljelentésed, ha ő is, meg bocsánatkérés, esetleg kártalanítás.Elmondásod alapján neked van nagyobb vesztenivalód.

alfateam 2017.06.19. 10:07

„ hogy rendeljenek ki orvosszakértőt,”aki megállapítja, ha egy 80 kg-os ember beletérdel egy 60 kilós mellkasába valószínű bordatörés lesz a következménye...

ajsaMK 2017.06.19. 09:14

Amit még érdemes tudni, a bordatörést elég gyakran "elnézik". Ha indul emiatt eljárás, és a rendőrség magától nem teszi, indítványozd, hogy rendeljenek ki orvosszakértőt, sőt, az vonjon be radiológus szakkonzulenst, aki a röntgen felvételeket utólag átnézi és értékeli, hogy valóban keletkezett-e akkor bordatörés.

r_gyemant 2017.06.18. 14:18

és igazad van, bocsánat megnyugszom, csak ez az egész helyzet annyira megvisel, mert ráadásul ezt még a gyermekelhelyezési perhez is fel akarja használni, hogy én mennyire erőszakos vagyok... pedig igen béketűrő nő vagyok, az ő megcsalásait is 10 éven keresztül tűrtem.

r_gyemant 2017.06.18. 14:07

Vadsuhanc nagyon jól látod a helyzetet. Szerintem nem nevezett meg, hogy én követtem ezt el ellene. Így akkor ellenem nem fognak eljárást indítani, viszont orvosnál volt, papírja is van szerintem (eléggé manipulatív ember), mert 1 hónap míg meg kell tennie az ügyemben a vallomását. De ugye 1 hónap múlva én már sehogyan sem bizonyíthatom, hogy az az orvosi papír nem valós.És szerintem ezt akarja kihasználni. Ráadásul állítása szerint én támadtam rá, ami szintén nem igaz, ugyanis az ügyben én a telefonját akartam tönkre tenni, és ő volt aki lefogott. És elvileg ekkor keletkeztek a sérülései, hogy hogyan azt nem tudom, mert én nem támadtam rá.

Vadsuhanc 2017.06.18. 12:46

r_gyemant

ajsaMK helyesen írta le a folyamatot, annyit tennék hozzá, hogy eljárás csak akkor indul ellened hivatalból, - persze ha volt orvosnál a párod - ha az elsődleges orvosi vélemény megállapítja, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyuló és megnevez Téged, hogy a sérülést Te okoztad!

Pld. azt mondja elesett kerékpárral már nehezebb a bizonyítás, hogy megverted......

Ne kérj semmit most marad csendben. Amennyiben eljárás fog indulni ellened, akkor írj ide. ( idéznek )

Azt sem tartom kizártnak, hogy a párod majd az általad indított eljárásban fogja előterjeszteni a sérülésével kapcsolatos történteket.

Ne kapkodj meg ne félj..

Egyébként most nem kérheted, hogy vizsgálják meg... ( nincs jogalapod és indokod sem )

r_gyemant 2017.06.18. 12:34

Vadsuhanc, most is kérhetem, hogy vizsgálják meg őt, hogy még a papír nem jött meg? Egy borda repedés mennyi ideig gyógyul? Az eset 06.11-én történt.

r_gyemant 2017.06.18. 12:29

ajsa MK, ezt nem tudtam... de akkor ezek szerint már elindult ez az eljárás, mikor értesítenek erről?

Vadsuhanc 2017.06.18. 11:49

r_gyemant

Ez elég sárkányos ügy lesz így.HA van látlelete neki és azon megnevezett Téged mint a sérülés okozóját kicsit nehezebb dolgod lesz. Tudni kellene azt is Te mit mondtál a feljelentésedben.

Így - ennyi információ alapján - nehéz tanácsot adni. Keress egy ügyvédet, ha nem telik írj ide, ha indul eljárás és abban megtudod Ő hogyan nyilatkozik.

A rendőrség kihallgatna közöld azt, hogy a vallomásodat a későbbiekben szeretnéd megtenni, egyben kérd, hogy a sérülésre rendeljenek ki szakértőt valóban súlyos sérülése van-e a " párodnak ".

Így tényleg nehéz mert ismeretlen körülményekre kell nyilatkozni.....

ajsaMK 2017.06.18. 08:57

Ha valóban 8 napon túl gyógyuló sérülése keletkezett, akkor azt az orvosnak jelentenie kell a rendőrségnek. És hivatalból indul eljárás.

r_gyemant 2017.06.18. 07:00

Még nem tudok róla, de szerintem lesz, ugyanis én feljelentettem őt, könnyű testi sértésért, és így 1 hónapon belül nyilatkoznia kell neki is. Most jelenleg a látlelettel zsarol azaz tart sakkban... Aminek a létezését én nem láttam és azt se tudom mikor ment el látleletre. De aznap biztosan nem.

Vadsuhanc 2017.06.17. 13:15

És indult eljárás ellened ?

r_gyemant 2017.06.17. 09:07

Mit tehetek? Egy nő vagyok, dulakodtunk a párommal, én könnyű testi sértést szenvedtem, de a férfi állítása szerint 3 bordája megrepedt. Látszódni nem látszódik semmi. Én nem támadtam rá, a kezei közül próbáltam kiszabadulni.Mit tehetek ez esetben, a rendőrség hogy jár el ezekben az ügyekben? A férfi nem azonnal ment el látleletre. Aggódom, hogy olyat akasztanak a nyakamba amit nem követtem el... Mi lehet a legrosszabb, ami történhet ebben az esetben? Az eset egy háztartásban történt...

folyami géb 2016.03.06. 08:41

"Ebből az következik, hogy a személyazonosító adatokat igen."

Jaj, Attika, ne nevettesd már megint ki magad.

A törvény így kezdődik:

. § (1) A bűnügyi nyilvántartási rendszer

áll.

" 22. § (2): NEM KELL NYILVÁNTARTANI ANNAK AZ ADATAIT,akivel szemben a büntetőeljárás magánvádas bűncselekmény miatt előterjesztett magánindítvány alapján indult, függetlenül attól, hogy az ügyész átvette-e a vád képviseletét"

Ezt meg csak úgy odaírták, igaz? Az általad idézett 6. § a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartására vonatkozik, a 22. § meg a bűnügyi nyilvántartásokra, azon belül is a büntetőeljárás hatálya altt állókéra. A megfejtés pedig az, hogy a magánvádas ügy terheltje egyikben sem szerepel, csak éppen az előbbi a kérdező szempontjából irreleváns.

"van folyamatban egy rágalmazás ügyem és a vádlott adatai ott szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásból".

Az lehet, sőt biztos, de abban ez a rágalmazás, mint folyamatban lévő ügy, nincs benne. De ha te ezt a kettőt egynek gondolod, akkor kár is vitatkoznunk, mert a bűnügyi nyilvántartás alapfogalmaival sem vagy tisztában.

"Külön érdekesség, hogy a magánvádló és tanú fényképes priusza is benne van".

Akkor a helyedben villámgyorsan feljelentést tennék személyes adattal visszaélés miatt.

Dr.Attika 2016.03.06. 08:20

2009. évi XLVII. törvény6. §(1) A személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásában az érintett arcképmását nyilván kell tartani, ha....

