Büntetés elévüléseforrás főoldal vissza

Vadsuhanc 2018.01.05. 12:45

Jano23

Egy kicsit hosszú elmondani, hogy a körözés, hogyan működik. Amit az általad leírtak alapján lehet feltételezni az a következő.

Az elveszett személyi okmányaidat jelenleg is körözik még.( az a hatóság, ahol annak eltűnését bejelentetted ) Téged azért állítanak meg, mert a személyi adatok megegyeznek. Kell egy kis idő mire kibogozzák, hogy Te sértett vagy és más a okmányod azonosítószáma.

A személyi okmányaid körözését akkor vonják majd vissza, ha a bűncselekmény ( feltételezem közokirat-hamisítás a súlyosabb ) büntetési tétele elévül.

Rexor 2018.01.05. 10:38

Szerintem erre ezen a fórumon nem igazán kaphatsz választ. Én megpróbálnék érdeklődni az illetékes rendőrkapitányságon, lehet hogy ők tudnak segíteni.

Jano23 2018.01.04. 20:16

Tisztelt hozzáértők, szakemberek, vagy csak csupán jó tanáccsal szolgáló emberek. Van egy igen kellemetlen problémám, s egyben ebből kifolyó kérdésem is.

Lényeg: Bő másfél évvel ezelőtt sikerült elvesztenem a Magyar állampolgársági papirjaimat. (Román állampolgárként).Meg is történt a bejelentés az érintett rendőrkapitányságon. Aztán pár hónappal később behivtak vallomást tenni, mert valaki az én Magyar papirjaimmal próbált útlevelet késziteni. Nos, miután megvolt a vallomás, stb papirformaság, utána 3 hónapra és kiutaztam Németországba dolgozni (2017.Jan.09). Mikor hazamentem egy napra, ellenőriztek a vámnál és félreállitottak. Csaknem 1 órát ott tartottak, mutattak képet a kereset személyről, kérdéseket tettek fel, aztán ahogy az érintett Rendőrkapitányságról jött az igazolás,h nem én vagyok az akit keresnek, elengedtek. Úgyan ez a procedura volt, amikor másnap vissza indultam Németországba.A történet lényegében ennyi.A kérdés az lenne, hogy meddig kell ezen átmenjek, hogy minden határátkelésen (Akár HU>RO, RO>HU, HU>AU, AU>DE) le állitnak és hosszabb ideig várakoztatnak, amíg ellenőrzik a kilétemet. Azt józan paraszti észből is gondolom, hogy amikor elkapják az körözött személyt, akkor újra behivnak, hogy a biróságon is vallomást tegyek. De ha tegyük fel, 10-15 évig se hire se hamva a körözött személynek, engem életem végéig minden határátkelésen így megfognak állitani? Nincs valami körözési elévülési idő? vagy hasonló?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel X.

Vadsuhanc 2017.06.23. 15:09

Nézz utána mert én csak kb 8 éves emlékeimből írtam! Nem állítom, hogy helytálló! Írtam nem akarlak félrevezetni. Nézz utána kérlek!

Banya24 2017.06.23. 15:04

Akkor valószinűleg màr elèvült. Köszönöm szèpen

Vadsuhanc 2017.06.22. 18:34

Nem néztem utána, de arra emlékszem, hogy az elzárás végrehajtására is csak a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül kerülhet sor. Két éven belül a végrehajtásnak is véget kell érnie. Régi emlékek, azért nézz utána nem akarlak félrevezetni.

Banya24 2017.06.22. 18:21

Ja még azt hozzáteszem hogy a szabállysértés 2014.01.18.án változtatás jog erre a helyszini bírság. A bevonulàs róla szóló felhívoás 2015.01.07.én kelt.

Banya24 2017.06.22. 17:52

Üdv. A törtènet röviden. Engedèly nélküli vezetèsèrt kapott pènzbírsàg nem lett befizetve. Átvàltoztatták elzàràsra. Be kellett volna vonulni 2015.02.25. Ez sem történt meg. Azóta semmi hír. Jól gondolom hogy ez mèg bizony nem èvült el?

Öreg Tölgy 2017.04.21. 06:05

Kedves vadsuhanc,

tiszteletre méltó és példamutató a szerénységed, de szerintem szükségtelen.

Attika,

fenntartva a jogkérdésben való határozott álláspontomat, a hozzá fűzött, hirtelen felindulásban tett megjegyzésemért elnézést kérek Tőled. Az egy picit zavar, hogy arra sem veszed a fáradtságot, hogy magad kikeresd és beírd a számát annak a jogforrásnak vagy felsőbírósági iránymutatásnak, amire az álláspontod alapozod, de sebaj, majd én megmondom, mire gondolsz. Valószínűleg az EBH 2012.B.17. elvi határozatot (és nem állásfoglalást vagy BK véleményt) értelmezed félre, aminek az indokolásából egyébként az következik, hogy

Azonban még véletlenül sem következik belőle az, amit írtál, hogy ha van ismeretlen tettes elleni magánindítvány, és utóbb fény derül az elkövető személyére, akkor újra meg kell kérdezni a feljelentőt, hogy "na, Gipsz Jakab volt a tettes, vele szemben kíván-e magánindítvánnyal élni" (kivéve a Btk. 382. §-ában írt vagyon elleni bűncselekményeket akkor, ha az derül ki, hogy a tettes a sértett hozzátartozója).

Ennyit innen, a járási ügyészségről. :)

Vadsuhanc 2017.04.20. 22:58

Tisztelt Attika !

Sajnos én BH-khoz nem férek hozzá. Így sem elolvasni sem véleményezni nem tudom.

Nem is kell az általunk beszélt témához, mert a törvény szerintem egyértelműen leírja mi a követendő eljárás ilyen esetben .

Esetleg ezt a véleményt,amennyiben az időd engedi belinkelnéd? Mint írtam én semmi ilyenhez sajnos nem férek hozzá. Frissíteni szeretném szerény tudásom és lehet az álláspontom is megváltozik.

Köszönettel.

Dr.Attika 2017.04.20. 22:46

Tisztelt Vadsuhanc!Köszönöm az értem való kiállásod. Nem szükséges, mert meglátásom szerint Öreg Tölgynek nemi kielégülést eredményez a jogi véleményem kontrázása. Ugyan, az általa hivatkozott BH-k óta a tárgyban már a Kúria büntető kollégiuma adott ki frissebb elvi véleményt, ami az általa hivatkozottakat cáfolja, de nem vitatkozom vele.

Vadsuhanc 2017.04.20. 21:43

Tisztelt Öreg Tölgy!

Szeretném Dr. Attikát megvédeni abban, hogy a kérdező válaszára ( elévülésre vonatkozóan ) teljesen helytálló választ adott.

A többi kérdés a saját véleményem volt. Sajnos nem rendelkezem jogi végzettséggel, azt viszont le merem írni, hogy életemben gyakorlati munka során magánindítvánnyal kb. 2000. esetben találkoztam. És ez még kis szám.

Más az elmélet más a gyakorlat és mindenkinek más a szakterülete.

Én nem merek már véleményt nyilvánítani mert így is megkaptam a napokban, hogy ostoba villanyszerelő vagyok és annak sem jó:-)

Mindenki irányában tisztelettel kérdezek és így is nyilvánítok véleményt és mindig várom, hogy mi az amiben a véleményem nem felel meg a jogban foglaltaknak. A tájékoztatást nagyon szívesen veszem nem haragszom meg, ha kioktató jellegű akkor sem.

Csak ne ostobázzanak le akkor sem, ha butaságot írok. ( Attika ez nem rád vonatkozik )

Az engem leostobázóknak meg csak üzenem, hogy írtam én alá házkutatási parancsot a 1055 Budapest,Kossuth Lajos tér 1-3 szám alatti ingatlanra is és azon a kutatáson én is részt vettem. Persze ez nem most volt, de már a rendszer váltás után.

Öreg Tölgy 2017.04.20. 20:34

Kedves Vadsuhanc,

Attika doki megint megbízható: amit ő mnod, az biztosan rossz:

BH1982. 1.

Az erőszakos közösülés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés joghatályos magánindítvány; az elkövető személyének ismertté válása esetén tehát szükségtelen a jogosult olyan újabb nyilatkozatának beszerzése, hogy az elkövető megbüntetését kívánja [Btk. 31. § (1), (5)-(6) bek., 197. § (1) bek., Be. 123. § (1) és (3) bek.].

Vadsuhanc 2017.04.20. 18:37

Tisztelt Dr. Attika !

Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy a büntetőeljárás megindításának, ahhoz szükséges elemeként előterjesztett magánindítványról van szó.

Az ismeretlen tettes ellen tett feljelentés a Be. szerint joghatályos.

Úgy érzem Te arra gondolsz, hogy a Bíróság előtt magánvádas ügyben nincs helye a vádnak ismeretlen tettes esetén, amelyben teljesen igazad van szerintem.

De ez nem a nyomozati szakra vonatkozik. Bemegyek a bíróságra és azt mondom, hogy engem egy ismeretlen ember pofon ütött és előterjesztem a magánindítványom...

Mit tesz Bíróság ?... Elrendeli a nyomozást.

Vagy tévedek ? Tisztelettel veszem a válaszod.

Dr.Attika 2017.04.20. 17:52

Nem így van. Feljelentés az maga a magánindítvány. Ha a feljelentésben nem szerepel konkrét személy, akkor az nem joghatályosan előterjesztett törvényes vád. Erről már a Kúriának is van Bk. véleménye. Keresd meg légy szíves. Abból megértesz mindent.

Vadsuhanc 2017.04.20. 16:29

Tisztelt Dr. Attika !

Újabb feljelentést nem kell tennie mert a magánindítványát előterjesztette. Ez joghatályos és nem vonható vissza.

Akkor kell újra nyilatkoztatni a magánindítványról, ha a nyomozás során megállapítást nyert, hogy az elkövető a hozzátartozója ekkor szerintem az ismeretlen tettes elleni feljelentés joghatályos magánindítványnak nem tekinthető és amennyiben az elkövető személye a büntetőeljárás során ismertté válik és megállapítást nyert, hogy az elkövető a sértett hozzátartozója, a sértettől be kell szerezni azon nyilatkozatát, amely szerint az elkövető személyének ismeretében is kéri a büntetőeljárás lefolytatását.

Dr.Attika 2017.04.20. 16:02

Tisztelt Vadsuhanc!Ha a sértettnek tudomására jut, hogy valaki a levéltitkát megsértette, de nem tudja, hogy ki az, akkor feljelentést tehet. A nyomozó hatóság köteles nyomozni. Ha a nyomozás során megállapítja, hogy ki a konkrét elkövető, akkor a sértett feljelentőt erről értesíti. Az értesítést követő 30 napon belül kell megtenni az újabb feljelentést, immár az ismert elkövető ellen és kérni a megbüntetését. Ez a érvényes magánindítvány, ami egyben a törvényes magánvád is.

Vadsuhanc 2017.04.20. 15:33

Tisztelt Dr. Attika !

Ezzel kapcsolatosan nekem más véleményem van. Kérem, ha téves az álláspontom igazíts ki.

Szerintem amennyiben a magánindítvány szükséges a büntetőeljárás megindításához az ismeretlen tettes ellen előterjesztett magánindítvány is joghatályos.

Újabb magánindítvány "beszerzése" viszont szükségessé válik, akkor, ha az ismeretlen elkövető ellen tett feljelentés kapcsán elrendelt eljárásban megállapítást nyert, hogy az elkövető pld. hozzátartozó.

Erre az esetre levetítve a kérdező a bűncselekmény tudomására jutásától számított 30 napon belül feljelentést tehet ( magánindítványt ) ismeretlen tettes ellen, hogy a levéltitkát megsértette. A nyomozás során kiderül, hogy ez a személy mondjuk a férje volt. A nyomozó hatóságnak ismét be kell szerezni egy magánindítványt tekintettel, hogy az elkövető a hozzátartozója.

Vagy említem az erőszakos nemi közösülés alapesetét is. Ott is magánindítvány szükséges. Akár ismeretlen tettes ellen is.

Dr.Attika 2017.04.20. 15:16

Vadsuhanc!Nem, semmi gond. Ismeretlen tettes elleni feljelentés nem alapozza meg a magánindítványt. Ha a feljelentés alapján az elkövető beazonosításra kerül és a nyomozó hatóság közli a feljelentő sértettel, onnan indul a 30 nap jogvesztő határidő az ismételt már a konkrét személyre vonatkozó feljelentés megtételére.

Vadsuhanc 2017.04.20. 14:55

kérdező2017

Dr. Attika leírta. A tudomásodra jutás után 30 napod van arra, hogy a feljelentésedet megtegyed akár ismeretlen tettes ellen is. Eredményt kétségesnek veszem, de jogod van hozzá.

Egyszer egy vendégsereg volt nálunk. A gyermekeknek bekapcsoltam a gépet. Másnap egy közösségi oldalra kattintva, egyből egy teljesen más felhasználó "ugrott fel". Mint kiderült az egyik vendég használta és meg azzal a lendülettel minden szándék nélkül beléptem az oldalára. Hmm? bűncselekményt követtem el? ( mondjuk azonnal szóltam neki, hogy mi történt )

Értelek és megértelek, de szerinted érdemes harcolnod, ha sem anyagi és sem erkölcsi kár nem ért?

Vadsuhanc 2017.04.20. 14:35

kérdező2017!

A lentieken túl mivel tudod bizonyítani, hogy beléptek a profilodba ?

( valami ilyesmire gondoltam Dr. Attika)

Vadsuhanc 2017.04.20. 14:32

Tisztelt Attika !

A válaszod az elévüléssel kapcsolatosan teljesen helyes volt nem ezt céloztam.

Gyanítom a kérdező mást akart megtudni.

A teljes választ megadtad.

Még egyszer elnézést kérek Tőled, ha a válaszomat a hozzászólásod iránti kritikának minősítetted, nem annak szántam leghátsó gondolatomban sem.

Tisztelettel irányodban.

Vadsuhanc 2017.04.20. 14:32

Tisztelt Attika !

A válaszod az elévüléssel kapcsolatosan teljesen helyes volt nem ezt céloztam.

Gyanítom a kérdező mást akart megtudni.

A teljes választ megadtad.

Még egyszer elnézést kérek Tőled, ha a válaszomat a hozzászólásod iránti kritikának minősítetted, nem annak szántam leghátsó gondolatomban sem.

Tisztelettel irányodban.

Dr.Attika 2017.04.20. 14:17

Az elkövető kilétének megállapításától számított 30 napon belül lehet a feljelentést megtenni, ami egyben a magánindítvány. Ez akár az 5 éven belül bármikor megvalósulhat. Pl. valaki a levéltitkot 2017. április 20-án sértette meg. Erre fény derül 2022.március 20-án. A sértett feljelentést tesz 2022 április 19-én, akkor még elítélhető az elkövető.

Vadsuhanc 2017.04.20. 13:56

A kérdést kellene pontosítani.


Vadsuhanc 2017.04.20. 13:53

Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy a levéltitok megsértése magánindítványra büntetendő.

A magánindítvány előterjesztésének van határideje ez természetesen a hozzászólásból nem állapítható meg, így akár lehet öt év is.

Dr.Attika 2017.04.20. 12:51

5 év.

Öreg Tölgy 2017.03.19. 11:51

5 év alatt, de a büntetés foganatosítása érdekében tett minden intézkedés félbeszakítja.

saguara 2017.03.19. 09:54

Üdv ..A kérdésem az lenne hogy Tartás elmulasztás VÉTSÉGE végett kaptam 50 nap közmunkát de nem dolgoztam le végig ezért a maradék időt átváltoztatták letöltendöre ha nem vonulok be akkor mennyi idő alatt évülne el ? Vétségről van szó nem büntettröl... .. A választ előre is köszönöm ..

ObudaFan 2017.02.26. 17:14

„Lehetséges-e, hogy az ügy már elévült? Mivel én úgy tudom, hogy az idézések és pl. a vádemelés, valamint a vád kézbesítése belső intézkedésnek számít, így nem szakad félbe az elévülési idő.”

Rosszul tudod.

„Most 2017. februárjában szintén volt egy amin alapos okkal nem jelentem meg.”

És ezt igazolással ki is mentetted? NEm kérted előtte, hogy a távollétedben is folytassanak eljárást?

Dlaci1990 2017.02.26. 16:21

Üdvözlök mindenkit!Olyan problémám van, hogy régebben (3 éven túl) garázdaság vétsége miatt kaptam pénzbírságot, illetve egy összeszólalkozásból kifolyólag zaklatás vétsége miatt pénzbírságot, de mint már mondtam, régen történt. A kérdésem az lenne, ha én a jövőben szeretnék akár a rendőrséghez vagy Büntetés végrehajtáshoz jelentkezni ezek a kifogástalan életvitel ellenőrzésnél addigra már elavulnak vagy azonnali elutasítást von maga után? Válaszukat előre is köszönöm szépen.

Mr.Smith 2017.02.24. 15:06

Tisztelt Jogi Fórum!

Én 2012. január 8.-tól 2012. január 10.-ik napjáig bűnügyi őrizetben voltam ezt követően szabad lábon vagyok.2014. február 21. napján a következő vádakat emelte az ügyészség ellenem:

Ezzel együtt a vád indítványozza, hogy próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki rám.

