Hatályon kívül helyezték! Lesz folytatás?forrás főoldal vissza

Nick Name 2004.05.21. 05:31

Szívesen.

djuice 2004.05.18. 09:33

Kedves Nick NameNagyon szépen köszönöm a tanácsaidat!

Nick Name 2004.05.18. 05:46

Kedves djuice,

én szívesen válaszolok, bár csodálom, hogy az ügyvéded - akit gondolom Te fizetsz -ilyen alapdolgokat sem mond el.

Szóval:

Természetesen nem minden ítéletet lehet hatályon kívül helyezni, hanem csak az olyanokat, amelyek olyan hibában szenvednek, hogy a törvény alapján érdemi felülbírálatra alkalmatlanok.

Ez lehet abszolút eljárási szabálysértés (Be 373.§), relatív eljárási szabálysértés (Be 375.§), vagy a másodfokú eljárásban ki nem küszöbölhető megalapozatlanság (Be 376.§).

Mivel Te megalapozatlanságról írtál, ez azt jelenti, hogy az ítéletben megállapított tényállás az alapjaira kihatóan volt felderítetlen, hiányos, iratellenes vagy/és helytelen ténybeli következtetéseken nyugvó. A másodfokú bíróság ezért az t hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította és iránymutatást nyújtott az elsőfokú bíróságnak, hogyan lehet kiküszöbölni a korábbi hibákat.

Ez még önmagában semmit nem jelent, az új eljárás eredménye bármilyen irányban alakulhat. Így tehát alapdolog lenne, hogy beszélj az ügyvédeddel, elolvasd a hatályon kívül helyező végzést, mert anélkül nem fogsz tudni felkészülni a megismételt eljárásra.

djuice 2004.05.17. 19:51

Szia Nick name!

:-) Valóban furcsán fogalmaztam meg, de csak azt tudom, hogy az ügyvéd úgy adta elő, "megpróbálom hatályon kívűl helyeztetni". Egyszer csak fölhívott, hogy hatályon kívűl helyezték.

Minden itéletet hatályon kívűl lehet helyeztetni? Vagy csak meghatározott okok alapján - gondolok itt arra, hogy az ügyészség nem tudta hitelt érdemlően bebizonyítani a bűnösségemet -.

Vagy egyáltalán mikor szoktak ilyet csinálni?

Köszi!!!

Nick Name 2004.05.17. 19:35

Ez a mondatod nagyon tetszett:

"Mivel nem igazán volt megalapozott az itélet így az ügyvéd hatályon kívül helyeztette az itéletet."

Utasította a bíróságot? :)

djuice 2004.05.17. 17:34

Sziasztok!

Véleményre lenne szükségem az alábbi üggyel kapcsolatban.1999 -ben elindult egy bírósági tárgyalási sorozat adócsalás és egyebekkel kapcsolatban. Egészen 2002 év végéig tartott. Az első fok 2 év négy hónap börtön. Fellebeztünk. Mivel nem igazán volt megalapozott az itélet így az ügyvéd hatályon kívül helyeztette az itéletet. Azóta nem történt semmi.

Kérdések:

1., Ilyenkor újra kezdik az 1. fokot?2., Ha igen middig húzhatják a tárgyalás kezdetét?3., Létezik e, hogy időtúllépés miatt megszüntetik az eljárást, vagy a végtelenségig mehet a huzavona.4., Van e megszabott időintervallum arra, hogy egy ember, egy adott ügyét mennyi ideig lehet tárgyalni - gondolok itt az elévülésekre"?

A válaszokat előre is köszönöm!