Személyi adatokkal való visszaélésforrás főoldal vissza

tothy75 2016.08.18. 20:23

Tisztelt Dr. Attika!Hálásan köszönöm gyors válaszát! Minden jót kívánok!Üdvözlettel!

Dr.Attika 2016.08.18. 20:00

Tisztelt Kérdező!Minden kórházban működik un. betegjogi képviselő. Neve, elérhetősége ott van kifüggesztve a bejáratnál. Keresse meg őt, konkrét tényekkel (sms) kérje, hogy járjon el. Ha amit leírt bebizonyosodik, akkor a férje exe munkaviszonyát megszüntetik és eredményesen indíthat ellene kártérítési pert a különleges személyi adatai megsértése miatt.

tothy75 2016.08.18. 19:49

Tisztelt Fórumozók!Szeretnék kérni egy kis segítséget. Néhány héttel ezelőtt kórházban tartózkodtam, ahol nőgyógyászati műtétre került sor. Abban a kórházban dolgozik a férjem ex-felesége mint, ápolónő és egy ismerősömnek köszönhetően megtudtam, hogy az ex, aki egy teljesen más osztályon dolgozik, belenézett az adataimba és nem kórházi személynek, hanem tőlem független ismerőseinek küldött az állapotomról és adataimról információkat sms-ben. Egy sms rendelkezésemre is áll, így elvileg bizonyítani is tudom, hogy visszaélt az egészségügyben dolgozók titoktartási kötelezettségével. Kérdés, milyen következményei lennének, ha jelenteném az esetet a kórház vezetőségének?Az igazság az, hogy már 9 éve tűröm a különböző rosszindulatú rágalmazásait, becsületsértéseit, amikről szintén néhány internetes oldalon szintén vannak bizonyítékok, ezzel a dologgal viszont most betelt a pohár és a következmények mérlegelésével fogom eldönteni, hogy mit lépek.Segítségüket köszönöm!Üdvözlettel!

ObudaFan 2016.05.01. 14:15

Ha a választáshoz ez valóban szükséges, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállalóktól engedélyt kérjen ezeknek az adatoknak a kiadására.

enzo2 2016.04.28. 07:25

Üdv! Lehet, hogy rossz helyen kérdezem meg, de meg tudja mondani valaki, hogy a munkáltató személyes adatok védelmére hivatkozhatva elutasíthatja üzemi megbízott választásnál a Választói névjegyzékben szereplő munkavállalók munkakörének és munkaviszonya kezdetének közlését a Választási Bizottság kérésére? Esetleg van erre valahol törvényi hivatkozás? Előre is köszönöm a segítséget!

jucihusi 2016.03.18. 23:20

Cimet a gmail nem ker, csak orszagot,de szül adatokat igen. Nevvel együtt könnyen beazonosithato a gyerek. Az internet nem felejt, lehet törölni, de az csak altalunk nem lesz lathato, a serveren rajta marad. Mindegy. Jo lenne, ha az oktatas, oktatas lenne. Azt hiszem azert egy nyilatkozig azert elmegyek(lenyilatkozom, h adatait nem hasznalhatjak, stb,) Remelem ennyi megteszi. Szerencsere az en gyerekem esznel volt , es nem adott meg valos adatot. De a többiek sajnos igen. Nem a forumba tartozik, de ebben az evben (4.o)kaptak az informatikat, jelen allas szerint, halvany gözük sincs, h mi az a file, vagy kiterjesztes, ellenben önalloan az internetre feltudnak kepeket tölteni. (ahogy egy majom is tanulna)Idaig ezt tanultak ca fel ev alatt...Kisse veszelyesnek erzem 9-10 eves gyerekeknel. Ezert gurult el a gyogyszerem...Köszönöm a hozzaszolasokat.

Immaculata 2016.03.18. 19:59

:)

Dr.Attika 2016.03.18. 19:31

Fel lehet venni a grófi, bárói címet úgy, hogy vezetéknévként kérik anyakönyveztetni.Pl. Gróf Nagybereki Mihály. Nemesi címet is fel lehet venni, mint pl.: Nemes Jeles László.

wers 2016.03.18. 18:48

:)) vajon efi99 mire gondolt?Mert a dr. ill. Dr. az megszerezhető, és használható.

