másodfokú tárgyalásforrás főoldal vissza

meli1988 2016.01.30. 13:45

elhagyta a pàrom màsod foku birosàgtol kapott hatàrozatot hol tudom elintèzni hogy megkaphassam megint postàra is lehet kèrni?

spielman3 2015.04.20. 10:36

Köszönöm a választ, nagyon fontos volt tudnom.

A helyzet az hogy elsőfokon volt egy kereseti követelés, melyhez tartoztak volna tanúbizonyítások. Töb évig húzódott a bíróságon, közben a tényállás is változott, és meg kellett emiatt a kereseti kérelmeket változtatni.

Fenti kereseti kérelm vissza lett vonva felperes által, mivel - mint említette - a tényállás megváltozott, először az újabb kereseti kérelmeket akarta tárgyalni felperes.

A bíróság ezt minden látszat szerint el is fogadta, aztán teljesen váratlanul, egyszer csak a tárgyaláson, részítéletben elutatsította azt a fenti első kereseti kérelmet, melyről felperes azt hitte hogy elő sem kerülhet a tárgyaláson hiszen vissza lett vonva.

Sajnos felperes ebből részrehajlásra és egyebekre következtetett, és úgy tudom szabálysértést is találtak aztán a per dokumentumait átnézve, a bíró elfogultnak nyílvánította magát az ügyben.

Kérdés, hogy a részítélet fellebezésére a felperes hogyan készüljön fel. Szerinte teljesen szabálytalan az egész eljárás. De ha a részítélet által érintett fenti legelső kereseti kérelmet tárgyalják majd 8ehhez úgy tűnik ragaszkodik a bíróság, kéri ugyanis hogy felperes nyilatkozzon arról is hogy hogyan kívánja megváltoztati a részítéletet), akkor hívhat-e újabb tanúkat, ez volt a kiemelt kérdés lényege.

Felperes ugyanakkor úgy látja, a korábban eljáró bíró gondatlanul járt el, a jegyzőkönyvekben értelmetlenül lettek rögzítve a nyilatkozatai stb.

És most nem tudja hogy belemenjen-e a kereseti kérelem tárgyalásába vagy hivatkozzon arra hogy egy szabálytalan eljárásnak, egy elfogult bíró által, a részei is szabálytalanok és nem kíván másodfokon elsőfokú tárgyalást folytatni.

ObudaFan 2015.04.15. 20:13

spielman3

Lehetni lehet, de alá kell támasztani, hogy elsőfokon miért nem tudtad előterjeszteni ezt a bizonyítási indítványt.

spielman3 2015.04.15. 20:06

Másodfokon lehet-e új tanúk meghallgatását indítványozni?

Polgári perben.

Agent Cooper 2014.11.06. 12:13

Tisztelt Hargita90!

Ha az elsőfokú eljárásban nem tett vallomást, akkor miért tenne másodfokon, főleg úgy, hogy a rokonának a tekintetében jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet.

Üdvözlettel: Agent Cooper

Hargita90 2014.11.05. 16:43

Több, mint egy éve történt egy garázdaság, közeli hozzátartozóm dulakodott egy ismeretlennel az utcán. A hozzátartozóm elfogadta az elsőfokú ítéletet, amit az ügyész is jóváhagyott. A dulakodás másik résztvevője viszont fellebezett, így most másodfokú tárgyalást tartanak. Több tanú is volt akkor, akiket beidéztek erre a másodfokú tárgyalásra is, aminek kb. 4 órás időtartamot adtak meg.Mire számíthatok? Mi egy ilyen másodfokú tárgyalásnak a menete? Tényleg ilyen hosszú lesz vagy egy óra alatt letudható? Nagyon kikérdezik a tanúkat? Régen volt már, csak nagy vonalakban emlékszem a történtekre. Az elsőfokú bíróságon nem tettem vallomást, mivel közeli hozzátartozóm is vádlott volt. Most viszont már csak a másik fél büntetőügye a téma. Itt már csak ő a vádlott és a hozzátartozóm is tanúként lett beidézve. Így már kötelességem vallomást tenni, hogy a vádlottal nem állok rokoni viszonyban?

Dr.Attika 2014.10.22. 19:03

Talán jövő áprilisra.

don_retro 2014.10.22. 18:28

Dr..Attika!A 4-6 hónap már kérvényezve ennyi vagy esetleg lehet ezt is szűkíteni? 2014.10.15.-én volt I. fokú tárgyaláson, melyen fellebbezést nyújtottam be ...Ön szerint mikorra tűzhetik ki?Előre is köszönöm!

smallville80 2014.05.23. 12:36

Dr.Attika!Köszönöm a válaszát.