Ebből az következik, hogy a személyazonosító adatokat igen.

van folyamatban egy rágalmazás ügyem és a vádlott adatai ott szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásból, de a fényképe nem. Külön érdekesség, hogy a magánvádló és tanú fényképes priusza is benne van.

folyami géb 2016.03.06. 07:59

Már többször javasoltam, ha valamit nem tudsz fejből, először talán ismerkedj meg a törvénnyel, mielőtt kioktatsz.

A büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartása

21. § A büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában szereplő adatok kezelésének célja a büntetőeljárások gyors és hatékony lefolytatásának elősegítése, törvényességének biztosítása, továbbá az érintett és mások jogainak, biztonságának védelme.22. § (1) A büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában annak adatait kell nyilvántartani, akivel szemben büntetőeljárás indult.(2) Nem kell nyilvántartani annak az adatait,

...

Azt hiszem, egyértelmű.

Dr.Attika 2016.03.06. 07:13

Csak az arcképmását nem kell nyilvántartani a magánvádas büntetőeljárás alatt állónak. A személyi adatait igen.

Tünde0423 2016.03.05. 22:37

Ezek után nem érdemelné meg azt hogy rendőr legyen.Mindenesetre köszönöm a válaszokat, sokat meg tudtam. :)

folyami géb 2016.03.05. 21:06

Egyrészt a priuszlekérés a személyes mghallgatás után lesz. Másrészt magánvádasként nem kerül be a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásába.


Dr.Attika 2016.03.05. 20:42

Ki fog az derülni, amikor lekérik a priuszát. Egyébként is jelentenie kell az elöljárónak, ha büntetőeljárás indul ellene.

folyami géb 2016.03.05. 20:23

Akkor idézik onnan, ha kiderül a bíróság számára, hogy hivatásos rendőrről van szó (akkor sem mindig). Ez egy magánvádas aktából nem valószínű.

Nem hinném, hogy emiatt kirúgnák. Felfüggesztettel nem küldik el, ha előzetes mentesítést kap.

Tündének: elméletileg csak akkor nem kell illetéket fizetni, ha a személyes meghallgatás előtt szüntetik meg az eljárást (pl. mert visszavonja a feljelentést), de néha annyira örül a bíróság a megszüntetésnek, hogy ilyenkor elfelejti utólag behajtani.

Tünde0423 2016.03.05. 19:37

Tehát ha kibékülök vele akkor is kirúgják?

Dr.Attika 2016.03.05. 19:12

Ha rendőr szakközépiskolás, netán a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatója, akkor parancsnoka útján idézik, tehát az iskola tudni fogja. Vélhetőleg alkalmassági vizsgának vetik alá és kirúgják.

Tünde0423 2016.03.05. 18:42

Az mit jelent?

Immaculata 2016.03.05. 18:14

„Valószínüleg ön szerint mi lehet a kimenetele ennek az ügynek? Köszönöm válaszát.”

Ha kibékülsz vele, beleeshetsz egy zsarolási folyamatba.

Tünde0423 2016.03.05. 16:19

Ha kibékülünk akkor továbbra is lehet rendőr? Ilyenkor kell fizetni akkor is illetéket?

Tünde0423 2016.03.05. 16:18

Az illető rendőrnek tanul.

folyami géb 2016.03.05. 16:18

Akkor megszüntetik az eljárást.

Tünde0423 2016.03.05. 16:17

Értem. És ha hajlandó vagyok kibékülni?

folyami géb 2016.03.05. 15:34

Nyugodtan kérdezzen, aki válaszol, kedvtelésből teszi (én is, ha ráérek).

A személyes meghallgatáson először is megkísérlik önöket kibékíteni, ha az nem sikerül, akor felveszik mindkettőjük pontos adatait, és megkérdezik Önt, mivel kívánja bizonyítani a feljelentett bűnösségét. Így például ilyenkor célszerű megadni a tanúk nevét és címét, hogy már az első érdemi tágyakásra idézni tudja őket a bíróság.

Tünde0423 2016.03.05. 14:16

Köszönöm az eddigi válaszát. :)Még egy utolsó kérdés: mi az a személyes meghallgatás?

folyami géb 2016.03.05. 12:37

Nyugodjon meg, ha előterjesztette a magánindítványát, akkor már minden megy a maga útján. Az ambuláns lap a lényegét illetően megfelel a látleletnek, a rendőrség azért nem adta vissza, mert a feljelentéssel együtt megküldik a bíróságra. Onnnan majd megkaoja az idézést, először a személyes meghallgatásra, és akkor fogják felhívni a 10.000 forintos illeték lerovására is.

Tünde0423 2016.03.05. 09:10

Az ambuláns lap látleletnek számít? Elnézést de soha nem voltam még ilyen helyzetben. Viszont ha igen, akkor nem tudom miért nem adták vissza.

Tünde0423 2016.03.05. 09:04

Nem a férjem szerencsére. :) egy ismerősöm sajnos. De ezt mért nem mondták a rendőrségen? Ha lefényképeztek mért kell újabb látlelet? Sajnos az a helyzet hogy ez 1 hete volt, így a sérüléseim már gyógyulnak. Mivel nem tudtam hogy még ezen felül megint kell látlelet. Az orvosi ambuláns lapom viszont szintén a rendőrségen maradt. Az illetéket sem mondták azt hogyan kell befizetni?Valószínüleg ön szerint mi lehet a kimenetele ennek az ügynek? Köszönöm válaszát.

folyami géb 2016.03.05. 07:11

Bocsánat, most látom, hogy a posztjában nem szerepel, ki okozta a sérülést, én meg kapásból odaírtam a férjét. Elnézést, tehát az utolsó mondat helyesen úgy kezdődik, hogy ha az elkövetőt elítélik.

folyami géb 2016.03.05. 07:08

A fénykép is bizonyíték, de látleletre mindenképpen szüksége lesz. Annak az ára, ha jól emlékszem, 2000 forint. Ami biztos: az eljárás illetéke 10.000 forint, más kiadás előreláthatólag nem várható. Ha a férjét elítélik, akkor a költségeit is köteles lesz megtéríteni.

Tünde0423 2016.03.05. 01:35

Tisztelt Fórum!

Hétvégén (1 hete) könnyü testi sértést szenvedtem el. a kórház jelentette a rendőrségnek. Behívtak tanuskodni, vallomást tettem és magánindítványt terjesztettem elő. Fényképet készítettek a végén és haza engedtek, viszont semmilyen információt nem kaptam.Azzal a kérdéssel fordulok, hogy lesz e valamilyen költségem? A fénykép látleletnek számít e, vagy esetleg bizonyítéknak? Kell e beszereznem valamilyen bizonyítékot? 2 tanúm is volt rá, őket is behívták tanúskòîdni. Mire számíthatok a jövőben? Sajnos semmit nem tudok, nem tudom kihez fordulhatnék.Válaszukat előre is köszönöm.Tünde

folyami géb 2016.02.13. 11:57

Semmi gond, csak én is szeretném megóvni Önt a fölös reményektől.

