betekintés, másolat kéréseforrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2014.09.19. 16:57

Az egyes oldalakról is lehet másolatot kérni, de ahhoz tudnod kell számozás szerint, melyik oldalakra van szükséged. Kutatni, az iratokat olvasgatni aligha fogja helyetted a lajstromirodán az ügyintéző.

Dr.Attika 2014.09.19. 15:52

Milyen szép ez a magyar nyelv."most épp nyaral/őszöl", "7főn szeretné elküldeni az első levelet". Eszembe nem jutott idáig, hogy a hétfőt így rövidítsem.

Kovács_Béla_Sándor 2014.09.19. 14:56

Próbáld az első fokon eljárt bíróságot. Nem volt védője?

Agent Cooper 2013.05.14. 10:36

Kedves mamek77!

Kérem, hogy ne legyen türelmetlen, a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményeket kiemelten kezeli a rendőrség. Higgye el, hogy mindent elkövetnek, hogy az elkövető elnyerhesse méltó büntetését. Azonban a nyomozás során nem elég tudni valamit, hanem a cselekményt bizonyítani is kell, ez pedig általában hosszabb időt is igénybe vehet. Legyen biztos benne, hogy a rendőrség nem tétlenkedik, és legyen türelemmel.Kérdéseire válaszolva:„...van-e jogom betekintést kérni az ügybe?”Az ügy iratait sértettként a nyomozás befejezése előtt tekintheti majd meg.„...kaphatok-e bármilyen tájékoztatást arról, hogy hogy áll a nyomozás?”Igen, a nyomozás vezetőjétől tájékoztatást kérhet, azonban csak olyan információkat ismerhet meg, amelyek a nyomozás érdekeit nem veszélyeztetik.„ha én csinálok egy videót erről az illetőről, aminek a tartalma az ő facebook-on fellelhető képei, neve, illetve az hogy mire akarta rávenni a fiamat, és ezt a videót szétszórom a facebook-on, és ő ne adj isten ezért engem feljelent, mire számíthatok?”Semmiképp nem ajánlom, hogy ilyet tegyen, mert ezzel a nyomozás érdekeit súlyosan veszélyezteti! Gondolom, azt Ön sem szeretné, hogy pont az Ön tevékenysége segítse hozzá az elkövetőt, hogy kibújhasson a felelősségre vonás alól...Hogy arról ne is beszéljünk, hogy azt pontosan Ön sem tudja, hogy mennyire valósak azok az információk amelyek a facebook oldalon szerepelnek. (Mert például akár az is elképzelhető, hogy az elkövető valakit le akar járatni.)Ha mindenképpen szeretne valamit tenni, akkor bízzon meg egy hozzáértő ügyvédet sértetti képviseletre, hogy legalább vissza tudja Önt fogni attól, hogy meggondolatlanul veszélyeztesse a nyomozást...

Üdv: Agent Cooper

mamek77 2013.05.14. 08:50

januárban feljelentést tettem, mert 13,5éves fiamnak facebook-on egy férf szexuális tartalmú üzeneteket elkezdett írkálni, majd intim fotókat kért tőle. Én ezt szerencsére időben észrevettem, és a fiam nevében én folytattam a levelezést, tehát a meredekebb dolgokat már nekem írta az illető. A feljelentés óta eltelt 4hónap ami alatt engem egyszer hívtak be kihallgatásra. Az illető azóta is vígan fészbukozik. 4hónap nagyon sok idő. Hány gyereket zaklathatott még azóta??? Az üzenetváltáskor a szóhasználatából számomra egyértelműen kiderült hogy nem először csinál ilyet. Nagyon zavar hogy nem látom hogy a rendőrség bármit is tenni, holott szexuális bűncselekményre való kezdeményezés történt.A kérdésem az lenne, hogy ha bemegyek a rendőrségre, feljelentőként van-e jogom betekintést kérni az ügybe, ill kaphatok-e bármilyen tájékoztatást arról, hogy hogy áll a nyomozás?Második kérdésem pedig az, hogy ha én csinálok egy videót erről az illetőről, aminek a tartalma az ő facebook-on fellelhető képei, neve, illetve az hogy mire akarta rávenni a fiamat, és ezt a videót szétszórom a facebook-on, és ő ne adj isten ezért engem feljelent, mire számíthatok?

