Bűnügyi nyílvántartásforrás főoldal vissza

nemetha 2015.04.18. 10:01

Tisztelt Fórumozók!

Érdekelne mit tehetek, ha a KEKKH bűnügyi nyilvántartóval olyan adatot közölt a rendőrség, amely bűncselekménnyel soha nem gyanúsítottak meg. Semmilyen eljárás nem indult ellenem soha ez ügyben. Csak be akarták vonni a fegyverviselési engedélyem, ekkor derült ki, hogy állítólag a KEKKH adata alapján eljárás alatt állok.Ezáltal sérült a személyiségi jogom?Panasszal élni fogok, de milyen jogszabályra hivatkozzak?

Segítségeket előre köszönöm.

Agent Cooper 2015.01.20. 13:26

Kedves momoka666!

Amennyiben a próbaidő már letelt, abban az esetben már törvényileg mentesült, és kaphat tiszta erkölcsit. (Tehát meg kell nézni, hogy mikor emelkedett jogerőre a büntetés és azóta eltelt-e a próbaidő.)

Üdvözlettel: Agent Cooper

Sherlock 2015.01.20. 13:18

A felfüggesztett szerepel.

jovita67,

nem értesítenek hivatalból. Ha még érvényes az útlevél akkor vagy neked küldik el vagy a KEKKH-nak. Ha lejárt, akkor a KEKKH-nak aki dönt annak bevonásáról. Az országot már akkor is elhagyhattad volna (igazából már 5-én is).

momoka666 2015.01.20. 13:01

Tisztelt Ügyvéd úr!

Hogyan mi módon tudhatom meg, ha felfüggesztett büntetést kaptam, ténylegesen szerepel e ez az erkölcsi bizonyítványomban? Mert a munkámhoz szükség lenne rá, ámbátor nincs erre most felesleges 4000 Ft-om? millió üdvözlettel

jovita67 2015.01.18. 13:21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a segítségét kérni a következők miatt: - 2014.december 5-én telt le a feltételes szabadon-bocsátás időpontja. Eddig nem kaptam erről hivatalos értesítést és még az útlevelemet sem kaptam vissza. Szeretném megtudni, hogy erről hivatalból értesítenek majd vagy nekem kell mennem ezügyben és ha igen, akkor hová illetőleg hogyan kerül vissza hozzám az útlevelem és mikor hagyhatom el az országot- amit elvileg már dec. 6-án megtehettem volna.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: jovita67

pappcs 2015.01.15. 01:40

A mentesítés hatálya

98. § (1) A mentesítés folytán - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az elítélt mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és - törvény eltérő rendelkezése hiányában - nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.

A törvényi mentesítés

100. § (1) E törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

lali1983 2015.01.12. 21:28

Kedves ObudaFan,

2007-ben kaptam a buntetest, egy evre bevontak a jogositvanyomat, es kotelezo utankepzesen kellett reszt vennem, valamint kb. 10 ezer Ft-os benzbirsagot. Elore is koszonom a valaszt!

ObudaFan 2015.01.04. 10:41

Milyen büntetést kaptál és mikor?

lali1983 2015.01.03. 21:20

Udvozlom Onoket! Jopar evvel ezelott volt egy ittas vezeteses ugyem, azota az ugy elevult, az erkolcsi bizonyitvanyom tiszta. Az USA-ba szeretnek benyujtani kerelmet letelepedesi engedelyert, es a jelentkezesi lapon valaszolni kell egy olyan kerdesre hogy voltam-e valaha is letartoztatva, eloallitva barmilyen buncsekelmenyert, szabalysertesert, stb. Az oszinte valasz erre a kerdesre egyertelmuen "igen", azonban ez valoszinuleg rontana az eselyeimet. Annak ellenere hogy elevult az ugyem es tiszta erkolcsi bizonyitvannyal rendelkezem, en ugy tudom hogy a nyilvantartasbol nem kerulok ki, rabositva is lettem. Erdeklodnek hogy az USA altal kinyomozhato-e ez a dolog, es hozzaferhet-e a nyilvantartasban szereplo adataimhoz igy hogy nem szamitok buntetett eloeletunek. Valaszukat elore is koszonom!

roli000 2014.11.26. 16:29

Én azt szeretném megkérdezni,hogy egyáltalán mivel lehet bekerulni a bűnugyi nyilvántartásba? Ugyanis ma jott egy levelem azon a Cimen, hogy BŰNUGYI NYILVÁNTARTÁS, de sajnos nem tudom felevvi csak hétfon ugyanis dolgozom feleségemnek nem adta oda a postás.Nem tudom ,hogy mi lehet benne ugyanis semmit nem kovettemn el, voltak kisebb szabálysértéseim pl: biztonségi ov stb... de ezeket a pénbirságokat kifizettem, de az egyiket a megadott inőn túl sikerult befizetnem. Lehet,hogy ezért?????Soha életemben nem loptam még egy rágot sem nem voltak tárgyalásaim csak csak gyerektartás ugyben de az a fizetésemből vonva van.Szeretném ha segitenének, hogy hétfoig ne kapjak szivrohamot ugyanis ez nagyon aggaszt. Koszonom

golf 2014.06.20. 18:56

Kedves Sherclok. Köszönöm válaszát!Nem a számolással lett volna hisz tegnap járt le :-),csak valaki azt mondta hogy küldeni fognak értesítést hogy hivatalosan is negszünt a felfüggesztettsége!Az erkőlcsibizonyitványnál nem néznek utána a múltjáról?

Sherlock 2014.06.20. 16:15

Nem kap értesítést, de nem hiszem hogy annyira bonyolult kiszámolni. Onnantól hogy lejárt, kaphat.

golf 2014.06.20. 15:43

Üdvözlöm Önöket Szeretném megkérdezni higy ha valakinek lejár a felfűggesztette akkor kap e. értesítést hogy lejárt.valamint hogy azután kaphat e erkőlcsibizonyitvánt vagy már soha többet nem igényelhet.?Válaszukat elòre is köszönöm "Golf"

D,G, 2014.06.15. 21:21

Kedves Fórumozók!

Korábbi hozzászólásokban olvastam a próbárabocsátás kérdését ESTA kapcsán.

Tundna segíteni, hogy sikerült ESTA-val kijutni USA-ba próbára bocsátással, ami már egy éve lejárt?

Köszönöm

Sherlock 2013.09.25. 14:49

„Nagyon kíváncsi lennék, hogy ezek az információk honnan származnak!”

2005. évi CXXXIII. törvény és 1997. évi CLIX. törvény

tboys 2013.09.24. 07:50

Köszönöm a válaszokat, pár hét és kiderül minden......okulásként be fogok számolni h. mi lett a vége.

Agent Cooper 2013.09.24. 02:58

Kedves Sherlock!

Nagyon kíváncsi lennék, hogy ezek az információk honnan származnak!

Kedves tboys!

Dolgozhat fegyveres biztonsági őrként, mivel a bűnügyi nyilvántartási rendszerből az adatait már törölték, így nem csak hogy büntetlen előéletűnek számít, hanem nem tartozik a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek közé sem.

Üdvözlettel: Agent Cooper

tboys 2013.09.23. 16:43

Köszi Sherlock!Még egy kérdésem volna.....az orvosi alk. papíromat a fegyvervizsga bizonyítványomat az érettségi bizonyítványomat az előkészített személyi anyagomat és a pszichológiai alkalmasságimat beküldik a rendőrségre......mert ott valami kioktatást kell kapni az FBÖ megszerzéséhez. Akkor az a nyilatkozat miszerint hozzájárulok az adataim kiadásához miért kell ha elméletileg lehetek FBÖ.Tehát az eredeti kérdés is arra irányulna h. a jogszabályok szerint betölthetem-e az FBÖ állást és mit fog eredményezni ha a papírjaim bekerülnek a rendőrségre?

Sherlock 2013.09.23. 11:36

Dolgozhatsz, olyan helyen nincs nyoma ahol a munkáltató láthatja, kivéve ha nukleáris létesítmény őrzésére szeretnének alkalmazni.

tboys 2013.09.23. 10:44

Tisztelt ügyvéd Úr!1998-ban orgazdaság vétségéért kapott 5hónap fogház büntetés 2évre felfüggesztve. Ez lenne a tènyállás és azt szeretném kérdezni hogy , dolgozhatok-e fegyveres biztonsági örként?ill. van-e ennyi év után valami nyoma a bünügyi nyilvántartásban?A cég /munkáltató ha lekéri az adatokat fogok-e szerepelni ?

oriontronic 2013.09.17. 15:02

"Ha valamiről nem tudnak akkor nincs is"Ha az erkölcsiben nincs benne akkor nem fog kiderülni.

Fabcsi 2013.09.17. 09:41

Oké, Lewis! De és az Követség által letölthető MUNKAVÁLLALÓI VÍZUM szövegét idéztem, abban pedig nem az ESTA szövegezése található. Vagyis "kicsit" más.Amiről Ön beszél az valóban úgy is van. De amiről én... Sajna az is egyértelműnek tűnik.(http://photos.state.gov/…160_2011.pdf)

lewis70 2013.09.05. 07:18

Nos, kicsit utánanéztem a dolgoknak, gondoltam megosztom ha már másnál is felmerült a kérdés. Az ESTA oldalán a regisztráció során kitöltendő kérdőíven az alábbi kényes kérdés szerepel:

Volt már Ön valaha letartóztatva, illetve elítélve olyan szabálysértésért vagy kihágásért, amely magában foglalt erkölcsi vétséget, illetve erőszakot, ami összefüggésben állt valamely olyan anyaggal, amelynek birtoklását törvény szabályozza; esetleg letartóztatták vagy elítélték-e több mint két szabálysértésért, amelyért a teljes szabadságvesztéses büntetés legalább öt év volt; illetve ha Ön olyan anyagokkal kereskedik, amelyeknek birtoklását törvény szabályozza; illetve bűncselekmények vagy erkölcstelen cselekedetek elkövetése érdekében kíván-e az országba belépni?

Szerintem itt a kérdés első részében konkrétan a szerrel/droggal összefüggésben álló szabálysértést ill. kihágást kell tekintetbe venni (az eredeti angol verzió is így szól: Have you ever been arrested or convicted for an offense or crime involving moral turpitude or a violation related to a controlled substance;).

Fabcsi 2013.09.04. 09:11

De jó lenne - ha így lenne...

De a szóbanforgó kérdés így szól: "Volt‐e valaha letartóztatva vagy büntetve bármely vétség vagy bűncselekmény elkövetése miatt, függetlenül attól, hogy kegyelemben vagy hasonló jogi mentességbenrészesült?"

Akárhogy nézem ezt a mondatot, nekem egyértelmű: bármi, bármikor volt, ha magyar ember valaha is bíróság előtt állt, arról be kell számolni. Ugye? Nem vagyok túl boldog. Kérdés, hogy a mi törvényeinket vajon elfogadják e az amerikaiak?

Dr.Attika 2013.09.04. 06:39

A magyar törvények szerint, ha mentesült (már pedig mentesült) a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, akkor nem köteles számot adni a korábbi elítéléséről. Remélhetőleg az USA nem rendelkezik az un. "belső priusz listával" amit csak a hatóságok láthatnak és csak az újabb büntetőeljárás során.


Fabcsi 2013.09.03. 23:45

Az előttem szólóhoz hasonló a problémám nekem is.Lassan 10 éve, hogy egy családi botrányt követően súlyos testi sértés kísérlete miatt pénzbüntetésre ítéltek, amit azonnal be is fizettem, így - legalábbis az ügyvédem szerint - büntetlen vagyok. Azt is tudom, hogy minden további nélkül megkapom az erkölcsi bizonyítványt.Munkámból kifolyólag beutaztam a fél világot Olaszországtól - Japánig és most megcsillant a lehetősége egy amerikai útnak.Kérdésem: a kérdőívek kitöltésekor ezt be kell vallanom? A kérdés úgy hangzik, hogy "volt e büntetve?"Voltam, de már az ítélethirdetés napján megkaphattam volna az erkölcsit...

lewis70 2013.08.20. 16:05

Üdvözlök mindenkit!Az alábbi ügyben kérnék felvilágosítást tőletek: 2005-ben a bíróság jogerősen elítélt és 1 év börtönbüntetést szabott ki melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette (ittas vezetésből eredően hivatali személy vesztegetése miatt). A 3 év ugye már eltelt. Azt tudom hogy tiszta erkölcsi bizit már kaphatok (a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek).Az ügyvédem akkor azt mondta, hogy a 3 év elteltével már nem vagyok köteles számot adni multamról és mentesülök a büntetett előélettel járó hátrányok alól is. Ezt úgy értelmezem hogy már büntetlen előéletűnek vallhatom magam.Viszont ha ki szeretnék utazni túristaként 10-15 napra az USA-ba, jogosult vagyok-e a vízummentességre? Ha esetleg a kérdőívek kitöltésénél olyan kérdés van hogy "voltam-e valaha bűncselekmény elkövetéséért büntetve stb..", ebben az esetben mit illik válaszolnom? A hazai rendészeti szervek jelen esetben milyen információkat szolgáltatnak ki rólam?Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan 2013.07.30. 22:07

Mi volt az ítélet?

suhika 2013.07.30. 02:42

Szeretném megkérdezni, körülbelül öt éve, hogy szabadúltam, mikor kérhetem és hol a priusz mentességet, hogy az erkölcsi bizonyítványomban ne szerepeljen, választ előre is köszönöm.

ti bu s 2013.07.07. 18:38

Üdvözletem!

Segítséget szeretné kérni.Van 3 év próba időm elötte 1 volt csak közbe volt egy garázdaság amivel felhúzták 3 évre.És még folyik egy ügyem ami nemsokára lesz papíron előtte elküldték hogy 2 év próba idő és pénzbüntetést lesz belőle.Mit tegyek vagy mit csináljak vagy hogy mit kaphatok ezért?Meg enyhíti a büntetést ha a pénz büntetés egybe kifizettem?Vagy mi enyhítené a BÜNTETÉST?

Köszönettel

zsopapesz 2013.03.13. 11:19

Köszi a hozzászólásokat, írtam a bíróságnak...Wers... a büntetett előélet hátránya pl, hogy nem kaphatok erkölcsit..(bizonyos ideig)pedig, az állásajánlatok 80%-ban alapfeltételként szerepel..

monalisa1 2013.03.12. 12:13

zsupapesz

Itt balra van az Adattár menűsor keresője, írd be a büntetett előélet hátrányai kifejezést, több tucatnyi találat jelenik a témában.

monalisa1 2013.03.12. 12:05

Feltételezem ha valakinek még tart a pirusza az bizonyos hátrányt/korlátozást jelent az életben - laikusként gondolom én.

A kérdezőnek tudjám javasolni írjon egy "szívhez szóló" levelet a bíróság elnökének., a mentesítés kérdésében egy bv. bíró fog majd dönteni. (Tényleg nem tudjuk mit követett el, és mit kapott érte.)

A bíróságnak van félfogadási napja, vigye magával az itéletet, segíthetnek a kérelem megírásában.

wers 2013.03.12. 10:16

nem mondod monalisa, bár sokak szerint rablóból lesz a legjobb rendőr...(olvasd el újra, csak kekeckedés volt, én eddig nem éreztem hátrányát a bűntetlenségnek, bár rendőr sem akartam lenni)

monalisa1 2013.03.11. 16:00

Pl. rendőr, tűzoltó, biztonsági őr stb. nem is lehet aki előzőekben komolyabban "botlott" már.

Sherlock 2013.03.11. 14:56

Szerintem többre mész, ha megmondod hogy miért ültél és hány évet, hogy egyáltalán jogosult vagy-e rá.

wers 2013.03.11. 14:06

„a büntetlen előélet hátrányai” mik a hátrányai?

zsopapesz 2013.03.11. 08:29

Üdvözlöm,szeretnék bírói mentesítést kérni a büntetlen előélet hátrányai alól... idén augusztusban egyébként is lejárna, de munka vállaláshoz nagy szükségem lenne az erkölcsire. A kérdésem az lenne, hogy a mentesítés kérelmének mi a menete, formaisága, illetéke, illetve, hogy melyik bíróságnak kell címezni?Válaszát előre is köszönöm!

Rafina67 2013.03.10. 18:44

Kedves nokiss0101!

Ennyi információ alapján én sem tudom mi fog állni az erkölcsi bizonyítványában.Szó szerint értelmezve azt, amit írt,azt gondolom semmi.

Minden jót!R

titititátátátititi 2013.03.08. 16:03

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Két hete kaptam kézhez az erkölcsimet, amiben büntetlen előéletűnek nyilvánítanak. A bűnügyi nyilvántartásban azonban szerepel, hogy jelenleg büntető eljárás folyik ellenem. Tárgyalás még egyáltalán nem volt és még azt sem tudom, hogymikor fog megkezdődni.A kérdésem a következő lenne: Mivel itthon nem kaptam munkát, Angliában próbálkozom, ahol bizonyos munkahelyeken működik az ún. CRB ellenőrzés. Ehhez csak a nevem, születési adataimat és állandó lakcímem kérték el. Az erkölcsimet megmutattam, de azt mondták, hogy őket ez nem nagyon érdekli. Le tudja-e kérdezni a külföldi munkáltató ( vagy ez a CRB-t végző Tracking Service )a bűnügyi nyilvántartás részletes adatait vagy egyenlőre csak azt, hogy bűntetlen előéletű vagyok, esetleg azt sem?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

nokiss0101 2013.03.06. 14:10

Üdvözlet!

Az lenne a kérdésem,hogy tiszta-e az erkölcsim ha 2004 körül elkövettem egy lopást,bíroságon is voltam de nem kaptam semmilyen bűntetést.Csak az ügyvédi díjat kellett kifizetnem.Munkámhoz kérik és nem tudom,hogy mi fog állni benne.

Előre is köszönöm a választ.

jonabra 2013.03.04. 17:48

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.Munkahelyemen kaptunk egy kérelmet,melyet el kellett küldeni a Bűnügyi Nyilvántartó Hatósághoz.Ma kaptam meg a választ,van egy lap melyen tájékoztatnak hogy a kezelt adatokat a csatolt melléklet tartalmazza,ha nincs melléklet nincs adat.Nos nekem ez a lap van és más semmi.Volt egy próbára bocsájtásom,ami 2011 februárban lejárt,az gondolom hogy amúgy sincs benne,de ennyi az egész?Nem kellett volna legalább még egy lapnak benne lenni,hogy nem szereplek a nyilvántartásban?

köszönettel jonabra

Agent Cooper 2013.02.26. 22:06

Kedves frici90!

Először is elnézését kérem, mert elszámoltam magam, a törvényi mentesség 2014. március 10. után történhet meg.Amennyiben a próbaidő fele már letelt (ez Önnél 2012. szeptember 10.), úgy kérelem alapján a bíróság mentesítheti. Amennyiben Ön ellen nincs eljárás folyamatban, és a pártfogója is támogatja a kérelmét, úgy nagy valószínűséggel megkapja a bírósági mentesítést, ami után mentesül az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, és büntetlen előéletűnek minősül.

Üdvözlettel: Dr. Barta Sándor (Agent Cooper)

Agent Cooper 2013.02.26. 15:21

Tekintettel arra, hogy a próbaidő 2013. március 10-én jár le, ami egyben a törvényi mentesítés ideje is, így csak ez után az időpont után kaphat tiszta erkölcsi binyonyítványt. Feltehetően ezért (az Ön érdekében) történt az eljárás meghosszabbítása.

Üdv: A. Cooper

Rafina67 2013.02.26. 12:34

Kedves frici90!

Próbára bocsátás tartama csupán három év lehet, azt feltételezem, hogy már semmilyen nyilvántartásban sem szerepel a csupán sok a hivatal dolga.

Azt nem írta, hogy mihez kell az erkölcsi bizonyítvány.Mert vannak közszolgálati munkakörök, amiket sajnos így sem tölthet be.

Minden jót!R

Agent Cooper 2013.02.26. 12:20

Kedves frici90!

Amennyiben próbára bocsátották, és nem szabtak ki Önre büntetést, úgy nem számít büntetett előéletűnek (csak elítéltet lehet mentesíteni). Ebből következik, hogy nincs is szükség mentesítésre a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Tehát vagy félreértette az ügyvédjét, vagy nem tudjuk, hogy mi történt.Nincs oka aggodalomra (legalábbis emiatt).

Üdv: A. Cooper

Véleményem 2013.02.10. 22:34

Figyelmetlen

Szerepelsz egy rendszerben tuti ( rendőrségnél ), ahol látható hogy mit intézkedtek veled szemben...

Esetedben ennél a jelentkezésnél lehet kizáró ok. Túl jelentkezés van és ezzel egy jó indok ez, hogy téged kiszűrjenek, persze nem jelenti ez azt, hogy tuti nem kerülsz be, mert ettől még elméletileg bekerülhetsz.

Rafina67 2013.02.10. 19:08

Kedves Figyelmetlen!

Az alábbiakat tudom neked tájékoztatásul írni:

Semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek a szabálysértések a végrehajtást követően kettő éven túl. A hátrányos jogkövetkezmények a büntető ügyeknél lehetnek hosszabbak.

Idézek egy mondatot a biztonsági kérdőívből: "Jelenleg áll-e vagy állt-e ön szabálysértési eljárás alatt az elmúlt 15 évben?"

Javaslatom: minden kérdésre őszintén válaszolj, ha csak ez a bibi ettől még kelleni fogsz a testületnek.

Minden jót!R

Figyelmetlen 2013.02.10. 17:21

Tisztelt Fórumozók!

Nyilvántartásokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.Előzmények:2008. augusztus-szeptember táján egy barkácsáruházban a biztonsági őr „megfogott” a pénztár után, miszerint loptam. Valóban volt nálam egy kábelcsatlakozó, melyet mintának vittem magammal, vettem is egy olyat, és valóban nem mutattam be bevitelkor a biztonsági őrnek, mert láthatóan használt volt. Az őr nem tágított, én sem, rendőr lett a vége. A kiérkező rendőr elmondta, hogy ilyen esetben ő nem tud igazságot tenni, kénytelen intézkedni, továbbítja a papírokat az illetékes önkormányzat szabálysértési osztályára, és majd ott elmondhatom a tiltakozásom, stb.Kb. egy hónap múlva kaptam is egy papírt a szabálysértési előadótól, hogy nyilatkozzam az esetről. Bementem személyesen, elmondtam az esetet, sérelmezve az eljárást. Az intézkedő hölgy elmondta, hogy az én szavam contra biztonsági őr. Azzal, hogy bemutatás nélkül bevittem az árut, hibáztam, és utólag ezt már nem tudom bizonyítani, hogy valóban bevittem, hogy használt volt… Fordulhatok bírósághoz, ami hosszadalmas, költséges, kimenetele kétséges, vagy ő mérlegeli az általam elmondottakat, és kiszab egy minimális bírságot, aztán el is felejthetem az ügyet, mert ez csak helyi, kerületi ügy. Az utóbbit választottam.2009 januárban jött is egy levél, 10 ezer forint pénzbüntetés (230 forintos valójában el nem lopott kábelcsatlakozóért), egy sárgás karton, úgy emlékszem arra kellett ragasztani 10 ezer értékben okmánybélyeget, és a postán feladni, és egy indoklás, miszerint az én estleges tévedésemet, hogy nem mutattam be a bejáratnál az árut, nem tudja bizonyítékként elfogadni a hivatal, így lopásnak tekinti. Befizettem, és abban a hitben éltem mostanáig, hogy valóban semmi nyoma, következménye nincs az esetnek.Azonban mostanában olvastam bizonyos bűnügyi nyilvántartásokról, mint szabálysértési, folyamatban lévő ügyek, stb. És hogy ezekben 5-8-15-végtelen évig szerepel az ember.Mi az igazság? Azt tudom, hogy erkölcsim tiszta, rendben van. De emellett szerepelek én (még/most) bármilyen nyilvántartásban (bűnügyi, szabálysértési, hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartása, stb.)? Hivatalosan megtudhatom ezt valahogy? Hátrányos jogkövetkezmények alatt álló… Mik a hátrányos jogkövetkezmények?Leginkább azért érdekel, mert lehetőségem lett bekerülni a Honvédség állományába tiszthelyettesként, és gondolom a Katonai Biztonsági Szolgálat mindennek utánanéz, előttük minden nyilvántartás nyitva áll. Találhat valamit ezzel kapcsolatban (még vagy egyáltalán), vagy valóban csak „helyi ügy” volt?Természetesen sem előtte, sem azóta semmilyen szabálysértésem, egyéb ügyem nem volt.Előre is köszönöm a választ!

Rafina67 2012.12.02. 14:04

dega27!Azt nem írtad, hogy ez büntető, vagy szabálysértési eljárás volt. Ha szabálysértés, akkor nincs már a nyilvántartásban sem, ha bűncselekmény, akkor bíz a nyilvántartásban szerepel, így elhallgatni nem célszerű.A kifogástalan életvitel vizsgálatánál az ittas járművezetést elég komolyan veszik, de elvileg a Hszt. szerint ez az elmarasztalás nem zárja ki, hogy állományba kerülhess.Ha a 27 a korodra utal, akkor még nem is voltál felnőtt korú, amikor az eset történt.Szerintem bízhatsz a kedvező eredményben.Üdv.

judybp 2012.12.02. 10:09

Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy van-e valami jogszabály vagy mi a gyakorlat arra, -ha október 24-én jogerőssé vált az itélet, mely szerint az előzetesben eltöltött idő levonása után még 7 hónap letöltendő maradt- kb mikorra várható a "behivó"? általában mennyivel előbb küldik meg? esetleg valahol lehet-e érdeklődni ez ügyben? előre is köszönöm a válaszokat!

Véleményem 2012.10.30. 22:05

dega27

Vagy "átcsússzansz" vagy nem...Egy tűzoltó parancsnok többet tudna segíteni ebben, mint jogban jártas emberek...

Sherlock 2012.10.30. 10:30

Nem vagy büntetett előéletű, viszont 15 éven belül indult ellened olyan büntetőeljárás ami intézkedéssel zárult.

dega27 2012.10.30. 08:32

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni, mely számomra nagyon fontos lenne. Tűzoltónak jelentkeztem, már az orvosi vizsgálatoknál tartok, viszont a kifogástalan életvitel ellenőrzése nevezetű adatlapon szerepel egy kérdés: indult-e 15 éven belül olyan büntetőeljárás, mely büntetéssel vagy intézkedéssel zárult?Nos, anno 2001-ben ittas vezetés miatt pénzbírságot szabtak ki, és 1 évre elvették a jogsim és újra kellett vizsgáznom.Kérdésem, hogy ez büntetett előéletnek minősül-e, illetve vajon kizáró ok lehet-e, hogy tűzoltó lehessek. Elég tanácstalan vagyok, ha eleve kizáró ok, akkor nem csinálom végig a sok orvosi vizsgálatot, sokat önköltségen.Bízom mielőbbi válaszában, köszönettel:

dega27

Tallér 2012.10.12. 12:15

Tisztelt Fórumozók!

Kérdés:

A PKKB - ra hány példányban kell beadni kérelmet?

Infó:

2009-es letárgyalt üggyel kapcsolatban!

Gabicsek 2012.10.10. 21:17

Például: Erkölcsit az is kaphat, aki ellen emberölés miatt folyik nyomozás és még nem ítélték el. Ha, hát ezért nézik meg a nyilvántartást is. Még az enyhébb átvilágításnál is rögtön kibukik.

Gabicsek 2012.10.10. 21:16

Persze, hogy nem szerepel az erkölcsiben. De a bűnügyi nyilvántartásban benne van. Gondolod, hogy nem nézik meg? Mert megnézik.

Ügyvédbank 2012.10.08. 17:06

Tisztelt Gabicsek!

A törvény erejénél fogva nem fog szerepelni az erkölcsi bizonyítványban. Akkor fog ez valaha is kiderülni, ha újabb bűncselekményt fog elkövetni, ui. ekkor a bíróság ezt figyelembe fogja venni.

www.ugyvedbank.hu

Gabicsek 2012.10.07. 12:52

Jaj, Attika, gondolod, hogy a bűnügyi nyilvántartásban nem szerepel egy tavaly kiosztott közérdekű munka? Gondolod, hogy mielőtt valakit felvesznek, csak erkölcsi bizonyítványra hagyatkoznak?

Zoles!Nem fognak rendőrnek felvenni, jobb, ha belenyugszol.

Dr.Attika 2012.10.06. 12:12

Üdvözlet "zoles"!Az erkölcsiben az fog szerepelni, hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, tehát felveszik rendőrnek, ha az egyéb követelményeknek megfelel. A korábbi lopás ügy vonatkozásában nem köteles számot adni elítéléséről senkinek, így a rendőrségnek sem.

Poruljárt_Attila 2012.10.06. 05:30

Semmi gond a lopással, sőt, teljesen általános dolog.

Hogy durvábbat ne meséljek, nálunk is elég sokan "kereskednek" kéklámpákkal, szirénákkal, ugye sokan tudnak kéz alól negyed meg ötöd áron szerezni és stb. Na most hosszú évek alatt az egyetlen aki megbukott, az egy feketén ott dolgozó rendőr volt, mert az csinálta a legpofátlanabbul. Aztán a főnökség csak sajnálatból nem jelentette az esetet, mert az meg ott siránkozott, hogy jaj mi lesz a rendőri "pályájával" ...Erről ennyit, szóval nem hiszem hogy gond lenne náluk a lopás. És ennél csak sokkal de sokkal durvább eseteket tudok.

smallville80 2012.10.05. 19:25

Tisztelt Sherlock.Visszatérve az erkölcsi re. A bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek.Úgye akkor ide kellene egy X-et raknom és a -nem állok intézkedés hatálya alatt -Intézkedés hatály alatt állok.Itt pedig egyiket sem a többit pedig értelem szerűen .És akkor elvileg az lesz benne hogy a A bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek?????mert nem vagyon őri munkához kellene az erkölcsi semmi köze hozzá csak kérik. Remélem sikerül.További szép estét kívánok .

Sherlock 2012.10.03. 09:44

Annak aki olvassa:

rosszul beírt, megtelt emailekre nem tudok válaszolni. Másrészt meg ez egy anonim fórum, itt is meg lehet kérdezni.

Véleményem 2012.10.02. 22:56

zoles

Szerintem felejtsd el a rendőri pályát...

zoles 2012.10.02. 12:25

Üdvözlet mindenkinek. tavaly kaptam 90 óra közérdekű munka büntetést lopás miatt. A mentesítés megtörtént a jogerőre emelkedés napján, és a 90 órát is letudtam már. Szeretnék jelentkezni a rendőrségre. szerepelek-e a bűnügyi nyilvántartásban, tehát érdemes-e megpróbálnom ezt az utat?

vagy

esetleg nyújthatok-e be kérvényt valahová, annak érdekében, hogy töröljenek a nyilvántartásból (ha jól tudom, fegyveres szervhez a mentesítéstől számított 5 évig nem jelentkezhetem)?Előre is köszönöm a választ.

Sherlock 2012.09.19. 10:05

Kedves Dlicskecske,

azt csak a brazilok tudják, ez nem magyar jog.

Kedves Pisti,

többre mentünk volna, ha a bűncselekményt írod le, mert a hivatkozott szakasz jelenleg a terrorcselekmény. Ráadásul még el sem kezdődött a rehabilitációd, az elévülés 2013. február 21-én fog elkezdődni. Még jópár évig csak elnöki kegyelemmel lehetsz biztonsági őr, szóval reálisan nézve nem leszel az.

Dlicskecske 2012.09.19. 06:10

Üdvözlet!

Az volna a kèrdèsem hogy brazil vízumot intèz nekem egy ottani cèg de èn kèrvènyeztem koràbban az erkölcsimet vagyonvèdelmi igazolvànyom kivàltàsa vègett itt Magyarorszàgon. Koràbban pènzbüntetèsre ítèltek ès emiatt a kèrelmem elbíràsàhoz 30 nappal meghosszabítottàk a kèrvènyezèsem ,, eljàràsàt". Kaphatok e brazíl vízumot ùgy hogy közben tart ez az eljàràs?Köszönöm

Pisti_108 2012.09.18. 18:35

Jó Napot.

Az iránt szeretnék érdeklödni hogy 2006.februárjában elkövettem egy bűncselekményt (Btk. 261.§ 1.bek. a,pontja) amiből 2008. február 21.én 5év letöltendő börtön bűntetés született jogerősen 1.fokon (nem felebeztem) 2011.02.01-én szabadultam (2006.februárja óta nem indult ellenem más ügyben büntető ügy) azóta törvénytisztelő életet élek iskolába jártam szakmát szereztem jelenleg bejelentett munkahelyem van, és szeretnék elvégezni egy biztonsági őri tanfolyamot de mivel büntettet előéletű vagyok elméletben igy nem tudom hogy szerepelek e a büntetések nyilvántartásában??? ha igen akkor hogy tudom kérelmezni és kinél hogy kikerüljek belöle és elvégezhessem a tanfolyamot illetve az ahhoz szükséges dokumentumokat kikérhessem

Véleményem 2012.07.24. 22:54

Mincó

Holnap kiderül...

Mincó 2012.07.24. 20:32

Kedves szakértők!

Honnan érkezik az erkölcsi bizonyítvány?Ki a feladó?Kaptam ma egy ajánlott cetlit, a postás csak annyit firkált rá, hogy bűnügyi, és teljesen kivagyok :(((

Nem csináltam semmit, de egyszer be voltam hívva kihallgatásra számviteli fegyelem megsértése miatt és ez olyan mély benyomással volt rám, hogy én azóta is ezzel álmodom :(Holnap vehetem át a levelet és már a rosszullét kerülget, hogy hogyan fogom átvészelni ezt az éjszakát :(

Ha tudnám, hogy az erkölcsim olyan helyről érkezik, aminek a nevében van "bűnügyi", akkor meg is nyugodnék :(((

ObudaFan 2012.05.08. 12:14

Akkor már nem vagy benne a nyilvántartásban.

Lev76 2012.05.08. 11:39

2001 végén, vagy 2002 elején valamikor. Sajna a papírok már nincsenek meg. :(2003 tavaszán már visszakaptam a jogsit (újravizsga, ilyesmik után)

ObudaFan 2012.05.08. 11:30

Mikor volt a jogerős ítélet?

Lev76 2012.05.08. 08:44

Köszönöm a Választ !

Pont ez lenne a lényeg...van rá esély, hogy gondom lesz ?Lehet ellenőrizni valahogy, hogy benne vagyok-e a nyilvántartásban ?

Az a baj, hogy nem akarok hazudni, viszont ha azt válaszolom, hogy volt ilyen ügyem, tuti nem engednek be ESTA -val.....

Gabicsek 2012.05.07. 21:53

Nem az ujjnyom a lényeg, mert azt a nyilvántartásból ki kell szedni, ha jogerősen befejeződik a büntetőeljárás. Kérdés, hogy a bűnügyi nyilvántartásan szerepelsz-e még. Az biztos, ha erkölcsit kérnél, az ott már nem szerepel.

Lev76 2012.05.07. 13:06

Szép napot mindenkinek !

Az USA -ban szeretnék nyaralni, éppen most töltöm ki az ESTA-s nyomtatványt, viszont eszembe jutott ifjú korom egy sajnálatos botlása és nem tudom mitévő legyek.2001 -ben volt egy ittas vezetéses ügyem, közepes befolyásoltságról volt szó, igazoltatáskor buktam le, baleset nem volt. 1.5 évre vették el a jogosítványomat, és a folyamat közben természetesen volt ujjlenyomatvétel, fényképezés. Azt mondták ez el fog évülni és nem lesz nyoma sehol, ne aggódjak.Tudom bajt is okozhattam volna, de ez már így alakult, büntetésemet befizettem, a jogsit visszakaptam és szép lassan feledésbe merült az ügy.Most nem tudom mit tegyek az ESTA -val, "nem" -t írhatok a rubrikába, kockáztatva, hogy esetleg mégis van valami nyoma a dolognak és visszautasítanak.. ?

ObudaFan 2012.05.05. 10:44

Szabálysértési nyilvántartásba bekerül, erkölcsibe nem.

balu22 2012.05.03. 17:15

Tisztelt szakértők!

Kérdésem, bekerül-e erkölcsi bizonyítványba, ha üzletben árura akciós cimke lett ragasztva, a cselekmény lebukás után elismerve, kár (a valós és a módosított ár közötti különbözet 1800 Ft) helyszínen megtérítésre került. Rendőrségen tulajdon elleni szabálysértés kapcsán - az eseményt megbánva - vallomástétel történt. A bíróság várhatóan levélben küld majd végzést. A hozzászólásokat visszaolvasva - itt és máshol - nem kerülne be az erkölcsibe, ugyanakkor a rendőrségen azt mondták, bekerül és 2 évig fog szerepelni a nyilvántartásban a szabálysértés is. Köszönöm előre is a segítséget!

ohdeer 2012.05.03. 00:52

Visszaolvastam a fórumon és bár találtam a témával kapcsolatban válaszokat, pontosan megfelelőt sajnos nem.

Május elsején reggel egy buli után sajnos belekeveredtem egy verekedésbe, a mi csoportunk egyik tagját szúrták meg, be kellett mennem a rendőrségre, ujjlenyomatot, fényképet csináltak rólam is, továbbá vallomást kellett tennem. Ebben jeleztem, hogy május 30-tól augusztus végéig az USA-ban fogok tartózkodni.

A problémám az, hogy május 8-án lesz a vízuminterjum (gyerekek táboroztatása az USA-ban, itt az interjút is a közvetítő program szervezi). Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy lehet-e ebből problémám? Az erkölcsi bizonyítványt már régen leadtam, a papírjaim is a nagykövetségen vannak már, az online felületet is kitöltöttem. Soha semmilyen rendőrségi ügyem nem volt ezelőtt.

Továbbá még az érdekelne, ha esetleg a nagykövetségen nem lesz ebből problémám, a rendőrség elenged-e nyárra, nem fogják-e megtiltani, hogy elhagyjam az országot. Mint már említettem, a kint tartózkodásom jeleztem előre, ez bekerült a rendőrségen felevett iratokba is. Nem hiszem, hogy túl komoly lenne az ügy, csoportos garázdaság lehet a vád, de kamera felvette az egészet és az egyik barátom késelték meg, nem hiszem, hogy komolyabb probléma lesz belőle hosszú távon, a kiutazásom miatt aggódok.

Előre is köszönöm szépen a válaszokat, nagyon örülnék egy gyors válasznak, nagyon félek most ettől.

30-06 2012.04.30. 07:51

Nem szabad elfelejteni, hogy kétféle un. erkölcsi bizonyítvány van forgalomban. Az egyik a hagyományos ami kizárólag a büntetett előéletre vonatkozik a másik pedig a büntetett előéletűnek nem minősülő, de joghátrányok alatt állóké (sárga csíkosnak nevezett) ez utóbbi kell a biztonsági őrök, lőfegyvertartók, légi közlekedésben dolgozók részére.Az első az általános, a másik viszont csak meghatározott bűncselekményekre vonatkozó adatokat tartalmaz

Gabicsek 2012.04.26. 21:11

Akkor kapsz erkölcsit, ha letelik a három év próbaidő.

elozetesmentesseg 2012.04.26. 13:02

Tisztelt szakértők.

A kérdéseim a következők:2010-ben kaptam 1év 6 hónapot 3évre felfüggesztve, de előzetes mentességben részesültem.Mit jelent pontosan, köznyelvien ez?Ha kérek erkölcsi bizonyítványt, kapok?Ha kapok bele lesz-e valami írva?Mikor lesz, tiszta, bejegyzés mentes?

Nagyon várom egy jogilag képzett szakértő válaszát.Köszönöm.

Ronny3 2012.04.25. 15:16

2000. augusztusi végzésben 5 hónap börtönt szabtak ki, szomszédos, szerzői jogok megsértése miatt 2 év próbaidőre felfüggesztve.A büntetés alól 2002. augusztusban mentesültem.

Nekem is az a kérdésem, hogy mivel ez az új Bűnügyi nyilvántartási törvény 2009. ben lett hatályos, az en mentessegem 2002 aug.-ban volt, a torveny pedig azutan valtozott.Most akkor ram a 8 ev vonatkozik, vagy még az előtte hatalyos idotartam a 15év a teljes adatok törlésére?

Mert ha a 8 év akkor már törőlték a nyilvántartásból is az adatokat! Köszönöm előre is a választ.

Kovács_Béla_Sándor 2012.04.24. 13:13

Ha még sokszor megkérdezed, akkor soha, mert súlyosbító körülmény.

sani07 2011.11.29. 00:33

Kozben utananeztem a bunugyi nyilvantartasi rendszernek. Ram ez vonatkozik:

A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartása

(3) A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, de végrehajtásában felfüggesztett vagy részben felfüggesztett

b)kell nyilvántartani.

De ez 2009 ben lett csak igy, az en iteletem es mentessegem 2009 februarjaban volt, ez a torveny pedig azutan valtozott. Na most akkor ram a 8 ev vonatkozik, vagy meg az elotte hatalyos idotartam?

sani07 2011.11.28. 12:30

Sziasztok!

2009 februarjaban kaptam orgazdasag miatt 1 evet 2 evre felfuggesztve es elozetes mentesitest. Azt tudom, hogy az erkolcsim tiszta, de a bunugyi nyilvantartasbol mikor kerul ez ki?

Koszonom elore is!

Carola 2011.11.25. 14:10

Tisztelt fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy 2007. április 7-én csekély mennyiségű THC-t találtak a szervezetemben, aminek következtében ujjlenyomatot vettek és fényképet készítettek rólam. Büntetésként 6 hónap elterelést kaptam. A nyáron Amerikában szeretnék dolgozni egy cég által,és oda kötelező az erkölcsi bizonyítvány. Ennek tudatában kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt? Vagy mikor évül el? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor 2011.09.30. 11:10

A törvényi mentesítés a próbaidő leteltével beáll.

Krisztike87 2011.09.30. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha valakinek volt felfüggesztett börtönbüntetése, de már letelt, azt az erkölcsi bizonyítványban feltüntetik???? Nagyon fontos lenne, hogy tudjam a választ holnapig, ezúton kérném a segítségüket!!!Köszönettel:Svak Krisztina

szossz 2011.09.30. 10:04

Igazából engem a konkrét jogi pálya érdekelne, mert azt hallottam, hogy állítólag mindenképpen elévül a dolog, szóval egy esetleges múltbeli "hibáért" azért nem ás el az állam egy életre.Minden esetre azért köszi, hogy legalább Te válaszoltál!

szossz 2011.09.27. 16:24

Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha még 2008-ban kaptam 1 év felfüggesztett szabadságvesztést, és pártfogó felügyelet alá is helyeztek, mennyi ideig szerepelek még a nyilvántartásban?Azt tudom, hogy az elkölcsim már a próbaidő leteltének másnapján tiszta, de konkrétan az érdekelne, hogy legelőbb mikor kerülhetek olyan pozícióba, ahol a feddhetetlenség alapkövetelmény (pl.: bíró, ügyész)?Illetve ha jól tudom, ilyen pozíciók betöltése előtt van egy nemzetbiztonsági vizsgálat is, aminek az egyik része egy tesztszerű kérdőív kitöltése. Ha a próbaidő leteltének napjától számítva úgy 7-8 év elteltével jelentkezek egy ilyen helyre, és a tesztbe nem írom bele, hogy az elmúlt 15 évben volt ilyen ügyem, kiderülhet?

A választ köszönöm előre is!

lillib 2011.09.06. 10:59

Sziasztok

tavaly februárban kaptam egy év próbára bocsátást közokirat-hamisítás miatt, ami ez év februárjában lejárt, büntetés nélkül. Most jelentkeztem egy munkahelyre, ahol A típusú nemzetbiztonsági átvilágításom lesz. Kérdésem, hogy ennek is utánanéznek-e (azt tudom, hogy még 3 évig szerepelnek az adataim), és ha igen, ez nagyon negatívnak számít?

Brigiii1703 2011.05.28. 12:04

Sziasztok!Egy kérdéssel fordulok hozzátok.Arról van szó, hogy 2010. novemberében lopás elkövetése miatt szabálysértési eljárás indult ellenem. 2011. április 20.-án volt a tárgyalás, ahonnan még nem érkezett levél...A kérdésem arra irányul, hogy elhelyezkedhetek-e rendészeti asszisztens végzettséggel valamilyen felügyeleti szervnél,mert feltehetően szerepel a nyilvántartásban ez a bolti lopás...Előre is köszönöm a segítséget.

Gabicsek 2011.05.19. 20:45

Janika11! Csak hogy értsd, a gyanúsítottkénti kihallgatás nem minősül intézkedés hatálya alatt állásnak. Ilyen a próbára bocsátás, pártfogói felügyelet, stb.

Gabicsek 2011.05.19. 20:44

Janika11!Mielőtt írsz, csak 4, azaz négy hozzászólást olvass vissza!

Zsolti76!Mivel intézkedés, ha a nyomtatványon van olyan rublika, hogy állsz-e intézkedés hatálya alatt, "igen"-t kell ikszelni, benne van a bűnügyi nyilvántartásban.