A grófi mintha úgy 1947-től nem. Vagy buktam a történelem vizsgán?

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.18. 18:35

Nem kérnek címet (lakóhelyet, tartózkodási helyet).

wers 2016.03.18. 18:07

efi99, ezt megkérdeznéd újra? én nem értem a kérdést.

efi99 2016.03.18. 17:45

Címet hol kell megadni, én ilyet nem látok.Vagy olyasmit kellene, hogy gróf vagy dr ?

wers 2016.03.18. 17:27

jucihusi, én úgy vélem, a személyes adatok védelmét sokkal komolyabban kellene vennie mindenkinek, akár milyen korú. Aki saját nevét használja mondjuk e-mail címben, érhetik meglepik. És ez nem biztos az, aminek örül.Az adatok védelmének alapszabálya, hogy addig védett, amíg a személy hozzá nem járul, mármint ismerté nem teszi. Na, amikor regisztrálsz bárhová, és megadod a személyes adataidat hozzájárultál. Természetesen csak ahhoz, hogy tárolják. De tudod-e ellenőrizni, hogy felhasználták-e, vagy harmadik személynek kiadják-e engedély nélkül.

És kedves előttem hozzászólók, (minden tiszteletem, imádatom a tiétek) nem szenvedek üldözési mániában.

jucihusi 2016.03.18. 15:04

Köszi a hasznos tanacsot . Kimeritö , magasröptü volt.

ius latratus 2016.03.18. 14:12

Amúgy igazad van husi, ezek ketten nem vesznek komolyan. Én azt javaslom, hogy fordulj a TASZ-hoz, meg mondjuk az Indexhez.Mégiscsak felháborító, amit informatika órán művelnek a gyermekeiddel.

jucihusi 2016.03.18. 12:29

Sherlock, ha nekem cimezted,nem godndoltam komolyan , viccböl. De csak viccböl nem irnad le ide a pontos neved es cimed? 14 eves kora utan azt csinal,azt pakol fel magarol a netre amit akar. Addig meg hagy en döntsem el.

jucihusi 2016.03.18. 12:08

Kedves KBS, a tanar pontrol pontra mondta, hogyan , mit kell beirni. Mindenki a sajat születesi datumat irja be. Köszönöm. Mi a teendö?

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.18. 11:46

A gmail fiók konkrétan a nevet kéri kötelező adatként. Rólam pl. most már tudják, hogy Modestinus Herreniusnak hívnak.

Sherlock 2016.03.18. 11:37

Ezt amúgy komolyan gondolod?

jucihusi 2016.03.18. 11:19

Kedves Forumozok,az alabbi nagyon fontos, kiskoru gyerekemet erintö problemaval fordulok a Szakertökhöz, iskola 4. oszt. 9-10 eves gyerekeknek,informormatika oran sajat adataikkal e-mail fiokot kell(ene) letrehozni. A tanar jogosult-e arra,hogy a gyerekeinktöl, pontos szemelyes adataik megadasaval(nev cim , szül.ev, tel szam...) egy , -gyakorlatilag szerzödest kössön- a pl. a gmail szolgaltatoval. A gyerekem adataival, vegül is a tanar felügyelete mellett ugymond , a gyerekek a szerzödök?, ha jol ertelmezem az aszf-et a szolgaltatonal. Termeszetesen a szülök tudta nelkül. Otthon , utolag derült mindez ki. Az iskolai felvilagositas mindezek veszelyeiröl kimerült abban, hogy ez "rossz"... amit csinalunk gyerekek. Ennyi. Jogosult -e a tanar mindezt kötelezöve tenni, ha megtette, visszaelt -e a gyerek szemelyes adataival? Ami felhoborit, h nem ö tette nyilvanossa a gyerekek adatait, hanem ugymond Önkent csinaltak a gyerekek. Nagyon szepen köszönöm elöre is. Üdv.

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.14. 12:51

Jaj, ne már...

Judit511 2016.03.14. 12:32

Kedves Katalin1963,

Köszönöm ezt a hozzászólást, arra nincs valami tippe, hogy mit tehetek a nyagybácsi ellen, hogy eszébe sem jusson többet, más címét, telefonszámát megadni bárhol is?

