Becsületsértés, rágalamzás?forrás főoldal vissza

csakén1114 2010.06.03. 15:58

kedves válaszadó segítőm!

szituáció:

dolgoztam egy presszóban és a volt kolléganőm fel akar jelenteni rágalmazásért vagy becsületsértésért, ugyanis egy hozzám közelálló személy (családtag) elég sok mindent tudott a bent történt dolgokról és az általam elmesélt dolgokat kissé átformálva adta tovább ami aztán eljutott a sértett kolléganőhöz. konkrétan azt kaptam vissza tőle (ami persze nem igaz mert én ilyeneket nem mondtam!!!) hogy azt terjesztem róla hogy ő vizezi az alkoholokat meg egyéb kocsmai dolgok.

Valamint elég sokszor volt hiányom amit sajnos soha nem tudtunk megmagyarázni hogy miért volt. 3naponta standunk volt ami ugye annyit jelent hogy 3 naponta a főnök én és a kolléganő együtt adtuk át a standot azaz az árut és a pénzt egymásnak. egyszer sem tudtam sajnos bizonyítani sehogy sem hogy hová tűnhetett el a pénz. de nekem teljesen tiszta a lelkiismeretem mert tudom hogy nem az én hibám, mármint lehet hogy rosszul adtam vissza de nem 8-10 ezer forintokat. ja és még ide annyit hogy ha valakinek hiánya volt akkor a 3.napon ki kellett fizetnie a kasszába vagy ha nem akkor a fizetésből levonták. tehát a cég nem károsult.

a kolléganő tud mutatni egy olyan felvételt ahol én pénzt veszek ki a kasszából ami nem nagy összeg tehát nem éri el még csak az öt ezer forintot sem és adok oda valakinek aki viszont azt utána eljátékgépezi, viszont a nyereményt nem adom neki oda az a kasszában marad. ez így oké, ezzel alá is támasztanám hogy bűnös vagyok csakhogy másnap az a pénz vissza is kerül a kasszába(azért vettem ki pénzt mert nem volt nálam a tárcám és tudtam hogy semmi baj nem lesz belőle ha másnap vissza is teszem, ő is vett ki kajapénzt és a főnök nem szólt érte semmit így hát gondoltam akkor nem lesz belőle baj. TÉVEDTEM:(

kérdéseim a következők:

kérem válaszoljanak minél előbb. egy kétségbeesett fiatal lány

előre is köszönöm

ObudaFan 2010.06.02. 19:06

Nincs mit.

kurucz27 2010.06.02. 14:01

Kedves ObudaFan köszönöm szépen a válaszod.

ObudaFan 2010.06.01. 11:38

Kétrendbeli rágalmazás.

kurucz27 2010.05.31. 22:10

Kedves fórumozók!

Többször segítettetek már, ezért fordulok újra hozzátok.

A szituáció a következő:x y bőrébe bújva ír egy levelet egy harmadiknak(feleség) arról, hogy a férje y-t (akinek a bőrébe bújva írt) zaklatja.

Ebben az esetben ki milyen szerepet tölt be az ügyben? Ki-kinek a kárára követte el a bűncselekményt?Szerintem 2 sértett is van, az egyik az akit zaklatással vádol a levél írója.A másik pedig az akinek a nevében írta a levelet.

Természetesen a levél tényleges írója a bűncselekmény elkövetője.

De szerintetek rágalmazás, becsületsértés, vagy hamis vád az amivel vádolható a levél tényleges írója "x"?Ahogy én néztem a BTK 179.§(1) alapján én rágalmazásnak tartanám, de gondoltam kikérem a véleményeteket.

Illetve az akinek a nevében a levelet írta az első személy vajon valóban sértett és ha igen milyen jogszabály alapján?

Segítségnek a 179.§ (Rágalmazás)Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Előre is köszi a válaszokat.

Üdv