Előre is köszönöm a választ :)

KRiszta

ObudaFan 2009.11.13. 12:05

Igen.

radar3 2009.11.13. 09:53

Sziasztok!Adhatok -e meghatalmazást feleségemnek, hogy gyámügyön ( kapcsolattartás ) az ügyem iratairól másolatot kérjen.

elkeseredett 2009.11.05. 21:05

Jack4! és persze mindenki!Köszi a választ! Az eseti gondok, ha kér belőle nem biztos, hogy nekem is ad belőle, ill. engedi elolvasni. Igen a kapcs.tartás korlátozva van felügyelet mellettire egy korábbi - más által - készített szakvélemény alapján...Tudod mindig tiltakoztam a szakértők ellen, de eddig nekem totál bizonyították azt amit nekem nem hitt el a Gyhatóság. De most a rendőrség készíttette és igy nem láttam a szakvéleményt azzal vagyok kénytelen beérni, amit a határozatba beidéztek. Tudom, hogy nem éppen sok, de ennyit idéztek be. Lehet, hogy a többi még durvább és féltik Apuka személyiségi jogait? De akkor hogyan tudok én vele érvelni. Pedig nekem eddig sem hitték el, pedig már 3 éve mondogattam! Arról nem is beszélve, hogy a felügyelet melletti látahtásokon a gyerek nem hajlanlandó Apukával a köszönésen kívül beszélni - mindig pontosan viszem -, ezért most pl. kitalálták, hogy ne is menjek be a kertbe se, csak a kapun "adjam be a gyereket és menjek el". Melyik anya tenné ezt meg? Ezért és hasonló dolgok miatt lenne nagyon célszerű, hogy végre kiderüljön az igazság, hátha akkor beletörődnek abba, hogy a gyerek sérülése nélkül nem szabad többet erőltetni, mint azt, hogy elmegyünk kéthetente, és igy ha akar akar beszélgethetne az Apjával, egyszer majd ha akar beszélgethet...És egy utolsó kérdés, szerinted mi valósítja meg a kk. veszélyeztetését és ki dönti el, hogy megvalósult-e? Mert az a szakértő, aki a kk.-t vizsgálta leírta, hogy "a kk. veszélyeztetése szerintem megtörtént..." Mégis megszüntették az eljárást, mert nem bizonyítható és a a további eljárástól sem várható! Most megpanaszoltam ezt és kifejtettem, hogy miért, mit tehetek még? Egyébként beszéltem a kirendelt gondnokkal aki egyetértett velem...Üdv: elkeseredett

jack4 2009.10.30. 10:09

Kérdés, hogy mire lesz jó, mert a kapcsolattartás már korlátozva van, ahogy látom.

A kapcsolattartási jog megszüntetéséhez az kell, hogy a jogosult a gyermek vagy a gyermeket nevelő személy sérelmére súlyosan visszaéljen e jogával, és e magatartásával a gyermek nevelését és fejlődését súlyosan veszélyeztesse. (Ez nem azonos a kk. veszélyeztetése során megvalósult veszélyeztetéssel.)

Amíg e jogát nem vonják meg (vagy szüneteltetik), köteles vagy a zavartalan kapcsolattartást biztosítani, vagyis a meghatározott időben a gyámhivatalba elvinni, ahol a felügyelet melletti kapcsolattartás megtörténhet. Hogy itt a gyerek nem fog az apjához szólni, az más kérdés.

elkeseredett 2009.10.29. 15:16

Jack4!Szia! Köszi! Csak az a baj, nem tudom a tanunak milyen joga van!A kirendelt gondnok hozzájárulhat, hogy az Apukáról készült szakvéleményt megkaphassam. Talán nem volna egy hátrány megkaparintani. Amit beidézett a rendőrség a nekem elküldött iratba épp azok amikkel eddig hiába érveltem a Gyh.-nak. Nem fogadták el!!! Sőt rosszindulatot sütöttek rám és mivel "nem tudtam bizonyítani" ezért le...ták.Én eleve nem tudok Apukáról szakvéleményt készíteni, készíttettni - mert pénzbe kerül, amit nem tudok megfinanszírozni,

Tehát a rendőrség által kirendelt szakvéleményben leírtakkal kellene operálnom, de azt meg nem kaphatom meg???Hát akkor mégis hogyan tudja egy átlag magyar anyuka bizonyítani azt, hogy Apuka igenis agresszív, konflikuts kezelése "elégtelen" stb. Mert pontosan ezek az okok vezettek oda, hogy a kk. fiacskám nem hajlandó még felügyelet melletti láthatáskor sem szóba állni az Apjával. Mindenki tőlem várja, hogy "felkészítsem" a gyereket! De mire? Hogyan? A bármiáron való találkozásra? Nem számít, hogy a gyerek mit érez?És még egy kérdés: A törvény szerint (Btk. 195.§(1) a kk. veszélyeztetését a gyermek nevelésére, felügyeletére, gondozására köteles személy (csak az anya? rajta kívül a földön senki?????) ..."És egy utolsó: szakértőtől idézet: "a láthatás érdekeében megvalósított magatartása traumatikus lehetett" És ez mégsem elégíti ki a kk. veszélyeztetését?Nagyon várom a választ...Üdv

jack4 2009.10.28. 11:38

A Csjt. szerint a szülő nem képviselheti gyermekét olyan ügyben, amelyben ő maga vagy házastársa, egyenesági rokona avagy az ő törvényes képviselete alatt álló más személy a gyermekkel szemben ellenérdekű félként szerepel. Ebben az esetben egy ügyvéd látja el az eseti gondnoki feladatokat és a gyermek képviseletét.

Az iratmegismerési jogod a tanuéval egyezik.

A szakértői véleményt, valamint azokat az iratokat, amelyeket a Be. lehetővé teszi, az ügyvéd (eseti gondnok) a nyomozás során is megismerheti.

elkeseredett 2009.10.27. 15:09

Jack 4!Kérlek nekem is segits...Én voltam a feljelentő, kk gyermekem pedig a "sértett". (kk. veszélyeztetése). Készültek szakértői vélemények. Mikor tekinthetek be az iratokba, melyekbe? Ha megszűnik az eljárás vagy előtte? Ja és egy fontos a kk.-nak kirendeltek eseti gondnokot. Tehát ha jól értem ebben az ügyben nem én vagyok a törv. képviselője, csak egy tanu?Nagyon várom a választ

nickik 2009.10.11. 21:45

Oké és köszi jack4! Azért volt némi hátrányom, ügyvédi tanácsadás díja, egy nap szabi a tanúskodás miatt, 120 km-nyi út két alkalommal... A felfüggesztés csak azért válhat érdekessé, mert olyan helyen dolgozom, ahol minimum évente "megröntgenez" az NBH. Ha kiderülne, hát ki tudja, úgy is el akarnak küldeni embereket lehetne mire hivatkozni... Persze, tisztában vagyok vele hogy elkövettem egy bcs-t, de másképp nem tudtam volna bebizonyítani, hogy hamis bizonyítékot tárt ez ellenfelem a bíróság elé, és buktam volna az ügyet. Szóval az erőszak erőszakot szül mintájára bcs bcst szül(t), úgy látszik. További jó munkát!

jack4 2009.10.11. 21:03

Lényegében nem valótlan a bejelentése, csak nem tartalmazza azt az információt, hogy számára 30 napon túl ismert az elkövető kiléte és így magánindítványt nem terjeszthet elő. Valótlan a bejelentés akkor, ha nem történt olyan cselekmény, amely büntetendő lenne. Itt azonban van ilyen cselekmény, csak kizáró ok áll fenn.

Nincs fellebbezési jogod. Mivel azonban semmi hátrányod nem származik a tanúkénti kihallgatásból, nem látom értelmét, hogy tovább foglalkozz az üggyel. Mindegy, hogy miért függesztették fel, ha egyszer elkésett a magánindítvány.

nickik 2009.10.11. 11:18

Bocs, még valami lemaradt az előzőből. Ha én nem kapok a felfüggesztésről sem határozatot, akkor nincs fellebbezési jogom sem (gondolom) akkor mire hivatkozva kérhetném, hogy ne felfüggesszék, hanem szüntessék meg?

nickik 2009.10.11. 11:16

Köszi jack4! Akkor viszont azt kéne elérnem, hogy ne 3 évre felfüggesztett legyen a "bünti", hanem szüntessék meg az eljárást. Egyébként ilyenkor a rendőrség nem szokott eéjárást indítani, hatóság félrevezetéséért? Mert hát bizonyítékokat hallgatott el a feljelentő, annak érdekében, hogy magánindítványa időbben érkezettnek tűnjön. Én ezeket a bizonyítékokat csatoltam be, ezekből vált egyértelművé, hogy rég kifutott a 30 napból. Kösz

jack4 2009.10.10. 09:42

Ha a magánidítvány hiányzik és már nem pótolható, meg kell szüntetni a nyomozást nem felfüggeszteni. Az erről szóló határozatot meg kell küldeni a feljelentőnek, de a tanúnak - jelen esetben neked - nem. A feljelentő, sértett ezután megtekintheti a nyomozati iratokat, de a tanú lényegében csak azokat, amelyek az ő kihallgatásán keletkeztek. Szerintem ez sem most, sem pedig három év múlva nem lehetséges.

nickik 2009.10.09. 21:17

Köszi a válaszokat mégegyszer! Jack4, én mint leendő gyanúsított vettem részt ez eljárásban, de végül nem váltam azzá, csak tanúként hallgattak meg, aztán becsatoltam bizonyítékaimat arra vonatkozóan, hogy a magánindítvány elkésett (amúgy bevallottam amit tettem, másképp nem is tudtam volna becsatolni a bizonyítékokat), ezek alapján függesztették fel az eljárást. Ebben az esetben szerinted van most betekintési lehetőségem, vagy valóban csak a 3 év letelte után "kukkanthatok be"? Köszi

jack4 2009.10.09. 18:03

A feljelentő lehet egyben sértett is, ha a bűncselekmény az ő jogát vagy jogos érdekét sértette. Ha nem sértett, hanem szimplán csak ő tett feljelentést egy ügyben, akkor a feljelentésén kívül más iratot nem ismerhet meg, abból nem kaphat másolatot.Aki sértettként szerepel az ügyben, az a tanúkénti kihallgatását követően kaphatja meg azokat a másolatokat, melyek kiadását a törvény lehetővé teszi.

kismukk 2009.10.09. 09:21

jack4A feljelentő milyen minőségűnek tekintendő? (a szövegben gyanúsított, védő, sértett, sértett képviselője van. A feljelentő melyik kategóriába sorolható?)

jack4 2009.10.08. 11:30

Persze az sem lényegtelen, hogy milyen minőségben vesz részt az eljárásban, mert az iratok megismerési lehetősége ettől függően eltérő.

kismukk 2009.10.08. 11:23

nickikTelefonon nem sokra fogsz igy menni. Én is azt tanácsolom, amit angelx irt: a beirásában emlitett együttes rendeletet (google-ba beirva rögtön előjön!) nyomtasd ki, vidd magaddal! és személyesen kérd!

nickik 2009.10.07. 16:28

Köszi Obudafan! Akkor megpróbálom mégegyszer, mert amikor hívtak, hogy felfüggesztették, és rákérdeztem azt mondta a rendőr, hogy csak a felfüggesztés leteltét követően tekinthetek be, azaz 3 év múlva.... Gondolom határozotot is kéne akkor hogy adjanak.

További jó munkát, üdv.

nickik 2009.10.07. 16:27

Köszi Obudafan! Akkor megpróbálom mégegyszer, mert amikor hívtak, hogy felfüggesztették, és rákérdeztem azt mondta a rendőr, hogy csak a felfüggesztés leteltét követően tekinthetek be, azaz 3 év múlva....

További jó munkát, üdv.

ObudaFan 2009.10.07. 15:51

Betekinthetsz az iratokba.


nickik 2009.10.07. 15:21

Sziasztok! Ide kapcsolódó kérdésem lenne. Ha egy magánindítványra megindult eljárást, az "elkövető" tanúkénti meghallgatását követően felfüggesztenek, arról gondolom kéne kapni valamiféle határozatot, ugye? Velem ezt csak szóban, telefonon közölték egy hónnappal ezelőtt, azóta se kép, se hang... És ilyenkor mi van az iratbetekintéssel? Nekem azt mondták, hogy 3 évre függesztik fel - holott ha egy kicsit jobban utána néztek volna a feljelentésnek meg sem indulhatott volna az eljárás - így csak a felfüggesztés leteltét követően tekinthetek be. Nekem nagyon gyanús, hogy a feljelentő üghyvédje "nyomta" az ügyet, ezért nem vették észre, hogy nem is indíthatnák meg, ezt szeretném az iratokból kibogarászni, meg persze egy határozatot kapni, a felfüggesztésről. Szeri8ntettek kérhetem tőlük, így egy hónap elteltével? És az iratbetikntést? Köszi

jack4 2009.10.07. 14:53

Személyesen menjetek be a kért iratokért. A hatóságnak a kérelemtől számítva nyolc napon belül intézkedni kell az iratok kiadásáról, persze csak akkor, ha jogosultak vagytok, ill. az irat kiadható.

angelx 2009.10.06. 22:10

Kismukk!Velünk szintén ez történt. Nem tudom, hogy sértetti minőségben vagytok-e az ügyben és tanuként is kihallagtnak? Ha még ki fognak hallagtni, akkor nem minden iratot nézhettek át, vagy kérhetitek ki, csak a saját vallomásaitok méásolatait, valamint ha készült szakértői vélemény azok másolatait. Ha volt már iratismertetés akkor pedig mindent ki kell adniuk. Személyesen menjetek el, és hivatkozzatok a 10/2003(V.6.) IM-BM eggyüttes rendeletére. Netről letöltheted e fentit is, és a "Rendőrség - A sértett jogai a büntetőeljárásban " is megtalálhatod, azt is nézd át!Egyébként ezket én is csak utólag tudtam meg, és el tudtak hajtani.

kismukk 2009.10.06. 22:00

Folyó nyomozásról kértünk írásban felvilágosítást, iratokba betekintést, másolat kiadását. Kértük a nyomozást végző rendőrségtől, a nyomozást elrendelő és felügyelő ügyészségtől. Semmi.Tértivevényes leveleinkre semmi válasz.Kérdeznénk a tisztelt Fórumozókat, mit lehet tenni? Kitől kérjük? Hogyan kérjük?