iratismertetéskor mi várható (,ég?)forrás főoldal vissza

brutális katicabogár (törölt felhasználó) 2011.08.07. 14:36

Kedves Aranyoskám72!

A hosszabbító határozatban a további bizonyítási eszköz beszerzése egy teljesen sablon mondat, valószínűleg azért írták bele, mert kizárólag iratismertetésre nem illik hosszabbítani. Lehet, hogy még vártak egy megkeresésre választ, vagy kihallgattak egy tanút, de ha már megkaptad az értesítést az iratismertetésről, akkor ezeket a nyomozó hatóság elvégezte, vagy az iratismertetésig biztosan elvégzi, vagy nem is volt semmi, csak így jött ki a lépés, hogy a végén kellett még egyet hosszabbítani. A hosszabbítás mindig + 2 hónap, vagy több, ez nem jelenti azt, hogy addig el kell húzni a nyomozást, be lehet fejezni úgy is, hogy még hátravan pl. 1 hónap és 20 nap. Amúgy meg a hosszabbító határozat igazából nem a gyanúsítottnak szól, hanem a nyomozó hatóságnak, csak a gyanúsítottnak is meg kell küldeni.

aranyoskám72 2011.08.01. 14:25

Ha a kihallgatás alatt a gyanúsított panasszal él, a gyanúsítás ellen, és ezek után kap két levelet, az egyik a rendőrségtől jön iratismertetésre. Ez rendben is lenne. A másik pedig az ügyészségről, a panasz elbírálásáról, melyben elutasítják a panaszt, mivel a gyanu megalapozott. De ugyanebben a levélben van egy másik levél is egy vezető ügyész által aláírva, melyben elrendeli a nyomozás meghosszabbítását idézem: "további bizonyítási eszköz beszerzése, iratismertetés szükséges a vádemeléshez". Akkor most miért van iratismertetés, ha még meghosszabbítják a nyomozást 2 hónappal? Vagy nem fértek volna bele az iratismertetés határidejébe, de akkor meg mi az a másik félmondat, hogy "további bizonyítási eszköz beszerzése szükséges.." Kérem segítsen valaki!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Feri29 2009.06.16. 00:16

Elvileg bármi lehet, de én nem paráznék ennyire emiatt.

Cseppjószág 2009.06.15. 23:06

lehet hogy most hülyeséget kérdezek.

Elterelő hadműveletként a rendőrség mondhatja azt hogy menyjen be a gyanusitott pl. akár kérdésekre akár iratismertetésre és közben meg nem is ezért kell bemennie hanem hogy becsukják az embert? ilyen létezik?

jack4 2009.06.15. 19:39

Nem kötelező a letöltendő szabadságvesztés kiszabása, bíró mérlegelni fog az eset összes körülményeit figyelembe véve.

Lehetséges az egyszeri gyanusított kihallgatás, de ritka. Inkább az egyszeű tényállású ügyekben fordul elő. A csalás általában nem ilyen, de lehet ez a kivétel.

Cseppjószág 2009.06.15. 18:31

köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat.

Amit szeretnék megkérdezni és példaképpen is fel lett hozva, igy nekem is egyszerübb lenne a kérdésem.

"(2–50 millióig terjedő cselekmény esetén már 1–5 évig terjedhet a kiszabható szabadságvesztés)."

Itt az érdekelne, hogy pl. ebben az esetben kapható felfüggesztett szabadságvesztés vagy csak pénzbirság?Az hogy kiszabható az azt jelenti, hogy ki is lesz szabva vagy nem biztos?Az lehet hogy egy gyanusitottat csak egyszer hallgatnak ki és utána jönne az iratismertetés? Vagy mindenképpen többször kell menni kihallgatásra?

jack4 2009.06.15. 14:02

Az előzetes letartóztatást az 1998. évi XIX. tv. 129.§.-a szabályozza. Itt megtalálhatók azok a feltételek, melyek közül legalább egynek, de inkább többnek teljesülnie kell , hogy a letartóztatást elrendeljék.