Azóta annyi történt, hogy tavaly 2016. szeptember 10.-én volt egy tárgyalás, ítélet nélkül. Most 2017. februárjában szintén volt egy amin alapos okkal nem jelentem meg. És most is kaptam egy idézést, hogy áprilisban szintén lesz még ebből az ügyből tárgyalásom amin nyilván meg fogok jelenni.

A kérdéseim a következők:

Tudomásom szerint a régi btk.-t kell alkalmazni.

Már nem egy munkahelyet vesztettem el azmiatt, hogy látják milyen ügyekben kell a bíróságra, illetve kihallgatásra járnom. de hát kérem tisztelettel mikor volt már ez??? Azóta megnősültem stb. csak az ügy húzódása kapcsol össze engem ezekkel a dolgokkal!Meddig kell még tűrnöm és milyen jogi kiskapuk létezhetnek a számomra?

Kérem a Tisztelt Fórumot, hogy minden kérdésemre válaszoljanak, mivel ezek a legfontosabb kérdések amire senkitől nem kaptunk egyenes választ eddig és mert ahogy mint feljebb is írtam szerintünk a fejétől bűzlik a hal...

Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan 2017.02.03. 23:21

A többiből valószínűleg lehet, az alapján, amit írtál, hogy még mind folyamatban van.

tiborman 2017.02.03. 20:07

értem, Akkor a 20 hónap minden féle képen maradni fog de attól függetlenül a többiből lehet egy fajta ősz büntetés? el nézést a sok kérdésért.

Öreg Tölgy 2017.02.03. 19:25

Hát ha az újabb bűncselekmények a korábbi elsőfokú ítélet után lettek elkövetve, akkor nem fogsz találni olyan ügyvédet, aki az összbüntetést elintézi. Olyat feltehetően igen, aki jól lehúz, aztán széttárja a kezét (elnézést attól, akire nem vonatkozik).

tiborman 2017.02.03. 17:50

Akkor magyarul nekem jár az ősz büntetés,Csak egy ügyvédet kell meg kérjem hogy vállalja el igaz?

ObudaFan 2017.02.02. 14:06

Kérni kell, amire lehet. A korábbi ítélet után elkövetett bűncselekményekre nem lehet, ahogy arról szó volt.

tiborman 2017.02.02. 09:55

A 20 hónap utáni büncselekmények már utána jöttek tehát az után történt,Még Annyi kérdésem lenne hogy nekem kell kérjem az őszbüntetést Vagy automatikusan létre jön? válaszát köszönöm

Öreg Tölgy 2017.02.01. 20:46

Ha a folyamatban lévő ügyben végrehajtandó szabadságvesztést szabnak ki, akkor lehet azt összbüntetésbe foglalni a már meglévő 20 hónappal, ha az újabb ítélettel elbírált valamennyi bűncselekményt a 20 hónappal végződött ügyben hozott elsőfokú ítélet előtt követte el.

tiborman 2017.02.01. 18:48

Tiszteletem, Arról szeretnék érdeklődni hogy, Hogyan működne Az őszbüntetés Ugyan is nekem van jog erős 20 hónap bőrtőn büntetésem és ezen kivűl van folyamatban lévő 3 Tárgyalásom Maga az ügy Szabálysértés kisebb kárt okozott üzletszerűen el követett csalás, magyarul arra lennék kiváncsi hogy mik az esélyeim válaszát előre is köszönöm.

Öreg Tölgy 2017.01.28. 08:29

Nem arról van só, hogy nem évül el, csak arról, hogy nem szabálysértésként, hanem bűncselekményként évül el, ami a 7 évvel ezelőtti szabályozás szerint 3 év volt, de minden eljárási cselekmény miatt újraindul. Azt viszont nehezen tudom elképzelni, hogy egy 150 ezer forint kárt okozó cselekmény miatt 7 évig folyik a nyomozás, és utána találják meg a gyanúsítottat. Úgyhogy szerintem továbbra is az utolsó mondatomban írt eset lesz a megoldás.

Segafredo1966 2017.01.27. 22:18

Köszönöm a válaszokat. Ha jól értem akkor nem évül el ha az érték (azt hiszem) 150e körüli összeg volt. Akkor mi a helyzet?

Öreg Tölgy 2017.01.27. 18:16

Akkor évült el, ha szabálysértés, amit viszont nehezen hiszek, mert a kérdező 200.000 forintot el nem érő értékről írt. Igaz, hogy az 50.000 forint sem éri el a 200.000-t, e feltehetően akkor nem így fogalmazott volna.

Viszont 7 évvel ezelőtt még a régi Btk. volt, a kisebb értékre elkövetett bűncselekménynek akkor is 3 év alatt el kellett volna évülnie. Kivéve, ha folyamatosan folyt a nyomozás az ügyben, amit megint csak nehezen hiszek.

Úgyhogy szerintem az a megoldás, hogy két külön, egymással össze nem függő ügyről van szó.

ObudaFan 2017.01.27. 16:03

Ha valóban szabálysértés, akkor elevult.

Segafredo1966 2017.01.27. 11:01

Sziasztok!Az egyik ismerősöm még 2010-ben csinált egy szabálysértést, de a tétel nem érte el a 200 000Ft-ot. Most hét év után kapott egy idézést lopás szabálysértés ügyben. Valószínűleg készült felvétel róla, de eddig ismeretlen tettes után nyomoztak. Ha azonosították úgy mire számíthat? Hét év után elévült az ügy, illetve a büntethetősége vagy sem?Előre is köszönöm a választ!

FehérHolló 2017.01.26. 22:33

Tisztelt Ügyvédek!Félbeszakíthatja-e a felfüggesztett börtönbüntetés végrehajthatóságának elévülését az az európai elfogatóparancs, amelyet egy olyan letöltendő börtönbüntetés foganatosításának céljából adtak ki, amely a fenti felfüggesztett büntetés végrehajtását rendelte el, azonban az elfogatóparancs kimondottan csak 1 rendbeli bűncselekményt említ, tehát a letöltendő büntetésen kívül nem tesz említést arról a felfüggesztett büntetésről, amelynek végrehajtását a letöltendő börtönbüntetést kiszabó ítélet elrendelte?Előre is köszönöm válaszukat!

zsolesz7706 2015.03.25. 07:16

Sziasztok!A kérdésem az lenne?Egyik ismerősömnek tegnap be kellet volna vonulnia börtönbe 32 hónapra Pálhalmára.Ezt nem tette meg családi okok miatt szüksége lenne még 2-3 napra hogy úgy vonulhasson be hogy ne maradjon a családja fedél nélkül.Ergo nem akar megszökni a büntetése alól.A fő gond az az hogy ma mennie kellene a rendőrségre egy kihallgatásra ahol szintén gyanúsított de fél be menni.A kérdés az az igazából hogy a rendőrség látja azt már hogy az emberünknek tegnap be kellett volna vonulnia már a Bv-be?

folyami géb 2015.03.23. 16:46

Hát már hogy a fenébe évült volna el. Minden egyes eljárási cselekmény megszakította.

Dr.Attika 2015.03.23. 16:44

Nem évült el.

skorpo 2015.03.23. 16:34

KÉRDEZEM:Elévült az ügy???5 évvel korábbi dolgokért - telefonálás, internet, személyes megkeresés volt...

Nem vagyok felelősségre vonható???

folyami géb 2015.03.23. 16:28

Ezt most mondod vagy kérdezed?

skorpo 2015.03.23. 16:25

2010 februárjában feljelentett volt élettársam, zaklatásért, vélt sérelmei miatt.1 év múlva született egy jogerős ítélet, amelyben büntetlen előéletem ellenére felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, távollétemben. (Élettársam néhai a férje ezen a bíróságon volt ülnök!)Ez ellen felülvizsgálati kérelmet adtam be, de a bíróság perújításként kezelt, és törvénysértőnek állapította meg a jogerős ítéletet, mert idézhető lettem volna, de nem idéztek, sem vádiratot, sem ítéletet nem kaptam... Elrendelték a perújítást. Elfogultságaim sorra elutasították, nem elfogult a bíróság!!! Megbüntettek, mert nem mentem el a tárgyalásra, újabb elfogultságot bejelentve. Ezt a büntetést is fellebbezve elengedték....

Letelt az 5 év! Nincs ítélet!Elévült az ügy......

folyami géb 2015.03.20. 14:31

Ez egy bonyolult téma a jogászok között is, azért nehéz érthető választ adni.

Először is nem csak a rendőri megkeresés, hanem minden, a büntetés végrehajtása érdekében tett ELŐBBRE VIVŐ intézkedés megszakítja az elévülést, ami lehet egy rendőrség megkkeresésé is.

A lényeg: azoknakk az intézkedéseknek van elévülést megszakító hatásuk, amik a korábbihoz képest újak, vagy a korábbinál szélesebb körben szolgálják a terhelt kézrekerítését.

Pl. egy újonnan felmerült cím ellenőrzése megszakítja, ugyanannak a címnek a többszöri ellenőrzése nem. Belföldi elfogató helyett nemzetközi kibocsátása ugyyancsak mnegszakítja.

Az iratokba a terhelt és védője betekinthet, más kérdés, hogy pont az elévülésre vonatkozó adatokat nem fogják megmutatni.

lili80 2015.03.20. 08:18

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék érthető vàlaszt kapni. Minden rendőri megkeresés félbeszakìtja az elévülési időt? Tovàbbà ki az a személy aki betekintést nyerhet a bv csoport intézkedéseibe a foganatosítàsra tett intézkedéseitől amennyiben ez lehetsége egyàltalàn.

Vàlaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan 2015.03.10. 19:26

Leginkább z ügiratból derül ki. Ha ő érthető módon nem akar betekinteni, akkro meghatalmazhat egy védőt, aki megteszi, és még tudja is, hogy mit lát.

sienna 2015.03.08. 15:35

Üdvözlök mindenkit!

Egy kérdéssel fordulok a tisztelt úrakhoz,hogy:Párom nem vonult be a büntetése megkezdésére cirka 5 éve!A kérdés az lenne: hogy honnét tudhatjuk meg azt ,hogy elévülte már a büntetése végrehajthatósága?"Tehát amikor már nem kell tartania attól ,hogy leültetik!Mennyek be a rendőrségre és kérdezzem meg?"Tudom kicsit naívan hangzik ,de csak egy ötlet volt, bár kétlem hogy ott közölnék velem..

előre is köszönöm a kedves válaszolók segítségeit!

ObudaFan 2015.03.04. 06:49

Öt év az elévülési ideje. Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtása végett tett intézkedés. Az elévülést minden olyan hatósági intézkedés félbeszakítja, amelyet a büntetés végrehajtásának előbbre vitele érdekében foganatosítottak. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.

pappcs 2015.03.03. 23:19

Igen bevisznek. Felhívás, nem vonulsz be, elővezetés, nem avgy otthon, elfogatóparancs, majd eu elfogató parancs kiadása. Ha megszagolják hogy külföldön vagy lehet ezzel kezdik! De ismerve a nemzetközi ügyintézés gyorsaságát jó eséllyel a külföldi börtönben már le is töltötted. (Amúgy soha nem sajnáltam ezeket a magadfajta "menjünkülföldremosogatni" tipusú embereket! Ha rajtam múlna még az állampolgárságtól is megfosztanám azokat akik külföldre mennek dolgozni! Elmegy? oké, maradjon is ott!

csofi15 2015.03.03. 09:20

Jó napot ! Február 19.-én kellet volna megkezdenem az 50 nap fogházbüntetésemet ! Az lenne a kérdésem hogy én Németországba dolgozok és egy igazoltatás során bevihetnek e ha Magyarországon ez miatt körözést adtak ki ?! Az 50 napom 300 óra közmunka miatt van ! Ennek az elévülési ideje mennyi ? köszönöm ! Üdv

Véleményem 2015.02.28. 07:27

honda01

Pontosítani kellene azon amit írt, és válaszolni a kérdésekre. Pontosabb válasz, segítség csak akkor adható.Ha a felvetése arra irányult amire gondolok akkor a válasz a kérdésére az, hogy nem.

Kovács_Béla_Sándor 2015.02.27. 15:17

Miért is van bevonva az a jogosítvány? Véletlenül nem járművezetéstől eltiltás miatt?

honda01 2015.02.27. 11:52

Üdv mindenkinek!

Szeretnék válaszkapni,magyarországon bevont jogositvány ellenben külföldön megszerzett jogsit használhatom e magyarba.

Betörö 2014.06.10. 17:06

Udvozlet,segitseg kellene.Szoval,betoro voltam,oleg jol eltem belole.Megbuktam Ausztriaban,kaptam ket evet,ez 2005 ben volt.

Ezek a sogorok hulyek,mert kidobtak 8 honap mulva,igaz minta rab voltam,es az ottani borzonviszonyok mint a 3 csillagos szalloda,kulon konyha,tv,satelit,sport...es 1000€ kerestem havonta a borton muhelyben,szoval imadtak a sogorok.(jo szakmam volt,ezt ok ki is hasznaltak)Na mondom,itthon feher vagyok,mint a patyolat,tiszta erkolcsi,stb.Hat erre nem csatlakoztung Schengenhez,erre a magyar birosag elismerte a kinti iteletet,,puff neki..mintha itthon vartak volna be.

Eltelt par ev,mondja egy komam,kerjek mentesitest.Kijottek,kornyezet tanulmany,stb...meg a Fovarosin az Ugyesz is mellettem allt,hogy kapjak erkolcsit.Fel ev mulva tiszta erkolcsim lett.

Most 2014 van,jo fiu lettem,es tettem nehany szivesseget a mult beli uldozoimnek..na szoval az NBH hoz szeretnek menni dolgozni,es ott fotiszt lehetek.( beszelek ket nyelven,amerikai diplomam van)

Itt jonne par dolog: ok,erkolcsim tiszta,de az adatok legmelyen ott van nekem ez az osztrak kis affer.Kizaro ok lehet?Raadasul,utaznek az USA.ba is,es az Esta vizum kerdesei kozott ott van: volt e barhol,barmikor buntetve?..en meg voltam.de pardont kaptam.

Be kell az Usanak vallani?Ki tudja deriteni ?Mennyire tud az Usa belenezni az iratokba?

Vannak politikai ambiciom is,konzuli,diplomacia szinten.Akadalya lehet a 10 evvel ezelotti,kulfoldi buntetetseg?Az gaz lenne,ha kinevezesem utan nezne bele valami mitugralsz ujsagiro.

Szoval,ha mentesitett a birosag,akkor vegleg torolnek minden rosszat,vagy az valahol minig eletheto lesz majd??

ObudaFan 2014.06.02. 12:42

10 év az elévülési ideje.

kicsi14 2014.05.31. 19:28

5.6 evnek bortonnek mennyi az elevulese?

Cirma1 2014.04.24. 16:56

Tisztelt Fórumozók!

Az öcsém ( 25 éves)2013.09.30 óta tölti szabadságvesztését. Először a 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetését töltötte, ami a kapott kedvezmény miatt december 5-én letelt. Majd 6 hónap fogházbüntetés kezdődött. Közben 2013. decemberében kiderült egy "elfelejtett ügye", miszerint 2006. május hónapban még fiatalkorúként kapott 10 hónap fogházat 3 évre felfüggesztve. 2009-ben 3 héttel a 3 év letelte előtt csinált valamit, azért pénzbüntetést kapott.akkor. 2014. januárjában elrendelték a 10 hónap fiatalkorúak fogházbüntetés utolagos végrehajtását.. A 6 hónap fogházbüntetés tekintetében a Bv bíró 2014.04.02-án döntött és feltételes szabadlábra helyezésről szól a végzés. Az is benne van, hogy más végrehajtandó ítélete nincs. Erre 2014. április 14-én a 25 éves!!! öcsémet elvitték fiatalkorúak fogházába. Ott meg nem is lehetne a kora miatt. Tegnap voltunk látogatni és mire hazaértünk a lakcímére volt a BV bíró végzése küldve a feltételes szabadlábra helyezésről. Gondolom azért, mert azt feltételezték, hogy április 8 óta már hazaért....április 23-ig. Most akkor mi is lehet a helyzet? Jogos-e a 10 hónap fogházbüntetés végrehajtásának utólagos elrendelése? És most melyik döntést kell figyelembe venni, mert a 2014. április 2-i végzés a feltételes szabadlábra helyezésről és arról, hogy nincs egyéb végrehajtandó ítélete 8-án jogerőre emelkedett. Ha valaki ért ehhez és visszaír, köszönöm a segítségét előre is!

Agent Cooper 2014.03.10. 13:30

Kedves luinszki20!

Igen, ez pontosan azt jelenti!

Üdvözlettel: Agent Cooper

luinszki20 2014.03.10. 11:05

köszönöm a választ ! Azonban ez nem egészen tiszta „Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtása végett tett intézkedés. Az elévülést minden olyan hatósági intézkedés félbeszakítja, amelyet a büntetés végrehajtásának előbbre vitele érdekében foganatosítottak. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődiknekem : !” Most ez azt jelenti , hogy akárhányszor keresik itthon ,mindig félbeszakad ?

Agent Cooper 2014.03.10. 10:13

Kedves luinszki20!

Elvileg az elévülési idő a felsorolt bűncselekményeknél öt év, a szabálysértések már elévültek.Azonban:„Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtása végett tett intézkedés. Az elévülést minden olyan hatósági intézkedés félbeszakítja, amelyet a büntetés végrehajtásának előbbre vitele érdekében foganatosítottak. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.”

