Torrent oldalak!forrás főoldal vissza

Főlökött 2008.08.07. 18:38

Tisztelettel

pontiak - már meg ne sértődjünk, de van sok ilyen ügyfelem és olyan lükék, hogy az már nekem fáj, számomra.

Lényeg : olyan játékprogramok, melyek jogvédettek. Igen, a Tescoban, 1.800.-Ft os áron meg lehet venni, de Ők nem teszik, ezért 1-1 rdb bcs.-t megvalósítanak. Ja igen tényleg, van olyan is, ami 800.-Ft.Nem támad sírhatnékod ? Mert nekem igen, ilyen okozott kár miatt.

Nem azt mondom, hogy mindent és azonnal......Pl. Én is kipróbáltam az Igo-t, feltört verzióban, több más navigációs programmal együtt. Amelyik bevált, ( nem a reklám helye, tényléeg nem !!!!!! ) ezért nem is mondom melyik, megvettem a gyári eredetit és még frissítést is biztosítotak számomra. Ellenőriznek ? Tegyék, megvan az eredeti, gyári. Így nem követek el bcs.-t.

Nem művészet letölteni programogat, filmeket, zenéket. Csak egyet ne feledjünk, ezért valaki keményen fizetett, hogy elkészüljön, megcsinálják. Ez a személy bukjon azért mert mi ingyen szeretnénk ? Hmmmmmmm......

Szeretem az Enigmát, Gregorián zenéket, megveszem a boltban és nem azért hajtok, hogy másolati formában beszerezzem, főleg nem fájmegosztó pertálokon, melybe belebukok, s eszembe sem jutna gyűjteményemet feltenni, mert az is bcs. lenne, mégha ingyen is tenném.Szóval ennyi a véleményem a másolásokról és fájlmegosztásokról.

Pjotr 2008.08.04. 12:54

A Ferrarik sincsenek elérhető áron mégsem mész el lopni egyet...A film, a zene, szoftver luxuscikk ha nem tudod megvenni, akkor nem halsz bele ha nem használod.Ha valaminek sokallod az árát akkor ne vedd meg.

schakutjee 2008.08.04. 10:01

Kedves dNver!

Egy kérdésem lenne:Hozzászólásod második bekezdésében hivatkozol a jelenlegi bírói gyakorlatra. Tudnál nekem segíteni abban, hogy az ezt alátámasztó konkrét bírói döntésekhez hol tudnék hozzáférni? Előre is köszönöm!

Üdv:schakutjee

pontiak 2008.08.03. 16:16

Talán ha a zene ,film és szoftver elérhető áron lenne senki nem töltögetne warez és torrent oldalakrol semmit !!!!!

(egy ismerösöm letöltött egy magyar fejlesztésü szoftvert egy egyszerü naptárkészitö progihozzá teszem semmi extra dolog nem volt hozzá!!elsö oldalra belehetett rakni egy fotot a második oldalra (háta) meghogy mijen szinü legyen az irás .

meg is őrült neki hogy mijen jó és egyszerü :)szépen meg is szerkezgette a naptárakat szépen el is mentette :):)De jőtt a nyomtatás :D

A nyomtató a következő üzenetet bigyesztette mind a 20 db zsebnaptárra ,DEMÓVERZIÓ de jó vastagon :(legalább korlátozta volna 10 db ra a szerkesztést !

NA MEGNÉZTÜK AZ ÁRÁT MERT HÁT NEM LEHET OJAN DRÁGA ?!CSAK :34 000 FT

azt mondta az ismerösöm hogy még a 3,400 ft is sok de kifizette volna !

dNver 2008.08.03. 13:55

Hi!

A teljes művet és annak részletét sem lehet közzé tenni, mivel a torrent lényege a részletekben történő letöltés majd ennek eredeti állapotába történő visszaállítása, jogilag szerintem ez mindenképpen a teljes mű hozzáférhetővé tétele.

A vagyoni hátrány okozása már összetettebb, de a jelenlegi bírói gyakorlat szerint amennyiben jogtalanul közzéteszed a művet, egy példány árának megfelelő vagyoni hátrány okozást vesznek figyelembe. (Kivéve ha ennek többszörösét tudják bizonyítani).

Az sms ftp letöltések már érdekesebbek. Ott természetesen a közzétevőnél megállapítható az anyagi haszonszerzés mint cél, a letöltőknél viszont szerintem nem bcs.

