Behajtani tilos - Kivéve erdőgazdaság + "lopás"forrás főoldal vissza

jack4 2009.09.08. 22:16

A bekerítettséget - illetve annak hiányát - valóban csak vélelmezem. De ettől függetlenül egy 29 éve elhagyott objektum nem minősül helyiségnek. E pont alkalmazásában a helyiség "valamennyi oldalról fallal körülhatárolt és tetővel ellátott építmény, amely az emberek lakásául, összejövetelére, munkavégzésre vagy állatok elhelyezésére, dolgok őrzésére, tárolására szolgál."Egy tárva-nyitva álló elhagyott épület nem az.

Főlökött 2009.09.08. 17:40

Tisztelettel

Ez csak vélelmezés.

Katonai területek soha nem voltak nyitottak, nem arról voltak híresek, hogy oda bárki, bármikor bemehet-bemehetett volna. Jogilag elég egy drótháló, vagy egy villanypásztor az állásfoglalások alapján.

Azért is írtam, amit írtam.........

jack4 2009.09.06. 11:07

Szerintem az ajtók elvitele - a két ajtó értékétől függően - lopás alapesete vagy tulajdon elleni szabálysértés megállapítására alkalmas. Kivéve persze, ha azok leszerelése nem dolog elleni erőszakkal történt.

A Btk. 316. §. (2) f, pontja véleményem szerint nem állapítható meg, mert a szóban forgó elhagyott katonai objektum nem minősül helyiségnek, valamint nem számít bekerítettnek a hely, ha a területre vezető úton van egy sorompó, de egyébként a terület oldalai nyitottak.

dr Zákányi Csaba 2009.09.06. 09:15

A "brazil gépsor"-t már hallottam, de ez a "szines fémgyűjtők" még új nekem, még ha talán helyesírási hibáról van is szó és nem szellemeskedésről. Bocs az off-ért!

Főlökött 2009.09.06. 07:19

Tisztelettel:

Nem értem, mit nem lehet érteni. A terület lezárt volt, mégha egy csavarral is volt rögzítve a sorompó.Manapság mindennek van tulajdonosa.

Nehogymár a tulajdonos parkosítson, vagy csináltasson autóutat az eltulajdonítónak, hogy az szabadon vegyen-vigyen bármit........

Amúgy :vas : 20-25 Ft./kg.

Lopás :Btk. 316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.Lopás|3(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

Szóval nincs miről beszélni-e témában.

Sz.Márton 2009.09.04. 22:32

Ezen a fórumon olyan sokan az ismerősök nevében kérdeznek, ezek a néma ismerősök....néha olyan nagyon belülről fakadnak. (Ez csak bizonyos esetekre igaz, de lehet, hogy itt tényleg az ismerős a pajkos elkövető)

Nosztalgia célból elvitel is lopás, ha valóban kiderül, de az elvitt holmi piaci értéke valószínűleg csekély. Ha olyan sokan rájárnak a területre ez az állapot, az erdész "ismerőst" érintő feljelentésétől függetlenül a helyi hatóságok előtt is közismert kell(ene) legyen.

Azért a helyi illetékesek is tehetnének a terület rendezésért valamit, a balesetveszélyes állapotok megszüntetése érdekében. Az MN -ről feltételezett "felgyújtották a bizonyítékot" rész elég érdekes, mert ugyan mire szolgált volna és mi bizonyítékul, amivel így tettek volna pláne, hogy így bárki tudhatna e tettről?

_Wasp_ 2009.09.04. 21:55

szerintem nem kap semmit, maximum egy megrovást vagy pénzbüntetést, de ez akkor is lopás, nincs mit szépíteni rajta.

