Kisseb kárt okozó csalásforrás főoldal vissza

szabojanaos 2015.09.24. 05:55

Segítséget szeretnék kérni.

Kisebb céget működtetek. Szoktam hirdetni online is. Kaptam is egy megrendelést internetről, amit el is küldtem futárral. A számlával együtt.Azonban az illető nem fizette ki a rendelést. A telefonszám amim van másvalaki nevén van. Nem a megrendelőén. Amikor hívtam azt mondta nem ismer ilyen nevű személyt.Ha megteszem a feljelentést, akkor rá tudják bizonyítani az illetőre, hogy ő rendelt és nem fizetett?

Zsolt1986 2010.04.19. 15:09

Köszönöm a tájékoztatást. Még annyi lenne a kérdésem hogy mikorra várható a tárgyalás? és milyen büntetésre számíthatok?

ObudaFan 2010.04.17. 10:46

Be. 221/A. § (1) A közvetítői eljárás a személy elleni (Btk. XII. fejezet I. és III. cím), a közlekedési (Btk. XIII. fejezet), illetőleg a vagyon elleni (Btk. XVIII. fejezet), ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás tartama alatt, a gyanúsított vagy a sértett indítványára, illetőleg önkéntes hozzájárulásukkal alkalmazható eljárás.(2) A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. Az ügy közvetítői eljárásra utalásának a büntetőeljárás alatt egy alkalommal van helye.(3) Az ügyész hivatalból, vagy a gyanúsított, a védő, illetőleg a sértett indítványára az eljárást legfeljebb hat hónapi időtartamra felfüggeszti, és az ügyet közvetítői eljárásra utalja, ha

(4) A közvetítői eljárás tárgyában hozott határozatot a sértettel, a feljelentővel és a magánindítvány előterjesztőjével, valamint a közvetítői eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező megyei (fővárosi) igazságügyi hivatallal is közölni kell. Az eljárást felfüggesztő és a közvetítői eljárást elrendelő határozat ellen nincs helye jogorvoslatnak.(5) A gyanúsítottnak és a sértettnek a közvetítői eljárás során tett, az eljárás alapjául szolgáló cselekményre vonatkozó nyilatkozata bizonyítási eszközként nem használható fel. A közvetítői eljárás eredményét nem lehet a gyanúsított terhére értékelni.(6) A közvetítői eljárás részletes szabályait külön törvény állapítja meg.(7) Ha a közvetítői eljárás eredményes, és a Btk. 36. §-a (1) bekezdése alkalmazásának van helye, az ügyész az eljárást megszünteti; ha a Btk. 36. §-a (2) bekezdése alkalmazásának lehet helye, vádat emel. Ha a gyanúsított a közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás teljesítését megkezdte, de a büntethetősége nem szűnt meg, az ügyész a három évet meg nem haladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a vádemelést egy évtől két évig terjedő időre elhalaszthatja.

Lásd még: 2006. évi CXXIII. törvény a büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről

Zsolt1986 2010.04.16. 15:37

Igen beismerővallomást megtettem a kárt "még" nem térítettem meg mivel a kihalgatás során felmerült olyan lehetőség hogy "közvetítő" által lesz elrendezve a dolog. amúgy ez a közvetízői dolog hogy működik?

Magánnyomozó 2010.04.16. 06:50

Zsolt 1986

A nyomozás alatt tettél beismerő vallomást és a kárt megtérítetted? Büntetlen előéletű vagy?

Zsolt1986 2010.04.15. 21:30

Üdvözlöm! Kaptam ma egy értesítést Hogy befejezték ellenem a nyomozást.Az lenne a kérdésem hogy mire számíthatok:Vádemelés

"Nyomozás adatai alapján Ön megalapozottan gyanúsítható 3 rendbeli a Btk.318§ (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés I.fordulata szerint minősülő kisebb kárt okozó csalás vétsége elkövetésével,továbbá 4 rendbeli a Btk. 318§ (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés I.fordulata szerint minősülő kisebb kárt okozó csalás vétség- Btk.16§ szerinti kísérletének- elkövetésével"

24 éves vagyok 5 éve dolgozom a szüleimmel élek. Mire várható a tárgyalás és milyen bűntetésre számíthatok?A sértettek kára 260000-Forint

Előre is köszönöm:

Üdv Zsolt