Abban az esetben, ha a nyomozás során minden idézésre megjelent a gyanusított, a tanúk befolyásolására nem törekedett, esetleg beismerő vallomást is tett és a bizonyítékok már rendelkezésre állnak stb., nem indokolt az előzetes letartóztatása.

A 318.§.-ba ütköző csalásnak - véleményem szerint - legalább jelentős értékre elkövetettnek kell lennie ahhoz, hogy pusztán a várható súlyos ítélet miatt előzetesbe tegyenek valakit. (2-50 millióig terjedő cselekmény esetén már 1-5 évig terjedhet a kiszabható szabadságvesztés).A kárérték azonban önmagában nem alapozza meg az előzetes letartóztatást, de ilyenkor szoktak a b, pontra hivatkozni (szökés, elrejtőzés veszélye).

Mindez azonban a nyomozás során már kiderül, és nem hagyják az iratismertetésre a kényszercselekményt. Már csak azért sem, mert ilyenkorra már minden bizonyíték rendelkezésre áll a vádemelési javaslathoz. Mire lenne jó, ha a vádemelésig, illetve a bírósági kihallgatásig bezárnák az elkövetőt (amikor is már érdemleges nyomozási cselekmény nem folyik), míg a nyomozás során meg végig szabadlábon volt.

Általában - de nem kizárólag -, ha valakit őrizetbe akar venni a nyomozó hatóság, azt megteszi az első gyan. kihallgatásán.

Az idézésen szerepelni kell annak a nyomozási cselekménynek, amire a gyanúsítottat idézik, valamint annak várható időtartamának. Vagyis az idézésen szerepel, hogy iratismertetés lesz vagy további kihallgatás. Ha rövid úton- telefonon - idéznek, akkor is megmondják, hogy milyen cselekményre kerül sor.

Cseppjószág 2009.06.15. 10:55

sajnos a btk 318-as bcs-ről van szó. ennél az esetnél érdekelne minden olyan dolog amikor is azt mondhatják, hogy bocs innen sohavá maradni kell.

Még egy dolgot elfelejtettem megkérdezni: Ha jeleznek h ismételten meni kell a rendőrségre akkro azt mondani fogják akár a gyanusitottnak akár pedig a védőnek, hogy kérdéésekre kell válaszolni még vagy pedig már az iratismertetésre kell menni? Ezt szokták közölni?

jack4 2009.06.15. 09:01

A vádalku intézményének bevezetését még csak most tervezgetik. Van azonban tevékeny megbánás, melyet a közvetítői eljárás keretén belül kell lefolytatni. Ez azt eredményezheti, hogy az elkövető nem lesz büntethető vagy büntetése korlátlan mértékben csökkenthető lesz.

Csak az egyszerűség kedvéért legalább azt leírhatnád, hogy milyen bűncselekményről beszélünk, mert akkor minden kérdésedre könnyebb lenne a válasz.

Feri29 2009.06.15. 00:06

Nem közlik előre. Ha közölnék előre akkor az ügyvéd figyelmeztethetné a védencét, aki lehet, hogy akkor inkább menekülőre fognák.

Ha valakit nagyon őrizetbe akarnak venni és gyorsan, akkor azt nem idézgetik, hanem megkeresik.

Cseppjószág 2009.06.14. 22:25

egyébként az őrizetbe való vételt az közlik előre a gyanusitott védőjével?

Ha erre kerülne/került volna sor, akkor a hatóságok azonnal intézkednek, h minnél hamarabb menyjen a védőjével az ügyfél? Ezt ugy értem, hogy ha van egy időpont az ujabb idézésre akkor mondanak egy időpontot és be kell menni még akkor is ha a védőnek nem jó éppen?

