Nyomozás megszüntetéseforrás főoldal vissza

kismukk 2010.05.20. 11:40

Köszönöm!Az ügyésztől kapott levélben (NEM határozat!) ez áll: a Vám- stb Nyomozó Hivatalánál ...bü. számon indult bűnügyben tájékoztatom, a nyomozó hatóság a nyomozást megszüntette. További felvilágosítást az ügyben eljárt nyomozó hatóság tud adni.A Be. paragrafusai szerint ez mi? Mert, nincs határozat, megszüntetés oka, jogorvoslati lehetőség.

kovacsz 2010.05.19. 19:19

1998. évi XIX. törvény a büntetőeljárásról

A Be. 190. § (1) bek alapján az ügyész határozattal szüneteti meg a nyomozást különböző esetekben, de szintén különböző okból a nyomozó hatóság - rendőrség - is megszüntethet nyomozást.

A Be. 190.§. (5) bek. szerint a nyomozást megszüntető határozatot egyidejűleg közölni kell a gyanúsítottal, a védővel, a sértettel, a feljelentővel és azzal is, aki magánindítványt terjesztett elő.

Jöhet a megszüntető határozat a rendőrségtől, vagy akár az ügyészségtől is - nem írtad milyen ügyről van szó - és a határozatnak természetesen kell tartalmaznia azt, hogy mi a megszüntetés indoka, egyben a határozattal szemben van panaszra lehetőség.

kismukk 2010.05.19. 12:32

Érdeklődnénk, nyomozás megszüntetéséről kell-e és milyen jogszabály alapján értesítést kapnia a sértettnek/feljelentőnek?Mikor kell kiküldeni az értesítést, a nyomozás megszüntetése után mennyivel?Ki az értesítés kiküldésére kötelezett, a nyomozó hatóság vagy a felügyelő ügyész?Kell-e benne közölni a megszüntetés okát?