Lőfegyver, lőszerforrás főoldal vissza

Főlökött 2008.07.20. 05:31

Tisztelettel

"szerintem a szabályozásban is hézag van. Pl ha én engedély kérnék készitésre akkor az elkészitett lőszert be kell vizsgáltatnom addig nem kapok engedélyt gyártásra. Ebből adódik, hogy bcs-t kell elkövetni ahhoz, hogy engedélyt kapjak?"

Engedély a megszerzésre ( illetékes boltban történő vásárlásra ), ( előírás szerinti ) tartásra vonatkozik és nem az előállításra ( töltőgép általi kreációra ). Előállításnak meg vannak a feltételei, akkor adják meg az engedélyt rá.Lőpor beszerzése-gyártása-tárolása ( melyre ugye engedéllyel sem rendelkezünk ), gép bevizsgáltatása, telephely környezetének kialakítása-bevizsgáltatása, gyártott lőszer bevizsgálása, stb.Emlékezzünk a nemrégiben történt balesetre, robbanásra. Nem oly egyszerű gyártani ( feltételeket megteremteni ) és ahhoz engedélyt szerezni. Sufniban, lakásban, sűrűn lakott helyeken és azok közelében ilyen engedélyt nem fognak kiadni. Ha jól tudom nemrégiben szigorították a feltételeket. A túlbiztosítás kötéséről már ne is beszéljünk.Emlékezzünk a mosógépben gyártott robbanóanyagról, mellyel egy társasházrészt romba döntöttek. Az eljárást nem azért szüntették meg, mert az elkövető, túl sok vegyianyagot tett a ruha mellé 'véletlen', tévedésben volt, hanem az elkövető halála, mint megszüntető ok miatt. Közveszélyokozás-rongálás(mások ingatlanában) még nem is beszéltünk.

Véleményem szerint, bcs.-elkövetése esetén, nemhogy engedélyt nem kapnánk, még a meglévő is bevonásra kerülne.

tanfoglio 2008.07.09. 21:29

Mondjuk elfogadom, ok.Akkor ezek szerint mindegy, hogy van engedélyem tartani, megszerezni stb vagy nincs. Tehát ha egy engedéllyel nem rendelkező személy újratölt - ami a gépből kipottyan annak a tartására neki nincs engedélye -azt úgyanúgy büntetik mint akinek van tartási engedélye?

Én arra gondoltam, hogy a törvényalkotó a készitést azért bünteti mert akinek nincs egedélye és készit annak amit készit arra sincs engedélye...

Várom a véleményeteket, szerintem a szabályozásban is hézag van. Pl ha én engedély kérnék készitésre akkor az elkészitett lőszert be kell vizsgáltatnom addig nem kapok engedélyt gyártásra. Ebből adódik, hogy bcs-t kell elkövetni ahhoz, hogy engedélyt kapjak?Szép estétT,

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) 2008.07.09. 21:11

Készítésnek minősülhet,mert az így készített eszközt lőszerként lehet használni. A törvényi tényállás engedély nélkül előállít fordulata vonatkozhat rá.

tanfoglio 2008.07.09. 20:51

Kedves Gábor és szabadgondolkodó,

Elnézést a rövid ismertetőért most hosszabbra fogom:

Az engedéllyel rendelkező személy egy 'Reloding machine' - újratöltő gépet vásárolt az interneten.( a gép megszerzése és tartása nem szbs,bcs)Versenyeken és lőtereken a mások és saját maga által ellőtt, elhasznált hüvelyeket összegyűjtötte, megtisztitotta és a gép segitségével lőpor és csappantyú felhasználásával saját részére kb 600 db lőszert újratöltött és azoknak egy részét elhasználta,a többit tárolta.Amilyen kaliberű lőszereket újratöltött, tehát amilyen lőszer kipottyant a gépből arra rendelkezett engedéllyel.Ami a kérdés, az engedéllyel rendelkező személy a lőszerek készitésére engedéllyel nem rendelkezett csak azok megszerzésére, tartására, kezelésére.Az újratöltés az készités-e? Ha igen akkor a törvényalkotó ezt a készitést rendeli-e büntetni?

Figyelmetekbe ajánlok egy rendeletet31/2006 (VI.1.) GKM 1.§ b)

Ha bármilyen kérdésetek van állok rendelkezésetekre..ÜdvT,

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) 2008.07.09. 18:16

Ha minden az engedély keretei között történt akkor nem valósul meg bűncslekmény. A kérdésből nem derül ki, hogy az engedélyel rendelkező személy milyen cselekményt hajtott végre. Az újratölt szó mit jelent ebben az esetben ?Ez a kérdés olyan mint az alábbi:Valaki valahol, valamiért, valamit csinált. Milyen bűncselekményt követett el?

dr Zákányi Csaba 2008.07.09. 18:14

Az mit jelent, hogy "újratölt"? Azt, hogy szerez egy ép lőszerhüvelyt, tesz bele valamennyi lőport és belehelyezi a projektilt?Vagy azt, hogy kilövi a lőszert és ezután csöretölt ismét?

tanfoglio 2008.07.09. 17:57

Tisztelt fórumozók jogalkalmazók,

Egy konkrét, saját ügyemben várnám véleményüket:Az adott kaliberre vonatkozóan lőfegyver és lőszertartási engedéllyel rendelkező személy, sportlövő, rendőr, saját részre újratölt olyan lőszert amelyre engedélye van.Milyen Bcs valósit meg és ha igen miért?

Válaszokat és hozzászólásokat köszönömT,