Fellebbezés benyújtásaforrás főoldal vissza

mendelenyidora 2013.07.24. 22:32

Nem akarok semmit töletek a tapasztalatotokon kivül, (akinek van). Nyilvan, hogy több ember allaspontja többféle lehet, és senkinek a véleménye nem szentírás. Hogy a válaszokkal én mit kezdek, az az én dolgom. A válaszadást megköszönöm nektek, neked is megköszöntem a "másikon". Töled is kaptam már hasznos választ korábban is. Ha nem igy volna, nem jönnék die kérdezni. Feltehetöen éppen ezért müködik ez a Forum. Sorry.

Kovács_Béla_Sándor 2013.07.24. 14:32

Azt te állítod, hogy a képviselőnek nincs jogi szakvizsgája.Egyébként mit akarsz tőlünk? Ha eltérően foglalunk állást a Kúriához képest, akkor megírod nekik, hogy "a Jogi Fórumon mást írtak"?

mendelenyidora 2013.07.24. 13:33

Kinek van tapasztalata ? Kösznöm elöre is ! Az elsö foku biroság a fellebbezés hiányosságának pótlására elmulasztja felhivni a fellebbezés elöterjesztöjét. Ebböl következöen a fellebbezést nem is utasítja el. Az itélötábla szintén elmulasztja a hinányosság észrevételét, és itéletet hoz. Az 1. Foku itéletet megváltoztatja, a keresetet elutasitja. Felperes egy anyagi jogszabály helytelen értelmezése miatt egyébként is a kuriához fordul. Egyben hivatkozik továbbá a fellebbezéssel kapcsolatos eljárási szabály megsértésére is. Teszem fel, a Kuria felhivja hianypótlásra alperest, hogy meg lehessen állapitani, jogyszerü volt e a fellebbezése. Bizonyosságot nyer, hogy alperes ügyvéd nélkül egyáltalán nem járhatott volna el, mert az elöirt kötelezö jogi szakvizsgája hiányzik, ezt a hianyosságot potolni nem is tudja. Az 1.foku itélet ezt irja: , „jogi képviselö közremüködése nélkül eljáró fél perbeli cselekménye és nyilatkozata hatálytalan“. Mi történhet tehát most ? Egyáltalán a fellebbezést megismételheti alperes ezuttal egy ügyvéddel, vagy már nem.

Gabicsek 2013.06.28. 20:15

Biztos beidézték a feleséget már a nyomozás során is, mégis vádat emeltek a férfi ellen, tehát elvileg az lett alátámasztva, amit te mondtál.

Juci007 2013.06.27. 20:45

Köszönöm a választ, de mi van akkor, ha a tárgyalásra a másik fél tanuként beidézteti a feleségét aki azt mondja (nyílván hogy a férjét védje) hogy én el akartam ütni a férjét....? én tudni fogom, hogy nem igaz de 2 állítás 1 tagadás:(((

lajcsó 2013.06.27. 18:33

Továbbra is tanú maradsz. Garázdaság miatt nem ellened fognak vádat emelni.

Juci007 2013.06.27. 15:23

Tisztelt Ügyvéd úr,

Áprilisban gyerekemmel a saját autómban haladtam, amikor is átsávoltam a másik sávba a gyerekekmmel beszélgettem és ahogy a visszapillantóba néztem láttam, hogy a mögöttem haladó autós mutogat de én nem tulajdonítottam ennek jelentőséget,mivel szabályosan közlekedttem ekkor éreztem hátulról egy lökést, de nem hittem hogy a semmiért valóban megtól hátulról, ezután megelőzőtt és satú féket nyomott az út közepén megállásra kényszerített, majd kiugrott az autóból és elkezdte ütni verni a kocsim összetörte a visszapillantó tükrömet ezt követően én lükvercet kapcsoltam,ki akartam kerülni a kocsiját ám miután betörte a visszapillantó tükrömet, félre álltam és hívtam a rendőrséget,közöltem a rendszámot és a helyszint, persze ekkorra a másik fél már elhajtott az autójával. A rendőrség nem jött ki mondván sok a dolga én mentem be a kapitányságra, ahhol fefotózták a sérüléseket. Ezután még kétszer kelett bemennem egyszer jegyzőkönyvbe mondani az esetet és mégegyszer felismerésre bemutatásra, ahhol felismertem, a problémám a következő a rendőrség felhívott hogy ismét be kell mennem szembesítésre. A szembesítésen a másik fél azt állította,hogy én letoltam az útról ezért jött belém hátúlról, arra pedig, hogy kielőzött engem megállásra kényszerített, azt mondta, hogy ugyan kielőzött de nem állított meg, Ő ugyan megállt az út közepén és kiszállt az autójából és elindult felém én pedig meg sem álltam és azért tört be a visszapillantó tükröm mert, én őt el akartam ütni. (amúgy a felesége ott volt csak azt nem értem, hogy tanúként miért nem szerepel, és ha be is idézik akkor a tárgyaláson nyilván a férje mellett fog tanuskodni,) ekkor már én leszek bajban? Az is vitás hogy a másik fél azt állítja, hogy én ott hagytam ám én nem mentem sehova hívtam a 112-es számot ám miután 20 perc múlva sem jöttek ki, az ügyeletes azt mondta menjek én be a kapitányságra… 2 gyerekkel!!! Most tanúként szerepelek de nagyon tartok attól hogy rosszabúl jövök ki ebből a helyzettből. Mire számíthatok? Az ügy most kerül az ügyészségre mint garázdaság.Válaszát előre is köszönöm.

