rendőrségi megrovásforrás főoldal vissza

Gabicsek 2011.01.06. 09:23

Még annyit a megrovásról: az ügyészi megrovás és a bírói megrovás ugyanazon kategória, egyik sem súlyosabb a másiknál, mivel mindkettő ugyanaz az intézkedés. Olyan, hogy legkisebb büntetés, érdekes kérdés, mert lehet akár közérdekű munka, vád-halasztás, aztán ahogy írtad, lehet próbára bocsátás, felfüggesztett pénzbüntetés, pénzbüntetés, tehát nagy a paletta. Mindig függ a bűncselekmény súlyától és az összes körülménytől, hogy mi várható az ügy végén.

Szintén Btk-ból:

A büntetési nemek38. § (1) Büntetések40

(2) Mellékbüntetések

Gabicsek 2011.01.06. 09:19

Btk.

Az intézkedési nemek70. § (1) Intézkedések

4.5. az elkobzás,6. vagyonelkobzás,7. a pártfogó felügyelet,8. a jogi személlyel szemben alkalmazható intézkedések.(2) Az (1) bekezdés 1-3. pontjában felsorolt intézkedések önállóan, büntetés helyett, a 4. pontjában megjelölt intézkedés büntetés mellett, az 5. és 6. pontjában megjelölt intézkedés önállóan, és büntetés vagy intézkedés mellett is, a 7. pontjában megjelölt intézkedés büntetés, illetve intézkedés mellett alkalmazható(3) Az (1) bekezdés 8. pontja szerinti intézkedésekről külön törvény rendelkezik.

A megrovás71. § (1) Megrovásban kell részesíteni azt, akinek a cselekménye az elbíráláskor már nem veszélyes, vagy oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legkisebb büntetés kiszabása, vagy más intézkedés - ide nem értve az elkobzást és a vagyonelkobzást - alkalmazása is szükségtelen.

Hiába írt ott a kommentelő rendőrségi megrovás. A Btk. előírja, milyen intézkedéseket lehet alkalmazni. Egyik intézkedési nem kiszabására sem jogosult a rendőrség, csak az ügyészség vagy bíróság.

Egyébként akár ügyészi, akár bírói megrovásban részesül valaki, utána megkapja a tiszta erkölcsit, mert mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól abban a pillanatban, amikor a megrovásról szóló határozat jogerőre emelkedik. Ez úgy működik, hogy tegyük fel az ügyészség megszünteti a nyomozást és ugyanebben a határozatban egyben megrovásban részesíti a gyanúsítottat. Rendőrségi ilyen határozatot nem hozhat.

ndoora 2011.01.06. 01:25

http://www.gyakorikerdesek.hu/…valami-rendo

Gabicsek 2011.01.05. 23:25

rendőrség nem róhat meg senkit, csak ügyészség, vagy bíróság.

ndoora 2011.01.05. 22:53

Arra lennék kíváncsi, jól tudom-e, hogy a rendőrségi megrovás a legkisebb büntetés, és utána jön az ügyészi, utána meg a bíróságon a megrovás és a próbára bocsátás ?

Csak kíváncsi vagyok.