Papo45!Ha lejár a felfüggesztésed, megkapod a tiszta erkölcsit, mivel mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól.

GUTI14 2011.05.19. 15:59

Tisztelt Fórumozók!

A paksi atomerőműben szeretnék dolgozni, megkaptam az állást minden jó viszont ki kellett töltenem egy adattovábbítási kérelmet amiben A-tól F pontig mindent be kellett jelölnöm. Valamint a Tolna Megyei Bűnügyi nyilvántartásból kellett az adataim továbbítását kérni. A probléma a következő: 2007-ben garázdaság vétsége miatt nyomozás indult ellenem, 2 hónapra rá a nyomozást megszüntették mivel: "a cselekmény oly csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legenyhébb büntetés, vagy más intézkedés alkalmazása is szükségtelen" de Ügyészi megrovásban részesítettek. Bíróság, tárgyalás semmi nem volt, csupán egyszer kellett bemennem a rendőrségre. A kérdésem az lenne, hogy a kérelmemen ez fel lesz tüntetve? Mert akkor az állást nem kapom meg. Egyszerűen szörnyű lenne ha emiatt nem kapnám meg az állást egy gyermeteg dolog volt az egész. Kérem válaszoljanak mert 2 hét mire megjön a válasz az adattovábbítási kérelmemre és addig tele vagyok kétségekkel és szorongással

Janika11 2011.05.18. 20:12

Szeretnék erkölcsit kérni, de jelenleg büntető ügyben vagyok érdekelt.Tárgyalás még nem volt, így ítélet sincs. Viszont ettől függetlenül szerepelni fog-e az erkölcsin, hogy "intézkedés alatt állok-e"?

Köszönettel

Zsolti76 2011.05.17. 12:38

Érdeklődnék, hogy 1 év próbára bocsájtást kaptam jogerősen ez év áprilisában. Ez szerepel e a hatósági bizonyítványban, ha most kérem ki egy fegyveres biztonsági őri álláshoz?

Papo45 2011.05.16. 13:02

Öt év felfüggesztésem f. év június 13.-án lejár. érdeklődöm, hogy automatikusan törölnek-e a nyilvántartásból, vagy kérvényeznem kell? Mikortól kaphatok "tiszta" erkölcsi bizonyítványt?

gabika_pg 2011.05.09. 22:55

köszönöm szépen a választ.

Jó éjszakát mindenkinek.

Gabicsek 2011.05.09. 21:40

sehogy nem látszik meg, mivel nem szerepelsz a bűntettesek nyilvántartásában. Ott azok szerepelnek, akik büntetve voltak. Ha kicsit visszaolvasol, találsz erre választ. Akit büntetőeljárás alá vontak, még megkapja az erkölcsit, mert az erre vonatkozó adatokat nem kérdezik és nem adják ki.

gabika_pg 2011.05.09. 20:25

Jó estét,

érdeklődnék, hogyha nemrég fényképet és ujjlenyomatot vettek, akkor ha kiváltom az erkölcsit ez milyen módon látszik meg? Úgy értem, bele lesz írva, hogy szerepelek a bűntettesek nyilvántartásában?

Köszönöm.

Üdvözlettel: gabika_pg

Gabicsek 2011.04.19. 17:46

Szia!Írtam az előbbinél: az erkölcsi bizonyítványban van egy rovat, állsz-e intézkedés hatálya alatt. Ide be kell írni, hogy próbárabocsátás. Ha ezt megnézi a nyilvántartásban, látják is, tehát nem érdemes letagadni. Ha letelt az egy év, akkor oda már azt kell írni, hogy nem, és tiszta lesz az erkölcsid.

mhajni 2011.04.19. 11:53

Koszonom a gyors valaszt.1 év probaidore bocsatottak.Mikortol igenyelhetek erkolcsit, ami tiszta lesz?Ha az Angliban kerek erkolcsi bizonyitvanyt, akkor az is 'erkolcstelen' lesz?koszonom.

Gabicsek 2011.04.18. 18:56

Olyan nincs, hogy próbaidő.Van: próbára bocsátás, vagy fogház (börtön)-büntetés valamennyi próbaidőre felfüggesztve.Ha próbára bocsátást kaptál, intézkedésnek minősül és azt jelezni kell az erkölcsiben, van rá rovat, hogy intézkedés hatálya alatt állsz-e.

mhajni 2011.04.18. 13:07

1 év próbaidőt kaptam, mert megrándítottam egy bkv ellenőr hüvelykujat.Kaphatok-e tiszta erkölcsi bizonyitvanyt? Kiutazhatok-e vizumkötles orszagokba- Kanadába/Usa-ba?Köszönöm.

Gabicsek 2011.04.15. 21:56

zizu6!Idemásolom Neked a Btk. törvényi mentesítésről szóló rendelkezését:Btk.A törvényi mentesítés102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

Sherlock 2011.04.15. 21:23

Kedves ágika31,

kaphat, tiszta lesz.

ágika31 2011.04.15. 20:38

tisztelettel kérdezném

Párom 1995-ben szabadult súlyos testi sértés vétsége miatt 1 év 8 hónapról most kaphat e tiszta erkölcsi bizonyítványt,vagy az ő esetében mennyi az elé- vűlési idő.Azóta 2003-ban pénzbírsága volt amit kifizetett. Előre is köszönöm válaszát

lakatosviktor 2011.03.25. 16:12

Ha pénzbüntetésre ítélték, nem szerepel.

[Btk. 102. § (1) bek.]

zizu6 2011.03.25. 13:59

Üdvözletem!

Sürgősen egy válaszra lenne szükségem, mert hétfőn ezen múlik, hogy aláírhatok e egy szerződést.Hatósági bizonyítványt kértem, de sajnos ma sem ért ide.2007februárjában volt egy közokirat hamisítás bűntett, ami pénzbüntetést vont maga után, de nem vettek ujjlenyomatot. Természetesen befizettem a büntetést, eltelt azóta négy év. Vajon szerepelhetek a nyilvántartásban? Se előtte, se utána semmilyen vétség nem történt.

a választ előre is köszönöm

Sherlock 2011.03.23. 20:54

Fogadj ügyvédet, ettől jobbat nem kapsz.

Réka52 2011.03.23. 11:57

Sziasztok. közlekedési balesetett okoztam, nem okoztam másban kárt. Csak sajnos a velem utazók sérültek meg. Közepes alkoholos befolyásoltság alatt voltam .. Az egyik barátomnak 8-napon túli sérüléseivoltak. Ez az eset lassan egy éve történt. És olyan dolgokat írtak a vádíratba ami nem is úgy volt . Felválaltam a tetteimet, mindenben én voltam a hibás. Börtön büntetésre akarnak ítélni.. szeretnék tanácsot kérni..

spirál 2011.03.21. 11:34

Azt szeretném megkérdezni, hogy vadászjegyet és lőfegyvertartási engedélyt, vagy mindkettőt milyen eset(tek)ben vonhatnak be véglegesen.

Gabicsek 2011.03.18. 22:30

A további ügymenet pedig, hogy nem fogják hosszabbítani.

Gabicsek 2011.03.18. 22:29

Ha kihallgattak gyanúsítottként, akkor büntetőeljárás hatálya alatt állsz, és nem töltheted ki azt, hogy nem állsz büntetőeljárás hatálya alatt. Ez a nyilvántartásban is szerepel.

spirál 2011.03.18. 15:14

Kérdezem, hogy adócsalás bűntett megalapozott gyanúja esetén a vizsgálati időszak alatt Fegyvertartási engedély meghosszabbításához szükséges igazolásnál "B1-nem állok büntetőeljárás hatálya alatt" nyilatkozatot lehet-e kérni a Bűnügyi Nyilvántartó Hatóságtól?Amennyiben számomra kedvezőtlen válasz érkezik mi a további ügymenet.

ObudaFan 2011.03.12. 12:17

titussz

Attól a bíróságtól, amelyik első fokon eljárt.

giliszta80 2011.03.12. 11:27

én azt szeretném megkérdezni hogy büntetett elöélettel lehetséges e Kanadába a kiutazás elöre is köszönöm a válasz

titussz 2011.03.11. 10:18

Tisztelt szakértő!Az lenne a kérésem, hogy kitől kell kérni a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli előzetes mentesítést.Melyik bíróságtól és pontosan kinek címezve. üdvözlet

guba 2011.03.10. 20:44

Nincs benne.

rigojancsi 2011.03.10. 20:06

Azt szeretném megkérdezni, hogy 2007 márciusában elloptam egy telefont. Rendőrségi ügy lett belőle. 1 év próbaidőt kaptam. Még nem töltöttem be akkor a 18. életévemet. Ez benne van az erkölcsi bizonyítványba? Mennyi idő után évül el?

Akos115 2011.03.10. 18:25

Tisztelt szakértők!

Leszeretném rakni a vagyonőri szakmát és vizsgához követelmény a büntetlen előélet na de nekem 2 éve volt egy lopás vétségem és úgy 1,5 lezárták a nyomozást és tovább küldték vádemelési javaslattal illetékes kerületnek azóta sincs semmi hír az ügyről, az lenne a kérdésem hogy amikor vizsgázok és megnézik erkölcsit fog e szerepelni benne valami?

ObudaFan 2011.03.10. 15:44

Intézkedés hatálya alatt sem áll.

heim 2011.03.10. 10:52

Kedves Fórumozók!Segítséget kérnék. Fiamat gyanusítottként kihallgatták, vettek tőle ujlenyomatot, készült fénykép is. A nyomozás folyamatban van. Nagy valószínűséggel nem fog börtönbüntetést kapni.Viszont arra jó volt, hogy teljesen új életet kezdett, felvették egy jó munkahelyre, de erkölcsi bizonyítványt kérnek. Én úgy gondolom, hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, mivel még nem született ítélet, ezért ezt be mertem X-elni. Viszont a "nem állok intézkedés hatálya alatt"-i részt üresen hagytam. Közügyektől, foglalkozástól nincs eltiltva azt be mertem x-elni.Az így kapott erkölcsi bizonyítvány vajon tiszta lesz? És a munkáltató el fogja vajon fogadni, hogy 1 X hiányzik? Remélem érthető voltam.

guba 2011.03.06. 12:21

A próbaidő lejártától számított három év elmúltával fognak törölni a nyilvántartásból, és nincsen mód bírósági mentesítésre.

attlasz 2011.03.06. 11:18

tisztelt fórumaz lenne a kérdésem,hogy próbára bocsátást kaptam 1-évet ami 2012-ben jár le az erkölcsim tiszta,de hatósági bizonyitványban benne van szeretnék jelent kezni a rendészetre,de a h.sz.t. szerint a három év az elévülés.lehetséges lenne valahogyan kérvényeznem például a biróságtól.hogy hamarabb lejárjon,mivel már több mint fele eltelt. köszönöm

guba 2011.03.04. 08:19

Mint ahogy mondtam, 5 év elteltével büntetlen előéletűnek számítasz, tehát tiszta erkölcsit kaphatsz.

„Jo kis orszag a mienk. ”

Tulajdonképpen jár neked a tiszta erkölcsi, mert a büntetés letöltése helyett elhagytad az országot, nem pusztítottad itt az adófizetők pénzét, és abban a sokkal szebb demokráciában ahol jelenleg élsz, nyilván e nélkül is hasznos és értékes tagjává váltál a társadalomnak. Jó ember vagy te, egy baj van csak veled, egy ilyen "jó kis országba" születtél, ami téged bűnözővé tett, most meg külföldön sem hagy élni.:)

Lorrydriver 2011.03.03. 21:59

Koszonom valszaitokat.Azt hiszem hogy a 22-es csapdajaba kerultem. Kulfoldi letelepedeshez van szuksegem a kivonatra a bunugyi nyilvantartasbol, de mivel abban szerepelek, hiaba az egesz mert azt veszik figyelembe.Csak azt nem ertem hogy lehetek buntetlen eloeletu ha meg szerepelek a nyilvantartasban... Buntetlen vagyok de megse??? Jo kis orszag a mienk. Mashol ez ugy mukodik hogy elkovettel vmit. az benne marad a rendszerben mindaddig amig pardont nem kersz. Ha ott megfeleltel akkor torlik a rendszerbol es ugy jossz mesz mint egy buntetlen eloeletu... Magyarorszagon erre nincs lehetoseg?

guba 2011.03.03. 19:20

Az elévüléstől számított 5 év elteltével már büntetlen előéletűnek számítasz, de a nyilvántartásból csak újabb 15 év elteltével fogsz kikerülni.

onom 2011.03.03. 18:24

Lorrydriver, attól még hogy elévült,nem jelenti, hogy selejteződött is az anyag.Kikerülni nem lehet onnan sehogy.

Lorrydriver 2011.03.03. 11:39

Tisztelt Forumozok!

Kerdessel fordulok Onokhoz.

Volt egy buntetougyem 1998-ban, amibol 2 ev 4 honapos bortonbuntetest kaptam. Mivel kulfoldre tavoztam a buntetest nem toltottem le. Van egy birosagi hatarozatom 2003-bol hogy a buntetesem elevult, de a bunugyi nyilvantartasban meg szerelepelek. Az lenne a kerdesem hogy hogyan tudok kikerulni a bunugyi nyilvantartasbol?

Koszonettel.

lakatosviktor 2011.02.24. 08:47

kacsa99: Így van.

kacsa99 2011.02.23. 18:22

Viszont egy kérdésem nekem is lenne a korábban olvasottakhoz: aki nem volt gyanúsítottként kihallgatva, az semmiképp sem kaphat bejegyzést, miszerint ellene büntetőeljárás van folyamatban?

Tehát az nem fordulhat elő, hogy az erkölcsiből előbb tudja meg az eljárás tényét, mint ahogy az első gyanúsítottkénti kihallgatás megtörténik?

kacsa99 2011.02.23. 18:16

A rendőrségi nyilvántartásban talált rekordok (BMAH, RZS) pedig nem azonosak a bűnügyi (bűntettesi - bűntett elkövetéséért bűntettet) nyilvántartásban való szerepléssel.

kacsa99 2011.02.23. 18:09

Kedves Gabicsek!

Az intézkedés fogalma nem azonos a rendőri intézkedés RTV-beli fogalmával.

A bűntettesek nyilvántartása sem a társtettesek nyilvántartását jelenti :)

Végezetül egy észrevétel: mos tmár biztos, hogy a rendőrség (bocs, de a megszokásokból eredő hibáidból ez kitűnik) nem bűnüldöző, hanem kárfelmérő szervezet...

guba 2011.02.18. 14:24

A nyilvántartásba már azzal bekerülsz, ha gyanúsítottként büntetőeljárás alá vontak. Nincs jelentősége, hogy magán, vagy közvádas bcs.Hogy ez hogy befolyásolja a későbbi rendőrré válhatásodat, azt a rendőrségen kérdezd meg.

Házdoktor 2011.02.18. 14:16

+++Előzőhöz még annyi, hogy ha a megrovást/pénzbüntetést megfellebbezem, akkor már bekerülök a bűnügyi nyilvántartásba? Hogy zajlik ez ilyenkor?Köszönöm előre is!!

Házdoktor 2011.02.18. 14:08

Köszönöm a választ!A kérdésem olyan tekintetben értetődött, hogy a bűnügyi nyilvántartás - bár az erkölcsi tiszta marad - befolyásolhatja-e pl. a közszférai vagy rendőrségi állásjelentkezést?Mert magánvádas cselekményről van szó.Ha a bíró szabálysértésként értékeli és nem vétségként és úgy ró meg...akkor változtat ez a dolgokon?

A bűnügyi nyilvántartás az a fényképet/ujjlenyomatot jelenti? Vagy csak az adatok rögzitését?

guba 2011.02.18. 14:04

A bűnügyi nyilvántartásba bekerülsz, de tiszta marad az erkölcsid, ha erre voltál kíváncsi.

Házdoktor 2011.02.18. 12:54

...kiegészíteném előző kérdésem:

Tehát nem is kerül be a nyilvántartásba addig?

Házdoktor 2011.02.18. 11:41

Hölgyek/Urak,Magánvádas becsületsértési ügyben ha pénzbüntetésre vagy megrovásra ítélnek és fellebbezek ellene, akkor:bekerülök a nyilvántartásba? ujjlenyomatot vesznek/fényképeznek?Mi történik ilyenkor?

Tisztelettel:

Gabicsek 2011.02.17. 22:34

Kati85!Nem igazán van esélyed.Számomra hihetetlen, hogy lehet egy hitellel terhelt gépkocsira adásvételi szerződést kötni úgy, hogy nincs banki engedély, hiszen azért tartják bent a törzskönyvet, ha a neveden a forgalmi, hogy ne tudd értékesíteni addig, amíg hitel van rajta.Ilyen esetben: elószor kifizeted a gépjármű árát a banknál, visszakapod a törzskönyvet, és mindjárt nem lesz hitellel terhelve. Vagy: Hitelátvállalással, hogy a te hiteled átvállalja más személy, ha azt a bank engedi, ennél az esetnél a te szerződésedet viszi tovább a vevő, és a bank írja meg az adásvételi szerződést. (én adtam így el kocsit)Mindenki tudja, hogy ez az add ide a kocsit és majd én fizetem a hitelt, egy nagy kamu, és bizony, sosem fizetik egy-két hónapnál tovább, sőt, az autó el is szokott tűnni. Adós pedig elköveti a bűncselekményt.Ebben az ügyben a legkisebb súlyú, hogy a lakcímváltozásnál a nevedet odahamisították.

Gabicsek 2011.02.17. 22:27

aniko@!Ha gyanúsított vagy, nem tudod kikerülni a bűnügyi nyilvántartásba vételt, mivel törvény írja elő és kötelező végrehajtani.Idemásolom:

2009. évi XLVII. törvénya bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáró

6. § (1) A személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásában az érintett arcképmását nyilván kell tartani, ha

44. § (1) A büntetőeljárás alá vont személyek ujj- és tenyérnyomatainak nyilvántartásában annak a büntetőeljárás alá vont személynek az ujj- és tenyérnyomab) öt évet el nem érő szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett szándékos, testi sértés (Btk. 170. §), segítségnyújtás elmulasztása (Btk. 172. §), személyi szabadság megsértése (Btk. 175. §), emberkereskedelem (Btk. 175/B. §), magánlaksértés (Btk. 176. §), stb.

95. §(2) A mintaadásra kötelezett személy köteles alávetni magát a mintavételi eljárásnak. A mintaadásra kötelezett személy ellenszegülése esetén testi kényszer alkalmazható vele szemben, erről a mintavételt megelőzően tájékoztatni kell.(3) Testi kényszer alkalmazására kizárólag

(4) A testi kényszer alkalmazására egyebekben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.(5) Az (1)-(4) bekezdésben meghatározott mintavételi szabályokat az arcképmás rögzítésére is megfelelően alkalmazni kell.

Elmondtad a vallomásod gondolom a rendőrségen, ő is elmondta, le fognak szembesíteni. Indítványozd édesanyád tanúkénti kihallgatását, és olyan emberekét, akik tudnak még arról, hogy került az aláírásod a szerződésre. Reagálni kell a rendőrségnek a bizonyítási indítványra, de indítványaidat minél előbb tedd meg.Tény, ha ártatlannak érzed magad, borzasztó az egész tortúra, de ez egy vizsgálati szakasz, a vége akármi lehet.

Kati85 2011.02.17. 22:15

Tisztelt szakértők!

Már elég fiatal koromban eldöntöttem, hogy a rendőri pályát szeretném választani. Rögtön a Gimnázium után felvételiztem és sikerült. Nagyon boldog voltam, de az iskolát mégsem tudtam elkezdeni mert sajnos megváltozott a családi hátterem. Dolgoznom kellett menni.Az álmomról sosem mondtam le csak tudtam még várnom kell.2005-ben vettem egy lízinges autót, de 2007-ben eladtam.Mindig fizettem a csekkeket, nem késtem velük. Sajnos akinek eladtam íratott velem egy adásvételi szerződést, hogy átadom az autót neki cserébe ők fizetik tovább a törlesztést. Sokszor vettek már autót hitelátvállalással és azt mondták, hogy úgy működik, hogy ők beviszik a papírt majd a bankba és akkor már nekik küldik a csekkeket. Nem is jött hozzám csekk. kb 5 hónap múlva felhívott a végrehajtó, hogy a gépjárművet át kell adnom nekik mert nincs fizetve.Mondtam, hogy már eladtam és azt mondták, hogy ennek náluk nincsen nyoma. Megkerestem akiknek eladtam és azt mondták, hogy ők fizetik, de a csekket nem tudták felmutatni, eléggé feszült volt a hangulat. Végül elkértem a kocsikulcsot amit átadtak nekem és elvittem az autót a végrehajtóval én vezettem le a telepig. Nem hagyott nyugodni a dolog és elmentem a Bankba ahol mutattak egy papírt, ami lakcímváltozásról szólt és a nevemet aláhamisították. Így hozzájuk érkeztek a csekkek, de azokat nem fizették. Mondtam a banknak hogy ez nem az én aláírásom és kérdeztem, hogy ők nem szokták a személyit elkérni? Ezután elmentem a rendőrségre feljelenteni őket. Ott közölték, hogy valószínűleg magamat jelentem fel, mert nekem be kellett volna jelentenem a bank felé, hogy eladtam a gépjárművet, mert így hitelcsalást követtem el.Hittem az igazságszolgáltatásban és ragaszkodtam a feljelentéshez, hozzátették, hogy a jog nem ismerete nem mentesít a felelősség alól. Sajnos a vége az lett, hogy rabosítottak és 60 ezret kellett fizetnem, mert csak az én adásvételeimen szerepelt az, hogy hitelátvállalással, ugyanis 3 példányt irtunk és mondtam,hogy töltsük ki a rovatot én odaírtam, hogy hitellatvállalással, de nem is figyeltem, hogy ők nem.Meg a bank is a hátralevő összeget kifizettette velem kb 400.000 Ft-ot. Szerettem volna bíróságra menni az üggyel, mert már több ilyen ügye is volt azoknak az embereknek akiknek eladtam a kocsit, ezt később hallottam, de azt mondta egy ismerős, hogy ne tegyem mert csak még nagyobb bajba keverem magam. Igazából már nem haragszom, csak nagyon aggódom, hogy talán emiatt már sohasem lehetek rendőr, hiszen bűnöző vagyok jogilag. Az lenne a kérdésem, hogy van még remény arra, hogy én is viseljem a kék egyenruhát?

guba 2011.02.17. 20:12
Házdoktor 2011.02.17. 17:34

Tisztelt Szakértők!Pár rövid kérdésem lenne:1.) Rágalmazás/Becsületsértés magánvádas ügyben mennyire valószínű, hogy tárgyalás nélkül hoz végzést a bíró?2.) A bírói megrovás szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban? Ez lehet-e hátrány közszférai vagy rendőrségi állásjelentkezésnél?3.) Lehet-e a megrovás ellen fellebbezni? Ez mennyiben befolyásolja a bűnügyi nyilvántartásban való szereplést?4.) Ha magánvádas eljárásban a bíróság megszűnteti az ügyet gyanúsított hiányában, akkor az ellen a vádló fellebbezhet-e?

köszönöm előre is válaszukat

Gabicsek 2011.02.15. 22:43

A mentesítést mindenképp meg kell várnod. De az a sanda gyanúm, hogy aki tűzoltónk jelentkezik, belenéznek a bűntettesek nyilvántartásába még akkor is, ha tiszta erkölcsit kapsz majd.

throne89 2011.02.15. 07:51

Gabicsek!