Dr.Attika 2014.05.22. 20:45

Tisztelt "smallville80"!Attól függ melyik törvényszék fog eljárni. 4-6 hónap a mostani felgyorsított határidő. A 3 hónap halasztást megadják alapból.

smallville80 2014.05.22. 16:38

Tisztelt Fórumozók.Érdeklődni szeretnék garázdaság miatt kaptam 2év 4 hónap letöltendőt felebeztem és szeretném megtudni hogy a 2 fokú tárgyalás mennyi időre szokott lenni 1 hónap vagy 2 hónap?Ill halasztást szeretnék kérni családi okok miatt 3 hónapot.

Kovács_Béla_Sándor 2014.02.09. 20:52

Eldönthetnéd, mit szeretnél.

A fellebbezést a másodfokú tárgyalás berekesztéséig vissza lehet vonni.

kerdezo30 2014.02.09. 20:42

Igen, úgy gondolom.Csak én lebbeztem fel. Meddig lehet visszavonni? Megvan már a tárgyalás napja...

A tárgyalás napját elhalasztani valami indokkal lehet?

Kovács_Béla_Sándor 2014.02.09. 19:01

Úgy érted, visszavonhatod-e a fellebbezést? Igen. De csak akkor nem lesz másodfok, ha sem a védőd, sem az ügyész nem fellebbezett.

kerdezo30 2014.02.09. 18:36

Sziasztok!

Köszi, szép estét!

kaméleon 2009.06.22. 10:44

Rád mindig lehet számítani, köszönöm a választ ObudaFan!

ObudaFan 2009.06.21. 12:01

Büntetőügyben a védő önállóan fellebbezhet akkor is, ha a vádlott a fellebbezési jogáról lemondott, így nem jogerős.

kaméleon 2009.06.19. 21:40

Két hónappal ezelőtt, egy testi sértés miatti büntetőperben az I. fokú ítélet a vádlottat bűnösnek találta és 1 év próbára bocsátást szabott ki büntetésül.A vádlott az ítéletet azonnal tudomásul vette, a magánvádló nem döntött azonnal, de később nem fellebbezett. Mivel az ítéletre hiába vártunk (további ügyekhez), a másolatát kértük ki, és ekkor ért a meglepetés. A vádlott ügyvédje (a tárgyaláson nem jelent meg) az ítélethirdetés másnapján, faxon fellebbezést adott be.Az 1. kérdésem az lenne, valóban lehetséges-e fellebbezni annak a félnek, aki az ítéletet azonnal elfogadta?A kérése nekem laikusnak egészen elképesztő, ugyanis két részből áll: azt kéri, hogy a másodfok bizonyítottság hiányában az ügyfelét mentse fel, viszont hozzáteszi, hogy ha mégsem, akkor az ügyfele „által elismert cselekmény miatti megbánásra tekintettel, a büntetést próbára bocsátásról enyhítse megrovásra”.Ez valóban akkora zöldség, amekkorának én érzem? A vádlott a vallomásaiban ellentmondásokba keveredett, hol tagadott, hol besimert, de végülis elismerte a dolgot, visszavonta a viszonvádat és bocsánatot is kért (na, nem őszintén), tehát, szerintem a bizonyítottsággal semmi gond nincs.Most akkor ez az ítélet jogerős vagy sem? Kérhetem már a megítélt perköltséget, vagy még várjak vele?(Bocs, de nem találtam jobb topic címet.) Köszönöm!

ObudaFan 2009.05.25. 11:29

Szerintem a Fővárosi Bíróság büntető irodáján érdeklődj, és kérj egy idézést, ami nincs elgépelve.

opika 2009.05.25. 10:22

Igen olvasom amit írok és ezért nem értem miért a szegedi itélőtáblához vagyok Szegedre idézve.

Kovács_Béla_Sándor 2009.05.25. 09:05

Te olvasod is amit írsz? Hisz magad mondod, hogy a Fővárosi Bíróságtól kaptad az idézést, tehát az jár el az ügyben.

opika 2009.05.24. 21:00

"Ez nem így van. Egyrészt ha a Fővárosi Bíróság járt volna el elsőfokon, akkor a Fővárosi Ítélőtábla lenne illetékes a fellebbezés elbírálására (kivéve, ha az egész bírósággal szemben valamilyen kizárási ok merülne fel), de itt ráadásul a PKKB kellett, hogy eljárjon elsőfokon, így másodfokon a Fővárosi Bíróság fog."T.ObudaFan!