Az adathordozók árában benne van a szerzői jogdíj, így nem okozol hátrányt. A beszerzés szempontjából pedig teljesen mindegy, hogy azt barátodtól kaptad kölcsön, kölcsönzőből hoztad el, vagy esetleg egy bűncselekmény elkövetőjének fizettél érte.Elvileg ugyan elkobozhatónak tartom az ilyen másolatokat, mert "bűncselekmény útján" keletkeztek, de szerintem az ilyen letöltéssel én a bűűncselekményt nem valósítom meg.

dNver

nandy 2008.08.03. 02:09

Bcs-t az követ el, aki haszonszerzés céljából, vagy vagyoni hátrányt okozva tölti fel a művet. Nem?

Én épp a vagyoni hátrány okozását kérdőjeleztem meg. Az igaz, hogy az egész művet egyben teszi elérhetővé, de korántsem biztos, hogy az egész művet le is töltik tőle. Ha pedig nem töltik le tőle, akkor ő tk. nem okozott vagyoni hátrányt.

Szerintem a haszonszerzés sokkal inkább megfogható lenne (lásd sms-web, ftp - ami nem fájlcserélés!!!), mégsem szállnak rájuk igazán.

RCSita 2008.08.02. 13:32

Véleményem szerint amennyiben az egészu művet, tehát az egész teljesen letöltött fájlt teszi valaki elérhetővé, azzal máér elköveti a büncselekményt, függetlenül attól hogy ebből a közzétett anyagból egy másik felhasználó csak egy részt, szeletet tölt ettől a felhasználótól.

nandy 2008.08.02. 01:15

Egy érdekes eset:

http://www.4242.hu/?…

nandy 2008.08.02. 01:13

A letöltés egyelőre még legális tudtommal, tehát ha megnézi, kiírja a filmet, azzal még nem sért törvényt.

Ha árusítja, vagy akár a szomszédnak átmásolja, akkor már más a helyzet.

Akivalaki 2008.08.01. 22:32

Szerintem ez olyan mintha a szerzői jogokra hivatkozna egy könyv írója, hogy ha a könyve betűit sorba kivágná valaki és úgy árulná a könyvet betűnként, és ő erre kérne jogdíjat!Addig amíg darabokban van a film, kis fájlokban, addig szerintem nem gond, de ha valki összerakja és komplett kész filmet megnéz, árusít, kölcsönöz stb az már gond lehet.

nandy 2008.08.01. 14:55

Azt a "vagyoni hátrány okozását" azért nem ártana alaposabban megvizsgálni...

Tudom, hogy elcsépelt téma, de valójában rengeteg olyan személy (köztük önálló jövedelemmel egyáltalán nem rendelkezők) töltenek le - és persze osztanak vissza -, akik egyébként nem tudnák megvenni a boltban a filmet/zenét.

Továbbá meg kellene határozni, hogy az adott fájlt mikor és hány embernek töltötted vissza. De ez sem olyan egyszerű (bár szeretik a "szakértők" leegyszerűsíteni), hiszen a fájlcserélés során nem csak egy adott embernek töltöd vissza, és nem is az egész fájlt, csak egy szeletét - ami önmagában használhatatlan. Ahhoz, hogy a másik user használni tudja, még több szeletet le kell töltenie - valószínűleg több user-től.

schakutjee 2008.08.01. 14:08

Kedves Kriszti26!

Az általam feldobott ügy részleteiről többet olvashatsz a "letöltés - szerzői jog - büntetőügy" c. fórumban.

Arról, hogy a letöltés bűncselekmény-e vagy sem a jogtudományban még viták vannak, de az nem kétséges, hogy a megosztás/feltöltés nem jogszerű. A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv-de ütközik és mivel vagyoni hátrányt is okoz (a jogosult bevételtől esik el), ezért elméletileg a Btk. 329/A §-ban meghatározott tövényi tényállás alá vonható.

Én nem tudom pontosan, hogy hogyan működik pl. a DC, de gondolom nem csak letölteni lehet, hanem meg is kell osztanod, hogy engedjék a letöltés. Ha megosztod (más számára letölthetővé teszed a szerzői jogi jogosult engedélye nélkül), akkor pedig az előző bekezdés "lép életbe".