Na meg az azért aggaszt, hogy ha a tippe szerint járok el, akkor mi van ha a cég, mégis továbbadja az ügyet végrehajtásra, és itt fog kopogtatni a végrehajtó, kénytelen vagyok beengedni (mert ha nem akkor engem vesznek elő akadályozásért) és igényperrel könyöröghetem vissza, ami az enyém.... Mert ez az "adós" lakcíme, mivel levélben már megadtam nekik a nagybátty címét és még mindig itt keresik, nem hiszem, hogy működik, amit írt és ennyiben hagyják majd...Egyébként meg a levélen szerepelt az adósságkezelési osztály, és igen, tisztában vagyok vele, hogy ők csak behajtani próbálnak, de azzal is tisztában vagyok, hogy ha nem sikerül nekik, akik a területileg illetékes végrehajtóhoz adják tovább és nem belenyugszanak, hogy 10-ből 3-at sikerült behajtani....De még egyszer köszönöm a hozzászólását!

Szomorú örökös 2016.03.14. 06:26

pohicopSzerintem az új "tulajt" legjobban úgy lehet megszívatni, ha már ilyen szemét, hogy a barátod él a jogával és kivonja - akár véglegesen is - az autót a forgalomból. Egyébként nem levelezgetni kellett volna neki a végrehajtóval, hanem személyesen bemenni. Sokszor egy személyes megjelenés és egyeztetés sokkal hatásosabb.

pohicop 2016.03.13. 23:06

Egy ismerősömmel történt az az eset, hogy eladta az 1.2-es ősrégi Opel corsa autóját. Jogkövető állampolgárként be is sétált az "okmányirodába" leadta az adás-vételit és lezártnak tekintette az ügyletet. Pár évvel később a végrehajtók küldték neki a szebbnél szebb leveleket, hogy parkolási bírság tartozás itt, ott, stb. Megírta a végrehajtónak, hogy az autót eladta, mellékelte az adás vételi másolatát is, kereskedjenek ott akinek eladta. De nem. Szépen a fizetéséből egyszer csak letiltottak egy nagyobb összeget. Nem értve a helyzetet besétált a KEKKH-hoz ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy még ő az autó tulajdonosa. ekkor elképedt, hiszen ő leadta az adás vételit és leigazolta jogszabályoknak megfelelően, hogy semmi köze az autóhoz. Tájékoztatták, hogy rendben, őket ez nem érdekli, mert amíg a tulajdonos le nem jelenit, hogy megvette az autót addig bizony ő marad a tulajdonos a rendszerben és a végrehajtó is őt fogja cseszegetni.

Hát ha ez normális....akkor én vagyok a hüle.És ha nem ismerném a srácot el sem hinném a történetet. Márpedig ez így van.... Meghökkentő.

Kovács_Béla_Sándor 2016.03.13. 17:37

Borzasztó... Nem is tudom, hogy bírjátok...


Judit511 2016.03.13. 16:24

Tisztelt Fórumozók!

A tanácsukat szeretném kérni a következőekben leírt ügyben. A lakcímemre érkezett már két alkalommal az Intrum Justitia Zrt adósságkezelési osztályáról levél. A címzett édesanyám nagybátyja volt, akinek lakcímem sosem volt bejelentett lakcíme, vagy tartózkodási helye, levelezési címe. A címen lévő ingatlanban sosem volt tulajdonrésze. A címezettel évek óta nem tartjuk a kapcsolatot, beszélő viszonyban sem vagyunk vele, így a leveleket visszapostáztuk a feladónak, valamit írtam nekik egy levelet, hogy a címezett itt nem elérhető, sosem volt itt semmi érdekeltsége. Két ilyen levelet is írtam, erről másolatom van és az ajánlott szelvény.A napokban édesanyám mégis kapott egy sms-t a fent említett Intrum Justita Zrt-től, hogy adóssága miatt azonnal vegye fel velük a kapcsolatot, de mint kiderült megint a nagybátyját keresték. A telefonszám 13 éve édesanyám telefonszáma, közvetlenül a szolgáltatótól "vett" telefonszám, az évek alatt sosem használta más. Rögzített telefonbeszélgetésen újra elmondtuk, hogy ezen a címen nem érik el az urat akit keresnek és a telefonszám sosem volt az övé.