Üdvözlettel: Agent Cooper

luinszki20 2014.03.09. 12:02

Tisztelt Fórumozók !

Kérném a segítségüket egy elévülés meghatározásához .A következőről lenne szó : páromnak volt egy ügye 2007 november 2* -én lopás miatt (400ezer értékre)ebből kapott 1 évet ,3 évre felfüggesztve és mellé pártfogóit . majd 2010-ben ismét kapott 8 hónapot betörésért (300ezer forintos kár volt)amit 2010 áprilisában kellett volna megkezdenie + mellé az 1 évet , mert mielőtt letelt volna a pártfogói azon belül *követte el *Ez mellett van neki 1 vagy 2 pénzbüntetése amit szabálysértésért kapott (2010es) ( jogosítvány nélküli vezetés) miatt, és nem fizette ki , ami azóta lehetséges , hogy letöltendőre lett változtatva .A lényeg az, hogy az elévülésre játszunk, és nem tudjuk a pontos időt amikor ez a rémálom letelhet.Egy hozzá vetőleges időt ,ha tudnának nekem mondani ,amikor ez elévülhet aztNagyon megköszönném , mert már nagyon kivagyunk ez miatt .

köszönöm előre is a segítségüket

Agent Cooper 2014.02.20. 09:15

Kedves jani865!

Azért a helyzet nem ennyire fényes, ugyanis az elévülést félbeszakítja a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik. Szóval ennek figyelembe vételével érdemes az elévülésre játszani.Szerintem addig jó a barátjának, amíg nincs meg az ismerőse.

Üdvözlettel: Agent Cooper

jani865 2014.02.20. 08:21

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!Akkor ha a bűncselekménytől számított 5 év letelt akkor nem büntethető senki sem?Tudomásom szerint körözik a barátom ismerősét,de eddig semmi sikerrel.Ha nem fogják el akkor nem büntethető?A barátomnak milyen problémái lehetnek,ha nem lesz meg?

Agent Cooper 2014.02.18. 11:13

Így viszont akkor valószínűleg elfelejtették folytatni az eljárást :) Nagyon úgy tűnik, hogy ha a sértett nem reklamál, akkor megússza.

Üdv: Agent Cooper

Kovács_Béla_Sándor 2014.02.18. 10:35

Azt hiszem, kissé félreérted a dolgot. Nem az "ismerőssel" szemben nyomoznak, hanem a bérlő baráttal szemben. Az az ő hivatkozása, hogy nem is ő sikkasztotta el a hiányzó dolgokat, hanem ez a bizonyos, ismeretlen helyen tartózkodó ismerős vitte el őket.

Agent Cooper 2014.02.18. 09:11

Kedves jani865!

A bűncselekménynek nem, viszont a büntethetőségnek van elévülése. Jelen esetben ez öt év.Egyébként arra nagyon ne is számítson, hogy majd a rendőrség megkeresi az elkövetőt, ők kiadták az illető körözését, részükről az ügy le van tudva. (Ha elkapják, akkor meglesz, ha nem, akkor nem.) Miért nem keresik meg az elkövetőt? Ugyanis ha megvan, akkor már indítványt tehetnek a rendőrségen az elfogására. (Én így szoktam és működik.)

Üdvözlettel: Agent Cooper

jani865 2014.02.17. 16:22

Üdvözlet!

Lehet nem jó helyre írok,de nem tudom melyik lenne a megfelelő topic.Egy barátom 2009-ben kibérelt egy lakást,amiből az egyik ismerőse elvitt tárgyakat elég nagy értékben (2 millió forint).A lakás tulajdonosa természetesen feljelentést tett,de a mai napig nem tudták elérni/megtalálni ezt az illetőt.Az lenne a kérdésem,hogy meddig folytathat nyomozást a rendőrség?Mert még mindig nincs bíróságon a dolog.Van a nyomozásnak elévülése?Illetve a bűncselekmény elévül?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Agent Cooper 2014.02.12. 22:32

Kedves Asahari!

Ne firtassák, elévülhet. Hacsak nem szeretné mindenképpen letölteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Asahari 2014.02.11. 10:25

Tisztelt Ügyvéd Asszony/ Úr!Testvérem, 2012. decemberében követett el lopást. Másodrendű vádlottként, 2013. májusában a bíróság 120 óra közmunkára ítélte. Olyan 2013. augusztus körül kapott csak levele a kijelölt pártfogótól, ahová el is ment, viszont a közmunka letöltéséről még nem tudott akkor mit mondani neki a pártfogó. Azóta már érdeklődött ő is, én is telefonon többször, de a pártfogó csak azt mondta, hogy legyen türelemmel, majd értesítik. Ez a mai napig nem történt meg, semmilyen értesítést nem jött még, az öcsém meg izgul, hogy mi lehet az oka a késlekedésnek, mert ő már szívesen letudta volna a 120 óra közmunkát. Mit tegyünk? Vagy elévülhet a büntetés, ha mi nem firtatjuk, hanem várunk türelmesen? Köszönöm szépen a válaszát!

ObudaFan 2014.02.10. 13:35

A bevonást követő 10 év elteltével.

user11 2014.02.09. 11:16

Tisztelt Ügyvédek!

2004. okt. 9-én ittas állapotban történt közúti balesetokozás vétsége miatt a helyszínen bevonták a jogosítványomat.Ezt követően első fokon, 2004. szept. 24-én 40 nap közmunkát és 3 év vezetéstől való eltiltást kaptam, amit 2005. június 22-én másodfokon (távollétemben) 8 hónap fogházbüntetésre és a közúti járművezetéstől eltiltás mellékbüntetés tartamát 10 évre súlyosbította.A kiszabott büntetés letöltését nem kezdtem meg, ezért 2010. dec. 9-én a főbüntetés végrehajthatósága elévült.Kérdésem, hogy a 10 évre vezetéstől történő eltiltás mikor jár le?

Válaszukat előre is köszönöm!

Evyca4 2014.01.29. 12:12

Kedves Agent Cooper,Írtam Önnek privátban.Itt is megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a pártatlan hozzáállásáért és a kielégítő válaszáért.További Jó munkát!

Evyca4 2014.01.29. 12:00

Látja kedves Kovács úr Ön is rögtön azt írja 'rágalmazok'.Miért hihetőbb az ő tagadása mint az én állításom?!Bemutattam az összefénymásolt számlákat hol az időpontot/még ott sem laktam/ takarta le, hol az elmaradást/holott minden hónapban rendesen fizettem.Sajnos én is megbíztam benne, egy véletlen miatt derült ki, hogy többet kér rezsinek mint a tényleges fogyasztások...Emiatt költöztem el!Utána zaklatta a szüleimet is!Egyik bírónő barátnőm azt tanácsolta jelentsem fel, valamint mondta ,hogy "ismeri a fajtáját".Alávetettem volna magam hazugság vizsgálatnak is!Egész életemben becsületesen éltem,ezután is így fogok.Ami igazán elszomorít az az előítélet hogyha ő dr neki van igaza, a "kisember" csak hazug senki lehet.Bár nem akartam már harmadik diplomát de azt hiszem még egy Jogász szakot elvégzek, hogy meg tudjam védeni magam.

Kovács_Béla_Sándor 2014.01.29. 10:39

Nem kellene rágalmazással megfejelni azt a lopást, okirat-hamisítást.

Agent Cooper 2014.01.29. 09:43

Kedves Evyca4!

„A vádak hamisak voltak de mivel az illető dr. és képviselő hiába mondtam bármit...”Nem bármit kellett volna mondania, hanem érdemben kellett volna védekeznie, de ha már jogerős az ítélet, akkor ez már eső után köpönyeg.Ettől még nyugodtan lehet köztisztviselő vagy kormánytisztviselő, azonban bizonyos beosztások betöltéséhez szigorúbb ellenőrzési szabályok tartoznak, de ez a beosztások jóval kisebb részét teszik ki.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Evyca4 2014.01.28. 12:58

A vádak hamisak voltak de mivel az illető dr. és képviselő hiába mondtam bármit...Pénzbüntetést kaptam, mint említettem 60Eftot.Azt tudom, hogy az erkölcsim tiszta.Arra vagyok kíváncsi, hogy tudok-e köztisztviselői állást vállalni?/mivel ott 'átvilágítanak'.Közigazgatási MA végzettségem van.

Agent Cooper 2014.01.28. 12:36

Kedves Evyca4!

Amennyiben pénzbüntetést kapott, abban az esetben hatósági erkölcsi bizonyítványt kaphat, mert büntetlen előéletűnek minősül. Olyan állsást viszont egyelőre ne vállaljon, ahol a feddhetetlen előélet előfeltétel.Természetesen ha nem ítélték el, vagy más büntetést kapott, akkor a fentiek nem érvényesek.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Evyca4 2014.01.27. 23:11

Tisztelt Ügyvédek!Még 2008ban béreltem egy lakást 1éves szerződést írtam alá, de amikor rájöttem, hogy a főbérlő becsap a számlákkal elköltöztem 8hónap után.Erre Ő mindenért feljelentett: lopás: mivel a két íróasztalt betettem édesanyám sufnijába mert borzalmas állapotban voltak.Hiába mondtam, hogy az iwiwen leleveleztük törölte magát így nem lehetett Őt azonosítani /Lopás:10Eft/egyébként a szakértő is azt mondta "még tüzelőnek sem jók/.Letagadta, hogy azt mondta nem utazik le írjam nyugodtan alá a lakcímbejelentőt...okirathamisítás /60Eft.Amikor elköltöztem rögtön ki is jelentkeztem.Feljelentett csalásért is de elutasították.A mai napig fenyeget, hogy tönkretesz./könnyen mivel képviselő-kapcsolatokkal/Még pénzt is követelt...Most végeztem közigazgatási mesterszakon de nem tudom mi lesz ha átvilágítanak.A 'lopás' ill. közokirat hamisítás miatt van-e esélyem elhelyezkedni?Állítólag átvilágításnál ezek láthatóak hiába az elévülés?Valóban sikerült tönkretennie az életemet?Kérem olyan személy válaszoljon aki biztos a válasz helyességében.Köszönöm.

tomi010 2011.12.05. 20:09

Tisztelt Forum Ügyvéd Urak Hozzá értök!Választ szeretnék kapni!

Egy közuti baleset során ami 2005 ben történt a jogosítványom a helyszinen bevonták.A biroság letöltendö szabadság vesztésre ítélt plusz 3 évre eltiltott a vezetéstöl.A tárgyalás a beleset napjátol másfél évre volt.A jogeröre emelkedés ujabb egy év.A büntetés lejárta után kezdödött a 3 éves eltiltás.számoljunk 2003 elvettél 1 sö fok másod jögerö 2006 március.2.4 honap börtön.Ha ezt össze adjuk

tárgyalások 3 év mulva 2.4 letöltenöeltiltás 3 eltiltás

Kérdezem mit jelent ebben az esetben a 3 év eltiltásHolott 8 éve az okmány iroda birtokában van a jogsim.Ki nem adják,Lehet tenni valamit ez ügyben.??köszönöm ha valaki válaszol.

tomika777 2011.05.26. 22:54

Szeretném megtudni, hogy a 2010-ben kiszabott 14 nap letöltendő szabadságvesztés mikor évül el? 5 év ha jól tudom? Ami után nem hajtható végre az itélet?

Várom válaszátElöre is köszönöm

Minnah 2011.05.17. 12:10

köszönöm!Tulajdon elleni szabály sértés volt.MA voltam a toborzóban és elmondtam a történteket és azt mondták, hogy bevonulhatok..

monalisa1 2011.05.17. 10:14

Kedves Dr. Attika, a magam részéről is köszönöm a pontosítást.

Dr.Attika 2011.05.17. 08:51

Azért nem ilyen egyszerű a dolog. Tisztázni kellene, hogy az első kettő szabálysértés vagy bűncselekmény. Vélhetően bcs. mivel bíróság szabta ki- persze lehet kifogás alápján hozott bírósági határozat.Ha bűncselekmény, akkor a pénzbüntetés megfizetésével mentesül az elitélt, csakhogy a szerződéses jogviszony a mentesüléstől számított 3 évig nem létesíthető. Pontosítani kell a történteket. No most, ha befutna a harmadik ügy, akkor bizonyosan bűntetőeljárás lesz, már pedig azt a katonai bíróság bírálja el és mindenképpen kiderül a dolog.

Minnah 2011.05.17. 07:36

Köszönöm!Egyértelmű, hogy befizetem..Tanultam belőle..Ha esetleg az utolsó kérdésemre tudná a választ nagyon megköszönném?!Szóval ha június 7.-én bevonulok kiképzésre és az idő alatt kapnék még egy feljelentést tulajdon elleni szab. sértés miatt akkor a honvédség mit reagálna?Köszönöm!

monalisa1 2011.05.16. 17:46

Mivel pénzbüntetést kaptál és semmi más szankció, így továbbra is büntetlen előéletű vagy. A csekket fizesd be és az esetből tanulj...

Minnah 2011.05.16. 16:42

Tiszteletem!Bonyolult történetem van!2010 szeptemberében jelentkeztem szerződéses katonának.. megvolt az alkalmasságom, de nem vonultam be a szakkiképzésre mivel még tanulok.Időközben 2011. februárjában diákmunkaként pénztáros voltam az egyik Tesco áruházban ahol egy haverommal többször úgy adtunk ki dolgokat, hogy nem ütöttem be a pénztárba..Két ilyen alkalmat észrevettek amiből bírosági végzés van mindkétszer 20 ezer forint pénzbírságot kaptunk.A második tárgyalás ma volt..Ma hívtak a toborzó irodából, hogy június 7.-én bevonulhatnék..Önök szerint el tudok így menni katonának, kapok erkölcsit?Ha sikerülne is bevonulnom és kiderülne még egy eset mit kapnék?Köszönöm a válaszokat előre is!

FerkeBrg 2011.03.29. 11:46

Igen,erre gondoltam! :-) Noncs mit,Ön segített,én "bizalmat szavaztam"!

guba 2011.03.29. 10:07

Akkor most lenne egy ügyfelem? :))Sajnos nem vagyok még az. Azért köszi a bizalmat!

FerkeBrg 2011.03.29. 09:26

Kedves Guba!

Ön ügyvéd?Ha igen,Budapesten?

Köszönöm

FerkeBrg 2011.03.29. 09:24

Köszönöm !!!:-(

guba 2011.03.29. 08:53

Nem a többszörös visszaesői minősége miatt van kizárva a feltételesből, hanem azért, mert letöltendőre önként nem vonult be, illetve mert az újabb bűncselekményeket korábbi, letöltendő végrehajtásának befejezése előtt követte el.(A konkrét esetedre válaszolva.)

FerkeBrg 2011.03.29. 07:33

Tisztelt Gabicsek!

Ezezk szerint a különösen többszörösen visszaesőknek (lopás bűntette)járhat a feltételes szabadságra bocsájtás?(jó magaviselet esetén)?Köszönöm.

Gabicsek 2011.03.28. 21:52

Btk. 48. §

Ez szinte biztos nem fog változni.

jog11 2011.03.28. 13:47

Tisztelt LV:)!A következő kérdéssel fordulnék Önhöz:barátomat bűnösnek találták bűnszervezetben elkövetett jelentős mennyiségű kábítószerrrel való visszaélés bűntettében, ami miatt 6év letöltendő fegyházbüntetésre ítélték. Az ítéletet a másodfok is helybenhagyta. Nem kaphat kedvezményt a bűnszervezet miatt. Nincs semmilyen kivétel ilyen esetben? Le kell ülnie a 6évet mindenképp? Hová lehetne benyújtani valamilyen papírt ezzel kapcsolatban? Kérem segítsen!!Illetve szeretném még azt is megkérdezni, hogy a mostani törvénymódosításoknak köszönhetően ez nem változhat? Nincs szó jelenleg erről/ennek lehetőségéről, mert ők odabent ezzel hitegetik egymás, hogy meg fogják szavazni. Ön hallott erről valamit?Nagyon várom a válaszát, köszönettel:jog11

lakatosviktor 2011.03.27. 16:28

Kedves Viktória!

EVSZ-hez valóban célszerű, mert ha semmi értelme benyújtani, akkor jobb várni még vele, mint egy alaptalan kérelem után majd benyújtani a következő kérelmet. Bár nem biztos, hogy ezt minden ügyvéd megmondja, de tételezzük fel ;)

Összbüntetéssel ugyanez a helyzet, azonban én ezekkel rendkívül szkeptikus vagyok, ugyanis a bv. intézet hivatalból szokott előterjesztést tenni összbüntetésbe foglalásra. Azt érdemes szakembernek megnéznie, fennállnak-e a feltételek. Az kis túlzással "egyszerű matematika", tehát ha nem állnak fenn a feltételei, nem nagyon van miben reménykedni. Viszont javaslom nem matematikus, hanem jogász igénybevételét :-)

Üdvözlettel,LV

Wiki75 2011.03.27. 15:59

Kedves Viktor!Köszönöm a segítséget!Erre van kimondottan nyomtatvány,vagy egy sima kérelmet kell írni?EVSZ-hez,összbüntetési kérelemhez viszont már megéri ügyvéd segítségét kérni?Köszönettel:W.Viktória

lakatosviktor 2011.03.27. 11:12

Kedves Viktória!