Köszi szépen, hogy válaszoltál! Bár eléggé elkeserített, mivel így elég sok mindenről lemondhatok, amit igazán szeretnék dolgozni.Rossz, hogy egy hülye botlás miatt ennyit kell bűnhődni érte még az után is évekkel, hogy kiengedtek és ezek szerint egy részről nem lesz vége sosem.Azért köszi!

Gabicsek 2011.02.14. 21:51

Ja, és itt a kiszabott ítélet számít (1 év 2 hónap), nem pedig az, hogy korábban kijöhettél.

Gabicsek 2011.02.14. 21:50

throne89!Azt írod, tűzoltó szeretnél lenni. Fiatalkori botlás miatti büntetett előélettel (főleg letöltendő szabadságvesztésnél) kötve hiszem.A hatósági bizonyítvány igénylőlapon ilyen kérdések vannak:

No, vállalkozó, vagy tűzoltó lennél?

Btk.A törvényi mentesítés102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

Ha 2008-ban jöttél ki, van még idő a mentesítéshez is.

Vandus87 2011.02.14. 18:14

Sziasztok!

2005ben előzetes mentességet kérvényeztem a bíróságon. A felfüggesztett időtartama alatt nem történt semmi probléma, így nem kerültem börtönbe. Érdeklődnék,hogy az előzetes mentesség végett így az erkölcsimben fog-e szerepelni ez az eset?Előre is köszönöm a válaszokat!

throne89 2011.02.14. 09:37

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy kaphatok-e hatósági bizonyítványt (nem az erkölcsi), úgy hogy 1 év 2 hónap fogház letöltendő börtönbüntetést kaptam, mint fiatalkorú és ebből 8 hónapot töltöttem Tökölön a fiatalkorúak börtönében előzetesben és végül is utána született meg az 1 év 2 hónap ítélet, amit utána kedvezményesen elengedtek jó magaviseletért. Utána hogy 8 hónap után szabadultam 1 évig jártam pártfogóhoz. Most tűzoltó szeretnék lenni és ahhoz hatósági bizonyítvány kell, de nem tudom hogy kaphatok-e??? Fontos lenne a pontos hozzá értő válasz, mert tűzoltó szeretnék lenni és érdekelne, hogy egy fiatalkori botlás miatt eltekinthetek ettől vagy sem. Ami még fontos lehet, hogy 2008 végén jöttem ki az előzetesből. Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

Gabicsek 2011.02.13. 21:03

Pénzbírság, vagy pénzbüntetés? Nem mindegy. Pénzbírságot szabálysértésnél szabnak ki, pénzbüntetést büntetőeljárásnál. Pénzbüntetésnél jogerős ítéletkor mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól, ezért kaphatsz erkölcsit.A büntettesek nyilvántartása ki fogja hozni ezen túl is a korábbi büntetést, csak odaírja, hogy mentesültél.Ha a rendőr igazoltat az utcán, nem látja a büntettesek nyilvántartását, a körözéseket szokták lekérdezni.Csak az férhet hozzá, akinek kódja van a belépéshez.Nyugodtan bemehetesz akár a legközelebbi, akár a legtávolabbi rendőrségre, és mondhatod a szomszédod nevét, de úgy elzavarnak, hogy ihaj. Különleges személyes adatnak minősülnek a büntetési nyilvántartások, nem is tudom, hogy gondolod, hogy azt neked ki fogják adni, mert kíváncsi vagy arra, hogy a szomszéd szerepel-e a nyilvántartásban.

tom889 2011.02.13. 20:09

2008ban kaptam pénzbirságot az erkölcsit nem rég kértem és üres. tehát 5 év még nem telt el.tehát akkor jól gondolom hogy van 2 adatbázis. egy rendőrségi, és egy bunugyi, a bunugyibol 5 év után kikerülhetek, a rendőrségiből sose? ha kérek erkölcsit akkor az egy tukor a bunugyi adatbázisrol? ha megállít az utcán a rendőr és igazoltat akkor ő a rendőrségi adatbázisba látni fogja mit tettem?kinek van lehet hozzáférése a rendőrségi adatbázishoz? ha bemegyek a legközelebbi rendőrségre és mondom h futtassák le ezt a xy nevet akkor lefuttatják?(pl kiváncsi vagyok a szomszédomra)

guba 2011.02.13. 12:58

Ha pénzbüntetést kaptál, akkor az ítélet jogerőre emelkedésétől számított öt évig vagy benne a bűnügyi nyilvántartásban.

végrehajtó1 2011.02.13. 11:56

A rendőrségi nyílvántartásban mindörökké szerepelni fogsz.

Az erkölcsi bizonyítványban nem.

tom889 2011.02.13. 11:25

üdv,lenne pár kérdésem, pár éve közokirat hamisitásért (diákigazolvány) elkaptak, megbüntettek be kellett fizetnem aszem kb 50 ezer forintot. kikértem az erkölcsimet viszont abban nem szerepelt semmi. most, zaklatási ügy miatt én voltam a gyanusított és a rendőr mosolyogva közölte velem hogy hoppá nekem, volt már priuszom-bunugyem. most akkor ez hogy van erkölcsi amit a postáról kértem üres. viszont vmi rendőrségi rendszerben benne van az h közokirat hamisitás? ez normális? nem tudom milyen rendszerről-nyilvántartásról van szó de most már örökké szerepelni fogok abban a nyilvántartásban? ha vmelyik rendőr rákeres a nevemre akkor láthatja h közokiratot hamisitottam x éve?

Gabicsek 2011.02.02. 21:15

El kell keserítselek, ha nem találják, kiadják az elfogatót. Nincs olyan, hogy ismételten. Egyszer adják ki, ami hatályban marad. Ebben az esetben felfüggesztik a nyomozást. Amíg a bűncselekmény miatti büntethetőség el nem évül.

scinetic 2011.02.02. 13:08

Egy olyan kérdésem lenne, hogy elméletileg elévülhet egy bűncselekmény, de gyakorlatilag is lehetséges hogy elévüljön? Beszélnek olyasmiről, hogy ismételten elfogató parancsot adnak ki, így nem évül el, mert annak a dátumától "ketyeg" az óra újból. Ha így van ez nekem nagy öröm, mert az azt jelenti, hogy aki megkárosított, az egyszer csak letölti azt a büntetést amit kiszabtak rá.

Köszönöm a választ!

Sz.Márton 2011.01.16. 12:38

Csítosz, adalék a körülmények még mélyebb elemzéséhez Btk.-ból, hiszen hamarabb is lejárhatott volna az adott időd, ha a bíróság esetleg így döntött (volna):

"104. § (1) A bíróság előzetes mentesítésben részesítheti az elítéltet, ha a szabadságvesztés végrehajtását a 89. § alapján felfüggeszti, és az elítélt a mentesítésre érdemes.

(2) Az előzetes mentesítés hatályát veszti, ha a felfüggesztett büntetés végrehajtását elrendelik."

Itt pedig az említett 89. §:

"A szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése

89. § (1) A két évet meg nem haladó szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető, ha - különösen az elkövető személyi körülményeire figyelemmel - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.

(2) A próbaidő tartama - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - egy évtől öt évig terjedhet, de a kiszabott szabadságvesztésnél rövidebb nem lehet. A próbaidőt években és hónapokban kell meghatározni."

Sz.Márton 2011.01.16. 12:25

Csítosz!

plusz a Btk. mentesítésre vonatkozó része a leírt ügy vonatkozásában:

"A törvényi mentesítés

102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

/Hozzáadva az adott évet az előző törvény lent idézett részéből máris megvan a a kezdeti megoldás esélye./

Sz.Márton 2011.01.16. 12:17

Kedves Csítosz!

Önnek ez fontos lehet e témakörben, idézek a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvényből ezt olvassa pontosan végig:

"6. § (3) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet:

(4) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet, akivel szemben a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott

aa) öt évet el nem érő szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig,

ab) ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tizenkettő évig;

ca) szabadságvesztést szabtak ki, a mentesítés beálltától számított nyolc évig,

cb) pénzbüntetést szabtak ki, a mentesítés beálltától számított három évig."

végrehajtó1 2011.01.16. 11:32

A rendőrségi bünügyinyílvántartásból sosem kerülsz ki.

Csítosz 2011.01.16. 10:34

Tisztelt hozzáértők segítségeteket kérném! 2002-ben kaptam 2 év felfüggesztetett ami elvileg már elévült. Azóta semmilyen összetűzésbe nem keveredtem semmilyen hatósággal! Az lenne a kérdésem hogy mikor kerülök ki a Bűnügyi nyílvántartásbol vagy egyátalán ki e kerülök belőle? Mert szeretnék elmenni biztonsági őrnek tehát fontos lenne a mielőbbi válasz!!! Előre is köszönöm!!!

Iskele 2011.01.11. 11:58

Szerintem le kellene szögeznünk azt, hogy mindenki kaphat erkölcsi bizonyítványt, a különbség csak az, hogy az A1 ponttól az F2-ig más-más úgynevezett ellenőrzési feltételeknek kell megfelelni.Az, hogy kikapod nem jelent semmit annak "tisztának" kell lennie, ahhoz, hogy jelentkezhess pl. vámosnak és nem lehetsz elítélve büntetőügy miatt. Az, hogy álltál valaha eljárás alatt, de bizonyíték hiányában vagy más okból nem találtak bűnösnek véleményem szerint nem kizáró ok.Az erkölcsiről Tehát A1: Bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek. Ez arra is igaz aki bár büntetőeljárás alatt áll, de még nem találták bűnösnek tehát nem ítélték el semmilyen bűncselekmény miatt= még nem lesz benne a büntettesek nyilvántartásába hiszen jelenlegi állás szerint nem bűnös. Ezzel a legtöbb munkáltató megeleégszik és nem is igazán van módja utánanézni emberének, hacsak nem hivatásos állományú tagja kíván lenni valamelyik testületnek. Ott ugyanis a belső rendszer lehívásakor kibukik az is ha valaki ellen büntetőeljárás folyik mindegy, hogy nyomozati szakaszban vagy vádemelési szakban esetleg nem jogerős ítélet ( első fokú ítélet után ) fellebbez és várja a másodfokú jogerős ítéletét, akkor is.

Gabicsek 2011.01.10. 23:14

Hát, a bizt.őr. tv-ről nincs sok tudomásom:) Úgyhogy lehetséges, ha mondod:)Ettől függetlenül nem értek egyet azzal, hogy tiszta erkölcsit kap az, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban.

onom 2011.01.10. 18:36

Gabicsek, azért ez így nem igaz.Kétségtelen, egy pedofil sajnos lehet pedagógus, amíg be-je van.De fegyv.vőr vagy bizt.őr nem lehet az, akinek be-je van:) A bizt.őr törvény rendelkezik erről, miszerint akinek be-je van, kizáró ok.Erre a jogintézményre találták ki az adattovábbítási kérőlapot.

Gabicsek 2011.01.08. 13:26

Kedves Scherlock!Kösz, hogy megkérdezted, és közzétetted.Számomra azonban még mindig érthetetlen. Ezek szerint fegyveres bankrabló, vagy sikkasztó amíg folyamatban van ellene a büntetőeljárás, elmehet bankba dolgozni, pedofil - amíg nincs ítélet - elmehet óvodába mondjuk óvóbácsinak, aki lop, akár milliókat is, elmehet biztonsági őrnek olyan helyre, ahol megint csak lophat, tehát mindegy, milyen bűncselekmény miatt van ellene folyamatban büntetőeljárás, ami miatt esetleg még 1-2 évet előzetesben is volt, csont tiszta erkölcsit kaphat.Hát, ez azért érdekes megoldás. Bármelyik munkáltatót be lehet nyalatni ezek szerint egy tiszta erkölcsivel olyan embernek, - jó, persze van ártatlanság vélelme is -, aki ellen akármennyi bűncselekmény és akárhány eljárás van folyamatban.Sok hasznát ezután nem látom, hogy a nyilvántartót értesíteni kell gyanúsításról, vádemelésről, illetve így az erkölcsi bizonyítvány sem ér semmit.Annyit ér ezek szerint, mint az a papír, amit a klotyin használunk:)

Főlökött 2011.01.07. 23:21

Tisztelettel :

5., F1, illetve F2 - pontokat másként ki sem lehetne tölteni :)

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/…_kerolap.pdf

onom 2011.01.07. 18:42

Na akkor én is jól gondoltam:) mint ahogy a hatóság osztályvezetője írta:)

kovacsz 2011.01.07. 18:18

Korábban + modus operandi adatlap.

kovacsz 2011.01.07. 18:13

Ui.:http://www.police.hu/…09orfkut.pdf

kovacsz 2011.01.07. 18:05

Ezek a rendőrségnél az un. 7 és 8 -as adatlapok.

Sherlock 2011.01.07. 17:47

Kedves Főlökött,

ennek változatlanul semmi köze a szerencséhez, így működik a rendszer - mint azt sokadszor írom. De hogy a magam és mások lelkiismeretét is megnyugtassam, írtam a Bűnügyi nyilvántartó osztálynak, ez a válasz jött:

„A hivatal központi elektronikus levelezési címére érkezett levelében arról érdeklődött, hogy amennyiben gyanúsítottként kihallgatták, intézkedés hatálya alatt áll-e, és ez mennyiben befolyásolja a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítását.

A gyanúsítottként történő kihallgatásról az azt foganatosító szerv adatlapot állít ki, amely alapján ezek az adatok bekerülnek a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásába.

Tekintettel arra, hogy a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról szóló 2009. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Bnytv.) rendelkezései szerint a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában kezelt adatokat a hatósági erkölcsi bizonyítvány nem tartalmazza, abban az Ön kihallgatására vonatkozó információk nem szerepelnek.

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi HivatalaBűnügyi Nyilvántartó HatóságHatósági és Koordinációs Osztály”

onom 2011.01.07. 17:40

A vitába én is beszállnék:szerintem van a bűnügy nyt tv, ami részletezi az egyes alrendszerekbe rögzítendő tényeket. Ebben az esetben elmondható, hogy pl a bűntetteseknél: 10. § A bűntettesek nyilvántartásában annak az adatait kell nyilvántartani, akivel szemben a bíróság bűnösséget megállapító jogerős ítéletet hozott, és az ítélet jogerőre emelkedésének napján a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) alapján nem mentesült.

míg a hátr. jogk. alatt álló, büntetlen személyek nyt-ánál: 5. § A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában annak az adatait kell nyilvántartani,

ebből következik, hogy a bírói intézkedés esetén mert hogy ugye mellőzte a büntetés kiszabását, de adott esetben intézkedést rendelt el, az utóbbiba rögzítik (mint a megrovást is, legyen az ügyészi), amely esetén van az erkölcsi kiadva méghozzá tisztán.

amiről meg beszélünk mint eljárás az nem az erkölcsiben szerepel, hanem az adattovábbításiban, vagy a priuszban.

azaz a szerv kihallgat, intézkedik, megküldi a nyilvántartónak, berögzíti a be-alrendszerbe, majd vádemelés, még mindig be rendszerben van, majd ha elítélik megy minden a maga útján, értem az alatt, mely másik alrendszerbe kerül.

persze vannak párhuzamos alrendszerek pl be és kényszer, dns vagy dakti.

de a lényeg az intézkedés itt a fent megjelölt, a rendőrségi intézkedés kizárólag be nyilvántartásba kerülhet, azaz tiszta az erkölcsi.de nem tiszta az adattovábbítási.bírói vagy ügyészi intézkedésnél is tiszta az erkölcsi.az adattovábbítási meg egyéb törvényektől függően tiszta.

adott esetben pl előfordulhat hogy valaki lenyilatkozza, hogy áll intézkedés hatálya alatt, hisz most engedték próbára de ugye tudjuk ettől még tiszta az erkölcsije, szegény lenyilatkozza ,akkor sztem a ket alapján elutasítják, hisz olyan adatot kér igazolni, ami nem igaz...

utóbbi egy elmélet előbbiek azonban tények.

bikedoki 2011.01.07. 17:27

Tisztelt fórumozók!Tudomásomra jutott, hogy egy frissen a szomszédságba költözött család feje többszörösen (14X!!!) büntetett előéletű (csalás, emberölés, sikkasztás, csődbüntett +egyéb finomságok..). A lakás amit bérelnek egy ismerősömé. Tudathatom törvényesen a környékben lakókkal, hogy ki költözött a környékünkre, vagy jobban járok, ha lakótelepi pletykaként hintem el az igét. Nem szeretném ha ilyen figurák laknának a környéken...Köszönöm a segítségeteket!

Főlökött 2011.01.07. 11:14

Tisztelettel :

Lilyth - ez szerencse volt, illetve hibázott, vagy az eljáró hatóság, vagy az országos rendszert üzemeltető feldolgózó, akinek feladata lett volna felvinni az adatokat, ha megkapja. Mivel ez nem történt meg, ezért sikeredett "tisztára" az erkölcsi.Véleményem szerint ezt osszuk be 10 évere, mert szerencsés eset volt :) Más kérdés, ezek alapján mennyire megbízható a rendszer adatbázisa :)

"most igazad van." ez tetszett, csak most ???:) Ne már :)

Én is sikeres Be. vizsgát kívánok. Csak egyet ne feledjünk, más az elmélet és más a gyakorlat. Hiába kerül ki a személy diplomásan az egyetemről, hány és hány olyan embert láttam-dolgoztam vele, hogy toppon volt az elméletben, az aki pedig nap - mint nap használta a gyakorlatban, csak szerényen javaslatokat adott, mely javaslatokat a friss diplomást sorra elvetette. A rutinos tippjei folyamatosan bejöttek, a fiatal pedig kapta a pofonokat ( hol innen, hol onnan ) :) Más kárán tanul az okos :)

Nem kioktatás gyanánt írtam, nehogy félreértsük, csak példának és bármiféle személyeskedés elkerülése érdekében. Mindenkit aki itt segíteni próbál, feltételezem a jó szándék vezérli és nem az, hogy a segítségkérőnek sírgödröt ásson.

Gabicsek 2011.01.06. 20:35

No, akkor kösd fel a gatyád, Be. vizsgánál még magasabbra:) De kívánom, hogy sikeres vizsgákat tégy, nem könnyű!

Sherlock 2011.01.06. 20:21

Drága Gabicsek,

most igazad van. Velem ellentétben Te nem csak a vizsgákig jutottál(gondolom), sőt nekem még a Büntetőjog 1 vizsgám sincs még meg. :)

„Csak annyit jegyeznék meg, ez nem az én logikám, hanem a törvény.”

Gabicsek 2011.01.06. 20:10

Lilyth!

Köszi egyébként a tájékoztatást, megint okosabbak lettünk:)

Gabicsek 2011.01.06. 20:08

Drága Sherlock!

Köszi az üdvözletet, majd átadom a cégnek, de nem hiányoznak a cinikus megjegyzéseid. A különbség köztünk csak annyi, hogy én jogból nem csak a vizsgákig jutottam.

Azért a hozzászólásodban megint van egy kis tévedés:

Ezt írod:Intézkedést változatlanul csak jogerős bírósági ítéletben rendelhetnek el,

Ezek szerint az ügyészi megrovás biztos nem megrovás, csak valami vicc, mivel nem jogerős bírósági ítéletben hozták.

Szóval, a fórum arra van, hogy beszélgessünk, nem akarok vitázni, nem ez a célom.

Lilyth kérdezett, mindegyikünk elmondta az álláspontját. A végén megkapta a teljes erkölcsit, örüljön neki.Hogy az hogyan lehetséges, mely szerint valaki vádlottként áll bíróság előtt, és teljes tiszta erkölcsit kap, más kérdés, mert ezek szerint sok értelme nincs a teljes erkölcsi bizonyítványnak.

Sherlock 2011.01.06. 19:48

Drága(sic!) Gabicsek,

megmondom őszintén, hogy lezártnak tekintettem a vitát + vizsgáztam is(ilyen a jogi egyetem), úgyhogy nem néztem erre. Intézkedést változatlanul csak jogerős bírósági ítéletben rendelhetnek el, a Be-s "intézkedések" nem tartoznak ide. Üdvözlöm a szervet aminek a kötelékében már 36 eredményes évet eltöltöttél.

Lilyth 2011.01.06. 16:50

Tisztelt fórumozók! (Sherlock, Gabicsek)

Megkaptam az erkölcsi bizonyítványomat a mai napon. Teljes erkölcsit kértem mint lentebb említettem.Mivel másnál is felmerülhet ilyen irányú dolog, leírom az én tapasztalatomat, esetemet.

Szóval eljárás alatt állok, bíróságon mint vádlott szerepelek. A leendő munkáltatóm teljes (részletes) erkölcsi bizonyítvány kiváltását kérte ami a visszaérkezésekkor az alábbiakat tartalmazta:

a bűnügyi nyilvántartási rendszer adatai alapján A BŰNTETTESEK NYILVÁNTARTÁSÁBAN NEM SZEREPELkérelmére igazolom továbbá, hogy

C1) közügyektől eltiltás HATÁLYA ALATT NEM ÁLL D1) foglalkozástól eltiltás HATÁLYA ALATT NEM ÁLL E1) járművezetéstől eltiltás HATÁLYA ALATT NEM ÁLL F1) intézkedés HATÁLYA ALATT NEM ÁLL

Szóval ezek alapján az erkölcsi bizonyítvány minden része "iratomban" a lezárt büntetésekre vonatkozik nem pedig a folyamatban lévőkre. Természetesen a bűnügyi nyilvántartás ettől még tartalmazza a dolgokat, de az erkölcsi bizonyítvány ezt nem jelzi.

Végül köszönöm minden kedves fórumozónak a nekem nyújtott segítséget és válaszokat.

