Elévült?forrás főoldal vissza

DexterMD 2010.12.27. 22:50

Értem, megelőző hozzászólásomra tudnál még válaszolni?

iparka 2010.12.27. 22:50

Dexter : igazad van, a te esetedben sem kétséget kizáró a bizonyosság, de ez Magyarország , nem problémáznak majd az informatikai oldalával az ügynek, mert a legtöbb ember nem ért hozzá ,és a bíró is ember ... itt akié az ip cím/ nicknév/email cím /iwiw - facebook profil, azé a felelősség és kész. Ezt az egyet hidd el nekem. Ezért ne erre építsd a vallomásod. Ellenben rendes alibire nagyon is szükséged lehet .S ha több szál hozzád fut be - mégha közvetettet is - akkor sajnos lehet belőle bajod.De szerintem is "csak" egy megrovás. Ilywenek miatt mindenki lehetne priuszos .

A büntetőjog - ahogy érzékelem - nem a te ártatlanságod bizonyítására van, hanem a feltételezett bűnösségedére,ezért SÜRGŐSEN szükséged van alapos, biztos lábakon álló alibit !

Sok sikert !

Gabicsek 2010.12.27. 22:44

Pedig jobb, ha belenyugszol, hogy az IP cím bizonyíték.

DexterMD 2010.12.27. 22:43

Még annyit általánosságban, hogy az IP cím visszanyomozása még nem bizonyítja kétséget kizáróan, hogy egy adott számítógépről küldték az üzit pl.A MAC címet pedig 1-2 hónap után kb senki nem tárolja.

A MAC cím lenne számítógéphez, illetve konkrét személyhez köthető.

Üdv,Jani (Dexter)

Gabicsek 2010.12.27. 22:40

Szívesen. elhiheted, semmire nem fog vádat emelni. Ha hiányos, visszaküldi pótnyomozásra, vagy megszünteti ő maga a nyomozást.Van a Be-ben ugyanis egy ilyen alapelv:

A bizonyítási teher4. § (1) A vád bizonyítása a vádlót terheli.19(2) A kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem értékelhető a terhelt terhére.

DexterMD 2010.12.27. 22:39

Tisztelt Gabicsek!Közszereplőről lévén szó, a rendőrség nyomoz.Viszont úgy tudom (Alk. bíróság), nekik többet is kell tűrniük.Nem bűncselekményről, hanem vétségről van szó, ezért is lennék kíváncsi, hogy az erkölcsibe bekerülhet-e?több, mint 30napja lett kikérve az IP cím, azóta nem kaptam semmilyen új információt...

Mi a helyzet, ha ügyészi megrovás a vége?

Gabicsek 2010.12.27. 22:38

No, még akkor írom tovább. A sértett magánindítványt terjeszt elő a bíróságon. A bíróság elrendeli a nyomozást, és ha a tettes ismeretlen, átadja a rendőrségnek a tettes felderítésére. Ez vagy sikerül, vagy nem. Úgy tudom, ha megvan a tettes, ők nem hallgathatják ki gyanúsítottként, hanem vissza kell küldeni az iratokat a bíróságra a tettes nevével, címével. Ez így lehetséges.

iparka 2010.12.27. 22:38

Köszi gabicsek, én is nagyon bízom az igazadban :)

Gabicsek 2010.12.27. 22:36

Iparka!Nyugi, attól, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal küldi meg az ügyésznek, közel sem biztos, hogy abból vádemelés lesz. 30 napja van az ügyésznek eldönteni, mi legyen, (tehát gondolom, ezen belül küldted el neki az észrevételeidet). Írtam korábban, csak akkor emel vádat, ha tuti megáll a lábán a dolog.

iparka 2010.12.27. 22:35

Szerintem azért nyomoz a rendőrség, mert ismeretlen tette követte el a becs.sértést, nem ? Ki kell nyomozni, ki az.

iparka 2010.12.27. 22:33

Olyan nem lehet , hogy vkinek a jelszava is fenn van a neten a nickneve mellett .

Olyan sincs, hogy a router vevőkörében ezetek sokan tudják. (max családtagok, ha közös a gép).

