Lopott mobiltelefont vettem....forrás főoldal vissza

ipsilon 2015.12.01. 19:10

Kedves Szakértők!Az egyik vegyes hirdetési portálon talált hirdetés alapján vettem egy mobilt (hibás, törött kijelző állapotban ) igen jutányos áron postával. Tehát se adásvételi, csak telefonon illetve a portálon kommunikáltunk. Mivel nem tudom h. a telefont a jogos tulajdonostól vettem-e ennek ellenőrzésére milyen lehetőségem van? Jóhiszeműen történt a vásárlás. Célom a telefont megjavítva eladni, de nyilván nem akarok olyan készüléket eladni amiből problémám lehet.Most a készülékkel sétáljak be a legközelebbi kapitányságra és kérjem meg az illetékest, hogy ellenőrizze a telefon státuszát? Eladásnál kössek adásvételit? Tanácsot köszönöm.

Lőrik Ügyvédi Iroda 2015.11.12. 10:45

Tisztelt Laleh?

Mekkora összegért vásárolta meg a készüléket? Ha az eladási árhoz közeli összegért, akkor talán még azt sem lehet mondani, hogy feltűnő értékaránytalanságról lenne szó.

Az orgazdaságról bővebben:http://lorik.hu/…selekmenyek/

groszfater@gmail.com 2015.11.11. 18:33

Jaah, hogy már nyomozati szakban van a történet, akkor már csak a jóhiszeműségedet kell bizonygatnod...

„ a kutya nem gondolta volna hogy az”Az-sem tűnt fel , hogy a kereskedelmi árnak csak a 70% fizetted érte...

Laleh 2015.11.11. 09:51

Igen, mert ezt mondta a rendőrség. De en amikor megvettem nem tudtam róla, nem volt iCloud zaras semmilyen jelkod nem volt rajta (egy iPhone 5s-rol van szo.) a kutya nem gondolta volna hogy az.

groszfater@gmail.com 2015.11.11. 09:37

„Vettem egy lopott készüléket egy oldalon.”

De-hiszen Te magad állítod, hogy a készülék lopott !

Laleh 2015.11.11. 08:33

Nem vagyok orgazda, mivel nem tudtam róla hogy lopott a telefon, nem tehetek semmiről.

groszfater@gmail.com 2015.11.10. 23:42

Elég lazán állsz hozzá a Btk-hoz pedig az komolyan fenyegeti az orgazdát.Inkább fuss egy kört és sürgősen kártalanítsd a vevőt, enyhítő körülmény...

Laleh 2015.11.10. 16:48

Szép napot!Vettem egy lopott készüléket egy oldalon. Írtam adás - vetelit mindent. Közben eladtam a telefont másnak aki most rajtam követeli vissza a telefon vételárát. Vele készült adas-veteli, viszont a készülék imei azonosítója nem került bele a szerződésbe. Hirtelen nincs 100ezer forintom arra hogy visszafizessem a vételárat és nem is érzem jogosan hogy én vigyem el a balhét ahelyett az ember helyett aki lopott készüléket sózott rám. Mi várható az ügyben? Köszönöm!

Tomidzsó 2015.10.19. 22:27

Írtam egy e-mailt a problémáról a GSM boltnak, akitől a készüléket vásároltam. 1 óra múlva felhívtak, elnézést kértek ha problémát okozott a tőlük vásárolt készülék.Felajánlották, hogy vigyem vissza, és visszakapom a pénzem, ha gondolom. Visszavittem.Nem derült ki mi lehetett az üzenet forrása, azt mondták ilyent még nem láttak.Közölték, hogy ha a bizalmam nem veszítettem el irántuk, adnak engedményesen egy új készüléket. Megvettem.Maximálisan meg vagyok elégedve a hozzáállásukkal, csak ajánlani tudom a boltot. Erzsébet körút, Nyugatival szemben, az egyik legnagyobb hazai GSM bolt.

Tomidzsó 2015.10.01. 12:16

Tiszteletem!