Gabicsek 2011.01.04. 00:00

Ja, még annyit, már korábban is kikívánkozott belőlem, csak nem akartam írni, de mi lenne, ha "az intézkedés hatálya alatt állok" rovathoz azt írnánk be például, hogy megrovás:)Érdekes lehet, hogy akit mondjuk megrónak, az a megrovás hatálya alatt áll:) Mivel most már elég csak egy határozat kiküldése pl. ügyész részéről, és annak szabályszerű átvétele, jogerőre emelkedése, ezzel slussz is a dolog, nyilvántartás értesítve, oszt kész, már mentesült is. Most már nem is kell behívni és jegyzőkönyvben megróni senkit, mint régebben.Azon agyalgattam itt, hogy lehet egy megrovásban részesített személy intézkedés hatálya alatt?:) Ahogy ez itt elhangzott egy kommentben válaszként. Sehogy sem jöttem rá a válaszra.

Gabicsek 2011.01.03. 23:48

Főlökött tisztelettel!Hogy Neked milyen igazad van:) Ez pontosan így van.

Főlökött 2011.01.03. 17:46

Tisztelettel :

No azért :) Adjuk meg a módját a dolognak, nem ? Stílusosan :) Ahogy Tőlünk elvárják :) Élesen, határozottan, brutálisan, mellbevágóan, lehengerlően :)

Névjegyünk ez :)

Gabicsek 2011.01.02. 14:24

De most azért még írok.Drága Sherlock!

Idézem korábbi hozzászólásod:

"Kedves Gabicsek,

a partvonalról történő félretájékoztatást légy kedves mellőzni.

Logikád szerint akkor amíg mondjuk garázdaság miatt folyik valaki ellen büntetőeljárás, akkor nem kap erkölcsit; de ha megkapja érte jogerősen a pénzbüntetést akkor már igen. Érted már, hogy miért nem jó mikor valaki „érzésből jogászkodik“?"

No, szóval a partvonalról történő félretájékoztatással és az érzésből történő jogászkodással kapcsolatban:

Ha valaki ellen garázdaság miatt folyik büntetőeljárás, és ezért gyanúsítottként hallgatták ki, tehát intézkedést foganatosítottak vele szemben, ez bekerül a bűnügyi nyilvántartásba. Aki erkölcsit kér, köteles erről számot adni, mert ugyis kibukik.Ha megkapta a garázdaságért jogerősen a pénzbüntetést, ha hiszed, ha nem, ezután rögtön megkapja az erkölcsi bizonyítványt.Tehát ezért nem jó, ha valaki - mint te is - érzésből jogászkodik.

Btk. így rendelkezik a törvényi mentesítésről:A törvényi mentesítés Btk. 102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

Magyarul tehát gondolom látni, ha pl. pénzbüntetésre el is ítélik garázdaság miatt, annak jogerőre emelkedésének napján mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól, és hipp-hopp, már meg is kaphatja az erkölcsi bizonyítványát. (ellentétben azzal, amikor még folyik ellene a büntetőeljárás)

Csak annyit jegyeznék meg, ez nem az én logikám, hanem a törvény.

Gabicsek 2011.01.02. 14:00

Jaj, véletlen tényleg lefelejtettem. Szánom-bánom bűneimet:))

Főlökött 2011.01.02. 00:21

Tisztelettel :

"Drága" elmaradt :))))

Nem hagyhattam ki :)

Gabicsek 2010.12.30. 18:42

Sherlock!

Nemcsak a Btk-ban vannak intézkedések ám, hanem a Be-ben is vannak leírva akár nyomozóhatósági, akár ügyészi intézkedések, merthogy ezek is intézkedések ám. Úgyhogy leírom egy részét annak, mi vonatkozik a gyanúsítottak kihallgatásakor kötelezően elhangzó figyelmeztetésekkel kapcsolatban:A Be. 62. §-ban, illetve 196. § (1) bek-ben foglaltak alapján a gyanúsítottkénti kihallgatáskor kapásból kell közölni a gyanúsítottal, hogy a gyanúsítottkénti kihallgatásra irányuló intézkedéssel szemben panaszt jelenthet be.

Ezek pedig a következő szakaszok:62. § A bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság az eljárási cselekmény elvégzése előtt a cselekménnyel érintett személyt a jogairól tájékoztatja, és a kötelezettségeire figyelmezteti.

196. § (1) Akit az ügyész vagy a nyomozó hatóság intézkedése vagy intézkedésének elmulasztása érint, az a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül panasszal élhet.

Lilyth 2010.12.30. 11:38

Szóval tőlem sem állnak távol ezek a dolgok. Ismerőseimet és engem is, napok óta foglalkoztat a kérdés. Sokak szerint nem egyértelmű az erkölcsin szereplő pont és nagyon sok embert foglalkoztat ezen dilema.

Sherlock 2010.12.30. 11:20

Megkaptam a kérdésre a választ.

Abban is tévedsz hogy intézkedés.

70. § (1) Intézkedések

4.

5. az elkobzás,

6. vagyonelkobzás,

7. a pártfogó felügyelet,

Gabicsek 2010.12.30. 11:16

Megnéztem az erkölcsi bizonyítvány nyomtatványát. Ott van az a rublika, hogy (F2 rovat) "intézkedés hatálya alatt állok". Az én véleményem, hogy ez a büntetőeljárás alá vonásra vonatkozik, mivel a gyanúsítottkénti kihallgatás egy intézkedés, (ami ellen panasznak is van helye), és ez szerepel is a nyilvántartásban, tehát ezért nem fogják kiadni a tiszta erkölcsit.

Gabicsek 2010.12.30. 11:09

Nem keverek semmit. A "bűnügyi nyilvántartás" fogalma alá tartoznak azok, amiket idemásoltál, és nagyon jól tudom, hogy különböző (büntettesek, büntetőeljárás alá vont személyek, körözések, stb.)nyilvántartásokat tartalmaz. Pont erről beszéltem, amit idemásoltál, aki büntetőeljárás alatt áll, nem fog tiszta erkölcsit kapni.

websas 2010.12.30. 10:57

Kedves Fórumozók!

Szeretnék Bűntettesektől / bűnelkövetőktől, IP / Mac címekkel visszaélőktől mentes kellemes, de legalább elviselhető 2011-es esztendőt kivánni mindenkinek.

websas

Sherlock 2010.12.30. 10:43

Kedves Főlökött,

de. Emiatt nem hiszem, hogy tiszta erkölcsit kapszNem szerepelhet, mivel egyrészt nincs ilyen rubrika az igénylőlapon, másrészt pedig az erkölcsi a bűntettesek nyilvántartására vonatkozik.

Kedves Gabicsek,

kevered a bűnügyi nyilvántartást a bűntettesek nyilvántartásával.

2009. évi XLVII. törvény

7. § E törvény alkalmazásában bűnügyi nyilvántartások:

8. § (1) A 7. §-ban meghatározott nyilvántartások egymással nem kapcsolhatók össze.

10. § A bűntettesek nyilvántartásában annak az adatait kell nyilvántartani, akivel szemben a bíróság bűnösséget megállapító jogerős ítéletet hozott, és az ítélet jogerőre emelkedésének napján a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) alapján nem mentesült.

75.§(2) A hatósági erkölcsi bizonyítvány a kérelemnek megfelelően a 72. § (2) bekezdés a), b), c) vagy d) pontjában meghatározott adatokat tartalmazhatja.

72. § (2) Az adattovábbítási kérelemnek tartalmaznia kell azt, hogy a kérelmező a következők közül mely tény igazolására kéri a bűnügyi nyilvántartási rendszerben tárolt adatainak továbbítását:

76. § (2) A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiegészítésének nincs helye.

Én ezt gondolom.

P.S.: Te voltál joghallgató? :)

Gabicsek 2010.12.30. 09:25

Drága Sherlock!Az "érzésből jogászkodás"-hoz megjegyzésedhez, habár nem szoktam magamról írni: "csak" 36 éve dolgozom bűnüldöző szervnél (nem írom, milyen típusúnál és hol és milyen beosztásban, mert senkire nem tartozik), ennyit az "érzésből jogászkodáshoz", ennél fogva naponta használom a bűnügyi nyilvántartásokat, mivel van mindenhova belépési jogosultságom. Tehát feltehetően kicsit nagyobb a tapasztalatom ezügyben, mint neked, (főleg, ha most vagy joghallgató) így nem fogok veled vitába szállni.Leírtam a kérdezőnek, hogy mi ilyenkor a helyzet, és ennyi.

Newm hiába találták ki, (nem olyan nagyon régen, jó pár éve, mert hogy nem mindig volt így), hogy értesíteni kell a bűnügyi nyilvántartást, ha valakit gyanúsítottként hallgatnak ki, plusz, ha vádirat benyújtására kerül sor, stb.Ha pedig valaki megkapta az ítéletét és mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól, akkor megkapja az erkölcsit.Jól is néznénk ki, ha valaki ellen folyik mondjuk egy jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt eljárás, tehát büntetőeljárás alá van vonva, közben pedig pénztárosnak jelentkezik egy bankhoz, és oda felvennék, mert kiadják a csonttiszta erkölcsit. Érdekes helyzet lenne. Gondolod, hogy az erkölcsin nem szerepelne, hogy büntetőeljárás van ellene folyamatban?

Főlökött 2010.12.30. 09:09

Tisztelettel :

Gabicsek nem azt írta, hogy nem fog kapni :) Csak az szerepel-szerepelhet benne, hogy büntető eljárás alatt áll, mivel a nyilvántartásban szerepel, hogy nevezettet gyanúsítottként hallgatták meg, x kapitányságon, y ügyben, z időpontban és milyen szakaszban van az eljárás.

Sherlock 2010.12.29. 23:10

Kedves Gabicsek,

a partvonalról történő félretájékoztatást légy kedves mellőzni.

Logikád szerint akkor amíg mondjuk garázdaság miatt folyik valaki ellen büntetőeljárás, akkor nem kap erkölcsit; de ha megkapja érte jogerősen a pénzbüntetést akkor már igen. Érted már, hogy miért nem jó mikor valaki "érzésből jogászkodik"?

Gabicsek 2010.12.29. 21:36

Lilyth!Intézkedés lehet pl. a megrovás, vagy vádemelés elhalasztása, stb.De! A bűnügyi nyilvántartásban szerepelsz, hogy ellened mi miatt indult büntetőeljárás, melyik rendőrkapitányság és mely napon hallgatott ki gyanúsítottként. Emiatt nem hiszem, hogy tiszta erkölcsit kapsz, nemhiába találták ki, hogy a büntetőeljárás alá vontakról is vezetnek bűnügyi nyilvántartást.

Lilyth 2010.12.29. 18:28

Lenne még egy kérdésem az ismerőseimmel folytatott viták lezárásához.Mit ért a hatósági erkölcsi bizonyítvány az "intézkedés hatálya alatt állok" illetve "nem állok intézkedés hatálya alatt" pontban.

A választ (-okat) előre is köszönöm!

Lilyth 2010.12.29. 15:12

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Sherlock 2010.12.29. 13:45

Az erkölcsiben csak akkor szerepel, ha elítélnek érte. - illetve az még a büntetéstől is függ.

Lilyth 2010.12.29. 13:30

Tisztelt Hozzáértők, Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy ha büntető eljárás alatt állok és a munkáltatóm teljes erkölcsi bizonyítványt kér tőlem, szerepel-e rajta és ha igen melyik pontban?

szmmm 2010.12.17. 20:32

Tisztelt hozzáértők! Volt egy okirathamisitási ügyem , mely során 1 évre elhalasztották a vádemelést, okt ben emelkedett jogeröre. Most külföldön dolgozom s elkaptak jegy nélküli utazásért. ez utobbit itt bűntettként kezelik és egyből rendőrségi eljárás indult. Két dolog merül fel bennem: az EU tagállamok rendőrsége hozzáférhet-e a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz ?Vádat emelhetnek -e Mo-on ellenem?

Gabicsek 2010.11.28. 20:20

Hát, az az igazság Főlökött, hogy én sem értem:)

Főlökött 2010.11.27. 09:33

Tisztelettel :

Gabicsek -

Teljesen egyetértek, csak ott nem értettem, hogy az Ügyész miért úgy döntött, ahogy döntött.Amúgy az Önkormányzatnál, a hölgy, még másik nyilvántartáshoz is hozzáfér, ami a személy vagyonáról árul el információkat, s amelyhez a nyomozó hatóság is csak ügyészi engedéllyel jut hozzá :)

De szép is az élet. Az ottaniak alapján, az ott dolgozó-hozzáféréssel rendelkező, bárki, bármilyen adatához hozzájut, felmérheti vagyonát büntetlenül. Ezek szerint.

Innen már csak egy kis lépés, hogy tippet ad egy betöröcsapatnak, hogy oda érdemes menni, mert jól állnak anyagilag....Kezdhetik az ügyész lakhelyén :))))

Gabicsek 2010.11.26. 20:29

Főlökött!Érdekes az egész felvetés egyébként. A gyakorlat azt mutatja, az ilyen ügyekben hivatali visszaélés bűntette miatt marasztaló ítélet születik. Nem is értem, vajon miért szüntetett ügyészség nyomozást, hiszen ugye így szól a hivatali visszaélés törvényi tényállása: (mint bizonyára tudod, ahogy itt kiveszem a hozzászólásaidból)

225. § Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ebben szerepel a "hivatali helyzetével egyébként visszaél", de még a jogtalan előnyszerzés is belefér, hiszen magánügyben nem léphet be senki a bü. nyilvántartásba kíváncsiskodni. Ha belegondolsz, hány esetben van egy-két kedves ismerős, aki megkéri azokat, akiknek hozzáférése van, hogy nézd már meg ezt, vagy nézd már meg azt. Aki erre vállalkozik, az hülye. Márpedig azért nem vállalkozik, mert tudja, hogy bcs-t követ el. - gondolom, ezzel egyetértesz.Megjegyezném azonban, sokszor az ilyen kis "adatbetekintésnél" halmazatban ezzel kapcsolatban más bcs. is meg szokott valósulni.

Főlökött 2010.11.26. 10:04

Megtaláltam :

"hivatali visszaélés adataimmal"

itt volt szó róla...

Főlökött 2010.11.26. 10:00

Tisztelettel :

Gabicsek - azért érdekes, a nyilvántartáshoz történő hozzáférés, onnan történő letöltés ( lemásolás ) és a hivatali visszaélés felvetése. Épp egy másik topikban volt róla szó, mikoris egy okmányirodás hölgy, így természetesen hozzáféréssel, a volt férje és annak hozzátartozói adatait, fényképét kérte le alapos indok nélkül, mondván nyomozgatott, a lehendőbeli tartásdíjemelési eljárásra.Ott ki is tárgyaltuk az esetet és a kérdező elmondta, hogy feljelentést is tett, amit az ügyészség megszüntetett :)Ha jól emlékszem, az Önkormányzatnál pedig úgy nyilatkoztak, hogy csak a címet nézte meg, ami nem törvénytelen, ami a kérdező állítása szerint legalább 10 éve nem változott.

Igencsak érdekes téma.....

Gabicsek 2010.11.25. 23:31

Főlökött!

Tisztelettel, csak beszélgetünk:) Tudom, hogy nem kötözködésből írtad, hiszen igazad volt.Gabi

Főlökött 2010.11.25. 09:03

Tisztelettel :

Gabicsek-

Bocsánat, nem kötözködésből írtam, csak félreérthető volt. Nehogy valaki magára vegye és hivatkozik arra, hogy tőle nem lehet ujjnyomot rögzíteni, pedig saját érdeke lenne esetleg.

Gabicsek 2010.11.24. 23:20

Főlökött!

Egyetértek természetesen, hogy tanútól is lehet ujjnyomat venni, de Odett ezt írta, és én erre válaszoltam:

"Tisztelt Fórumozók!

8éve, 13 évesen egy bolti lopásban vettem részt még 2 felnőtt korú emberrel. Bevittek minket a rendőrkapitány­ságra, kihallgattak és ujjlenyomatot is vettek. Nem lett belőle bíróság, sem semmilyen más következmény.

Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy bekerültem a bűnügyi nyilvántartásba?

Nagyon fontos lenne!

Előre is köszönöm a választ!

Odett"

Tehát ő úgy írta, mintha lopás miatt büntetőeljárás alá vonták volna, hiszen kihallgatás utáni ujjlenyomatvételről beszélt. Ebből logikusan az következik, mintha gyanúsítottként hallgatták volna ki, majd ujjnyomot vettek volna tőle. No, én ezt kérdőjeleztem meg, mivel - mint ahogy te is írtad - gyermekkorút csak meghallgatni lehet, kihallgatni nem.

Főlökött 2010.11.24. 11:23

Tisztelettel :

Gabicsek -

" Már pedig ujjnyomot csak attól vesznek, akit büntetőeljárás alá vonnak. (14 éves kor alatt nem) Csak az van büntetőeljárás alá vonva, akit gyanúsítottként hallgattak ki, ennek kell megelőznie a „rabosítást“. "

Idézettel nem értek egyet, mert pl. helyszíni szemle során rögzített ujjomtöredékek esetén, a sértetti kör kizárásakor, igencsak a nyomozó hatóság ujjnyomot rögzít, az ott lakóktól. Egyik sem gyanúsított, sőt lehetséges az is, hogy 14 év alatti és még meg sem szólaltatja a hatóság, azaz kihallgatva, meghallgatva sem lesz. Egy a lényeg, a releváns nyomtöredéket megtalálják, a többit pedig kizárják.Amúgy 14 év alatti személyt is lehet büntetőeljárás alá vonni, akkor ha büncselekményt követett el ( Volt olyan esetem, hogy a volt iskolatársam fia, felgyújtott egy szénakazlat, öngyújtóval játszott. A kár 2,5M Ft.-volt. Meghallgatta a gyereket a hatóság, a szülő, meghatalmazott védő jelenlétében, mivel az ügy lezárása után igencsak anyagi vonzatai is voltak a cselekménynek. ), de annak külön szabályai vannak és az eljárás megszüntetéssel zárul.

Gabicsek 2010.11.23. 21:20

Odett!Neked pedig azt üzenném, nem értem, hogy vettek tőled ujjnyomatot, ha 13 éves voltál, ugyanis 13 évest nem is lehet gyanúsítottként kihallgatni. Már pedig ujjnyomot csak attól vesznek, akit büntetőeljárás alá vonnak. (14 éves kor alatt nem) Csak az van büntetőeljárás alá vonva, akit gyanúsítottként hallgattak ki, ennek kell megelőznie a "rabosítást". Tehát lehetetlen, amit leírtál.Osztom onom véleményét, ha nem lett belőle egyébként semmilyen büntetés, akkor nyilvántartásban sem lehet.

Gabicsek 2010.11.23. 21:14

Bacsa Sándor!A bűnügyi nyilvántartásban szerepelsz oly módon, hogy eljárás van ellened folyamatban. És ez addig így marad, míg nincs jogerős befejezés. Ha megállapítják a bűnösséged, az ítélet is szerepelni fog.Nem igazán tartom elképzelhetőnek, hogy meghosszabbítják a vagyonőridet, ha lopás miatt büntetőeljárás alá vagy vonva akár bűnsegédként is. A kettő ugyanis nem igazán passzol egymáshoz:)

Gabicsek 2010.11.23. 21:10

Megtalálhat, ha megnézi, mert ha nyomozó, van hozzáférése a bűnügyi nyilvántartáshoz. Magánügyben azonban nem nézhet bele a nyilvántartásba, ha esze van, nem teszi, mert ezzel bűncselekményt követ el és ezt ő is tudja (hivatali visszaélés) - és azt is, hogy annak nyoma is marad. Ha megkér valakit, hogy más nézze meg, az is visszanézhető.Ujjnyomot nem lát, mivel azt másik nyilvántartóban tartják nyilván, és az eljárás befejezésekor kiszedik, fényképet a személyi igazolvány-nyilvántartásban láthat csak rólad.

kovacsz 2010.11.23. 13:37

Meg.

nick667 2010.11.23. 13:36

Tisztelt Hozzáértők, Fórumozók!2005 februárjában bolti lopást követtem el, kb 20.000 ft érték volt. Akkor még fiatalkorú voltam (17 éves), a rendőrségen kihallgattak, vettek ujjlenyomatot, volt fényképkészítés, tárgyalás, és egy év próbára bocsátottak, ami annyi volt, hogy egy évig havonta kellett jelentkeznem egy hölgynél, aki ilyen hivatásos pártfogó volt, ha jól emlékszem, minden alkalommal beszélgettünk egy órát, és a végén megígértem, hogy semmi ilyesmi nem fog előfordulni többé. Pénzbüntetés sem volt. Azóta semmi ilyen ügyem nem volt!Nemrég kértem erkölcsit a munkához, az is teljesen tiszta volt (a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel- ez állt benne).A mostani barátnőm azonban a rendőrségnél dolgozik, nyomozó. Már egy ideje együtt vagyunk, és mindketten komolyan gondoljuk a dolgot. A kérdésem az lenne, hogy ő, ha pl. rámkeres a nyilvántartásban (beírja a nevem, adataimat), megtalálhat a bűnügyi nyilvántartásban, mivel volt ujjlenyomat, meg fotó?Vagy elévült már a dolog, és kitöröltek a nyilvántartásból? Olyat is hallottam, hogy valamennyi idő után egy ember már csak akkor látható a nyilvántartásban, ha újabb bűnt követ el, de akkor látszik a régen elkövetett is.Válaszukat előre is köszönöm!

Bacsa Sándor 2010.08.22. 22:31

Sziasztok!

Kb 6-7 hónapja pesten az egyik árzházban voltam az egyik ismerősömmel,és ő ellopott valamit,és ezért engem is bekísértek a biztonsági őrök. És rólam is vettek fel jegyzőkönyvet. De ebből nem lett volna semmi ha az ismerősöm nem szedi le a csipogót. De mivel leszette,ezért keletkezett 9Ft kár (a csipogó ára). Ezért ki kellett hívni a rendőrséget,és mindkettőnket bevittek. A rendőrségen 4-órát voltam fogdában,ezután jött a kihallgatás és ott bűntársként kezeltek. Pedig nem is láttam amikor amikor elrakta amit ellopott. Lefényképeztek,újlenyomatot vettek. (rabosítottak)

Az lenne a kérdésem felétek,hogy akkor én most szerepelek a bűnügyi nyilvántartásban?,és mivel biztonsági őrként dolgozom nemtudom,hogy ha lejár a vagyonőrim megtudom-e hosszabítani vagy nem?

