családon belüli lopásforrás főoldal vissza

Csontoszs 2004.01.26. 23:04

bohacsm,

hát a konkrét ügy ismerete nélkül nehéz konkrét véleményt mondani. Nos a Btk. IV-V. fejezete tárgyalja a büntetéseket - intézkedéseket, illetve a büntetés kiszabását. Valamint a figyelmedbe ajánloma legfelsöbb bíróság 154. számú büntetö kollégiumi állásfoglalását. Hát így általánoságban hirtelen ennyi elég is lesz:)) Jó szórakozást. még így sem biztos, hogy megérted, de hát azért ezen a fórumon nem kaphatsz 1 komplett büntetöjogi szemináriumot:)) de ha van konkrét kérdésed, azért tedd csak fel.

szia

bohacsm 2004.01.26. 19:33

Kedves Csontoszs!

Köszönöm a választ, és akkor szeretném a segitséged-segítségeteket kérni hogy hol tudok az ehhez a témához kapcsolódó jogszabályokba jobban belenyúlni. Egyébként nyugodt vagyok csak laikusan értetlen. Köszönöm előre is

Csontoszs 2004.01.26. 17:30

Bohacsm,

nem írtál semmi konkrétat, így nehéz válaszolni. Azonban: a büntetö tv. elörja, hogy a bírónak a büntetés kiszabása során milyen tényezöket KELL figyelembe vennie, és van még némi szabályozási háttere, amire itt nem akarok, és nem is nagyon van értelme kitérni. a laikus számára gyakra elfogadhatatlan és nehezen érthetö az ítélet, de ez nem a bíró hibája. komplex kérdés. Hidd el, és nyugodj meg. Nézz egy kcsit utána, olvasd el a vonatkozó jogszabály részletet, vagy kérdezd meg hol találod, ebbn segítünk. azután ülj le, gondolt át még egyzser, és utána írj.

Üdv.

bohacsm 2004.01.26. 14:27

Kedves igen?!

Valóban nehéz ítélkezni,de kérdezem ha ilyen esetben nem tesz az ember feljeletést (mert családon belül van)akkor komolyabb pl. családon belüli erőszaknál ez szinte miért kötelező? Az ilyen dolgokat kevésbé kell a bíráinknak megítélni?Igen ekkor valóban nem tünt el pénz, de ezek után ugye feltételezhető hogy a már korábban eltünk összegek is őt terhelik?+beismerte ,és elismerte hogy valóban el akarta vinni a tele pénztárcát.Jogos a csak megdorgálás?-mert a családban történt?

igen? 2004.01.26. 13:51

Kedves bohacsm!

Nem éltem meg hasonlót, így nem tudom hogyan reagálnék, de nem hiszem, hogy feljelenteném egy családtagomat (mást sem szívesen). Azt írtad, hogy tettenérésről volt szó, tehát -gondolom- a pénz sem tűnt el. Bizonyára van amikor ez az egyetlen megoldás, de nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen eset után milyen lesz a testvéri viszony...Na mindegy. Egyébként az indoklás (mosópor...)tényleg furi, főként ha Te azt állítod, hogy nagyobb összegről volt szó.A bankrablás meg egészen más tészta...

bohacsm 2004.01.26. 13:11

Kedves igen?

Valóban elegánsabb lett volna a dolog, de jelentős munkához szükséges összeg tünt el(kamionos külföldre való indulás előtt), valamint NEM ez volt az első eset csak ez volt téynszerű. Ilyenkor is maradjunk az elegáns dolognál?

igen? 2004.01.26. 12:50

Kedves bohacsm!Szerinted nem lett volna "elegánsabb" megoldás családon belül megbeszélni a dolgot?

bohacsm 2004.01.26. 09:55

Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni egy eléggé bonyolult ügyben.Egy ismerősöm családjától konkrétan a testvérétől az ismerősöm felesége pénzt lopott.Ez tetten éréssel is bizonyítható volt, sőt a rendőrök el is vitték.A bíróság azonban felmentette hivatkozva néhány nevetséges indokra miszerint "a gyermeke ruháinak kimosására mosóporra kellett".?Ja, és bocsánatott kért attól akitől lopott nevezetesen a sógorától.Ennyi. Ezek szerint ha én egy bankból pénzt hozok ki ,az ajtóban azonban elkapnak azt mondom kajára kellet és bocsánatt kérek akkor semmi sem történik?