Arra jutottunk, hogy nagy valószínűséggel a mi címünket és elérhetőségeinket adta meg az üzleti ügyeihez, viszont ide a végrehajtási osztályról küldött levelein kívül más nem érkezett, nem egyeztünk bele, hogy bármi célra felhasználja a címünket vagy telefonszámunkat, nem volt részesedésünk a vállalkozásában. Ebben a formában ez lakcím és telefonszám visszaélésnek minősül? Mit tehetek, hogy a végrehajtási osztály ne nálam keresse továbbra is? Az első levél után felkerestük és megkértük, hogy ne hozzánk küldje a leveleit és jelezze a megfelelő helyeken (ahol leadta), hogy ez nem az ő címe, de úgy tűnik, hogy ez nem valósult meg. Ha ilyen miatt feljelentem, foglalkoznak az üggyel, vagy mit érek el vele?

Válaszaikat előre is köszönöm!Üdvözlettel

Gabicsek 2012.03.30. 22:31

„Mondjuk mindehhez szükség lenne arra, hogy előkerüljön az elkövető, mert ha jól értem, még nem tudjuk, hogy mi az igazi neve.”

Ha az alapügy nyomozása során megállapítják, hogy visszaéltek az iratokkal és más nevében bűncselekményeket követtek el, és az alapügy jogerősen befejeződik, a nyomozó hatóság akkor is megteszi a feljelentést, ha az elkövető ismeretlen maradt. Attól még megáll a büntetőeljárást eredményező hamis vád (és más). Majd a nyomozó ügyészség megpróbálja kideríteni az ismeretlen tettes kilétét.

De itt alapjában ugye két eljárás lehetséges most: Az egyik, hogy a lánya nevében ismeretlen tettes feljelentést tett. A másik ügy pedig, ahol - valószínűleg - ugyanez az ismeretlen tettes bűncselekményeket követett el. Ha ebben a másodikban megállapítják - miután a lányt is kihallgatják -, hogy nem ő követte el a bűncselekményt, vagy elkapják a tettest, vagy nem. Ebben az esetben lesz az, hogy megteszik hamis vád miatt a feljelentést - ahol a lány a sértett -, hátha a nyomozó ügyészség kideríti a tettest. Ha meglenne, dupla siker.

lajcsó 2012.03.30. 21:45

"Hál istennek lebukott, és hamis vád miatt eljárást indítottak ellene."Teljesen kerek a történet, nincs semmi tennivalótok. Ha az ügyész vádat emel, akkor nincs helye pótmagánvádnak.

1kukac 2012.03.30. 20:41

Sziasztok.lányom kapott egy levelet amelyben értesítették, hogy egy volt osztálytársa tetten ért lopásnál az ő személyes adatait diktálta be a rendőröknek. Hál istennek lebukott, és hamis vád miatt eljárást indítottak ellene. Tehetünk e még valamilyen pótmagánvádas feljelentést , mert félő, hogy nem okul és ismételten megteszi.Több folyamatban lévő ügye van, de szült 1 gyereket és ejnye bejnyével megúszhatja.Az én gyerekem idegileg kikészült és bele gondolni sem merek mi történt volna ha nem bukik meg a másik lány.

Goodwitch 2012.03.30. 13:17

Mondjuk mindehhez szükség lenne arra, hogy előkerüljön az elkövető, mert ha jól értem, még nem tudjuk, hogy mi az igazi neve.