Pedig az idézés úgy néz ki,hogy a fejlécén Fővárosi Bíróság a pecsét-Főv.Bíróság és a helyszin ahová idézve vagyok Szegedi Itélőtábla.Akkor ez most hogy van?Eljárhat másodfokon a szegedi Itélőtábla vagy mégsem?

ObudaFan 2009.05.24. 11:31

„A „helybéli“ Itélő Tábla soha nem járhat el egy fellebbezési ügyben csak egy területilek másik Itélő Tábla, tehát jogos az ügyed szegedre történt áthelyezése.”

Ez nem így van. Egyrészt ha a Fővárosi Bíróság járt volna el elsőfokon, akkor a Fővárosi Ítélőtábla lenne illetékes a fellebbezés elbírálására (kivéve, ha az egész bírósággal szemben valamilyen kizárási ok merülne fel), de itt ráadásul a PKKB kellett, hogy eljárjon elsőfokon, így másodfokon a Fővárosi Bíróság fog.

monalisa1 2009.05.23. 23:33

Azzal tisztában kell hogy legyél: a másodfokú bíróság már nemigen kérdez semmit, lévén és bizonyára az elsőfok alaposan körüljárta az adott témát. Tehát az, hogy a vezetői engedély az "életedet" jelenti azzal tisztában voltak - és mégis az itéletben külön büntetési tétel történt erre is.

Ismert: mindig a remény száll el utoljára...

Zárójelben: ha netán minden maradna változatlan - mármint ha az ügyész kért súlyosbításnak nem adnak helyt, 1 évig más beosztásban a vasutnál azért bizonyára megmaradhatsz, vagyis a megélhetésed igazából nem lehetetlenülne el. (Vélem ők is erre gondoltak amikor végül is a külön eltiltás.)

opika 2009.05.23. 23:16

Köszönöm a gyors választ.


monalisa1 2009.05.23. 23:08

Ha nem ismered el a bűnösséget akkor nem enyhítést kell kérni hanem felmentést - a különbség lényeges.

A "helybéli" Itélő Tábla soha nem járhat el egy fellebbezési ügyben csak egy területilek másik Itélő Tábla, tehát jogos az ügyed szegedre történt áthelyezése.

Az ügyvéded ismeri a teljes peranyagot, így ő valószínűleg meg tudja mondani (...) hogy mire is számíthatsz - minden egyéb más csak jóslás.

Külön annyit, hogy a vezetői engedély megmaradását kiemelte kérjed, mert az a munkádhoz - megélhetésedhez elengedhetetlenül szükséges, éppen elég a felfüggesztett börtönbüntetés félelmével ellátni nap mint nap a felelősségteljes munkát.

(Ha valaki ittas vezetés miatt "megbukik", és a rendőrség a pénzbüntetés mellett x időre bevonja a jogosítványát, a bírósági tárgyaláson vizsgálni kell az egzisztenciális ellehetlenülés dolgát.)

Neked éppen elég az hogy 2 évig félned kell a börtönt, a munkád elvesztése - ha ideiglenesen is - a megélhetésed elvesztését jelentené.

Erre való tekintettel kérd a bíróságot, hogy EZT a büntetési tételt kivételes méltányosságból vonja vissza.

További óvatos/figyelmes munkavégzést.

"Lisa"laikus hozzászóló

opika 2009.05.23. 22:35

Nekem egy olyan problémám lenne ,hogy elsőfokú bíróság (főv.közp.kerületi bíróság)ítélete szerint bűnös vagyok vasúti közlekedés veszélyeztetése és rongálás miatt,én a bűnösségem nem ismertem el.A büntetésem 6 hónap börtön 2 évre felfüggesztve és 1 évre vasúti vezetői engedély bevonása +50ezer ft pénzbüntetés.Erre az ügyész súlyosbításért fellebbezett,én és a védőm enyhítésért fellebbeztünk.Nekem nagyon fontos lenne hogy legalább a vezetői engedélyem megmaradjon,mert anélkül nem tudom a munkám ellátni.A másodfokú tárgyalás (nyilvános ülés) az idézés szerint a Szegedi itélőtáblán lesz.Én Budapesten lakom és dolgozom,és a baleset is itt történt.Lehetséges,hogy Szegedre tehetik az ügyet másodfokon?Ilyenkor mennyire számít a másodfokú ítélet szempontjából hogy az ügyész súlyosbítást kért?Van még esélyem rá hogy ne vegye el a bíróság a vezetői engedélyemet?A baleset 3 éve történt,azóta is balesetmentesen vezetek és ezelőtt az eset előtt is balesetmentes voltam.(15 éve vezetek.)előre is köszönöm ha valaki válaszol.