Tanácsot szeretnék kérni mit tegyek, lehet hogy lopott telefont vettem:

2015.09.29-én Bp-i GSM üzletben vásároltam 105eFt-ért egy Samsung Note 4 telefont.Másnap az alábbi üzenet jelent meg a telefonon:"Egy személy akit erre feljogosított, az eszköz vészhelyzet üzemmódjának bekapcsolásával próbálkozik távolról. Adatai 60 mp múlva el lesznek küldve a szerverre, és bekapcsol a Vészhelyzet üzemmód."Be is kapcsolt, és gondolom elküldte az adatokat.Tehát valaki keresi a telefont, mert vagy elhagyta, vagy ellopták tőle.

Mit tegyek? Visszavihetem-e a telefont a boltba, hogy adják vissza a pénzemet. Vagy érdeklődjek a rendőrségen, de akkor lehet, hogy lefoglalják a telefont és soha nem kapom vissza a pénzem.

Kaptam hozzá adásvételi papírt: 2 hét teljeskörű szervíz és 1 hónapszoftver garanciát vállal az eladó GSM bolt. IMEI azonosító rajta van.

Viszont a bolt nem vállal semmilyen felelősséget az alábbi mondat alapján:"A ..... GSM mint megbízott, közvetít a két fél között, így minden felelősség a megbízót terheli, mivel kijelentette, hogy az eladni kívánt termék saját per-, teherigénymentes tulajdona."

kenyer 2013.01.31. 00:54

Az a gond, nem nagyon hiszek abban, hogy én látni fogok egy forintot is ebből a kártérítésből! Jön majd a huzavona, hogy nem lehet, nem tudják behajtani az összeget! De ne legyen igazam! Az lessz a legjobb, ha minnél kevesebb részt adok vissza a telefonból, mondjuk csak az alaplapot ( mivel ugye, csak ezt tudják IMEI szám alapján azonosítani) és közlöm velük, hogy 6 hónap után ennyi maradt az egyépbként is hibásként vett telefonból!Majd várom a kártérítést és az üzemanyag költségem megtérítését!Tisztelt Cooper úr , ismételten köszönöm részletgazdag, pontos válaszát!Sherlocknak is köszönöm a hozzászólást!

Agent Cooper 2013.01.30. 00:03

Kedves kenyer!

Rosszul értelmezi. A fennálló helyzetre a Ptk. 369. § (3) bekezdésben rejlik a megoldás:„Ha a vevő harmadik személy joga következtében a dolgot e harmadik személynek kiszolgáltatja, vagy az eladónak visszaadja, az eladótól kártérítést követelhet.”Tehát visszaadja a jogos tulajdonosnak (a rendőrségen keresztül), és utána követelhet kártérítést az eladótól.

Üdv: A. Cooper

Sherlock 2013.01.29. 23:07

Rád ez nem vonatkozik.(nem ez vonatkozik)

kenyer 2013.01.29. 23:02

„Ptk. 370.§ (1) Ha harmadik személynek a dolgon olyan joga áll fenn, amely a vevõ tulajdonjogát korlátozza, a vevõ megfelelõ határidõ kitûzésével tehermentesítést követelhet, és a tehermentesítésig megtagadhatja az ehhez szükséges összeg megfizetését.(2) A határidõ eredménytelen eltelte után a vevõ a dolgot az így rendelkezésre álló összegbõl vagy egyébként az eladó költségére tehermentesítheti.”

Tehát ha jól értelmezem a 370.§ ,akkor ha megvettem adásvételivel a telefont,amiről menet közben kiderült,hogy lopott nem vagyok köteles visszaszolgáltatni,hanem kérelmezhetem,hogy az eredeti tulajt az eladó kártérítse??Vagy rosszul értelmezem??

kenyer 2013.01.29. 17:18

Tisztelet Agent Cooper!Köszönöm gyors és precíz válaszát!Sokat segített!

Agent Cooper 2013.01.28. 23:30

Kedves kenyer!