Lehet, hogy szerencsésen kifogtál egy olyan nyomozót, aki nagyon nem ért az informatikához (nem mintha én nagyon értenék ..:) ) és le is írta szépen ezeket a megjegyzéseket a vallomásodba, de ez az ügy más kezeken is át fog menni, és szembetűnő lesz, hogy nem állnak meg eléggé a lábukon ezek az érvek.

Az én ügyem nem becs.sértés, de úgy tudom, az bírósági feljelnentésre indul, és magánvádas., ha lesz tárgyalás.

Az én ügyem folyamatban van de más természetű (esetleg olvass vissza a fórumon, bár nem akarom nagyon kiteregetni ), és nagyon nem szeretném (én sem) , ha vádemelés lenne a vége :)Senki nem akar hülyeségek miatt priuszos lenni,megértelek.

Nálam az a vicc, hogy egyetlen tanúvallomás szólt ellenem egy ismeretlen tetteses ügyben , de még azi s csak úgy, hogy (szó szerint mondom!) ez se az elkövetést, hanem az esetleges motivációt bizonyíthatná (!) és - kapszkodj meg - a tanúnak egyetlen szavát se ellenőrízték , majd miután olvastam végre a vallomását, beszereztem 6 db emailt, amit ő maga írt, és ezekben egyértelműen megcáfolta a velem kapcsoaltos megatív állításai 90-100%át.

Az ügy ügyész előtt van, én a bizonyítékaimat nemrég küldtem át neki..

Magyarul engem egy tanú spekulációi miatt vádoltak volna be (amik ha igazak lennének, sem lennének bizonyítékok, mert legfeljebb utalnának egy esetleges bcs elkövetés lehetőségére), amiket maga a tanú cáfolt meg utóbb , hál istennek bizonyíthatóan.

Ez Magyarorstzág. Nagyon könnyen meg lehet vádolni valakit.

Gabicsek 2010.12.27. 22:33

Én csak azt nem értem, hogy ha csak becsületsértés vétsége (magánindítványos és magánvádas) miatt folyik az eljárás, az a bíróság hatásköre. Ha rendőrség nyomoz, ott más is van, nemcsak ez.

Ha a rendőrség nyomoz és gyanúsítottként kihallgatnak, attól függ, vesznek-e ujjnyomot, hogy mivel vagy gyanúsítva. Minden gyanúsítottnál a fényképfelvéel kötelező, az ujjnyomvétel a bűncselekmény függvénye.

Ha a bíróság a végén bármilyen marasztaló ítéletet hoz, a bűnügyi nyilvántartásba bekerül. (és ott is marad) Erkölcsi akkor kapható, ha mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól. (pl. pénzbüntetés, bírói megrovás esetén)

DexterMD 2010.12.27. 22:24

És a te esetedben megrovás lett a vége vagy tárgyalás is?Erkölcsi bizonyítványba bekerül a vétség is? rabosítás nincs ilyenkor ugye?

Nem tudom hogy zajlik sajnos ez...

iparka 2010.12.27. 22:19

DExter : én nem elítélni vagy cs.szegetni akarlak, csak leírtam - mivel kicsikét hasonló ügyben érintve lettem én is pár hónapja - hogy nem gyaloggalopp a dolog.

Mivel nem tudjuk, mit tartalmazott a hsz, nem lehet tudni, mennyire durva.De : az nem hihető egy hatósági embernek szerintem, hogy a router vevőkörzetében az emberek (szóval szomszédok, ismerősök, hajléktalanok..stb. is, a családtagok mellett) tudnak egy jelszót és nicknevet is.Max az, hogy a családtagok is tudják.De akkor meg őket is meggyanusíthatják .. egyébként feleslegesen, hisz, akárhogy is történt, ha egyszer a te nickneved és használtad is egyéb hsz-eknél, akkor a tied a felelősség. Ezt az egyet hidd el nekem, az objektív felelősség mindenképp a tied, ezt fogják mondani.

HA ninc nyoma erőszakos használatnak, nem fognak foglalkozin ezzel az opcióval .Az én ügyemben még csak nem is az én emai/Ip. ...stb. címemről volt szól, mégis ngem vádoltak meg vele ...