Az intézet parancsnokánál kell előterjeszteni bármelyik házasuló fél által. Az intézet továbbítja a kérelmet a székhelye szerint illetékes anyakönyvvezetőnek. Ha az elítélt valamilyen egyházi esküvőt is szeretne, az egyház képviselőjének is továbbítják.

A házasságkötés időpontját ők egyeztetik egymással. Az eseményen a házasuló felek, a tanúk, az anyakönyvvezető, az egyház képviselője lehetnek jelen. Továbbá jelen lehet az is, akinek jelenlétét a bv. intézet parancsnoka engedélyezi.

A házasságkötéshez semmi szükség ügyvédre, Ön is el tudja intézni mindezt! :-)

Üdvözlettel,LV

Wiki75 2011.03.27. 05:38

Köszönöm a választ!Ezt ,hogy,hol és kinek kell intézni?Gondolom neki a börtönparancsnoknál,nekem meg az anyakönyvi hivatalban?Illetve ilyen ügyekben,mint evsz,esküvő jó-e,ha ügyvédet fogadok aki segít?Üdvözlettel:W.Viktória

lakatosviktor 2011.03.26. 21:02

Börtön fokozatban még kaphat, fegyház esetén kizárt. Arra kell tehát vigyáznia, hogy ne helyezzék súlyosabb fokozatba, de gondolom ez a veszély nem áll fenn, hiszen mielőbb szeretne szabadulni.

Az elítéltnek végrehajtási fokozattól függetlenül joga van házasságot kötni, tehát e téren nincs akadály.

Üdvözlettel,LV

Wiki75 2011.03.26. 16:17

Köszönöm a választ!Börtön büntetést kapott igen.Ettől még kaphat evsz-t?.Ettől még engedélyezik,hogy összeházasodjunk?Vagy ennek is vannak kitételei?Üdvözlettel:W.Viktória

lakatosviktor 2011.03.26. 11:21

Ha börtönbüntetésre ítélték, akkor 1 év 3 hónap, ha fogházbüntetésre, akkor 1 év 1 hónap és ~11 nap leteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Ezt a büntetés-végrehajtási bíró engedélyezi, amennyiben - különösen az elítéltnek a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető.

Wiki75 2011.03.26. 07:08

Köszönöm a választ!Ön ezek szerint ilyen ügyekkel foglalkozik.Lehetőség szerint szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot és a segítségét kérni,amint a páromtól többet megtudok.Amennyiben van erre lehetőség úgy kérném jelezze felém.Üdvözlettel:W.Viktória

ObudaFan 2011.03.24. 11:57

Nem évült el. Nagy valószínűséggel ő még kaphat feltételest.

Wiki75 2011.03.24. 03:25

Páromnak 2009. február 26.- án azaz több ,mint 2 éve,kellett volna bevonulnia 1 év 8 hónapra,múlt hét vasárnap fogták el nálam,elévülhetett-e a büntethetősége ez idő alatt?Segítségnyújtás elmulasztása miatt kapta a letöltendő börtönt.Ilyen esetben járhat-e a feltételes szabadulás,vagy ki kell töltenie a büntetést.Számít-e,hogy időközben gyermekünk született?Előre is köszönöm!Viki

ObudaFan 2011.02.27. 12:16

Addig elrendelnek elfogatóparancsot, aztán esetleg nemzetközi elfogatóparancsot, az meg mind a kettő megszakítja az elévülést.

hoppon 2011.02.25. 19:48

Tiszteletem!

Érdeklődnék ha okmányhamisítást követtem el a felfüggesztett börtönbüntetés alatt ami 2014ig tart, akkor van e esélym arra, hogy a büncselekmény elévül? Az okmányhamisítást (személyi) 2010 végén követtem el. Kiváncsi lennék arra, hogy mivel lebuktam a rendőrség lefoglalta a hamis iratokat, akkor én attól a naptól számítsam a büntetés elévülését? Mivel az esetemben az elévülés (elvileg 3év) ha 4 évet kíhúznék bujkálva akkor 2015ben ugye már nem tehetnének semmit ellenem? Addígra a felfüggesztett is lejár.Mit tegyek? Meneküljek külföldre vagy húzzam meg magam és tegyek úgy mintha semmi sem történt volna.

lakatosviktor 2011.02.23. 14:41

Ez egy praktikus ötlet! :)

LV

guba 2011.02.23. 14:39

Azt így szerintem sehogy, de ha egy kérelmet beterjesztesz az első fokon eljárt bírósághoz, büntetés elévülésének megállapítása iránt, akkor meg fogod tudni, hogy elévült-e.

hopkins 2011.02.23. 14:21

Köszönöm a válaszát,de még egy kérdés. honnan lehet megtudni,hogy ki-e adtak,és mikor nemzetközi,és eu elfogató parancsot? Hopkins

lakatosviktor 2011.02.23. 08:56

Ezek a büntetések - az mivel 5 évet nem érik el - 5 év alatt évülnek el. (Btk. 67.§ (1) bek. d) pontja)

Gondolom a nemzetközi és az európai elfogatóparancsot kiadták. Ettől az időponttól kell számítani, hacsak utóbb nem tett a hatóság olyan intézkedést, ami az elévülést félbeszakítja. Ezt aligha tudjuk meg.

Üdvözlettel,LV

hopkins 2011.02.23. 01:54

a lentiekben emlitett büntetést /10-hó,és 5-hónap/ 2007 szeptemberben kellet volna megkezdeni,de az illetö azóta külföldön tartózkodik. a kérdés,hogy mikor jöhet haza büntetlenül?

Gabicsek 2011.02.22. 20:32

úgy lehet megtudni, ha elfogják. Jobb, ha önként bemegy.

hopkins 2011.02.22. 09:45

Érdeklödnék,hogy egy 10-hónap,és egy 5-hónapos letöltendő itélet esetében /nem volt összbüntetés/ lopás vétsége mennyi idö mig elévül a büntetés végrehalytása?Honnan kell számolni az idöt,és honnan lehet megtudni,és hogyan,hogy keresték-e az embert az elöállitás végett? Válaszukat elöre is köszönöm. Hopkins.

guba 2011.02.21. 11:02

Kedves Szendcs!Jelen esetben a büntetés elévüléséről van szó, nem a büntethetőséget megszüntető elévülésről. Tehát a nyomozás elrendelése, és a vádemelés már ezt nem fogja megszakítani. :)

68. § (1) A főbüntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napján, ha pedig a büntetés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik. Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdődik.(2) A kiutasítás elévülésének határideje, ha főbüntetés mellett alkalmazzák, a főbüntetés végrehajtása befejezésének, illetőleg a végrehajthatósága megszűnésének napján, egyéb esetben a határozat jogerőre emelkedésének napján kezdődik.(3) A pénzmellékbüntetés elévülésének határideje a főbüntetés végrehajtása befejezésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik.(4) Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje ismét elkezdődik.

Abban viszont igazad van, hogy nem minden esetben szakítja félbe az elévülést, ha ismeretlen helyen tartózkodó elítélt ismert lakcímére kimegy a rendőrség, hanem csak akkor, ha olyan körülmény merül fel ezáltal, amely a büntetés foganatba vételét segíti.

szendcs 2011.02.21. 07:57

Kedves Guba!

Félbeszakítja az elévülést:

A fentiekből kitűnően az elévülés többszöri félbeszakadásának nincs akadálya.

Tehát csak az első lakhelykutatás szakitja meg.a te hozzászólásod nem volt egészen pontos.

guba 2011.02.17. 21:15

Elévülési idő van, de a büntetés-végrehajtási célokat nyilván nem az szolgálja, ha az elítélt eltölt 5-6-8 évet a Bahamákon, aztán hazajön és ott folytatja, ahol abbahagyta.

Basehart 2011.02.17. 20:26

Köszönöm a választ!

Akkor ez is azt igazolja,hogy nincs elévülési idő ami kézzelfoghato hiszen ezt elhuzhatják időtlen időkig!

guba 2011.02.17. 20:20

Nem csak körözés szakíthatja meg az elévülést, hanem bármilyen az elítélt felkutatására tett intézkedés. Pl. kiküldenek egy járőrt, hogy csengessen be és kérdezze meg, hogy otthon van-e.

Basehart 2011.02.17. 20:08

Üdv!

Ha egy mod van rá kaphatnék én is választ?Köszönöm.

Gabicsek 2011.01.28. 21:58

Itt szokott kapni az ember választ.Milyen végzés és miről szól? Mert erről elfelejtettél írni. Még ha mentesültél is, (nem elévülésről van szó) a rendőri pályáról lemondhatsz, mert a bűnügyi nyilvántartást megnézik, ott pedig benne vagy mentesítés esetén is.

.harmat. 2011.01.28. 13:53

Választ itt kap az ember!?

.harmat. 2011.01.28. 00:58

Tisztelt Fórum!

Priuszról szeretnék kérdezni!2010.02.25napján jogerőre emelkedett,a végzés 2010,május 26.napján jogerős és végrehajtható. Tisztában vagyok azzal, hogy erkölcsim tiszta, büntetett előéletű már nem vagyok. Fedhetetlen meg még nem vagyok. Kérdésem az lenne: mikor évül el, és mikortól nem vagyok priuszos. Valamely kapitányságon szeretnék közalkalmazottként dolgozni, vagy hivatásos rendőrnek jelentkezni.Kérem PONTOS és Mihamarabbi válaszukat!!Köszönöm

Basehart 2011.01.27. 21:34

Tisztelt Ügyvéd ur/urak!

Az elévülésről szeretnék érdeklődni.Vissza olvastam a forumot és találtam pár ellent mondóválaszt amit nem teljesen értek.Kérem ne értsék félre nem kekeckedni akarok hanem keresem a helyes választ és az önök segitségét kérem!

idézem:

kolonc2010.04.29. 19:33

Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan mik a büntetés elévülését megszakító tényezők tárgyiasítva?És mik azok az intézkedések, amik pusztán ügyviteli jellegüek, és nem szakítják meg az elévülést.Az sem világos, hogy akkor egy újabban kiadott körözés megszakítja-e azt, ill.hogy mikor adnak ki újabb körözést, akkor amikor valamilyen ügyben még felmerül a nevem, vagy akkor amikor csak akarják?Előre is nagyon köszönöm!

Erre a válasz:

ObudaFan2010.04.29. 20:30

Csak az első körözés szakítja meg.

Kicsit előrébb:

tom133

2010.04.16. 01:03

Tisztelet Fórum!Annyi mindent lehet olvasni az elévülésröl.Az öt év alatti letöltendö büntetés meg nem kezdése öt évig foganatosítható.Elvileg.........de olvasom azt is a foganatosításra tett érdemi intézkedés megszakítja.Ez mit jelent,ha a büntetés végre hajtás minden évben küld egy felszolítást akkor elvileg örökké tarthat,nem évül el.De lehet az érdemi intézkedés ha az a levelet senki nem veszi át.??Akkor nem értem miért van ebben az esetben az elévülés fogalma leírva…????

Erre a válasz:

ObudaFan

2010.04.17. 10:53

Az nem tekinthető érdemi intézkedésnek. Ha pl. először egy belföldi, aztán egy európai elfogatóparancsot kiadnak, akkor mind a kettő megszakítja.

Tehát mindent összevéve akkor mégis minden ujra kiadott körözés az elévülést megszakito intézkedés.Átolvastam ezeket is:

ObudaFan

2010.05.01. 11:39

Néhány példa:

http://www.lb.hu/…/jb0406.htmlhttp://www.lb.hu/…/jb0105.htmlhttp://www.lb.hu/…/jb0408.html

Sajnos ebből is(legalábbis nekem)az derül ki,hogy egy kiadott belföldi és azt követően egy nemzetközi ill utána egy europai körözés az elévülést megszakitó intézkedés.Szoval egy pl:3 éves letöltendő büntetés elévülése időben akár 15 év is lehet!

Végül a kérdésem az lenne önökhöz,hogy egy belföldi utána egy nemzetközi ezt követően egy europai körözés után ténylegesen elévül egy 3 éves letöltendő börtön büntetés?Vagy ezután huzhatják még a végtelenségig??Ezek az egymás után kiadott körözések után kiadhatnak még egy bármilyen körözést ami magszakitja az elévülést?

Egy nagyon közeli ismerősöm van ebben a helyzetben amit most probálok felvázolni.

3 éves letöltendő büntetést kapott és akkori ügyvédjei hittek abban,hogy egy rendörség által kreált ügy szerencsétlen résztvevője és javasolták neki,hogy menjen el 2 évre mert akkora el fog évülni a büntetése.Egy év elteltével felhivta ugyanazt az ügyvédet kérdezve történt e valami változás az elévülés ügyében mire az ügyvéd elnézését kérte mondván elnézte és nem 2 év az ügye elévülése hanem 5 év.Az 5 év elteltével megkeresett egy másik ügyvédet mert ezek után nagyon megrendült a hite és a bizalma akkori ügyvédjeiben.Ez az ügyvéd utána nézett és a következőt mondta...Volt egy kiadott belfőldi majd egy nemzetközi és ezt követően egy europai körözés.A legutolso europai körözés után már eltelt az 5 év.Ezért kérdezném önöket,hogy lehetséseg,hogy még mindig körözés alatt áll?Mert egy rendör ismerösöm megnézte és még mindig benne van a nyilvántartásban!

Apukája nagyon beteg haldoklik!Még meglátogatni sem tudja mert attol tart elkapják.Édesapja azt mondta neki ne látogassa meg mert akkor mi értelme volt ennek a hosszú bujkálásnak.Aggodik érte mindenki az egész környezete családja,barátai.

Várom mielőbbi válaszukat és előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel:Egy jó barát!

Dr.Attika 2011.01.27. 13:59

Tisztelt Petya!A törvény alapján mentesült az elitéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól a próbaidő leteltének napján.

1978. évi IV. törvénya Büntető TörvénykönyvrőlMentesítés a büntetett előélethez fűződő hátrányok alólA mentesítés hatálya100. § (1) A mentesítés folytán - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az elítélt mentesül az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és - törvény eltérő rendelkezése hiányában - nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.(3) Újabb bűncselekmény elkövetése esetén a mentesítés nem terjed ki azokra a hátrányos következményekre, amelyeket e törvény a korábbi elítéléshez fűz.A törvényi mentesítés102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés...

petya1 2011.01.27. 13:21

Tisztelt uram!Azt szeretném megtudni,hogy én 2000-ben elkövettem egy lőszerrel,lőfegyverrel való vissza élést.Mely tettemet a bíróság 2 év börtönnel sújtotta melyet 5 év próbaidőre felfűgeszttet 2006 május 6.telt le .csak arra lennék kíváncsi ,hogy ezáltal én most bűntettet előéletű vagyok illetve sem?előre is köszönöm!

ObudaFan 2011.01.26. 15:38

33. § (1) A büntethetőség elévül

35. § (1) Az elévülést félbeszakítja a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik.

(2) Ha a büntetőeljárást felfüggesztik, a felfüggesztés tartama az elévülés határidejébe nem számít be. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a büntetőeljárást azért függesztik fel, mert az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható, ismeretlen helyen tartózkodik vagy elmebeteg lett.(3) Az elévülés határidejébe nem számít be az a tartam sem, amely alatt személyes mentesség folytán a büntetőeljárás azért nem volt megindítható vagy folytatható, mert a törvényben biztosított mentelmi jogot a döntésre jogosult nem függesztette fel, illetőleg az eljárás megindításához vagy folytatásához a hozzájárulását nem adta meg. Ez a rendelkezés nem alkalmazható olyan magánindítványra büntethető bűncselekmény esetén, amely miatt a vádat a magánvádló képviseli.(4) Próbára bocsátás (72. §) esetén a próbaidő tartama az elévülés határidejébe nem számít be.(5) Ha az ügyész a vádemelést elhalasztja, ennek tartama az elévülés határidejébe nem számít be.250. § (1) Az a hivatalos személy, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetőleg a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

(3) Az (1) és a (2) bekezdésben foglalt megkülönböztetés szerint két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha a jogtalan előnyért hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, illetőleg ha a cselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el.

bélakapitány (törölt felhasználó) 2011.01.25. 22:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Televízióban hallani lehet sokat a rendőrök által elkövetett korrupcióról, (pénzt fogadok el valamiért cserébe), mennyi idő alatt évül el ez a bűncselekmény? Mennyi idő után nem tudják felelősségre vonni őket? Mennyi idő után hallgathatják ki őket? Milyen büntetési tétellel jutalmazhatják őket?

oroszpeti 2010.12.06. 20:44

Szép napot!

Sajnos 2005-ben ittasan okoztam egy közúti balesetet,a melettem utazó barátom karja eltört miután találkoztunk egy oszloppal.Az ittasság miatt közuti baleset szándékos okozása és súlyos testi sértés lett a vége.6-hónap bötönbüntetést kaptam kettő évre felfüggesztve.Azóta jogerő eltelt,semmi más nem volt,jogsim újra van de a vagyonőri igazolvány kiváltását két évvel ezelőtt megtagadták.Kérdésem az hogy mikor évül el ez a bcs. és legkorábban hány évtől adható ki a vagyonőri igazolvány.Én azt halottam 15év az elévülés de egy új törvény szerint 5év után ha nem volt más jogszerűtlenség akkor kiadható.Konkrét választ várnék.Köszönettel!

enzo. 2010.12.06. 10:39

Kedves fórumozók!

