Vajon ez büntethető?forrás főoldal vissza

Kovács_Béla_Sándor 2009.08.02. 11:57

„csak megkapni pár emléket.”Annak nem a büntetőeljárás az adekvát útja.

ObudaFan 2009.08.02. 11:54

Önmagában a hagyatéki vagyon eltitkolása semmit szerintem.

Feri29 2009.08.01. 19:16

Ezt én sem értem, hogy miért lett divat ez a feljelentősdi. Nem csoda, hogy túlterheltek a hatóságok és minimum 3 évig tart a legegyszerűbb büntetőügy is.Lassan ott tartunk, hogy az már nem is magyar ember, aki nem sértett vagy gyanúsított egy folyamatban lévő büntetőügyben.

monalisa1 2009.08.01. 19:02

Csak egy gondolat: lehet hogy a kérdéses ingatlan már akkor a bácsi tulajdonában volt amikor a lánya még meg sem született, vagyis nem okvetlenül eltitkolás történt hanem egyszerűen nem tudott róla.

Ha nem ekként a történés akkor bocs és nem írtam semmit.

Kovács_Béla_Sándor 2009.08.01. 18:59

Nem értem az embereket; ezt a "lecsukatlak vazze" mentalitást.

ObudaFan 2009.08.01. 10:59

Az már lehet lopás.

Feri29 2009.08.01. 00:19

Szerintem ez nem bizonyít semmit.Ha mondjuk az lenne a felvételen, hogy beteszed a hátizsákodba, akkor az természetesen más lenne.Persze ez csak az én véleményem.

bebe2 2009.07.31. 23:55

Még egy kérdés amire még nem kaptam választ. Ezt az állítólagos felvételt elfogadják bizonyítékként akkor is ha semmi tényleges nem látszik rajta? Csak ha valószínűsíthető? Már úgy értem hogy nem vittem el de nem is vittem vissza a helyére ezért a felvételen csak az látszik ill látszhat hogy egy bizonyos helytől nincs a kocsiban?

Feri29 2009.07.31. 23:14

Igen, 20e Ft alatt szabálysértés és a Polgármesteri Hivatal jár el.Mintha olyat hallottam volna valahol, hogy a jövőben öszeghatártól függetlenül, minden lopási ügyben a rendőrség fog eljárni, de nem tudom, hogy ezt mikortól tervezik.

bebe2 2009.07.31. 21:56

Kinek tesznek bejelentést,ill.feljelentést? Ilyenkor is él a 20000 Ft-os értékhatár?

Feri29 2009.07.31. 21:35

Ha a videó rögzítette a lopást és ráadásul sikerült is azonosítani a tettest, akkor tehetnek feljelentést, annak ellenére, hogy nem volt tettenérés.Ha az lopott akivel voltál és nem működtél benne közre, akkor a lopásért ő a felelős.

bebe2 2009.07.31. 21:25

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban. Mivel nem voltam egyedül ott ezért nem vagyok már biztos benne hogy tényleg nem tűnt el az a patron. Mi van ha mégis? Azt közölte volna a telefonban? Vagy mit tehet így 2 hét után egyáltalán hiszen a pénztárnál nem állítottak meg eggyikünket sem így csak egy állítólagos felvétel lehet bizonyíték?

bebe2 2009.07.31. 21:13

Dr Attika!Igen ez egy Metro áruház ahol beléptető kártya van amihez tartozik név,cím,telefonszám stb.A telefonbeszélgetés pedig arról szólt hogy a kamera rögzítette hogy elvettük a polcról a dobozt és nem tettük vissza ami teljesen valós mert nem oda vittem vissza ahonnan elvettem. DE NEM LOPTUK EL. Pont ez benne ami bosszant már nem az hogy nem loptam el hanem az hogy felhívott hogy megtalálták az édesség osztályon az üres dobozt és a kamerákon visszakeresve annyit láttak hogy nem vittük a pénztárhoz. De akkor könyörgöm minek hív fel 2 hét után? Talán azt gondolta hogy elismerem amit nem is tettem meg?

