viszontvádforrás főoldal vissza

ObudaFan 2008.08.03. 11:41

sak az ügyész saját elhatározásából át nem veszi a vádat, nem ő képviseli.

A magánvádló nem jogosult kényszerintézkedések alkalmazására, de a rendőrség nyomozhat magánvádas eljárásban is.

A rongálás viszont nem magánvádas bűncselekmény, kivéve hozzátartozók között.

RCSita 2008.08.03. 11:00

Azt gondoltam, hogy nem tarthat pl. házkutatást, de akkor meg hogyan tudja bizonyítani? Esetleg a bíróság rendeli el a ezeket a dolgokat?

Másik kérdés:Az egyik havernak ma reggelre víradódóan beverték egy féltengelyel az autó szélvédőjét, úgy hogy a féltengelyt benne hagyták. Mivel én javítók autókat, nekem szólt, hogy állapítsam meg milyen autóból származik. Megállapítottam, és kiderült hogy csak egy haragosa van akinek ilyen kocsija van. Ezenkívül többen is alá tudják támasztani, hogy az illető autójának kanyarodáskor igencsak erőssen kattogott a féltengelye. Ez elég a büntetőeljárás megindításához, illetve az illető meggyanúsításához? Érdemes e feljelentést tenii?

Kovács_Béla_Sándor 2008.08.03. 05:55

Ugye, viccelsz?

RCSita 2008.08.02. 22:20

Fiatalkorú esetében nem az ügyész képviseli a vádat? Ilyenkor hogy lehet egy magánvádas meg egy kvázi közvádas ügyet egyesíteni? Mert ugye a viszontvád esetében tudomásom szerint a vád és a viszontvád alapján indúlt eljárást öszevonva folytatják le.Még azt kérdeznem, hogy ugye a magánvádas eljárásnál a magánvádlónak kell bizonyítani a vádat, viszont a magánvádló jogosúlt e hatósági szerepkör betöltésére, pl. megkeresésekre, vagy olyan bizonyítási eszközökhöz nyúláshoz amire csak a hatóságnak vban jogköre? Pl. tarthat e házkutatást, vagy adott esetben éllhet e megkereséssel különféle cégek irányába, stb...?

Kovács_Béla_Sándor 2008.08.02. 21:42

Ha meg a viszontvád révén a fiatalkorú maga is vádlottá válik, akkor elkerülhetetlen a meghallgatása. Igaz, akkor már nem tanúként.

guba 2008.08.02. 20:18

Nincs akadálya a fiatalkorú sértett tanúként való kihallgatásának. Ha valaki ott van a tárgyaláson és az ügyre vonatkozó releváns tényekre vonatkozóan tudomással bír és nincs egyéb akadálya, akkor tanúként kihallgatható.

RCSita 2008.08.02. 16:08

Ilyen esetben a törvényes kéviselő feljelentőt vagy a sértettet idézik meg a személyes meghallgatásra, illetve a tárgyalásra?A viszontvád, illetve a feljelentésekben szereplő állítások ellenkezőjének bizonyítása érdekében lehet az első tárgyalásra is tanut vinni? vagy külön inditványozni kell a tárgyalás előtt a tanú beidézését.Másik kérdésem, hogy lehetőség van e a bíróság elő kényszeríteni az FK. "sértett", ha ő nem akar eljönni, illetve a szüleit küldi maga helyett?

ObudaFan 2008.08.02. 13:48

Lehet viszonváddal élni.

RCSita 2008.08.02. 13:29

Azt szeretném kérdezni, hogy abban az eseben ha az életkora miatt korlátozottan cselekvőképes személy sérelmére, annak nevében a törvényes gyámja indít magánvádas büntetőeljárást a bíróságon egy feljelentéssel, úgy van e lehetőség az eljárásban viszontváddal élni a korlátozottan cselekvőképes személyel szemben?Úgy tudom, hogy korlátozottan cselekvéképes életkorú személyekkel szemben nincs helye magánvádnak, ebben az esetben az ügyész képviseli a vádat.