Gabicsek 2012.03.30. 10:53

Meg kell várni, amíg befejezik a nyomozást és a határozat jogerőssé válik, amiben megállapítják, hogy nem a lányod követte el ezeket a bűncselekményeket.Ezt követően lehet büntetőeljárást eredményező hamis vád és más bűncselekmények, (esetleg közokirat-hamisítás és közokirattal visszaélés bűntette) miatt eljárást indítani vagy ismeretlen tettes ellen, vagy azon személy ellen, aki ezeket elkövette és az alapügy nyomozás során megállapítást nyer a személye. Ha megállapítják, ki volt az, a rendőrség hivatalból is megindíthatja az eljárást. (meg is szokta indíttatni) Ebben az esetben az illetékes nyomozó ügyészség jár el.Ugyanis ha a lányod adataival élt vissza különböző bűncselekmények elkövetésekor, ezzel a lányodat vádolja bűncselekménnyel. Ezért a hamis vád. Ha ezek miatt eljárások is indultak a lányod ellen, ettől lesz büntetőeljárást eredményező hamis vád, amit a törvény öt évvel fenyeget.

Véleményem 2012.03.29. 23:39

cojone

Remélem valaki tud neked itt okosat mondani, vagy valami komoly tájékoztatást.

Ha tényleg ez a helyzet áll fent, én egy ügyvédet javaslok nektek élőben, nem itt a fórumon!

Innét a fórumról nehéz lenne megoldani vagy kiutat találni.

cojone 2012.03.29. 22:48

A lányom 2012 január 30.-án Hollandiában állt munkába. Valamikor február vége felé kapott egy értesítést a Kalocsai Rendőrkapitányságról, hogy az általa 2012. február 16.-án, Budapest VI. kerületi rendőrkapitányságon tett feljelentését, hatáskörben áthelyezték Kalocsára és megindították az eljárást ismeretlen tettes ellen.Felvettem vele a kapcsolatot, de elmondta, hogy életében nem járt még Kalocsán és nem tudja, hogy miről van szó.Valamivel később már idézés érkezett Kalocsáról, hogy adott időben jelenjen meg tanúkénti kihallgatáson az ügyében. Ekkor felhívtam a kalocsai kapitányságot, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy a lányom feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki eltulajdonította a személyi igazolványát és lakcímigazoló hatósági igazolványát, valamint készpénzét. Mindez úgy történt, hogy ő a Baja-Kalocsa-Budapest menetrendszerinti autóbusz járaton utazott és Kalocsán leszállt rágyújtani. Közben tűntek el a dolgai.Időközben kiderült, hogy valaki, ismeretlen személy tette ezt a feljelentést. A feljelentés hivatalos másolatával elment a Budapest VIII. kerületi okmányirodába és ott, miden más igazolás kérése nélkül részére kiállították a két hiányzó okmányt a lányom adataival és az ismeretlen személy fényképével.Azóta ez a személy több bűncselekményt is elkövetett – tudomásom szerint vagyon- és személy elleni bűncselekményeket, úgy, hogy a lányom adatait használta.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne erre az esetre jogorvoslatot kapni, vagy kihez is kellene fordulni. Fontolgatjuk a vagyoni, illetve a nem vagyoni kártérítés lehetőségét is, de nem tudom, hogy milyen jogszabályi alapon lehetne ezt megtenni?

monnyonle! 2010.07.27. 11:05

Köszönöm a választ, kedves Bölcsem,

a tisztelt tehetségtelen rendőr a személyi adatokkal való visszaélés tényállását próbálta ráhúzni az esetünkre.

Panasszal fogok élni, mert a rendőr nem ismeri még a Btk-t sem, és megpróbálom sugallni neki, hogy nyomozzon a közokirathamisítás miatt.

Még egyszer köszönöm. Szép napot!

kovacsz 2010.07.25. 21:40

Tudtommal a véradáskor az eredeti személyi igazoltányt és/vagy a TB kártyát vinni kell, valamint egy nyomtatványt, adatlapot is ki kell tölteni az illető adataival. Namármost a rendőrség bekérhette volna ezen véradási adatlapot abból kiderült volna, hogy valóban milyen adatok, TB kártya (szám szerint) került fehasználásra.Amennyiben az elveszített iratok felhasználásra kerültek úgy közokirat hamisítás állapítható meg:

274. § (1) Akib) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,

Ebben pedig lehet nyomozni, így amennyiben megszüntették panasz lehetőség van a megszüntetés ellen.

monnyonle! 2010.07.25. 21:07

Kedves Kovacsz, vagy bárki más, aki okos tanácsot tud adni!