Más:

Mit jelentene a vádalku és mikor,milyen bcs-knél lehet ezt alkalmazni?

jack4 2009.06.14. 21:58

Nagy valószínűséggel mehet haza. Már csak azért is, mert ha befejezték a nyomozást, akkor az előzetes letartóztatás feltételei már nem igen állnak fenn. Ha meg olyan súlyú ügy lenne, már előzetesbe tettek volna.

Ha valaki ellen elfogató parancsot adnak ki, vagyis körözik, akkor azért mennek. De a körözést elrendelő határozatot kézbesítik (postázzák) az érintettnek. Ebből tudhatja, hogy körözés alatt áll.

Előzetesnél nem így van. Azt őrizetbe vétel előzi meg, amire a nyomozás során elvileg bármikor sor kerülhet, de csak akkor, ha az előzetes letartóztatás feltételei fennállnak.

Mégegyszer mondom, ez már a nyomozás végén nagyon ritka. A Z. ügyben sem a végén, hanem annak során vették őrizetbe.

Cseppjószág 2009.06.14. 21:56

?

Cseppjószág 2009.06.14. 16:51

köszönöm szépen.ezek után mehet haza az ügyfél?

Még egy kérdés: Ha valaki ellen letartóztatási parancs vagy előzetes lenne akkor azt csak akkor tudja meg amikor bemegy vagy automatikusan kimennek érte a rendőrők a lakásra? Ezt a Zusclag ügy kapcsán jutott eszembe, mert Vele közölték, hogy várja a fogda kihallgatásakor.

jack4 2009.06.14. 14:59

Az iratismertetés során lehetőséget kell adni a terheltnek, hogy a keletkezett iratokat - a teljes nyomozati anyagot - megismerhesse. Ezért részére egy összefűzött példányt át kell adni, amit tanulmányozhat. Erre megfelelő időt kell adni neki, ugyanis a befejezésekor teheti meg az észrevételeit, indítványait. Ez lehet tíz perc, de két óra is, attól függően, hogy milyen bonyolult ügyről, mennyire "vaskos" ügyiratról van szó. Plussz a fénymásolás ideje.

Cseppjószág 2009.06.14. 13:39

itt már az ügyfél gyanusitott, vagyis ujlenyomat stb stb készültek.

Ha ezek már megvannak mennyi idő kb? Fénymásolásra 1 órát kell számolni? Vagyis több óra lenne az egész?

adzam 2009.06.14. 10:44

1 óra, iratmennyiségtől függően, majd ha gyanúsitott leszel, ujjlenyomat, fénykép, stb. +1 óra, aztán iratmásolás + 1 óra.

Cseppjószág 2009.06.14. 09:37

mennyi ideig tart az iratismertetés? órában gondolom.

jack4 2009.06.13. 18:33

A terhel részére nem csak az iratismertetés után, hanem a nyomozás során is illetékmentes.

adzam 2009.06.13. 18:07

Ingyenes az iratismertetés után.

jack4 2009.06.13. 14:39

Az iratismertetésen kérhetsz a keletkezett iratokból másolatot, ami illetékmentes. Ezt kérni kell, ha szükséged van rá, mert maguktól nem fognak adni.

Nem tudom, hogy mennnyire bonyolult az ügy, de elég azokból az iratokból kérni, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a védekezéshez. Ezeknek az iratoknak a listáját feltüntetik az irat elején, hogy ismételten már ne tudd kikérni illetékmentesen.

