Szabálysértés - ügyvédi munkadíjforrás főoldal vissza

mendelenyidora 2012.03.06. 16:59

Kedves Kovacs Bela Sandor mi nem? Nem jo ez igy? Vagy nem körülmenyes a folytatás es nem kell megint ügyved? :-) Aruld el mi nem

Kovács_Béla_Sándor 2012.03.06. 13:45

Nem.

mendelenyidora 2012.03.06. 13:42

Ja es hogy értsd, a falusi körjegyzö csak feljelentett az elsöfoku szabs hatoságnál, az mást nem tett ! Vagyis feljelentett el nem követett szabalysertes vadjaval az 1. foku szabálysértési hatoságnál. (hamisan vádolt). Ezért kerem töle, es nem az elsö foku hatoságtol aki ugyan megbüntetett jogtalanul. Jo ez igy?

mendelenyidora 2012.03.06. 13:36

Kedves ObudaFan, elsö körben , ahogy javasoltad, kertem a falusi jegyzötöl a költségeket, de mivel személyesen elzárkozott elölem, igy közjegyzönél FMH indult a falusi körjegyzöseg felé, 15 nap eltelt, nem fizettek. Viszont jelezték, hogy nem fizetnek. Tehát biroságra megy tovább . Kerdésem, rázós e innentöl annyira, hogy ehhez most megint ügyvédet fogadjak? Hogy zajlik ez?Köszönöm!

ObudaFan 2012.01.27. 23:01

Az elsőfokú szabálysértési hatóságnál.

mendelenyidora 2012.01.27. 19:03

köszönöm. 1)A falusi jegyzötöl aki feljelentett a kisvarosi jegyzönél, vagy a kisvárosi jegyzötöl aki a megbirságoló határozatot meghozta?

ObudaFan 2012.01.27. 12:34

Első körben kérd a jegyzőtől.

mendelenyidora 2012.01.27. 10:24

Az elözöhöz még, hol a csudában kerjük az ügyvédi költséget? Vagy perelni kell most az igazsagtalanul büntetö hatosagot vagy a minket igazsagtalanul feljelentö falusi jegyzöt? Mert hogy miattuk inditottunk ügyvedet, ha nem piszkaltak volna nem kellett volna ügyved.

mendelenyidora 2012.01.24. 22:30

Freeway, szerintem ez rad is vonatkozik amit nekem irt ObudaFan ügyved, esetünk hasonlo lehet.

mendelenyidora 2012.01.24. 21:54

ah mit tegezödöm ezer bocsánat Ön egy Angyal. Szegény magyar jogállam.

mendelenyidora 2012.01.24. 17:35

Kedves ObudaFan, még mindig egy ANGYAL VAGY.Nagyon szépen köszönöm! Kívánok neked sok sok minden jókat.:-)

ObudaFan 2012.01.24. 17:32

Bocs, természetesen nem a c) pont, hanem a b) pont az érdekes.

ObudaFan 2012.01.24. 17:32

Kérni kell a megtérítését.

Szabs. tv. 73. § (1) Eljárási költség

c) a sértett indokolt készkiadása.

(2) Az eljárás alá vont személy viseli az eljárási költséget, ha megállapították, hogy a szabálysértést elkövette.

(3) Az állam viseli azt a költséget, amely annak következtében merült fel, hogy az eljárás alá vont személy a magyar nyelvet nem ismeri.

(4) Az eljárás megszüntetése esetében az eljárási költség az államot terheli, kivéve, ha figyelmeztetés alkalmazásával fejeződik be az eljárás.

(5) A sértett viseli az eljárási költséget, ha a szabálysértési hatóság az eljárást a 131. § (1) bekezdése a) pontja alapján szünteti meg.

mendelenyidora 2012.01.24. 17:23

Kedves hozzáértök, most ujra kerdeznék egy régebbi ügyben ami azóta elöbbre haladt, és célba ért. Népszámlálási kötelezettség megszegése miatt büntettek meg bennünket fejenként 50- 50.000,-Ft –ra. Kifogással éltünk, mire a pénzbírságot visszavonták, és figyelmetzetésben részesítettek ! Ez ellen is kifogással éltünk. A bíróság nekünk adott igazat, az eljárást megszüntette a 1999. évi LXIX. Törvény 94. § (2) bek. b) pontja alapján. Tehát ártatlanok vagyunk, a szabálysértési hatóság a jogszabályt helytelenül alkalmazta ellenünk. Nos teljesen alaptalanul és jogtalanul ügyvédi költségbe kergetett bennünket a falusi jegyzö aki azzal a külön „meg nem indokolt „ kéréssel jelentett fel anno a kisvárosi jegyzönél, hogy bennünket az a lehetö legsúlyosabb pénzbírsággal büntessen .( Meg is történt.) Ha beletörödtünk volna, fizettünk volna igazságtalanul, és ügyvéd sem kellett volna.Védekeztünk! Kérdés, kit terhel az ügyvédi költségünk , kitöl és hogyan igényeljük azt most vissza?