Persze, az jó, hogy nem testi sértés miatt van a felfüggesztett, ha amiatt lenne, akkor nem is nagyon jöhetne szóba más, mint végrehajtandó szabadsáhgvesztés. Szerencsére nem az, ezért van még remény, ha nem is túl sok.

pantheras 2016.02.13. 10:52

Ne értsen félre nem támadó jelleggel írtam ezeket én csak érdeklödtem mivel nem vagyok ügyvéd és hát az emberek mindíg előre a legrosszabbra gondolnak.Elnézést ha rossz szájízű volt a hozzászólásom

pantheras 2016.02.13. 10:49

Annyit még megemlítenék hogy a felfüggesztett nem testi sértés miatt van hátha enyhítőbb

folyami géb 2016.02.12. 17:46

Kedves pantheras,

ha Ön igazságügyi orvosszakértő, akkor ne kérdezzen, mert jobban tudja a válaszokat, mint én. Ha viszont esetleg mégsem az, akkor ne nyilvánítson véleményt orvosi szakkérdésekben.

Persze, én sem vagyok orvos, de láttam már néhány száz szakvéleményt és ismerem a 16. számú Módszertani levelet. Olyan, hogy az orrtörés azonnal vérzik, nem létezik. Olyan sincs, hogy hajszálrepedés. Olyan van, hogy elmozdulás nélküli és elmozdulásos orrcsonttörés, de sajnos mindkettő 8 napon túl gyógyuló sérülést eredményez.

Arra is bátorkodtam célozni, hogy ezt a második verőemberről szóló történetet elég nehéz lesz bizonyítani, ha a sértett nem támasztja alá. Ha tényleg az érdekli, mi várható, ezekkel kell szembenézni. Védekezni majd ráér a bíróság előtt, bár azt ennél okosabban kellene.

pantheras 2016.02.12. 15:57

Tisztelt Fórum!

Lehet nem fogalmaztam érthetően.Nos a párom nyitott tenyérrel ütötte mikor ott hagyta az exemet nem vérzett és egy orrtörés azonnal vérzik.Miután a párom távozott kapott egy ütést egy másik embertől valószínű ő okozta az igazi sérülést.A hajszálrepedésről onnan tudok hogy láttam a leleteket a kórházból valamint ahova beszállították onnan elzavarták az körzeti sztkba mondván nem olyan súlyos a sérülés.Illetve az egyik közösségi oldalra az exem ki is írta hogy hajszálrepedést szenvedett el.Hangsúlyoztuk a rendőrségen hogy nyitott tenyérrel kapta az ütést nem volt ökölbeszorítva a kéz.

folyami géb 2016.02.12. 10:43

Kedves pantheras,

hát nem rózsás a helyzet. Gondolom, az exe nem beszél arról a másik személyről, aki a párja után ütötte meg őt. Azt meg még én sem értem, hogyan tudták önök utólag megállapítani, hogy a párja ütésétől csak "hajszálrepedése" lett, ami a második ütéstől lett törés.

Ügyhogy szinte bizonyosan súlyos testi sértés lesz a vád, és a felfüggesztett alatti elkövetés kizárja az újabb felfüggesztettet. Pénzbüntetés és közérdekű munka lehetne, de ahhoz okot kell találnia a bíróságnak, miért lenne még a törvényes büntetési tétel szerinti legenyhébb büntetés is túl szigorú, a felfüggesztett hatálya alatti elkövetés ellenére.

Ehhez nagyon meg kell küzdeni, és nem garantálható. Fontos az egyéb előélete, életvitele, a bántalmazás körülményei stb. Az időmúlás is jól jöhet, én a helyükben nem sittetném a dolgot. Egyébként nem is értem, ha még iratismertetés nem volt, vádat sem kaptak, miért várják már az ítéletet?

pantheras 2016.02.11. 08:41

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne jelenlegi párom megütötte az exemet ami álltal hajszálrepedés lett az exem orrán.Később megtudtuk hogy volt egy másik illető aki miután a jelenlegi párom eljött a helyszínről szintén megütötte valószínű annál az ütésnél történt a repedés.Páromnak vagy egy felfüggesztett börtönbüntetése de nem ilyen ügyből.Kérdésem mire számíthatunk ítélethozatalnál.?Gyorsított eljárást kért a párom .Lassan egy hónapja lesz az eset mikorra hozhat ak ítéletet?Hozzátenném nyitott tenyérrel adott az exemnek mert előtte megfenyegetett engem hogy elintéz

milegyenanevem 2015.10.30. 15:37

Tisztelt Jogi Fórum!

Az alábbi eset kapcsán szeretnék tájékoztatást kérni. A testvéremék családjában történt, ahol eddig nyugodt és békés volt a légkör.

Két kisgyermekes családról van szó, ahol a férj gyanúját beigazolóan a feleség több esetben házasságtörést követett el. Amikor a férj lebuktatta őket egy titkos találkozón, beszélt a felesége szeretőjével, szóban figyelmeztetve, hogy hagyja őket békén. Ezt több ízben is megtette.

A tegnapi nap folyamán este egy sötét parkolóban rajta kapta őket. Három ütést mért a férfira, akinek felszakadt a szája és eltört az orra.

A családapát a rendőrség éjszaka elvitte az otthonából és súlyos testi sértés és szerelemféltés vádjával vették fel a jegyzőkönyvet.Tájékoztatták, hogy 3 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.Valamint a kirendelt ügyvédet is minden tárgyalás alkalmával ki kell fizetnie, valamint az orvosi szakértői véleményt stb.

A kihallgatáskor beismerte a tettét. És már bánja, és bocsánatot kért a feleségétől, hogy tettlegességhez folyamodott.

Kérdések:

1 - Lehet-e valamilyen kérelemmel élni, hogy elkerülhesse a perrel járó költségeket? Főleg, hogy ha az a család létfenntartását veszélyezteti?Nincs anyagi keret sem ügyvédre, sem a szakértői véleményre stb.

2 - Mekkora az esélye a letöltendő börtönbüntetésnek? Mivel akkor keresőképtelenné válik és nem tudná a családját eltartani. A feleség fizetése az albérletet sem futja ki, és csak a személyes kiadásaira fordítja.

3 - Van-e valami enyhítő körülmény, amit felhozhatna a bíróságon?

Pl. az, hogy többszöri szóbeli figyelmeztetést alkalmazott... vagy ha írásban, szóban a feljelentőnél bocsánatot kér?Mit lehetne tenni?

4 - Abban az esetben, ha meg tudnának egyezni, hogy a sértett visszavonja a feljelentést, a vádat, akkor a rendőrség nem küldi tovább az ügyet (bíróság, ügyészség nem tudom hova), vagy hivatalból le kell folytatniuk az eljárást?

5 - Ha abban az esetben is lefolytatják az eljárást, hogy a sértett visszavonta a feljelentést, a végkifejletet ez miben befolyásolja?

A VÁLASZOKAT ELŐRE IS NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!

Peacemaker 2015.09.16. 19:14

Igen, ez vicces is lehet amíg az ember nem kerül ilyen helyzetbe. Túl gyakori ahhoz, hogy ne törődjünk vele.

mamamacoka 2015.09.16. 16:59

főleg, ha egy konfliktus úgy kezdődik, hogy a támadó visszaütött ! XD

Peacemaker 2015.09.16. 13:56

Provokatív :) HmmHát ez egy másik meglátása a dolognak, de pont ezért tettem fel a kérdést :)

folyami géb 2015.09.16. 13:30

Kedves B.L.!

Ne haragudj, de ezt Te tudod rosszul.

Korábban valóban csak egy LB irányelv határozta meg, kivel szemben van kitérési kötelezettsége a megtámadottnak (pl. felmenővel, láthatóan tudatzavarban lévő személlyel szemben). Mással szemben korábban sem volt.