Előre is KÖSZÖNÖM SZÉPEN nektek a válaszokat. :)

Sanyi

1960 2010.08.19. 23:18

Tisztelt hozzáértő Fórumozók!Segítségeteket kérném hogy a leggyorsabb ügyintézéshez hóvá, és hogyan (hány példányban) kellene eljuttatnom (pl. személyesen) a jogtalan fogvatartásom miatti kártalanítási igényemet amit a Magyar Állam mint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot felügyelő szerve ellen kívánok benyújtani.Valamint ha evvel egyidőben a bűnügyi nyilvántartásból történő törlésemet is kérem.Köszönettel,1960

onom 2010.08.18. 21:57

Odett, nyugi, nem szerepel.

odett 2010.08.16. 09:43

Tisztelt Fórumozók!

8éve, 13 évesen egy bolti lopásban vettem részt még 2 felnőtt korú emberrel. Bevittek minket a rendőrkapitányságra, kihallgattak és ujjlenyomatot is vettek. Nem lett belőle bíróság, sem semmilyen más következmény.

Az lenne a kérdésem hozzátok, hogy bekerültem a bűnügyi nyilvántartásba?

Nagyon fontos lenne!

Előre is köszönöm a választ!

Odett

Gyöngy64 2010.06.15. 13:28

Sürgős Választ szeretnék!

Egy ismerősöm a rendőrséghez jelentkezne bűnügyi nyomozónak. Édesapja évekkel ezelőtt büntetve volt.Mondták neki, hogy a környezetét vizsgálják.Mennyire befolyásolja ez a felvételét.A segítséget előre is köszönöm.

kapupánt 2010.06.12. 05:43

Tisztelettel mindenkinek.Felvilágosítást szeretnék kérni egy hozzá értő embertől.Több mint tíz évvel ezelőtt voltam büntetve,igaz visszaesőként.Annak ellenére hogy letöltendő ítéletet kaptam a 90 esévek közepén,mégis csak felfüggesztettet kaptam 98- körül.Azt szeretném megtudni,hogy vagyonőri igazolványt kaphatok e .és hogy hogyan.Nem tudom menyi az elévülés,de már 11 éve nem volt semmi problémám a törvénnyel.Viszont ahhoz hogy dolgozhassak kellene az igazolvány.Válaszukat köszönöm.

Nidar 2010.06.07. 22:16

Tisztelt Forumozók,

Sürgősen információra lenne szükségem. A héten intézném a munkáltatómon keresztűl az USA-ba való utazásomat ( egy amerikai cég magyar székhelyén dolgozom) és az ESTA következő kérdésére nem tudom mi a helyes válasz.

Az ok miért kérdezem, hogy 2009 végén Számvitel Rendje megsértésének felszámolási eljárása során elkövetett vétség miatt 2 évre próbára bocsájtottak.

Szóval nem tudom mi a korrekt válasz a kérdésre his ha erkölcsi bizonyítványt nézem akkor tiszta a múltam. KÉrlek segítsetek, hisz a cégnél már holnap intéznék a papírokat.

Köszönöm előre is

NIdar

k.krisz75 2010.02.18. 07:57

Tisztelt hozzáértő Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!Családom egyik férfi tagja 5 évvel ezelőtt magánokirat hamisításért és csalásért pénzbüntetést kapott. Miután a család nem tudta időre összeszedni a szükséges összeget, a szóban forgó férfi bevonult a börtönbe (ha jól emlékszem 10 napot töltött bent, mire meglett a pénz).

Az lenne a kérdésem, hogy elévül ez a 10 nap börtön? Ha igen, mikor? Tud valaha tiszta erkölcsi bizonyítványt kapni, és ezáltal normális, hivatalosan is bejelentett munkahelyen dolgozni?

Előre is köszönöm a segítséget és elnézést, ha valaki a fórumon belül másik topikon is találkozott a kérdésemmel, de eddig még nem kaptam választ, ezért próbálkozom több helyen!

dr.Hudson 2010.02.15. 22:55

Kedves Inez!

Jól érti, a bűnügyi nyilvántartás sokféle adatot tartalmaz, pl.: bűntettesek nyilvántartása, büntető eljárás alatt állók nyilvántartása, kényszerintézkedés hatálya alatt állók nyilvántartása stb.

Ha erkölcsi bizonyítványt kér, akkor a büntettesek nyilvántartását veszik alapul, és akkor tiszta az erkölcsij, ha egyáltalán nem is volt büntetve, vagy volt ugyan, de mentesült a büntetett előélethez fúződő hátrányok alól.

Az idézett mondat arra vonatkozott, hogy jelen esetben tiszta erkölcsivel mehet munkát vállalni, de ha ismét büntető eljárás indulna Ön ellen, akkor a bűnügyi nyilvántartásban ott lesz(nek) a korábbi büntetései.

Az ítélet a bíróság ügydöntő határozata, és érdemben zárja le a büntető eljárást. Benne a bíróság a rendelkező részben büntetést szabhat ki, intézkedést alkalmazhat.

Egyébként pedig ne kapkodjon, várja meg az erkölcsit!

Az erkölcsivel kapcsolatban bővebb információt a http://www.nyilvantarto.hu/…os/index.php?…

oldalon talál.

Üdvdr. Hudson

kishuszti 2010.02.15. 19:52

Kedves Fórumozók!

Egy olyan problémával fordulok hozzátok segitségért, hogy 2002 ben vagyonőr csoportvezetőként dolgoztam. Az embereim mint utólag kiderült loptak. A bíroság 2007 ben életszerütlennek nevezte a dolgot, hogy én ne tudtam volna róla, így 50 nap közérdekü munkát kaptam. Amit le is dolgoztam. Azért ilyen sokat mert egy gyerekkori csínytevés miatt (volt 2 autóm tarbi meg egy ladám és felcseréltem a rendszámokat. Gondoltam jó poén.)Már büntetett előéletű voltam hatósági jelzés meghamisitás büntette miatt.

Életem végéig büntetett előéletű maradok, vagy ez törlödik bizonyos év után?Esetleg lehet -e saját vállalkozásom?Valahol azt hallotam lehet kérvényezni, hogy töröljenek a nyilvántartásból és nyoma sincs a pekete potjaimnak.

Előre is köszönöm a segitségeteket.

Üdvözlettel: kishuszti

Dr.Attika 2010.02.13. 17:13

Kérje meg és meg is kapja, hacsak ezen múlik.

jaguar69 2010.02.13. 17:05

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!MEGPROBÁLOM MINDENKÉPP!ANNYIT MÉG HOGY AZ USA BEUTAZÁSIT ÖN SZERINT MEGKÉRHETEM?

Dr.Attika 2010.02.13. 14:58

A próbára bocsátás semmilyen formában nem szerepelhet az erkölcsiében. Az erkölcsi bizonyítvány két féle adatot tartalmazhat.

Mivel Önt nem ítélték el, ezért csak "tiszta" erkölcsit kaphat.

De próbálja ki. Hétfőn a postán kapható adatlapot küldje be, és a válasz cca. 8 napon belül megérkezik.

Kerül cca. 3000,- forintba a dolog.

jaguar69 2010.02.13. 14:44

üdvözlöm!akkor tulképp az erkölcsimben ez szerepel?usa utazáshoz ez befolyásolo tényezö?kérhetek beutazási engedélyt?

Dr.Attika 2010.02.13. 07:35

Tiszteletem.

Ez így nem jöhet össze. Vagy 10 hó börtön , végrehajtásában 3 évre felfüggesztve, vagy 3 évre próbára bocsátották, vagyis ennyi időre elhalasztotta a bíróság a büntetés kiszabását.A próbára bocsátás azt jelenti, ha a3 év alatt nem követ el semmilyen bűncselekményt, akkor nem kerül sor büntetés kiszabására. Ha elkövet valamit, akkor ezen és az új bcs. miatt büntetést fog kiszabni a bíróság.

jaguar69 2010.02.13. 02:27

tiszteletem!

érdeklödni szeretnék hogy tavaly januárban 10 honap börtön büntetést kaptam 3 évre probára bocsátva mert 2 db töltényt találtak nálam a polcomon.nem tudom hogy ez a probára bocsátás mi is valojáben mert mindenki mást mond.mi az a probára bocsátás?szerepel az erkölcsiben?

igazábol utaznék tiz napra az usába és nem tudom hogy a vizum mentesség ami most van usába utazáshoz ill a beutazási engedélyt ez befolyásolja e?kérhetek e beutazásit vagy meg sem probáljam?

istván007 2010.02.12. 17:42

SÜRGÖS

18 éves vagyok nyíregyházán lakok a mai napon sikerült elrontanom egy pár dolgot, nem vagyok büszke rá sőt hány ingerem van,a lényeg a profiban megkiséreltem ellopni egy árút (nem emlékszem pontosan de talán 100 FT értékben, a lényeg h egy snickers csoki volt az) értékben, a pénztár után megállitottak elvezettek, az őr kitöltött egy papírt mondta h kivagyok tiltva, a sulinak ellesz küldve, ki is rúghatnak, büntetést küldenek majd nekem ami akár a 100 000 FT is elérheti

kérdésem mit tegyek ? tényleg ennyire rossz a heéyzetem ? most lesz a továbbtanulás fel fognak tudni venni ?Erkülcsi bizonyitvámba ez bekerül ? További életemben megbélyegzetként kellesz élnem ?UGYE NEM ? NEM TUDOM H MIT TEgyek, kérem segítsenek

Inez99 2010.02.10. 10:15

Kedves Dr. Hudson!

Nagyon köszönöm a mindenre kiterjedő válaszát.Időközben igényeltem erkölcsit, de még nem érkezett meg. Azt jelöltem be "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel". Mert úgy értesültem, hogy a bűnügyi nyilvántartás és a bűntettesek nyilvántartása nem ugyanaz. Nyilván a bűnügyi nyilvántartásban benne vagyok, de ez nem látszik majd az erkölcsin. Ugye? Remélem jól értem.Illetve nem világos számomra, mit jelent az alábbi mondata:Ettől teljesen független dolog, hogy a bűnügyi nyilvántartás tartalmazza az adatait (fénykép, ujj- tenyérnyom…), és a „bűntettesek” nyilvántartása „szerepel” választ ad, megjelölve az ítélet számától kezdve a személyi azonosítóit.Kérem, válaszában térjen ki ennek magyarázatára.

És van még valami. Az erkölcsit igénylő nyomtatványon van olyan rész is, amelyben arról lehet informálódni, hogy "intézkedés hatálya alatt áll". Én ezt választottam. Utólag úgy vélem rosszul tettem, mert lehet, hogy intézkedés hatálya alatt állok, hiszen még nem járt le a próbára bocsájtás éve. Vagy ezek a tényezők teljesen függetlenek egymástól? Az ítélet nem minősül intézkedésnek?Ha mégis szerepel benne, hogy intézkedés hatálya alatt állok, kérek egy újabb erkölcsit, amelyen ezt az információt nem óhajtom lekérni magamról.Ugye van lehetőség arra, hogy akár egy hónapon belül két erkölcsit is igényeljek?

Elnézését kérem a sok akadékoskodásom miatt, de aggodalommal tölt el egy korábbi hibám. És attól félek, ez megpecsételi a jövőmet is.A segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Inez

dr.Hudson 2010.02.02. 20:42

Tisztelt Inez!

Mivel a talált idegen dologgal kapcsolatban a törvény azt írja el, hogy a hatóságnak vagy annak kell visszaadni, aki elveszítette, ezért vélték úgy, hogy gyanúsítható a bűncselekménnyel.

A próbára bocsátásra azért került sor, mert a bűncselekmény büntetési tétele lehetővé tette, hogy a bíróság büntetés kiszabása helyett intézkedést alkalmazzon, és ezért az így kiszabható törvényi minimumot kapta meg – 1 év próbára bocsátás. Btk. 72. § (1) bek.

Pénzbüntetést azért nem kaphatott, mert a törvény lehetővé sem teszi (a Btk. 325. § (1) bek. megállapítása esetén csak szabadságvesztés szabható ki főbüntetésként), pénzmellékbüntetést pedig azért nem kaphatott, mert a hatályos (júliustól már nem így lesz) szabályok szerint pénzmellékbüntetés önállóan főbüntetés kiszabása helyett nem alkalmazható, hanem csak akkor, ha valakit határozott tartalmú szabadságvesztésre ítélnek … (Btk. 64. § (1)

Mivel a büntetőeljárás során gyanúsítottként kihallgatták, ezért azzal együtt jár a „rabosítás”, vagy másképpen bűnügyi nyilvántartásba vétel.

De ezen a ponton két fogalmat kever: a „rabosítás” – bűnügyi nyilvántartásba vétel nem azonos fogalom a büntetett előélettel, és annak hiányát igazoló erkölcsi igazolvánnyal.

Ön egyszerűen kaphat erkölcsi bizonyítványt, mivel a bírósági ítéletben nem büntetést vagy mellékbüntetést szabtak ki Önnel szemben, hanem intézkedést alkalmaztak. Így mentesítésre sincs szükség. Btk. 100. § (1) bek.Ettől teljesen független dolog, hogy a bűnügyi nyilvántartás tartalmazza az adatait (fénykép, ujj- tenyérnyom…), és a „bűntettesek” nyilvántartása „szerepel” választ ad, megjelölve az ítélet számától kezdve a személyi azonosítóit.

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII tv. (Kjt). már hatályba lépett rendelkezése szerint: „A közalkalmazott jogviszonyt létesíteni szándékozó személy hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy nem áll olyan foglalkozástól eltiltás hatálya alatt, amely a közalkalmazotti jogviszony létesítését nem teszi lehetővé. 20. § (4) bek.Indokolt esetben a munkáltató írásban felszólíthatja a közalkalmazottat, hogy a felhívástól számított 15 napon belül hatósági igazolvánnyal igazolja, hogy büntetlen előéletű, illetve, hogy nem áll a munkakörének megfelelő vagy a munkaköréneki részét képező foglalkozástól eltiltás hatálya alatt. 20. § (6) bek.Szóval röviden: erkölcsi bizonyítványt fog kapni, ha egyébként korábban nem volt büntetve.(És figyeljen, hogy a következő egy év sikeresen teljen! Mivel máshol felmerült kérdésként itt is hozzáteszem, hogy az egy éves próbára bocsátás időtartama a próbára bocsátást elrendelő bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől kezdődik!)

üdv.Dr. H.

Inez99 2010.01.29. 17:28

Tisztelt Tanácsadó!Tavaly találtam egy telefont, eladtam egy GSM boltban.Majd beidézett a rendőrség,meggyanúsítottak,h loptam.Rabosítottak is!!!Majd a bíróság jogtalan elsajátítás vétsége miatt egy év próbára bocsájtott. Büntetést sem kellett fizetnem.Márciustól tanárként dolgoznék. A pályázathoz szükséges erkölcsi bizonyítvány is. Van egy olyan része, hogy a bűntettesek nyilvántartásában szerepelek/ nem szerepelek.Mivel vettek ujjlenyomatot, csináltak fotót, szerepelek a nyilvántartásban.Vagy, mert enyhe vétség csupán, nem is szerepelek a nyilvántartásban?Mindenképp látszani fog az erkölcsiben ez? Esetleg lehet olyat csinálni, hogy ebben a kategoriában (szerepelek-e a bűntettesek nyilvántartásában) nem kérek igazolást? Vagyis ezt a szempontot nem jelölöm? Vagy ez kötelező?Azért aggódom, mert katolikus gimnáziumról van szó. Fel sem vesznek, ha bibi van az erkölcsiben.A segítséget előre is köszönöm.Üdvözlettel, Inez

Tibi1980 2010.01.25. 16:21

Szia Sz. Márton!

Az a nagy hadihelyzet hogy a pont a Magyar Honvédség az a szerv aki tárt karokkal fogad és most ne haragudj meg a kifejezésért de magasról és nagy ívben tesz arra, hogy a milyen döntést hozott a katonai ügyészség. Azt mondták hogyha tudomásom volna arról, hogy a honvédségnél hány de hány olyan tiszt és tiszt és tiszthelyettes dolgozik hivatásosként akiket anno még úgy ahogy engem is jogerősen lefokoztak, leesne az állam. Tudod már csak ezért is próbálkozom. Én az a fajta vagyok aki soha nem fogja mert nem tudja feladni a küzdelmet és aki nem tudja elveszíteni a reményt.

Sz.Márton 2010.01.25. 09:11

Tibi1980!

Sajna, ha egyszer lefokoztak akkor többet már nem nagyon tudsz magyar fegyveres szervezetnél rendfokozatot kapni, akármilyen szintű bevizsgálásra is kerülnél és jelenleg ahol van szerződéses, hivatásos ott ez a meglévő jogállási törvények alapján még a kezdő rendfokozatnál is gondot jelenthet. Egy fegyveres szervezetnél a felvételkor ezeket hamar tisztázzák. Kivéve ha ugyanott közalkalmazott vagy köztisztviselő szeretnél lenni.

Amit írtál:

"ott olyan tipikus szemellenzős egyének dolgoznak"

az milyen szerinted (már most), ha kívűlről így meg lehet ítélni..(...)? Lehet, hogy csak egyszerűen betartják és betartatják a meglévő szabályokat.

Tibi1980 2010.01.24. 18:12

Tisztelt laeyer!

Köszi a tippet. mindenképp utánajárok, csak az a gebasz, hogy ahova megyek ott olyan tipikus szemellenzős egyének dolgoznak, hogy azt mondták, hogy aki szerepel a nyilvántartásban, akármilyen ügyből kifolyólag, (lehet az egy nyalókalopás 14 évesen vagy egy hirtelen felindulásból 8 emberen elkövetett emberölés) szó sem lehet róla, hogy felvegyék az illetőt. Azért ez milyen aljas dolog. Van aki soha sem volt büntetett előéletű és csak azért mert valamikor volt egy ügye amit tárgyalt az ügyészség vagy a bíróság és persze nyoma is van már mindenhol úgy néznek rá mintegy visszaesőre.

laeyer 2010.01.24. 18:06

B-t biztos csinálnak, nekem C volt, azért nem tudom pontosan mit néznek a B-nél. De nem nehéz utána járni, csak nem most vasárnap. Akár te is felhívhatod a személyügyet, hogy miből áll a nemezetbiztonsági B vagy C.

Nem arról van szó, hogy mit látnak, hanem lehet nem annyira érdekli őket egyes esetekben, hogy volt ilyen bcs-d. Mert nem olyan beosztásba leszel stb. Javaslom ennek nézz utána és rédeklődj, hova mi kell. Adott szervtől, szinttől függ.

Tibi1980 2010.01.24. 17:53

Tisztelt Laeyer!

Most felvetettél egy újabb kérdést. Ha c típusút csinálnak. Miért? Ha a vagy b-t csinálnak akkor nem látnak mindent?

laeyer 2010.01.24. 17:45

Igen, ezt jól látod! Nem kell beleegyezned semmibe, ők meg fogják nézni a BMAH-n keresztül. Ott pedig a 20 évvel ezelőtti is megvan. Ez biztos akkor, ha C típusú ellenőrzést csinálnak, ilyen a nyomozók, határ..Sajnos ők látni fogják ezt, de nem biztos, hogy ez hátráltat. Az attól függ milyen az a kötelességszegés... Meg kell próbálni.

Tibi1980 2010.01.24. 16:27

Tisztelt Sz. Márton!

Nagyon szépen köszönöm a választ, pontosabban a nagyon gyors választ, de azt hiszem hogy én tettem fel a kérdésemet egy kicsit pontatlanul. A kötelességszegés szolgálatban katonai bcs-met a rendőrségen követtem el anno, mint hivatéásos, 2005-ben. Ezt vizsgálta ugyebár a katonai ügyészség és kaptam érte a 200.000 forint pénzbüntit főbüntetésnek és a lefokozást mellékbüntinek. Az erkölcsimmel semmi gond, mert az mindig patyolattiszta volt. Azóta azt már egy párszor kikértem. Az azért is tiszta mert a síma erkölcsibe nem látszódnak a katonai belsős ügyek nyomai. Arra lennék kíváncsi, hogyha most 2010-ben mondjuk fel szeretnék szerelni valamelyik más fegyveres testülethez (a rendőrségen kívül) HM-hez vagy a VPOP-hoz, akkor valami látszódni fog-e a múltamat illetően erről az egészről? Mert mostanság az a módi, hogy minden egyes felszerelővel aláíratnak egy beleegyező nyilatkozatot, hogy a felszerelő által megnyelölt fegyveres szerv bepillantást nyerhessen a központi búnügyi nyilvántartásba, hogy ott az illető szerepel-e, akármilyen súlyos vagy épp csak valami pitiáner dolog miatt. Mert ha igen, akkor már bukta is a munkajogviszony létesítése. És az az egészben a gáz, hogy aki szerepel, az tudtommal onnan soha az életbe nem fog törlődni, függetlenül attól, hogy soha nem volt büntetett előélete. Úgy ahogy nekem is.

Köszönettel: S. Tibi

Sz.Márton 2010.01.23. 15:45

pontosítom: az 1978. évi IV. törvény, (nehogy úgy olvasódjon, mint ahogy egyes "szupersztárjogász-képviselők" is felovasták egykoron; "négyes törvény...(..)")

Sz.Márton 2010.01.23. 15:41

Tibi1980!

Ha egyéb előzetes mentesítés stb. nem szerepelt az ítéletedben ami lehetővé tette volna már korábban is megkapni, akkor elvileg már kaphatsz erkölcsit, csak nem árt, ha azzal nem az előző cégedhez kopogtatsz be..(esetleg az MH..?), vagy más hasonló fegyveres céghez.

idézet az 1978. évi IV törvény 102. § (1)-ből:

"A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

Tibi1980 2010.01.23. 15:15

Tisztelt Cím!

2005-ben volt egy katonai büntetőügyem, kötelességszegés szolgálatban bcs. miatt. Az ítéletben főbüntetésnek kaptam 200.000 forint pénzbüntetést és mellékbüntetésnek pedig egy lefokozást. A kérdésem annyi lenne, hogy a bűnügyi nyilvántartásban szerepelek-e. És ha igen, akkor meddig?

Köszönettel: S. Tibor

laeyer 2010.01.14. 14:08

Már nem szerepel semmi az erkölcsibe. Tiszta lappal indulhat az USA-ba. Egyébként sem hiszem, hogy az adminisztratív, vagy kisebb értékű csődbűncselekmény hatással lenne az amerikaiakra.

Blackwater 2010.01.14. 12:44

Üdvözletem!