Mint írtam, a feleségem elveszítette az összes iratát vagy két éve. Nem sokkal utána valaki vért adott a feleségem nevében, s ezáltal a feleségem bekerült egy másik lakcímmel, de egyébként a valódi adataival a véradó adatbázisba. Gondolom, valaki a véradáskor kapható 500 Ft-os vásárlási utalványért végezte el ezt a tortúrát.A dolog néhány napja jutott tudomásunkra, amikor a feleségem vért adni ment.

Kovacsz biztatott itt a fórumon, hogy menjünk a rendőrségre, milyen jót nyomoznak majd. Hát nem. Ezt mondta a rendőr:

Személyes adattal való visszaélés bűncselekménye akkor valósul meg, ha azt jogtalan haszonszerzés céljából, vagy jelentős érdeksérelem okozásával valósítják meg. Ebben a esetben, hogy valaki más adatával vért, adott azzal jogtalanul nem szerzett hasznot, és a sértett érdekei ha sérültek is, nem jelentősen, ami fontos kritériuma a bűncselekmény megvalósulásának,így a feljelentést elutasították.

Kérem, ha valaki tud a fentiek elolvasása után valamilyen megoldást a gondunkra, kérem, írjon!

Pysti 2010.07.19. 08:38

A nevelt lányomtól kicsalták a hitelkártyáját, mely még rá volt ragasztva a papirra azzal, hogy náluk jobb helyen lesz. A lányom nem irta alá, sőt még a PIN kódot sem ismeri. A kártyáját lenullázták, jelentette a rendőrségen, de ott azt mondták neki, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, mert Ő adta oda. Mégegyszer. Nem irta alá, alá hanisitották a nevét. Miért ilyen közömbös a rendőrség? Megjezjem: A csalók ellen eljárás van folyamatban.

Tymy022 2010.07.19. 07:53

Kedves ObudaFan!

Először is köszönöm szépen, hogy írt.Másodszor, ahogy dióhéjban leírtam pénteken, egy elég zűrös ügyről van szó! Konkrétan: az egyik ismerősöm munkanélküli volt, munkát keresett. Az egyik cégtől Pest megyében telefonáltak neki, felkeltette a cég érdeklődését a feltöltött önéletrajza. Az ismerősöm elment a meghallgatásra, és fel is vették titkárnőnek.Az előző titkárnő helyett ment oda, aki azt mondta, hogy az előző munkahelyére hívták vissza, azért megy el (de ez ne volt igaz, a későbbiek folyamán kiderült)!Kevesebb mint 2 hét múlva kezdődtek a gondok! Az illetőnek vételi jegyeket kellett kitöltenie mások nevére, amelyre rá kellett írnia a nevüket, szem.ig.számot, lakcímet és adószámot, és még alá is kellett hamisítania az aláírást. A főnöke utasítására, aki nem ismeri el, és más néven mutatkozik be, mert ne az övé a cég! Ellenőrzéskor (hatósági) másnak adja ki magát, és nem is mindig van ott. Az ismerősöm ki akar lépni, de a főnöke addig ne engedi el, amíg ne keres maga helyett valakit, és még akkor sem biztos! De, ahogy őt is belerángatták ebbe az egészbe, ő nem akar senkit! A segítségét szeretném kérni, mivel segíteni szeretnék neki, de nem tudom hogyan! Nem szeretne sem bíróságon, sem máshol (ebből adódóan) kikötni! Kérem segítsen! Köszönöm!

monnyonle! 2010.07.18. 21:01

Köszi, akkor hétfőn cuppanunk.

kovacsz 2010.07.16. 19:32

Ti is rácuppanátok jobban, ha mondjuk még BAR listára is tett volna.

kovacsz 2010.07.16. 19:31

De. Biztosan rácuppanna.

monnyonle! 2010.07.16. 12:16

A témához lenne nekem is kérdésem tisztelt Szakértő/k/:

A feleségem mintegy 2 éve elvesztette a személyi okmányait. Azonmód bejelentette a rendőrségen, amikor is a helyi Okmányirodába zavarták új iratokat csináltatni. Azóta is az új iratokat használja.

A napokban vért adni mentünk, és a gép egy feleségemmel megegyező nevű, tajszámú, stb. adatú embert hozott föl, nyíregyházi illetőséggel, ahol mi sosem laktunk.