2013. július 1. óta azonban a Btk. 29. § (4) bekezdése már korlátozás nélkül, szó szerint kimondja: a megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Peacemaker 2015.09.09. 15:14

Az USA-ban és UK-ben találkoztam olyannal, hogy így adták tudomására a járókelők előtt, hogy mi történik. Ott több az ilyen eset. De a "don"t tuch me!" felszólítás is elég hatásos és gyakori :)Így ha a rendőrség kiérkezik, a szemtanuk igazolhatják, hogy te felhívtad a figyelmét a "támadónak" és nem pedig dühből cselekedtél. Ez nem arra szolgál, hogy bárkit megállítson, inkább a későbbi jogi procedúra miatt.A hatásos önvédelem egyik fő szabálya, hogy nem hagyjuk a lehetséges agresszort a személyes terünkbe behatolni, és tartsuk meg a távolságot, hogy hatásosan reagálni tudjunk.

Én úgy tudtam, hogy nincs kitérési kötelezettségem, tehát megvédhetem magam. Lehet tévedek, viszont ezért tettem fel a kérdést.Természetesen az az első, hogy akár el is fussunk, viszont lehetséges ha VAN RÁ LEHETŐSÉG de az is megeshet, hogy nincs

Rexor 2015.09.09. 14:03

"Uram ne közelítsen, mert meg fogom védeni magam": ez mindent visz :) Szerintem ettől nincs olyan támadó aki ne gyengülne el(a röhögéstől nem fog tudni ütni) :)

Peacemaker 2015.09.09. 11:56

Tisztelt Jogi Fórum!

Nekem egy kérdésem lenne egy feltételes esetre vonatkozóan.Abban az esetben, ha valaki fenyegetően lép fel, de még nem támadott meg azaz kiabál, vagy közelít, vagy nem tartja meg a távolságot, tehát bármilyen olyan lépést tesz, amitől én fenyegetve érzem magam.Az eset olyankor történik ha vannak emberek körülöttünk.Ebben az esetben ha kezemet magam elé tartva kinyújtva hátrálok és hangosan felszólítom, hogy "Uram ne közelítsen, mert meg fogom védeni magam" vagy "Uram felszólítom, hogy maradjon távol" és hasonló, azonban erre sem hagyja abba és folytatja.

Ilyenkor lehetőségem van-e megelőző lépésként nem súlyos testi sértést okozva ártalmatlanná tenni a "támadót"?

Van-e különbség, ha hivatalos személy a "támadó" esetleg egy közterület felügyelő. Láthattunk olyan videókat a közelmúltban ahol falhoz szorítják, vagy a földre viszik az embert. Tegyük fel, együtt akarok működni, nem tettem semmit de nem szeretném, hogy falhoz szorítsanak és egyebek. Ilyenkor mit tehetek?

Ha a válasz igen akkor gondolom kötelességem a helyszínen maradni és hívni a rendőröket vagy a mentőket is akár megsérült akár nem.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor 2015.08.07. 08:32

Nem csak testi sértés lesz az, hanem önbíráskodás is.

Driana777 2015.08.07. 00:29

Tisztelt Fórumozók!

Párom elkövetett egy óriási hibát. Egy bizonyos nagyobb összeg ellopásra került egy ügyfél által, aki hamisan vallotta magát rokonnak az összeg átvételekor. A pénzt átvette majd egy nappal később az ügy érdekében mint vezető, a párom meglátogatta az ügyfelet és felszólította hogy adja vissza az összeget. Az ügyfél nem tett eleget a többszöri kérésnek sem és már a szóbeli inzultálás is javában folyt az ügyfél részéről. Talán egyszer meg is lökte páromat, aki erre azt mondta hogy alaposan helybenhagyta. Elszakadt a cérna. Nem tudjuk milyen sérüléseket szenvedett de valószínű hogy nem 8napon belülit. Nos azt nem tudom hogy ki kezdte az ütés sorozatot. A pénz visszakerült jogos tulajdonosához még a testi sértés után közvetlen. Megjegyzem az ügyfél alá is írt hivatalos iratot mint rokon (így vette át a pénzt)holott nem állt semmilyen jogában hiszen nem volt rokon. Ha feljelentést tesz mi a legrosszabb ami bekövetkezhet? Párom még soha nem volt bíróságon testi sértés vádjával, egyedül egy munkaügyi (szabadságolással kapcsolatban) váddal kellett bemennie de az egyértelműen koholt volt és felmentették. Soha nem történt hasonló eset még életében, szemtanú van rá hogy az ügyfél hogyan viselkedett és arra is van bizonyíték hogy lopott. tegyük fel nyolc napon túli sebei vannak. MI történhet hogyan lehet esetleg enyhítést kérni, mit érdemes tenni? Köszönöm a segítséget!

dino71 2014.12.22. 16:22

Tisztelt Szakértők!Párom Ausztriába kapott idézést főtárgyalásra. A vád alapján szándékos testi sértést követett el, amiben a sértett vállzúzódást és fojtogatási traumát szenvedett el. Párom elmondása szerint önvédelemből történt. Mire számíthatunk? Köszönöm.

character 2014.11.29. 21:13

Köszönöm a gyors és korrekt választ.Üdvözlettel!

Dr. Jégember 2014.11.27. 14:15

Tisztelt Character!

A leírása alapján a sérülése 8 napon belül gyógyuló volt, így könnyű testi sértésnek minősül. (Az összeöltés -bár élete végéig látszani fog- nem számít bele)

A test torzulása (pl. arcon öntik savval, felgyújtják, stb....) az lehet maradandó sérülés jogilag, a sérülés összevarrása nem minősül annak.

Ha a bántalmazás közterületen volt, akkor garázdaság is megvalósult (az hivatalból üldözendő) és azzal halmazatban áll a könnyű testi sértés. Ez utóbbival azonban csak akkor foglalkozik a hatóság, ha cselekménytől számított 30 napon belül ún. magánindítvánnyal él. Ha pl: magánlakásban kapta a sallert, akkor az "csak' könnyű testi sértés és a fentiek szerint 30 nap áll rendelkezésére.

Üdv:Dr. Jégember

boney 2014.11.26. 18:10

Tisztelt forumozok! Nagyon szepen koszonom az eddigi hozzasolasokat, segistseget! ObudaFan kerdesere valaszolva, igen... 2008- ban egy utcan haladtunk egy baratommal ill. Akkori parommal...4 roma fiatal akik ittasak voltak rank tamadtak, az eredmeny reszemrol 10 honap foghazbuntetes,,2 evre felfuggesztve. Azert ilyen sulyos az itelet, mert amikor mar a baratom eszmeletlenul fekudt az uttesten, visszaeltem egykori sportoloi karates multammal, haromszoros sulyos testi sertes, egynsulyos testi sertes megkiserlese es mivel kozteruleten volt garazdasag... akkor a birono is kijelentette antargyalason, higy emberileg mellettunk all, de neki a torvenyt be kell tartatni. Kisse fenyegetve erzem magam, sms- ek utjan ijjeszget, hogy akar mikor tonkre teheti a palyam, ahigy o fogalmazott,,jobb ha behuzom a farkam. Tegnapi napon egy kozeli hozzatartozoja ittasan, orditva rugdosta a keritest es engem kovetelt, nem voltam otthol, a felesegem illyedten hivott fel.

character 2014.11.26. 17:29

Tisztelt szakértők!