DexterMD 2010.12.27. 22:13

Kiegészíteném azzal, hogy a vallomásban is benne van, hogy interneten is megtalálható volt a felh.név és a jelszó együtt és azt többen is használják lakókörnyezetemben. (Itt nem a lakást értem hanem a router vevőkörét, ami jópár ember).Közszereplőről lévén szó, véleményem szerint nem történt vétség. (Nemrég a bíró megszüntetett egy ilyen ügyet másik esetben, pedig ott "írtani kéne az ilyet" hozzászólás ment ki netre.)

Ha megrónak vagy elítélnek becsületsértésért az bekerül-e az erk.bizonyítványba?

Tisztelettel:Jani (DexterMD)

iparka 2010.12.27. 22:03

Ráadásul általában egy fórumra email címmel regisztrálnak az emberek, így még nehezebb bizonyítani, hogy azt is tudta a jogtalan felhasználó meg a nickneved is.

Szóval az a baj szerintem, hogy hiába ninc ellened elég, közvetlen bizonyíték, ha közvetetten minden szál hozzád fut be. Ezt a józan ész diktálhatja a hatóságnak, bírónak, ezért lehet nehéz a helyzeted, hiába van szó piti ügyről.Sajnos piti ügyek is kerülhetnek bíróságra.

iparka 2010.12.27. 21:57

dexter :

olvastam az ügyedet, ha megengeded, kiegédzíteném pár tanáccsal, megjegyzéssel :

nem vagyok jogász, de első kézből tudom, hogy mindig kiadják a rendőrségnek az IP címet, s az én ügyemben két héten belül meg is tették.

szerintem nem fogja a rendőrség megszüntetni bcs hiányában , ha már be is hívtak és nyomozgatnak, legfeljebb bizonyíték hiányában.

de én azt gondolom, hiába mondod azt egy bírónak vagy a hatóságnak, hogy vki más is használhatta a nickneved a fórumon, sőt, édesapád az otthoni net előfizető, és lehet mindenféle összeesküvéselméletet gyártani, de mivel TE vagy ezen nicknév mögött, tied az objektív felelősség ezért a fórumhozzászólásért.Sztem ennyi érv elég a meggyanusításhoz, és ha semmi nem támasztja alá, hogy visszeaéltek vele, a vádemeléshez is, és sztem egy bíró számára is meggyőző és kézenfekvő érv, hogy tied a nicknév, tied az objektív felelősség, és a másik hozzászólást is t írtad...

lásd be, kívülállóként - ha eltekintünk az összeesküvéselméeletktől - kézenfekvő ezt gondolni .

most képzeld, mi lenne, ha én írnék egy káromkodós hsz-t ide a fórumra, vki feljelentene engem, iparkát, és utána elismerném sajátomnak az összes iparkás hsz-t, kivéve a káromkodósat.

amit még hozzátennék : a magyar rendőrség - kisebb ügyekben legalábbis - nem erőlködik sokat az iylen internetes bcs-ek ügyében. ha tied az Ip/nicknév/email cím, tied a felelősség is.

egyébként a helyzeted sztem az is súlyosbítja, hogy a saját, otthoni IP-tekről ment a negatív hsz.Ha vki csalafinta módon használta a nickneved - amire egyébként tényleg van esély, igazad van , de nem ez a legkézenfekvőbb eshetőség - akkor is nehezen hihető, hogy egy bírónak, hogy még az Ip-det is csalafinta módon használta .legrosszabb esetben is apukádra terelődne még a gyanú, de neki nem lehetett motivációja a te nevedben szórakozni.

Gabicsek 2010.12.27. 21:47

Be:Megkeresések71. § (1) A bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság állami és helyi önkormányzati szervet, hatóságot, köztestületet, gazdálkodó szervezetet, alapítványt, közalapítványt és társadalmi szervezetet kereshet meg tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett, és ennek a teljesítésére legalább nyolc, legfeljebb harminc napos határidőt állapíthat meg.

