"Egyetemleges" fizetésforrás főoldal vissza

nagyimamma 2013.03.24. 11:51

Önkormányzati határozat egyetemleges költségviselésre kötelezett az osztatlan közös tulajdoni ingatlan javítására. Más tulajdoni hányadunk van. Kérdésem az, hogy a fizetési kötelezésben az egyetemleges az fele fele arányt jelent vagy a tulajdoni hányadnak megfelelő arányt. Köszönettel nagyimamma

Kovács_Béla_Sándor 2010.10.28. 21:57

Egyetemleges fizetés nincs - egyetemleges kötelezettség van. Nem indokolt a letétbe fizetés, hiszen a jogosult ismert. Az az dós, aki nem kar késedelembe esni, vagy kifizeti a teljes tartozást, vagy gondoskodik róla, hogy a többiek is időben fizessenek.Másképpen mondva: hiába fizeti meg valamelyik adós a rá eső hányadot, ha a többiek közül akár csak egy nem fizet, vele szemben is lehet végrehajtást indítani, és a késedelmi kamatok, eljárási költségek is terhelni fogják.

Kincses 2010.10.28. 21:29

Tisztelt szakértők!Kérdésem a következő: Mit jelent pontosan a gyakorlatban az egyetemleges fizetés?Tárgy-ítéletben a négy vádlott megkapta a pénzbüntetést (külön-külön), plusz egyetemlegesen a bűnügyi költséget (230eft). Mindenki megkapta a teljes összegről a csekket. Tudtommal az egyetemlegesség esetén bármelyik féltől behajtható a teljes összeg-utána osztanak-szoroznak-negyedelnek egymás között. Tehát fejenként 57500 a bűnügyi költség. A gyakorlatban hogy néz ki? Kinek kell fizetni, mi a gyakorlat-esetleg ügyvédi letét?Ill-ha részletfizetést szeretnének-ki kérje, milyen formában? (esetleg ügyvéd?)A tényleges probléma, hogy nem mindegyik fél ismeri a másikat, ill. tudnivélik, hogy van köztük olyan is, aki nem biztos, hogy tud fizetni időben. Aki időben tud fizetni mit tegyen, hogy ne legyen késedelmes adós?Előre is köszönöm a válaszokat!