Én "kaptam egy maflást, amit lábon kihordtam." Lefejeltek- felszakadt a homlokom a szemöldökömnél. Védekezni esélyem se volt, nem estem el, de a mentősök szerint zavart voltam. A barátaim hívtak rendőrt, mentőt. Ambuláns ellátást kaptam, két öltéssel összevarrtak. Ezen kívül más bajom nem lett. A heg maradandó, és nagyon látszó helyen van, bár nem vagyok modell, azért zavar.Akkor ez könnyű vagy súlyos testi sértés volt?Előre is köszönöm a választ!

Dr. Jégember 2014.11.25. 23:55

A gyakorlatban ez pontosan így van.

Ha nem védekezett, kapott egy fülest és felrepedt a szája, attól az könnyű testi sértés lesz.

Mert:

nem tette lehetővé súlyosabb sérülés keletkezését. Ezért nem lehet kísérlet.

Nyilván a kitérés, védekezés eszköz használata, stb... más kérdés.

De ha kap egy maflást és állva "kihordja", nem lesz sts. kísérlet. Ekkora eredmény keletkezett adott körülmények között és nem is keletkezhetett volna nagyobb.

Agent Cooper 2014.11.25. 23:05

„Ha a fejre kézzel mértek ütést, akkor a tényleges sérülés az ami bekövetkezett, nem lehet súlyosabban minősülőnek a kísérlete.”A gyakorlatban ez nem egészen így van. Egy orr felé irányzott ütés nem feltétlenül okoz súlyos testi sérülést, amennyiben a sértett még idejében tud reagálni...„Leegyszerűsítve: amekkorát kapott, akkora sérülést szenvedett el.”Kísérlet esetén nem a befejezett cselekményt kell értékelni.

Dr. Jégember 2014.11.25. 17:21

Ha a fejre kézzel mértek ütést, akkor a tényleges sérülés az ami bekövetkezett, nem lehet súlyosabban minősülőnek a kísérlete.

Leegyszerűsítve: amekkorát kapott, akkora sérülést szenvedett el.

ObudaFan 2014.11.25. 16:48

Egy fognál maradandó fogyatékosság még nem jön szóba.

Öreg Tölgy 2014.11.25. 16:34

Fogmedernyúlvány törése nélkül 8 napon belüli, egyebekben maradandó. 16. számú Módszertani Levél!!

Agent Cooper 2014.11.25. 16:17

Nem a darabszám a lényeg, hanem az, hogy "a fog elvesztésével járó trauma a továbbiakban közvetett módon elősegíti a többi fog meglazulását is".BH 263/1987.Viszont ha csak egy kis darab tört le belőle (azaz tényleg csak letört és nem kitört), abban az esetben valóban könnyű testi sértés történt. Bár fejre mért ütés esetén általában a súlyos testi sértés kísérlete megállapítható.

Dr. Jégember 2014.11.25. 15:53

A testi sértés legjobb tudomásom szerint 3 fog kiesésétől súlyos....... (vagyis addig csak könnyű testi sértés valósul meg)

Az hogy letört a foga semmiképpen nem okoz maradandó fogyatékosságot, mert simán helyrehozható.

Dr. Jégember

Agent Cooper 2014.11.25. 13:32

Kedves boney!

Célszerű mindenképpen megegyezni a sértettel, mert a jelenlegi bírói gyakorlat szerint a fog törésével járó súlyos testi sértés esetén a bűncselekmény minősített esetének a megállapítása (maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés) várható, aminek a büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Így pénzbüntetés helyett sokkal valószínűbb a szabadságvesztés kiszabása.

Üdvözlettel: Agent Cooper

ObudaFan 2014.11.25. 12:41

30 napon belül.Most akkor elítéltek, vagy sem? És mikor?

boney 2014.11.24. 19:21

Koszonom obusaFan!! Sajnos fiatal koromban is bele keveredtem egy verekedesbe, ahol sulyos testi sertessel vadoltak, itelet is szuletett, monjuk ott rank tamadtak, csak a jogos onvedelem fogalmat kimeritette akkori tettem... naponta eleteket mentek, folyamatosan kepzem magam, nemmvqgyok egy rossz ember... de a palyam nem akarom egy balul elsult este miqtt elvesziteni.. annyi fejlemeny van, higy a latlelet elkeszult, a korhaz nem jelentette le a hatosag fele, annyit sikerult meg tudnom hogy igy mqganinditvanyos eljarast kezdemenyezhet.. kerdesem az lenne, hohy ezzel mennyi jdon belul elhet, ill. Buntetett eloeletemre tekintettel igy mire szqmithatok? A penzbirsagot elfogadom, az esetlegesen okozott karosodast a fogaban mar akkor fel ajanlottam hogy meg teritem... meg bantam tettem.. az allasom a leg fontosabb, barmit meg tennek hogy ne veszitsem el!

ObudaFan 2014.11.24. 17:06

boney

Súlyos testi sértés, ha nem voltál még büntetve, viszonylag nagy valószínűséggel megúszható pénzbüntetéssel és akkor az erkölcsid tiszta marad.

boney 2014.11.23. 16:39

Tisztelt forumozok! A problemam a kovetkezo... mentoskent dolgozom, tegnapi nap folyaman sajnos egy hazi buliban verekedesbe keveredtem, ahol egy uriembernek utesbol adodoan letortem az egyik fogat, most azzal f3nyegetozik , hogy latleletet allittat ki es fel jelent... az allasom nem szeretnem elvesziteni, ez az eletem... mire szamithatok?? Segito valaszukat koszonom!!

Agent Cooper 2014.04.22. 10:53

Kedves BETTINA BULL!

Ez az eset semmilyen anyagi megterhelést nem fog jelenteni Önöknek, mivel a barátja a sértett. Amennyiben az elkövetőt súlyos testi sértés miatt jogerősen elítélik, abban az esetben az Ön barátjának lehet kártérítési igénye az elítélttel szemben.

Üdvözlettel: Agent Cooper

BETTINA BULL 2014.04.21. 13:35

Jó napot kívánok, KÉREM SEGÍTSENEK!

KÉREM SEGÍTSENEK,NEM ÉRTEK A JOGI ÜGYEKHEZ MI A MENETE. TISZTELETTEL: Bettina

Agent Cooper 2014.02.26. 08:44

Kedves Perika8888!

A súlyos testi sértés hivatalból üldözendő bűncselekmény, azaz nem szükséges a sértett feljelentése a büntetőeljárás megindításához. Ebből az is következik, hogy a bűnösség megállapítása esetén annak ellenére büntetést fog kiszabni a bíróság a terheltre nézve, hogy Ön nem szeretné a megbüntetését.Viszont amennyiben a terhelt elismerte a cselekmény elkövetését, abban az esetben lehetőség van az eljárás legfeljebb hat hónapi időtartamra történő felfüggesztésére és közvetítői eljárásra utalásra, amennyiben ezt mindketten kérik. A sikeres közvetítői eljárást követően a büntethetőséget megszüntető ok miatt az eljárást megszüntetik (feltéve, hogy a terhelt a súlyos testi sértés nem minősített esetét követte el).

Üdvözlettel: Agent Cooper

ObudaFan 2014.02.25. 21:22

Ha hozzátartozó vagy, akkor persze élhetsz a mentességi jogoddal, és ha eddig sem tettél vallomást, akkor ez a bizonyíték kiesik. De ha van a hatóságnak más bizonyítéka, akkor ez nem akadálya a nyomozás folytatásának.