DexterMD 2010.12.27. 21:41

Még kettő kérdés:1.) A rendőrség nyomozás közben megszüntetheti bűncselekmény hiányában az ügyet? (A közszereplőkre vonatkozó véleménnyilvánítás ügyében hozott Alk.bírósági határozatra tekintettel.)

2.)Legrosszabb esetben van-e ennek valamilyen hatása az erkölcsi bizonyítványra/nyilvántartásra? (becsületsértés)

Köszi!

DexterMD 2010.12.27. 20:39

Köszönöm a választ!Mennyi idő szokott eltelni, amíg a szolgáltató kiadja az IP címhez tartozó adatokat?

Gabicsek 2010.12.27. 19:42

Nem vagyok szakértő, de némileg tudok válaszolni a kérdésedre.Ha tanú voltál (és nem gyanúsított) téged nem értesítenek esetleges nyomozás megszüntetésről. Tanúból azonban könnyen lehetsz gyanúsított. Tévedésben vagy, ha az IP cím miatt megkeresik a szolgáltatót, a szolgáltató a rendőrségnek kiadja a kérdéses időben kiosztott IP címet és az ahhoz tartozó előfizető nevét és lakcímét. Ha ez te vagy és történt bűncselekmény, ebben az esetben válhatsz gyanúsítottá. Szóval nem a bíróságnak adja ki a szolgáltató az IP címet és az ahhoz tartozó adatokat, hanem annak a rendőrségnek, amelyik megkereste a szolgáltatót. Bíróságra az ügy már csak akkor jut, ha vádirat készül.Ha mégis bevonnak gyanúsítottként az ügyben, a nyomozás végén jogod lesz az összes iratot - hangsúlyozom, az összest, kivéve a zártan kezelt adatokat - megnézned, azokról ingyen fénymásolatokat kérned, észrevételeket, bizonyítási indítványokat tehetsz. E két utóbbit nemcsak a nyomozás befejezésekor, hanem már akkor is, ha gyanúsítottként bevontak az ügybe, és onnantól bármikor.

DexterMD 2010.12.27. 18:48

Tisztelt Szakértő Urak!

október végén kezdett nyomozást a rendőrség egy internetes hozzászólás miatt. Ugyanarról a felhasználó névről ment még egy hozzászólás amit én írtam, de az előtte lévőket nem ismertem be (azok voltak a sértőek), továbbá tanúskodtam, hogy a felhasználó nevet és a jelszót sokan ismerik rajtam kivül is. Én november végén tanúskodtam.A szolgáltatómtól lekérték az IP cimet, de az csak biroságnak fogja kiadni. Ez volt 5 hete, de azóta nem hivtak vissza a yardról.Tanuvallomásomban azt is kifejtettem, hogy közszereplőről lévén szó ugy gondolom, nem léptem át a véleménynyilvánítás szabadságát.A hozzászólások azóta a fórumról törölve lettek amúgy.

Mit gondolnak? Várhatok még megkeresésre?Mi az esélye hogy a rendőrség megszüntette az eljárást? Ha tanu voltam, tájékoztatnak erről?A bíróság, ahova ha megküldték az IP cim adatainak kikérését, lehetséges hogy ott elutasítják vétség hiányában a tanuvallomásom és a hozzászólás tartalma alapján?

Köszönöm a választ!Dexter

_Wasp_ 2009.07.29. 23:58

nincs mit

Feri29 2009.07.29. 20:53

Köszi!

_Wasp_ 2009.07.29. 16:09

3


Feri29 2009.07.29. 15:55

A becsületsértés elévülési ideje 1 év?

Mikla 2009.07.24. 12:55

Köszi ObudaFan!

Így mondjuk némileg nehezebb az ügy elütése, mert bizonyítani kell, hogy ő tudta ki volt az, de az sem fog sokáig tartani! :-)

ObudaFan 2009.07.24. 12:53

Attól számít a 30 nap, hogy a sértett az elkövető személyéről tudomást szerzett.

