Hamis vádforrás főoldal vissza

Katesold 2008.12.12. 12:24

Köszönöm az eddigi segítséget, kiengedték egyelőre.Még nem tudtam vele személyesen beszélni, de biztos lesz folytatása a dolognak.Köszönettel Kata

Pistone 2008.12.10. 23:34

Kedves Katesold!

Ha ő van feljelentve, akkor csak abban az esetben követhette el, ha annak az eljárásnak a keretein belül valakit alap nélkül bemárott, mondjuk tanúkihallgatás során olyan valótlant állított valakiről, amely alapján bűncselekmény elkövetésével vádolta meg ezt a valakit. Valószínűbbnek tűnik, hogy olyan feljelentést tett valakivel szemben, amelynek nincs alapja, vagy nem bizonyítható. Ha ez történt, ez nem volt egy jó húzás:

Btk. 233. § (1) Aki

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a hamis vád alapján büntetőeljárás indul.(3) Ha a hamis vád alapján a vádlottat elítélik, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Ha nem ment el bírósági tárgyalásra, akkor feltehetően körözését rendelte el a bíró, ha az elővezetés sem járt eredménnyel. Ebben az esetben a 6 órai tárgyalás feltehetően az előzetes letartóztatásról szól. Elég általános, hogy ilyenkor legalább az elsőfokú ítéletig előzetben tartják a delikvenst. Rendőrségi fogdán vagy büntetésvégrehajtási intézetben mobil telefon TILOS használni. Csak a legszemélyesebb cuccai lehetnek vele (fehérnemű, fogkefe, és hasonlók).Az sem mindegy, hogy szándékos vagy gondatlan bűncselekmény miatt volt korábban fogházban - a szándékos bűncselekmény nem túl jó ómen.

Üdv: Pistone

guba 2008.12.10. 20:41

„A hamis vád akkor kerülhet szóba, ha feljelent valakit,vagy akkor is ha ő van feljelentve?”

Mindkét esetben felmerülhet, de ha gyanúsítottként idézték, akkor ő a feljelentő.Ha előzetesben van, akkor nem mobilozhat.

Katesold 2008.12.10. 11:46

Sziasztok!Az éjszaka közepén kaptam egy hívást, hogy a páromat hamis vád miatt és mert nem jelent meg egy tárgyaláson bevitték, és ma egy bíró ítéletet fog hozni.Azt mondta a rendőr, hogy valószínűleg kiengedik. Azt szeretném megtudni, hogy -mivel már volt egyszer fogházban- az esélye, hogy ma 6-kor kiengedik csökken-e ezzel és mennyire súlyos bűncselekmény a hamis vád és hogy nem ment el egy tárgyalásra, amiről valószínüleg nem tudott.A hamis vád akkor kerülhet szóba, ha feljelent valakit,vagy akkor is ha ő van feljelentve?Csak mert mindkettő előfordulhat..Még egy kérdés, hogy a mobilját megkaphatja néha, és használhatja, vagy teljesen elzárják a dolgaitól?Kérem segítsenek!Előre is köszönöm