Perika8888 2014.02.25. 16:03

T. Fórumozók!Mire számíthatok, ha mint sértett "mentességi jogaimat érvényesítem" lesz a válaszom a bíróságon. Közeli hozzátartozónál állítólag ezt mondhatom, vagyis nem vallok ellene. Őt megbüntethetik-e így is, vagy ejtik az ügyet?Vagy még a rendőrségi szakaszban lévőnél írjak a rendőrségnek levelet, szóban már lemondtam a feljelentésről, csak más szavakkal, de úgy tűnik, mégis tovább vitték.A válasz elég SOS-ben kéne, szorít a határidő.Köszönöm

Perika8888 2014.02.25. 11:31

Tisztelt Fórumozók!Súlyos testi sértésnél a rendőségi kihallgatás után (ott már kihallgatáskor kértem a feljelentés eltekintését), a bíróságon kérhetem-e azt, hogy mentességi jogommal élek közeli hozzátartozóra való hivatkozással, és akkor teljesen lezárják az ügyet büntetés nélkül? Nem szeretném, ha a jelenlegi vádlottat megbüntetnék Vagy újból menjek be a rendőrégre és ezekkel a szavakkal kérjem? Vagy ha már ott megtettem, várjak? (Még március 15-ig a rendőrségnél lehet az ügy.)Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan 2013.08.13. 16:17

Megrovás, esetleg próbára bocsátás.

Dimas 2013.08.13. 12:37

Tisztelt Válaszadók!

A napokban egy kispályás foci meccsen vettem részt, az eredmény szoros volt, utolsó percekben közel kerültünk az egyenlítéshez egy rúgott gólt követően. A labdáért nyúltam, hogy egyből tudjuk kezdeni a középkezdést. Az ellenfél játékosa megragadta a labdát nem adta oda, végül sikerült kivenni a kezéből, amikor megfordultam ütést éreztem a tarkómon ezt követően megfordultam és visszaütöttem. Az fiatalembernek felrepedt a szája, és azzal fenyegetőzött hogy feljelent. Ha megteszi a feljelentést mire számíthatok ?

oriontronic 2013.08.12. 22:37

Miért lenne fake?

Véleményem 2013.08.12. 22:01

Érdekeseset

Ha tettek feljelentést, vagy akkor volt rendőri intézkedés akkor lehet belőle valami. Ha csak a kórházban adták le a sztorit, akkor a kórház értesíti a rendőrséget és szintén lesz belőle valami...Ha a megvert gyerek nem volt kórházban és senki más nem szólt a rendőrségnek, meg a gyerek sem szól X időn belül akkor nem lesz semmi.A vipera már mellékes hogy használtad vagy sem ( amúgy sem hordhatnád szerintem ), az jobban számít hogy lett e 8 napon túli sérült vagy esetleg mennyi tanú van, kik botránkoztak meg ebben stb...Számíthatsz rendőrségi megkeresésre...Ha lesz tárgyalás akkor te leszel terhelt, nem ártana ott lenned...Ügyvéd egyéni probléma, ahogy érzed...

Az hogy mit adnak érte sok mindenen múlik... ( így elsőre be kéne zárni ilyen nem normális embert... )

Kovács_Béla_Sándor 2013.08.12. 21:35

Fake

Érdekeseset 2013.08.12. 20:14

Tiszteletem!

Egy kávézó asztalánál ült 2 sráccal egy volt barátnőm (aranyos, mindig is jóban voltunk).Oda mentem, barátságos voltam, mondtam fizetek egy kört... erre a pasija beszól "Húzz a pi..ba, szétverem a fejed!"Ideges lettem... láttam a lányon, hogy fél, úgyhogy leültem. A pasija ordított, hogy ő a helyi "alfa bűnöző", és leöntött valamivel - erre én 3* arcba ütöttem (a földön feküdt, orra-szája kicsit vérzett), erre a barátja bement a kávézóba és kijött még 2 emberrel.Ekkor kicsaptam egy viperát - így már nem akartak rám támadni, eljöttem.

Kérdés, hogy mi lehet belőle? Szerintem eltört az orra, és felrepedt a szája (egyiket sem lehet orvosilag kezelni, szóval költségekről nincs szó).Tudom, hogy nem lehet viperát hordani az utcán, de végülis nem ütöttem meg vele senkit...

Válaszokat előre is köszönöm.

Agent Cooper 2013.08.01. 11:23

Kedves Gooseman!

Valószínűleg a tanúvallomások és az orvosszakértői szakvélemények alapján fogja megállapítani a történeti tényállást a bíróság. Mindenesetre az mindenképpen biztató, hogy az Ön esetében feljelentést tett a kórház, míg a másik esetben nem.De ettől függetlenül nem árt felkészülnie, mert a másik fél is ezt fogja tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Gooseman 2013.08.01. 09:09

Kedves Cooper!

Amit tudok, hogy másnap ment be feljelentèst tenni mivel a kórház nem èrtesitette esetèben a rendőrsèget csak látleletet kapott. Esetemben a kórház hivatalból feljelentèst tett mivel az arccsonttörèsem 8 napon túli ès a szándèkosság miatt is. Mondjuk ez az egèsz 4 napja törtènt. Annyi mèg hogy a rendőrsèg lefotózta a helyszint.

Agent Cooper 2013.07.31. 17:05

Kedves Gooseman!

Hogyan indult a rendőrségi eljárás? Volt helyszíni rendőri intézkedés? Kihallgatták-e már, ha igen, akkor milyen minőségben?Csak néhány kérdés, amelyekre való válasz ismerete nélkül nem lehet még csak hozzávetőlegesen sem várhatóságot mondani.

Üdv: Agent Cooper

Gooseman 2013.07.31. 09:03

Köszönöm.

Legalább egy válasz amiben infi is van.

Gabicsek 2013.07.30. 23:22

Ha nyomozás lesz, orvosszakértő a sérüléseiből meg tudja mondani, hogy azok a sérülések ütéstől vagy eséstől keletkeztek-e. A te sérüléseidre is tud nyilatkozni, hogy mitől keletkezhetett a törésed. Elképzelhető, hogy mindkettőtök ellen indul eljárás, majd a nyomozás kideríti, mi történt.

Gooseman 2013.07.30. 17:03

Nem magamat vèdtem, kèrdeztem mire számíthatok...Csak leírtam az esetet a tisztább látás èrdekèben...

Igaz a kèrdèsemre nem kaptam választ... :(

monalisa1 2013.07.30. 14:52

Nem itt kell magadat védeni hanem erről a bíróságot próbálni meggyőzni. A tanúvallomások pro és kontra sokat jelentenek...

Láttam én már olyant hogy a részeg a saját lábában megbotlott és olyan szerencsétlenül esett el, hogy a járdán egy beton virágtartóba beverte a fejét - és következményként néhány hét mulva meghalt. (5 méteres körzetben nem volt senki.)

Gooseman 2013.07.30. 12:49

Kedves monalisa!Mint irtam: nem törtènt ütès!!!Láttam mikor elesett ès mentem segiteni erre engem ütöttek le...Mivel azt hittèk èn bántottam.Megjegyeznèm èn józan voltam...

monalisa1 2013.07.30. 12:28

Tudod, azért meg valaki ittas nem biztos hogy "akkorát" esik, lehet hogy a pofonod besegített...