Kérdésem: mivel látható, hogy valaki más használja a feleségem adatait, okmányait, mit tegyünk?

Nem hiszem, hogy a rendőrség rácuppanna a dologra...

kovacsz 2010.07.15. 23:21

Amennyiben így van egyben hamis vád az ismeretlen elkövető részéről....

Kritikus 2010.07.15. 22:47

Kedves ObudaFan!Köszönöm a tanácsot, megpróbáljuk kideríteni az előzményeket, bár nem szívesen mutatnánk be semmilyen hivatalban Édesapám iratait. Azt gondolom, ha adatbemondás alapján történt az eset, akkor addig jó, amíg nem kerülnek az ügy mellé Édesapám egyéb adatai, amit természetesen az illető nem tudhatott. Remélem, hogy ezzel az idézéssel - amin szerepel ügyszám - betekinthetünk a papírokba. Gondolom, állampolgári joga kikérni az iratokat. Ha többet megtudok, referálok, hátha tényleg egyszerűen elintézhető az ügy. Mindenesetre egy becsületes, munkában megöregedett embernek szereznek pár fájdalmas napot. :(((Addigis köszönet a figyelméért.Kritikus

ObudaFan 2010.07.15. 19:07

Először érdemes lenne a jegyzőnél betekinteni az iratokba.

Kritikus 2010.07.15. 16:15

Kérem a Tisztelt Szakértők érdemi tanácsát a következőkben:

Előzmény: Édesapám 82 éves, kiváló fizikai és szellemi egészségnek örvend, dolgos, rendes ember. Majdnem 100,000 Ft nyugdíja van, családi háza tehermentes, agglegény bátyámmal él együtt, aki már kb. 35 évbe ugyanazon a melóhelyen dolgozik, vagyis van rendes fizetése. Anyagi gondjaik nincsenek, ráadásul bármi esetleges történne, én vállalkozóként segíteni tudnék, de még nem kellett sosem.

Mai nap: Tértivevényes bírósági idézést kap, (csak egy név szerepel rajta, Édesapám neve, se semmilyen más azonosító adat, anyja neve, vagy személyi szám stb. nincs rajta), hogy augusztusban jelenjen meg egy bírósági tárgyaláson, ahol a 6000 Ft-os bírságot, amit a jegyző rótt ki rá nem fizette be, ezért eljárás alá vonják, és börtönbüntetésre változtatják. A vád: koldulás. Nevetséges.

Kérem Önöket, segítsenek, hogy most mi a teendő, hogyan készüljön fel erre a nevetséges tárgyalásra. Mivel bizonyítsa, hogy nyilvánvalóan nem ő az elkövető. Nyugdíjszelvény, ház tehermentes tulajdoni lap? Vagy egyszerűen csak kérje meg a bíróságot, hogy a rendőr, aki állítólag akkor intézkedett, mivel, milyen igazolvány, vagy mi alapján azonosította őt? A móri bírósági ítélet után már sajna mindent el tudok képzelni, hogy valaki bemond egy nevet és azt másnap viszik akasztani. Jó, tudom, ez durva, de fel vagyok háborodva. Mire készüljön Édesapám? 55 évet becsülettel végigdolgozott, most is tevékeny, becsületes életet él és valami szemétláda benyögi a nevét és akkor kész?Kérem, szíveskedjenek tanácsot adni.Köszönettel,Kritikus

ObudaFan 2010.07.14. 12:09

Mi történt konkrétan?

Tymy022 2010.07.14. 09:51

Üdvözlöm Önöket!

Az alábbi esettel kapcsolatban szeretnék ismertetőt:Nemrég történt az eset, amikor azt kérdezték tőlem, mi történik akkor, ha egy illető (felsőbb utasításra, amit nem ismernek el) más nevére (és adataira: szem.ig., lakcím, adószám) állít ki papírt, ami után adózni kell és az illető nem tud róla. Az érdekelne, hohy aki a papírt megírta milyen következményei vannak, és mivel kell számolnia?! Illetve ez személyi jogok megsértésével és adatok visszaélésével kapcsolatos?

Köszönettel:egy hűséges olvasó