Ittas vezetéses eltilásom volt már több mint 3 éve! Az lenne a kérdésem, hogy egy közigazgatási eljárásban meg kell-e mondanom, hogy volt bevonva a jogosítványom?Tanúként hallgatnának meg de nem szeretném ha utána néznek és már az anyagban szerepelne is.Mert így viszont hátrányos kimenetele lehet az ügynek.Jogsim azóta van és nem is volt semmi!Kérem aki tud pontos választ, írjon!Köszönöm

MaxAtis 2010.12.05. 13:35

Üdvözletem!Azt a kérdéssel fordulok Önhöz/hozzátok, hogy 2006. 09. 29-én volt egy közlekedési balesetem és 2007 januárjában 1 év felfüggesztettet kaptam miatta (fiatalkorú voltam). Mivel rendőri pályára készülök, ugye nem marad ennek semmilyen nyoma az illetékeseknél, mivel ha jól tudom, legkésőbb 3 éven belül ez elévül. Kérem, aki tud nekem segíteni, az tegye meg! Előre is köszönöm!

ObudaFan 2010.12.04. 15:10

Jó eséllyel elévült, bár az ügyiratot látni kellene. Menj el a tárgyalásra, és ott hivatkozz az elévülésre.

Zsolti75 2010.12.04. 14:03

Kedves Fórumozók!Lenne egy olyan kérdésem, hogy 2010. márciusban elkaptak eltiltás alatti vezetéssel, ezen kívül a kocsin minden rendben volt, nem voltam ittas sem. 2010. december 1-én kaptam egy idézést tárgyalásra. De a köztes időben semmi féle értesítőt, levelet nem kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy a fél év elévülés vonatkozik-e rám? Mert a cselekmény bekövetkezte óta 8hónap telt el úgy, hogy nem értesítettek semmiről. Ha vonatkozik rám, akkor milyen úton kérhetem az ügy elévülését? Van-e esetleg valami formanyomtatvány?

Válaszokat előre is köszönöm!Zsolti

Dodi1957 2010.09.13. 20:37

Azt szeretném kérdezni,hogy kis értékre elkövetett lopás szabálysértése miatt(bár az elkövetés nem valósult meg!!!! Tesco))) bevittek a rendőrök rabosítottak majd feljelentettek büntett miatt amit a bíróság visszadobott,hogy nem bűntett csak szabálysértés, a jegyző meg megbüntetett 3ooo,-Ft-ra.Most szeretnék elhelyezkedni és a kérdés az, hogy a rabosítást ténye látszik-e az erkölcsi bizonyítványon, vagy milyen bejegyzés lehet az erkölcsiben??Rabosítást valaha törlik-e?

onom 2010.08.26. 18:33

konkrétan egy szabálysértés nem része a bűnügyi nyilvántartásnak, vagyis, lehet vagyonőr, nincs kizáró ok.

muszasi 2010.08.26. 17:26

Tiszteletem,vagyonőrként szeretnék elhelyezkedni,szabálysértés miatt körözés alatt voltam ,elkaptak ,kifizettem .Megjött az erkölcsim ma idézem ,közügyektől eltiltás alatt nem áll,vagyonvédelmi foglalkozástól eltiltás alatt nem áll,intézkedés hatálya alatt nem áll.Azt szeretném megkérdezni hogy érdemes e a fedhetetlenségit megkérnem vagy abban benne lesz e hogy fogdán voltam egy pár órát? .Döntenem kell két munka között a második a vagyonőri,a másik most indulna más munkakőr .Érdemes e várnom a fedhetetlenségire vagy sem? köszönetem

ObudaFan 2010.08.25. 21:08

Ehhez már látni kellene az iratokat.

nem vicc 2010.08.25. 12:56

Válaszát köszönöm. Van olyan feltétel, aminek nem tettek eleget és amire hivatkozhatnék?

ObudaFan 2010.08.25. 11:44

Az nem feltétele, hogy felszólítsanak.

nem vicc 2010.08.25. 08:54

2000-ben bíróság 3.000.000 Forint elkobzás alá eső érték megfizetésére kötelezett. 2001-ben megkísérelték behajtani, eredménytelenül. Ezután több mint 9 évig nem történt semmi, senki nem szólított fel semmire sem írásban, sem szóban. 2010.-ben kaptam a munkahelyemre egy bérletiltást. Elévülés miatt megtámadtam. Nem fogják elhinni! X megyei bíróság azt nyilatkozta, ők évente megkeresték a Fővárosi Bíróságot, de azt a választ kapták, nem behajtható. A közel 10 év alatt folyamatosan bejelentett munkahelyeim voltak, személyi adataimban nem történt változás. És láss igazságszolgál­tatást, az eljáró bíróság elutasította a kérelmemet, hogy nem évült el a követelés. Nagyon fel vagyok háborodva. Az elévülés megszakításának nem feltétele, hogy felszólítsanak bármilyen formában??????? Fellebbeztem, de milyen jogi fórumokhoz fordulhatok az eljáró bíróságon kívül, mert ezt bármi áron nem hagyom annyiban!

ObudaFan 2010.08.24. 11:10

A szabálysértési nyilvántartó szerv a szabálysértési nyilvántartásba felvett adatokat a büntetést vagy intézkedést megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig kezeli.

Ennek egyrészt semmi köze az elévüléshez, másrészt - mivel már elbírálták - további szabálysértéssel nem fogják egy eljárásban elbírálni. (A szabálysértési törvény meg nem is ismeri a halmazat fogalmát.)

kukac2 2010.08.23. 21:02

Köszönöm Sherlock a választ ugy gondolom helyes amit kaptam.az elvétel napja lehet a mérvado.(nem voltam ittas)

Leiylau 2010.08.23. 20:37

A szabálysértés elévülése után (3 év) továbbra is nyilvántartják az esetet a Központi Szabálysértési Nyilvántartásban? Vagy csak addig, amíg többszörös szabálysértés esetén beszámítható a halmazatiba, mert még nem évült el?

Sherlock 2010.08.23. 19:52

Kedves kukac2!

Ajánlom, hogy tegye fel kérdését az "ittas vezetés" topicba, ott van kifejezetten ilyen dolgokra szakosodott kolléga. Én egyébként úgy tudom, hogy az elvétel napjától, de javaslom hogy bizonyosodjon meg róla.

kukac2 2010.08.23. 19:38

Tisztelt Forum!Mivel nem kaptam választ több mint egy honapja kérdésemre,még egyszer felteszem aminek válaszát megköszönöm elöre.Halálos közuti baleset okozojaként letöntendö szab. vesztést kaptam.A helyszinen elvették jogosítványom.Mellék büntetésként 3 évre bevonták.Mikor lépett életbe a 3 év ,a helyszini elvétel napjátol vagy szab.vesztés letöltés után kezdödik?

ObudaFan 2010.08.23. 13:30

Ha volt 8 napon túli sérülés, 3 év alatt, ha nem, 6 hónap alatt.

kati14 2010.08.22. 20:59

KIsfiamat autóbaleste érte Június 4.-én nem tettem feljelentést.Nem tudom jól tettem-e de meg szeretném tudni mennyi idő után évül el az ügy?A kórház sem adott semmilyen papirt a balesetröl de ismeröseim szerint ez bele telik pár hónapba is.Ez ügyben szeretnék segitséget kérni mit tegyek !Azt még hozzáteszem hazajövet az iskolábol történt az iskolabusz húzta magával az aszfaltos úton szerencsére horzsolásokkal megúszta amivek 3 hétig hordtam kötözésre.Köszönöm válaszát!

ObudaFan 2010.08.22. 12:21

Amit félreérthettél. félreértetted. Ami a lényeg: sosem lesz nyilvános mindenki számára az adatbázis, ez a hatóságoknak szól.

Leiylau 2010.08.21. 21:09

Tisztelt fórumozók!Azt szeretném kérdezni, hogy a szabálysértés elévülése után (5 év után) még mindig szerepelni fog az eset a 2010.01.01-től létrehozott Központi Szabálysértési Nyilvántartásban? Ugyanis azt mondták, hogy magát a rendszert azért hozták létre, hogy többszörös szabálysértés elkövetése esetén együtt (halmozottan) bírálhassák az összes nyilvántartott ügyet, de annak elévülésekor ugyebár ez már nem lehetséges tehát a további nyilvántartása sem lenne indokolt, ugye? Azért kérdezem ezt, mert mindenki számára interneten hozzáférhetővé szeretnék tenni a nyilvántartást (a régi papír alapú nyilvántartással ellentétben) és attól félek, hogy hiába adok le tiszta erkölcsi bizonyítványt a leendő munkáltatómnak, a nyilvántartásból lekérve az adataimat (hiába évült el már a szabálysértés)sokkal hátrányosabban fog kezelni, mint a többi munkavállaló jelöltet...

ObudaFan 2010.08.19. 11:16

Nem fog az erkölcsiben szerepelni. Annyi fog történni, hogy ha most nem fizetsz, később a perköltséggel, kamatokkal, esetleg végrehajtási költséggel növelt összeget kell megfizetned.

emerenc2 2010.08.18. 21:21

Sziasztok!

Nekem lenne a T-mobile-ál több számlatartozásnak a részletfizetése. Sajnos nem én használom/tam a telefont hanem a szüleim,akik egy vita után úgy döntöttek,hogy nem fizetik a számlákat. Én már csak arról értesültem,amikor mobil internet ügyben mentem érdeklődni a telenornál,hogy fekete listán vagyok.Mivel a telefon az én nevem van így engem vonhatnak felelőssé a számlák kiegyenlítésének hiányában.Mivel diák ként júliusban nem tudtam a nyakamba venni még egy állást így egy havi részlettel elmaradtam. Az augusztusival kettő.De hiába is fizetném ki az augusztusban az egyik elmaradott részletfizetést. Így sem engedélyezik a további törlesztést,hanem egyben mindent peres úton szeretnének behajtani.

Hát röviden ennyi. Most nem tudom,hogy ez az erkölcsi bizonyítványomba szerepelni fog e. Vagy ennek milyen nyoma van? Valamint számíthatok arra,hogy rendőrök jönnek hozzám,hogy ami esetleg a nevemen van azt lefoglalja? ( ami nem teljesülhet,mert nincs a nevemen semmi)Mit tudok tenni? A szüleim azt mondták,hogy ők mindent tagadni fognak.Egyedül maradtam ezzel a problémával és szeretnék valamilyen kiutat találni vagy megérteni,hogy mi vár rám.

A tartozás összege: 264-ezer

Előre is köszönöm!Emerenc2

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/21/24651#…

Kovács_Béla_Sándor 2010.08.18. 15:47

Az valójában nem feddhetetlenségi igazolás; hanem egyszerűen az a jog, hogy kérheted, közöljék veled, milyen adatokat tárolnak és kezelnek veled kapcsolatban a bűnügyi nyilvántartásban. A munkáltató azonban nem követelheti tőled, hogy ezeket az adatokat kikérd, és vele megismertesd.

Kovács_Béla_Sándor 2010.08.18. 14:51

Mivel ilyen elnevezésű, jog által szabályzott jogintézmény nem is létezik, nem szabhatják feltételül semmiféle munkakör betöltéséhez.(A bírák, ügyészek esetében fokozott ellenőrzést végeznek úgymond a magasabb erkölcsi követelmények miatt, de ezt meg külön jogszabály részletesen szabályozza.)

kukacc 2010.07.04. 16:15

Tisztelt Fórum!

Halálos közúti balesetnél a helyszínen a jogosítványomat bevonták 3 évre.Letöltendö szabadságvesztést kaptam...A Jármüvezetéstöl való 3 év eltiltás a szabadság letöltése után kezdödik,vagy az elvétel napjától.Köszönettel.

Dr.Attika 2010.06.30. 20:57

Nem jól értelmezi. Van "külső" és van "belső" priusz. A "külső" priusz az ami az erkölcsiben megjelenik. Vagyis az Ön esetében "bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel" Ezt kapja az is akinek a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mentesült vagy mentesítettek és azis , aki "ma született bárány". A "belső" priuszában , amit a bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság lát élete végéig benn marad a próbára bocsátás vagy elitélés.

klappol 2010.06.30. 20:37

Tisztelt Ügyvédúr!

Azzal tisztában vagyok hogy megkapom de amit leírtam azt jól értelmezem vagy jól fogom fel? Mert a próbára bocsátás intézkedésnek minésül ami az utolsó sorban benne lehet de csak ha részletezve kérem.

A másik meg akkor azt jelenti hogy selejtezés vagyik ekkor törlik a bűnügyi nyilvántartásból és újra tiszta a kartonom?

Dr.Attika 2010.06.30. 17:55

Meg fogja kapni.

klappol 2010.06.30. 17:48

Tisztelt Ügyvédúr!

Abban kérném a segítségét, hogy erkölcsi bizonyítványt szeretnék kikérni sajnos 1 év próbára bocsátásom még nem járt le ez esetben legjobb tudomásom szerint a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek sőt, közügyektől sem vagyok eltiltva és a jogosítványom sincs bevonva viszont az utolsó sorban az intézkedés hatása alatt állok az gondolom ebben az esetben nem lesz üres tartalmazni fogja hogy miért kaptam. De ha csak azt kérem hogy igazolják le hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelek akkor meg fogom kapni tisztán az erkölcsimet. ugye jól értem?

Annyit még engedjen meg ha az van beleírva hogy selejtezés 2014. hónap nap ez azt akarja jelenteni hogy ekkor fog eltűnni a bejegyzés a bűnügyi nyilvántartásból? Tehát attól a naptól fogva nem lesz többet bejegyzésem vagyis tiszta lesz a bűnügyi kartonom újra?

onom 2010.06.23. 15:24

milyen bírói mentességet kapott?mert ha 1999-ben 5 hónapot kapott 1 évre felfüggesztve, max előzetes menetsítés lehetne, de az nem 2003-ban...amúgy meg a bűnügyi nyilvántartásban az átállás automatikus.lehet kérni tájékoztatást az adatokról, onnan mindent meg lehet állapítani.

bodribácsi 2010.06.22. 15:23

Tiszteletem!Azt szeretném kérdezni,hogy:Ha valakit 1999-ben elitéltek 5 hónap-ra ,1 évre felfüggesztve,-ami letelt 2000-ben,2003-ban bírói mentességet kapott,de a bűnügyi nyilvántartásban 2015-ig szerepel(a 15 év szerint).Ha jól tudom ezt most levitték 8 évre,hogyan kerülhet ki a nyilvántartásból?Kérvényeznie kell,vagy autómatikusan törlődik?Mert ugye a 8 év szerint már nem kellene benne lennie...és honnan lehet megtudni,hogy még benne van-e?Köszönöm a segítséget.

ObudaFan 2010.06.17. 13:50

Nem.

vki20 2010.06.16. 17:44

Üdv!Azt szeretném kérdezni,hogyha 2008 januárjában lopáson értek 1 üzletben,de nem kaptam érte semmilyen büntetést,csak szóbeli megrovást vagy mit,akkor,ha most erkölcsi bizonyítványt szeretnék kérni,az benne lesz e?

ObudaFan 2010.06.15. 15:19

Ha már letöltötted a büntetést, akkor elévülésről nem lehet beszélni, nincs, ami elévüljön. Nem lennél visszaeső.

huncutka73 2010.06.15. 13:29

Szép napot! 98-ban elitéltek egy akkori hülyeség miatt.2000.08-hoban szabadultam.az már elévült?? illetve ha most lenne egy ügyem, mint visszaesőt itélnének el?? köszönöm!huncutka

ObudaFan 2010.06.15. 12:18

5 év alatt, az ítélettől.

Btk. 67. § (1) A főbüntetés elévül:

68. § (1) A főbüntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napján, ha pedig a büntetés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik. Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdődik.(4) Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje ismét elkezdődik.

robenzo 2010.06.15. 07:55

Üdvözlök mindenkit én azt szeretném kérdezni hogy 2004-ben csináltam egy hülyeséget azért fél év börtön 2 év proba idöre itéltek és ennek menyi az elévülés és mikortol számit? Elöre is köszönöm a segitséget Üdvözlettel Robenzo

ObudaFan 2010.05.05. 11:48

Ha nem vagy feltételesre bocsátható, akkor 2 év 4 hónap múlva szabadulhatsz, illetve nem mehetsz evsz-re sem. Más kérdés, hogy annak még nem nagyon alakult ki a gyakorlata szerintem, hogy ez alkalmazható-e arra, akinek ugyan a törvénymódosítás után kellett volna bevonulnia, de az ítélete még előtte született, vagy legalább a bűncselekményt még előtte követte el.

kolonc 2010.05.04. 19:16

Az mit jelent, ha van 2 év 4 hónap börtönöm, akkor legkorábban mikor szabadulhatok, ill.lehet mennem EVSZ-re?Köszönöm!