Persze ez csak az elmélet. Az más kérdés, hogy az eljárás során ki és mit tud bizonyítani :-)

Üdv: schakutjee

Kriszti26 2008.07.21. 08:34

Egyébként sokáig olyan vak voltam és naiv, de már többedszerre világosítanak fel informatikus kollegák olyanról, hogy bizony nagyon is nyomon követhető minden egyes lépése valakinek IP cím alapján. Hát a kérdés csak az, hogy valóban foglalkoznak-e ezzel. Ötletem nincs, de azért furcsállnám, mert amilyen kaotikus állapotok vannak a mai világban az informatika területén, meg hallok itt IP-cím feltörésről vagy megváltoztatásról és részletezhetném, szóval ki is lehet cselezni, ahogy az infós srácok mesélik nekem, na most akkor tényleg nagyon kíváncsi lennék, mégis mi mitől függ. Legutóbb azon döbbentem le, hogy állítólg az msn-beszélgetéseket is rögzítik IP alapján. Nem tudom ez mennyire igaz, de profi informatikustól hallottam. Mindegy, az előző kérdés jobban izgat és megköszönöm, ha valaki felvilágosít. Kriszti

Kriszti26 2008.07.21. 08:28

Sziasztok!Hű de jó, hogy ide néztem, ez engem is nagyon érdekel. Én teljesen el vagyok tévedve ezek szerint. Nem úgy van szabályozva, hogy pl. zeneszámot saját magad használatára (azaz nem kereskedni vele és továbbítani ezer példányban CD-re írva pl) teljesen legálisan lehet letölteni? Te jó ég, ha ez így van, akkor szerintem nincs olyan lakás, ahol ne lehetne találni valamit. Komolyan mondjátok, hogy ha letöltök egy számot a DC-n, akkor ott eljárás indulhat? Hát ez szép, akkor nem tudom mi van itt, mert hát sorolhatná az ember az ehhez hasonló oldalakat zenével, filmekkel... stb. Csak én olyan nyugodt voltam, mert úgy tudtam, hogy saját használatra jogilag nem tilos letölteni ezeket. És akkor a sok ezer hesználtó közül mitől függ az, hogy éppen kihez mennek ki IP cím alapján? Mert gondolom, mindenkihez mégse, hiszen azt se idővel se kapacitással nem lehetne bírni. Amolyan szúrópróbaszerűen vagy statisztikai alapon, aki túl sokat töltött? Köszi! Kriszti

schakutjee 2008.07.16. 07:38

Tisztelt Fórumozók!

Nem teljesen Torrent a téma (hanem DC), de lenne egy kérdésem a felhasználók szempontjából. Egy ismerősöm belekerült abba a folyamatba, amelyet tisztelt Főlökött az előbbi hozzászólásban felvázolt: házkutatás (IP alapján) - lefoglalt gép - nyomozás (pillanatnyilag itt tart - 2 kihallgatáson van túl). 10 illegális szoftver + kb. 5000 zeneszám. Az első kihallgatás után azt mondta neki a nyomozó, hogy az ügyész nem emel vádat (megrovással megússza), de továbbítják az adatokat az ARTISJUS-hoz. A 2. kihallgatáson közölték, hogy vissza az egész - az ügyész is vádat emel és mellékesen az ARTISJUS is kihozott egy követelés-összeget (300 Ft/zeneszám = kb. 1.500.000 Ft!!!!) - és jobban teszi, ha felhívja az ARTISJUS-t és egyeztet velük. Vázlatosan ennyi, van vkinek tapasztalata (a tavaly november környéki nagy akció során fogták meg - gondolom másokat is), ötlete? Várható végkifejlet? Mit tehetne? Legyen együttműködő vagy tagadja meg a vallomástételt és várjon ki?

Kösz előre is!

Üdv!

Főlökött 2008.07.07. 17:03

Tisztelettel

Nem értem a kérdéseket.........

Nem kívánok a torrent letöltés lényegébe belemenni, mert túl hosszú és unalmas lenne, de csak azt vizsgálva, hogy a torrentezők, mit forgalmazók, szerzői jog védelme alatt lévő adatokat töltenek le és-iletve fel a hálóra mákoktól - másoknak, a láncolat fennállásához, mely bűncselekmény, ezért nem értem a felvetett kérdéseket.

Nyomozóhatóság a szolgáltatótól bekéri IP cím szerint a felhasználókat, lightos házkutatás, ugranak az adathordozók ( mivel forgalmazásról beszélhetünk - fimek - zenék - programok /felhasználói-játék/ ) és a számítógépek a szakértőhöz, majd a bűnjelkamrába, bírósági ítéletig.Véleményem szerint, aki ebbe a láncolatba, mint hozzásegítő, lánc megalkotója ( torrent tracker tulajdonos ) hozzájárul, ugrik a szerver is, így az is felelősségre vonható és akkor arról még nem beszéltünk, hogy nála otthon mi található felhasználói programok terén.