Juci

ME.DA. 2013.06.27. 14:24

Köszönöm válaszát

A bíróság tőlem kérvényezi hogy nyilatkozzak arról akarok e tárgyalást avagy nem. A kérdésem arra irányult ha nem kérek tárgyalást a gyakorlat szerint a bíróság hajlandó e figyelembe venni a szabálysértési hatóság által elkövetett hibákat.Vagy erre csak akkor van esélyem ha egy tárgyalás keretein belül ezeket kifejtem.Gondolok itt arra hogy az őr részükről minden a balesetnél jelenlevőt beidéztek, míg az én hozzátartozóimat nem , ez tudomásom szerint eljárási hiba.Továbbá a több nappal a baleset után tartott helyszínelésről sem volt tudomásunk jelen sem voltunk. A látlelet ami alapján el lettem marasztalva 5 nappal a baleset után készült. Ezeket a tényeket egy tárgyalás nélküli felülvizsgálat esetén hajlandóak tudomásul venni vagy csak ugy mint a rendőrség figyelmen kívül hagyják?

ObudaFan 2013.06.26. 22:56

„Van e esély arra hogy tárgyalás nélkül a bíróság belátja hogy a másik fél is hibás volt ?”

Bizonyítást tárgyaláson tud lefolytatni a bíróság.

„Mi van akkor ha tanuló vagyok és krónikus beteg, kereset nélkül, ennek kapcsán nem tudok eljutni az ügyet tárgyaló bíróságra ami 35 km re van?”

Ha a tárgyaláson a tárgyalás tartását kérő személy nem jelenik meg és elmaradását alapos indokkal előzetesen nem mentette ki, úgy kell tekinteni, mint aki a kifogását visszavonta.Ha a kifogásban nem kérték tárgyalás tartását, de a bíróság a tárgyalás tartását szükségesnek tartja és a kifogást előterjesztő ezen nem jelenik meg és elmaradását alapos indokkal előzetesen, illetve az akadály felmerülésekor haladéktalanul nem mentette ki, a bíróság a kifogást az iratok alapján bírálja el.

„A kifogásomban 1 oldalon keresztül taglaltam azokat az érveket amelyeket fel kívánok hozni, ugyan ezeket kellene megismételni a bizonyítási indítványomban is?”

Nem, ott bizonyítékokra kellene hivatkozni, amik az állításaidat igazolják.

„Van e értelme feljelentést tenni a feljelentő ellen amennyiben bizonyítottan hamis dolgokat állított többször az eljárás során(a feljelentésben is)ha igen milyen jogcímen?”

Amíg az alapügy folyamatban van, biztos, hogy nincs.

„Egy ilyen ügyben a jog értelmezi azt hogy a feljelentést tevő fél inkorrekt magatartása és hamis állításai egyértelműen a pénzszerzést szolgálják?”

Ha hamisak az állításai, akkor szinte mindegy, mi volt a célja. Ha meg a hatóság szerint nem hamisak, akkor nem lesz jelentősége ebben az eljárásban, hogy pénzt kért, és hogy egyébként ez jogos igénye-e.

„És még egy távolba tekintő kérdés, ha elmarasztalnak és ennek kapcsán megindítják a polgári pert ahol megítélik nekik ezt az x ezer forintot , hogy hajtja be rajtam a behajtó?Se keresetem se ingóságom se ingatlanom . Édesanyámékkal élek őket érheti követelés az én ügyem kapcsán?”