ObudaFan 2010.05.04. 18:09

Az új szabály szerint ebben az esetben nem vagy feltételesre bocsátható.

kolonc 2010.05.04. 13:22

Igen, azt hiszem ez így van, igaza van doktor úr!Akkor engedjenek meg egy kérdést, ami nem szorosan idevág, azt, hogy mik lehetnek a szankciók, amennyiben nem időben vonulok be, vagy valahol elfognak miután már be kellett volna vonulnom?A büntetésemnek megfelelő kedvezményeket megkapom/megkaphatom, vagy akkor teljesen ki kell töltenem a kiszabott büntetést?Van erre egységes módszer, vagy a bv.ben döntenek majd róla a magaviseletem függvényében?Előre is köszönöm, és bocsánatot kérek, az előbb kicsit elragadott a hév!

Dr.Attika 2010.05.02. 17:40

Tisztelt "kolonc"!Ez nem így működik. A védő azt kompenzálja, hogy a nyomozóhatóság, az ügyész, a bíró jogvégzett és ezzel szemben áll egy -esetek többségében- jogvégzetlen ember. A védő nem felmentésért harcol, hanem jogszerű eljárás szerinti ítélet meghozataláért. és azért, hogy a védence érdekében minden mentő körülményt értékeljen a hatóság.

kolonc 2010.05.02. 16:49

Hát, az az igazság, hogy nagyot csalódtam benne, néha az az érzésem, hogy félrevezet, erről még nem beszéltünk ugyan, de az ügy kimenetele az totál ellentétben volt a vártnál..Nem vagyok börtönbe való, bár meglátásom szerint legtöbben nem azok, akik odakerülnek, de akkor is, szeretném, ha lenne még egy másik lehetőség is, kaptam 2 év 4 hónap börtönt, és nagyon félek tőle.Tanult ember vagyok, mióta befejeztem az iskolát dolgozom megszakítás nélkül, erre teljesen szabálytalan eljárásban lefolytatták az ügyet, minden indítványt visszadobtak, szóval nekem ez nem jelenti az igazságot, és próbálok más megoldást keresni.Hallani ezt is, azt is, valaki azt mondja, hogy menjek el jó messzire, valaki hogy maradjak, és menjek be, de megpróbálok a legtöbb ismerettel döntést hozni, jó lenne ha segítene nekem valaki, aki ért is a dolgokhoz.Minden esetre nagyon köszönöm az eddigi segítséget, örülnék ha valaki tudna mondani valami használhatót ezeken kívül is, bármit, statisztikákat, tényeket, példákat akár,biztosan más is van hasonló cipőben, akár tőle valamit...Hát köszönöm előre is!

ObudaFan 2010.05.02. 11:14

Nem egészen jól értelmezed. Nem kéne ezt mégis a védődre bízni?

kolonc 2010.05.01. 17:44

Köszönöm!De én úgy értelmeztem ezeket, hogy akkor mégsem csak az első kiadott elfogatóparancs szakítja meg az elévülést, hanem a további nemzetközi, vagy EUs is, sőt még az is, ha ezek után újra kiadják a belföldit, nem?Ebben az esetben meglehetősen ritka lehet az elévülés a gyakorlatban, nem?

ObudaFan 2010.05.01. 11:39

Néhány példa:

http://www.lb.hu/…/jb0406.htmlhttp://www.lb.hu/…/jb0105.htmlhttp://www.lb.hu/…/jb0408.html

kolonc 2010.05.01. 10:08

Köszönöm!Azért biztosan vannak olyan dolgok a gyakorlatban, amik legtöbbször jelentik a megszakítást, csak vázlatszerűen le tudnád nekem írni, hogy mik ezek..?A gyakorlatban azért ezek biztosan leszűkülnek, vagy nem tudom.Az a baj, hogy ez nekem akkora sötét folt, és mindenki mást mond, ügyvédemmel erről nem akarok beszélni, és sajnos szorít az idő, döntenem kell, mert van jogerős büntetésem..:-(De nagyon köszönöm az eddigi válaszaid is, sokat segítessz nekem!

ObudaFan 2010.04.30. 20:44

kolonc

Erről akár szakdolgozatot lehetne írni.

Zoltán György

Minősítéstől függően vesztegetés esetén legkevesebb 3, legfeljebb 10 év, zsarolás esetén legkevesebb 5 év, legfeljebb 8 év alatt.

Nem büntethető az aktív vesztegető, ha a cselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti, a kapott jogtalan vagyoni előnyt vagy annak ellenértékét a hatóságnak átadja, és az elkövetés körülményeit feltárja.

ObudaFan 2010.04.30. 20:41

-

kolonc 2010.04.30. 15:49

Köszönöm szépen a válaszod!Azt szeretném még megkérdezni, hogy akkor az első kiadott körözésen, és az első foganasított házkutatáson kívül mi lehet még ami megszakítja a büntetés elévülését?Hálás lennék, ha összeírná ezt valaki nekem, biztosan a többiek is kíváncsiak lennének rá!Előre is köszönöm szépen!

Zoltán György 2010.04.30. 12:55

Folytatólagosan elkövetett zsarolás és vesztegetés ügyben mennyi idő az elévülési idő a vesztegető részéről?Ugyanis csak akkor tanúskodna a megvesztegetett ellen, ha őt már nem ráncigálja meg a bíróság.Köszönöm.

ObudaFan 2010.04.29. 20:30

Csak az első körözés szakítja meg.

kolonc 2010.04.29. 19:33

Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan mik a büntetés elévülését megszakító tényezők tárgyiasítva?És mik azok az intézkedések, amik pusztán ügyviteli jellegüek, és nem szakítják meg az elévülést.Az sem világos, hogy akkor egy újabban kiadott körözés megszakítja-e azt, ill.hogy mikor adnak ki újabb körözést, akkor amikor valamilyen ügyben még felmerül a nevem, vagy akkor amikor csak akarják?Előre is nagyon köszönöm!

ObudaFan 2010.04.20. 14:33

„Es az elévülésröl hivatalból küldenek e értesítést.Köszönet­tel.”

Nem, de a bíróságtól lehet kérni az elévülés megállapítását.

tom133 2010.04.19. 17:13

Tisztelet Dr Attika!Köszönöm válaszát az elévüléssel vagyis megszakító intézkedéssel kapcsolatban.Hogy ne keljen bujnom és rosszul értelmeznek a ezzel kapcsolatos paragrafusokat,kérem tisztelettel pár mondatban vázolni mik a leggyakoribb megszakítási okok ami megszakíthatta vagy megszakítsa a hátra lévö idöben. Az ügy 2005 novemberében lett jogerös.Es az elévülésröl hivatalból küldenek e értesítést.Köszönettel.

Dr.Attika 2010.04.17. 18:00

De nem is lehetetlen. Kérjen az ismerős erkölcsi bizonyítványt. Abból kiderül.

ObudaFan 2010.04.17. 16:02

Nem túl valószínű.

Bandino 2010.04.17. 13:30

Tisztelt Fórumozók,a segítségeteket kérném!Egy ismerősöm 1998-ban 2 év 6 hónap börtönt kapott életveszélyt okozó testi sértés miatt.Nem vonult be a börtönbe kiment Angliába,azóta is ott él.98-99 ben keresték többször a magyarországi bejelentett lakcímén és a testvérénél.Gondolta hogy már biztos elévült a dolog de most az az infót kapta hogy ha hazajön és igazoltatják akkor lehet hogy azonnal lecsukják.Neki is erről az elévülés megszakításáról beszéltek.Létezhet-e hogy az 1998-ban jogerőre emelkedet büntetés még nem évült el és itthon még él a körözés így 12 év után?

Dr.Attika 2010.04.17. 11:58

Tisztelt "tom133"!Világos és egyértelmú a joggyakorlatban, hogy a büntetés-végrehajtás elévülését csak a ...."I. A büntetés végrehajtását kizáró okként figyelembe jövő elévülést kizárólag az olyan hatósági intézkedés szakítja félbe, amelyet az arra illetékes hatóság a büntetés végrehajtásának az érdekében tesz; ezért az ügyviteli jellegű hatósági intézkedésnek nincs elévülést félbeszakító hatása [1978. évi IV. törvény 66. § b) pont, 67. § (1) bekezdés d) pont, 68. § (1) és (3) bekezdés]."

Tehát az ön által írt felszólítás nem megszakító ok.

ObudaFan 2010.04.17. 10:53

Az nem tekinthető érdemi intézkedésnek. Ha pl. először egy belföldi, aztán egy európai elfogatóparancsot kiadnak, akkor mind a kettő megszakítja.

tom133 2010.04.16. 01:03

Tisztelet Fórum!Annyi mindent lehet olvasni az elévülésröl.Az öt év alatti letöltendö büntetés meg nem kezdése öt évig foganatosítható.Elvileg.........de olvasom azt is a foganatosításra tett érdemi intézkedés megszakítja.Ez mit jelent,ha a büntetés végre hajtás minden évben küld egy felszolítást akkor elvileg örökké tarthat,nem évül el.De lehet az érdemi intézkedés ha az a levelet senki nem veszi át.??Akkor nem értem miért van ebben az esetben az elévülés fogalma leírva....????

ObudaFan 2010.04.11. 13:05

Azt megmondani, hogy külön eljárások lesznek, vagy összevonják, innen nem lehet. Szabadságvesztés lesz valószínűleg, a többi jóslás lenne.

timszimsz 2010.04.10. 19:57

Én azt szeretném megtudni, hogy van egy ismerősőm aki előzetesben van különös vissza eső. És gyanusítják egy lopás büntettével 400ezer értékben, egy cserben hagyással és rendszámtábla megfváltoztatásának hamisitásával.Ebből halmazati lehet? vagy külön külön kaphat itéletet? Mennyi lehet amit kaphat? Mire lehet számítani?

monalisa1 2010.04.10. 19:05

20 ezer forintig boltból lopás szabálysértési eljárás von maga után melyért x össszegű pénzbüntetés jár - semmiképp nem rabosítás és bírósági tárgyalás.

Amúgy ha 2007-ben megkaptad az erkölcsi bizonyítványt és az eltelt 3 évben semmi rosszat nem csínáltál, akkor most miért ne kapnád meg?!

"Lisa"laikus hozzászóló

eta28 2010.04.10. 18:52

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!2003-ban elkövettem egy butaságot. Akkori barátnőmmel bolti lopáson kaptak el több, mint 10e Ft értékben. Meg volt a rabosítás, gyorsított tárgyalás. Én voltam a másodrendű vádlott. Mindketten megrovásban részesültünk. Azóta 2007-ben kértem egy erkölcsi bizonyítványt, az tiszta volt. Most szeretnék elmenni a börtönbe dolgozni, mint hivatásos. Az lenne a kérdésem, hogy az előbb említett ügy az kizáró ok a felvételnél? Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan 2010.04.08. 16:12

Letöltendő azért szerintem nem valószínű, egy felfüggesztett inkább.

tomass 2010.04.08. 12:50

Helló Mindenkinek!

Szeretnék információt kérni: Büntetlen előéletű voltam, soha nem volt semmi dolgom a hatósággal sem, idáig. 2 éve elkövettem egy nagy marhaságot, sikkasztottam a munkahelyemről 1,2millió értékben, az összeget azonnal megtérítettem a sértettnek, így anyagi kár nem keletkezett, valamint maximálisan beismerő vallomást tettem és együttműködtem a hatóságokkal.Gondolom az elkövetési érték miatt letöltendő börtönt fog kérni az ügyész, Kérdésem az lenne: számít is valamit hogy megtérült a kár azonnal, és hogy beismerő vallomást tettem? Mert az ügyésznek csak a beismerő vallomásom a bizonyítéka a perben, semmi más.Köszönöm

ObudaFan 2010.04.04. 16:47

Akkor nem vagy feddhetetlen.

Iskele 2010.04.04. 15:53

Értem. Még egy kérdés. Ha viszont próbára bocsátanak vagy pénzbüntetést kapok, már nem vagyok feddhetetlen és emiatt már elutasíthatnak? Gondolom igen, így ésszerű a válaszodból. Köszönöm

ObudaFan 2010.04.04. 15:41

Ha felmentenek, akkor feddhetetlen maradsz.

Iskele 2010.04.04. 15:34

Ezek a bűncselekmények munkámból adódnak ( bár tudom ez nem sokat számít), tehát akkor keveredtem bele, de jogalapom nem volt az elkövetésre!

Iskele 2010.04.04. 15:30

Úgy értettem, hogy abban az esetben ha felmentenek!És az előzőkérdésemre esetleg tudja a választ?Köszönöm

ObudaFan 2010.04.04. 15:26

Hogy érted azt, hogy nem kap büntetést? Felmentik, vagy nem, csak intézkedéssel fejeződik be az ügy?

Iskele 2010.04.04. 15:17

Tiszteletem!

Abban az esetben, ha fegyveres testülethez jelentkezik az ember és többször volt bűncselekmény miatt gyanúsítva azonban bíróság előtt sohasem állt, lehet e rendőr például mert hát ugye büntetlen előéletü azonban nem feddhetetlen? Valamint ha mondjuk garázdaság miatt vádat emelnek és nem kap büntetést akkor lehet e?köszönöm

ObudaFan 2010.04.04. 15:11

Itt aztán van keveredés. Tisztázzuk a fogalmakat.

A büntethetőség elévülése: azt jelenti, hogy a bűncselekmény elkövetése után mennyi idővel büntethető még az elkövető.

A büntetés elévülése: az elítélés után mennyi idővel hajtható még végre a büntetés.

A mentesítés: az elítélés után mennyi idővel tekinthető már büntetlen előéletűnek az elítélt, mennyi idő után tiszta az erkölcsi.

A bűnügyi nyilvántartásból való törlés időpontjával pedig olyan lehetőségek (pl. vagyonőri pálya, stb.) is megnyílnak, amik a mentesítéssel sem.

Így tehát a Zentai-ügynek ahhoz aztán semmiköze, hogy ki mikor lehet tűzoltó.

Magánnyomozó 2010.04.04. 10:44

pitbull88

Ha jelentkezel nyilatkoztatnak, hogy voltál e valaha büntetve. Amennyibe hazudsz, úgy eljárást indíthatnak ellened. Feddhetetlen nem leszel és szerepelsz a bűnelkövetők nyilvántartásába.

Piedone 2010.04.04. 09:19

Szerintem a rabosítottak listájából sohasem lehet kikerülni,hisz az egy adatbázisa a BM-nek.Katona,illetve rendőr,tüzoltó csak akkor lehetsz,ha már az elévülési idő is letelt,ami kb.15 év de lehet,hogy több.Minden büntettnek van elévülési ideje,kivéve a háborús bűnöket,ami soha nem évül el.Lásd: Zentai ügy.

pitbull88 2010.04.03. 22:33

Üdvözlet!

Nekem lenne egy kérdésem. 3 évvel ezelőtt 9hónap börtönre ítéltek felfüggesztve 3évre de előzetes mentesítésbe részesültem tehát erkölcsim tiszta maradt. Rabosítva lettem törlődők e a rendőrségi nyilvántartásból valaha? Most hogy letelt a három év lehetek e? Katona,Tűzoltó,Ren­dőr stb van e rá esély hogy ilyesmi foglalkozásom legyen?A válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel:Pit­bull88

Dr.Attika 2010.04.03. 16:27

Nos 2012. 02.24-én már büntetlen előéletűnek minősül a nyilvántartás szerint. Az erkölcsi kb. egy hét alatt jön meg. A többi feltételt meg leírja a vagyonőrökról szóló törvény.

Piedone 2010.04.03. 13:41

A vagyonőri igazolványt 2012 01.25-én kiválthatom a rendőrségen????És megis kell,hogy kapjam???Semmi törvényi akadálya nincs???

Dr.Attika 2010.04.03. 13:34

A próbaidő leteltének napján vagyis 2012.01.24.

x-men 2010.04.03. 13:23

Obudafan

Tehát akkor az átváltoztatási végzés kiadásának dátumátol kell számolni az elévülési idöt ?

Piedone 2010.04.03. 13:22

Tisztelt Hozzáértők!2008.01.24-én bűnsegédként 2 év börtönt kaptam 4 évre felfüggesztve.gondolom ez 2012.01.24-ig tart.Kérdésem a következő:

A büntetés előtt 10 évig voltam vagyonőr vállalkozó.Szakvizsgával,és fegyvervizsgával is rendelkezem.Szóval mikor dolgozhatom ismét Vagyonőrként???A választ előre is köszönöm.

ObudaFan 2010.04.02. 15:15

Megszakítja, és az elévülés újrakezdődik.

x-men 2010.04.01. 20:40

ObudaFan

át van változatva ezért van bizonytalanságba :)

ha átváltoztatták az miben befolyásolja az elávülést ?

köszönöm a válaszod

ObudaFan 2010.04.01. 19:20

x-men

Ha a hatóság nem tett semmit az érvényesítés végett, akkor elévült. Ha tett (pl. átváltoztatta szabadságvesztéssé), akkor nem. Ő, vagy jogi képviselője a bíróságon érdeklődhet az ügyben. (Más kérdés, hogy ha szab.veszt.-re átváltoztatták, nem biztos, hogy célszerű neki személyesen.)

Iskele 2010.04.01. 17:14

Tisztelt Dr. AttikaKöszönöm a gyors válaszát. Elnézést rosszul írtam, azt kérik börtön büntetést szabjon ki, melynek végrehajtását meghatározott időre függessze fel.De ha azt is kapnék lehetnék még rendőr? Vagy ha ejtik a vádat akkor csupán a bűnügyi nyilvántartásban való szereplésem miatt elutasíthatnak? Köszönöm!

x-men 2010.04.01. 16:09

Tisztelt Forumozok

Egy barátomnak szeretnék segíteni az önöktől kapott információval.

