feljelentés mulasztása mikor bűncselekménynek számít?forrás főoldal vissza

Sz.Márton 2009.06.16. 21:51

Még egy kis adalék:

Emberrablás 175/A.§ -esetén

(7) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy emberrablás elkövetése készül, és erről az érintett személyt vagy a hatóságot, mihelyt teheti, nem tájékoztatja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az emberrablást legalább megkísérelték.

Terrorcselekmény 261.§ -esetén

(8) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy terrorcselekmény elkövetése készül, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, jelentést nem tesz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Katonai bűncselekményként

Zendülés megakadályozásának elmulasztása353. § Aki a tudomására jutott zendülést vagy előkészületét tőle telhetőleg nem akadályozza meg, illetve késedelem nélkül nem jelenti, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

ObudaFan 2009.06.16. 20:57

Btk. 150. § (1) Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, az alkotmányos rend elleni szervezkedés, lázadás, rombolás, hazaárulás, hűtlenség, ellenség támogatása, kémkedés készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz jelentést, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) Az (1) bekezdésben felsorolt bűncselekmény feljelentésének elmulasztásáért az elkövető hozzátartozója nem büntethető.344. § Aki hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy külföldre szökés elkövetése készül, vagy még le nem leplezett ilyen bűncselekményt követtek el, és erről, mihelyt teheti, jelentést nem tesz, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A jelentés elmulasztása miatt az elkövető hozzátartozója nem büntethető.

jack4 2009.06.16. 20:53

Valószínű, hogy nem teljes, de a lényeg, hogy súlyos bcs.-k eseté írja elő a tv.

bezz 2009.06.16. 20:27

Tisztelt Fórumozók ,megszeretném kérdezni , hogy a feljelentés mulasztása mikor bűncselekménynek számít?Melyek azok a bűncselekmények amelyek feljelentése illetve az elkövetők feljelentése mulasztása bűncselekménynek számít?előre is köszönöm a választ