Feri29 2009.07.31. 20:18

Én azt el tudom képzelni, hogy túlbuzgó őrök visszanézték, hogy mikor léptek be az áruházba és milyen kártyát használtak a belépéskor, így tudható a telefonszám. Persze az mindenképpen furcsa, hogy így utólag, 2 héttel később emlékeztek rá, hogy mit kell visszakeresni a videón.

Bizonyítás szempontjából az viszont édeskevés, hogy találtak egy üres dobozt és nem látták, hogy mit nem csináltatok.

Ha tényleg nem loptatok el semmit, akkor szvsz nem kell vele foglalkozni, ugysem tudják bebizonyítani.

Dr.Attika 2009.07.31. 20:02

Szia. Nos ez egy METRO áruház. Ha csak ez történt, akkor honnan tudja a biztonsági, hogy ti voltatok és honnan tudja a telefonszámot. Vagy a tényállás ) ami történtÖ hiányos vagy a METROnak egy olyan adatbázisa van, amely minden betérő ember arcmását felismeri és a telefonszámát is hozzápárosítja. Nos az utóbbi lehetlen, ezért valami még történt. Mi történt még?

bebe2 2009.07.31. 17:50

Sziasztok!Lenne egy kérdésem ezzel és hasonlóval sem találkoztam még a fórumban ezért szeretném a segítségeteket kérni. Történt hogy egy áruházban vásároltunk (nem tesco) ahova kártyával tudsz belépni. A nyomtatónkba akartunk patront venni amit aztán miután levettük a polcról vissza is vittünk mert a bankkártyánkat otthon hagytuk és a készpénz ami nálunk volt nem lett volna elég rá. Szóval a lényeg hogy nem loptuk el. Ez kb 2 hete történt. A mai nap felhívott egy Úr az áruházból hogy találtak egy üres dobozt az édességosztályon és a kamera felvételén nem látszik hogy mi visszavittük volna a festékpatront a polcra. Mi ilyenkor a teendő,mert az úr feljelentést kíván tenni de én nem szeretnék ilyen miatt amit el sem követtem bárhova is járkálni. Gondolok itt rendőrség, jegyző stb…A pénztárnál akkor nem állítottak meg és nem is szólt akkor senki semmit,csak most jött ez a telefon. Meg lehet variálni a felvételeket. Most arra gondolok hogy lehet törölni róla részeket. Illetve a rendőrség elfogadja ezt bizonyítékkén­t???Kérlek segítsetek,nagyon fontos lenne! Köszönöm előre is.

ObudaFan 2009.07.30. 19:29

Csak azt követi el, lopást nem.

Iza73 2009.07.29. 10:38

Köszönöm szépen! Keresni fogunk egy védőt.

_Wasp_ 2009.07.28. 20:31

nem kérhetsz semmi ilyesmit (kérhetsz, csak nem törődnek veled) nem te vagy az ügy ura, a szereped arra korlátozódik, hogy el kell mondanod az igazat.

Ha az az igazság, akkor mondd el azt is, hogy érzelmileg-lelkileg instabil volt, és hogy időközben jóvátette a dolgot, visszaadta a pénzt.

én sajnos nem foglalkozom ilyen dolgokkal, de gyakorlatilag szerintem bármely ügyvédhez fordulnátok, kb hasonlót mondana.

Esetleg érdemes lenne közösen védőt keresni a barátodnak, és célszerű lenne neked is beszélni vele.

Iza73 2009.07.28. 19:32

Köszönöm Wasp!

Lesz szembesítés ahol nem tudom mi fog történni. Én szerettem volna visszavonni a feljelentést, de sajnos nem lehetett. Az ügyészségen fogjuk kérni a közvetítői eljárást. Lenne még egy kérdésem ha szabad. Kérhetem, hogy a már meglévő leletek alapján újra nézze meg egy orvosszakértő? Vagy legalább a leleteket.Mellékesen azt gondolom ha valaki ilyen betegségben szenved és ráébred erre, gyógyulni akar és változni azt támogatni kell és nem börtönbe zárni. Azóta már elmondta nekem, hogy tudja, hogy mennyi fájdalmat és bajt okozhatott nekem és nagyon sajnálja. Igyekszik gyógyulni, de ezt egy börtönben nem tudja megtenni. Esetleg tudsz egy ügyvédet javasolni aki segítene nekünk ebben az ügyben? Esetleg Te ügyvéd vagy? Foglalkozol ilyen ügyekkel? Most úgy érzem van remény!Köszönöm!