Fagin 2009.09.04. 21:50

A behajtani tilos tábla nem a katonai bázis védelmében van ott, hanem a fatolvajok ellen...A bázis nem számíthat ingatlannak, az amolyan "munkahely" volt, az MN (magyar néphadsereg) 1980-ban végleg felszámolta (elvitték ami kellet, lerombolták amennyire lehetett, megszüntették az áramot, és a vizet, felgyújtották a bizonyítékot), mert már elavultnak számított (elvileg teljessen meg kellett volna szüntetni, mintha ott sem lett volna, csak hát több ezer tonna betont kiásni, feltörni és elszállítani...) azóta nincs senkinek a tulajdonában (önkormányzat nem tudná mire használni, és az erdő nem is az ő területük..., magánszemélynek katonai objektumot tilos eladni, az erdészek se tudnák mire használni), jelenleg gyalog, motorral, vagy biciklivel bárki bemehet. Tavaj még a szines fémgyűjtők látogatták, csak már lement a fém ára (ezért elkezdődött a falopás), és idén a sorompó is ezért került oda.Az ismerősöm az ajtókat a saját házában fel tudta használni, azért vitte el, amolyan nosztalgia célból, nem akarta, hogy hulladéktelepre kerüljön... (ha ő nem viszi el, akkor jövőre a brazil gépsor, akik egyszerre visznek 10 tonna fémhulladékot kb. 700.000Ft, és az erdész nekik nem mer szólni...

Mire lehet számítani a behajtani tilosért, és a két ajtó miatt?

Sz.Márton 2009.09.04. 16:37

Azért ahova kevés erőfeszítéssel be tud menni valaki tiltó tábla és sorompó ellenére, az nem biztos, hogy oda bemehetne és főleg az nem biztos, hogy nincs az államnak, valamelyik önkormányzatnak, v.milyen társaságnak vagy magánszemélynek a tulajdonában, főleg egy egykori katonai bázis. (Főleg (...) ha ezt egy ott valaha katonaviselt feltételezi, aki onnan még el is hoz valamit és talált kincsnek akarja utólag beállítani!!! Az erdész pedig tudni fogja kit kell értesíteni, azért tartják....

_Wasp_ 2009.09.04. 15:59

„BTK-ban is a lopás „tulajdon elleni vétség“ – de ha nincs tulajdonban?”

Attól, még, hogy nem őrzik kutyák, és fegyveres őrök, nem szabad préda.

Én hallottam olyant is, hogy néhányan a vas zsilipkaput vitték el, mert jó árat kaptak érte a fémhulladékosoknál.

A lopás tényállása úgy szól: "aki idegen dolgot azért vesz el"

persze ettől még lehetne "találás" ami ugye nem lopás. Találás gazdátlan dolgokra vonatkozik. Ingatlan soha nem lehet gazdátlan, hiszen ingatlan tulajdonlásával felhagyni nem lehet. A bunkerajtó pedig az ingatlan szerves részét képezte, amíg azt le nem szerelték.

Summa: szimpla lopás.

Fagin 2009.09.04. 15:33

Tisztelt Fórumozók!Egy ismerősöm ellátogatott egy 1980-ban felzámolt katonai bázisra (ott volt katona). A bázis 8km-re az erdőben van, az egyetlen oda vezető út elején sorompó + tábla „Behajtani tilos, kivéve erdészeti dolgozók“. Az ismerősöm ezt nem vette figyelembe, a sorompót (ami egy csavarral volt rögzítve) felnyitotta, behajtott személygépkocsival, majd visszacsukta (kárt nem tett benne). A bázist senki sem őrizte, nem volt se kerítés, se kapu (szabadon be lehetett menni.) A bázisról elhozott 2 db atombiztos bunkerajtót… Visszafelé az erdész/vadász megállította, lefényképezte a kocsit a 2db bunkerajtóval, felírta a rendszámot, és közölte „A jogtalan behajtásnak, és a lopásnak még következményei lesznek.“

Helyszíni birságot nem szabhatott ki (mivel nem rendőr), a rendőrséget pedig nem hívta ki (ki se tudtak volna menni oda…)

Érdeklődnék, hogy ilyenkor mi a helyzet?A jogtalan behajtásnak, sorompó felnyitásnak gondolom valamilyen következményei lesznek…Az ajtók elhozása elvileg nem számíthat lopásnak, mivel a katonai bázis 29 éve elhagyott, tárva-nyitva van. A BTK-ban is a lopás „tulajdon elleni vétség“ – de ha nincs tulajdonban?