Előbb-utóbb csak élned kell majd valamiből.

ME.DA. 2013.06.26. 17:12

Szervusztok

Eléggé kétségbe vagyok esve nagyon kavarognak a gondolataim, reménykedem hogy itt kaphatok majd iránymutatást.

Konkrétan a baleset kifejtésével nem szeretnék bajlódni mert több mint bonyolult inkább az utóélete és a meghurcoltatásom ami kapcsán segítséget szeretnék kérni.

A szabálysértési hatóság elmarasztalt a címben említett szabálysértésre hivatkozva. A balesetben hibás voltam de a másik fél is vétkes volt . 40 ezer forintra és 5 hónap eltiltásra büntettek azon a jogcímen hogy a magatartásom különösen veszélyes volt holott meg sem sértettem egy KRESZ szabályt sem. A feljelentő fél teljesen valótlan kijelentéseire alapozva hozták ezt az ítéletet. Miután kijött a határozat a kedves feljelentő többször megkeresett minket hogy pénzt követeljen és bevallotta hogy valótlanságot állított a feljelentésben. Én kifogást tettem a szab. hatóságnál , amire válaszul már a járási bíróságtól jött levél hogy nyilatkozzak akarok e tárgyalást. Amennyiben akarok terjesszem elő a bizonyítási indítványaimat.

A kérdéseim a következők

Van e esély arra hogy tárgyalás nélkül a bíróság belátja hogy a másik fél is hibás volt ?

Nagyobb e az esélyem hogy bebizonyítsam az igazam ha azt egy tárgyaláson tehetem meg?

Mi van akkor ha tanuló vagyok és krónikus beteg, kereset nélkül, ennek kapcsán nem tudok eljutni az ügyet tárgyaló bíróságra ami 35 km re van?

A kifogásomban 1 oldalon keresztül taglaltam azokat az érveket amelyeket fel kívánok hozni, ugyan ezeket kellene megismételni a bizonyítási indítványomban is?

Van e értelme feljelentést tenni a feljelentő ellen amennyiben bizonyítottan hamis dolgokat állított többször az eljárás során(a feljelentésben is)ha igen milyen jogcímen?

Egy ilyen ügyben a jog értelmezi azt hogy a feljelentést tevő fél inkorrekt magatartása és hamis állításai egyértelműen a pénzszerzést szolgálják?

És még egy távolba tekintő kérdés, ha elmarasztalnak és ennek kapcsán megindítják a polgári pert ahol megítélik nekik ezt az x ezer forintot , hogy hajtja be rajtam a behajtó?Se keresetem se ingóságom se ingatlanom . Édesanyámékkal élek őket érheti követelés az én ügyem kapcsán?

Amennyiben volna olyan kedves valaki hogy támaszt nyújtson nagyon hálás lennék.

Üdv M.D.

ObudaFan 2013.06.07. 16:56

„A II.foku eljárási illeték is a pertárgy értéke alapján kerül kiszabásra, vagy a vitatott összeg X százaléka?”

A fellebbezésben vitatott érték 8%-a.

„Remélem, hogy a fellebbezést nem utasitják el, ha az illeték összege azzal egyidőben nem kerül befizetésre. Gondolom, majd hiánypótlás cimén bekérik. Jól gondolom?”

Hiánypótlás lesz.

dorka11 2013.06.06. 22:25

T. ÓbudaFan!

Nagyon köszönöm a részletes választ.Ebben a perben a pertárgy értéke a 30 mft-ot nem haladja meg. Családon kivüli egyénnel fennálló közös tulajdont megszüntető, 2009-ben indult perről van szó.

A II.foku eljárási illeték is a pertárgy értéke alapján kerül kiszabásra, vagy a vitatott összeg X százaléka?

Remélem, hogy a fellebbezést nem utasitják el, ha az illeték összege azzal egyidőben nem kerül befizetésre. Gondolom, majd hiánypótlás cimén bekérik. Jól gondolom?

Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan 2013.06.05. 15:31

A törvényszék hatáskörébe tartoznak azok a vagyonjogi perek, amelyek tárgyának értéke a harmincmillió forintot meghaladja, kivéve a házassági vagyonjogi pert, ha azt a házassági perrel együtt vagy annak folyamán indítják meg.Ezekben a perekben ezért a másodfokú bíróság az ítélőtábla, az előtt pedig az ítélet ellen fellebbezést előterjesztő fél számára mindenképp kötelező a jogi képviselet.

