A szabvesz. végrehajtásának részbeni felfüggesztéseforrás főoldal vissza

ObudaFan 2009.08.19. 12:06

Attól függ, milyen okból tartózkodik a bv. intézetben. Ha előzetesben van, és még folyik az eljárás ellene, akkor rá ez akár alkalmazható is lehet majd, ha a bíró úgy gondolja. Ha meg már jogerős ítélete van, akkor rá nem lesz alkalmazható.

Fmariann 2009.08.18. 20:12

Értem... vagyis nem teljesen. Most akkor ez az anyagi jogi módosítás mit jelent?Ha nem könnyítés, akkor miért szól a "felezésről". Draskovics áprilisi törvényjavaslatában ez szerepel:"A Javaslat új jogintézményként bevezeti a szabadságvesztés végrehajtásának részbenifelfüggesztését. A több európai büntető törvény által is szabályozott jogintézmény nagyobbdifferenciálást tesz lehetővé az ítélkezés során, és ezzel a büntetés jobb egyéniesítését szolgálja.Emellett a szabadságvesztés végrehajtásának részbeni felfüggesztésénél csak a büntetés egy részétkell letölteni, amivel „börtönéveket” lehet megtakarítani."Akkor ez volt a mellébeszélés?

Dr.Attika 2009.08.18. 16:35

Hatályba lépett 2009. augusztus 13-án. Ez anyagi jogi módosítás, így ismerősének semmilyen könnyítést nem jelent. A nevelők a bv-nél nem jelentenek mást, mint betöltetnek beosztásokat havi 100-200 ezer forintért ,már a pedagógusi diploma sem követelmény. Jogi végzettségük, jogi ismeretük semmi.

Fmariann 2009.08.18. 16:13

Üdvözletem!

A szabadságvesztés végrehajtásának részbeni felfüggesztésére vonatkozóan az elmúlt napokban találtunk rá :"2009. évi LXXX. törvénya Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény módosításáról

29. § (1) A Btk. a 90. §-t megelőzően a következő alcímmel egészül ki:„A szabadságvesztés végrehajtásának részbeni felfüggesztése”(2) A Btk. 90. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:„90. § (1) A két évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása esetén a szabadságvesztés fele részének végrehajtása próbaidőre felfüggeszthető, ha - különösen az elkövető személyi körülményeire figyelemmel - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.(2) A próbaidő tartama két évtől öt évig terjedhet, de a felfüggesztett résznél rövidebb nem lehet. A próbaidőt években és hónapokban kell meghatározni. A próbaidő a végrehajtandó rész letöltése után kezdődik.(3) A szabadságvesztés végrehajtandó részéből az elítélt nem bocsátható feltételes szabadságra.”Hatályos: 2009.08.09.- 2009.12.31.

Egy ismerősöm bv. intézetben tartózkodik, és a nevelők ott még nem is hallottak ilyen törvénymódosításról, sőt, nem egyértelmű nekik, hogy mit jelent a hatályos... (?!)

Kérdésem a következő lenne: Tényleg van ilyen törvénymódosítás? Valóban hatályba lépett már, vagy valamit elnéztünk?

Várom mielőbbi válaszát!