Valami gyermeteg cselekmény miatt a nevezett személy kapott 150e ft pénzbüntetést, ami 2006.11.24 én emelkedett jogerőre. erre részletfizetés lett kérve, amit a bíróság 2007.01.09 jóváhagyott 5x30000 Ft erejéig. a pénz nem lett befizetve, mert külföldre ment dolgozni (Magyarországon 2002 óta nincs bejelentett lakcíme se állandó se ideiglenes) az lenne a klasszikus kérdés, hogy ez a büntetés elévült e vagy még mindig hatályban van?Vagy milyen hivatalos fórumon lehet ennek utána kérdezni .

Segítséget előre is köszönöm.

Dr.Attika 2010.04.01. 14:57

Letöltendő börtön büntetés határozott időre felfüggesztve. Ez fából vaskarika.Talán végrehajtásában felfüggesztett börtön büntetést kért az ügyész.egyébként, ha munkaköri kötelessége a garázdaság és a testi sértés, akkor nincs gond, mert hiányzik a jogellenesség.

Iskele 2010.04.01. 14:15

Tisztelt Jogi Fórum!

A problémám a következő!Munkám miatt előfordult néhányszor (4-5 alkalommal), hogy garázdaság vagy csoportos garázdaság miatt nyomozás indult ellenem. Egyszer bíróság elé is állítottak, de azt átminősítették szabálysértés vétségére és nem kaptam semmit. Egyszer folyt ellenem súlyos testi sértés miatt is nyomozás,de bizonyíték hiányában és mert tényleg nem én követtem el, nem került bíróság elé az ügy, nyomozati szakban lezárták azt. A helyzet az, hogy most a legutóbbi csoportos garázdaság ügyében vádat emeltek ellenem és társaim ellen és a tisztelt ügyész úr letöltendő börtönbüntetést kér, határozott időre felfüggesztve, úgy, hogy büntetlen előéletű vagyok. Az eltelt idő alatt diplomát szereztem nappali képzésben és jelentkeztem rendőrnek, ahol érthető módon elutasítottak, mivel folyamatban lévő ügyem van és azt mondták jelentkezzek újra, ha nem marasztalnak el a fentebb említett ügy miatt. A kérdésem az lenne, hogy ha kapok büntetést pl. felfüggesztett büntetést mikor vagy egyáltalán jelentkezhetek e rendőrnek még? Ha pedig elejtik a vádat akkor milyen eséllyel pályázhatok a munkára? Hiszen olvastam, hogy a rendőrségre nem feltétel a feddhetetlenség csak a büntetlen előélet. Tisztában vagyok vele, hogy az erkölcsim tiszta még és remélem az is marad, viszont a bűnügyi nyilvántartásban való szereplésem miatt is elutasíthatnak? Az mikor fog törlődni, ha fog egyáltalán! Segítségüket köszönöm!

Dr.Attika 2010.03.17. 14:25

Megáll a csoportos elkövetés, de a lopás bűncselekmény esetében nem minősítő körülmény, tehát irreleváns.

Dr.Attika 2010.03.17. 12:48

Kriszta!Az "álnév" alatt azt érti, hogy az ön nevében kötötték a szerződést? Ez lényeges tény.

Dr.Attika 2010.03.17. 11:47

Bázyus!Megtette a feljelentést az ügyészségen? Mert ha nem azt javaslom, hogy azon kellene serénykedni a felesége érdekében.

Bátyus 2010.03.16. 23:57

Tisztelt MonalisaNem értem akkor hogyan lehet az erkölcsibe beírva, hogy közügyektől eltiltás hatálya alatt áll.

monalisa1 2010.03.16. 17:52

Külföldre költözéssel nem tudják rajtad foganatosítani a közmunkát vagy az azt kiváltó fogdát, vagyis iparkodj mielőbb elhagyni az országot...

3 év után már rizikó nélkül jöhetsz-mehetsz, addig a saját kockázatodra.

"Lisa"laikus hozzászóló

delirium18 2010.03.16. 17:16

Köszönöm a gyors választ ObudaFan!

Másik kérdésemre esetleg tudja valaki a választ?

ObudaFan 2010.03.16. 15:39

3 év alatt évül el.

delirium18 2010.03.16. 14:27

Tisztelt Hölgyek/Urak!

Következőben szeretnék egy kis tájékoztatást kérni.40 nap közmunkát kaptam egy xy apróságért amit ha nem dolgozok le akkor 40 nap fogházra váltják. Nah már most, ugye a munkát a bejelentett lakcímemhez tartozó polgármesteri hivatalnak kell biztosítani. Olvastam neten hogy ha nem tudnak biztosítani akkor ez a 40 nap büntetés nem váltható át 40 nap fogdára, így akár elévülhet. Egyik kérdésem az az hogy mennyi az elévülési idő?Másik kérdésem pedig hogy mi van abban a helyzetben ha megváltozik a bejelentett lakcímem, például ha külföldre költözöm. Egyébként nem vagyok magyar állampolgár és oda költöznék ahová eredetileg származom (munkahely váltás miatt).Előre is Köszönöm a válaszokat!

monalisa1 2010.03.16. 09:30

A büntetés letöltése után kezdődik a közügyektől való eltiltás időszaka.

Bátyus 2010.03.16. 08:19

Én az erkölcsiről ezt az infót találtam a neten egy ügyvédi lapon. "Ilyet igazolást az kaphat aki büntetlen előéletű, vagy büntetett előélet esetén már mentesült a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól."Kérdés -Mikortól kezdődik a közügyektől való eltiltás?Köszönöm

monalisa1 2010.03.15. 23:21

Hm... Ami erkölcsit kaptatok az nem "az" az erkölcsi., az igazi erkölcsi az amikor büntetlen előélet van igazolva vagy mert leülte vagy időközben elévült az itélet ellene.

Az hogy "intézkedés hatálya alatt nem áll" szerintem azt jelenti, hogy per pillanat nem ül vagy a hatóság aktuálisan nem kajtat utána...

Félem hogy a 3 év most kezdődik majd...

Az ügyészség megválaszolja.

Bátyus 2010.03.15. 23:02

Nem ülte le.1998as ügy.Az ítélet elött lett a feleségem .Ez még az előző férj sara csak belekeverte őt is .Bujkáltunk az ítélet óta.Az ügyvédünk azt írta hogy kérjünk erkölcsiot mert már elévült.És kaptunk is.

monalisa1 2010.03.15. 22:30

Végül is nem írtad hogy a 3 évet leülte-e a feleséged?!

Bátyus 2010.03.15. 22:28

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Dr.Attika 2010.03.15. 22:15

Pereskedés előtt először jöjjön ki az asszony a börtönből. nem kizárt, hogy 2055-ben lett téve a büntetés végrehajtására megszakító cselekmény és akkor gond van.

monalisa1 2010.03.15. 22:07

A gyermekek külön is megviselik hogy az édesanyjuk nincs otthon - nevükben is lehet majd kérni nem vagyoni kártérítés megállapítását: személyenként pár százezer forintot.

A rendőrség már csak ilyen...

Neked se könnyű, de muszáj kitartani, erősnek lenni.

Dr.Attika 2010.03.15. 22:07

Feljelentést kellene tenni a Btk. 228.§-ba ütköző „Jogellenes fogvatartás“ miatt az illetékes nyomozó ügyészségen már holnap, személyesen. Az ügyészségnek 3 napja van, hogy elrendelje a nyomozást vagy a feljelentést visszautasítsa. Akár hogyan határoz, azt indokolnia kell és abból kiderül, hogy mi a helyzet. Esetleg volt-e az elévülést megszakító esemény. Hétvégére ki is derülhet a dolog.

Bátyus 2010.03.15. 21:38

Köszönöm a hozzászólást, csak nehéz itthon a gyerekkel tétlenül ülni és nem tudni semmit.

monalisa1 2010.03.15. 21:29

Az ügyvédetek forduljon az ügyészséghez, de ezt ő amúgy is tudja magától.

Ha tényleg jogtalan volt a feleséged elvitele akkor a rendőrség ellen lehet kérni nem vagyoni kár megállapítását - ennek mikéntjét is fogja tudni az ügyvéd.

Te príváti ne lépj semmit, nagyon el lehet cseszni a dolgot.

"Lisa"laikus hozzászóló

Bátyus 2010.03.15. 21:13

Tisztelt Ügyvéd Úr

Másik ügy nincs ez biztos.Ezekszerint elévült?Ez az erkölcsi bizonyítja ezt?Ha igen,kihez fordulhatok segítségért?Az ügyvédünkön kívül én is szeretnék lépni az ügyben.Mit ért az alatt, hogy a rendőrség hibázott.Szerintem és más ügyvédek szerint is jogtalanul vitték be,de pillanatnyilag senki sem intéz semmit.Nagyon köszönöm válaszát Tisztelettel

ObudaFan 2010.03.15. 10:32

Akkor az elévült. Vagy hibázott a rendőrség, vagy nem azért vitték el.

Bátyus 2010.03.14. 21:10

Tisztelt Ügyvéd Úr.Feleségemet 2010 03 11.-én kommandósok vitték el itthonról.Egy 1998 as ügyből kifolyólag 2003 környékén 3 év letöltendő börtönbüntetést kapott.Ide nem vonult be.Ügyvédektől azt az infót kaptuk, hogy mára elévült az ügy.2009-ben erkölcsit is kapott amibe az van írva hogy büntetett előéletü, közügyektől eltiltás hatálya alatt áll,és hogy intézkedés hatálya alatt nem áll.Kérdezném mit jelentenek ezek a sorok?Sajnos én nem tudom értelmezni.Főleg az utolsót.Idén először kopogtató cédulát is kapott!Tisztelettel várom válaszát.

ObudaFan 2010.03.09. 18:54

Jogerő előtt lehetett volna kérni. Mostmár legfeljebb kegyelmi úton lehet, de az ritkán sikeres.

XTRE 2010.03.08. 23:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2008.júniusában orgazdaságért jogerősen 1 év börtönböntetést kaptam 3 évre felfüggesztve. Eddig ez nem is okozott különösebb hártányt mert 2002 óta vállalkozó voltam. Most viszont úgy hozta a sors, hogy állást kell, hogy találjak ehhez viszont elég sok esetben nem árt a tiszta erkölcsi bizonyitvány. Úgy tudom van arra lehetőség, hogy a bíróság törölje ezt a nyilvántartásból:"A mentesített személy büntetlen előéletûnek tekintendő, és nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült. Újabb bûncselekmény elkövetése esetén a mentesítés ellenére is számít a korábbi bûncselekmény.

Az elítélt mentesítésben részesülhet

A kérdésem az lenne, hogy mi ennek a mentesítési kérelem beadásának a pontos menete?Mennyi idő, pénz stb?És legfőképpen, hogy ezt a gyakorlatban mennyire szokták megadni?

Elötte nem voltam büntetve és azóta sem követtem el semmit.

Előre is köszönöm a válaszát

ÜdvözlettelM.Róbert

ObudaFan 2010.03.07. 13:10

Mondjuk a 3000 Ft az nyilván helyszíni bírság volt, azt nem változtatják át, de végrehajtják.

ObudaFan 2010.03.07. 13:09

Nagykorúnál akkor is végrehajtják, ha nincs keresete, és ha végre sem lehet hajtani, közérdekű munkára, vagy elzárásra lehet átváltoztatni.

Runci 2010.03.06. 22:06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Lányomat rendőri intézkedés során megbírságolták, melyet 30 napon belül kellene befizetnem. Nem volt kivilágítva a kerékpár, melyet haza kívánt hozni a nagyitól. Mivel lányom néhány hónapja nagykorú, de semmilyen keresettel nem rendelkezik, felmerül a kérdés, hogy hogyan és miből fizessen egy tanuló bírságot, netán én lennék köteles kifizetni?Mi fog történni, ha nem tudjuk befizetni, nyilvántartják az első keresetéig a 3000 Ft-ot, avagy elévül, vagy megsokszorozódik, mert hát tudjuk, hogy üres az államkassza.Tisztelettel: Runci

Dr.Attika 2010.03.05. 14:37

Ha jól értelmezem, akkor Ön azt kérdezi, hogy mikor válhat az ember rablóból pandúrrá.

Hivatalosan, ha mentessítették a büntetéshez fűződő hátrányos következmények alól. Ennek a Btk. szerint három esete van: törvényi, kérelemre, kegyelemből. Az első kettőre nem tudunk válaszolni , amíg a konkrétumot nem tudjuk, a harmadik pedik a Köztársasági Elnök döntésén múlik.

security 2010.03.05. 12:06

Tisztelt ügyvéd úrak és hölgyekJogerősen 2 év börtönbüntetést kaptam 3 évre felfüggesztve betöréses lopásért. Azt szeretném megtudni hogy mikor kaphatok vagyonőri igazolványt.Előre is köszönöm a választ

ObudaFan 2010.03.04. 21:06

2011. április 23-ától lesz tiszta. De már most kérhetsz bírói mentesítést az elsőfokon eljárt bíróságon.

reptér 2010.03.04. 13:00

Tisztelt Ügyvéd Úr Kedves fórumozók!

2000-ben még 20 évesen elkövettem egy meggondolatlan dolgot, rossz társaságba keveredtem, akik rábeszéltek egy autó ellopására. Természetesen a rendőrök a következő sarkon elkaptak, és mivel anyagi kár nem történt, el is engedtek. Az első tárgyaláson 10 hónap felfüggesztettet kaptam, de természetesen az ügyész súlyosbitásért fellebbezett. Én viszont hogy elfelejtsem ezt az egészet, hátrahagytam mindent és új életet keztem a családomtól 600 km-re. Időközben a második tárgyalás is lezajlott, amire nem mentem el, és mint kiderült ez volt eddigi életem második legrosszabb döntése. Sajnos a bírónő meggondolta magát, és 10 hó letöltendőre módosította a büntetést, ami 2002 november 5.-én jogerőre emelkedett. Mondanom sem kell mekkora meglepetés volt mikor megkaptam a papírt. Időközben sikerült egy olyan életet kialakitanom amivel mindenki elégedett lett volna. Volt nagyon jó munkám, barátnőm és voltak megint normális barátaim. Ezt nem szerettem volna feladni, ezért hoztam egy olyan döntést, hogy megpróbálok kibújni a felelősségrevonás alól, nem vonulok be. Szerencsére ez összejött, 2008 április 23.-án jogerősen elévült a büntetésem.Már csak egy dolog van hogy végleg le tudjam zárni a múltamat, az pedig a tiszta erkölcsi bizonyítvány.És ez lenne a kérdésem, hogy mikor kaphatok tiszta erkölcsit, és ha esetleg még nem, akkor van-e valamilyen lehetőség hogy ezt a folyamatot meggyorsítsam.Köszönöm.

sitruc 2010.03.03. 08:36

Köszönöm ObudaFan a válaszod, de mint tudjuk nem hiszem, hogy azt megkapom. Azért köszönöm. :(

Messner Lajos 2010.03.02. 18:46

Sziasztok!

Lassan kezdem elveszíteni a hitem... :( 2009.11.11.-én feljelentést tettem a szomszédom ellen, (aki egészen elképesztő módon elfoglalt egy szobát a házamból) a városi rendőrkapitányságon. (Két ízben is volt a helyszínen rendőrjárőr...) Bár úgy bántak velem, mintha én volnék bűnöző, azt nem hittem volna, hogy közel négy hónap múlva napról napra azon kell bosszankodnom, hogy még mindig nem történt semmi, sem egy határozat, sem semmi... Arra válaszoljatok - legyetek szívesek - hogy van-e a rendőrségnek valamilyen kötelező ügyintézési határideje, amit feljelentés után be kell tartania. Esetleg menjek be a rendőrségre, és kérdezzek rá finoman? Köszönöm a válaszaitokat!

Chris86 2010.03.01. 12:54

Köszönöm a válaszod Lisa

Az erkölcsi már tiszta lesz, ezt értem :) , de attól még a rendszerben bent maradnak gondolom ezek a dolgok..

A kérdésem még mindig, ha a rendőrséghez jelentkezek, akkor nem utasítanának-e el ezek a dolgok végett?

Ha valaki tud erről pontos információt, azt megköszönném!! (:

monalisa1 2010.03.01. 00:16

A Tescoban történt szarkulás csak szabálysértés, a kiszabott bűntetés befizetésével az ügy lezárult.

A próbára bocsátás esetén a próbaidő az elévülés határozatába nem számít be., vétség esetén egy évtől három évig terjedhet a próbaidő felfüggesztése. (2 + 2 = 4 év alatt a büntetés elévülése.)

Figyelemmel az 5 évvel ezelőtti történésre, szerintem kérhetsz már erkölcsi bizonyitványt.

Külön írom: ismerek egy fiatalembert ő is rendőr akart lenne azonban a pszichológusi teszt alapján alkalmatlannak nyílvánították - nem véletlenül mert agresszív tipusú ember., túl hamar büntetne és/vagy nyúlna a gumibothoz stb.