Az eljárás során egyébként bármikor kérhető másolat az iratokból, de teljes körűen csak az iratismertetés után juthatsz hozzá. Ha fizetni kéne érte, akkor úgy emlékszem 100 Ft/oldal.

giga 2009.06.13. 14:26

köszönöm, ezek a határidök nem nyugtattak meg:(

"Az igazi előny az, hogy ugyanazon iratanyaggal rendelkezik a gyanusított, mint az ügyész, mint a bíróság. Mivel az iratmásolat „igyenbanvan“ ezért ezt nem szabad elmulasztani."

ez automatikusan jár nekem, vagy kérnem kell? vagy az ügyvéd kérte ki? mert én direkt rákérdeztem, azt mondta ök sem kaptak, meg hogy minek nekem?utólag is kikérhetö?ha fizetni kell, az mennyi? 20huf per lapmert érdekelne a tanu(k) mit mondtak, ugye akkor ezt is megkapnám?

köszönöm, üdv: a Giga

Cseppjószág 2009.06.13. 11:52

igen van védőm. eddig nem kellett bentmaradnom amikor beidéztek. elmondtam amit kellett és mehettünk haza.Pontos időpont még nincsen csak ha lesz akkro mire kell számitanom.Ideges vagyok, mert nem akarok bentmaradni.

adzam 2009.06.13. 11:23

Cseppjószág, nyugodjál már meg, egyelőre nem vagy bűnös, nem itéltek el, csak max. gyanúsitott lehetsz majd, jó, azt sem könnyű elviselni, pláne, ha tudod, hogy szerinted nem vagy az.Mikorra kell bemenned? Van jogász segitséged, egyáltalán, segitséged?

ObudaFan 2009.06.13. 11:00

Előfordulni elviekben előfordulhatna, de nem túl valószínű.


Cseppjószág 2009.06.13. 10:38

sziasztok!

elnézést kérek rosszul fogalmaztam meg a kérdésemet.

ugy hangzana hogy:

ha a gyanusitottat iratismertetésre hivják majd be, akkor előfordulhat-e hogy ottbent kell maradnia fogdában, vagy pedig ilyen már nem lehet hanem nyugodtan bemehet iratismertetésre és onnan hazaengedik?

jack4 2009.06.12. 21:37

De be kell menni a hatósághoz, mert az iratismertetésre általában a nyomozó hatóság hivatalos helyiségében kerül sor. Egészen pontosan: "az erre kijelölt helyiségben".Már csak azért is meg kell jelenni, mert erről jkv.-et vesznek fel, melyben több dolgot is rögzíteni kell, többek között a gyanúsított észrevételeit, indítványait.Valóban lehet ezek alapján további nyomozásnak helye, de a tapasztalat azt mutatja, hogy innen már megy az ügyirat az ügyészhez, és legfeljebb ő küldi vissza, ha helyt ad azoknak.

Dr.Attika 2009.06.12. 21:15

Ez nem így van. Az iratok ismertetésekor a nyomozó hatóság a gyanusított elé kell hogy tárja a nyomozás során kelettkezett összes iratot. Azokat is amiket eddig nem ismerhetett meg. Ekkor nem kell bemenni a nyomozó hatósághoz, hanem kérni kell, hogy küldjék meg másolatban. Ekkor kell az iratokat áttanulmányozni és ha szükséges észrevételt tenni. Az észrevétel alapján még a további nyomozásnak is helye lehet. Az igazi előny az, hogy ugyanazon iratanyaggal rendelkezik a gyanusított, mint az ügyész, mint a bíróság. Mivel az iratmásolat "igyenbanvan" ezért ezt nem szabad elmulasztani.

Cseppjószág 2009.06.12. 21:05

ha valamikor meglesz az időpont az iratismertetésre akkro a gyanusitott nyugodtan mehet haza mert ott már semmi nem lesz?

jack4 2009.06.12. 17:14

Augusztus 21-ig szokták tartani az ítélkezési szünetet. Ez alatt a bíróság nem ítélkezik, de az ügyészség dolgozik. Vagyis bizonyíték hiányos megszüntetés lehetséges a szünet alatt is.

Cseppjószág 2009.06.12. 17:01

Nyári szünet alat történhet valami előre lépés vagy nem?

jack4 2009.06.12. 16:42

Gigának: ha a nyomozás során nem sikerült bizonyítani, hogy a cselekményt a gyanúsított követte el (bizonyíték hiányában) az ügyészség szünteti meg a nyomozást. De általában ilyen esetekben nem szoktak iratismertetést tartani, mivel a hatóság egyeztet az ügyészséggel és eleve megszüntetési javaslattal küldik meg az ügyet.