_Wasp_ 2009.07.28. 18:16

off: én meg úgy gondolom, hogy ha nincs valakiben bosszúvágy, az nemes dolog. Miért kell ledorongolni?

Ennek ellenére ne akarj hamis vádba belefutni, nem hiszem, hogy letöltendőre kellene menned, márpedig a hamis vádnak akár ez is lehet a következménye.

Közvetítői eljárást az ügyész, vagy a bíróság kezdeményezhet, ezt közösen kérhetitek tőlük, hiszen mindkettőtök akarata szükséges hozzá. Javaslom, most az ügyészhez fordulást, de méginkább barátodnak az ügyvédhez, vagy jogsegélyszolgálathoz fordulását, azzal, hogy hajlandó a károdat megtéríteni, és te is beleegyeznél a közvetítői eljárásba.

Visszaeső a szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől az újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el. Különös visszaeső az a visszaeső, aki mindkét alkalommal ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekményt követ el.

Iza73 2009.07.28. 17:50

Még egy kérdés. Hamis vádért én mennyit kaphatok max, ha még nem voltam büntetve soha? Köszönöm!

Iza73 2009.07.28. 17:48

Köszönöm a hozzászólásokat!Igen a szerelem az embert h..vé teszi, de egy súlyos baleset viszont beteggé. Sajnos kiderült számomra, hogy a volt barátom beteg. Sajnos elég komoly személyiségi zavara van egy nagyon súlyos baleset következtében. Az orvos szakértő fél órás beszélgetés után azt állapította meg, hogy büntethető, de azóta MR vizsgálati eredmény is bizonyítja, hogy komoly gondok vannak nála és neuroszichológushoz jár, aminek még nincs végleges eredménye, csak folyamatban vannak a tesztek.Egy kérdésem van még, közvetítői eljárást hogyan kezdeményezhetek? Ki számít visszaesőnek?Igen normál körülmények között nem érdekelne, hogy megbüntetik, és szeretném is, de így ennek tudatában nem!Köszönöm!

ragyasdezso 2009.07.28. 17:19

zoku

A szerelem vakká és h... vé teszi az embert!

zoku 2009.07.28. 17:08

Ellopta a pénztárcádat, vett fel pénzt a kártyádról és nem akarod hogy megbüntessék? Vannak még furcsa emberek... (off)


_Wasp_ 2009.07.28. 15:02

ő "lopás"-t követett el, te ha azt mondod, hamisan megvádoltad, akkor te "hamis vád"-at fogsz. A büntetési tételek többek között az ellopott értéktől függenek.

büntethetőséget megszüntető ok viszont:

Tevékeny megbánás36. § (1) Nem büntethető, aki a személy elleni (XII. fejezet I. és III. cím), közlekedési (XIII. fejezet) vagy vagyon elleni (XVIII. fejezet), háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető az (1) bekezdésben említett bűncselekmények esetében, ha az elkövető az ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.(3) Az (1)-(2) bekezdés alkalmazásának nincs helye, ha az elkövető

Iza73 2009.07.28. 14:32

Üdvözlök mindenkit!

