Becsületsértés, jó hírnévhez való jogforrás főoldal vissza

prometheusz 2010.09.15. 12:34

Igen, ilyesmi már velem is volt, hogy olyasmivel "vádoltak" ami nem törvénytelen.Igy nem számitott becsületsértésnek, rágalmazásnak.

Ugyankkor szerintem kimeriti az a fogalmat, hogy "megneheziti az életet". Ami miatt - szerintem kártérités perelhető.De snem vagyok jogász. Igazam van?

Ha valakiről pl. azt terjesztik, hogy nem korrekt, az jogilag mi?

Kovács_Béla_Sándor 2010.09.15. 11:52

Nem alkalmas a becsület csorbítására az az állítás vagy híresztelés, hogy valaki a saját neméhez vonzódik szexuálisan.

Boglarka01 2010.09.15. 11:51

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdésem lenne, ami elég érzékenyen érint.Kedves barátnőmről a munkahelyén azt terjesztik, hogy leszbikus, mert már 3 hónapja nincs barátja....(vendéglátó egység....ennyire ráérnek)

Szeretne valamit indítani, csak nem tudja hogyan még.Nagyon kiborította a dolog és nem érti, hogy miért kell egy munkahelyen a magánéleti dolgokkal foglalkozni, pláne akkor ha az teljesen alaptalan.

Köszönöm előre is a segítséget!!!

Maniko 2010.05.05. 11:17

Köszönöm a válaszokat!

Kedves S.I.O., csupa öröm az ilyen ostoba tuskók között élni:)

Kívánok mindenkinek JOBB szomszédokat!

sió 2010.04.30. 19:44

Maniko

A pletyka akkor ér célba, ha felveszed.

Ha feljelentést teszel, akkor a kabátlopási ügyből kiindulva arra fogna emlékezni akármi is lesz a vége, hogy közöd volt hozzá! Nem beszélve egy tanúidézésről, amiben pl. a közvetlen szomszédaidat megidézik!Na akkor aztán tényleg nem lesz maradásod!Hagyd a fenébe, az ostoba tuskók meg had beszéljenek, amit akarnak! Minden csoda 3 napig tart!

ObudaFan 2010.04.30. 19:17

Becsületsértés miatt magánindítvánnyal élhetsz a bíróságon.

anaksunamon 2010.04.29. 22:48

Tisztelt fórumozók.

Kérdésem lenne Önökhöz.Kamasz fiamról,egy régebbi osztálytársa írt egy sértő rep szöveget amit meg is zenésített.Név szerint említi benne a fiamat és testi felépítését is részletezi benne.Mivel kisebbségi az illető többször szidja a fiam hófehér bőrét és nagyon obszcén trágár szavakkal becsmérli.Engem mint az anyját is többször említ és nem kedvességből.Ezt a dalt rengeteg gyereknek elküldte és jót nevetnek a fiamon.Nem hagyhatom a dolgot ennyiben ,viszont nem tudom mit is tehetnék.Ez kimeríti a becsületsértést? Amikor a bőrszínére tesz említést az nem rasszista megnyilvánulás? Vagy ez csak fordítva lenne az?Tehetek egyáltalán valamit?Válaszaikat előre is köszönöm.

ObudaFan 2010.04.29. 20:37

Rágalmazás miatt büntetőfeljelentést, illetve jó hírnév sérelme miatt polgári pert is indíthatsz az ellen, aki ilyet állít rólad. A jog ennyiben tud segíteni. De hogy egy faluban ez megoldja-e a te problémádat, azt nem tudom.

Maniko 2010.04.29. 10:48

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az alábbiakhoz szeretnék tanácsot kérni Öntől:Egy szombati napon vidéki esküvőre utaztunk ahonnan vasárnap délután jöttünk meg. Faluban lakunk, így már másnap észrevettem, hogy "valami nem stimmel". Az egyik szomszédom kerítésére egy "Mocskos kutyagyilkos.." kezdetű transzparens volt kiakasztva, mindenki gyanakodva néz ránk, nem köszönnek stb. Az egyik utcabelitől megtudtam, hogy valaki szombat reggel megölte a szomszédom kiskutyáját valószínüleg az utcán és a kapuja elé rakta. Mivel mi elutaztunk, így ránksütötték a kutyagyilkos bélyeget, sőt hónapokra visszamenőleg az utcában történt macska,- kutyamérgezéseket, haláleseteket is a nyakunkba varrták. Természetesen senki nem jött személyesen érdeklődni hozzánk tudunk-e valamit, hanem a hátunk mögött úton-útfélen terjesztik.Mit tehetünk a jó hírnevünk megvédése érdekében, hiszen nem mi tettük, és határozottan szeretnék fellépni ezek ellen a hazugságok ellen, tekintettel 4 kiskorú gyermekem további jövöjére?

Segítségét köszönöm!

ObudaFan 2010.04.12. 13:52

A bolti dolgozó ellen valószínűleg lehetne indítani egy sikeres kártérítési pert.