Ezért nem értettem a feltett kérdéseket.

joncsics 2008.07.03. 09:12

És mondjuk ha lekapcsolnak egy torrent tracker tulajdonost az milyen büntetésre számolhat??Pénz? Talán börtön?..... Hát mondjuk én úgy vagyok ezzel hogy nagy előrelépés az internetes ellenörzés nyomában majd késöbb lesz ha magyarországon is megalakul a RIAA vagy valami hasonló hatóság :DMár töb mint 6000 torrent oldal van...... tudtommal :D

nandy 2008.07.02. 21:33

POF?

Stage 2008.07.02. 21:27

Tapasztalatból mondom ha nem ítélnek el, akkor is komoly szivatás ha lefoglalják a tulajdonod és nem adják vissza évekig.Kellemetlen egy büntetőeljárás, nonprofitban nem éri meg, ha pedig pénzed van belőle majdnem teljesen biztos hogy el fognak érte meszelni.

vzoli 2008.07.02. 18:37

A téma engem is érdekel. Aki internetet használ, az előbb-utóbb belebotlik a bittorrent-technológiába, és elkezd érdeklődni iránta. A bittorrent-technológia segítségével nyilván nemcsak warez dolgokat lehet letölteni, hanem pl. sokszor szabadon letölthető linux-disztrókat is ilyen módon osztanak meg egymással a felhasználók. Viszont meggyőződésem, hogy a bittorrent-adatforgalom 99,999 százalékát (és még pár kilencest írhatnék) olyan anyagok, fájlok teszik ki, amelyek feltöltése illegális. Márcsak azért is, mert a zárt trackerek - mondhatjuk: kivétel nélkül - azon az alapon működnek, hogy szabadon letölthető anyagokat oda feltölteni tilos. A bittorrent-trackereket üzemeltetők legfőbb védekezése pedig az szokott lenni, hogy ők a szervereiken illegális fájlokat nem tárolnak, hanem csak olyan - pár kilobájtos - úgynevezett torrent-fájlokat, amelyek a felhasználók kliens-programjai közötti adat-kommunikációt hivatottak elősegíteni, megvalósítani. Ha jól emlékszem: néhány hónappal - talán fél évvel ezelőtt - volt egy nagy "bittorrent-razzia", ahol szervereket foglaltak le, de úgy látszik, hogy büntetőjogilag nem nagyon sikerült "fogást találni" a szervereket üzemeltetőkön, mert a lefoglalással érintett szerverek-trackerek tulajdonosainak túlnyomó többsége néhány heti leállás után ugyanott folytatta a dolgot, ahol abbahagyta.

A kérdéseim az alábbiak lennének:

(Értve utóbbin azt, hogy felhasználók százai-ezrei töltenek fel illegálisan fájlokat bittorrenttel. Mert a letöltés - bizonyos típusainak - legalitásán lehet vitatkozni, de a bittorrent-feltöltés illegalitása - véleményem szerint - nem nagyon kérdéses. (Leszámítva azt a pár feltöltőt, akik tévedésből freeware dolgokat töltenek fel. Őket le is tolják ott ezért rendesen.) A trackerek torrent-tartalmának, leírásainak, hozzászólásainak moderálását a trackert üzemeltető - vagy az általa kinevezett moderátorok - látják el. Akik ezáltal szándékosan segítséget nyújtanak az illegális fájlfeltöltéshez. Nem egyszer, de több százszor, ezerszer. Továbbá legtöbbször maga a szabályrendszer is azt tartalmazza, hogy freeware dolgok megosztása tilos.)

Tehát a bűnsegédi bűnrészesség sem jön számításba? Vagy csak azért nem, mert ehhez - üzemeltetőn, moderátoron kívül - konkretizálni kellene legalább egy illegális feltöltőt?

Kérdezem mindezt "duplán laikusként". És főként Wasptól, mert tudom róla, hogy a jogin kívül jelentős számítástechnikai szakismerettel is rendelkezik.

joncsics 2008.07.02. 17:39

Mostanában sok torrent és fájlcserélő oldalt látok és utánna olvastam , de nem sok felvilágosítást kaptam... hát itt megkérdezem!Valóban nem büntetendő iylen odlalt csinálni?MErt azt mondják warez odlal on az adatok megtalálhatóak a szerveren, még a torrent oldalon nem! Érdekesnek találom ezt! És ha büntetendő mennyi a kiszabható? vagy egy pénzbüntetéssel megoldható?VAgy közmunka? MErt ha énf eltöltök valamit torrentet és nekem van eredeti példányom akkor aki letölti és nei is van eredeti példánya az nem szabálysértés vagy igen???Nálamnál okosabbaks válaszát várom :D

ÜDv: