Jogos önvédelem mértéke - változás?forrás főoldal vissza

Betelgeuse 2009.10.04. 19:44

Ha eleve azért törnek rá az emberre, mert bármi áron ki akarják rabolni, akkor nehéz a helyzet. De a tv-kben az eddigi esetekben, amikor öregembereket raboltak kis, netán bántalmazták is őket, netán meg is ölték őket, az illetők még csak nem is tudtak védekezni. Ezért az első lövés után még van hat golyó, ez kis távolságból ( fél méter ) azért irányítható. A kutyát lefújják, ehhez a spré már mindenhol kapható.Tv-ben hallottam, hogy meg fog változni a BTK. ezügyben, mármint lehet keményebben is védekezni, mint a támadás erőssége.Ezek szerint blöff volt. Amúgy meg inkább elítéljenek túlzott reagálás miatt, mint pár száz forintért szétverjék a fejemet.

Kilo 2009.10.03. 18:52

_Wasp_: Egyetértek. Ha olyan támadás ér (balta, kés, stb.), amikor lőfegyver használata indokolttá válhat, akkor már nem érdemes flóbert vagy gázfegyverrel bóhockodni. A lőfegyvereket nem arra találták ki, hogy villogjunk vele, hanem használjuk.

Kilo 2009.10.03. 18:46

A flóbert fegyvernek jellemző tulajdonsága, hogy a csövében nincs huzagolás, ami a lövés pontosságát javítja. Tehát csak közelharcban alkalmazható "eredményesen". Ekkor viszont már olyan sérüléseket okozhat, ami miatt meghurcol minden bíróság és média és folyamatosak lesznek a rokonok általi fenyegetések. Még mindig egy vérmes kutyára szavazok. :)

_Wasp_ 2009.10.03. 17:21

én sem javaslom a flóberttel védekezést. Ha bemászik a kertedbe, akkor nem kerülsz védelmi helyzetbe. Ha bekopognak hozzád, akkor se. A jogos védelem "közvetlen támadás" esetén áll fenn.

Ráadásul ne alkalmazz olyan eszközt, ami csak fenyegetésre jó, és azzal járhat, hogy ha visszatámadnak, akkor belehalsz.

mikor használhatnál lőfegyvert? Ha az életedet fenyegeti a közvetlen támadás. (pl baltával, vagy késsel támadnak rád) ebben az esetben meg inkább szaladj el...

Betelgeuse 2009.10.03. 16:59

A nyáron 3-an is bemásztak cseresznye szedés ( lopás ) címén. Mármint az általad említett kisebbségi népcsoport tagjai. Csak egyet lőttem a levegőbe és mint a zergék, úgy ugrották a kerítést. Namármost ha ezek éjszaka be is kopognak, akkor tervezem, hogy beléjük eresztek egyet-kettőt. Nagy bajt úgysem okoz, főleg ősszel-télen, de azért csak megcsípi őket, na meg a hanghatás és a kicsapódó lángnak is van riasztó ereje. Tv-ben hallottam, hogy átalakul a BTK. néhány paragrafusa ez ügyben, erre lettem volna kíváncsi.

Kilo 2009.10.02. 19:50

A flóbert a fegyverek zsákutcája, semmire nem jó. Azzal, hogy bemászik a telkedre, még nem jelenik meg az önvédelem. Általában ilyet egy Mo-n kisebbségben lévő népcsoport szokott tenni, ha rálősz, rögtön megjelenik az összes rokona, a Helsinki bizottság és a TV társaságok.Egy jól képzett kutya többet ér!

Betelgeuse 2009.10.02. 19:33

Kösz szépen. De most az én esetemre rátérva:Ha bemászik egy betörő a telkemre és én rálövök a Flobert pisztolyommal ( engedéllyel tartva ), akkor azt nem minősítik túlzott reagálásnak? Egyedül élek,nem akarom megvárni, amíg ő kerül előnybe,ezért kellene előtte lépni.

_Wasp_ 2009.09.29. 14:07

„?Vagyis most már ha bicskával jön a támadó, akkor lehet fejszével fogadni?”

eddig is lehetett....

inkább arról van szó, hogy a jogos védelem körében kitérési kötelezettség körét nagyon leszűkítették, és lehet megelőző védelmi intézkedést is foganatosítani.

Betelgeuse 2009.09.29. 12:58

Üdv Mindenkinek !Azt szeretném megkérdezni, hogy történt-e változás ez ügyben, mert volt róla szó a tv-ben, de többet nem tudok. Vagyis felemelték azt a határt, amit azt hiszem elvárható és azonos erejű önvédelemnek mondtak ?Vagyis most már ha bicskával jön a támadó, akkor lehet fejszével fogadni?