"Lisa"laikus hozzászóló

Chris86 2010.02.28. 23:35

Tisztelt Fórumozók

5 évvel ezelőtt egy telefon ellopása végett, amit beismertem tehát tárgyalás nem volt, 2 évre próbára bocsájtottak. ( pénzbüntetés sem volt, mert a telefon megtérült)Ezenkívül még egyszer 2 évvel ezelőtt volt egy szabálysértésem (Tesco-s lopás 2 ezer forint értékben) itt 5 ezer forint büntetést kaptam.

A kérdésem az volna, hogy szeretnék rendőr lenni, hogy lehetséges-e ez ilyen múlttal? és ha most nem, egyáltalán valamikor lehetséges lesz-e ? , érdemes e egyáltalán jelentkeznem.. :/

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ.

ObudaFan 2010.02.26. 14:27

Illetve egy mód van: a köztársasági elnöki kegyelem, de abban nem nagyon kell bízni. Mindenesetre az elsőfokú bíróságon terjesztheted elő a kegyelmi kérelmedet.

ObudaFan 2010.02.26. 14:24

Jogerő előtt lehetett volna kérni, most már nem.

sitruc 2010.02.26. 10:49

Tiszteletem Mindenkinek!

Egy olyan kérdésem van, hogy nagymértékű csalás tettestársaként elítéltek 1 év 3 évre felfüggesztve. Az elkövetés ideje 2002-ben volt, de csak 2008 májusában hoztak ítéletet. Közben én elkezdtem egy pilóta tanfolyamot és amikor vizsgáztam közölték velem, hogy addig amíg az erkölcsi bizonyítványomban ez szerepel addig nem kaphatok szakszolgálati engedélyt, tehát 2011 májusáig nem repülhetek.Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen mód, hogy a felfüggesztettet időt lecsökkenteni vagy valakinek valami kérvényt érni vagy valamilyen mód, hogy ezt az erkölcsiből előbb töröljék????Mindez nagyon fontos lenne nekem, mert egyébként az ügyben én mint egy cég alkalmazottjaként belekevertek az ügybe. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

liza54 2009.01.17. 21:32

köszönöm a meg tisztelő válaszokat de ezeket már tudjuk ezek az alapesetek valami olyan kéne ahol teljesen át fésülik az ügyet mert büzlik teljes részleteiben bocs a kifejezésért de igy igaz!viszont a börtön tűrö képesség felülvizsgálata jo ötlet mert ezt még nem hallottamnem kaphatnék 1 telefonszámot az email cimemre monalisátol?nagyon meg köszönném ha tudna segiteni

monalisa1 2009.01.09. 22:09

bébibogyó

Azért meg valakitől ellopták az iratait (...) azzal hogyan jön összefüggésbe az elévülés? (Megcsínáltatod az új igazolványokat oszt megvan, a költségeket meg elkárolod.)

Abból hogy nem a bejelentett lakcímeden laksz abból csak neked lehet problémád, pl. fontos hivatalos leveleid nem érnek utól...

Silent 2009.01.09. 21:02

Nagyon köszönöm!

bébibogyó 2009.01.09. 18:36

A közelmúltban ellopták a pénztárcámat az összes iratommal együtt abban a városban, ahová iskolába jártam. Tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen, kaptam levelet a rendőrségtől a jegyzőkönyvről. A kérdésem az, hogy ilyen esetben értesítik-e a lakóhelyemhez tartozó önkormányzatot a káromról? Ha igen,onnan is kaphatok valamiféle levelet pl elévülésről, stb... Ugyanis azóta nem a bejelentett lakcímemen lakom.

ObudaFan 2009.01.08. 19:21

Az fog szerepelni benne, hogy a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepelsz.

Silent 2009.01.08. 19:05

Remélem,Köszönöm

monalisa1 2009.01.08. 18:40

Jogász bizonyára meg fog tudni válaszolni, de a 10 év nagy idő, egész biztos "tiszta" vagy.

Silent 2009.01.08. 18:12

Bocsánat ha rossz topikba írtam!

Silent 2009.01.08. 18:10

Üdvözlök Mindenkit!Egy kérdésem lenne. Valamikor 1998/1999-ben kaptam felfüggesztett szabadságvesztést, és pártfogóhoz kellett járnom. Most szeretnék erkölcsi bizonyítványt kérni és az lenne a kérdésem hogy mi fog szerepelni benne. A választ előre is köszönöm.

ObudaFan 2009.01.08. 16:59

HA nem vonulsz be, a körözést a bv. csoport igen gyorsan kiadja, és ennek sikertelensége esetén az elfogatóparancsot is.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) 2009.01.08. 07:49

igen

prilu2 2009.01.07. 19:44

tanácsot kérnék!ha nem vonulok be bv.be a kijelölt időpontba mert még nem kaptam a hosszabítási kérelmeről papírt akkor mi van?körözni fognak?de mikor?köszönöm.

monalisa1 2009.01.06. 23:34

Délelött kezelések, délután meg "odabent" van. Az évi/félévi 2-3 hetes kezelésekre fegyőr kiséretében rabszállító autó hozná-vinné - megoldható...

Gondolom civil időszakában sem naponta/másnaponta kezeltette magát Hévizen, mert az IRTÓ költséges tudna lenni... A TB is csak évi 3 hétre biztosít térítésmentes beutalót a Hévizi Gyógyfürdőkórházba - jó esetben.

ObudaFan 2009.01.06. 23:27

Ha nem lehet a bv. keretein belül elvégezni a gyógykezelést, akkor a bv. útján lehet kérni a büntetés félbeszakítását.

monalisa1 2009.01.06. 23:26

Bechterew-kór = spondylarhritis ankylopoetica, vagyis csigolyagyulladás.

Budapest világhírű fürdőváros, számtalan betegsége különböző gyógyvizek, valamint Gyógyfürdőkórház stb.

Véleményem szerint az elitéltet fel kellene helyeztetni valamelyik fővárosi btv "műintézménybe", ahol is a szakorvos által előirt rendszeres gyógyfürdőkezelést/kúrát megkaphatná, vagyis tölti a kírótt börtönéveket(...) miközben az egészsége nem romlana.

Az ügyvédnek EZT kellene elérnie, és ez bizonyára sikerülne is, míg ezzel szemben elengedni (?) a büntetésből kicsi valószínűségű.

monalisa1 2009.01.06. 23:04

Van olyan, hogy egészségi állapot miatt (felül)vizsgálják valaki un. börtöntűrő képességét, és annak alapján a döntés a további sorsa felöl. Tehát kell egy ügyvéd aki érdemben eljár.

liza54 2009.01.06. 21:28

NEM UJJABB MÉG UGYAN AZ CSAK EDIG NEM VITTÉKBE 2 ÉVE JOGERŐS A LÉNYOMAT MERT NAGYON BETEG FELFÜGGEZSTETTE AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM .DE BV KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM VÉGEZHETŐ EL A KEZELÉSE

liza54 2008.11.26. 10:13

ugyanaz az ügy nincs semmi ujj de életveszély bénulás stb áll fen és a bv körülmények között nem lehet vele semmit kezdeni

ObudaFan 2008.11.25. 19:29

Az elévülés az ítélet jogerőre emelkedésétől indul, de minden, a büntetés végrehajtása iránt tett érdemi intézkedés megszakítja.

escort 2008.11.25. 19:16

Tisztrel forumozók!

Volt nekem egy ügyem és közérdekü munkára itéltek, és szerettem volna minél elöbb letudni az egészet mivel majd egy évig munkanélküli voltam, de hiába kértem öket. Persze hogy most végre találtam munkát, most megkeresnek. Amúgy kb két éve külföldön tartozkodom és egy évig az itteni élettársam tartott el.És hogy most minden jóra fordult ekkor szednek elö. ez ellen lehet valamit tenni?Mikortól indúl az elévülés?

ObudaFan 2008.11.17. 14:54

Az Ítélőtábla? Tehát, ha jól értem, akkor itt egy korábbi szabadságvesztés után most egy újabb elítélésről van szó. Ha a bíróság a halasztást nem engedte, akkor majd a bv-től lehet ismét félbeszakítást kérni.

liza54 2008.11.17. 13:51

lenne 1 olyan kérdésem ha van 5 év börtön büntetés de betegség miatt többbször felfüggesztette a letöltést amivel bv körülmények között nem vagyok gyogyitható sem kezelhetöbecterewes vagyok , biologia terápiát illetve a héviz uto kezelést ha nem kapo akkor also végtagi bénulás következhetbe ja ez mellet 2 szer javasolta az országos bv parancsnokság hogy halasztást kapjak mivel nemtudom ott meg kapni a szükséges kezeléseket erre aaz itélö tábla elvette a halasztást sürgős segitséget szeretnék kérni mmivel nem tudom mitévő legyek hova forduljak mert a bévében meg is bénulhatoksos !!!!!!jakaberzsebet36@citromail.hu

Tvrytko 2008.09.04. 21:17

azt hozzátenném,hogy 2001.02.19 óta tiszta vagyok,akkor telt le a felfüggesztettem.

Tvrytko 2008.09.04. 21:15

Köszönöm a válaszát Ügyvédúr!egyébként ha könyvet irnék a bűnözöi multamről,rendőrségi bakik tömkelegéről büntethetnének érte vagy minden szankció nélkül megirhatom?sok kimaradt részletet is tartalmazna.válaszát elre is köszönöm.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) 2008.09.04. 20:22

A legalább szó szerepel a törvényszövegben

bandeeraz 2008.09.04. 20:03

Én úgy emlékszem, hogy a nyilvántartásból való törlés után még 3 évig. Meg nem mondom most a törvényt, majd holnap megnézem:))

ObudaFan 2008.09.04. 18:48

Kegyelmet is hiába kérsz, mert már végrehajtott büntetésre nem lehet kegyelmet adni.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) 2008.09.04. 17:15

Az irányadó törvény szerint, a bűnügyi nyilvántartásban való nyilvántartás időtartamáig nem adható vagyonőr igazolvány az ott felsorolt bűncselekmények elkövetőinek.

Tvrytko 2008.09.04. 16:57

nem voltam vagyonőr.egyébként ha rossz helyre irok bocs.

bandeeraz 2008.09.04. 15:05

Emellett a kérdés az is, hogy korábban is vagyonőr voltál-e?

bandeeraz 2008.09.04. 15:01

Amúgy az ítélet, gondolom megvan, akkor tartalmazza, hogy eltiltottak-e valamitől 15 évre. Az elévülést meg felejtsed el, itt marhára nem arról van szó. Ha nem ismersz jogi fogalmakat, ne használd, pls.

Tvrytko 2008.09.04. 14:08

Betöréses lopás.de ugy gondolom ez is elévül a rendőrség 2014ben szeretne csak vagyonőr igazolványt adni ezt szeretném ha pl 10évre csökkenne akor már jövöre lehetne,viszont ha a rendőrségnél még jegyeznek akkor ne adjanak erkölcsit.a kettő szerintem nem fair,tiszta az erkölcsim mégis számontartanak?

bandeeraz 2008.09.04. 14:04

Amúgy itt marhára nem elévülésről van szó.

bandeeraz 2008.09.04. 13:54

A kérdés sztem az, hogy milyen bűncselekmény miatt ítéltek el. Nem akarok rágalmazni, úgyhogy nem mondok példákat.:)

Tvrytko 2008.09.04. 13:33

a humort tegyük félre .azt gondolomnem érzi át a súlyát,igy ha érdemben nem tud nyilatkozni,figyeljen és tanuljon.

guba 2008.09.04. 12:22

Murphy tk. 10.§ (1):A rablóból lesz a legjobb pandúr.

Erre hivatkozz a kérvényben.

Tvrytko 2008.09.04. 10:40

Tisztelt Ügyvéd úr!Kérdésem a következő lenne:Vagyon elleni bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kaptam ami letelt 2000ben.erkölcsi bizonyitványt kapok,de viszont a Rendőrség nem ad vagyonőrigazolványt,se önvédelmi fegyverre engedélyt.a papír szerint 15 évre tiltottak el.nem értem az összefüggést ha tiszta erkölcsit kapok akkor miért nem lehetek vagyonőr.Lehet-e valamilyen jogi uton eredményt elérni?már az is megfordult a fejemben hogy kegyelmet kérek a Köztársasági elnöktől.ha kell délután elküldöm az paragrafust ami alapján eltiltottak.Köszönettel:Tvrytko

GoldenTiger 2008.08.25. 13:30

Köszönöm szépen!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) 2008.08.25. 12:54

2008. 09.26.-án

GoldenTiger 2008.08.25. 12:31

Üdvözletem!Következő volna a kérdésem:2006.09.26-án jogerősen kaptam 11 hónap börtönbüntetést két év próbaidőre felfüggesztve csoportos garázdaságért!Az volna a kérdésem hogy kaphatok-e "tiszta erkülcsi bizonyítványt",és ha kaphatok akkor mikor?Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan 2008.01.17. 20:54

A főbüntetés elévül: öt évet el nem érő szabadságvesztés esetén öt év, közérdekű munka vagy pénzbüntetés esetén három év elteltével.

A pénzmellékbüntetés három év elteltével évül el.A főbüntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napján, ha pedig a büntetés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik. Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdődik.

A pénzmellékbüntetés elévülésének határideje a főbüntetés végrehajtása befejezésének, illetőleg végrehajthatósága megszűnésének napján, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének napján kezdődik. Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje ismét elkezdődik.

A pénzmellékbüntetés alkalmazása esetén akár a főbüntetés, akár a mellékbüntetés végrehajtása iránt tett intézkedés mindkét büntetés elévülését félbeszakítja.

motomom 2008.01.17. 18:38

Üdvözlet!

Olyan kérdésem volna,hogy (bármely?) vétségben hozott itéletnek mennyi az elévülési ideje? már amennyiben egyéb okokból nem teljesíthető. Válaszokat előre is köszönöm.Válaszokat előre is köszönöm. -tomtom-

Ancsa27 2005.03.31. 07:36

Hali!Tudna nekem valaki válaszolni arra,hogy ha még rendőrként kaptam egy katonai vétségért egy megróvást tárgyalás mellőzésével, akkor az 1,5 év elteltével most,hogy munkahely miatt kérnem kell erkölcsi bizonyítványt, fog-e abban szerepelni és ha igen, akkor hogyan. Elvileg azt gondolom a katonai vétség nem tartozik azok közé a büncselekmények közé, ami miatt erkölcsi bizit nem adnak ki. Sok rendőr még felfüggesztett szabadság vesztéssel is ugyanúgy rendőr.fontos és sürgős lenne.Köszönöm

Nick Name 2004.02.13. 19:40

Ha tárgyalás nélkül kaptad a büntit, akkor az azt jelenti, hogy a nyomozás során beismerted a bűnösséged. Ha pedig nem voltál vele elégedett, kérhetted volna tárgyalás tartását.

Felmentés miatt nem sok értelme lett volna, sajnos, brutálisan szigorú a szabályozás. De enyhítés érdekében szvesz kérhetted volna: szokatlanul szigorú az Általad mondott büntetés.

maxtone 2004.02.12. 19:13

Hello Napoleon!Másodállásban, vizsgával discóztam.Vállalkozóként üztem a bulit, az összbevétel 8%-át havonta tejeltem az Artisjusnak.Egyszer jött egy zsaru, meg a Mahasz ellenőre és lefoglaltak 26 írott cd-ét és 60 saját válogatású kazit.9 rendbeli szerzői és szomszédos jogsértés volt a vád.Tárgyalás nélkül verték rám a dolgot.A sors fintora:néhány hét múlva az Oszk belátta,hogy discózni bolti lemezből nem lehet és nagyvonalúan felkínálták a negyedévi kb.7ezer fizetést az írott zenék szabad felhasználásáért.

napoleon 2004.02.12. 10:15

Üdvözöllek maxtone!

Megkérdezhetem, miért sóztak rád 3 hónap börtönt, szerzői jogdíj kapcsán?Nekem is van egy hasonló (egyenlőre polgári per ) artisjusszal szemben.

Nick Name 2004.02.11. 21:03

Így van. Tiszta vagy. Több, mint 3 éve. :))

maxtone 2004.02.11. 16:28

Köszi a válaszokat,kifelejtettem, hogy egy évi próbára felfüggesztették.Ha jól értem, akkor a próba letöltése után elévült?Tehát ha erkölcsit kérnék már nem szerepel rajta?

the big cat 2004.02.10. 12:41

Igaz, valamiért úgy értettem, hogy végrehajtandó szabadságvesztére ítélték.

Nick Name 2004.02.09. 19:50

Na, ez azért nem olyan egyszerű.

Először is nem mindegy, függesztett-e az a szabadságvesztés, vagy végrehajtandó?

Ha felfüggesztett, akkor csak a próbaidó alatt vagy priuszos.

Ha végrehajtandó, akkor valóban a kitöltés, vagy a végrehajthatóság megszűnése után három évvel nincs priusz.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy mikortól nem hajtható végre a büntetés: a végrehajtás foganatosítása érdekében tett utolsó intézkedés után 5 évvel.

the big cat 2004.02.09. 19:33

A büntetés kitöltése után 3 évvel automatikusan megszűnnek a büntetett előélethez fűződő joghátrányok, így a "priusz" is.

maxtone 2004.02.09. 18:58

1999.október 13.-ai jogerős végzéssel 3 hónap börtönre téltek, szerzői jogsértésért.Kérdezem valakitől, elévül-e ez a büntetés, ha igen mikor? Vagy örökre priusz marad?Választ kérnék e-mailre:drummer@axelero.hu