nyilvános garázdaságforrás főoldal vissza

Bellerophontesz 2010.03.22. 13:22

Kedves Joe!

Először is kérdés, hogy mit követett el ami beletartozik a garázdaság vétségébe, vagy szabálysértésébe? Egy szóváltás önmagában nem valósítja meg, hacsak nem fajult el túlzottan durva mértékűre. Illetőleg hacsak nem alkalmazott eközbben erőszakot, mert akkor a vétséget megvalósította (vagy bűntettet: nagy nyilvánosság előtt)Garázdaság

271. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

(3) A büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot

követik el.

(4) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

(5) E § alkalmazásában erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.

A szabálysértés:

Garázdaság

142/A. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.

joe56 2010.03.22. 11:27

ÜdvözletemAz lenne a kérdésem,nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaságért mit szoktak adni?(szilveszterkor elmentünk egy kocsmába,ott egy gyerek felborította a széket,én szoltam neki hogy kicsit vigyázhatna,ami nem tetszett neki.Szóváltásba keveredtünk ,a végén a fejemen csattant egy sörösüveg)Most engem is gyanusítanak.(azt mondja megütöttem)Mit kaphatok ha esetleg oda kerül a sor?(büntetlen előélet,15 hónapos kisbabám van,dolgozom,autóhitel...)Előre is köszönöm a választ