Természetesen az Ön tulajdonában álló darabokat megtarthatja, és adott esetben a rendőrségnek kell(ene) bizonyítania, hogy azok mégsem az Öné. Viszont ha egyben lefoglalják a készüléket, onnantól lényegesen macerásabbá válik a dolog, így talán az a legcélszerűbb, ha minél előbb visszaállítja az eredeti állapotot (azaz szétszedi a készüléket).Viszont ettől függetlenül kártérítésre tarthat igényt az eladóval szemben, miután az eladó felelősséggel tartozik azért, hogy az eladott árun harmadik személynek ne álljon fenn olyan joga, amely akadálya vagy korlátja lehet a tulajdonszerzésnek (jogszavatosság).

Üdv: A. Cooper

kenyer 2013.01.28. 21:30

Kedves Fórumozók!A következő ügyben kérném segítségetek.6 hónappal ezelőtt az egyik aukciós oldalon vettem egy hibás mobiltelefont. A készüléknek nem voltak papírjai, ezért a "tulajdonossal" két tanús adásvételit írattam, amiben elismerte, hogy a telefon per-és-tehermentes, valamint tulajdonjogával ő rendelkezik. A telefont ezek után saját költségemen megjavíttattam. A napokban megkeresett a rendőrség, hogy a telefon lopott, és szolgáltassam vissza a készüléket.A kérdésem az lenne, hogy a telefont milyen állapotban kell vissza szolgáltatnom. Megjavított, kifogástalan állapotban, vagy jogomban áll-e az általam kicserélt felújított darabjait megtartanom?Vagy elegendő a készülék alaplapját visszaadnom? (a készülékben tulajdonképpen csak ez a darab volt használható a megvételkor)

ObudaFan 2010.08.09. 14:15

Ez így van ebben az esetben is.

pimre 2010.08.09. 13:15

Egyébként a rendőrök nem jelentek meg nála, hanem hívták. És a héten kell(ene) leadnia a készüléket.

pimre 2010.08.09. 13:12

Kedves Attika, köszönöm. Olvastam itt a régebbieket, és lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Én azt a különbséget találtam, hogy üzletben vette.

De akkor a válasz megnyugtat, időközben én is megtaláltam a PTK-ban (1959. évi IV. Tv.),a következőt:

118. § (1) Kereskedelmi forgalomban eladott dolgon a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos.

Csak abban nem voltam biztos, hogy ez ilyen egyszerűen érvényes erre az esetre is.

kovacsz 2010.08.09. 13:09

„Rendőrök sem jelenhetnek meg nála jogszerűen”Ezt azért ugye nem mondod komolyan?

Ami igaz, nem a vevőnek kell a készüléket visszaszolgáltatnia annak eredeti tulajdonosánbak, de a rendőrség teljesen jogszerűen foglalhatják el a vevőtől. Majd az eljárás során nyilatkoznia kell mind a vevőnek, mind pedig a boltosnak azzal kacsolatosan, hogy ki, kitől, hogyan vásárolta, mi módon keült abirtokába.

Dr.Attika 2010.08.09. 13:02

primre!Olvassa már vissza legyenszíves az eddigi hozzászólásikat! Nem kellett visszadania az ismerősének a mobilt, mert nyilt árusítási üzletben vásárolta és tulajdonjogot szerzett. Még pénzfizetési kötelezettség sem teheli a meglopott tulajdonos felé. Rendőrök sem jelenhetnek meg nála jogszerűen.

pimre 2010.08.09. 12:10

Hasonló cipőben de más feltételekkel járt ismerősöm, aki viszont üzletben! vett egy éve egy jobb fajta telefonkészüléket. A napokban megkereste a rendőrség, mert valahogy beazonosították, hogy a készülék lopott. Vissza kell adnia az eredeti tulajdonosnak. Eddig rendben is van.

A kérdésem, hogy az üzletnek van-e ilyen esetben kártérítési felelőssége. Sajnos nem ismerem ezt a jogterületet, így nem tudom, hol keressem a választ a kérdésre, inkább csak sejtem, hogy az üzletnek kell, hogy legyen valamilyen felelőssége ilyen esetben.

Ha valaki segítene, azt megköszönném. És kérek jogszabályi hivatkozást. A konkrét szöveget majd meg tudom nézni.

