infos - büntis gyakorlati kérdésforrás főoldal vissza

Dr.Attika 2010.02.18. 08:59

Nagyon szívesen. Majd jelezzétek hogyan sikerült.

infosok 2010.02.17. 21:54

Köszönjük a segítségeteket! Így már megvilágosodva mehetünk vizsgázni! :-)

justizmord 2010.02.17. 13:26

Igen, igazad van, félreértettem, bocs a kibicelésért

Dr.Attika 2010.02.17. 13:20

A srácok arra kiváncsiak, hogy az egyik miért magánindítványos, a másik kiért hivatalból üldözendő.

justizmord 2010.02.17. 13:14

Szerintem az első esetet sérted meg, és csak azt, ha nem mész át biztonsági óvintézkedésen.

Pl. rádiós internetnél fogod egy vevővel az adást, és a csomagokat egy nézegető programmal megnézed. Ez esetben nem törsz fel titkosítást, nem mész be jelszóval. Ilyen rádiós elfogást elvileg csinálhatsz WiFi-nél, de mikrohullámú internetkapcsolatnál is. Sőt, elvileg akkor is ez valósul meg, ha a tanteremben a hálózatra felfűzött gépek csomagjai hozzád is eljutnak a routeren keresztül, amit jóska akar a szerveren keresztül kiküldeni angliába, az melléktermékként, mivel egy serveren vagytok, az a csomagf a te géped hátuljába bedugott UTP kábelen keresztül a te Ethernet kártyádba is bejut. Onnan csak szoftver kérdése, hogy lássad is azokat a csomagokat, pedig azokat Jóska nem neked szánta. Ez idáig mind a Btk 178/A. §

Ha nem a vonalon kapod el az adatot, tehát nem a vezetéken vagy levegőben terjedés közben, hanem bemész érte a szerver belsejébe, és a szerver belsejéből hozod ki, pl. jelszóval bejelentkezel, vagy feltöröd a jelszót, akkor Btk. 300/C §

Ha pedig nem elektronikus levél, hanem papíron írt levelet, meg papír borítékot bontasz fel, az m,eg a Btk. 178.§ egy másik bekezdése lesz.

Dr.Attika 2010.02.17. 13:03

Az első esetben a bcs. jogi tárgya : a magántitok sérthetetlenségéhez főződő társadalmi érdek.A jogi tárgy: a társadalmi viszonyokban kifejeződő érdek vagy érték, amelyet a bcs. sért vagy veszélyeztet.

Nos a 178/A esetében a jogalkotó a sértettre bízza, hogy akar-e élni a büntetőjogi védelem eszközével.

A második esetben viszont már olyan a sérelem vagy veszélyeztetés, hogy a társadalom védelmében az állam él a büntető hatalmával anélkül is, ha ezt a sértett nem kívánná.

infosok 2010.02.16. 19:57

Informatika tanulók vagyunk, most épp a nagybetűs jogot tanuljuk, mondjuk mi nem túl sok jogi tudásra teszünk szert, de így olvasgatva a könyvet felmerült bennünk egy kérdés a BTK 178/A (d) pontja és a BTK 300/C között a gyakorlatban hol a különbség? Tényleg nagyon kiváncsiak lennénk! Mindkettőben belépnek ha jól értelmezzük az email fiókba, még is az egyik csak sértetti feljelentésre üdözendő, a másik meg hivatalból???

Btk.178/A. § (1) Aki magántitok jogosulatlan megismerése céljából

d) hírközlő berendezés útján, illetőleg számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti,

bűntettet követ el.

300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.