Közokirathamisítás, Vámorgazdaságforrás főoldal vissza

arven8 2008.09.10. 18:09

Kedves dr. Attika!

Ebben az esetben elnézést kérek az előttem szólótól.

Egyébként én is így gondoltam eredetileg, hogy ez nem okirat-hamisításm de aztán találtam egy honlapot, ahol a fiktiv iratokat a hamis okiratok közé sorolják, és innentől talán védhető a rendőrség álláspontja is. Mindenesetre szerintem érdekes ügy.

Köszönöm kedves válaszát. Tisztelettel: arven8

Dr.Attika 2008.09.10. 11:15

Kedves "arven8"!Nem Önre gondolt "davemixvell", hanem "anna2525"-re. Az Ön által felhozott bűncselekménynek semmi köze a csempészethez és vámorgazdasághoz, tehát nem a "specialitásom". Egyébkénzt a véleményem az, hogy se nem köz-, se nem magánokirat hamisítás. Ebben az esetben szerintem a hatóság sem tudja, hogy mit nyomoz.

Dr.Attika 2008.09.10. 11:15

Kedves "arven8"!Nem Önre gondolt "davemixvell", hanem "anna2525"-re. Az Ön által felhozott bűncselekménynek semmi köze a csempészethez és vámorgazdasághoz, tehát nem a "specialitásom". Egyébkénzt a véleményem az, hogy se nem köz-, se nem magánokirat hamisítás. Ebben az esetben szerintem a hatóság sem tudja, hogy mit nyomoz.

arven8 2008.09.10. 10:43

Nem nyert.Nem én vagyok, úgyhogy nyugodtan lehetne nézegetni, de tipikus, hogy csak a rosszindulat vezérelte a következő hozzászólót., nem tudása megosztásának égető vágya...Mellesleg időközben rájöttem, hogy a fiktiv okiratok a hamis okiratok közé tartoznak, nem a hamsítottak közé, de mindegy a kérdés szempontjából.

davemixwell 2008.09.07. 20:16

Na én ilyen esetekben nézném meg a kezdő post írójának IP címét... Feltételezem ő maga ez a nevezett elkövető... :D

Persze, tudom, hogy a szolgáltató nem adhatja ki az ip-hez tartozó személyi adatokat puszira stb stb...

De akkor is..

arven8 2008.09.03. 22:12

Kedves dr.Attika!

Minthogy azt írta, hogy e bűncselekmény specialistája, meg szeretném kérdezni a következőt:

A közelmúltban nagy port felvert farncia állovagrend tagjai által használt úti okmány felhasználása valóban közokirathamisításnak minősül-e. Ez a lovagrend Franciaországban bejegyzett polgári egyesület, azonban tagjainak,a magyar lovagoknak általa kiadott diplomata úti okmányt adot, illetve zöld CD-s rendszámokat.A rend nagymestere szerint az úti okmány csak tagsági igazolvány.

A hamis közokiratról azt olvastam a magyarorszag.hu-n, hogy :

Hamis közokirat készítése

A bűncselekmény elkövetési magatartása egyrészt a még nem létező közokirat elkészítése. Ez attól válik hamissá, hogy nem a kiállítóként feltüntetett személy készíti. Annak nincs jelentősége, hogy tartalmát tekintve megfelel a valóságnak. Így, ha az elkövető olyan személyigazolványt készít, amely adataiban a valóságot tükrözi ugyan, de kiállítóként az arra feljogosított hatóságot tünteti fel, megvalósítja a bűncselekményt.

A közokirat meghamisítása

A meghamisítás egy már létező közokirat megváltoztatását jelenti. E tényt nem érinti, hogy adott esetben az elkövető épp a valóságnak megfelelően javítja ki annak hiányosságait - például a személyi igazolványából kimaradt doktori címét utóbb a dr. szó beírásával pótolja.

Hamis közokirat felhasználása

A bűncselekmény másik nagy elkövetési magatartás-csoportja a felhasználáshoz kötődik. E körben hamis, hamisított vagy más nevére szóló közokirat felhasználása történik. Abban az esetben, ha maga az elkövető készítette vagy hamisította meg a közokiratot, már e korábbi tettéért felelősségre vonható.