Dr.Attika 2010.08.07. 18:41

Ön nem tette fel, de egy polgári perben a bíróság bizonyosan felteszi.Bocs, hogy segíteni akartam.

whitewolf 2010.08.07. 18:34

Köszönöm Dr.Attika. Akkor még jó, hogy nem maga az ügyvédem. :) Nem tettem fel olyan kérdést, ami arra vonatkozott volna, hogy én miért nem voltam körültekintő.De mindegy is.... ezt itt úgysem lehet sem megoldani sem megválaszolni.


Dr.Attika 2010.08.07. 15:11

Követelheti, de követelése nem lesz eredményes a bíróság előtt.

Nézze! Ahhoz, hogy kifejtsük, hogy Ön miért volt az adásvétel kapcsán nem körültekintő és ennek mi a polgári jogi vonzata több oldalt kellene megtölteni törvény idézésével, ehhez kapcsolódó magyarázatokkal és felsőbb bírósági határozatokkal. Nem biztos, hogy megértené.

A jog elsősorban ilyen mobilos advét esetében a nyilt árusítású üzletben történő adásvételt kedvezmányezi.Jogilag és a gondos családapa cselekménye követelménye szerint ön nem járt el kellő odafigyeléssel.

kovacsz 2010.08.07. 15:02

Semmi nem tiltja, hogy saját magad utánajárj ezeknek a kérdéseknek, ill megpróbáld felvenni velük a kapcsolatot. A számlaszám tulajdonos barátnő, élettárs, feleség, egyéb rokon is lehetet, de nem vele kötöttél üzletet.

whitewolf 2010.08.07. 12:00

Köszönöm a segítséget. Az email címére írtam, de válaszban nem reménykedek. A telefonszámon nem sikerült elérnem, vajon miért? tel:003672224466Annak a hölgynek a nyomán nem érdemes elindulni, akinek utaltam a bankszámlájára? Neki tudom a nevét. Tőle nem követelhetem vissza a pénzt?

kovacsz 2010.08.05. 13:49

Hm?

Dr.Attika 2010.08.05. 13:47

Majd rohan a lopós kártalanínani. Hm?

kovacsz 2010.08.05. 13:40

Először azért az általad ismert telefonszámokon, e-mail címeken célszerű lenne felvenni a kapcsolatot az illető eladóval, hajlandó-e a kartlanaításodra, egyben esetleg hátha több adatot megtusz róla. majd ha ezel nem járnak ereménnyel bírósági perben kérni, hogy az illető téged kártalanítson.Fizetési meghagyást mivel az illető címét nem tudodod nem tudsz indítani.

whitewolf 2010.08.05. 11:45

Köszönöm a választ. Akkor ha így lesz ahogy valószínűsíted, akkor én időnként érdeklődjek a rendőrségen, hogy az eladó valódi személye ismert e?....és ha ismert lesz akkor a fizetési meghagyást kérhetem személyesen is, vagy ügyvéden keresztül kell intézni?

kovacsz 2010.08.05. 09:32

Csak a bíróság kérheti ki ezeket az adatokat, de valószínáleg más személy volt az aki lopott (talán ellene nyomoznak) és megint más személy volt az aki eladta a lopott telefont, így neked nem a lopóval, hanem, az eladóval szemben van követelésed.Azt hoigy a rendőrség mikor és milyen formában jut el a te eladódig még nem lehet tudni, de valószínűleg Ő is meg lesz keresve, így lehetséges, hogy majd az Ő adatai is elérhető lesz a rendőrségi eljárásban.

whitewolf 2010.08.05. 09:26

Bár az első hozzászólásban azt írtam "postán megkaptam a mobilt" ez valójában GLS volt. Kapcsolat csak emailen keresztül volt amit ki is nyomtattam és a rendőrségre bevittem. A jegyzőkönyvbe az alapján került be például a barátnő számlaszáma, amire utaltam. De mivel a rendőrségnek van egy gyanúsítottja, aki lopott és utána értékesített, az ő adatait én elkérhetem? Mondjuk a fizetési meghagyás elindítása miatt?