Megjegyzem, amennyiben egy ilyen per a 2011. évi CLXI. törvény hatályba lépése után indult, mindkét fél számára kötelező a jogi képviselet és már első fokon is.

dorka11 2013.06.04. 19:25

T. ObudaFan!

Köszönöm a választ.

A 3.) ponttal kapcsolatos "Értékhatárről" hol olvashatok, illetve mely összeghatárig nem kötelező a jogi képviselet?

ObudaFan 2013.06.04. 07:49
dorka11 2013.06.03. 22:02

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéseim:

1.)Közös tulajdont megszüntető polgári perben hozott I.foku itélet ellen hány nap áll rendelkezésre a fellebbezés benyujtására?

2.) Az idő az itélet kihirdetésének napjától indul, vagy az itélet irásos változatának postai uton történő átvételét követő naptól?

3./ Kötelező-e II.fokon a jogi képviselet a fellebbezést benyujtó fél számára?

4./ Az itélet kihirdetését követően, a tárgyaláson kell-e a feleknek fellebbezési vagy itéletet elfogadó szándékról nyilatkozniuk?

Válaszokat előre is köszönöm.

Zsuzsmok 2013.06.03. 21:11

Köszönöm a válaszait, nagyon sokat segített! Minden jót kívánok!

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.03. 21:07

Persze. Sőt, első sorban neki kellene benyújtania. (Ízlés dolga, de én pl. nagyon nem szeretem az önjáró ügyfeleket.)

Zsuzsmok 2013.06.03. 20:35

Köszönöm válaszát, illetve lenne még egy kérdésem: képviseleti meghatalmazott (hozzátartozó), aki az első fokú eljárásban is közreműködött, benyújthatja-e a fellebbezést az általa képviselt fél érdekében?

Kovács_Béla_Sándor 2013.06.03. 20:11

Ha tértivevényesen adtad fel, visszakapod a tértivevényt.

Zsuzsmok 2013.06.03. 19:49

Tisztelt Fórumozók! Elsőfokú polgári bírói gyakorlattal kapcsolatosan érdeklődnék, hogy "fellebbezési kérelem" (postai kézbesítéssel benyújtott) benyújtását követően küldenek-e vmiféle visszajelzést, visszaigazolást arról, hogy a fellebbezési kérelmet átvették és továbbították a másodfokon eljáró bíróságra? Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan 2012.04.24. 10:50

A "sok sikert másodfokon" nyilatkozatot én fellebbezésnek értelmezném. De hát nézz be az iratokba.

Masahiko 2012.04.23. 16:14

Tisztelt Tudorok!

Magánvádas eljárásban megrovást kaptam. Az ítélet indoklását nem vártam meg, udvariasan elköszönve távoztam (tudom, nem volt helyes, de míg esetleg más dühöng, rajtam így jött ki... nem voltam még vádlott sem eddig) A bíró még megkérdezte, hogy az indoklást nem hallgatom-e meg. Mire én azt válaszoltam, hogy nem, és sok sikert kívánok másodfokon. Ma kaptam meg a jegyzőkönyvet és ítéletet. A jegyzőkönyv szerint csak szimplán sok sikert kívántam. Fellebbezésről, tudomásulvételről szó sincs, magánvádlót sem nyilatkoztatta. Jogerőről nincs jelzés. Most akkor fellebbeztem, vagy tudomásul vettem?! Mármint jogilag, mert én fellebbezni szerettem volna, csak azt hittem, itt is úgy van, mint a polgári eljárásoknál, majd pár napon belül írásba benyújtom... aztán hallottam, hogy nem...Köszönöm!M.

22-22 2012.02.08. 11:03

Köszönöm!

ObudaFan 2012.02.06. 22:59

Polgári perben igen. De ez büntetőeljárás.


Dr.Attika 2012.02.06. 12:00

De a Kúriának kell címezni.

ObudaFan 2012.02.06. 11:35

Az elsőfokú bíróságon kell benyújtani.

22-22 2012.02.06. 10:24

Üdvözlöm!Szeretném megkérdezni,hogy a Fővárosi Itélőtáblán jogerőre emelkedett ítélet ellen a felülvizsgálatot a Kúriának kell címezni,vagy talán az elsőfokú bíróságra kell küldeni,és ők továbbítják ezt?Köszönöm!

ObudaFan 2011.09.15. 12:41

Ettől még nem kérhetsz más bíróságot.