Tvrytko 2010.04.12. 06:22

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Vagyonőrként dolgoztam egy üzlethálózat egyik boltjában.Sok elfogásom volt,de ennek ellenére is nagy volt a hiány.Felmerült,hogy belső lopások lehetnek.2010.Február 5től,2010 Március 16 ig nem dolgoztam egészségi okok miatt,de ezalatt még nagyobbak lettek a hiányok.Március 16-án visszamentem dolgozni,de csak 3-4 napot voltam mert újra előjött az egészségi ok(lábam nem bírta a 16 órázást).Kértem a szolgálatvezetőtől,hogy 8 órás műszakozás lehessen,de nem lett megoldott ezért közös megegyezéssel felmondtam.1 héttel később felhívott a területi vezető,hogy menjek vissza dolgozni a céghez,lehet 8 órázni.De nem ebbe a boltba hanem egy partner boltba.Én igent mondtam,és abban maradtunk,hogy hívni fog,hogy pontosan mikor kezdek.Jött is a hívás,de sajnos teljesen más dolog miatt.Nekem elmondta,hogy az üzletben ahol dolgoztam,belső ellenőrzés volt és állítólagosan egy bolti dolgozó megnevezett 1 bolti dolgozót és 2 biztonsági őrt,melyek közt én is szerepeltem.Ez végett én addig nem tudok a másik boltba menni dolgozni amíg nem tisztázódok.Persze az érdekes,hogy engem még nem hallgattak meg a belső ellenőrök Teljesen vétlenül szenvedem el az egészet.

Kérdésem az lenne,hogy milyen lépést tehetek jogilag?

Sajnos erkölcsileg is padlóra kerülök,és Pénztől is elesek mivel nem mehetek a másik boltba.

Válaszát Előre is Köszönöm!

L

ObudaFan 2010.04.07. 12:55

Az intézkedő járőr tévedett, mert ez így csak szabálysértés. Bizonyíték.

galore33 2010.04.07. 12:53

Nekem az intézkedő járőr a bíróságot mondta...Meg nem tudom,h a hangfelvétel bizonyíték-e?

ObudaFan 2010.04.07. 12:13

A jegyzőnél tehetsz feljelentést becsületsértés szabálysértése miatt.

galore33 2010.04.07. 11:24

"de megint b.... akkorát le hogy besz*rik,f....p""figyeld,bolond ez a gyerek""nem úszod meg,nem úszod meg""nem,én nem izélek,ne védje őket ,mert egy szarháziak""bolond vagy""ezt most nem úszod meg""ezt nem úszod meg,ezt nem úszhatod meg""a k.... anyádat""mocskos banda""hát kinek beszél ez a b...gyerek"kb ennyi

ObudaFan 2010.04.07. 10:39

Attól függ, pontosan miket is mondott.

galore33 2010.04.07. 09:44

Az alábbi eset miatt kérnék tanácsot:Sajnos egyébként roma származású egyedék zaklatják családunkat. Ez odáig fajult,h lakásunknál zaklattak, majd családfőjük tettleg is bántalmazott volna vélt sérelmei miatt (mivel ketten voltunk, így nincs tanú). Ezt megakadályoztam és rendőrt hívtam.A rendőr jelenlétében is folyamatosan becsületsértő, rágalmazó kifejezésekkel illetett, ami miatt a rendőr többször rendreutasította...Az egész rendőri intézkedésről,illetve a becsületsértő megnyilvánulásairól hangfelvétel készült. Kérdésem, hogy ez a hangfelvétel elegendő-e egy becsületsértés megállapításához, és úgy általában,a hangfelvétel bizonyító erejű-e? Ezzel kapcsolatban kérdezném még, hogy a magánvádas indítványt milyen formában kell megtennem? Azt tudom, hogy 5000 Ft és a bírósághoz kell beadni, de mit kell tartalmaznia? Például a hangfelvételt valamilyen adathordozón? Vagy ez csak a tárgyalásra kell majd?Köszönöm a válaszokat!Üdv!

insignia 2010.03.17. 18:23

Válok. A feleségem leköpte édesapámat egy rendőr jelenlétében. Minden létező szervnél feljelentést tett ellenük (őstermelők, van kit rájuk uszítani). Megírta nekem, hogy feljelentésben profi. Édesapámra ráfogták, hogy leszorította őket az útról autóval, 6 nap múlva tett feljelentést, akkor rendőrt sem hívott, helyszínelés sem volt, semmi.Ennel ellenére bevonják a jogosítványát. Miért, ha nincs bizonyíték, se tanú. Hamis tanúnak kért fel egy embert, de az nem vállalta és megmondta nekem, hogy mire készülnek. Felgyújtatta a még közös ingatlanunkat, a spájz kiégett, a tűzoltók megállapították a szándékos gyújtogatást, a tűzszakértőt csak két héttel később küldték ki. Valószínűleg elfogultság állhat fenn jelenlegi élettársa és a helyi rendőri szerv között. Kihez fordulhatnék segítségért, aki végre meghallgat és érdemi tanácsot tud adni?

ObudaFan 2009.06.30. 22:31

Becsületsértés miatt büntetőeljárást 30 napon belül lehet indítani. Becsületsértés, vagy jó hírnév megsértése miatt polgári pert 5 éves elévülési időn belül.

szekelycsaba 2009.06.30. 12:54

Segítséget kérnék (egyelőre): Igaz e az az információm, miszerint bescületsértés és a jó hírnévhez való jog megsértése ügyében, a megvalósulást követő 30 napon belül lehet csak feljelentést tenni ? -Mint önkormányzati képviselő, a testület többsége egy hazugságokkal tele "vádiratot" fogalmazott meg velem szemben, azt nyílt testületi ülés napirendi pontjaként tárgyalta ( az irományhoz így bárki hozzájuthatott ).Másfél hónap kellett, hogy higgadtan lereagáljam az ügyet. A Testületi ülésre előterjesztve, a gyalázatos hazugságáradatot végig megcáfoltam, és a minősíthetetlen képviselői magatartásukra hivatkozással lemondtam a képviselőségről.

Kérem abban a segítséget, hogy a meglévő írattal (testületi hangfelvétellel)van e elégtételkérésre jogi lehetőségem ?

Köszönettel:Székely Csaba