Ha iratismertetést tartanak, akkor mindenképpen vádemelési javaslattal megy át az ügy (legfeljebb az ügyész nem látja bizonyítottnak és megszünteti).

Az iratismertetés után - ami a nyomozás befejezésének napja - 15 napon belül kell az ügyésznek megküldeni az iratokat.

Az ügyésznek az iratok megérkezését követően 30 napon kell eldönteni, hogy mit tesz (jelen esetben vádat emel vagy megszüntet, esetleg vissza küldi további nyomozási cselekmény elvégzése végett). Ez a harminc nap kivételes esetben további 30 nappal meghosszabbítható. Ezután, ha vádat emel, megküldi a vádiratot a bíróságnak, aki annak sorsáról 60 napon belül dönt.

Tehát az iratismertetés után a legrosszabb esetben akár 135 nap is eltelhet, amíg tárgyalás lesz.

Nem mondhatod, hogy nincs határidő!!!

giga 2009.06.12. 13:04

Köszönöm urak

Most tehát akkor mi van?semmi határidö?amig az ügyész kupaca aljáról nem kerül felülre, addig marad náluk a jogsi? újabb hetek?nevetséges, márc 24-i dátummal van a kezemben-kezükben orvosszakértöi vélemény, miszerint nem bizonyítható az ittasság, ezek után még 3 hónapig lehet húzni az idöt?mert ez sztem az, időhúzás a javából

köszönöm, üdv: a Giga

Cseppjószág 2009.06.12. 12:56

ezek szerint ha valamikor meglesz az időpont az iratismertetésre akkro a gyanusitott nyugodtan mehet mert ott már semmi nem lesz?

Nyári szünet alat történhet valami előre lépés vagy nem?

Bellerophontesz 2009.06.12. 09:43

(az előzőnél az (5) bekezdés már a 193. § alatt található )

Bellerophontesz 2009.06.12. 09:41

Konkrétabban: Be 191.§ (2):"A nyomozás folytatását az ügyész, ha pedig a nyomozást az ügyész szüntette meg, a felettes ügyész határozattal rendeli el.... A nyomozás folytatásáról szóló határozat ellen nincs helye panasznak."

(3) Ha a nyomozás megszüntetése ellen nem éltek panasszal, illetőleg az ügyész vagy a felettes ügyész nem rendelte el a nyomozás folytatását, utóbb azt csak a bíróság rendelheti el..... "

(5) " Ha a nyomozás iratainak az ismertetését a nyomozó hatóság végezte, az iratokat az ismertetés megtörténte után 15 napon belül megküldi az ügyésznek."

Bellerophontesz 2009.06.12. 09:28

A Be szerint ha a nyomozó hatóság végzi a nyomozást (azaz nem az ügyész nyomoz), akkor az ügyész további nyomozást rendelhet el, illetőleg jogosítványa még a nyomozó hatóság határozatát megváltoztatni, illetőleg hatályon kívül helyezni.

Feri29 2009.06.12. 00:21

Én úgy tudom, hogy ha nincs vádemelési javaslat, akkor nem továbbítják az ügyet, hanem megszüntetik a nyomozást.

giga 2009.06.11. 23:51

Üdv

Iratismertetés után, ha a nyomozók vádemelési javaslat nélkül(vagymi, tehát bizonyíték hiányában) továbbítják az ügyészségre a cuccot, van-é vmi határidö, mire az ügyésznek? reagálnia kell?

köszi: a Giga

jack4 2009.06.11. 22:04

A gyorsított eljárás - a bíróság elé állítás - feltételei már nem állnak fenn. Az elkövetéstől számított 15 napon belül kell a terheltet a bíróság elé állítani, de a te esetedben szerintem az már rég letelt. Ezt az ügyet a rendes eljárási szabályok szerint fogják befejezni, ami aztt jelenti, hogy az iratismertetést követően több mint egy hónap csak azzal telhet el, hogy az ügyész elkészíti a vádiratot.