Mikla 2009.07.24. 12:12

Obuda Fan! Én nem vagyok peres fél, csak megszoktam a többes számot (tudod, én és a kisöcsém) :-), de ezzel azt akartad mondani, hogy ha ismeretlen a tettes, akkor nincs a 30 napos határidő? Ez nekem illogikus, ugyan is, akkor évek múlva is megtehetem a magánindítványt, ha ismeretlen a tettes, attól még a magánindítványt elő lehetne terjeszteni 30 nap alatt nem? Amúgy van más bizonyíték is a kezemben - az ő saját kezével írta le nekem, egy levélben, hogy tudja ki volt az -, hogy ő csak játszik a hatósággal, ha ismeretlen tettes ellen tett feljelentést (vagy ellenem) és nem az öcsém ellen.

KBS! Sajna, ez van! Valahogy be kellett bizonyítanom, hogy az egyik bizonyítási eszközt, illetve annak tartalmát, ő gyakorlatilag megrendelte, és az nem egyezik a valósággal. Ha ezt akkor nem tudtam volna bebizonyítani bukom az ügyet, azon a tárgyaláson, nagyon durván eltért a valóságtól a tartalom! Lehet, hogy furán hangzik, de valóban egy bűncselekményt kellett ahhoz elkövetnie az öcsémnek ahhoz, hogy bebizonyítsa igazát! Nyilván a bíró is ezért nem morfondírozott, azon, hogy bcs-ből származik-e vagy sem.

Kovács_Béla_Sándor 2009.07.24. 11:56

Bűncselekménneyel szerzett bizonyíték? Szép. Lehet, hogy megérne egy perújítást.

ObudaFan 2009.07.24. 11:52

Felhasználtátok. Tehát csak azt tudta, hogy közületek valaki léphetett be.

Mikla 2009.07.24. 11:24

Kösz Rol1!

Most már csak az a kérdés, hogy ha ismeretlen tettes ellen tett feljelentést (DE AKKOR IS 30 NAP ALATT KELL MEGTENNI A MAGÁNINDÍTVÁNYT????), és mi a bírósági jegyzőkönyvvel bizonyítani tudjuk, hogy ő már márciusi tárgyaláson tudta, hogy ki lépett be, hiszen a tárgyaláson felhasználtuk azt az emailt, akkor azzal le tudjuk záratni az ügyet, hogy a 30 nap is elmúlt, és nem is ismeretlen a tettes? Akkor ő hazudott a hatóságnak nem, hiszen tudta, hogy ki az elkövető... De van egyéb bizonyítékom is, hogy ő már márciusban pontosan tudott mindent (ki, mikor lépett be).

Az a baj, hogy ez részéről bosszú, mert ennek az emailnek a bíróságon való bemutatásig ő állt nyerésre, azóta egyértelműen én, hiszen az addig felépített hazugságtenger összeomlott.Bocs, hogy ilyen sokat kérdezek, csak hétfőn jelenése van az öcsémnek a rendőröknél...

Köszi

Rol1 2009.07.24. 10:56

A magánindítvány előterjesztésére nyitva álló határidő a 30 nap, amit meg attól az időponttól kell számítani, amikor az elkövető kilétéről tudomást szerzett a magánindítvány megtételére jogosult személy.Ha meg ismeretlen tettes ellen indult meg a büntetőeljárás és később válik ismertté az elővető személye, akkor pedig a határidő kezdő napja az a nap, amikor a hatóság felhívja az arra jogosultat a magánindítvány megtételére.Egyébként a magánindítvány hiánya , mint büntethetőséget kizáró ok a büntetőeljárás akadályát képezi és annak megszüntetését eredményezi(amennyiben az már folyamatban van)

Mikla 2009.07.24. 10:26

oké, de ez magánvádas vagy mi, nekem úgy rémlik, hogy a rágalmazás, becsületsértés, levéltitok stb, tartoznak ide, és itt ha jól emlékszem 30 nap alatt kell előterjeszteni a magánindítványt különben nem lehet mit tenni, de lehet, hogy rosszul tudom, azért kérdeztem.

Üdv

Kovács_Béla_Sándor 2009.07.24. 08:06

30 nap?! A büntetőügyekben években mérik az elévülést, nem napokban.