Egy tanácsra, segítségre lenne szükségem. Anno márciusban egy elég komoly vitát követően a volt barátom ellopta a lakásomból a pénztárcám, illetve az öcsém kihívta a rendőrséget míg mi balhéztunk. (az öcsémék csak telefonon hallották, hogy gond van) Mire a rendőrség kiért a volt barátom elment. Én tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen a rendőrségen a pénztárcám eltűnése miatt. Ezt követően folytatódtak a balhék és először nem akartam magánindítványt tenni, egy akkori ismerősöm unszolására megtettem zaklatás miatt is. Szóval elég sok van a volt barátom rovásán. Ő már volt büntetve és nem akarom, hogy újra büntessék. Sajnos az ATM felvételen is ő van, bár ezt ő tagadta.Mit tudok én tenni, hogy elkerülje a büntetést? Ő mit kaphat ezekért? Ha én azt mondom, hogy amit eddig állítottam nem igaz, akkor én mit kaphatok?Köszönöm a segítséget. Remélem elég világos voltam.

monalisa1 2009.07.27. 16:23

sziszi77

Készíts fényképet és csatold a bejelentéshez, valamint a tételszámról is készüljön egy jegyzék, és a két tanú aláírás se hiányozzon róla. Mindezt, hogy az általad millió értékre becsült cuccot utóbb nehogy nálad keresse...

És mielőbb, nehogy valaki időközben széthordja...

ObudaFan 2009.07.27. 15:21

Ez így van. De ahhoz tudnod kell, hogy ki volt az.

sziszi77 2009.07.27. 14:55

Köszi a segitséget-Közben beszéltem a jegyzővel ö azt mondta,hogy birtokháboritásért följelethetem amit megis teszek!

sziszi77 2009.07.27. 14:55

Köszi a segitséget-Közben beszéltem a jegyzővel ö azt mondta,hogy birtokháboritásért följelethetem amit megis teszek!

sziszi77 2009.07.27. 14:55

Köszi a segitséget-Közben beszéltem a jegyzővel ö azt mondta,hogy birtokháboritásért följelethetem amit megis teszek!

sziszi77 2009.07.27. 14:55

Köszi a segitséget-Közben beszéltem a jegyzővel ö azt mondta,hogy birtokháboritásért följelethetem amit megis teszek!

ObudaFan 2009.07.27. 14:13

Akkor nem.

sziszi77 2009.07.26. 15:19

Építkezési anyag ,raklapon,gyári csomagolásban.Akkor most ez nem büncselkmény ,hogy nem visszi el innen?

ObudaFan 2009.07.26. 15:11

Na várj, most akkor ez építési hulladék, vagy felhasználható építési anyag? Mert ha ez utóbbi, akkor nem bűncselekmény.

sziszi77 2009.07.26. 14:50

Köszi.És ha eltünik valami kit vonnak felelöségre?A másik ha a csak a telefon száma és a neve van meg a rendörség kinyomoza ,hogy hol lakik?Mi sem tudjuk pontosan csak azt ,hogy hol van neki telke(ahova épitkezni szeretett volna csak nem tudott),de nem ott lakik.

ObudaFan 2009.07.26. 14:46

Igen, ez így megvalósíthatta a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése nevű bűncselekményt.

sziszi77 2009.07.26. 14:30

Tisztelt Ügyvédúr! A következő lenne a kérdésem.Elváltam a férjemtöl az ingatlan megkaptam a férjemtöl.(elötte közös néven volt).A telkre(akkor még a férjem nevén volt),amin a házunk is van-Anyósom(aki a telek haszonélvezeti joga volt apósommal együtt,de lemondott a haszonélvezeti jogáról róla mikor épiteztünk) lerakatott egy csomó épitési anyagot ami az egyik ismeröséjé,az isemröse hozta ide,de elöször a szomszédomba a sogornömhöz akarta lerakni majd átrakadta vele ide a mi telkünkre(vagyis mostmárt az enyém).Ez volt 3 éve.Mi akkor még nem laktunk itt!Azóta anyósom meghalt.Apósom még él,ö is tudott róla.Apósom többször is figyelmeztette telefonon az illetött vigye el az épitési anyagát innen ,de azóta sem vitte el.Kérdésem az lenne hova ,vagy kihez fordulhatók segítségért?Szeretném ha az udvarom üres lenne-Feljelethetem-e az illettöt aki ide hozdta a cucát?Én nem ismerem ,csak apósom.Keritésünk nincs.Ha eltünik az épitkezési anyagból valami mivel nincs kerités,és én nem örzöm más dolgát,kit vonnak felelöségre?Válaszát mielöbb várom,.elöre is köszönöm.Sziszi