Felhasználásért elsősorban az áll bíróság előtt, aki a közokiratot - hamisságának ismeretében - más, harmadik személy irányába bemutatta. Ide soroljuk azt is, amikor az egyébként valódi és adataiban helyes, teljes bizonyító erővel bíró közokiratot használja fel az elkövető úgy, hogy tudja: a közokirat más személy vonatkozásában bír teljes bizonyító erővel (például személyazonosságának igazolására más személyi igazolványát vagy diákigazolványát használja).

A felhasználás az okirathoz kapcsolódó bizonyító erő kívülálló harmadik személyek történő érvényesítése, például az okirat felmutatása.

Namármost, ha a hamis közokirat attól hamis, hogy nem a kiállítóként feltüntetett személy készíti, akkor ez ebben az esetben nem áll meg, mert a rend elismeri, hogy ő állította ki az okmányokat. Ráadásul nem hivatalos személy állította ki, mivel a rend csak egyesület a jelenlegi ismeretek szerint. Akkor ez most közokirat -hamisítás vagy sem?

Tisztelettel köszönve a választ , előre is.

Dr.Attika 2008.08.29. 13:11

Köszönöm köszöntésed Kriszta. Szoktam olvasgatni a fórumot, de úgy gondolom hagyni kell, hogy a " friss erők" is kifejthessék nézeteiket.Itt azért illesztettem be ezt a rövid hozzászólást, mert ennek a bcs-nek specialistája vagyok és a hölgynek küldtem is magán emiljére egy választ, de úgy ahogy ide nekem sem válaszolt. Nem értem mire a kérdés? Pedig a barát nagy kakában vagyon.

Kriszta11 (törölt felhasználó) 2008.08.29. 11:16

:)) Isten hozott!!!

Dr.Attika 2008.08.29. 10:25

Úgy látom itt csak Annát a kérdezőt nem érdekli a válasz.

guba 2008.08.24. 12:17

33. § (1) A büntethetőség elévül

34. § Az elévülés határidejének kezdő napja

35. § (1) Az elévülést félbeszakítja a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik.

Anna, mint látod az elévülésre nem érdemes építeni, mert a nyomozó hatóságok arra azért vigyáznak, hogy egy jól időzített nyomozati cselekménnyel mindig újrainduljon a határidő. Szerintem adja fel magát.

Főlökött 2008.08.24. 06:27

Tisztelettel

Azt hiszem a végére értem a kérdéseknek.....

anna2525 2008.08.12. 13:42

Tisztelt Fórum

Szeretnék kérni Önöktől tanácsot és információt egy (több) ügyel kapcsolatban. Az illető személy 4 éve bujkál, 5 körözés van kiadva ellene, közokirat hamisítás és vámorgazdaság megalapozott gyanuja miatt. Az ügyek nagy valószínűséggel félre vannak téve, tehát nem folyik nyomozás, mivel döntő részük 2004-2005-ben volt. Az ügyekkel kapcsolatban az illető személynek, nagy valószínűséggel fontos szerepe lehet, mert egyes ügyek is az ő távolléte miatt is szünetelnek. Az ügyekkel kapcsolatban kevés információ áll a rendelkezésére. Ami szinte biztos, hogy kizárólag vallomások vannak ellene, tehát konkrét hozzá köthető tárgyi bizonyítékok nem igazán létezhetnek. Az ügyek esetében esetleg felmerülhet a "csoportosan és huzamos ideig elkövetett" tényező is, de jelenleg ez nem áll fent.A kérdéseim a következőek lennének:Mit javasolnak mit tegyen?Közokirat hamisítás esetén mekkora az elévülési idő, érdemes-e kivárni és mikortól kezdődik?Hány éves büntetést kaphat? (egyébként büntetlen előéletű, semmiféle ügye nem volt korábban)Mik az esélyei abban az esetben ha feladná magát?Mekkorára saccolják az ügyvédi költségek végösszegét egy sztárügyvéd, menő ügyvéd esetén?Ha érdemes elkezdeni az ügyek intézését, tehát feladná magát, melyek az első lépések, mivel bízza meg az ügyvédet?

Köszönöm