Németországból haza...forrás főoldal vissza

jack4 2009.10.15. 11:28

Sajnos ezt nem tudom. Ha eljárást kell lefolytatni, akkor valamelyik rendőrségi fogdába, ha büntetést végrehajtani, akkor átszállítják oda, ahonnan keresték.

picikoala 2009.10.14. 20:09

Még egy kérdés: Szerinted hova hozzák Pestre? Hol keressem? Lehet ez ügyben telefonon érdeklődni?Köszi!

jack4 2009.10.08. 21:12

Védőt a terhelt nagykorú hozzátartozója hatalmazhat meg. Itthon az ellene folyó büntetőeljárásban az már tud tájékozódni, dolgozni. Akkor kiderül, hogy miért hozták haza. Ha viszont előzetes letartóztatásban marad, vagyis nem védekezhet szabadlábon, akkor csak az látogathatja, akit az ügyész v. bíró engedélyezett. A kérelmet a barátodnak kell benyújtania.

picikoala 2009.10.08. 20:32

Aha, értem. Ez nem túl jó.Mit javasolsz? Én egyáltalán megtudhatom, hogy mivel vádolják? Nem vagyok rokon, "csak" egy barát...Vagy addig csak ülök és várok, amíg haza nem hozzák (ami elnyúlhat hetekig), és majd akkor tudom látogatni? Már most keressek ügyvédet? Az ügyvéd tudna egyből név alapján az ügyön dolgozni?Köszönöm a válaszaid!

jack4 2009.10.08. 11:38

A kiadatást akkor alkalmazzák, ha itthon is van folyamatban ellene büntetőeljárás, vagy büntetést kell letöltenie.

picikoala 2009.10.07. 20:36

Köszönöm a választ.Az biztos, hogy kint még nem született ítélet, még semmilyen tárgyalás nem volt. Akkor valószínűleg kiadják Magyarországnak, és itt folytatódik tovább az eljárás ellene...

jack4 2009.10.07. 19:57

Én az alábbi lehetőségeket tudom elképzelni -a,külföldi állam megkeresése kiadatás irántb,a büntetőeljárás átvételec, külföldi bíróság által kiszabott szabadságvesztésvégrehajtásának átvétele.

Kevés az információ annak megállapításához, hogy melyik lehet.

Bővebben az 1996. évi XXXVIII. törvényben - a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről- olvashatsz ezekről.

picikoala 2009.10.07. 11:57

Megpróbálom röviden összefoglalni a helyzetet: ismerősömet augusztus végén letartóztatták Németországban, mikor átlépte a határt, mert jópár évvel ezelőtt egy volt barátnő feljelentette bántalmazásért (4 évig ott élt és dolgozott). Ismerősöm arről egyáltalán semmit nem tudott, hogy körözést adtak ki ellene. Azóta van börtönben kinn, az ügy semerre sem halad, bizonyíték természetesen nincsen ellene. Ma kaptam a hírt, hogy hazaszállítják Budapestre, ami egy hónapig eltart. A kérdésem az lenne, és remélem, tudtok segíteni, hogy miért hozzák most hirtelen haza? A kinti ügy befejeztéig itt lesz börtönben? Itthon nem követett el semmit valószínűleg, vagy mégis?? Emiatt hoznák haza? Vagy mert nincs ellene bizonyíték? Bizonyítékok nélkül valakit ennyi ideig fogva lehet tartani?Tanácsot várnék, mert az egész ügy elég hihetetlen számomra.Köszönöm!