Gooseman 2013.07.30. 11:29

Üdvözletem.

Kèrdèsem lenne, hogy ellenem feljelentèst tettek olyan okkal, hogy megütöttem valakit - nem törtènt ilyen - aki eredetileg elesett ès betört a feje. Igaz egy ismerőse engem rögtön leütött ès eltört az arccsontom.

2en voltunk az elesèsnèl jelen, ő erősen ittas volt, de mègis van egy fő tanu állítólag. Arra hogy engem leütöttek több tanu van. Kèrdèsem lenne mivel számolhatok ilyen esetben?Előre is köszönöm a választ!

iboly4 2013.07.28. 20:33

Kedves ObudaFan,

kizárólagos lakáshasználatot szeretnék kérni, itt gondoltam, hogy lehet jelentősége, mivel elég nagy a ház. Nem tudom, van-e jelentősége annak, ha addigra megtörténik a vádemelés/ejtik az ügyet.Ha az ő szava áll az enyémmel szemben mitől függ hogy kvázi kinek hisznek? Röntgen egyértelműen kimutatta a repedést, de a férjem mindent tagad. Igazságügyi orvosszakértő kirendelését mondta a nyomozó, de nem tudom, történt- e előrelépés az ügyben.

ObudaFan 2013.07.28. 12:35

A bontóper szempontjából milyen igényed érvényesítése során szeretnél erre hivatkozni?

Azt innen megmondani nem fogom tudni, hogy mennyi idő alatt fejezik be az ügyet. A nyomozás maximális ideje a meggyanúsítástól két év. Ha vádat emelnek, a bíróságon is kell tanúvallomást tenned.

iboly4 2013.07.28. 10:35

Tisztelt ObudaFan,

egy ilyen ügynek mennyi az átfutása átlagosan?Egy esetleges válóper során hogyan értékelik, ha addig nincs vádemelés, figyelembe veszik egyáltalán?

Ha az én szavam áll az övé ellen, de van látlelet + röntgenfelvétel, akkor mire lehet számítani? Az eset sajnos megtörtént, de a férj mindent tagad.

Ha egyszer voltam már tanuskodni, várható, hogy kell mennem? Mennyi idő az, amikor mondjuk lezárják a nyomozást bizonyíték hiányában vagy vádat emelnek?

elnézést, ha ismétlem magam, de még csak hasonló ügyem sem volt soha, így meglehetősen tanácstalan vagyok.Csak nagyon hosszúnak tűnik az idő, ami óta nem történt semmi.

köszönöm.

ObudaFan 2013.07.25. 11:34

Érdeklődni lehet, aztán vagy elmondják, vagy nem. Iratismertetésig nem feltétlenül kell, hogy közöljenek bármit is.

iboly4 2013.07.25. 07:43

Azt szeretném megtudni, mi várható a ebben az esetben, férjem egy veszekedés közben nekilökött a falnak, ettől elrepedt a koponyacsontom. Orvosnál voltam, elküldött röntgenre majd kiadta a látleletet. 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedtem. Hivatalból elindította az eljárást. Voltam már tanúskodni, azóta semmi hírem az ügyről. Férjem természetesen azt mondja, ő nem csinált semmit. Tanú nincs, az én szavam az övé ellen. Ilyenkor mire lehet számítani?Milyen átfutási ideje van egy ilyen esetnek, érdemes érdeklődni a nyomozónál, akihez az ügy került? Meg lehet tudni, hogy áll a nyomozás?

k. peter 2012.11.24. 22:56

Fura, hogy egy jónevű ügyvéddel erre hivatkoznak.

Gabicsek 2012.11.24. 21:49

Mi értelme?

k. peter 2012.11.24. 21:47

Az én rossz jellememre és összeférhetetlenségemre hivatkoznak, hogy korábban veszekedtem valakivel.Jogos önvédelemmel próbálkoznak.Valami híresebb ügyvédurat bíztak meg ér kiírni a nevét?

Kovács_Béla_Sándor 2012.11.24. 17:54

Nézd, a konkrét ítéletet senki nem fogja neked itt megjósolni. (A tévében szokott lenni ilyen betelefonálós jós, esetleg ott lehet próbálkozni.) Ha esetleg amiatt aggódsz, hogy elítélik-e, fölsölegesen teszed. Ha valóban úgy védekezik, ahogyan azt leírtad, az komolytalan. De joga van hozzá, hogy úgy védekezzen, ahogyan akar.

k. peter 2012.11.24. 17:47

Látlelet és orvossazakértői lelet, a lábkirugást kamera rögzítette. Nekem 2 tanú, neki 1 tanú.

Sherlock 2012.11.24. 15:51

Nem tudjuk, nem ismerjük az iratokat/bizonyítékokat.

k. peter 2012.11.24. 14:48

Elkövetett ellenem egy férfi(kis alacsony 60 kilós nő vagyok) sérelmemre súlyos testi sértést.A tanúvallomásában tagad és annyit beismert, hogy egyszer kirugta a lábam, amitől eltört a karom.Azt is cáfolja, azt mondja szerinte el sem tört, csak elintéztem neki.Jogos önvédelemre hivatkozik,hogy meglátta férjemet egy ruhafogassal a segitségemre sietni és fegyvernek itélte meg ezért rugta ki a lábam.Valamint tanukat hozott, hogy én milyen összeférhetetlen személyiség vagyok és hogy velem csak a baj van és biztos ezért én támadtam rá.Mire lehet számítani?

Attila2 2011.01.15. 21:44

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm szépen a válaszokat!Azt szeretném kérdezni,hogy a közvetítői eljárás büntetőügyekben ingyenes?Mert a Pártfogó Felügyelői Szolgálat honlapján azt írják,hogy díj- és illetékmentes,viszont a törvényben(2006. évi CXXIII. törvény a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről)ezt találtam:Költségek viselése17. § (1) A közvetítői eljárás során felmerült költség nem bűnügyi költség, azt eltérő megállapodás hiányában a terhelt viseli. A sértett viseli a saját érdekkörében felmerült költségeket [meghatalmazott jogi képviselő, útiköltség, a 7. § (3) bekezdése szerint megnevezett személy költsége], kivéve, ha erről a sértett és a terhelt másképp állapodik meg.(2) Ha a terhelt részére a bíróság, illetőleg az ügyész az ügy közvetítői eljárásra utalása előtt költségmentességet engedélyezett, a kirendelt védő díját és költségét az állam viseli. Az állam viseli azt a költséget is, amely annak kapcsán merült fel, hogy a terhelt süket, néma, vak, illetőleg a magyar nyelvet nem ismeri.Illetve a megállapodás résznél va egy olyan,hogy az eljárás költségeit ki viseli.Kérdezni szeretném még,hogy kell más költségekkel is számolni,például perköltség,vagy hasonló?

Előre is köszönöm a válaszokat!

guba 2011.01.14. 15:16

Így van, a csoportos garázdaság állhatna halmazatban a sts-sel.

kovacsz 2011.01.14. 10:27

Csak a súlyos testi sértés fog maradni vádemelésnek ( alap garázdaság esetén nincs halmazatban ), így mehet a közvetítői eljárás.