Mikla 2009.07.24. 07:42

Meg tudnátok nekem mondani, hogy mennyi a levéltitok sértés elévülési ideje? Egész pontosan, az öcsém március végén belépett - bizonyos feltételezései alátámasztására irányuló adatszerzés végett, melyet egy bírósági eljárásban fel is használt, így megmenekülvén a számára kedvezőtlen közbenső végzés elől - egy gmail fiókba, ami ugye jegyzi az ip címet is, és most június közepén tettek feljelentést emiatt, ez még elévülésen belül van? Nem 30 nap a szabály? A "sértett" már a márciusi tárgyaláson tisztában volt a levéltitok sértés tényével, hiszen az email felhasználásra került.

És még valami: a feljelentésben valszin én vagyok megjelölve mint lehetséges elkövető, én azonban egyértelműen bizonyítani tudom, hogy nem tartózkodtam még csak az adott ip cím közelében sem az adott időpontban. Ha esetleg engem idéznek be, és ezt elmondom, kérhetik-e tőlem, hogy jelöljem meg ki volt a lakásomban akkoriban? Amúgy minden ismerősünk előtt köztudott, hogy az öccsémmel egy lakást bérlünk. Mondatom-e, hogy hozzátartozóm és rá nézve nem vagyok hajlandó terhelő vallomást tenni? Elérek ezzel valamit?

Ha mégsem évült el, milyen büntire számíthatunk?

Köszi

Dr.Attika 2009.07.18. 20:39

Nagyon szívesen Krisztina.

kkkkriszta 2009.07.18. 20:25

köszönöma segítséget :)

Dr.Attika 2009.07.18. 12:12

"Biztos mint a halál." Ahogy Raksányi Gellért , mint Titi bácsi mondta a Sose halunk meg c. filmben, mikor Koltai biztos tippet kért tőle a Lovin.

kkkkriszta 2009.07.18. 10:02

akkor jó, nagyon szépen köszönöm, sokat segített, most már megnyugodtam.

Akkor ez biztos ugye?

Dr.Attika 2009.07.18. 09:52

De lesz benne. Az, hogy a "Bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel."

kkkkriszta 2009.07.18. 09:45

jaj de jó, mert naygon megbántam és egy életre tanultam belőle és nagyon sokat imádkoztam, hogy ne legyen baj.

Tehát ha kérek erkölcsi bizonyítványt, nem lesz benne semmi?

Dr.Attika 2009.07.18. 09:24

Elévült. Nyugodj meg. Itt ugye lopás szabálysértése történt. A szabálysértések 6 hónap elteltével elévülnek. ha elévülést megszakító dolog történt volna, akkor is két év elteltével abszolut elévül.

kkkkriszta 2009.07.18. 09:16

igen,de amikor ez történt, akkor a diákigazolványom alapján jegyzőkönyveztek, és oda a régi címünk volt beírva, de az új lakó nem telefonált, hogy jött volna rendőrségi papír.

de elviileg az új címünket is ki tudja deríteni a rendőrség nem?

akkor most elévült és nyugodjak meg, hogy nem lesz semmiféle következménye, vagy mg lehet vmi.

8.-os voltam , tavasszal történt, és most leszek 12.-es.

Dr.Attika 2009.07.18. 09:12

Nincs mitől rettegni. Ha azóta semmi nem történt, akkor az áruház nem tett sem szabálysértési sem büntető feljelentést. A fiókban maradt az ügy . Már nem is tehet, mert a cselekmény elévült.

kkkkriszta 2009.07.18. 09:03

18 éves vagyok.még régen, amikor 8.os voltam a match-ban loptam egy-két csokit,és egy sütit, azt hiszem 5ezer ft alatt volt, jegyzőkönyveztek meg minden.

Azóta eltelt 4 év, és nem történt semmi, nem kaptam papírt, meg semmi ilyesmi. A szüleimnek nem mertem elmondani és nem is szeretném.

Állandóan rettegek, hogy mikor lesz ennek következménye.

Most ez elévült vagy nem foglalkoznak vele, esetleg a bolt el se küldte?

Ha munkát szeretnék vállalni és erköcsi bizonyítványra lesz szükséem, akkor ez benne lesz?