Néhány éve egy betéti társaság beltagjaként én húztam a rövidebbet, és a felszámolóhoz késve eljuttatott iratok okán csődbüntett címen kaptam büntetést, ami alól 60 ezer forint pénzbírság befizetése után mentesültem. Lejárt a korábban megkapott 10 éves USA vízumom, és szeretnék újat kérni, de nem tudom hogy a bűnügyi nyilvántartásban szerepelek e még vagy sem. Az ügy jogerőre emelkedésétől számítva már 6 és fél év telt el. Mi a jelenlegi állapot, mit kell tudni erről?Köszi a segítséget.

yoshua 2010.01.04. 19:59

hello!én azt szeretném meg kérdezni hogy nem rég megfogtak egy hamis utazási kedvezményel és magán okirat hamisitásnak vették egy állam kincstáros papirral ezért most akkor biztos hogy letöltendö büntetést kapok vagy ez még bele fér a pénz birságba??elöre is kösz!!

dobermann.lacika 2009.12.27. 14:32

Azt kérdezném még, hogy mit jelent pontosan a selejtezés szó a bünűgyi nyilvántartásban. Tudom, hogy a megjelőlt időpontban azaz a selejtezés után például visszakapom a vagyonőri igazolványomat és sok dolog alól felmentést kapok de pl törlik e a nyilvántartásból az újlenyomataimat? Mert mint kiderült, amerikai vízum kérésnél a nagykövetség hozzáfér a magyar nyilvántartásban szereplő újlenyomataihoz. (csak azokéhoz akik 1 évnél többet kaptak) Ez alapján tudják ellenőrizni a vízumot kérők büntetlenségét. Szóval selejtezik e a levett újlenyomatokat egy idő után vagy nem?

Feri29 2009.12.26. 23:18

doberman.lacika, a büntetett előélet nem zárja ki, hogy vízumot kapj, viszont ha nemmel válaszolt és kiderül, akkor biztos nem kapsz vagy nem engednek majd be.Neked kell eldönteni, hogy melyiket vállalod be.

Drkazmer 2009.12.26. 23:11

Sziasztok!

Kellemes családi móka révén megvádoltak lopással (de már BTK-s összeghatár). Természetesen kiderült, hogy ártatlan vagyok. Viszont megtudtam innen-onnan, hogy benne vagyok még a bűnügyi nyilvántartásban. Természetesen tiszta lappal, de ott vagyok. Honnan lehet kideríteni, hogy mikor törölnek?

dobermann.lacika 2009.12.26. 22:50

Tiszteletem!

1998ban különösen nagy értékre folytatólagosan elkövetettlopást követtem el. 2 év 6 hónapot kaptam érte. Le is töltöttem a bűntetésem. Se elötte és azóta se volt a rendőrséggel semmilyen ügyem. Az erkölcsi bizonyitványom már régóta tiszta. Viszont szerepel a papíromon egy olyan mondat, hogy selejtezés: 2011 év eleje. Ez azt jelenti, hogy törölnek a nyílvántartásból? Ez azért érdekelne mert szeretnék az USA-ba turistavízumot kérni. A nagykővetségen mennyire tudnak az ember után nézni. Elég ha az erkölcsim tiszta és csak ez után tudnak e utánna nézni vagy érdemes lenne megvárnom a kérelemmel a selejtezést? Esetleg akármeddig várok Ők tudni foglyák , hogy Én valamikor is voltam letartóztatva? Az is felmerült bennem, hogy a vízumkérelmi lapon simán nem választ adok a volt e már büntetve kérdésre. Vagy ez hülyeség?Válaszukat előre is köszönöm!

morci75 2009.11.28. 09:13

Reddragon!

Köszönöm válaszod.

reddragon 2009.11.28. 09:12

A bűnügyi nyilvántartásnak általában 5év az elévülési ideje.

reddragon 2009.11.28. 09:10

Kedves Morci75!

Mivel ez a büntetés más kaliberű mint pl.a lopás vagy más súlyosabb bűncselekmények,így sem az erkölcsibe sem a fedhetetlenségi nem kerül bele.Üdv.Reddragon

morci75 2009.11.27. 16:20

Reddragon!

Köszönöm, hogy válaszoltál.Tehát 2 év B kategória eltiltást kaptam, és mellé pénzbüntetést, amely pénzbüntetés megfizetését egy év próbaidőre felfüggesztették, a bűnügyi költséget kellet befizetnem, ami meg is történt.A büntetést ez év júniusában kaptam, az elkövetés januárban volt. Az ítélethozatalig eltelt időt beleszámolták, így 2011. januárban lejár a kategória eltiltás.Ezek tükrében melyik nyilvátartásból, mikor tünök el?Pl: sose leszek már "feddhetetlen" előéletű?

Ha van időd, kérlek válaszolj. Köszönöm.

reddragon 2009.11.27. 16:07

Kedves morci75!

Először is köszönöm hogy kérdéseddel megtisztelsz.A válasz kissé összetett.A bűncselekmény kategóriának van több szintje.Először is mikor kaptad a bűntetést?Ha csak pénzbüntetést kaptál akkor ahogy befizetted azonnal elévül a büntetés.Így az erkölcsibe sem lesz benne.A bűnügyi nyilvántartásba általába 5év az elévülési idő.Ha felfüggesztettet is kaptál akkor amikor letellik a próbaidő utána nem szerepel az erkölcsibe.Mivel te "CSAK ITTAS VEZETÉS MIATT" kaptál büntetést az nem akkora progerejű bűncselekmény mint egy lopás vagy rablás.Esetleg ha fedhetetlenségit kell beszerezz akkor abba fog szerepelni,de azt nemnagyon szoktak kérni csak állami szerveknél.Úgyhogy megnyugodhatsz az erkölcsi bizonyítványodba nem lesz benne.Ne vezess többé ittasan!Üdv.Reddragon

morci75 2009.11.26. 18:32

kérdés reddragon-hoz.

Mivel kellőképpen összezavarodtam, az erkölcsi bizonyítvány és a bűnügyi nyilvántartásban szereplés tárgykörökben, kérdésem az lenne, hogy ittas vezetés miatt 2 év kategória eliltást kaptam, + pénzbüntetést 1 év próbaidőre felfüggesztve.ezek alapján az erkölcsi bizonyítványban, illetve a bűnügyi nyilvántartásban meddig fog szerepelni?

reddragon 2009.11.26. 16:12

Szia Impike!

Mivel neked 2005-ben hozták a bírósági határozatot amit 1,5év börtön 3évre felfüggesztve kaptál az a 3év már 2008-ban letelt,így az erkölcsi bizonyítványodba már nem lesz benne.Egyedül fedhetetlenségit nem kapnál.

impike 2009.11.24. 14:24

Sziasztok

Következő lenne az én kérdésem, még 2004 januárjában tartóztattak le, csoportos fegyveres rablás vádjával. A sztorit nem mesélném el, a lényeg annyi hogy csúnyán, nagyon csúnyán tőrbecsalt a két másik, fiatalkorú (nem magyar származású) "társam", akik természetesen rám vallottak. 2004 január végén helyeztek előzetesbe, 2004 június végén szabadlábra helyeztek. A tárgyalásom rá egy évre volt, 2005 júliusában. A büntetési tétel 5-15 év az ilyen fajta bűncselekményeknél. Az első fokú ítéletet elfogadva, másfél évet kaptam három évre felfüggesztve. Azóta persze nagyot fordult velem a világ, dolgozom, családom van, normális életet élek. Új munkahely keresése van folyamatban, viszont nagyon sok helyen alapfeltételként kérik az erkölcsi bizonyítványt. A kérdésem az lenne, hogy szerepel e még ez a fiatalkori malőr az erkölcsi bizonyítványomban, vagy ez pontosan mikor fog elévülni, ha nem történt e még meg.

Köszönöm előre is az információt!

reddragon 2009.11.22. 16:48

Sziasztok Fórumozók!

Először is köszönöm a választ a kérdésemre!A bűnügyi nyilvántartásból való törlés pedig azon múlik milyen bűncselekményt követtél el.Engem a bűnügyi nyilvántartásból 5év múlva törölnek,annyi az elévülési idő.Az akit szabadságvesztésre vagy felfüggesztett büntetésre itéltek annak több.Ezt a határozatot hozó hatóságnál kell megérdeklődni.

Hupikék 2009.11.20. 22:04

A bűnügyi nyilvántartásnak több része van. Az ún. erkölcsi a ,,bűntettesek nyilvántartása". Innen törlik az embert, ha a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményei alól mentesült.

Ez mikor történik?

A legtipikusabban, ha meghatározott idő elelik:

Btk. 102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

Szóval reddragon, neked tiszta az erkölcsid.

Karuzo! Számolj a fentiek szerint! De azt nézd, menyni volt az ítéáletben, ne azt, hogy pl.: kedvezménnyel szabadultál!

morci75 2009.11.20. 16:20

végrehajtó1

Akkor az hogy lehet, hogy aki elkövetett valamilyen büncselekmény kategóriába tartozó "cselekményt", évekkel később az erkölcsi biz.-ban az van írva, hogy "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel?

végrehajtó1 2009.11.20. 16:09

Aki egyszer bekerült a bünügyi nyílvántartásba annak az élete végéig nyoma marad.Nem tőrlik.

reddragon 2009.11.20. 15:22

Kedves Caruzo!

Biztonsági őri tanfolyamot letehetsz,csak azt kell megérdeklődjed a rendőrségen hogy bennevagy-e a bűnügyi nyílvántartásba,mert ha igen a rendőrség nem ad igazolványt.

karuzo 2009.11.16. 10:44

SZERETNEM MEGKÉRDEZNI HOGY 1995BEN VOLTAM 1ÉVET BŰNTETÉS VÉGREHAJTO INTÉZETBEN .MOST SZERETNÉK BIZTONSÁGI ŐR LENNI MEGKAPHATOM AZ ENGEDÉJEM .ELÉVŰLT A BŰNTETÉSEM .

reddragon 2009.11.14. 13:07

Üdv.Fórumózók!

Azt kérdezném hogy bolti lopás miatt tavaly kaptam 30000ft pénzbírságot.Elvileg úgy tudom hogy ha már befizettem akkor a büntetés azonnal elévül.De mivel sajnos egy ilyen hülyeség miatt a rendőrségen rabosítanak akkor bennevagy a bűnügyi nyílvántartásba.Kérdésem:mikor leszek törölve? erkölcsi bizonyítványban szerepel-e?De nem ez a legnagyobb gondom hanem az hogy a vagyonőri igazolványomat elvette a rendőrség és így nem tudok dolgozni.Kérdésem.mikor kaphatom vissza hogy tudjak dolgozni?Lehet-e kérvényt írni a rendőrségnek azzal az ürüggyel hogy mivel elvették az igazolványomat így nem tudok dolgozni és megélhetési bűnözésre kényszerítenek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Skull21 2009.11.12. 19:08

Üdvözlet!Körülbelül 2 éve, a barátomat, és ismerősét éjszaka mikor várták az utolsó buszt, rendőrök igazoltatták, majd megbilincselték, és vitték be a rendőrörsre, azért mert állítólag vkitől elvettek nem is tudom már mit, azt hiszem telefont, így rablással lettek vádolva.A sértett 100% ig állítja h ők voltak azok, pedig azt mondja h az elkövetők romák voltak,holott a barátomék nem azok. És a telefon sem került elő.Szemtanúk sem voltak, tettenérés se, rabosították őket, azóta is folynak a tárgyalások, azt hiszem most lesz a hatodik.Házkutatás is volt, ott sem találtak lopott telefonokat, vagyis gyakorlatilag semmi nincs ellenük, mégis a sértett megvan győzödve róla h ők voltak.Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető h elítélik őket ártatlanul? Vagy kaphatnak valami elmarasztalást? Illetve ha esetleg felmentést kapnak, törlik őket a nyilvántartásból?Köszönöm a választ

Feri29 2009.09.20. 21:51

Ha előállították a rendőrségre, akkor sajnos erre a kérdésre a válasz szerintem igen. Az persze megint más kérdés, hogy az USA erről kaphat-e adatot. Ha jól tudom az ilyen jellegű adatkérések nem automatikusak, hanem szúrópróbaszerűek.Ha igennel válaszoltok az nem jelenti azt, hogy nem kaphat vízumot, lehet, hogy csak rákérdeznek majd, hogy mi volt ez, persze az sem kizárt, hogy elutasítják. Ha pedig nemmel válaszoltok, akkor csak a rizikó, hogy kiderül-e a turpisság.

vivaelpisto 2009.09.20. 20:03

Előszöris köszönöm a választ, egy kicsit megnyugodtam.A vízumkérő űrlapon (EVAF DS-156- ezt adták a megpályázott ösztöndíjhoz) pedig azt kérdezik: volt e valaha letartóztatva vagy büntetve bármely vétség vagy bűncselekmény elkövetése miatt, függetlenül attól hogy kegyelemben vagy hasonló jogi mentességben részesült?Köszönöm.

Feri29 2009.09.20. 19:37

A próbára bocsátás nem büntetés, tehát nem számít büntetett előéletűnek, ugyanakkor a dolog kicsit összetettebb. Kérdés, hogy konkrétan milyen kérdést kell megválaszolni a vízumigénylő lapon?Pl. ha valaki már volt letartóztatva (akár ártatlanul) az nem mehet ESTA-val az USA-ba.Ugyanakkor a büntetett előélet sem zárja ki azt, hogy valaki USA vízumot kapjon.

vivaelpisto 2009.09.20. 18:46

Bocsánat, ismét én vagyok.Elfelejtettem megkérdezni a lényeget, hogy akkor Ő most hatósági szempontból büntett előéletűnek számít?Ha igen, kb. meddig? Ez most a vízum igényléshez szükséges papírmunka miatt fontos.Mégegyszer köszönöm.

vivaelpisto 2009.09.20. 18:41

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.A fiamat most augusztusban a Bíróság folytatólagosan elkövetett bolti lopás (20000.- értékben) miatt 1 év próbaidőre bocsátotta, tekintve, hogy tettét beismerte és kártérítést ajánlott fel a sértettnek -amit az nem fogadott el-de a bírónő szerint ez a legkisebb büntetés, amit kiszabhatott rá (azt is figyelembe vette, hogy orvostudományi egyetemre jár). Mivel bevitték a rendőrségre és ott újjlenyomatot vettek tőle, valamint fényképet készítettek róla, gondolom bekerült a Bűnügyi Nyílvántartásba. Az első kérdésem tulajdonképpen az lenne, hogy ebből a nyílvántarásból mikor fogják törölni-ha egyáltalán törlik-csak ha lejár az egy év próbaidő vagy már a bírósági döntés megszületésekor törölték? Mennyi ennek az "ügynek" az elévülési ideje? Bár a védőügyvéd szerint nem fog szerepelni a „dolog“ az erkölcsi bizonyítványában-remélem így van, hiszen akkor doktori címet sem kaphat-de azt nem tudom, hogy pl. vízum igénylésnél -mivel elnyert egy USA beli ösztöndíjat-ez az ügy számít-e?Ő is és én teljesen ki vagyunk borulva, a mai napig nem tudja feldolgozni a dolgot, hiszen egy igen keservesen felépített jövőt tehet tönkre ami történt.Mindezek fényében előre is köszönöm szépen mindenki segítségét.

jack4 2009.09.14. 18:52

Előzetesen kimentheted magad, vagyis küldhetsz orvosi igazolást.

d7777 2009.09.13. 22:53

Tanúként nem tudok megjelenni a bíróságon egészségügyi okok miatt,ugyanis beteg vagyok és nem tudnék elutazni.Mit tehetek?orvosi igazolást küldjek?előre is köszönöm

Györgyi1 2009.08.04. 21:01

És azt hol lehet megtudni, hogy a nyilvántartásba vétel határideje mennyit változott? A férjem 1990-ben gázolt, 1 évet kapott. 1995-96-ban leülte. Azóta szeretett volna biztonsági állásban elhelyezkedni, de a régi törvény szerint csak 2014-ben törlik a bünügyi nyilvántartásból. Hát nem röhej? Egyformán itélik meg az erőszakos, súlyos bünelkövetőkkel!!! Üdv

Györgyi1 2009.08.03. 17:51

Mennyiben változott a bünügyi nyilvántartásról szóló törvény?Változott-e a nyilvántartásba vétel határideje? Ha valaki tudja, kérem szives segitségét. Köszönettel Györgyi

Jagermeister 2009.07.27. 18:02

Tiszteletem!

Eddig két fórumban is feltettem a kérdést, de választ nem kaptam rá, szerintem rossz fórumban kérdeztem.

Viszont ez a kérdés többezer fegyvertartót érinthet az országban, akik korábban kisebb-nagyobb összetűzésbe kerültek a törvénnyel.

Kérdésem az, hogy 2006-ban engem a bíróság mentesített (céges ügy,200.000 Ft pénzbüntetés), viszont bevonták fegyvertartási engedélyem és vadászfegyvereim. Az indoklás szerint a mentesítés után 5 évnek a letelte után 2011-ben kaphatom vissza, mivel még onnantól 5 évig benne vagyok a nyilvántartásban.

Kérdésem az, hogy mivel tudtommal az Alkotmánybíróság eltörölte 2009.06.30 hatállyal a mentesítettek nyilvántartásáról szóló törvényi részt, mivel alkotmányellenes az, hogy a mentesítetteket még a mentesítés után hosszú évekig nyilvántartják. Ergo elméletileg nem szereplhetek már sehol nyilvántartásban, kérelmezhetem-e fegyv.tartási engedélyem visszakapását? Gyakorlatilag látni fognak-e 07.01 után a nyilvántartásban?

A választ előre is nagyon köszönöm sorstársaim nevében is!

ppeter01@citromail.hu 2009.07.17. 10:40

tisztelt fórumozók!

fiatalkorúként követtem el 2 bűncselekményt, és az egyik még nincs lezárva. a másikat tavaly ősszel lezárták, próbaidőn vagyok. azóta kértem erkölcsit, és azt írja hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek. a kérdésem az, hogy ha kérek kivonatot a bűnügyi nyílvántartásból, abban sem fogok szerepelni? illetve, hogy a büntetőeljárás alatt állóknál szerepelek? azért kérdezem, mert még fiatalkorú voltam, így hátha nem szerepelek, mivel a bűncselekmény súlyossága miatt letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetés nem valószínű.

Feri29 2009.03.24. 22:37

"2008. március 1-én Kanada Kormánya bejelentette, hogy megszünteti a vízumkötelezettséget a Kanadába utazók számára. Ez a változás azonban nem jelenti azt, hogy az oda utazók automatikusan beléphetnek az országba. A Kanadába utazóknak továbbra is meg kell felelniük a belépési feltételeknek. Bizonyos utazók, beleértve azokat, akiket korábban kiutasítottak Kanadából vagy büntetett előéletűek, nem biztos, hogy bebocsátást nyernek.

Amennyiben Kanadába kíván utazni, és úgy véli, hogy az alábbi kategóriák valamelyikébe esik, kérjük, keresse fel a Kanadai Nagykövetséget Budapesten annak érdekében, hogy helyzetét tisztázhassa. Minél részletesebb angol vagy francia nyelvű tájékoztatást kell adnia arról, miért véli úgy, hogy esetleg nem léphet be Kanadába.

A kanadai bevándorlási törvények értelmében az egyén joga a belépésre megtagadható, illetve az egyén az országból kiutasítható az alábbiak fennállása esetén:

• biztonsági okokból, beleértve a kémkedést, felforgató tevékenységet, erőszakot és terrorizmust, valamint olyan szervezetben való tagságot, amely a fenti tevékenységekben részt vesz;• az emberi és nemzetközi jogok megsértése esetén, beleértve a háborús bűnöket és az emberiség elleni bűntetteket, vagy olyan kormányban felelős pozíciót betöltő személyek esetén, amely súlyosan megszegi az emberi jogokat, vagy amely ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben;• súlyos törvénysértés esetén, amely minden olyan bűncselekményt vagy azzal egyenértékű vétséget magába foglal, amelyért a maximálisan adható börtönbüntetés legalább 10 év;• törvénysértés esetén, beleértve a szabálysértés esetén kiszabott büntetést ill. bűncselekményt;• szervezett bűnözés esetén, illetve olyan szervezet tagjaként, amely részt vesz a szervezett bűnözésben, embercsempészetben vagy pénzmosásban;• olyan egészségi állapot esetén, amely közegészségügyi vagy közbiztonsági szempontból veszélyt hordozhat, vagy amely az egészségügyi vagy szociális ellátás meglehetősen nagymértékű megterhelésével járhat;• olyan egyének esetén, akik saját és családtagjaik pénzügyi ellátására nem képesek vagy nem hajlandók;• szándékos megtévesztés esetén, amely magában foglalja olyan hamis információ adását vagy információ elhallgatását, amely közvetlenül a Bevándorlási és Menekültvédelmi Törvény (Immigration and Refugee Protection Act – IRPA) hatálya alá tartozik;• az IRPA hatályos rendelkezéseinek való nem megfelelés esetén; vagy• olyan személyek esetén, akiknek valamely családtagja nem bebocsátható. "

ObudaFan 2009.03.24. 14:39

Erről a Külügyminisztériumban, vagy a kanadai nagykövetségen kellene érdeklődni.

Rózsa23 2009.03.24. 14:21

Elnézést, lemaradt: 3 év próbaidővel

Rózsa23 2009.03.24. 14:19

Tisztelt ObudaFan!

Segítségét szeretném kérni, mert nem találok a kérdésemre megnyugtató választ. 2005 májusában 13 hó felfüggesztettet kaptam 3 próbaidővel. A bűnügyi nyilvántartásban ugye még jó ideig szerepelni fogok. A kérdésem az lenne, hgoy ez akadálya lehet-e a kanadai beutazásnak, ha turistaként szeretnék pár hónapot ott eltölteni. A vízumkötelezettséget tudomásom szerint megszüntették, így nagyon rossz lenne, ha Kanadában a reptéren derülne ki, hogy visszafordítanak.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan 2009.03.19. 17:56

Előzetes mentesítést kérhettél volna, más kérdés, hogy kaptál volna-e. Kegyelmet kérhetsz.

Apus59 2009.03.18. 23:19

tényleg felajánlotta a bírónő, 3/4 órás tárgyalás végén !azt olvastam, lehet mentesítést kérni, de a felfüggesztettre nem volt részletezve, mikor, milyen feltételekkel? Vagy csak az én szemem nem állt rá, hogy értelmezni tudjam :(van lehetőségem valahogy lerövidíteni ezt az időszakot, vagy esetleg érdemes köztársasági elnöki kegyelmet kérnem?egyszerűen 50 éves fejjel nem kapok egyéb munkát, csak ha számlaképes vagyok! a családomat pedig még valahogy el kell tartanom, és jó lenne, ha nem mindíg himi-humi fekete melóból! :(

Üdv: Apus

ObudaFan 2009.03.18. 18:33

Apus59

2 évig szerepel az erkölcsiben.A büntetést nem választani szokták.