Szegednapfény 2011.09.14. 23:30

Köszönöm ! Ha jól értem,Legfőbb Ügyésznek - törvényesség érdekében benyújtott kérelemPerújítás - esetleg kérhetek más megyei bíróságot, hiszen ugyanazon városi,megyei bíróság és a megyei ügyész dolgozik " egy csapatban" .

ObudaFan 2011.09.14. 22:45

Felülvizsgálatnak biztos nincs, de még perújításnak is csak akkor, ha olyan bizonyíték merül fel, amely valószínűvé teszi, hogy téged fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetőeljárást meg kell szüntetni. Törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslatnak esetleg lehet helye.

Szegednapfény 2011.09.14. 17:03

Segítséget kérnék !I.fok : elítélt összesen egy haragosom „benyögése” alapján közmunkáraAz ítélet kihirdetésekor az ítéletet nem fogadtam el és igénybe kívántam venni a 3 nap gondolkodási időt, be is adtam a fellebbezést ( érdekesség, hogy a bíróság az ítélet indoklásában ezt írta : a rongálást 2007. év május meg nem határozott napján meg nem határozott idejében követték el !)Ennek ellenére az I. fok jogerősítette az ítéletet ! Ez ellen fellebbeztem, de a II. fok ezt írta: „A Be. 346. § (5) bekezdés c) pontja értelmében nincs helye fellebbezésnek az ítélet tudomásul vételét követően tett jogorvoslati nyilatkozat elutasítása ellen.Ezt értem, csak az a baj, hogy én nem vettem tudomásul az ítéletet és a bíróság mégis azt mondja ! Hogyan bizonyítsam, hogy a tárgyalás végén én nem vettem tudomásul az ítéletet ? A bíróság úgy próbálta ezt bizonyítani, hogy „ szóban megkereste az ügyészt” ,aki azt mondta, hogy tudomásul vettem…Perújítási lehetőség vagy felülvizsgálati kérelem lehetséges ?

csak1ember 2010.10.04. 21:41

Tisztelt Zöldtea !

Igen,sokat segített a válaszával! Köszönöm.

zoldtea 2010.10.04. 17:37

Üdvözletem!

1. Büntető ügyben a fellebbezés benyújtásának határideje az alábbiak szerint alakulhat:Az ítélet kihirdetésekor vagy azonnal nyilatkozni kell, hogy fellebbezni kíván-e, vagy 3 nap un. gondolkodási időt tarthat fenn magának. Amennyiben azonnal nyilatkozik, úgy vagy fellebbez, vagy nem (ekkor az ítélet jogerőssé vagy részben jogerőssé is válhat, illetve a fellebbezési jogot "nem lehet feléleszteni"). A három nap gondolkodási idő a tárgyalást követő naptól ketyeg és leegyszerűsítve a hétvége és munkaszüneti nap nem tartozik bele.

2. A fellebbezést annál a bíróságnál kell bejelenteni, amelyik az ítéletet hozta (elsőfokú bíróság) szóban/írásban/faxon. Azt mindenképpen meg kell jelölni, hogy milyen ítélet ellen nyújtja be és miért nem ért vele egyet, de később részletesen is kifejtheti, a másodfokú bíróság előtt.

3. Hát, anyagi vonzata abban az esetben van/lehet, ha ügyvédet kíván meghatalmazni, vagy ha másodfokon is merül fel eljárási költség és a bíróság a vádlottat kötelezi annak a viselésére is. /Nekem más lehetőség hirtelen nem jut eszembe/

Mindezt úgy írtam, hogy feltéetlezem, vádlottként szerepel(t) az ügyben.

Remélem, segítettem.

detective 2010.10.04. 17:28

Írd már le pár sorban a sztorit, mert így nagyon nehéz barkóbázva segíteni!

csak1ember 2010.10.03. 16:00

Tényleg senki ?

csak1ember 2010.09.30. 21:32

Büntető...

detective 2010.09.30. 20:22

Büntető vagy polgári?

csak1ember 2010.09.30. 10:41

Üdvözlöm a Tisztelt Fórumozókat !

Azt szeretném megérdeklődni,hogy mi a módja egy fellebbezés benyújtásának(nincs jogi képviselőm),az elsőfokú ítélet után ?Mit kell tennem,mikor,hol,hogyan, szóban,esetleg csak írásban kell ennek megtörténnie? Hova kell benyújtani,kinek és meddig ? Ha jól tudom,akkor ennek is van anyagi vonzata, ha így van, akkor ez nekem mennyibe kerül ?

Minden hozzászólást és segítséget szívesen veszek és előre megköszönök .