Gabicsek 2011.01.13. 23:18

Kedves guba!Természetes, hogy nem szoktak elsőként kapásból letöltendőt adni, csak nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy nem jöhet nála szóba a letöltendő. Ezért írtam, hogy milyen büntetési tétele van az általa elkövetett bűncselekménynek. Az más kérdés persze, hogy azt tényleg nem alkalmzzák, csak magára a határozott kijelentésre reagáltam:)

Attika2!Túl sokat agyalsz a dolgokon. Azt írod, biztos volt már vádemelés. A súlyos testi sértés tényleg súlyosabb bűncselekmény, de ez nem zárja ki a garázdaságot sem. De ha van vád, akkor fogod tudni, a vádiratot a bíróság kézbesíti ki. Ügyészség egyébként nem folytat közvetítői eljárást.

Attila2 2011.01.13. 13:20

Tisztelt Gabicsek és Guba!Tisztelt Fórumozók!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!Először garázdaság volt a vád,de miután kiderült,hogy a srác 8 napon túl gyógyuló sérülést szerzett,azt mondták a nyomozók,hogy ennél súlyosabb,súlyos testi sértés.Ez alapján véleményem szerint a garázdaság nincs benne,csak a súlyos testi sértés,de ezt az Ügyészségen megkérdezem mielőbb.Azt szeretném megkérdezni,hogy vádemelés már biztos,hogy volt,de mégis megszüntetheti a közvetítői eljárás sikeressége esetén az ügyész az eljárást?Mert a legjobb alternatíva mindenképpen ez lenne.Illetve a közvetítői eljárás valójában mibe kerül?A közvetítő egy általunk felkért ügyvéd lehet csak,vagy maga a hatóság is,teszem azt az Ügyészség?Azért lenne nagyon fontos tudnom ezeket,mert esetemben a megtérített kár a sértettnek a munkájából való hiányzása miatt kiesett összeg megtérítése lenne.Viszont ha nem sikeres a közvetítés,az összeget már odaadtam neki+a közvetítésért fizetett összeg,illetve utána pénzbírságot kapok,arra már könnyen lehet,hogy nem marad,ha meg nem tudom kifizetni,leültethetnek.

Előre is köszönöm a válaszokat!

guba 2011.01.13. 10:27

„Nem tudom, miért ne jöhetne szóba nálad letöltendő?”

Mert büntetlen, rendezett körülmények között él, beismerte, megbánta, és semmilyen szempontból nem szolgálná sem az ő, sem a társadalom érdekét, ha letöltendőt kapna. A bírói gyakorlat alapján is lényegében kizárható az esélye egy letöltendőnek.

Gabicsek 2011.01.12. 22:21

Attila2!Iratok nélkül nem lehet sok mindenre választ adni Nem vagyok jogász, de megpróbálok egy-két dologra megint válaszolni.

De mint írtam, érzésem szerint garázdaságod is lesz, és mivel az a köznyugalom elleni bűncselekmények kategóriája, így közvetítői eljárás nem folytatható.

Impossible 2011.01.12. 04:53

Nem kellene inkább személyesen felkeresned egy ügyvédet? Szerintem az jobb lenne. :)

Attila2 2011.01.11. 23:53

Köszönöm szépen a választ Gabicsek!Van pár kérdés,ami felmerül a közvetítői eljárás kapcsán.1.Még semmi papírt nem küldtek(ettől még gondolom az eljárás már elkezdődött),ezért nem tudom van-e garázdaság is.Ha van,akkor nem kérhető közvetítői eljárás?2.Ha mondjuk nálam nem is jöhetne szóba a letöltendő,akkor is 5 év szabadságvesztésnél nem súlyosabb bűncselekmény kategóriájába tartozom?Tehát nem érint ez hátrányosan?3.Az eljárás max. 6 havi felfüggesztése pontosan mit jelent?Ha mégis vádat emelnek,akkor lehet,hogy fél évig várni kell a tárgyalásra?Vagy lehet,hogy fél évet kell várni a közvetítői eljárás lefolytatására?4.Esetemben mennyi az esélye,hogy az eljárást az említett módszer segítségével megszüntetik?Megéri-e kérni?5.Járhatok-e úgy,hogy teljesítek a közvetítői eljárás keretében a sértettnek egy adott összeget(ami neki kiesett a sérülés miatt),de ezt csak enyhítésnek fogadják el,és utána még pénzbüntetést is kapok,amit lehet így már nem tudok kifizetni,ill. lehet,hogy fél évet kell rá várnom?A válaszokat előre is köszönöm!

Gabicsek 2011.01.11. 22:03

Próbálj meg közvetítői eljárást kérni. (ha nincs garázdaság, csak súlyos testi sértés)

Be.:A közvetítői eljárás221/A. § (1) A közvetítői eljárás a személy elleni (Btk. XII. fejezet I. és III. cím), a közlekedési (Btk. XIII. fejezet), illetőleg a vagyon elleni (Btk. XVIII. fejezet), ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás tartama alatt, a gyanúsított vagy a sértett indítványára, illetőleg önkéntes hozzájárulásukkal alkalmazható eljárás.(2) A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. Az ügy közvetítői eljárásra utalásának a büntetőeljárás alatt egy alkalommal van helye.(3) Az ügyész hivatalból, vagy a gyanúsított, a védő, illetőleg a sértett indítványára az eljárást legfeljebb hat hónapi időtartamra felfüggeszti, és az ügyet közvetítői eljárásra utalja, ha

......

(7) Ha a közvetítői eljárás eredményes, és a Btk. 36. §-a (1) bekezdése alkalmazásának van helye, az ügyész az eljárást megszünteti; ha a Btk. 36. §-a (2) bekezdése alkalmazásának lehet helye, vádat emel. Ha a gyanúsított a közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás teljesítését megkezdte, de a büntethetősége nem szűnt meg, az ügyész a három évet meg nem haladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a vádemelést egy évtől két évig terjedő időre elhalaszthatja.

Btk.Tevékeny megbánás3536. § (1) Nem büntethető, aki a személy elleni (XII. fejezet I. és III. cím), közlekedési (XIII. fejezet) vagy vagyon elleni (XVIII. fejezet) vétség vagy három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmények esetében az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.

Attila2 2011.01.11. 21:06

A következő történt:Egy kocsmában erősen ittas állapotban wc-re indultam,majd megálltam egy ismerős társaságnál,melynek egy számomra ismeretlen tagja azt mondta,hogy meglöktem,valamint szálljak le a lábáról,és elküldött onnan.Fellépését lekezelőnek,flegmának éreztem,és megpróbáltam lefejelni.Ezt kivédte úgy,hogy elhajolt a fejével,mely hatására felszakadt a homlokom.Utána arrébb mentem,beszéltem egy haverommal rövid ideig,majd ideges lettem,hogy még én sérültem meg,visszamentem és behúztam kettőt a srácnak,erre ő védte magát,nemi szerven rúgott,majd szétválasztottak minket,és elhagytuk a helyszínt.Eltört az orra,8 napon túl gyógyuló sérülést szerzett.Rettenetesen szégyellem az egészet,másnap személyesen elnézést kértem a sráctól,melyet elfogadott.Büntetlen előéletű vagyok,ittas állapotban voltam,diploma előtt álló végzős vagyok.Beismerő vallomást tettem az esetet követően,a feljelentés hivatalból történt.Kérem segítsenek,hogy mire számíthatok,illetve milyen lehetőségeim vannak az eset kapcsán.Előre is köszönöm