ObudaFan 2009.06.11. 20:07

Ha eddig szabadon volt, akkor nem valószínű, hogy most rendelik el az előzetesét - feltéve, hogy nem szökik, rejtőzik el, nem próbálja a bizonyítékokat eltüntetni, nem próbál meg ismét bűncselekményt elkövetni. A nyomozást már lezárták, ha iratismertetés van.

Cseppjószág 2009.06.11. 19:24

és az esetleg előfordulhat, hogy mégis kérdeznek és le is zárják a nyomozást? arra van esély, hogy onnan nem engedik ki a gyanusitotta? eddig egyszer kellett megjelenni és akkor kijöhetett nem tartották bent.

A rabositás az már volt, ujj és tenyérlenoymat valamint fotó készités.

a gyorsitott eljárás az mit jelenetene? kb 1 hónap alatt elképzelhető, hogy lezárják a nyomozást? ezt ugy értem, hogy x időben volt egy kihallatás és rá majdnem egy hónapra zárják le? előfordulhat ilyen?

Cseppjószág 2009.06.11. 19:21

és az esetleg előfordulhat, hogy mégis kérdeznek és le is zárják a nyomozást? arra van esély, hogy onnan nem engedik ki a gyanusitotta? eddig egyszer kellett megjelenni és akkor kijöhetett nem tartották bent.

A rabositás az már volt, ujj és tenyérlenoymat valamint fotó készités.

Feri29 2009.06.11. 16:33

Ha iratismertetés van, akkor az azt jelenti, hogy a rendőrség lezárta a nyomozást, tehát ott már nem fognak kérdezni. Ettől függetlenül a későbbiekben az ügyész még dönthet úgy, hogy elrendeli a nyomozás folytatását.Ha az ügyészség vádat emel és nem gyorsított eljárásról van szó, akkor szerintem kizárt, hogy ilyen gyorsan ítélet szülessen. Van olyan bíróság, ahol 1-2 évet is eltelik mire egyátalán kitűzik az első tárgyalást.

adzam 2009.06.11. 13:36

Nem biztos, hogy vége lesz a nyomozásnak. Tudok olyan ügyről, amikor valakit a nyomozás végén gyanúsitottként behivtak, közölték, hogy anyagát átadják az ügyészségnek vádemelés céljával, majd berabositották, iratismertetés is volt. A gyanúsitási anyagban okirathamisitás, adócsalás, minden volt. Majd az ügyészség több hónap után közölte, hogy folytatja a nyomozást. Miközben már ujjlenyomat levéve, fotó, meg minden. Ez itt Magyarország.

Cseppjószág 2009.06.11. 12:39

Üdvözletem!

Következő kérdéseim lennének:Ha úgy néz ki, hogy vége lesz egy nyomozásnak és a gyanusitottat befogják idézni iratismertetésre, egyenlőre az időpont még nem ismert.

Mi várható ilyenkor, ez pontosan mit jelentene?

Várható-e hogy a gyanusitottat onnan nem engedik ki hanem benttartják? Okozhatnak ilyen meglepetést Neki?Ha igen akkor ezt a védővel szokták előre közölni?

Ha kérdéseket tennének még fel attól függetlenül lezárhatják aznap a nyomozást?

Ha az ügyészségre teszik át az ügyet akkro a nyáron születhet-e itélet avgy döntés?Ugy hallottam, hogy szokott lenni julius elejétől nyári szünet a biróságokon. Ha most adják át az ügyet akkor már csak valamikor augusztus szeptemberben várható, hogy lesz valami?

Minden kérdésemre előre is köszönöm szépen a válaszokat.