Parancsnoki túlkapás?forrás főoldal vissza

Főlökött 2010.12.08. 09:29

Tisztelettel :

Véleményem szerint meg kell várni a büntetőeljárás végét, ha már így alakult. Ott dől majd el, hogy megszüntetéssel zárul, vagy vádemeléssel, ami után lehet gondolkodni a továbbiakon.

Nem csesztetésként mondom, de egyes mobilokon van diktafon funkció. Hasonlít az eljövetelemre, annó a fegyveres testülettől, csak nálam nem volt házkutatás, csak megszünt a beosztásom.Nekem a személyzetis osztályvezető regélte el, a folyosón ( fenyegetés gyanánt ), hogy vagy belemegyek a bizottság által ajánlottakba, vagy felajánlanak az Ország másik végén, egy pitiáner beosztást, s így költözhetek és csinálhatok, amit akarok ott a pusztában. Hát nem ment közben az a fránya diktafon :)Majd 2 hét múlva, amikor a keletkezett jegyzőkönyveket kellett volna aláírni, hát sajnos nem volt módomban azt megtenni.Jó nagy balhé is volt, mivel a sereg egyik parancsnokához kellett bemennem, berendelt. Ott próbált keménykedni, de miután lejátszottam Neki a felvételt és tájékoztattam, hogy majd a bíróságon találkozunk, máris más volt a leányzó fekvése. Érdekes mód, korrekt módon el tudtam jönni, semmilyen kár-hátrány nem ért, sőt.....( közben egyetemre jártam sereg dotációban, stb., stb. )Ezt azért regéltem el, hogy saját magunkat kell védeni és előre gondolkodni, nem ijedségből meggondolatlanságot tenni-cselekedni.

Gabicsek 2010.12.07. 22:13

Szerintem ha közös megegyezéssel szűnt meg a szolgálati viszonya, nincs sok értelme a munkaügyi bírósághoz fordulni.

anetta107 2010.12.07. 10:48

Azonban azon az estén, amikor házkutatást tartották annyira ráijesztettek és megfenyegették, hogy közös megegyezéssel leszerelt! Ebben az esetben mit tud csinálmi? Amíg a büntetőeljárás folyik van valami lehetősége bíróság vagy bármi más?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Dr.Attika 2010.12.05. 09:52

Semmi esetre sem szabad közös megegyezéssel eljönni. Állni kell az "ütéseket" Kártérítés azért , mert büntetőeljárás alatt volt valaki nem jár. Kártérítés , akkor jár, ha károkozás is történt. Pl. előmeneteli hátrányok. Annak nincs jelentősége jelen esetben, hogy az eljárást bcs. vagy bizonyítottság hiánya miatt szüntetik meg.

garcia66 2010.12.05. 09:31

Szia anetta107!

Elöljáróban leszögezem, nem vagyok jogász, csak a tapasztalatomat tudom leírni (szerencsére nem velem történt meg).

Az szinte bevett szokás. hogy a fegyveres szervek hivatásos állományát nem illeti meg az ártatlanság vélelme. Az ismerősöd még viszonylag jól járt, általában kiszokták rúgni egyből az embert. Az "emberségesebb" helyeken felajánlják a közös megegyezésű leszerelést.Hogy mit tehet? Mindenképpen szerezzen egy jó ügyvédet - akár a szakszervezetétől is (persze, csak ha tag).Amennyiben nincs más munkalehetősége, maradjon a helyén, de amíg folyik ellene az eljárás (jogerős bírósági végzésig), addig se előmenetel, se jutalom nem jár neki. És ez elég sokáig eltarthat -engem pl. 7 év után hívtak be tanúnak egy ügyben.A másik gond, hogy kártérítést csak akkor igényelhet, ha bcs. hiányában szüntetik meg az eljárást, de általában ez ritka, inkább bizonyítottság hiányában szokták (ha nem így van, kérem a jogászokat, helyesbítsenek).Ha minden lezárul, akkor munkaügyi bíróságra mehet, amennyiben esetleg időközben leszerel, kirúgják -ott kérheti az eredeti munkakörének a visszaállítását és az esetleges elmaradt illetmény megítélését.Tehát, amíg ht. addig csak az a lehetősége van, hogy mindent megpanaszoljon, ill. próbálja az ártatlanságát bizonyítani - tudom, nem neki kell az ártatlanságát, hanem a vádhatóságnak a bűnösségét bizonyítani, de ez nálunk sajnos így megy!

És még egy mondat:nem minden meggyanúsított rendőr (vagy más egyenruhás) bűnöző, sajnos az is egy régi bevett szokás,hogy a bűnözők alaptalanul jelentenek fel embereket (bűnüldözőket). Ez az én véleményem, persze a konkrét ügyet nem ismerem.

Dr.Attika 2010.12.05. 09:03

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy a házkutatást követő fél év múlva hallgatják ki gyanusítottként. A házkutatást nem csak terheltnél lehet tartani. Lehet, hogy most gyúlt össze annyi bizonyíték, hogy meg tudták gynusítani vagy lehetett nyomozás taktikai ok is.Egyébként nem kellene ezt a rendőrt ennyi info alapján "elítélnétek".Emlékezzetek a Kulcsár ügyben Molnár Csaba volt alezredesre. Hét év után mentette fel jogerősen a LB. Addig "baszogtatták" főnökei és az ügyészség.

anetta107 2010.12.05. 00:29

Tényleg több mint fél év múlva hallgatták ki gyanúsítottként!De eltértünk a lényegtől! Tudom, hogy nehéz elhinni, hogy nem követett el semmit, de én a jogi lépésekre lennék kíváncsi!

Gabicsek 2010.12.04. 23:22

Kizártnak tartom, hogy a házkutatás után csak fél évvel hallgatták ELŐSZÖR ki gyanúsítottként! Ha házkutatást tartottak, annak oka volt. Gáz lehetett már vele akkor is, amikor szolgálatot teljesített, ha nem állt ki mellette a parancsnok.

anetta107 2010.12.04. 20:15

Nem kapták el! Nem történt semmilyen tettenérés! Csak a nyakába akarnak sózni valamit, amit nem követett el!

végrehajtó1 2010.12.04. 19:41

„milyen jogi lépéseket tehet amíg büntetőeljárás folyik”

szerintem örüljön hogy nem elöbb kapták el.Nem rendőrnek való...(

anetta107 2010.12.04. 19:31

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémára szeretnék megoldást találni!

Az egyik ismerősöm a rendőrség hivatásos állományú dolgozója volt! A rendőr ellen büntetőeljárás indult 2009. év végén (tulajdonképpen úgy indult, hogy tartottak nála egy házkutatást, ezt követően nem történt semmi, majd ezt követően 2010. júliusában hallgatták ki gyanúsítottként), a házkutatást követően a közvetlen parancsnoka közölte vele, hogy amennyiben nem ír szolgálati jegyet és nem kéri a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését, abban az esetben a parancsnoka és a kapitányságvezető mindenképpen elintézi azt, hogy fegyelmi vagy etikai eljárás keretében kirúgják és abban az esetben soha többet nem lehet rendőr! Az ismerősöm A büntetőeljárás több mint egy éve nyomozati szakban van a nyomozó ügyészségen!Milyen lehetőségei vannak az ismerősömnek, milyen jogi lépéseket tehet amíg büntetőeljárás folyik, illetve milyen lépéseket a büntetőeljárás lezárása után?

Segítségeteket, tanácsaitokat előre is köszönöm!