Feri29 2009.03.18. 18:00

Ez az USA beutazási engedély tényleg egy érdekes dolog.

"VWP cannot be used by those who plan to study, work, or remain more than 90 days in the United States. Also, it cannot be used by people who have previously been refused a visa, or arrested (even if the arrest did not result in a criminal conviction); those with criminal records, those with certain serious communicable illnesses; those who have been refused admission into, or have been deported from the United States; and those who have previously overstayed on the VWP, even by only one day. Such travelers must apply for visas at the U.S. Embassy."

Eszerint nem kaphat ilyen beutazási engedélyt, aki volt letartóztatva vagy valaha szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

Nem egyértelmű, hogy pontosan mit jelent a "has criminal record" kitétel. Azt jelenti-e, hogy jelenleg szerepel a bűnügyi nyilvántartásban vagy azt, hogy valaha szerepelt.

Persze az is kérdés, hogy a magyar hatóságok kikről adnak ki adatot az USA-nak. Ha jól emlékszem Sólyom pont ezért vétózta meg az USA-val kötött megállapodást, mert a búnügyi nyilvántartásban nem csak az elítéltek, hanem sokan mások is szerepelnek.Nem tudom, hogy le lett-e végül szűkítve ez a kör, hogy mely személyekről cserélhetnek adatot.

Az biztos, hogy az nem egy korrekt dolog, ha valaki azért nem utazhat vízummentesen az USA-ba, mert egyszer egy piszlicsáré ügy miatt feljelentették és ráadásul az eljárást meg is szüntették.

Apus59 2009.03.18. 16:33

Tisztelt ObudaFan!Azt szeretném kérdezni: 2008.07.02-án kaptam csődbüntett miatt 6 hónapot 2 évre felfüggesztve, ( sajna akkor volt munkahelyem, ezért nem a közmunkát választottam! ) hogyan és meddig szerepel ez az erkölcsi bizonyítványban? Sajna most csak olyan munkát kaphatnék, amihez vállalkozóit kell váltani, vagy ha alkalmazottként dolgozok, akkor az erkölcsit mellékelni kell.

Előre is köszi: Apus

ObudaFan 2009.03.18. 11:55

A jelenlegi szabályok szerint

aa)elítélése esetén a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítéstől számított 20 évig,ab)kényszergyógykezelésének, próbára bocsátásának, illetőleg javítóintézeti nevelésének elrendelése esetén a bűncselekmény büntethetőségének elévüléséig,

kell nyilvántartani.

A szabályok módosulása várható.

mézike 2009.03.18. 11:52

Továbbá azt szeretném kérdezni,hogy Magyarországon praktízáló ügyvéd tud-e választ adni abban,hogy ha Amerikába utaznék az újlenyomatvételnél kiderűl-e mindaz ami idehaza történt.Gondoltam arra,hogy az Amerikai Nagykövetségen rá kérdezek,de tartok attól,hogy azonnal vissszavonják az engedélyemet,és esélyem sem lesz kiutazni.Hol,és kitől kaphatok erre választ.A bűncselemény nem erőszakos,és 2008,Jan.-ban letöltöttem.

mézike 2009.03.18. 11:45

Kérdezni szeretném,hogyha rabosítottak,akkor mennyi ídeig van nyoma ennek,és mikor kerülök ki a nyilvántartásból?Vagy örökké ott leszek?

Mátyás Király 2005.04.04. 14:18

Én itt aazt kérdeném meg, hogy a DNS mintát miért veszik le?. Ha csak gyanusított vagy azügyben, hogy egy 13 éves lánnyal köz.tél, vagy fajt.kodtál. Ha ez már hónapokkal ez előtt vélelmezik, akkor minek a DNS minta? Van valami értelme? Nem látom benne a logikát. Ki tudja a választ? Ez érdekes kérdés.Üdv. M.K.

Ancsa27 2005.03.31. 07:43

Köszönöm Nick.Ez megnyugtat, mert van egy jó álláslehetőségem, amin már 3 szürésen is megfeleltem és kell hozzá ez az erkölcsi viszont később fog megjönni, mint ahogy szerződést kötnek és emiatt dobok egy biztosabb állást, ami rosszabb is. CSak nem akartam az erkölcsim miatt a 2 szék közül a földre esni.Szal köszönöm.

Nick Name 2005.03.31. 05:23

Ha végigolvastad volna a topicot, láthattad volna, hogy nem fog szerepelni az erkölcsiben, nem azért, mert katonai vétség, hanem azért, mert a megrovás nem jár büntetett előélettel.

Ancsa27 2005.03.31. 00:10

Na hali!Nem tudom , mennyire vág ide, de sürgösen tudnom kell, hogy ha valakinek volt egy katonai vétsége , amiért egy megróvást szabtak ki kb. 1,5 évvel ezelőtt, annak az erkölcsi bizonyítványát kiadják-e , és mi fog szerepelni abban. Elvileg munkavállalás céljából tök 8 a katonai vétség, mert az nem valószínű hogy számít civil életben , nem?köszi

JuKids 2005.01.01. 20:14

Nick,

teljesen értem, amiket korábban írtál, nem vonom kétségbe, hogy arra válaszoltál, amit kérdeztem... Csak azt nem látom (még most sem), hogy emberünk, aki a pécsi 400-ak tagja (úgy gondolom, ez egyértelműen kiderült az eredeti kérdésemből), tehát tiltott pornográf felvétel megszerzésével-tartásával gyanúsítják, semmi mással, az miért esik bele abba a körbe, amiket felsoroltál. De ezzel nem a Te szavadat vonom kétségbe, hanem az intézkedés (tehát a DNS-mintavétel elrendelésének) szükségességét.

Ezért is érdekelne az ilyen mintavételek költsége (ha utána tudnál nézni, vagy esetleg Zsolt is lehet, hogy tudja?).

Egyébként az én rabosításomkor valóban gyermekkorú és fiatalkorú ellen irányuló bűncselekménnyel gyanúsítottak, DNS-mintát (tudtommal) viszont nem vettek tőlem. Gondolom nem kötelességem reklamálni és kérni a mintavételt, főleg hogy az ügyet bűncselekmény hiányában megszüntették egy éve... ;-)

BUÉK!

JuK

Nick Name 2004.12.31. 07:42

Persze, hogy nem kerültél közvetlen kapcsolatba a gyerekekkel, de gondolom, amikor téged rabosítottak, még az eredeti gyanú alapján folyt az eljárás.

A másik fórumból idézett hozzászólás írójával szemben meg nem tudjuk pontosan, mi miatt, én az elméletileg szóba kerülhető eseteket írtam le.

A Te kérdésed az volt, hogy minden gyanúsítottól vesznek-e DNS mintát, erre idéztem a törvényt, hogy nem, mert ujj- és tenyérnyomot, valamint fényképfelvételt a magánvádasokat kivéve mindenkitől, DNS mintát azonban ezen belül csak a négy hozzászólással ezelőtt felsorolt, a./-i./-ig terjedő esetekben.

JuKids 2004.12.29. 18:00

Éppen Te (is) mondtad, hogy az elsőfokú ítélet megállapításával ellentétben én nem kerültem közvetlen (se közvetett) kapcsolatba gyerekekkel. Sőt, a d) pont gyermekkorú (-14 év!) ellen irányuló bűncselekményről szól, ebbe azért a 17,5 éves aktok nem férnek bele, de még a valódi pornóképek sem!

Nem tudsz majd jövőre utánajárni a költségeknek? Téged nem érdekel? Engem igen. ;-)

JuK

Nick Name 2004.12.29. 16:28

Azért a d./ pont eléggé passzol az eljárás tárgyához, a mintavételt mégsem lehet rögtön a gyanúsított álatl várt megszüntetéshez/felmentéshez igazítani...:)Aztán ott van még az e./ pont is adott esetben, tényállástól függően.

Az általam idézettek a DNS mintavételre vonatkoztak, minthogy a kérdés is arra irányult. Ujj- és tenyérnyomot, illetve fényképfelvételt minden szándékos bűncselekmény miatti eljárásban fel kell venni, kivéve a magánvádasat (1999. évi LXXXV. tv. 31.§ a./ pont).

A költségekről halvány lila segédfogalmam sincs.

JuKids 2004.12.29. 09:12

Nem látom közte a a tiltott pornográf felvétellel való visszaélést (max. 3 év, halmazat esetén is "csak" 4,5). Gondolom felnőtt szex-CD-k vásárlása nem "d) gyermekkorú ellen irányuló" tevékenység...

Amit írtál, az kimondottan a DNS-vizsgálatra, vagy általában a rabosításra vonatkozik?

Nem tudod, kb. mennyi egy ilyen eljárás (DNS-mintavétel) költsége, illetve ennek felhasználása (nyilván azért veszik le, hogy összehasonlítgassák nyomokkal).

Kösz,JuK

Nick Name 2004.12.29. 06:54

Nem minden gyanúsítottól, hanem csak azoktól, akiket

bűncselekmény alapos gyanúja miatt vontak büntetőeljárás alá, kivéve azt, akivel szemben magánvádas bűncselekmény miatt előterjesztett magánindítvány alapján indult eljárás, függetlenül attól, hogy az ügyész átvette-e a vád képviseletét (1999. évi LXXXV. törvény 39.§).

Éppenhogy szűkült a kör, mert 2001. január 1. előtt a paragrafus végén írt kivétel sem szerepelt.

JuKids 2004.12.29. 00:39

Egy másik fórumon találtam a következő hozzászólást, csak a releváns részeket másolom be:

„Valamikor 2002 elején beírtam a Google keresőbe a következő kifejezést: "Sex CD rendel" Ki is adott a kereső egy csomó oldalt, véletlenszerűen rámentem az egyikre. Az oldal neve Tinisex volt. 6 db CD-t lehetett rendelni, mondom jól van, egyet megrendelek.” [... Ismerjük a továbbiakat, aki nem, az olvassa el a "Megszerzés-tartás" topicot ...] „Nos, a kihallgatás több mint 2 órán át tartott, melynek a végén ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek tőlem!!!”

A kérdésem a következő: most már minden gyanúsítottól vesznek DNS-mintát a rabosítás során? Emberünket "legjobb" esetben is informatikai "bűncselekményért" fogják elítélni (még ha a megszerzés-tartás érthetetlen módon a család és az ifjúság elleni bűncselekmények között szerepel is). Gondolom nem két fillér egy DNS-mintavétel... Biztos, hogy szükség van erre? Többek között 400 ártatlannak tűnő embernél? Ennyi felesleges pénzünk van?

Lehet, hogy a pécsi ügyet csak azért találták ki, hogy DNS-mintákat gyűjtsenek? ;-)

JuK

Nick Name 2004.11.19. 20:15

Igen, vonatkozik. Magánvádas ügyben is 3 év az elévülés, az utolsó eljárási cselekménytől - jelen esetben a személyes meghallgatástól - számítva.

pocak 2004.11.19. 10:14

Sziasztok!

Az elévüléssel kapcsolatban kérdezném, hogy a magánvádas feljelentésekre is ez a 3 év vonatkozik-e.?Könnyű testi sértésért történt feljelentés tavaly augusztusban, decemberben személyes meghallgatás volt csak egy ülnök jelenlétében, azóta semmi.Kéedésem, mikor évülhet el és erről kapnak értesítést az érintett felek?

JuKids 2004.05.26. 22:31

Nick!

"Egyébként is, amit írtam kítűzési időt, nem az óbudai bíróságra jellemző."

Ezt május 19-én írtad, 20-án tűzték ki a tárgyalást (ma jött meg az idézés). Csak nem ott dolgozol Te is? ;-)

Egyébként örülök, hogy nem elévülés miatt szűnik meg az ügy, illetve hogy viszonylag hamar, kereken másfél évvel az (eredeti, megszüntetett) ügy elrendelése után kitűzték a tárgyalás időpontját. Jobb így túlesni rajta minél hamarabb, illetve talán lesz haszna a társadalom számára is, pl. kikerül a Btk.-ból a megszerzés-tartás, ha a Bíróság felhívja a jogalkotók figyelmét az erre hivatkozó hatóságok törvénytelenségeire.

JuK

Tyson 2004.05.21. 19:10

Köszönöm a gyors segítséget !Írtam már az esetről itt a forumon (kényszerítés c. alatt).Már túl van az ügyem két ügyészség által "javasolt" hosszabbításon, az utolsót úgy döntötték el, hogy a vizsgálóm úgy küldte tovább az anyagot, hogy szerintük nem történt bűncselekmény...legalábbis elmondása szerint.Én korrektnek ismerem, lehet, hogy naív vagyok ?Mindenesetre ez van.

T.

Nick Name 2004.05.21. 18:30

djuice:

A Te kérdéseid már szóba kerültek itt a fórumon. Elég nehéz a válasz: a gyakorlatban ez is, az is előfordul. Sokszor láttam, hogy ki sem mentek az adott címre, és azt is, hogy folyamatosan ellenőriztek egy adott helyet. Szerintem helyenként változik.

Tyson:

Ha nincs jogerős ítélet, nem lehet az erkölcsidben semmi. Azt azonban nem igazán értem, hogy ha a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, hogy folyhat ellened eljárás.

Tyson 2004.05.21. 15:42

Sziasztok !

Nekem is lenne egy kérdésem, vmennyire kapcsolódik a témához, ezért nem akartam új topikot nyitni.Új munkahelyemen kérnek erkölcsi bizonyítványt, viszont folyamatban van egy bűnügyi eljárás, melyben gyanúsítottként szerepelek. Ítéleg még nem született(rendőrség szerint nem történt bűncselekmény). Gondolom én akkor egyelőre az eljárás alá vontak nyilvántartásában szerepelek, kérdés, hogy az erkölcsim tiszta lesz-e ?

Előre is köszi

T.

djuice 2004.05.21. 12:08

Köszönöm a választ!

A következő kérdésem lehet, hogy nem ide tartozik, de lehet!

Ha valaki ellen kiadnak egy körözést, vagy elfogató parancsot, akkor kötelesek e kimenni a rendőrök a bejelentett címre vagy tartózkodási helyre/helyekre? Vagy előfordulhat e az, hogy van körözés/elfogatóparancs, de mégsem mennek "felkutatni" az illetőt, hanem csak várnak, hogy beleszaladjon egy ellenőrzésbe.

Ugyanis velem épp ez történt - egy pár rosszindulatú ismerősöm azt állítja, hogy köröz a rendőrség, de már több mint 1 éve nem történt semmi, nem kerestek sehol, senkinél.

Válszod előre is köszönöm!

Nick Name 2004.05.21. 05:31

A lakcímfigyelőnek is két fajtája van: a gyors és a tartós.

Gyors lakcímfigyelő alapján a BM közli a lakcímnyilvántartóból a keresett személy éppen aktuális bejelentett lakóhelyét és tartózkodási helyét. Tartós lakcímfigyelő alapján meghatározott ideig azt közli, ha a keresett személy új lakóhelyre vagy tartózkodási helyre jelentkezik be.

djuice 2004.05.20. 17:45

Szia Nick!

Mit jelent pontosan a lakcímfigyelő? "alábbi leveledben olvastam"

Köszi!

Nick Name 2004.05.19. 19:32

Na, nézzük:

Ha a vádemelés után három évig nem történik előbbre vivő cselekmény, akkor három év után automatikusan elévül az ügy. De erre azért vigyázni szoktak, három éves elévülésű ügyeknél azt megelőzően kitűzik a tárgyalást. Egyébként is, amit írtam kítűzési időt, nem az óbudai bíróságra jellemző.

Ha a tárgyalást kitűzik, az önmagában érdemi cselekmény, akkor is, ha valaki nem jelenik meg. Akkor van gond, ha a vádlott tűnik el, de akkor meg a felkutatása érdekében tett intézkedések (lakcímfigyelő, elfogatóparancs stb) szakítják meg az elévülést.

Mivel nem ítéltek el, csak büüntetőeljárás folyik ellened, ezért természetesen csak a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában lehetsz benne.

Az utolsó kérdésed a legnehezebb, mert ez egy jogilag szabályozatlan terület. Én azt hiszem, hogy elvileg bárkinek a fényképét mutogathatják felismerésre bemutatás végett, még az sem kell, hogy büntetőeljárás alatt álljon az illető. Persze adatok nélkül, "indifferens"-ként megjelölve.

Remélem, nem hagytam ki semmit. :))

JuKids 2004.05.19. 10:59

charon: "Szeretnék már így-vagy úgy túl lenni az egészen, mert szinte megáll az életem és nem tervezhetek semmit még rövid távon sem:("

Teljesen átérzem, amit írsz, nem az a legrosszabb, hogy vádat emelnek az ember ellen, hanem a tehetetlen várakozás.

Első (eredeti) kérdésedhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy vádlottként 3 napon belül jelezned kell a Bíróságon, ha a tartózkodási helyed megváltozik (legalábbis engem erre szólítottak fel).

A harmadik kérdésedre Nick válaszolt: "A bűnügyi nyilvántartásban nem szerepelsz. A büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában szerepelsz."

Ezek figyelembevételével a második kérdésedre szerintem igen a válasz, tehát vállalhatsz mukát, ugyanaz, mintha itthon dolgoznál - szerintem.

Nick:

A "Hatályon kívül helyezték! Lesz folytatás?" topicban ezt írtad tegnapelőtt: "Az elévülési idő csak azt jelenti, hogy két előbbre vivő eljárási cselekmény között nem telhet el az elévülési időnél hosszabb idő, ami azonos a büntetési tétel felső határával, de legalább 3 év." Tegnap pedig ide ezt: "Budapesten vannak bíróságok, ahol nem foglyos ügyekben három év is eltelhet az ügy érkezése és az első tárgyalás kitűzése között."Az én esetemben három év a büntetési tétel felső határa. Ha tehát (a vádemeléstől számított?) három éven belül nem kerül sor tárgyalásra, akkor automatikusan elévül az ügyem? Illetve mi van, ha a tárgyalást kitűzik, de nem történik "előbbre vivő eljárási cselekmény" (pl. a beidézett tanú nem jön el, így elnapolják a tárgyalást)?

Még egy kérdés a topic eredeti kérdéséhez, a bűnügyi nyilvántartáshoz, mint írod, ehhez értesz igazán. Engem 11 hónapi nyomozás után rabosítottak, "sokoldalú" fényképek, ujjlenyomat, ahogy kell (ugyebár akkor még azt "hitték", hogy én vagyok a gyp. király, legalábbis ezt mondták). Na most a képem, ujjlenyomatom, adataim a bűnügyi nyilvántartásba vagy a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásába került? Illetve mutogathatják-e a képemet szerencsétlenül járt gyerekeknek így is, hogy az a nyomozás, amire hivatkozva rabosítottak, bűncselekmény hiányában megszűnt?

Kérlek próbálj meg minden kérdésre válaszolni, amihez hozzá tudsz szólni!

Kösz:JuK

Nick Name 2004.05.18. 20:42

Ja, hát hogy ha van vád, akkor már nincs ilyen határidő.

Budapesten vannak bíróságok, ahol nem foglyos ügyekben három év is eltelhet az ügy érkezése és az első tárgyalás kitűzése között. Úgy hogy még ne nyugtalankodj.

charon 2004.05.18. 19:40

Tévedtem sajnos:(

A rendőrségi kihalgatások 2002 március-május körül történtek. A vádirat 2002 12 hóban megszületett. Az ügyészségtől a bíróság ekkor érkeztette. Én 2003- júniusában kaptam meg és most találtam meg.

Ezek ismeretében újra megfogalmazódik bennem az témaindító 3 kérdés.

Ezen kívül még az is kérdés, hogy meddig húzódhat el ez az egész anélkül, hogy a világon semmi nem történik, már majdnem másfél éve.

Szeretnék már így-vagy úgy túl lenni az egészen, mert szinte megáll az életem és nem tervezhetek semmit még rövid távon sem:(

Előre is köszönöm a választ.Charon

charon 2004.05.18. 06:00

Köszi Nick Name:)Fogalmam sincs miért nem tudok róla, de ha így szól a törvény, akkor már le kellett volna zárniuk az ügyet. Ez nagyon jó lenne:)))Hogyan tudhatom meg ezt?

Megy egy üzi hamarosan e-mailban.

Nick Name 2004.05.17. 14:45

Charon,

bocs, kapkodtam és hülyeséget írtam.

A bünettőeljárás a gyanúsítotti kihallgatásodtól számított 2 év múlva szűnik meg. De akkor miért nem tudsz róla?

Hood 2004.05.16. 19:37

Válassz(ok)al sajnos nem tudok szolgálni, azonban feltenném én is a kérdést, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy nem történt bűncselekmény, vagy a bíróság felmenti a vádlottat, törlik a gyanusítottat a nyilvántartásból? A válaszokat előre is köszi.

charon 2004.05.16. 19:29

Köszi a gyors választ!Pontosan nem tudom mikor hallgattak ki először, de most lázasan keresem a papírokat:)

Hálás lennék ha valaki a másik két kérdésemre is tudna válaszolni.

Már gondoltam arra, hogy keresek ügyvédi segítséget ebben az ügyben. Sajnos a csőd és a válásom óta nehéz anyagi helyzetben vagyok. Fogalmam sincs mennyibe kerülhet ez nekem.

Nick Name 2004.05.16. 18:49

Én csak a harmadik kérdéshez értek igazán, ezért csak arra válaszolok:

A bűnügyi nyilvántartásban nem szerepelsz. A büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában szerepelsz.

Egyébként 2001-ben mikor hallgattak ki? Ugyanis attól számított 3 év múlva - ha nincs vádemelés - az eljárás megszűnik.

charon 2004.05.16. 09:54

SziasztokA fenti témában szeretnék választ kapni.Külföldön, úniós tagországban szeretnék munkát vállalni, de 2001 óta büntetőeljárás folyik ellenem, mert a vállalkozásom csődbejutott és csalással vádolnak. Bírósági tárgyalás nem volt idáig és az ügyészségen van kb 1 éve az ügy, de semmi nem történik. Külföldi munkavállalás előtt egy nyilatkozatot kell tennem, miszerint nem szerepelek a bűnügyi nyílvántartásban. Büntetve még sosem voltam. Külföldre utazni és munkát vállalni kizárólag a törvény betartásával akarok.

Első kérdés:Túristaként be kell-e jelentenem, hogy úniós országba szándékozok utazni?

Második:Vállalhatok-e munkát a fent említett országokban legálisan?

Harmadik:Szerepelek-e a bűnügyi nyílvántartásban?

Előre is köszönöm a választCharon