Gabicsek 2011.01.04. 22:41

Ez van ugye a szabálysértési törvényben, előkerestem:

Eljárási költség

73. § (1) Eljárási költség

b) az eljárás alá vont személynek az ügyben felmerült készkiadása;

(2) Az eljárás alá vont személy viseli az eljárási költséget, ha megállapították, hogy a szabálysértést elkövette.

(3) Az állam viseli azt a költséget, amely annak következtében merült fel, hogy az eljárás alá vont személy a magyar nyelvet nem ismeri.

(4) Az eljárás megszüntetése esetében az eljárási költség az államot terheli, kivéve, ha figyelmeztetés alkalmazásával fejeződik be az eljárás.

(5) A sértett viseli az eljárási költséget, ha a szabálysértési hatóság az eljárást a 131. § (1) bekezdése a) pontja alapján szünteti meg.

Gondolom, erre gondolsz, amit kivastagítottam. Ez véleményem szerint azt jelenti, hogy a felmerült költségeket (mint írtam, utazási költség, szakértő díja, stb.) nem fizettetik meg az eljárás alá vonttal, amennyiben ellene megszüntetik az eljárás. Abban szinte biztos vagyok, hogy a Magyar Állam nem fizeti ki az általad meghatalmazott ügyvéd munkadíját.De azért kérdezz rá:) Hátha összejön.

Gabicsek 2011.01.04. 22:27

Kedves freeway!Szabálysértési ügyekben annyira nem vagyok otthon.Büntetőügyekben (és gondolom, így van ez a szabálysértésnél is) az eljárás költségeit tényleg az állam viseli, ha az eljárás megszüntetődik, vagy a vádlottat felmentik. De ebbe nem tartozik bele a sértett vagy vádlott ügyvédi munkadíja. Ilyen költségek lehetnek: tanúk utazási költségtérítései, szakértői költségek, büntetőeljárás esetén kirendelt védő költsége (amit megszüntetés, felmentés esetén nem kell a gyanúsítottnak, vagy vádlottnak megfizetnie), és minden olyan költség, ami az eljárás során felmerül, de általában ezek szokták alkotni a költségeket, amit később az állam visel.Ha te ügyvédet fogadsz, tehát meghatalmazod, a költségeket te állod, az nem tartozik az eljárás költségeihez.

freeway 2011.01.04. 16:57

Kedves Gabicsek!

Köszönöm a választ, de akkor azt nem értem, hogy a szabálysértési törvényben mit jelent az, hogy az eljárás költségét az állam viseli, ha az eljárást megszüntetik, az eljárás költségeibe pedig beletartozik az eljárás alá vont személy készkiadása.Felmentésem esetén akkor milyen költséget kérhetek az államtól, ha az ügyvédem munkadíját nem?Természetesen a kérdésem mindenkinek szól.

freeway

Gabicsek 2010.12.01. 21:00

Az ügyvédi munkadíj kifizetése csak polgári peres eljárásokban van a pervesztes részéről (már amennyit a bíróság megítél)Sem szabálysértési, sem büntetőeljárásban senki nem téríti meg az ügyvédi munkadíjat, akár felelősnek találnak, akár nem.Nem vagyok ügyvéd, de a munkadíj megállapodás kérdése.

freeway 2010.12.01. 11:01

Valaki esetleg tudna válaszolni? Ügyvédek, szabálysértési eljárások felmentett eljárás alá vont személyei segítsetek!:)Nagyon nem mindegy, hogy ha nem találnak vétkesnek, akkor is bukom-e az ügyvéd díját, ill ven-e felső limtje a munkadíjnak.

freeway

freeway 2010.10.14. 15:38

Kedves Fórumozók!

Van egy folyamatban lévő szabálysértési eljárás, amiben eljárás alá vont személy vagyok.Tárgyalás tartását kértem, úgyhogy bíróság elé kerül az ügy.Szeretnék ügyvédet fogadni, és az lenne a kérdésem, ha megnyerem az ügyet, felmentenek, vagy nem tudom, jogilag hogyan zajlik ez, akkor az ügyvédem munkadíját megtéríti az állam?Be kell csatolnom egy szerződést, és a végén megítélik nekem, mint kiadást?Mérsékelheti a bíróság egyébként a szerződéses díjat?

A válaszokat előre is köszönöm!

freeway