whitewolf 2010.08.05. 09:16

A csomag GLS csomagküldővel jött. A feladó az általam ismert név volt. A címére nem is figyeltem, hogy honnan küldte, de valszeg az is hamis volt.

whitewolf 2010.08.05. 09:11

Bonyolódik ez még....ez nekem is furcsa, mivel a rendőrségen azt mondták, hogy a gyanúsítottnak teljesen más neve van, mint akivel én üzletet kötöttem. Azt itt nem említettem, hogy a bankszámlaszám amire utaltam az (állítása szerint)a barátnője számlája. Mivel egy hölgy számlájára utaltam. Tehát a vidéki kapitányság által átküldött iratban más név szerepel, mint fentebb írtam. Akkor vagy álnevet használt, vagy volt egy vagy több társa a tolvajnak. Az aukciós portál részemre az eladó telefonszámát, emailcímét, és a nevét küldi el vásárlás után.

kovacsz 2010.08.05. 09:04

Nem. Pl. a Vetera, a TeszVesz az eredményes licit után kiadja az eladó teljes nevét, telefonszámát, e-mail címét.A kérdező azt állítja, hogy átutalt, node állnévre nem tud utalni, így min. volt köztük valamiféle kapcsolat.A csomagot levélben kapta meg, ki volt a feladója?Sok itt a kérdés.....

Kovács_Béla_Sándor 2010.08.05. 08:57

Úgy érti, csak nickje van az eladónak a Vaterán, vagy valamelyik hasonló helyen.Ha azért kérdezted, ez semmiképpen nem minősül kereskedelmi forgalomban történt szerzésnek. Ezek az oldalak lényegében csak hirdetési felületek, nem kereskedők.

kovacsz 2010.08.05. 08:51

Álnévre utaltál? Ejnye már. Ne bonyolítsd.

kovacsz 2010.08.05. 08:48

„egy internetes aukciós portálon történt ”Melyik az a portál?

whitewolf 2010.08.04. 22:19

Ahogy olvastam a fizetési meghagyásról, az ellen ellentmondással élhet, és akkor átalakul polgári peres eljárássá. De van még van egy bökkenő: az illető álnevét tudom csak. Ha a rendőrségtől elkérem a gyanúsított valós adatait akkor kiadják nekem?

ObudaFan 2010.08.03. 17:24

Megpróbálhatod a büntetőeljárásban is bejelenteni polgári jogi igényként, de lopás esetén elvileg nem vagy sértett, így sok esélyt nem látok, hogy ott érvényesíteni tudd, akkor pedig marad a fizetési meghagyás. Vagy esetleg felhívhatod a tolvaj figyelmét, hogy enyhítő körülmény lenne, ha önként kártalanítana.

whitewolf 2010.08.03. 16:05

Köszönöm a választ. Az összeg követelése az polgári peres utat jelent? Érdemes belevágni, vagy elkönyveljem tanulópénznek? Olvasgatva a fórumot, úgy látom nem nagyon van esély az ilyen jellegű ügyeknél a kár megtérülésére.

Üdv.

végrehajtó1 2010.08.03. 15:21

meg győztetek:)

lewho 2010.08.03. 15:16

Végrehajtó akkor lenne igazad, ha kereskedelmi forgalomban vette volna whitewolf. Úgy a lopott dolgon is lehet tulajdont szerezni.

Sherlock 2010.08.03. 14:25

Lopott dolgon mióta lehet tulajdont szerezni?

végrehajtó1 2010.08.03. 14:21

Szerintem ha jó híszemüen vette akkor a te tulajdonjogodat nem érinti.Vissza kell kapnod a büntető eljárás végén.

ObudaFan 2010.08.03. 13:43

A kifizetett összeget követelheted attól, akitől vetted.

whitewolf 2010.08.03. 13:35

Üdvözlet!

Útmutatást kérnék a következő ügyben: -

Leadtam a telefont a rendőrségen, majd tanúként kihallgattak(elmondtam hogy megvettem, pénzt átutaltam, postán megkaptam a mobilt.Kérdésem az lenne, hogy érdemben lehet e esélyem a telefon vagy a rá kifizetett összeg (40E.ft) visszaszerzésére?

Köszönettel